Manteliöljyn käyttö kosmetiikassa

mantelioljyn-kaytto

Manteliöljyn käyttö kosmetiikassa

31.3.2021


Manteliöljy on eräs kosmetiikan käytetyimmistä öljyistä. Sen suosio on jatkunut jo vuosisatoja. Manteliöljyn käyttö kosmetiikassa on hyvin yleistä. Sitä käytetään paljon vauvoille ja lapsille suunnatuissa tuotteissa. Manteliöljyn suosiosta johtuen halusin hieman avata tämän perinteisen kauneudenhoitoaineen salaisuuksia.

mantelioljyn-kaytto
Kuva enriquelopezgarre Pixabaystä

Mantelin historiaa

Mantelit (Prunus amygdalus) ovat kotoisin Lähi-Idästä. On olemassa kahta eri mantelilaatua; makeamanteli ja karvasmanteli. Tässä artikkelissa käsittelen vain makeamantelista valmistettua öljyä. Karvasmanteli ja siitä valmistetut tuotteet ovat ihan eri asia.

Manteli on kotoisin muinaisten Sumerien asuttamilta alueilta Eufrat- ja Tigrisjokien laaksosta. Sieltä mantelin viljely on levinnyt kaikkialle Välimeren rannoille. Myös Intiassa manteli on erityisen suosittu viljelykasvi. Pohjoisin paikka, jossa on yritetty viljellä manteleita, on Saksa.

Manteleita on käytetty aina leivontaan ja jälkiruokiin. Intialaisissa resepteissä on hyvin usein manteleita jossain muodossa. Öljypitoisena kasvina mantelista saatu öljy on ollut myös tärkeä tuote. Manteliöljyn käyttö on ollut vuosituhansia yleistä kaikissa Välimeren alueen kulttuureissa. Se on ollut hyvin arvostettu öljy. Manteliöljy on aina ollut myös kosmeettinen tuote, jolla on hoidettu ihoa ja hiuksia.

Mantelin maagiset ominaisuudet

Mantelin elementti on ilma ja sukupuoli maskuliininen. Manteli liitetään rahaan, vaurauteen ja hyvinvointiin. Sanotaan että kiipeily mantelipuussa tuo onnea liiketoimissa.

Manteli kuuluu Prunus-sukuun

Manteli ei ole pähkinä vaan luumarja. Se kuuluu Prunus-sukuun, johon kuuluvat esimerkiksi kirsikat, persikat, luumut ja aprikoosit. Mantelin latinankielinen nimi amygdalus liittyy ihmisen ohimolohkoissa oleviin mantelitumakkeisiin. Mantelitumakkeiden muoto ja koko muistuttaa kovasti mantelia.

Manteliöljyä valmistetaan puristamalla hyvin öljypitoisesta mantelimassasta. Mantelin öljypitoisuus on jopa 50%. Korkeasta öljypitoisuudesta johtuen mantelit ovat erityisen suosittuja öljykasveja.

Manteliöljylle voi olla myös yliherkkä tai allerginen. Varmistuaksesi öljyn sopivuudesta, kokeile manteliöljyä ihollesi varovasti huomaamattomaan paikkaan.

Manteleiden viljely aiheuttaa ekologisia ongelmia

Kalifornia on erityisen hyvä paikka kasvattaa manteleita. Viljely on keskittynyt Central Valleyn alueelle. Siellä manteliviljelmät ovat valtavan laajoja. Manteli on hyönteispölytteinen ja tarvitsee mehiläisiä tuottaakseen hedelmää. Kuten niin monen kasvin kohdalla, monokulttuuri on muodostunut suureksi ongelmaksi. Monokulttuuri tarkoittaa laajoja yhden kasvin viljelmiä.

Manteli kukkii vain erittäin lyhyen ajan, ehkä pari viikkoa. Silloin mehiläisillä on valtavasti ravintoa saatavilla, aivan liikaakin. Kun mantelit ovat kukkineet, mehiläisillä ei olekaan enää mitään ravinnonlähdettä. Ongelmaa on yritetty ratkoa tuomalla kukinta-aikaan paikalle mehiläispesiä. Ongelmat eivät kuitenkaan lopu tähän. Mehiläiset ovat sairastuneet virustauteihin suurilla, tehotuotetuilla manteliviljelmillä.

Manteli kuluttaa runsaasti vettä

Toinen ekologinen ongelma on mantelin vedenkulutus. Mantelit tarvitsevat kohtalaisen runsaasti vettä. Yksi manteli vaatii kasvaakseen noin neljä litraa vettä. Tämä on valtava vesimäärä kuivuudesta kärsivässä Kaliforniassa.

Mantelinviljelijät ovatkin ryhtyneet tosi toimiin palauttaakseen manteleiden tehoviljelyn raiteilleen. Viljelijöille on jaettu kasteluohjeita, mehiläisten terveyteen on kiinnitetty huomiota ja biomassoja on alettu käyttää yhä enemmin viljelyssä apuna. Myös Kalifornian aurinkoa hyödynnetään monipuolisesti manteleiden tuotantoprosesseissa. Manteleiden luomuviljely on yleistynyt. Luomutuotetut mantelit ovatkin huomattavasti terveempiä ja ekologisempia kuin tehoviljellyt.

Manteliöljyn ominaisuudet kosmetiikassa

Manteliöljy kuuluu kosmetiikan perusöljyihin. Manteliöljy on hyvin öljyhappopitoinen. Siksi se ei sovi kaikkien iholle. Manteliöljy tukkii kohtalaisen helposti huokoset. Sen komedogeeninen arvo on 2. Saat manteliöljyn imeytymään ihoosi huomattavasti helpommin, jos lämmität sen ensin ihon lämpöiseksi käsissäsi.

Manteliöljyssä ei ole mitään häikäisevän erikoista ominaisuutta. Manteliöljy on hyvin neutraali, hieman paksuhko ja öljyinen öljy. Sen väri on kauniin vaaleankeltainen. Manteliöljy ei tuoksu. Manteliöljy olisi huomattavasti suositumpi kosmetiikassa, jos sen hinta olisi edullisempi.

Manteliöljy sisältää todella suuria määriä E-vitamiinia eli tokoferolia. Muista kuitenkin, että tämä koskee vain kylmäpuristettua manteliöljyä. Kuumennetussa öljyssä tokoferolia ei juuri ole. Tokoferoli on huipputehokas antioksidantti. Korkea tokoferolipitoisuus tekee manteliöljystä ihanteellisen tuotteen ikääntyvälle iholle. Tokoferoli auttaa myös manteliöljyä säilymään, vaikka se ei olekaan varsinainen säilöntäaine.

Lue myös muista kosmetiikan perusöljyistä

Manteliöljyn käyttö kosmetiikassa

  • Manteliöljy on hyvä pohja voiteille ja öljyseerumeille.
  • Näin öljyhappopitoista öljyä kannattaa käyttää vartalotuotteisiin, hiustenhoitoon sekä ikääntyvälle ja kuivalle iholle.
  • Kokeile manteliöljyä kasvojen öljypuhdistukseen muihin öljyihin sekoitettuna
  • Manteliöljy on erityisen hyvä kylpyöljyn pohjana. Voit sekoittaa manteliöljyyn pari tippaa eteeristä öljyä sekä mieleisiäsi erikoisöljyjä.
  • Manteliöljy on melko hintava öljy öljyuutoksiin. Hyvin säilyvänä öljynä manteliöljy kyllä sopisi siihen mainiosti. Halutessasi voit valmistaa pieniä määriä öljyuutoksia myös manteliöljyyn.
  • Hiustuotteisiin manteliöljy on eräs suosituimmista. Manteliöljyä käytetään monissa intialaisissa hiuspohjalle tarkoitetuissa hoidoissa. Parhaan tuloksen aikaansaamiseksi lämmitä manteliöljyä hieman. Näin öljyn ainesosien imeytyminen hiuspohjaan helpottuu.

Manteliöljyn rasvahappoprofiili

Manteliöljyn rasvahapot ovat hyvin tyypillisiä kasviöljyn rasvahappoja. Samanlaisia rasvahappokoostumuksia voit löytää myös muista Prunus-suvun öljyistä kuten persikankiviöljystä tai aprikoosinkiviöljystä.

Mantelilajikkeesta, kasvupaikasta ja sääolosuhteista riippuen, öljyn rasvahappopitoisuudet saattavat vaihdella jonkin verran. Öljyhappoa on kuitenkin aina eniten manteliöljyissä. Kysy tarvittaessa öljyn myyjältä kunkin erän tarkka rasvahappoprofiili.

  • Öljyhappo 62-86%
  • Linolihappo 14-30%
  • Palmitiinihappo 5-9%
  • Steariinihappo 3%
  • Komedogeeninen arvo 2
  • Manteliöljy sisältää lisäksi A, D, ja E vitamiineja sekä pieniä määriä kaliumia ja sinkkiä

Miten valitsen laadukkaan manteliöljyn?

mantelioljyn-kaytto
Kuva Ganesh balasubramanyam Pixabaystä

Manteliöljyssä pätee sama asia kuin useimmissa muissakin kosmetiikan öljylaaduissa; paras öljy on kylmäpuristettu ja jos mahdollista, luomulaatuinen öljy.  Luomu manteliöljy on valitettavasti huomattavasti kalliimpaa kuin tavallinen. Manteliöljyn kohdalla luomulaatu on erityisen tärkeä asia. Luomumantelit kasvatetaan ympäristöä kunnioittaen. Luomutuotannossa ei myöskään käytetä ympäristölle haitallisia kasvinsuojeluaineita.

Kosmetiikkakäyttöön tarkoitettua manteliöljyä voit hankkia vaikkapa näistä paikoista

Nature by Amppu

Limepop

Manteliöljyä saa myös useimmista luontaistuotekaupoista sekä apteekista. Myös joissakin marketeissakin on myynnissä manteliöljyä. Hankkimalla öljyt kosmetiikan raaka-aineita myyvistä kaupoista, voit kysyä myyjältä öljyn tarkan rasvahappoprofiilin. Tämä on mielestäni suuri etu kosmetiikan valmistajalle.

Joko sinä olet tutustunut manteliöljyyn?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish