Moringaöljy

moringaoljy

Moringaöljy

11.12.2019


Moringaöljy on noussut vauhdilla ihonhoidon suosituimpiin öljyihin. Moringaöljyn lukemattomia positiivisia ominaisuuksia ihonhoidossa ylistetään jatkuvasti. Päätin lähteä selvittelemään moringaöljy ominaisuuksia pintaa syvemmältä. Löysin aika erilaisen öljyn kuin mitä öljykauppiaiden ylistyksistä voisi päätellä. Lue eteenpäin niin tiedät, minkälaista öljyä saadaan moringasta ja mihin sitä oikeasti kannattaa käyttää.

moringaoljy
Kuva Sapna Vibhandik Pixabaystä

Moringa oleifera on ilmastoystävällinen kasvi

Moringa oleifera on puu, joka on kotisin Aasiasta. Tuhansien vuosien aikana kasvi on levinnyt Afrikkaan, Lähi-Itään sekä Amerikan mantereelle. Moringa kasvaa vain trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Maaperän suhteen Moringa oleifera on todella vaatimaton. Se ei vaadi hulppeita olosuhteita kasvaakseen. Niukkaravinteinen, kuiva maa, johon mikään muu kasvi ei halua juurtua, kelpaa hyvin Moringa oleiferalle. Moringa kasvaa erittäin nopeasti. Sitä torjutaankin joissakin maissa aggressiivisesti leviävänä vieraslajina (mikä on todella sääli).

Kuivien alueiden pelastaja

Moringan vaatimattomuus tekee siitä erittäin ilmastoystävällisen kasvin. Moringa tyytyy kuivaan maahan. Se mätänee helposti, jos vettä on liikaa. Siksi moringaa onkin istutettu maailman karuimmille alueille torjumaan aavikoitumista. Moringan avulla torjutaan maapallon kuivien alueiden nälänhätää. Ihmisten sekä karjan selviytymistä aavikoituvilla alueilla tuetaan istuttamalla moringaa.

Moringa on yksi vastaus maailman ruokahuoltoon

moringaoljy
Kuva Ondrie Schulz Pixabaystä

Paikallinen väestö sekä heidän karjansa voivat käyttää kasvin kaikkia osia ravinnokseen. Moringan lehdet, raa’at siemenpalot, kukat, kypsät siemenet, puristettu öljy ja jopa juuret kelpaavat ravinnoksi. Ne ovat hyvin terveellisiä, herkullisia ja täynnä hyvälaatuista proteiinia, vitamiineja, rasvahappoja sekä hivenaineita. Moringan lehtien ja siementen proteiinipitoisuus on laadukas ja suuri. Moringassa olevat proteiinit sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja mikä on harvinaista kasvimaailmassa. Moringaöljystä on myös kaavailtu oliiviöljyn korvaajaa kuiville ja kuumille alueille missä oliivi ei menesty. On järjetöntä kuljettaa oliiviöljyä Euroopasta maihin, joissa kasvaa moringaa. Moringaöljy vastaa rasvahapoiltaan oliiviöljyä ja on jopa terveellisempää kuin oliiviöljy.

Moringa ja vedenpuhdistus

Moringaöljyn puristamisen jälkeen siemenkakuista valmistetaan tuotetta, jota käytetään kehitysmaissa jätevesien puhdistamiseen. Siemenkakut käyvät myös orgaanisena lannoitteena pelloille.

Moringasta on hyvin paljon apua aavikoitumisessa, jätevesien käsittelyssä sekä maailman köyhien ja kuivien alueiden ruokaongelmassa. Siksi se on tärkeä puu ja siksi moringaöljykin on aloittanut maailmanvalloituksensa. Köyhien, kuivien alueiden ihmiset viljelevät moringaa ja saavat siitä elantonsa. Osa moringatuotteista päätyy myös vientiin ja kosmetiikkamarkkinoille.

Moringaöljy eli benöljy

Moringaöljyn historiallinen nimi on benöljy tai behenöljy. Moringaöljy sisältää runsaasti harvinaista rasvahappoa nimeltään beteenihappo, (noin 6-9%). Siitä nimi benöljy. Moringan siemenissä on öljyä jopa 40%. Moringa onkin eräs parhaista öljykasveista.

Moringaöljyn historia

Moringaöljy eli benöljy on ikivanha öljy. Varhaisimmat havainnot moringaöljystä ovat 6000 vuotta sitten muinaisesta Egyptistä. Jo muinaiset egyptiläiset tiesivät moringaöljyn ominaisuuksista.

  • Moringaöljy oli tärkein pohjaöljy hajusteiden valmistuksessa jo 6000 vuotta sitten. Moringaöljyyn sekoitettiin tuoksuksi yleensä intialaista kardemummaa sekä mirhamia. Tällainen öljy oli kallisarvoista yläluokan käytössä ollutta tuoksuöljyä.
  • Moringaöljy oli tärkeä ainesosa balsamoinnissa muinaisessa Egyptissä.
  • Myös hautoihin aseteltiin moringaöljypohjaisia tuoksuöljyjä.

Moringaöljyä käytettiin vuosisatoja moneen eri tarkoitukseen

  • Moringaöljy oli paras öljy hajusteiden valmistukseen, sillä se sitoi eteeristen öljyjen tuoksut itseensä (luonnon myrkytön vastine ftalaateille). Moringaöljypohjainen hajuste ei menettänyt tuoksuaan niin nopeasti.
  • Moringaöljyä käytettiin lyhdyissä ja soihduissa sillä se ei savuta lainkaan.
  • Moringaöljyllä voideltiin hienomekaniikkaa, sillä se on yksi vakaimmista öljyistä. Moringaöljy ei vanhene herkästi eikä liisteröidy koneistoihin. Se voi säilyä hyvänä jopa 5 vuotta. Tämä koskee tietysti vain kirkasta, puhdistettua moringaöljyä.
  • Puhdistettua, kirkasta moringaöljyä käytettiin arvokkaiden kellojen voiteluöljynä, sillä se pysyy juoksevana eikä jähmety.
  • Moringaöljy eli benöljy on varhaista bensiiniä. Sitä kutsutaan myös bensiöljyksi. Moringaöljyä on käytetty aikanaan polttomoottoreissa kuten jojobaöljyäkin. Moringaöljyn soveltuvuutta biopolttoaineeksi tutkitaan nykyisin vakavasti.

Moringaöljyn ominaisuudet

moringa
Kuva Yaayaa Diallo Pixabaystä

Moringaöljy eli benöljy vastaa käytännössä oliiviöljyä. Sen öljyhappopitoisuus on melkein yhtä suuri kuin oliiviöljyllä (73,59%). Moringaöljy ei sisällä juurikaan hyvin ihoon imeytyviä rasvahappoja kuten linoleenihappoa eikä alfalinoleenihappoa. Siksi sen ihotuntuma on rasvainen ja aika raskas.

Tällä hetkellä kuluttajille tarjotaan ainoastaan kylmäpuristettua, suodattamatonta moringaöljyä. Tällaisessa öljyssä on runsaasti antioksidantteja. Se on väriltään vihreänkeltaista ja tuoksultaan voimakasta.

Puhdistetussa moringaöljyssä ei ole juurikaan tuoksua. Se sopiikin erittäin hyvin alkuperäiseen tarkoitukseensa parfyymien pohjaöljyksi. Puhdistettua moringaöljyä ei vain tahdo löytyä kovinkaan helposti edes ulkomaisista nettikaupoista.

Miten moringaöljyä voi käyttää kosmetiikassa

Moringaöljy käyttäytyy iholla kuten oliiviöljy. Kylmäpuristettu moringaöljy sisältää runsaasti antioksidantteja. Valitettavasti öljyssä on niin paljon öljyhappoa, että en suosittele sitä voiteiden ja ihoöljyjen pääraaka-aineeksi. Se saattaa tukkia huokosia.

Moringaöljyä mainostetaan nykyisin ihmeöljynä ihonhoitoon

Katson tämän johtuvan samasta asiasta kuin oliiviöljyn ja kookosöljyn ylettömän hehkuttamisen. Öljynvalmistajat haluavat luoda tuottamastaan öljystä hittituotteen ja pitää hinnan korkealla. Todellisuudessa moringaöljy on ylihinnoiteltua. Se on erittäin satoisa, nopeasti kasvava puu. Moringan siemenet tuottavat uskomattoman runsaasti öljyä. Moringaöljyä käytetään jopa biopolttoaineena. Se on todellakin bulkkitavaraa. Siksi minua kummastuttaa öljyn suhteellisen korkea hinta.

Lue myös tarinani hamppuöljystä

Moringaöljy on sen sijaan aivan ihanteellinen seuraaviin kohteisiin

  • Parfyymien pohjaöljyksi; moringaöljy säilyttää tuoksut huomattavasti paremmin kuin muut öljyt. Käytä parfyymeihin ainoastaan raffinoitua moringaöljyä (jos satut sitä jostain löytämään). Moringaöljy on ollut luonnollisten parfyymien pohjaöljynä jo tuhansien vuosien ajan. Sen alkuperäinen käyttötarkoitus kannattaa siis hyödyntää.
  • Poishuuhdeltaviin tuotteisiin kuten shampoot ja hiustenhoitotuotteet. Moringan sisältämää beteenihappoa käytetään kaupallisissa hiustenhoitotuotteissa lisäämään kosteutta hiuksiin (LOC tai LCO menetelmät). Varsinkin, jos haluat tuoksuvan hiustenhoitotuotteen, on moringaöljy siinä kaikkein paras.
  • Aromaterapiaöljynä; käytä moringaöljyä eteeristen öljyjen kantoöljynä (carrier oil) ja käytä aromaterapiassa.
  • Saippuan valmistukseen; moringaöljyä kannattaa ehdottomasti käyttää saippuoissa. Sitä voi lisätä ainakin 15% saippuamassaan. Toisissa lähteissä sen kerrotaan olevan täysin oliiviöljyn veroista saippuaöljyä. Silloin koko saippuan voisi valmistaa moringaöljystä (en ole kokeilluta). Saippuaan suosittelen ehdottomasti kylmäpuristettua, puhdistamatonta moringaöljyä.
  • Tuoksuöljynä; voit tehdä moringaöljystä ja eteerisistä öljyistä tuoksuöljyn pulloon. Työnnä muutama tuoksutikku pulloon ja nauti lempituoksustasi.

Suosi moringaa ekologisuuden takia

moringa-oleifera
Kuva Bishnu Sarangi Pixabaystä

Moringaöljyä kannattaa suosia kosmetiikassa jo pelkästään sen ekologisten vaikutusten vuoksi. Vaikka moringaöljy ei olekaan paras öljy iholle jätettäviin voiteisiin on, sillä muita korvaamattomia ominaisuuksia. Saippuaöljynä moringaa voisi käyttää enemmin, jos sen hinta vain olisi kohtuullinen.

Etenkin moringaöljyn ominaisuuksia tuoksujen sitojana pitäisi mainostaa laajemmin. Monen kotikosmetiikan valmistajan unelmana on valmistaa itse luonnollisia tuoksuja. Puhdistetulla, kirkkaalla moringaöljyllä saattaisi olla kysyntää luonnonmukaisten parfyymien pohjaöljynä.

Oletko sinä käyttänyt moringaöljyä? Kerro kokemuksistasi kommenttiosiossa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish