Santelipuu hoitaa ihoa ja mieltä

Santelipuu hoitaa ihoa ja mieltä

5.1.2022


Santelipuu on kova, raskas ja tuoksuva puulaji. Santelipuita kasvaa luonnonvaraisena trooppisissa sademetsissä Intiassa, Indonesiassa, Malesiassa ja Thaimaassa. Santelipuu on yksi maailman kalleimmista puulaaduista. Sen suosio on kestänyt satoja vuosia ja jatkuu edelleen. Luonnonvaraisen santelipuun tarina on varsin surullinen, vaikka toivoakin on jo olemassa. Onneksi santelipuita on alettu viljelemään. Näin me saamme tulevaisuudessakin nauttia tuoksuvasta santelista. Miten santelipuu sitten liittyy kosmetiikkaan? Santelipuun tarina on hyvin mielenkiintoinen. Jatka lukemista niin kuulet lisää tästä ihmeellisestä trooppisesta puusta.

santelipuuoljy
Intialainen santelipuu

Santelipuu on trooppinen puulaji

Santelipuu (Santalum album) on alun perin kotoisin Intian trooppisista sademetsistä. Santelipuita on olemassa kymmenkunta eri lajia, jotka kaikki muistuttavat toisiaan.

Santalum spicatum on santelipuulajike, jota viljellään kaupallisesti Länsi-Australiassa. Kosmetiikassa käytettävä santelipuuöljy on peräisin juuri Australiasta. Australialaista santelipuuöljyä voi huoletta käyttää sillä sitä viljellään kestävästi. Nykyisin Australia onkin ohittanut Intian santelipuun tuotannossa. Intialainen santelipuuöljy on kuitenkin laadukkaampaa ja huomattavasti kalliimpaa.

Muita santelipuulajeja

  • Valkoinen santelipuu
  • Havaijilainen santelipuu
  • Fidzin santelipuu
  • Punainen santelipuu

Myös muita puulajeja käytetään harvinaisen santelipuun korvikkeena. Punainen santelipuu saadaan punaisesta Ptrocarpus santalinus puusta, joka kuuluu hernekasveihin. Tämä puulaji saattaa olla sama, jota käytettiin muinoin kuningas Salomonin temppelissä.

Santelipuu on loinen

Santelipuu on itse asiassa loinen. Menestyäkseen se tarvitsee ympärilleen aidon ja oikeanlaisen sademetsän biotoopin. Santelipuu ei ota ravinteita suoraan maasta vaan imee fosforia, typpeä ja kaliumia muista kasveista. Santelipuu ei myöskään kasva avomaalla vaan vaatii kostean, kuuman viidakon varjoa menestyäkseen.

Santelipuu elää noin satavuotiaaksi. Se ei kasva koskaan kovinkaan korkeaksi. Vain 4-6 metriä, joskus jopa 10 metriä korkea pikkupuu muodostaa pieniä metsiköitä. Puun kuori on nuorena ruskea. Vanhemmiten se muuttuu melkein mustaksi ja muodostaa punaisia halkeamia. Puun sisus on vihreä ja vakoinen.

Luonnonvarainen santelipuu on uhanalainen kasvi

Santelipuuta on käytetty vuosisatojen ajan täysin kestämättömästi. Vanhoja, luonnonvaraisia santelipuita tuskin enää tapaa luonnosta. Santelipuiden salakaato on uskomattoman yleistä. Luonnonsuojelualueilla sitä tapahtuu kaiken aikaa tarkasta vartioinnista huolimatta.

Santelipuun viljely on haastavaa

Santelipuuta on yritetty viljellä monessakin eri maassa. Valitettavasti aito luonnon santelipuu on yhä edelleenkin paras laadultaan. Viljeltyihin puihin ei onnistuta luomaan yhtä intensiivistä tuoksua kuin luonnossa vapaasti kasvavissa on.

Santelipuu tarvitsee aina emokasvin. Se pystyy elämään ainoastaan loisena muodostettuaan tehokkaan ravintoketjun ympäröivien kasvien kanssa. Varsinkin nuorena ympäristöllä on hyvin suuri merkitys kasvin hyvinvointiin. On todella helppo ymmärtää, että tällaisen biotoopin luominen on haastavaa. Suurin osa istutetuista santelipuista kuoleekin nuorena.

Santelipuuta pystytään hyödyntämään vasta noin15- 30-vuotiaana lajikkeesta riippuen. Puut kasvavat todella hitaasti.

Santelipuuta käytetään monipuolisesti

Tiibetiläiset santelipuusta valmistetut rukoushelmet

 Intiassa vallitsee hindukulttuuri, joka on aina arvostanut santelipuuta uskonnollisissa seremonioissa. Tuoksuvasta santelipuusta valmistettiin ennen hindutemppeleihin huonekaluja. Myös suitsukkeet sisälsivät usein santelipuuta.

Eräs varsin tärkeä käyttökohde santelipuulle on ollut ayurveda lääketiede, joka on ikivanha intialainen kansanlääketiede. Santelipuuta käytetään edelleenkin ayurvedassa flunssan hoitoon, maksan ja sappirakon ongelmissa, mielenterveyshäiriöihin, lihasongelmiin, ruuansulatusongelmiin, syyhyyn ja peräpukamiin.

Jauhettua santelipuuta käytetään Intiassa kastimerkkejä varten valmistettavassa tahnassa.

Aromaterapia on ollut varsin suosittua jo muinaisissa kulttuureissa. Santelipuuöljyä käytetään yhä edelleen aromaterapiassa edistämään henkistä ja fyysistä terveyttä.

Hienostuneen arominsa vuoksi santelipuuöljyä on käytetty yleisesti pohjatuoksuna hajuvesiteollisuudessa. Suurin osa santelipuun eteerisestä öljystä käytetäänkin juuri hajuvesiteollisuuden tarpeisiin.

Santelipuusta on valmistettu aikoinaan jopa huonekaluja. Nykyisin se ei enää ole mahdollista. Santelipuista valmistetut pikkuesineet sen sijaan ovat varsin suosittuja. Tuoksuvat santelipuiset helmet ja sormukset ovat suosittuja. Santelipuun tuoksu rentouttaa ja maadoittaa.

Santelipuiset kammat hoitavat hiuksia. Puisista santelipuukammoista irtoaa pieniä määriä eteerisiä öljyjä, jotka korjaavat vaurioituneita hiuksia ja vähentää sähköisyyttä.  

Santelipuu sisältää arvokasta öljyä

Santelipuun sisältämä eteerinen öljy on hyvin arvokasta. Öljy erotetaan puusta höyrytislaamalla. Puu sisältää noin 0,3-0,6% eteeristä öljyä. Makea, voimakas ja hyvin kestävä tuoksu on tehnyt santelipuuöljystä hajuvesiteollisuuden suosikkituotteen. Itse santelipuussa tuoksu säilyy noin 40 vuotta. Santelipuuesineet tunnistaa parhaiten juuri tuoksusta.

Santelipuusta höyrytislaamalla saatava eteerinen öljy on erityisen voimakasta ja terapeuttista. Santelipuuöljyn sisältämät vapaat rasva-alkoholit tunnetaan nimellä santaloli. Puhtaan santelipuuöljyn rasva-alkoholipitoisuus on vähintään 90%. Tällainen öljy on aivan liian voimakasta. Kuluttajille myynnissä oleva santelipuuöljy on siksi aina laimennettua. Puhdasta santelipuuöljyä sekoitetaan esimerkiksi jojobaöljyn kanssa. Santelipuuöljyä saattaa olla seoksessa noin 10%. Pitoisuus vaihtelee toimittajasta riippuen. Tiedustele myyjältä tarkemmin öljyn turvallisista käyttömääristä.

Varo synteettistä santelipuuöljyä

Koska santelipuu on nykyisin hyvin harvinainen puulaji, santelipuuöljykin on usein synteettistä. Synteettinen santelipuuöljy tuoksuu samalta kuin aitokin mutta sillä ei ole samoja terapeuttisia vaikutuksia. Santelipuuöljyä hankkiessasi tarkista öljyn aitous.

Santelin eteerisen öljyn edut

Santelipuusta saatava eteerinen öljy on tärkeä kosmetiikan ainesosa. Kuten jo kerroinkin, santeli on eräs arvostetuimmista tuoksuista hajuvesissä.

Rauhoittuminen ja stressin poisto

Santelipuuöljyllä on mieleen vaikuttavia terapeuttisia ominaisuuksia. Sitä käytetään meditoidessa keinona rauhoittaa mieltä. Aromaterapiassa santeli on erittäin arvokas ja käytetty tuoksu. Santeli rauhoittaa ja vähentää stressiä sekä parantaa unen laatua. Santeli vähentää ahdistusta ja auttaa mieltä rauhoittumaan ja maadottumaan. Santeli tuo esiin ihmisen henkisen puolen ja auttaa vapautumaan älyn tyranniasta.

Akne ja ärtynyt iho

Santelin eteerinen öljy on hyvin antiseptista. Käytä santelia tuotteissa, jotka ovat tarkoitettu ärtyneelle iholle. Myös akneiholle santelin eteerinen öljy tekee hyvää. Se rauhoittaa tulehdusta ja kirkastaa ihoa. Santelipuuöljyllä on myös talin tuotantoa hillitsevä vaikutus. Tämäkin ominaisuus auttaa akneihon hoidossa.

Santelipuuöljyllä on rauhoittava vaikutus myös hyönteisten pistojen aiheuttamiin paukamiin. Santelipuuöljyä sisältävä voide rauhoittaa kutinaa viilentämällä ihoa.

Älä kuitenkaan käytä santelin eteeristä öljyä rikkinäiselle iholle tai avohaavoihin.

Intiassa santelipuuöljyä käytetään ärtyneen ihon hoitoon yhdessä ruusuhydrolaatin kanssa. Nämä ainesosat tukevat toisiaan ärtyneen ja akneihon hoidossa.

Arpien hoito

Santelin eteerisessä öljyssä on ainesosia, jotka tukevat solun normaalia kasvua. Siksi santelia onkin perinteisesti käytetty arpien hoidossa. Santelipuuöljy myös parantaa ihon joustavuutta sekä ravitsee ja kosteuttaa ihoa. Nämä ominaisuudet ovat hyviä silloin kun halutaan häivyttää arpia. Santelipuuöljyn on todettu tehoavan arpiin erityisesti yhdessä hunajan kanssa.

Tummentumat iholla

Santeli kirkastaa ihoa ja tasoittaa ihon epätasaista väriä. Tämä johtuu santelipuuöljyn ayurvedisistä vaikutuksista. Ayurvedan mukaan tummentumat iholla johtuvat liiallisesta kuumuudesta. Santelipuuöljy viilentää ja rauhoittaa ihoa.

Toinen tekijä, joka saa santelipuuöljyn kirkastamaan ja vaalentamaan ihoa on sen sisältämä alfa-santaloli, joka estää entsyymiä nimeltä tyrosinaasi. Tyrosinaasi on keskeinen tekijä ihon pigmentin, melaniinin synteesissä. Toinen kosmetiikassa käytettävä tyrosinaasin estäjä on C-vitamiini eli askorbiinihappo. C-vitamiinista olen kirjoittanut blogiin aikaisemmin.

Ikääntyneen ihon hoito

Santelipuuöljyn on todettu vähentävän ryppyjen muodostumista iholle. Santelipuu sisältää huomattavan määrän tehokkaita antioksidantteja, joilla on ikääntymisen merkkejä ehkäisevä vaikutus.

Santelipuuta käytetään kosmetiikassa monin eri tavoin

santelipuuoljy
Lasutuja intialaisesta santelipuusta

Ehdottomasti kuuluisin santelipuutuote on santelin eteerinen öljy. Santelipuuta käytetään kuitenkin varsin monipuolisesti kosmetiikassa.

Monelle tuttu tuote on santelipuusaippua. Santelipuusaippua rauhoittaa ja kirkastaa ihoa. Se sopii päivittäiseen käyttöön useimmille ihotyypeille.

Santelipuusta jauhettu jauhe on hyvin käyttökelpoinen tuote. Santelipuujauhetta on olemassa sekä punaista että valkoista. Valkoinen santelipuujauhe on hyvin lääkinnällinen tuote, jota käytetään ayurvedassa erilaisten sairauksien hoidossa. Punainen santelipuujauhe sopii ihonhoitoon, esimerkiksi akneiholle.

Santelipuuhydrolaatti on santelipuuöljyn valmistuksen sivutuote. Santelihydrolaattia käytetään kasvovesien, hiuskosmetiikan ja emulsiovoiteiden valmistuksessa.

Onko santelipuuöljy sinulle ennestään tuttu? Miten olet sitä käyttänyt?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish