Viinirypäleensiemenöljy

viinirypaleensiemenoljy

Viinirypäleensiemenöljy

24.2.2021


Viinirypäleensiemenöljy on öljysarjamme seuraava aihe. Viinirypäleensiemenöljyä käytetään sekä kosmetiikassa että ruuanvalmistuksessa. Siksi sitä onkin helppo löytää myös hieman suuremmista marketeista. Viinirypäleensiemenöljyn suosio kosmetiikassa on ollut vankka jo useita vuosia. Sillä on runsaasti hyviä, ihoa hoitavia ominaisuuksia. Itse pidän viinirypäleensiemenöljyn monipuolisuudesta. Viinirypäleensiemenöljy on yksi kosmetiikan kulmakivistä ja haluan nyt esitellä sen sinulle hieman perusteellisemmin.

viinirypaleensiemenoljy
Kuva Couleur Pixabaystä

Viinirypäleensiemenöljy on elintarviketeollisuuden sivutuote

Jos haluat torjua ruokahävikkiä, viinirypäleensiemenöljyä käyttämällä se onnistuu. Viinirypäleistä valmistetaan mehua ja viiniä. Siemeniä ei kuitenkaan koskaan käytetä näihin tuotteisiin. Viinirypäleensiemenet ovat siis jätettä, jolla ei ole paljoa muuta käyttöä. Onneksi viinirypäleiden siemenissä on arvokasta ja erityisen hyvälaatuista öljyä. Näin koko sato voidaan hyödyntää järkevästi.

Öljy uutetaan siemenistä monella eri tavalla. Silloin, kun valitset öljyä kosmeettisiin tuotteisiin, kannattaa valita kylmäpuristettu luomuöljy. Siinä on jäljellä öljyn kaikki vitamiinit ja muut hyödylliset aineet. Luomuviljelyssä ei käytetä voimakkaita kasvinsuojeluaineita.

Kylmäpuristetussa öljyssä öljyn tulehdusta ehkäisevät, antioksidanttiset ja antimikrobiset ominaisuudet säilyvät muuttumattomina.

Viinirypäleensiemenöljy on hyvin kevyt öljy

Kevyellä öljyllä tarkoitan öljyä, joka imeytyy hyvin eikä tunnu rasvaiselta iholla. Viinirypäleensiemenöljy ei kuitenkaan ole ns. kuivaöljy. Kuivaöljyissä on runsaasti alfalinoleenihappoa (ALA). Sitä viinirypäleensiemenöljyssä ei juurikaan ole.

Viinirypäleensiemenöljyn rasvahappokoostumus on eräs ihanteellisimmista. Se sisältää oikeassa suhteessa iholle tärkeitä rasvahappoja. Viinirypäleensiemenöljyn rasvahappoprofiili vaihtelee todella vähän. Öljy valmistetaan suosituimmista rypälelajikkeista, jotka kasvavat suurin piirtein samoissa oloissa. Silloin rasvahappo profiilikin on hyvin samanlainen.

  • Öljyhappo 25, 84%
  • Linolihappo 55,25%
  • Steariinihappo 5,75%
  • Plamitiinihappo 11,85%
  • Komedogeeninen arvo (huokosten tukkeutumista kuvaava arvo) 1

Viinirypäleensiemenöljy kuuluu kosmetiikan perusöljyihin

Viinirypäleensiemenöljy on kirkas öljy. Siinä on hentoja, keltaisen ja vihreän sävyjä. Viinirypäleensiemenöljy ei myöskään tuoksu voimakkaalle. Siksi se on hyvin suosittu perusöljynä johon voit sekoitella muita ainesosia. Viinirypäleensiemenöljyn suosion esteenä on ollut melko heikko saatavuus ja kallis hinta. Moni valitsee perusöljykseen mieluummin edullisempia öljyjä kuten auringonkukkaöljyn, riisinleseöljyn tai safloriöljyn.

Viinirypäleensiemenöljy ei ole pelkkä eleetön perusöljy

Viinirypäleensiemenöljy sisältää upeiden rasvahappojen lisäksi runsaasti E-vitamiinia. Siinä on myös lukuisia kasvikemikaaleja kuten tokoferolia, resveratrolia, kvertsetiiniä, procyanidiiniä, karotenoideja ja kasvisteroleja.

Runsaista fytokemikaaleista johtuen viinirypäleensiemenöljy onkin suosittu ainesosa kosmetiikkateollisuuden seerumeissa ja muissa hoitavissa tuotteissa. Ravinteisuutensa vuoksi viinirypäleensiemenöljy on mainio öljy käytettäväksi ihan sellaisenaan ihonhoitoon. Siinä on jo luonnostaan valtaisa määrä vaikuttavia ainesosia.

Miten viinirypäleensiemenöljy vaikuttaa iholla?

Viinirypäleensiemenöljyllä on useita positiivisia vaikutuksia ihoon. Tässä muutamia niistä;

  • Ihoa rauhoittava vaikutus; johtuu tulehdusta hillitsevistä aineksista
  • Ihon kirkastuminen ja pigmenttimuutosten vaaleneminen
  • Antioksidanttien vaikutus ihon ikääntymiseen
  • Kosteuttava vaikutus; öljy säilyttää ihon kosteuden, jos levität sen hieman kostealle iholle

Säilytä viinirypäleensiemenöljy huolellisesti

Viinirypäleensiemenöljy sisältää paljon linolihappoa, joka tekee öljystä hyvin helposti hapettuvan. Ostaessasi viinirypäleensiemenöljyä, huolehdi siitä että öljy on mahdollisimman tuoretta. Kysy aina myyjältä öljyn parasta ennen päiväyksestä.

Säilytä viinirypäleensiemenöljypullo aina valolta suojassa. Valo pilaa uskomattoman nopeasti monet öljyn arvokkaat fytokemikaalit.

Öljyn säilytyspaikan tulisi myös olla mahdollisimman viileä. Avattu pullo kannattaa säilyttää aina jääkaapissa. Samoin viinirypäleensiemenöljyä sisältävät tuotteet kannattaa säilyttää jääkaapissa. Näin varmista tuotteittesi tuoreuden ja mahdollisimman korkean laadun.

Mitä tuotteita viinirypäleensiemenöljystä kannattaa valmistaa?

Viinirypäleöljy on monipuolinen öljy. Se sopii hyvin monelle eri ihotyypille. Viinirypäleöljy on yksi parhaimmista perusöljyistä. Perusöljyltä vaaditaan neutraalia tuoksua ja väriä. Hyvin voimakastuoksuiset ja voimakkaan väriset öljyt eivät sovellu perusöljyiksi.

Voit sekoittaa muutamia tippoja haluamiasi erikoisöljyjä viinirypäleensiemenöljyyn. Näin voit tehostaa öljyn vaikutusta ja täydentää sen rasvahappokoostumusta.

Viinirypäleöljy soveltuu hyvin moneen eri käyttötarkoitukseen

  • Öljyuutoksiin
  • Kantoöljyksi öljypohjaisiin tuotteisiin
  • Kylpyöljyksi
  • Öljyseerumeihin; seerumeissa kannattaa käyttää hyvin imeytyviä öljyjä
  • Silmänympärystuotteisiin; kevyt, hyvin imeytyvä
  • Ikääntyvän ihon tuotteisiin; sisältää runsaasti antioksidantteja
  • Herkän ihon tuotteisiin; viinirypäleensiemenöljy on hyvin mieto ja hyvin siedetty öljy
  • Herkästi tukkeutuvalle iholle; komedogeeninen arvo 1
  • Puhdistusöljyn yhdeksi ainesosaksi

Viinirypäleensiemenöljy on kokeilemisen arvoinen kosmetiikan öljy

viinirypaleensiemenoljy
Kuva Pexels Pixabaystä

Hyviä perusöljyjä on aika vähän. Jokainen niistä sopii ihonhoitoon ihan sellaisenaankin.

Koska parhaat perusöljyt ovat herkästi pilaantuvia, niitä kannattakin hankkia vain yhtä kerrallaan. Voit vaihdella eri öljyjä ihosi tarpeen mukaan.

Viinirypäleensiemenöljyä on nykyisin helppo hankkia jopa marketeista. Kuten useimmat kosmetiikan perusöljyt, myös viinirypäleöljy sopii ravinnoksi. Ylimääräisen öljyn saa helposti kulumaan loppuun vaikkapa salaatinkastikkeissa.

Suosittelen tutustumaan viinirypäleensiemenöljyyn. Sen avulla saat helposti lisää tehoa tuotteisiisi. Ihoöljyjä on hyvä välillä vaihdella ja viinirypäleensiemenöljykin on yksi todella hyvä vaihtoehto sinulle.  Kokeile, miltä se tuntuu ihollasi.

Mikä on sinun suosikkisi perusöljyistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish