Sademetsän aarteita; kukuipähkinäöljy

kukuipahkinaoljy

Sademetsän aarteita; kukuipähkinäöljy

12.1.2022


Kukuipähkinäöljy on seuraavana vuorossa sademetsän kosmetiikkaa käsittelevässä sarjassani. Sademetsän tuotteet tuntuvat meistä varsin eksoottisilta. Sademetsien alkuperäiskansat ovat kuitenkin hyödyntäneet kukuipähkinöitä ja siitä saatavaa öljyä aina. Käyttämällä sademetsien luontaisia tuotteita vähennät samalla maailman metsäkatoa. Paikalliset asukkaat eivät hakkaa pois hyvin tuottavia kukuipuita. Näin sademetsä säilyy kukoistavana ja elinvoimaisena. Kukuiöljy on erinomainen kosmetiikan ainesosa. Tästä tarinasta tulikin aika mielenkiintoinen. Oli oikein ilo kirjoittaa juttua. Lue lisää kukuiöljyn historiasta ja eduista ihonhoidossa.

kukuipahkinaoljy

Kukuipähkinäpuu

Kukuipähkinäpuu (Aleurites moluccanus) eli kynttiläpähkinäpuu on trooppisten sademetsien puu. Kukuipähkinäpuulla on monta nimeä. Yksi suosituimmista nimistä on candlenut eli kynttiläpähkinäpuu. Myös Indian walnut on käytetty nimi.

Kukuipähkinäpuun alkuperää ei täysin tunneta koska ihminen on vienyt sitä mukanaan kaikkialle, minne on ikinä muuttanutkin. Ensimmäisen kerran kukuipähkinäpuu löydettiin Kaakkois-Aasian trooppisilta saarilta. Kukuipähkinäpuu on ollut aina arvostettu kasvi myös Intiassa sekä Havaijilla. Kukui nimi tulee nimenomaan havaijin kielestä.

Kukuipähkinät ovat lievästi myrkyllisiä. Alkuperäiskansat eivät tuosta ole piitanneet vaan ovat valmistaneet pähkinöistä ruokaa paahtamalla ja höyryttämällä. Havaijilla kuuluisa havaijilainen ruokalaji nimeltään poke, valmistetaan aina kukuipähkinöistä ja kalasta.

Malesian Borneolla kukuipähkinöitä eli heidän kielellään godou, on käytetty perinteisten tatuointien valmistukseen.

Havaijilla kukuipähkinät ja niistä valmistettu öljy olivat tärkeä tuote

Kukuipähkinä on perimätiedon mukaan tullut Havaijille Aasiasta. Kukuipuulla on ollut Havaijilla aina hyvin syvällinen ja uskonnollinen merkitys. Havaijilla kukuipähkinät ovat ihan omassa arvossaan.

Havaijilaiset käyttävät kukuipähkinöitä lein (havaijin kuuluisa kukkaseppele) valmistukseen. Aikoinaan vain päälliköillä ja kuninkailla oli lupa käyttää kukuileitä. Päällikköä kutsuttiin nimellä Ali’l. Jokaisella saarella oli oma Ali’l. He olivat kunnioitettuja yksinvaltiaita ja päättivät aivan kaikesta. Ali’l hallitsi käyttämällä jumalallista voimaa, manaa, jota kutsutaan muissa kulttuureissa chiksi tai pranaksi. Mana on kosmista elämänvoimaa. Manasta saa alkunsa myös taikuus ja yliluonnolliset voimat. Mana asuu kaikessa elävässä; luonnossa, eläimissä ihmisissä. Ali’l käytti kukuileitä osoittaakseen arvonsa. Nykyisin kukuipähkinäleitä käyttävät kaikki ja niitä tarjotaan myös vieraille heidän astuessaan Havaijille.

Havaijilla kukuipähkinöistä valmistettiin myös öljyä. Kukuipähkinäöljyä käytettiin perinteisten veneiden ja kanoottien öljyämiseen. Kukuipähkinäöljyä käytettiin myös lamppuöljynä.

Havaijilla elämästä pyrittiin tekemään yksinkertaista. Miksi puristaa öljyä, jos voi sytyttää öljyisen kukuipähkinän sellaisenaan palamaan. Havaijin alkuperäisasukkaat asettivat viisi kukuipähkinää vierekkäin ja sytyttivät ne palamaan yksi kerrallaan. Liekehtivät kukuipähkinät olivat kuin tuikkukynttilöitä. Tästä syystä kukuipähkinäöljyä kutsutaan yleisesti kynttiläöljyksi.

Kukuipähkinäöljyä on aina käytetty kansanlääkinnässä

Kukuipähkinöissä on oivallinen rasvahappokoostumus. Öljy imeytyy hyvin ihoon mutta silti kosteuttaa sen perusteellisesti. Kukuiöljyä onkin siksi käytetty Havaijilla ihon kosteuttamiseen. Havaijin ilmasto on iholle armoton. Aurinko, tuuli ja suolainen merivesi koettelevat ihoa. Kukuipähkinäöljy rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja edistää ihon luonnollista paranemista.

Kukuipähkinäöljyä käytetään Havaijilla myös ekseemaan, akneen ja auringon polttamalle iholle. Öljyn kerrotaan myös edistävän hiusten kasvua.

Kukuipähkinäöljyn rasvahappoprofiili (havaijilainen kukuipähkinäöljy)

  • Linolihappo 40%
  • Alfalinoleenihappo 27%
  • Öljyhappo 15%
  • Palmitiinihappo 6%
  • Steariinihappo 2-3%

Komedogeeninen arvo 2

Intialainen ja Kaakkois-Aasiasta peräisin oleva kukuipähkinäöljy sisältää hieman vähemmän linolihappoa ja alfalinoleenihappoa. Vastaavasti öljyhappoa on näissä öljyissä hieman enemmän.

Lue lisää muista sademetsien aarteista

Amatsonin kasvivoit; Murumuruvoi

Santelipuu hoitaa ihoa ja mieltä

Kukuipähkinäöljyn edut ihonhoidossa

Kukuipähkinäöljy on luonnollinen kasviöljy. Kukuipähkinäöljy eroaa muista pähkinäöljyistä siinä, että se ei ole iholla rasvaisen tuntuista. Se on kevyt ja hyvin imeytyvä öljy. Kukuipähkinäöljyn salaisuus piilee sen rasvahapoissa ja runsaassa E- ja A-vitamiinipitoisuudessa.

Kukuipähkinäöljyn rasvahapot ovat ihanteelliset ihon hyvinvoinnille. Se sisältää runsaasti linoli- ja alfalinoleenihappoa ja vain vähän rasvaista öljyhappoa. Siksi kukuipähkinäöljy luokitellaankin non-greasy öljyksi eli se ei jätä iholle rasvaista tuntumaa. Kukuipähkinäöljy jättää iholle pehmeän, kosteutetun ja silkkisen tuntuman. Tämä on tietysti hieno asia kosmetiikan käyttäjälle ja valmistajalle. Helposti imeytyviä öljyjä on aika vähän olemassa.

Kukuipähkinäöljy sopii hyvin moneen tarpeeseen

Kukuipähkinäöljy on erinomainen perusöljy. Se on melkein tuoksuton ja mauton öljy. Sen väri on kirkkaan vaaleaa, hieman kellertävää. Voit käyttää kukuiöljyä sellaisenaan tai sekoittaa siihen muita öljyjä tai eteerisiä öljyjä.

Akneihon hoito

Kukuipähkinäöljyn komedogeeninen arvo on 2. Se ei tuki huokosia kovinkaan herkästi. Hyvin herkästi tukkeutuvalle iholle kukuipähkinäöljy saattaa aiheuttaa ongelmia. Kukuipähkinäöljyn sisältämä alfalinoleenihappo saattaa kuivattaa liiaksi pintakuivaa ihoa. Linolihappo puolestaan imeytyy hyvin ja hoitaa ihoa syvältä. Kukuipähkinäöljyn sisältämät antioksidantit auttavat myös aknearpien ehkäisyssä ja hoidossa.

Ekseemaihon hoito

Kevyenä ja hyvin imeytyvänä öljynä kukuipähkinäöljy soveltuu hyvin ekseemaiholle. Ekseemaiho hyötyy kukuipähkinäöljyn sisältämistä linoli- ja alfalinoleenihapoista. Usein kuiva ekseemaiho ei pysty vastaanottamaan kovin öljyhappoisia öljyjä.

Silmänympärystuotteisiin

Silmänympärysiho on hyvin ohut. Siksi silmien läheisyyteen suositellaan mahdollisimman keveitä öljyjä. Kukuipähkinäöljy on juuri tällainen öljy. Se imeytyy hyvin eikä jää iholle rasvaiseksi kerrokseksi. Kukuipähkinäöljyssä on sopivasti myös ohutta ihoa kuivuudelta suojaavaa palmitiinihappoa.

Hiustenhoitoon

Perinteisesti Havaijilla kukuipähkinäöljyä on käytetty hiustenhoitoon. Ja keillä onkaan maailman upeimmat hiukset, ellei havaijilaisilla. Toki perimä vaikuttaa suuresti hiuslaatuun mutta luonnollisilla hiustenhoitotuotteillakin on osuutensa.

Kukuipähkinäöljyn tiedetään lisäävän hiusten kasvua. Öljy hierotaan hiuspohjaan ja annetaan vaikuttaa noin tunnin ajan. Jotkut pitävät öljyä hiuksissaan jopa yli yön. On niin erilaisia tapoja tehdä öljyhoitoja hiuksiin. Kannattaa miettiä mikä sopisi omalle hiuspohjalle.

Hierontaöljy

Kukuipähkinäöljyä on käytetty perinteisesti hierontaan. Öljy sisältää sopivasti öljyhappoa ja linolihappoa. Kukuiöljyhieronnan jälkeen iho jää silkkisen pehmeäsi. Iho tuntuu kuivalta eikä yhtään rasvaiselta. Voit halutessasi sekoittaa kukuiöljyyn myös muita öljyä sekä eteerisiä öljyjä.

Kukuipähkinäöljyn säilytys

Vastapuristettu kukuipähkinäöljy säilyy noin vuoden. Sinun pitää kuitenkin säilyttää sitä aina jääkaapissa. Kukuipähkinäöljy sisältää erittäin runsaasti monityydyttämättömiä rasvahappoja, jotka pilaantuvat lämmön, valon ja hapen vaikutuksesta erittäin nopeasti.

Kun valmistat tuotteita kukuipähkinäöljystä, lisää tuotteeseen E-vitamiinia. E-vitamiini on antioksidantti, joka estää öljyjä hapettumasta ennen aikojaan.

Hanki herkästi hapettuvia öljyjä vain pieniä määriä kerrallaan. Näin varmistat, että käytössäsi on aina ensiluokkaisen tuoreita kosmetiikan raaka-aineita.

Mistä voin hankkia kukuipähkinäöljyä?

kukuipahkinaoljy

Kukuipähkinäöljyä ei vielä ole kovinkaan yleisesti saatavilla. Koska kukuipähkinäpuu kasvaa trooppisilla sademetsäalueilla, sen saatavuus Euroopassa on vielä heikko. Voit löytää aitoa, tuoretta kukuipähkinäöljyä USA:sta tai Intiasta. Itse olen tilannut havaijilaista kukuipähkinäöljyä Amazon verkkokaupasta.

Kukuipähkinäöljystä valmistetaan myös hydraamalla eli kovettamalla kasvivoita (ns. pseudovoit). Kukuipähkinävoita löytyykin jo helpommin kosmetiikan raaka-aineita myyvistä liikkeistä. Hydraaminen parantaa oleellisesti herkkien öljyjen säilyvyyttä. Hydraaminen tietysti myös muuttaa rasvahappojen rakennetta jalostetumpaan suuntaan. Hydrattu öljy ei ole sama asia iholle kuin luonnollinen, tuore öljy. Jos et vierasta jalostettuja öljyjä, kokeile ihmeessä myös hydrattua kukuipähkinävoita.

Koska kukuipähkinäöljy sisältää suuren määrän monityydyttämättömiä rasvahappoja, se pilaantuu varsin herkästi. Siksi tuottajat usein lisäävätkin öljyyn jo valmiiksi E-vitamiinia ja askorbyylipalmitaattia parantamaan säilyvyyttä. Askorbyylipalmitaattia kutsutaan rasvaliukoiseksi C-vitamiiniksi. Se ei kuitenkaan ole C-vitamiinia (askorbiinihappo) vaan ihan oma yhdisteensä. Askorbyylipalmitaatti ei ole haitallinen iholle eikä mitenkään myrkyllistä. Sitä lisätään hyvin usein elintarvikkeisiin ja ihonhoitotuotteisiin parantamaan rasvaisten tuotteiden säilyvyyttä.

Oletko sinä kokeillut sademetsän kosmetiikkaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish