Kaktusviikunaöljy eli opuntiaöljy suojaa ihoa kuivumiselta

kaktusviikunaoljy

Kaktusviikunaöljy eli opuntiaöljy suojaa ihoa kuivumiselta

1.1.2020


Moni meistä taistelee ihon kuivumista vastaan. Kuiva huoneilma, pakkanen ja kylmä, kuiva tuuli kuivattaa ihoa. Kuiva iho on eloton ja näyttää ikääntyneeltä. Kuiva iho on myös hyvin altis ihosairauksille kuten ekseemalle. Ihoa kannattaa kosteuttaa säännöllisesti mutta millä kosteuden saisi pysymään ihossa. Oletko tutustunut opuntiaöljyyn eli kaktusviikunaöljyyn? Kerron sinulle seuraavaksi kaktusviikunaöljyn upeista ominaisuuksista. Se on kuin tehty kuivan ihon hoitoon.

kaktusviikunaoljy
Opuntiat kukkivat todella kauniisti Kuva Ian Lindsay Pixabaystä

Mikä on kaktusviikunaöljy?

Kaktusviikuna (Opuntia ficus-indica) kuuluu opuntioihin. Kaktusviikunat kuten muutkin opuntiat kasvavat alueilla, joilla vallitsee leudot talvet ja kuumat, kuivat kesät. Paras kaktusviikunaöljy tulee opuntioista, jotka kasvavat Marokossa. Myös Intiassa on kaktusviikunaöljyn tuotantoa mutta öljyn laatu on hieman heikompi.

Opuntioita on siirretty myös Italiaan, Portugaliin ja muualle Etelä-Eurooppaan.

Kaktusviikunassa on herkullisia hedelmiä, joita on saatavilla myös Suomessa. Kaktusviikunaa on käytetty Meksikossa kansanlääkintään. Se on hyvin terveellinen kasvi ja täynnä hoitavia kasvikemikaaleja. Hedelmän sisällä on pieniä siemeniä, joista puristetaan hienoa, arvokasta öljyä. Siemenissä on öljyä vain 5%. Yhteen litraan öljyä tarvitaan 1000 kiloa kaktusviikunoita. Siksi öljystä tulee erittäin kallista. Kaktusviikunaöljyä käytetään vain kosmetiikan raaka-aineena juuri kalleutensa takia. Öljy on myös ravinnoksi kelpaavaa.

Kaktusviikunaöljy on mieto ja hellävarainen öljy

Kaktusviikunan siemenistä puristettu öljy on lähes tuoksuton ja väritön öljy. Se tuntuu iholla hyvin tuhdilta, hieman geelimäiseltä mutta imeytyy kuitenkin nopeasti ja jättää uskomattoman kosteutetun ihotuntuman. Kaktusviikunaöljy ei sisällä runsaita määriä antioksidantteja ja muita kasvikemikaaleja. Siksi se onkin eräs hellävaraisimmista öljyistä. Kaktusviikunaöljyn idea piilee sen rasvahappokoostumuksessa.

Kaktusviikunaöljy sopii kaikille ihotyypeille

Kaktusviikunaöljy sopii useimmille ihotyypeille, sillä se on mieto öljy. Se nimenomaan suojaa ihoa. Kaktusviikunaöljy ei tuki huokosia eikä ärsytä herkkääkään ihoa. Siksi se on yksi monikäyttöisimmistä öljyistä.

Mikä kaktusviikunaöljystä tekee niin erikoisen?

opuntia
Kaktusviikunoita Kuva andrea ilk Pixabaystä

Kaktusviikunaöljyssä on erittäin hyvä rasvahappoprofiili. Sen rasvahapot sopivat täydellisesti iholle ja tukevat ihon omaa rasvahappoprofiilia. Riippuen kasvupaikasta, eri kaktusviikunaöljyjen rasvahappoprofiilit poikkeavat toisistaan jonkin verran. Tässä esimerkki kaktusviikunaöljyn öljyhappoprofiilista.

  • Palmitiinihappo 20,10%
  • Palmitoleenihappo 1,80%
  • Steariinihappo 2,72%
  • Öljyhappo 18,30%
  • Linolihappo 53,50%
  • Alfalinoleenihappo 2,58%

Kaktusviikunaöljyn öljyhappoprofiili voi vaihdella suuresti riippuen lajikkeesta ja kasvupaikasta. Siinä on kuitenkin aina runsaasti linolihappoa ja palmitiinihappoa. Öljyhappopitoisuus on hyvin vähäinen. Se on hyvä, sillä liiallinen öljyhappo tukkii helposti huokoset.

Kaktusviikunaöljy sisältää runsaasti palmitiinihappoa, joka on ihoa suojaava öljyhappo. Siinä on mukana hieman myös harvinaista palmitoleenihappoa. Palmitoleenihappo on muistuttaa hyvin läheisesti sapieniinihappoa, jota on ihon omassa talissa. Sapieniinihappo on siitä erikoinen rasvahappo, että sitä löytyy vain ihmisen iholta (Homo sapiens).

Palmitoleenihappoa on kohtalaisen runsaasti myös macadamiaöljyssä. Macadamiaöljy on kuitenkin hyvin öljyhappopitoista, joten älä käytä sitä säännöllisesti helposti tukkeutuvalle iholle. Macadamiaöljy on huomattavasti edullisempaa kuin ylellinen kaktusviikunaöljy. Siksi käytänkin mieluiten macadamiaöljyä koko keholle käytettävissä tuotteissa sekä ulkoiluvoiteissa. Kasvoille tarkoitettuihin kosteusvoiteisiin käytän hyvin usein juuri kaktusviikunaöljyä.

Kaktusviikunaöljyssä on poikkeuksellisen runsaasti E-vitamiinia. E-vitamiini on antioksidantti, joka ehkäisee tehokkaasti ikääntymisen merkkejä.

Mihin voisin käyttää kaktusviikunaöljyä?

Kaktusviikunaöljyllä on useita käyttötarkoituksia. Ne kaikki liittyvät sen ihoa suojaavaan vaikutukseen ja upeaan rasvahappokoostumukseen. Koska kaktusviikunaöljy on hyvin hintava öljy sitä kannattaa käyttää vain kasvojen alueella ja kynsien sekä kynsinauhojen hoidossa.

Valmista suojaava kasvovoide kaktusviikunaöljystä

Kaktusviikunaöljy sopii rasvahappokoostumuksensa vuoksi suojaamaan ihoa kuivuudelta. Käytä siis tätä öljyä suojaavassa kasvovoiteessa. Voit korvata osan voiteen pohjaöljystä suojaavalla kaktusviikunaöljyllä. Näin saat itsellesi todella hyvän voiteen tuuliseen säähän.

Yövoide kaktusviikunaöljystä

Kaktusviikunaöljy suojaa ihoasi myös kuivattavalta huoneilmalta. Kuiva huoneilma on usein syy siihen, että iho talvisin kärsii kuivuudesta. Voit lisätä kaktusviikunaöljyä yövoidepohjaasi. Kosteuta iho kunnolla ennen voiteen levitystä ja lukitse kosteus ihoon kaktusviikunaöljyä sisältävällä voiteella.

Käytä kaktusviikunaöljyä hiustenhoitoon

Koska kaktusviikunaöljyssä on runsaasti suojaavia rasvahappoja, sitä käytetään hyvin usein myös hiustenhoitoon. Kaktusviikunaöljyn sisältämä palmitoleenihappo hoitaa kuivia hiuksia ja tekee hiuksista kiiltävät. Se toimii hiuksen pinnalla kuten hiuksen oma luonnollinen tali.

Sekoita 1 teelusikallinen kaktusviikunaöljyä hiusnaamioosi tai hiero muutama tippa pesun jälkeen hiuspohjaan. Kaktusviikunaöljy on huomattavasti parempi öljy hiuksille kuin yleisesti käytetty oliiviöljy tai kookosöljy.

Muita käyttökohteita

  • Huulivoiteet
  • Kynsinauhavoiteet
  • Silmänympärysvoiteet
  • Kasvojen ongelma-alueet

Kaktusviikunaöljy on eräs maailman kalleimmista öljyistä

kaktusviikunaoljy
Kaktusviikunan siemenet ovat pieniä ja niitä on vähän Kuva Emilian Robert Vicol Pixabaystä

Kaktusviikunaöljy olisi varmasti vieläkin suositumpi, jos sen hinta ei olisi niin korkea. Se onkin yksi markkinoiden kalleimmista kasviöljyistä. Halusin kuitenkin esitellä tämän öljyn, sillä se on käytössä hyvin riittoisa. Tarvitset vain pari tippaa öljyä kasvoillesi suojaamaan ihoasi. Kaktusviikunaöljyllä on niin ainutlaatuinen rasvahappokoostumus, että sitä on todella vaikea korvata. Varsinkin talvisin, kun iho kuivuu kannattaa muistaa kaktusviikunaöljy.

Lue myös

Kerro kokemuksiasi kaktusviikunaöljystä!

2 kommenttia kirjoitukseen "Kaktusviikunaöljy eli opuntiaöljy suojaa ihoa kuivumiselta"

  1. Riitta | 30.8.2020

    Mistä ostat hyvälaatuista kaktusöljyä?


  2. Outi | 2.9.2020

    Hei Riitta
    Olen ostanut kaktusviikunaöljyä eli opuntiaöljyä Limepopista. Minusta heillä on ihan hyvänlaatuiset öljyt. Omaan pullooni he olivat merkinneet parasta ennen päiväyksen pullon etikettiin. Pitkä myyntiaika on hyvän laadun tae.
    Terveisin Outi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish