Hampunsiemenöljyn käyttö ihonhoidossa; tutustu yhteen parhaista ihoöljyistä

hampunsiemenoljyn-kaytto-ihonhoidossa

Hampunsiemenöljyn käyttö ihonhoidossa; tutustu yhteen parhaista ihoöljyistä

25.9.2019


Hampunsiemenöljyn käyttö ihonhoidossa on hyvin suosittua. Hampunsiemenöljy onkin eräs parhaista kosmetiikan öljyistä. Sen edut iholle on huomattu jo muutamia vuosia sitten. Hampunsiemenöljyn käyttö onkin lisääntynyt luonnonkosmetiikan tuotteissa jonkin verran. Hampunsiemenöljyä sisältävien tuotteiden valikoima vain saisi lisääntyä vielä entisestään. Hampunsiemenöljyllä on kuitenkin omia erityispiirteitä jotka tulee ottaa käytössä huomioon. Tässä artikkelissa perehdytänkin sinut Hampunsiemenöljyn ominaisuuksiin.  Lue lisää tästä erinomaisesta öljystä!

hampunsiemenoljyn-kaytto-ihonhoidossa
Kuva Tesa Robbins Pixabaystä

Hamppu on ikivanha perinnekasvi

Hamppu (Cannabis sativa) ei ole mikään outo ulkomainen erikoisuus. Sillä on tuhansia vuosia vanhat perinteet suomalaisten elämässä. Hamppu on viihtynyt täällä pohjoisessa erinomaisesti. Se on ollut pellavan ohella eräs tärkeimmistä kuitukasveistamme. Hamppua viljeltiin Suomessa jo ennen Keski-Eurooppaa. Sen viljelystä meidän maaperällä on merkkejä neoliittiselta kivikaudelta 4800 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Hamppu onkin Suomen ensimmäisiä viljelyskasveja.

Hamppu oli jo ammoisina aikoina kiinalaisten suosiossa. Kiinasta hamppu on ilmeisesti rantautunut meillekin yhdessä saviastioiden ja tattarin kanssa. Kiinalaiset valmistivat hamppukuidusta purjeita sekä kestävää paperia. Kiina on edelleenkin hampuntuotannossa kärkimaa koko maailmassa.

Hampunsiemenöljyn tuotanto

hampunsiemenoljyn-kaytto-ihonhoidossa
Kuva Ronny Hvass Pixabaystä

Tässä artikkelissa käsittelen hampun siemenistä valmistettua öljyä. Hampunsiemenöljyä ei pidä sekoittaa kannabidioliöljyyn joka valmistetaan hampun lehdistä ja varsista.

Hampun siemenet sisältävät noin 30% öljyä. Hamppu on siis erittäin hyvä öljykasvi. Hampunsiemenien öljypitoisuus vaihtelee erittäin paljon riippuen kasvin kasvupaikasta, lajikkeesta ja sääolosuhteista. Hamppua viljellään öljykasvina  Kiinassa ja Euroopassa. Kiina on ehdottomasti  maailman ykkönen hampuntuotannossa.

Hampunsiemenöljy puristetaan hampun siemenistä. Kotikosmetiikassa käytämme aina mielellään kylmäpuristettuja, suodattamattomia luomuöljyjä niiden vitamiini- ja antioksidanttipitoisuuden vuoksi. Suodattamaton, kylmäpuristettu Hampunsiemenöljy on aina syvän vihreää väriltään.

Hampunsiemenöljystä valmistetaan myös kirkasta, suodatettua versiota jota käytetään teollisuudessa ja biodieselin valmistukseen. Tällainen kirkas, raffinoitu öljy ei kelpaa kosmetiikan ainesosaksi.

Hampunsiemenöljyn käyttö ihonhoidossa; uskomattoman tehokas kosteuttaja

Tässä artikkelissa käsittelen ainoastaan hampun siemenistä valmistettua öljyä. Tämä ei ole kaupallinen blogi joten linkitkään eivät ole kaupallisia. Hampunsiemenöljyä on alettu valmistamaan myös Suomessa. Sitä myös markkinoidaan iholle erityisen sopivana tuotteena. Se on todella hieno asia, sillä hampunsiemenöljyn käyttö ihonhoidossa on varsin perusteltua. Mikä tekee hampusta erinomaisen ihoöljyn? Sitä lähdemme purkamaan seuraavaksi.

Hampunsiemenöljyn rasvahappokoostumus on iholle täydellinen

Hampunsiemenöljy sisältää keskimäärin:

  • Linolihappoa 55%
  • Alfa-Linoleenihappoa 18%
  • Gamma-linoleenihappoa 5,3%
  • Öljyhappoa 9,15%
  • Palmitiinihappoa 6%
  • Steariinihappoa 2,4%

Hampunsiemenöljyn käyttö ihonhoidossa perustuu sen rasvahappoprofiiliin. Hampunsiemenöljyn rasvahappoprofiili on erittäin edullinen iholle. Rasvahapoista voit lukea tarkemmin täältä. Suuri linolihappopitoisuus tekee hampunsiemenöljystä hyvin imeytyvän öljyn. Se ei jää ihon pinnalle rasvaisen tuntuiseksi kerrokseksi vaan imeytyy tehokkaasti.  Linolihappo on ihoa kosteuttava öljyhappo. Suuri linolihappopitoisuus myös

Alfa-linoleenihappo on suurina määrinä ihoa kuivattava öljyhappo. Siksi hampunsiemenöljyä ei tulisi käyttää kovin suuria määriä kerrallaan. Hampunsiemenöljyn alfa-linoleenihappopitoisuus ei kuitenkaan ole liian suuri. Sinun pitää vain ottaa huomioon Hampunsiemenöljyä käyttäessäsi öljyn kuivattava vaikutus. Liian suuri alfa-linoleenihappopitoisuus löytyy esimerkiksi pellavaöljystä. Pellavaöljyä en suosittelekaan ihonhoitoon.

Hampunsiemenöljyn gammalinoleenihappo on harvinaista öljyhappoa jota yleensä tavataan vain pieninä pitoisuuksina. Gamma-linoleenihappoa elimistö pystyy kyllä itse valmistamaan. Ikääntyessä elimistön toiminta heikkenee eikä gamma-linoleenihappoakaan muodostu tarpeeksi. Gamma-linoleenihappo onkin ikääntyvän ihon pelastus. Sitä esiintyy muualla esimerkiksi helokkiöljyssä sekä mustaherukansiemenöljyssä.

Hampunsiemenöljyssä on öljyhappoa vain noin 9%. Öljyhappo ei ole paras mahdollinen rasvahappo ihonhoitoon.  Se tukkii helposti huokosia ja aiheuttaa näppylöitä. Näin alhaisia öljyhappopitoisuuksia löytyy vain harvasta öljystä

Hampunsiemenöljy sisältää runsaasti antioksidantteja

hampunsiemenöljyn-kaytto-ihonhoidossa
Kuva Marina Pershina Pixabaystä

Hampunsiemenöljy on väriltään syvän tumman vihreää. Vihreä väri öljyssä kertoo aina runsaasta antioksidanttipitoisuudesta. Hampunsiemenöljyn antioksidantit ovat ihan omaa luokkaansa. Hampunsiemenöljy sisältää A,C ja E vitamiineja jotka ovat hyvin tehokkaita antioksidantteja iholla.

Hampunsiemenöljy on tulehdusta estävää ja ihoa rauhoittavaa

Jos sinulla on jokin tulehduksellinen ihosairaus ja etsit sopivaa ihoaöljyä, testaa ihmeessä hampunsiemenöljyn sopivuus ihollesi. Sen on huomattu rauhoittavan ihoa ja vähentävän iholla olevaa tulehdusta. Hampunsiemenöljyä on alettu tutkimaan myös mahdollisena hoitokeinona  moneen ihosairauteen kuteen akneen, ruusufinniin sekä ekseemaan. Mitään tutkimustuloksi ei tosin ole vielä julkaistu aiheesta.

Hampunsiemenöljy ei tuki huokosia

Hamppuöljy on ”noncomedogenic” öljy eli se ei tuki lainkaan huokosia. Tämä on hyvä tieto silloin jos sinulla on helposti näppyyntyvä iho. Kaikille muillekin ihotyypeille noncomedogenic-öljyt ovat suositeltavia. Iho pystyy hyödyntämään niitä parhaiten.

Hampunsiemenöljyn miinukset

Hampunsiemenöljyllä on myös kääntöpuolensa. Se sisältää erittäin hienot rasvahapot mutta juuri nämä rasvahapot tekevät siitä vaikeasti säilyvän. Hampunsiemenöljy härskiintyy erittäin helposti. Se on oltava ehdottoman tuoretta ostettaessa. Hanki siis hampunsiemenöljyä paikasta jossa sitä myydään paljon. Tarkista pullosta aina päivämäärät tuoreuden varmistamiseksi. Itse ostan hampunsiemenöljyä Lifesta. Siellä sitä säilytetään asianmukaisesti jääkaapissa. Arvostan suuresti  tällaista asiantuntemusta ja huolellisuutta. Kun valmistat hampunsiemenöljystä tuotteita, säilytä myös valmiit tuotteet aina jääkaapissa. Vaikka käyttäisit säilöntäainetta, saattaa hampunsiemenöljy silti härskiintyä.

Hampunsiemenöljy sisältää runsaasti alfa-linoleenihappoa. Se on iholle hyvin hyödyllinen rasvahappo. Alfa-linoleenihappo kuitenkin kuivattaa ihoa liiallisesti käytettynä. Siksi hampunsiemenöljykin tulisi aina laimentaa muilla öljyillä.

Hampunsiemenöljy on raffinoimaton tuote. Se sisältää runsaasti erilaisia kasvikemikaaleja joille voi herkistyä. Yleensä se sopii iholle mutta allergiat ja yliherkkyydet ovat täysin mahdollisia. Tarkista siis hampunsiemenöljyn sopivuus omalle ihollesi jos et ole sitä ennen käyttänyt. Ihoreaktiot voivat näkyä vasta viiveellä muutamien päivien päästä. Siksi sinun kannattaa olla kärsivällinen tehdessäsi herkkyystestejä.

Miten voit käyttää hampunsiemenöljyä kotikosmetiikassa?

hampunsiemenöljyn-kaytto-ihonhoidossa
Kuva silviarita Pixabaystä

Hampunsiemenöljy soveltuu moniin eri tuotteisiin. Sitä ei kannata kuitenkaan käyttää öljyuutoksiin juuri hampunsiemenöljyn härskiintymisvaaran vuoksi.

Hampunsiemenöljyä ei tulisi myöskään kuumentaa kovin pitkiä aikoja. Sen herkät rasvahapot tuhoutuvat kuumennettaessa herkästi.

Käytä hampunsiemenöljyä vain pieniä määriä kerrallan. Sekoita se mieluiten johonkin toiseen iholle sopivaan öljyyn. Näin saat hampunsiemenljyn edut käyttöön ja vältyt sen kuivattavalta vaikutukselta. Vähäisissä määrin käytettynä se on todellinen aarre iholle. Se kosteuttaa ja ravitsee ihoa tehokkaasti.

Kasvovoiteet

Hampunsiemenöljy sopii erityisen hyvin kasvoille tarkotettuihin tuotteisiin. Se on hyvin imeytyvä öljy joka ei jätä ihoa rasvaiseksi. Siksi se soveltuu kasvovoiteiden valmistukseen todella hyvin. Suosittelen hampunsiemenöljyä vain kevyisiin emulsiovoiteisiin. Näin öljyn määrä pysyy kohtuullisena iholle.

Ihon öljypuhdistus

Öljypuhdistukseen hampunsiemenöljyä kannattaa käyttää yhdessä muiden öljyjen kanssa. Voit käyttää sitä vaikkapa 10-20% öljyseoksessa. Se ei tuki huokosia, kosteuttaa ihoa ja puhdstaa huokosia tehokkaasti. Hampunsiemenöljy on ohut öljy joka pystyy tunkeutumaan ihohuokosiin.  Korkean linolihappopitoisuuden takia hampunsiemenöljy saa ihohuokoset tomimaan luonnollisella tavalla. Linolihappo ei kovetu huokosiin jähmeäksi tahnaksi kuten öljyhappo. Huokoset alkavat poistamaan ihon epäpuhtauksia pumppaamalla niitä ylös ihon pinnalle.

Öljyseerumit ja hoitoöljyt

Hoitaviin öljyseerumeihin hampunsiemenöljy sopii mainiosti yhtenä ainesosana. Sinun pitää vain säilyttää öljyseerumipulloa aina jääkaapissa. Näin herkkä öljy ei härskiinny.

Luonnonkosmetiikkaa hampunsiemenöljystä

Kaurilan Sauna valmistaa hampunsiemenöljystä shampoopaloja. Hamppuöljyä on käytetty palasahampoossa nimen omaan hoitavana öljynä.

Hampunsiemenöljyvoiteita löytyi heikosti

Kotimainen Luonnokas valmistaa hampunsiemenöljyä sisältävää saippuaa sekä Kamomilla jauhenaamiota joka sopii herkälle iholle. Tuote suositellaan lisäämään esimerkiksi kotimaiseen hampunsiemenöljyyn. Tuore hampunsiemenöljy lisätään siis tässä tuotteessa omasta pullosta jauhenaamioon. Hampunsemenöljy ei kestä kaupan hyllyllä säilyttämistä.

Valitettavasti hampunsiemenöljy kotimaisessa luonnonkosmetiikassa on hyvin harvinainen ainesosa. Se on sääli, kun miettii, miten pitkä historia on hampulla Suomessa. Ymmärrän kyllä hyvin miksi hampunsiemenöljy ei ole levinnyt kosmetiikan raaka-aineeksi.

Hampunsiemenöljy on vaikea öljy luonnonmukaisen kosmetiikan valmistajille. Se on hyvin herkkä öljy joka ei kestä kauppojen hyllyillä seisottamista. Hamppuöljytuotteet pitäisikin aina  säilyttää jääkaapissa. Tällaista säilytystä ei  kuitenkaan aina ole mahdollista järjestää. Hampunsiemenöljystä kannattaakin valmistaa tuotteita itse ja nauttia hamppuöljyn hyvää tekevistä vaikutuksista.

Oletko sinä törmännyt pieniin kotimaisiin luonnonkosmetiikan valmistajiin jotka käyttävät aitoa hampunsiemenöljyä tuotteissaan? Ilmianna heidät vaikkapa tuohon kommenttikenttään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish