Safloriöljy eli ohdakeöljy

saflorioljy

Safloriöljy eli ohdakeöljy

10.2.2021


Safloriöljy eli ohdakeöljy on kosmetiikan perusöljyjä. Aikoinaan safloriöljyä sai ostaa joka kaupasta kuten auringonkukkaöljyä. Safloriöljyllä uskottiin olevan monia terveysvaikutuksia. Sitä suositeltiin salaatteihin ja muuhunkin ruuanlaittoon. Oliiviöljy kuitenkin syrjäytti suosiossaan safloriöljyn.

Nykyisin safloriöljyä on todella hankala mistään löytää. Onneksi jotkut kosmetiikan raaka-aineita myyvät nettikaupat ovat lisänneet tämän hienon kosmeetiikan öljyn valikoimiinsa.

Mitkä ovat safloriöljyn edut ihonhoidossa ja miten sitä kannattaa hyödyntää kosmetiikan valmistuksessa? Siitä lähden kertomaan nyt.

ohdakeoljy
Saflorin kukka on hyvin voimakkaan oranssi. Sitä käytetään yhä värjäykseen sekä sahramin korvikkeena.
Kuva pearly- peach Pixabaystä

Safloriöljy eli ohdakeöljy on ikivanha tuote

Saflori (Carthamus tinctorius) on yksi maailman vanhimmista viljelykasveista. Safloria kutsutaan myös väriohdakkeeksi. Siksi safloriöljyä myydään myös nimellä ohdakeöljy.

Saflori on asteriperheeseen kuuluva kasvi. Sitä on tutkijoiden mukaan viljelty ainakin muinaisessa Mesopotamiassa. Saflori menestyy kohtalaisen lämpimässä ilmanalassa. Se sietää myös hyvin sekä kuivuutta että suolaa.

Saflorin Latinankielinen nimi tinctorius viittaa kasvin värjäys käyttöön. Saflorin kukat ovat voimakkaan oranssin punaiset. Aivan aluksi safloria viljeltiinkin vain värjäämistarkoituksiin. Saflorin voimakas punainen väri korvattiin 1900-luvulla synteettisillä aniliiniväreillä ja saflorin suosio laski.

Ruuanlaitossa saflorinkukilla korvataan usein huomattavasti kalliimpi sahrami. Myös safloriöljyä on käytetty hyvin pitkään ruokaöljynä sekä kosmetiikassa. Maaliteollisuus käyttää pellavaöljyn asemesta joskus safloriöljyä.

Safloriöljyä tuotetaan nykyisin Kazakstanissa, USA:ssa, Meksikossa Intiassa ja Turkissa.

Safloriöljyn ominaisuudet

Safloriöljy on hyvin ideaali öljy moneen tarkoitukseen. Safloriöljy on väriltään kirkasta ja hyvin vaaleaa. Se on myös lähes mautonta ja tuoksutonta öljyä. Nämä ominaisuudet tekevätkin safloriöljystä varsin suositun sekä ruuanlaitossa että kosmetiikassa. Öljyjen erikoiset hajut, maut sekä voimakas väri helposti dominoivat koko tuotetta. Safloriöljyllä tätä ongelmaa ei ole. Siksi safloriöljy sopiikin erityisen hyvin kosmetiikan perusöljyksi.

Safloriöljyä on olemassa kahta eri tyyppiä

Alkuperäinen safloriöljy sisältää erityisen runsaasti linolihappoa. Koska linolihappo on hyvin herkästi hapettuva öljy, kehitettiin saflorista myös runsaammin öljyhappoa sisältävä lajike. Linolihappopitoinen safloriöljy sopii ennen kaikkea kosmetiikkaan. Öljyhappopitoinen safloriöljy on parempi elintarvikekäyttöön.

Tosin, öljyhappopitoinen safloriöljy ei todellisuudessa sisällä kovinkaan runsaasti öljyhappoa. Voit ihan mainiosti käyttää kumpakin safloriöljyä tuotteissasi. Hyvin herkästi tukkeutuvalle iholle öljyhappopitoisempaa safloriöljyä ei kuitenkaan suositella.

Safloriöljyn rasvahapot

Koska on olemassa kahta eri safloriöljy tyyppiä, olen ilmoittanut tässä kahdet eri rasvahappopitoisuudet. Kannattaa tarkistaa myyjältä kyseisen erän tarkat arvot. Eri erät saattavat olla hyvinkin eri laatuisia riippuen säistä, lajikkeesta yms.

  • Linolihappo 71% – 84%
  • Öljyhappo 8% – 18%
  • Palmitiinihappo 4% – 8%
  • Steariinihappo 2% – 3%

Safloriöljy on erityisen hyvä ihonhoitoon

Safloriöljyn pääasiallinen rasvahappo on linolihappo. Se on välttämätön rasvahappo keramidien tuotannolle. Keramidit ovat tärkeitä komponentteja ihon suojaavan kerroksen muodostuksessa. Jos ihosta puuttuu keramideja, siitä tulee helposti ärtynyt ja kuiva.

Safloriöljy on erittäin hyvin imeytyvä ihonhoitoöljy

Mietona, kevyenä öljynä safloriöljy sopii sekä nuorelle että ikääntyvälle iholle.

Safloriöljyn komedogeeninen luokitus (ihohuokosien tukkeutuminen) on 0. Vain hyvin harvat öljyt saavat komedogeeniseksi arvoksi 0. Safloriöljy ei siis tuki lainkaan huokosia, joten suosittelen sitä myös akneiholle.

Safloriöljyn E-vitamiinipitoisuus on erityisen korkea

E-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka suojaa ihoa ikääntymiseltä. Ihon ikääntymiseen vaikuttavat vapaat radikaalit. Niiden vaikutus tehostuu vaikkapa liiallisen auringonvalon vaikutuksesta. Safloriöljyn E-vitamiini estää vapaiden radikaalien toimintaa. Iholla tämä näkyy sileämpänä ihona ja tummien läikkien vähenemisenä ikääntyvällä iholla.

Safloriöljy vähentää iholla tulehdusta ja rauhoittaa ihoa

Safloriöljy nopeuttaa haavojen paranemista ja ihosolujen uusiutumista. Safloriöljyn sisältämä E-vitamiini auttaa ihoa muodostamaan nopeasti uusia soluja kuolleiden tilalle.

Safloriöljy auttaa ihoa säilyttämään kosteustasapainonsa. Se muodostaa esteen iholle, jotta kosteus pysyisi siellä missä sen pitääkin.

Safloriöljy sopii myös hiustenhoitotuotteisiin

Safloriöljyä käytetään usein myös hiustuotteissa. Sen erityisen korkea E-vitamiinipitoisuus auttaa kosteuttamaan hiuksia ja kuivaa hiuspohjaa. Koska safloriöljy sisältää paljon linolihappoa, se pystyy imeytymään hyvin hiuspohjaan parantaen verenkiertoa ja raviten sitä. Hiuspohja tarvitsee paljon ravinteita kasvattaakseen terveitä ja vahvoja hiuksia. Parantunut verenkierto sekä kosteutus auttavat tässä todella paljon.

Miten käytän safloriöljyä kosmetiikassa?

saflorioljy
Tässä kuvassa saflori on kypsää ja valmista korjattavaksi
Kuva Bishnu Sarangi Pixabaystä

Safloriöljy toimii kosmetiikassa kantoöljynä, johon voi yhdistellä erikoisöljyjä ja eteerisiä öljyjä. Kantoöljyltä vaaditaan ennen kaikkea eleettömyyttä ja sitä safloriöljystä löytyy.

Valmista safloriöljystä yrttiöljyjä.

Safloriöljy sopii erityisen hyvin uuttamiseen. Mielestäni safloriöljy on huomattavasti parempi yrttiöljyn valmistuksessa kuin oliiviöljy. Huolehdi kuitenkin siitä, että hankkimassasi safloriöljyssä on mahdollisimman paljon myyntiaikaa jäljellä. Yrttiöljyä ei kannata valmistaa vanhenemassa olevasta öljystä.  Kesällä kuivaamasi yrtit käyvät tähän tarkoitukseen tosi hyvin.

Safloriöljy sopii hyvin voiteiden pohjaksi.

Se imeytyy hyvin eikä jätä ihoa rasvaiseksi. Safloriöljyllä on kyky säilyttää kosteutta iholla. Yhdistä siis safloriöljyvoiteeseen mielellään kosteuttavia ainesosia kuten glyserolia niin saat todella tehokosteuttavan voiteen. Jos haluat safloriöljyyn hieman enemmin suojaavuutta, voit kokeilla lisätä siihen myös muutaman tipan tyrnimarjaöljyä.

Öljypuhdistus

Öljypuhdistukseen tykkään ainakin itse käyttää kevyttä safloriöljyä. Yhdistän siihen usein tilkan syväpuhdistavaa risiiniöljyä sekä auringonkukkaöljyä tai riisinleseöljyä. Safloriöljyn voi helposti puhdistaa kasvoilta lämpöiseen veteen kastetulla pyyhkeellä. Jos harrastat kaksoispuhdistusta, voit käyttää öljypuhdistuksen jälkeen mieleistäsi puhdistusainetta.

Safloriöljy on omiaan hoitavissa öljyseerumeissa

Öljyseerumeihin käytettävät öljyt tulisi olla helposti imeytyviä ja sitähän safloriöljy on. Käytä safloriöljyä (tai safloriöljystä valmistettua yrttiöljyä) seerumin pohjana. Usein myös lisään seerumiin hieman jojobaöljyä tehostamaan tehoaineiden imeytymistä. Voit vapaasti valita seerumiisi myös muita erikoisöljyjä tuomaan antioksidantteja ja lisää hoitavuutta. Vain mielikuvitus on rajana.

Safloriöljyä saa nyt kotikosmetiikan raaka-aineita myyvistä kaupoista kuten (linkit eivät ole kaupallisia)

Nature by Amppu

Limepop

Muista, että linolihappopitoisena öljynä safloriöljy pilaantuu herkästi. Säilytä siis öljypullo aina jääkaapissa. Samoin kaikki safloriöljystä valmistetut tuotteet kannattaa säilyttää valolta suojassa, mieluiten viileässä paikassa.

Oletko jo ehtinyt kokeilla safloriöljyä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish