Näin käytät kookosta ihonhoidossa

Nain kaytat kookosta ihonhoidossa

Näin käytät kookosta ihonhoidossa

16.1.2019


Uskon, että olet ainakin kerran elämässäsi käyttänyt kookosöljyä ihon- ja hiustenhoitoon. Mikä voisikaan olla suositumpaa öljyä. Usein kotikosmetiikan voideresepteissä on mukana kookosta. Se on erittäin mukautuva ainesosa. Kookos kiinteyttää tuotteen niin, että sitä on helppo levittää.

Olet varmasti kuullut puhuttavan kookospähkinästä. Kookos ei kuitenkaan ole varsinaisesti pähkinä vaan kookospalmun hedelmä. Tämä on hyvä asia, sillä moni on allerginen pähkinöille. Kookosallergiat ovat sen sijaan erittäin harvinaisia.

Kookosöljy on kiistelty tuote

Kookos jakaa mielipiteitä. Sillä on vankat kannattajat. Joillekin kookos on taas ehdoton nou, nou ainesosa. Siksi avaankin sinulle nyt tämän pähkinän eli puran myytit kookoksen ympäriltä tässä postauksessani.

Näin käytät kookosta ihonhoidossa

Kookoksia (Cocos nucifera) kasvaa kaikkialla tropiikissa. Sitä käytetään ruuanvalmistuksessa, sillä se on erittäin ravinteikasta. Tropiikissa suosituinta on käyttää kookosta kookosmaitona sekä kookosmehuna. Meillä taas kookosrasva on kaikkein suosituinta. Kookosmehu eli kookosvesi on myös yleistynyt meilläkin, sillä sitä saa nykyisin kätevästi purkitettuna sekä jauheena.

nain kaytat kookosta ihonhoidossa

Kylmäpuristettua, kiinteää kookosöljyä

Miten osaan hankkia aitoa kookosöljyä

Kookosöljyä myydään Suomessa yleisesti lasipurkeissa koska se on kiinteässä muodossa aina kun lämpötila laskee alle 25 asteen. Suomessa saatavilla oleva kookosöljy on yleensä Extra Virgin laatuista eli kylmäpuristettua. Ruokakaupoista löytää myös kovetettua kookosrasvaa pakattuna paperiseen kääreeseen.

Miksi kookos on terveellistä

Kookosöljyn terveysvaikutus perustuu sen erikoislaatuiseen rasvahappokoostumukseen. Se sisältää suurimmaksi osaksi lauryylihappoa, joka on puolipitkäketjuinen rasvahappo. Puolipitkäketjuisilla rasvahapoilla väitetään olevan erityisiä terveysvaikutuksia. Asiasta kiistellään voimakkaasti. Jotkut tahot ovat sitä mieltä, että kookosrasva on päinvastoin haitaksi terveydelle.

Miten säilytän kookosöljyä

Kookosöljy on eräs säilyvimmistä tuotteista. Voit säilyttää sitä huoneen lämmössä kuukausi tolkulla ilman mitään ongelmia. Tämä ominaisuus on nostanut kookosöljyn suosiota. Mitään säilöntäaineita tai e-vitamiinilisiä ei tarvita, jos tekee vedettömän tuotteen kookosöljystä.

Kookosöljyjä on montaa eri laatua

Kookosöljyä on kaupoissa nykyisin hyvin saatavilla. Opettele valitsemaan oikea kookosöljy ihonhoitoon.

Perinteinen kookosöljy

Kookosöljyn valmistuksessa käytetään tropiikissa yleensä perinteistä valmistusmenetelmää, jossa kookospähkinän malto jauhetaan ja keitetään vedessä. Rasva nousee keittämisen aikana pintaan, josta se kerätään astioihin. Kuumentaen valmistettu kookosöljy on hieman kellertävämpää ja siinä on ominainen kookosaromi. Tällainen kookosöljy on ominaisuuksiltaan samanlaista kuin kylmäpuristaen valmistettu. Se kovettuu myös alle 25 asteen lämpötilassa.

Perinteinen kookosöljy ei juuri koskaan ole luomulaatuista. Toki se voi olla valmistettu hyvinkin neitseellisistä kookospähkinöistä. Sitähän valmistavat paikalliset asukkaat myös omista kookospähkinöistä.

En ole vielä löytänyt Suomessa kaupoista perinteisellä tavalla valmistettua kookosöljyä.

Kylmäpuristettu kookosöljy eli Extra Virgin laatu

Kylmäpuristuksen suosion myötä on myös kehitetty uudenlainen tapa valmistaa kookosöljyä. Siinä kookosöljy puristetaan koprasta eli kuivasta kookospähkinän mallosta mekaanisesti kuumentamatta. Tällaista öljyä kutsutaan Extra Virgin öljyksi. Extra Virgin laatuista kookosöljyä myydään yleensä aina luomuna.

Extra virgin laatuista kookosöljyä on Suomessa yleisesti saatavilla lasipurkkeihin pakattuna luontaistuotekaupoista sekä markettien luontaistuotehyllystä.

Hydrattu kookosöljy

Kookosöljyä myös kovetetaan. Siitä on esimerkkinä paperiin pakattuna kylmätiskillä margariinien ja voipakettien vieressä myytävä kookosrasva. Tällainen rasva hydrataan eli siihen lisätään vetyä. Näin kookosöljy muuttuu kiinteäksi siten että se ei enää muutu öljyksi 25 asteessa. Hydrattu kookosöljy soveltuu erittäin hyvin saippuan valmistukseen mutta ei juuri muuhun. Kosmetiikan valmistukseen hydrattua kookosöljyä ei voi käyttää.

Mikä saa ihmiset käyttämää kookosöljyä ihonhoidossa

Tiedät varmasti itsekin muutamia kookosöljyreseptejä. Onhan kookosöljy oliiviöljyn rinnalla yksi käytetyimmistä kotikosmetiikan öljyistä.

Kookosöljyn suosion syitä

  • Kookosöljyn avulla on erittäin helppo luoda voiteeseen kiinteä rakenne ilman emulgaattoria.
  • Kookosöljyn ihoa hoitavia vaikutuksia ylistetään netissä hyvinkin paljon nykyisin.
  • Kookosöljy on erittäin antimikrobista eli se rajoittaa mikrobien kasvua iholla.
  • Kookosöljy rauhoittaa ja viilentää ihoa esimerkiksi auringonoton jälkeen.
  • Kookosöljy säilyy hyvin. Se ei härskiinny eikä muutenkaan pilaannu herkästi.

Miksi kookosöljy ei sovi yleisöljyksi kosmetiikkaan

Jos olet kokeillut kookosöljyä, olet varmasti huomannut, kuinka rasvaisen tuntuista se on. Rasvaisuuden tuntu johtuu kookosöljyn suuresta molekyylikoosta. Siksi se ei myöskään imeydy ihoon vaan jää ihon pinnalle. Kookosöljy poistuu iholta ikävästi hankautumalla vaatteisiin.

Suuri molekyylikoko ei kuitenkaan tee kookosöljystä täysin kelvotonta. Öljyn imeytyvyys pitää vain ottaa huomioon silloin kun suunnittelee tuotteita. Kookosöljystä kannattaa valmistaa vain niitä tuotteita, joissa sen hyvät ominaisuudet tulevat esiin.

Miksi kookosöljyä ei suositella hiuksiin

Kookosöljyä käytetään hyvin paljon hiuksiin. Monet suosittelevat kookosöljypohjaisia hiusnaamioita, jotka sitten pestään pois. Kookosöljy imeytyy huonosti ihoon mutta erittäin hyvin hiuksiin. Sitä on hyvin vaikeaa pestä pois, sillä se painuu syvälle hiuksen suomuihin. Tämä pitää aina muistaa silloin, kun suunnittelee hiusnaamioita. Öljyissä on hyvin suuria eroja imeytyvyyden suhteen. Öljyjen imeytyminen hiukseen toimii eri tavoin kuin öljyjen imeytyminen ihoon.

Myös kookosöljyn käyttö hiusöljynä on ongelmallista. Sitä on vaikea laittaa hiuksiin niin pientä määrää ettei se aiheuttaisi ongelmia. Hiukset näyttävät helposti rasvaisilta kookosöljyn jäljiltä. Hiuksiin käytettävän öljyn tulee olla sellaista, joka ei imeydy hiukseen sisään vaan jää hiuksen pinnalle ja ikään kuin kuivuu siihen. Kookosöljy ei sovellu tällaiseen käyttöön.

Kookosöljy viilentää

Kookosöljy on viilentävä öljy. En tarkkaan tiedä mistä tämä viilentävä ominaisuus johtuu. Kookosöljy saa palelevat varpaasi palelemaan vielä enemmin. Älä siis valmista kookosöljystä lämmittäviä voiteita. On olemassa myös lämmittäviä öljyjä, joita voit hyvin käyttää esimerkiksi juuri kylmiin jalkoihin ja hierontaan. Kuumana kesäpäivänä viilentävä öljy on joskus aivan ihana.

Kookosöljyn viilentävä ominaisuus tulee parhaiten esiin auringonpolttaman ihon hoidossa. Siinä viilentävä öljy on todella enemmän kuin paikallaan.

Yleisöljyksi kosmetiikan valmistukseen ei kannata valita näin erikoisia ominaisuuksia omaavaa öljyä. Kookosöljy ei sovi useimpiin tilanteisiin, mutta se ei myöskään ole mitenkään huono tai kelvoton raaka-aine.

Miten voit hyödyntää kookosöljyä kotikosmetiikassa

Kookosöljyn antimikrobisia ja viilentävää vaikutusta voi hyödyntää parhaiten after-sun tuotteissa. Kookosöljy saa ihon toipumaan liiasta auringonotosta todella nopeasti. Olen nähnyt kookosöljyn vaikutuksen, kun sitä on levitetty todella punoittavaan selkään illalla. Aamulla palanut selkä näytti jo aivan normaalin väriseltä.

Kookosöljyn toinen suosittu käyttökohde on oil pulling eli öljyn purskuttelu suussa. Kookosöljy rauhoittaa ärtyneitä ikeniä ja hampaat tuntuvat hyvin puhtailta öljypurskuttelun jälkeen. Öljypurskuttelu ei korvaa hampaiden pesua mutta helpottaa merkittävästi hampaiden puhdistamista. Öljyä purskutellaan suussa 10-20 minuuttia riippuen ohjeesta.  Virallinen lääketiede on sitä mieltä että öljypurskuttelusta ei ole mitään hyötyä mutta ei myöskään haittaa. Itse pidän sitä hyvänä konstina pitää hampaat ja ikenet kunnossa sekä hengitys raikkaana.

Kookosöljypurskuttelu toimii yksinkertaisimmillaan näin: laita suuhun kukkarallinen teelusikka kookosöljyä ja ala purskutella. Purskuttelu voi kestää 10-15 minuuttia. Jotkut purskuttelee kauemminkin. Sylje öljy roskakoriin, ei lavuaariin sillä se tukkii viemärit. Suusi tuntuu ihanan puhtaalta.

Kookosöljy sopii joihinkin kasvonaamioihin. Kookosöljy ei imeydy kovin helposti ihoon sillä se on erittäin suurimolekyylinen öljy. Sellaiset kasvonaamiot, joiden tarkoitus on supistaa huokosia ja rauhoittaa ihoa eikä niinkään imeyttää öljyjä ja ravinteita ihoon voidaan tehdä kookosöljypohjaan.

Kookosvesi eli kookosmehu

nain kaytat kookosta ihonhoidossa

Kookosvetta

Kookosvesi on kookospähkinän sisältä löytyvää nestettä. Se sisältää runsaasti hivenaineita eikä ole kovin makeaa. Kookosmehu on kuin luotu kosteuttamaan ihoa. Suomen kuivassa ilmanalassa kosteuttajia ei koskaan voi olla liikaa. Kookosvesi sisältää runsaasti iholle tärkeää C-vitamiinia.

Kookosvesi auttaa puhdistamaan ihoa tehokkaasti mutta erittäin hellävaraisesti. Monet luonnonkosmetiikkamerkit ovat löytäneet kookosveden ja käyttävät sitä nimenomaan kasvovetenä sekä ihon puhdistukseen.

Kookosvesi soveltuu hyvin emulsiovoiteiden pohjaksi eli vesifaasiksi. Kookosveden edut tulevat esiin juuri silloin kun se saa olla rauhassa iholla. Kokeile siis seuraavalla kerralla valmistaa kookosvesipohjainen voide tai seerumi.

Kokeile kookosvesinaamiota

Todella kosteuttavan vaikutuksen iholle saa kookosvesinaamioista. Innostuin itse kokeilemaan kookosvettä naamiona. Naamio tuntui hyvin hellävaraiselta ihollani, ei lainkaan ärsyttävältä. Kun pesin naamion pois oli ihoni hämmästyttävän kosteutettu ja kuulas. Kaikki karheus oli poissa. Vaikutuksen pystyi huomaamaan vielä seuraavanakin päivänä. Ihon väri oli tasainen ja kirkas. Kookoksen antimikrobiset vaikutukset olivat selkeästi rauhoittaneet ihoa.

Valmistat kookosvesinaamion yksinkertaisesti kostuttamalla kertakäyttöisen naamiopaperin kookosveteen. Asettele naamio huolellisesti kasvoillesi ja anna vaikuttaa noin 20-30 minuuttia.

Itse käytän kertakäyttönaamioiden sijaan ihan tavallisia puuvillaisia kasvoliinoja. Kertakäyttötuotteiden minimoiminen on tärkeää minulle. Liinoihin voi helposti myös leikata aukot suulle sekä silmille. Näin ei 20-30 minuuttia tunnu liian ahdistavalta.

Kookosvesi nesteyttää tehokkaasti

Nauti myös kookosvettä sisäisesti. Sillä on paljon positiivisia vaikutuksia, jotka näkyvät myös iholla. Kookosvesi on hyvin suosittu urheilujuoma. Se nesteyttää kehon tehokkaasti hyvin nopeasti. Jos sinun on vaikea juoda riittävästi vettä voit juoda lisäksi hieman kookosvettä. Näin nestetasapaino pysyy kunnossa.

Vaikka kookosöljy on hyvin suosittua tänä päivänä, itse ottaisin sen rinnalle mielelläni kookosveden. Kookosvedellä on niin paljon annettavaa terveydelle ja ihonhoidolle. Sen mahdollisuuksia ei ole vielä tarkoin tutkittu.

Voiko kookokselle olla allerginen

Todellakin voi, vaikkakin se on erittäin harvinaista. Kookos ei ole pähkinä, joten jos olet allerginen vain pähkinöille kookosta ei tarvitse vältellä.

Varo yliherkkyyksiä

On myös olemassa yliherkkyyksiä, jotka eivät ole varsinaisia allergioita. Yliherkkyydet ovat huomattavasti yleisempiä kuin varsinaiset allergiat.

Yliherkkyydet ilmenevät hieman samalla tavoin kuin allergiatkin mutta viiveellä. Viive saattaa olla jopa päiviä. Siksi on tärkeää, että testaat rauhassa kookoksen soveltuvuutta omalle ihollesi. Älä testaa kookosta ensin kasvoihin vaan johonkin huomaamattomaan paikkaan. Odota aivan rauhassa muutaman päivän ihon reaktiota. Jos ilmenee mitään iho-oireisiin viittaavaa, jätä kookostuotteet pois kokonaan.

Toivottavasti sait tästä artikkelista itsellesi ideoita joita voit kokeilla omissa tuotteissasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish