Sademetsän aarteita; andirobaöljy

andirobaoljy

Sademetsän aarteita; andirobaöljy

26.1.2022


Amatsonin sademetsän monien kosmetiikan aarteiden esittely jatkuu. Andirobaöljy on toistaiseksi hyvin tuntematon, Amatsoniasta kotoisin oleva kosmetiikan raaka-aine.  Amatsonin sademetsät pursuavat hyödyllisiä ainesosia. Andiroba on yksi tällainen aarre. Se kuuluu mahonkiperheeseen. Andiroba puu on perinteinen lääkekasvi. Sen kaarnaa, öljyä ja lehtiä on käytetty ikiaikaisessa, alkuperäiskansojen lääketieteessä. Tässä artikkelissa kerron andirobaöljyn kosmeettisista eduista. Ne ovat aivan supermahtavia. Jatka lukemista, niin kuulet lisää.

andirobaöljy
Photo by Mandy Choi on Unsplash

Andiroba on perinteinen Amatsonin sademetsän puu

Andirobapuu, (Carapas guianensis), on tyypillinen Amatsonin sademetsien puu. Se kuuluu Brasilian alkuperäisväestön käyttämiin kasveihin. Andiroban lehdistö on tiheä ja puu on hyvin korkea. Se kasvaa trooppisissa sademetsissä, jokien varsilla. Andiroba on yksi niistä puista, joita mieluusti kaadetaan sademetsistä sahatavaraksi. Puu kuuluu mahonkiperheeseen, vaikka ei luokitellakaan aidoksi mahongiksi.  

Andiroban suosio sahatavarana johtuu sen sisältämistä terpeeneistä. Puu hylkii luontaisesti homeita, sieniä ja muita mikrobeja. Se on kestävä puu ja siksi hyvin haluttua rakennusaineena. Andiroballa on myös hyönteisiä karkottava ominaisuus. Tuholaiset eivät viihdy andirobalaudoissa. Andirobaöljystä valmistetaan yleisesti myös hyönteiskarkotteita.

Andirobaöljyn tuotanto

Täysikasvuinen puu voi tuottaa jopa 120 kiloa siemeniä. Keskiverto tuotanto on noin 50 kiloa. Siemenet sisältävät 40% rasvaa. Yhden liuotintekniikalla tuotetun öljylitran valmistamiseen tarvitaan 12 kiloa siemeniä. Jos halutaan valmistaa öljyä mekaanisesti kylmäpuristamalla, siemeniä tarvitaan huomattavasti enemmän litraan öljyä.

Perinteisesti andirobaöljyä on valmistettu keittämällä pähkinät. Keittämisen jälkeen pähkinät fermentoidaan 25 päivän ajan. Fermentoituneista pähkinöistä poistetaan pehmeä sisus. Sisukset jätetään valumaan muutamaksi viikoksi. Näin öljy poistuu luonnollisesti siemenistä ilman puristimia. Prosessi on täysin luonnollinen. Mitään kemikaaleja tai puristuslaitteita ei tarvita. Tällainen andirobaöljy on harvinaista. Kosmetiikkaan tarkoitettua andirobaöljyä myydään yleisesti kylmäpuristettuna.

Miksi Amatsonin tuotteiden suosiminen kosmetiikassa on tärkeää?

Kirjoitan tätä ”Sademetsän aarteita” sarjaa ekologisista ja eettisistä syistä. Tietysti pitää suosia kotimaisia tuotteita, sehän on selvä. Amatsonin sademetsät ovat kuitenkin maailman keuhkot. Maailman sademetsiä uhkaavat massiiviset hakkuut. Monia puita hyödynnetään esimerkiksi sahatavarana. Kun sademetsä on kaadettu, tilalle tulee maissipelto tai ehkä soijaa. Luontaisen sademetsän biotoopin tuhoaminen on katastrofaalista monestakin eri syystä.

Jos käytämme ahkerasti Amatsonin sademetsien luontaisia tuotteita, puita ei ole tarvis kaataa lainkaan. Alkuperäinen väestö saa toimeentulonsa myymällä niitä tuotteita joita viidakko tuottaa ilman että puita kaadetaan. andirobapähkinät 0n tästä hyvä esimerkki.

Andirobapuita on aloitettu myös viljelemän sademetsissä, suurilla plantaaseilla. Ongelmat niin tässä kuin muissakin monokulttuuritapauksissa ovat samat. Sademetsän arvokas biodiversiteetti katoaa. Puut altistuvat tuholaisille ja sato kärsii. Tarvitaan kemikaaleja tuhoamaan taudit ja hyönteiset. Kemikaalit tuhoavat sademetsän muuta eliöstöä. Kierre on valmis. Kannattaakin tutkia huolellisesti, että ostamasi sademetsien tuotteet ovat tuotettu kestävästi.

Lue lisää sademetsien aarteista

Kukuipähkinäöljy

Santelipuu hoitaa ihoa ja mieltä

Amatsonin kasvivoit; murumuruvoi

Mitä on andirobaöljy?

andirobaoljy
Photo by Firos nv on Unsplash

Andirobaöljyä kutsutaan myös rapuöljyksi (crab oil) vaikka sillä ei ole rapujen kanssa mitään tekemistä. Andirobaöljy on 100% vegaani tuote, joka puristetaan andirobapuiden pähkinöistä. Öljy sisältää runsaasti kovia rasvahappoja. Se on paksua ja muistuttaa viilennettynä hieman vaseliinia. Öljy on väriltään vaaleankeltaista ja erittäin katkeraa. Katkeruus johtuu ryhmästä terpeeneitä nimeltään meliasiinit. Andirobaöljy jähmettyy 25 asteessa kuten kookosöljykin.

Andirobaöljyn sisältämistä meliasiineista yksi on nimeltään geduiini. Geduiinilla on todettu olevan samanlaisia malarianvastaisia ominaisuuksia kuin kiniinillä. Kemiallisissa analyyseissä andirobaöljyn on todettu olevan hyvin parantavaa ja anti-inflammatorisista. Nämä ominaisuudet johtuvat öljyn sisältämistä limonoideista, joita kutsutaan andirobiineiksi.

Andirobaöljyn rasvahapot

Andirobaöljy sisältää runsaasti kovia rasvahappoja. Pääasiallisin rasvahappo andirobaöljyssä on kuitenkin öljyhappo.  Palmitiinihappoa andirobaöljyssä on jopa yli 30%. Juuri runsas palmitiinihappo tekee andirobaöljystä hyvin jähmeän ja paksun. Myös steariinihappoa öljyssä on runsaasti.

Andirobaöljyn tärkeimmät rasvahapot

  • Öljyhappo 45-58%
  • Palmitiinihappo 25-32
  • Steariinihappo 6-13%
  • Linolihappo 6-14%

Komedogeeninen luokitus 2

Väri: kellertävä

Tuoksu: voimakas, myskimäinen

Andiroballa on lukuisia lääkinnällisiä ominaisuuksia

Andirobaöljy on eräs Amatsonin sademetsien myydyimmistä lääkeöljyistä. Andirobaöljy sekoitetaan yleensä hunajaan ja käytetään sisäisesti moneen vaivaan. Hunaja on mukana paitsi terveyttä edistävänä tuotteena myös siksi että andirobaöljy maistuu hyvin kitkerälle. Hunajan ja öljyyn seoksella paikalliset asukkaat ovat torjuneet esimerkiksi flunssaa ja kurkkukipua.

Rasvaisen ja paksun andirobaöljyn ei luulisi olevan kovinkaan hyvä akneiholle. Paikalliset asukkaat ovat kuitenkin menestyksellä käyttäneet andirobaöljyä akneiholle. Öljy on hyvin antimikrobista. Siksi se rauhoittaa hyvin tulehduksia.

Andirobaöljy imeytyy hyvin ihoon. Siksi se pystyy vaikuttamaan ihon syvimpiin osiin. Paikalliset ihmiset ovat käyttäneet andirobaöljyä myös mustelmien ja kipeiden nivelten hoitoon. Andirobaöljy on erityisen suosittu hierontaöljynä. Se on kuin tehty rentouttamaan kipeitä lihaksia.

Andirobaöljyn hyödyt kosmetiikassa

Andirobaöljy sisältää aivan valtaisan määrän antioksidantteja, vitamiineja sekä mineraaleja. Se on erittäin käyttökelpoinen öljy uudistamaan ihoa. Andirobaöljyn ravinteet sopivat etenkin ikääntyvälle iholle. Öljy sisältää ainesosia, jotka vaikuttavat suotuisasti kollageenin tuotantoon. Andirobaöljy vähentää ihon juonteita ja ryppyjä.

Andirobaöljyä kannattaa kokeilla erilaisten iho-ongelmien yhteydessä. Sillä on runsaasti ihoa uudistavia ja suojaavia vaikutuksia. Muista kuitenkin, että juuri tämä öljy on erityisen voimakas ja sisältää esimerkiksi terpeenejä. Terpeenit saattavat allergisoida voimakkaasti varsinkin hartsiallergisia henkilöitä. Tee ensin testi, siedätkö lainkaan andirobaöljyä. Jos kärsit ekseemasta, ole todella varovainen uusien tuotteiden kokeilemisessa. Vaikka andirobaa suositellaan juuri ekseemaan ja psoriin, olisin kuitenkin varovainen.

Andirobaöljyä on käytetty hyvällä menestyksellä hiusten ja hiuspohjan hoidossa. Antimikrobisena öljynä andiroba sopii hyvin hiuspohjan ongelmien hoitoon. Esimerkiksi hilse tai päänahan kutina voisivat parantua andirobaöljyä sisältävällä seerumilla.

Andirobaöljy tukee myös hiusfollikkeleita ja vilkastuttaa päänahan verenkiertoa. Näin hiuksesi jaksavat kasvaa paremmin.

Andirobaöljy sisältää runsaasti palmitoleenihappoa, joka suojaa ihoa kuivumiselta sekä ulkoisilta tekijöiltä.

Mihin tuotteisiin andirobaöljyä voi käyttää?

andirobaöljy
Photo by Justin Clark on Unsplash

Andirobaöljy vaikuttaa ensisilmäykseltä vartalotuotteisiin sopivalta erikoisöljyltä. Sen käyttöalue on kuitenkin huomattavasti laajempi. Andirobaöljy on raskaudestaan huolimatta suhteellisen nopeasti imeytyvä öljy. Siksi sitä kannattaakin kokeilla myös kasvojen iholle ja hiusten hoitoon.

Valmista andirobaöljystä

  • Kipeitä niveliä ja lihaksia hoitavia hierontaöljyjä
  • Yövoiteita ja suojaavia päivävoiteita ikääntyvän ihon hoitoon
  • Voiteita epäpuhtaalle iholle
  • Voiteita ärtyneelle iholle
  • Antimikrobisia voiteita jalkojen hoitoon
  • Öljyhoitoseerumit hiuspohjalle
  • Saippuanvalmistukseen; erityisen hoitavat saippuat

Karvaan makunsa takia andirobaöljyä ei kannata sisällyttää huulituotteisiin.

Kokeile andirobaöljyä hyönteiskarkotteena. Andirobaöljyssä on voimakas, myskimäinen tuoksu, joka karkottaa hyönteiset. Jos Amatsonin sademetsissä taistellaan hyttysiä vastaan andirobaöljyllä, miksi ei myös meillä Suomessa. Tiesitkö, että myös neemöljy on varsin tehokas hyttyskarkote.

Oletko sinä käyttänyt ihonhoidossa sademetsien tuotteita?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish