Kevään ensimmäiset villiyrtit toimivat myös ihonhoidossa

villiyrtit-ihonhoidossa

Kevään ensimmäiset villiyrtit toimivat myös ihonhoidossa

1.5.2019


Kevät on jo niin pitkällä, että suurimmassa osassa Suomea on ensimmäiset yrtit jo putkahtaneet esiin. Monet ovat jo tehneetkin ensimmäiset villiyrttiretkensä ja saaneet saaliiksi vuohenputkea, nokkosta ja monia muita villiyrttejä. Tiesitkö että villiyrtit toimivat myös ihonhoidossa?

voikukka-ihonhoito
Kuva Wolfgang Eckert Pixabaystä

Villiyrttejä poimitaan paljon nykyisin ihan ravinnoksi. Ne ovat herkullisia ja vitamiinirikkaita vihanneksia. Opettele kuitenkin ensin tunnistamaan varmuudella syötävät yrtit. Opettele myös tunnistamaan syötävien yrttien näköiset myrkylliset kasvit. Näin vältyt onnettomuuksilta.

Kun menet metsään poimimaan villiyrttejä aikaisin keväällä ne ovat vielä hyvin pieniä. Moni villiyrtti ei ole aivan pienenä varmuudella tunnistettavissa. Jos et ole varma mikä yrtti pienestä alusta on tulossa, niin anna sen kasvaa vielä hetki. Isommaksi kasvaneen yrtin tunnistaminen on huomattavasti helpompaa.

Kosmetiikkaan voi käyttää periaatteessa kaikkia niitä samoja villiyrttejä kuin ruokaankin. Myös kosmetiikassa villiyrttien on oltava myrkyttömiä. Vaikka yrttejä ei valmistettaisikaan syötäväksi niiden myrkyt voivat kuitenkin imeytyä ihon läpi.

Esittelen tässä kolme yleisintä villiyrttiä, jotka ovat tosi helppo oppia tuntemaan.

Vuohenputki (Aegopodium podagraria)

vuohenputki-ihonhoito
Kuva ClassicallyPrinted Pixabaystä

Vuohenputki on todella yleinen ”rikkaruoho” tai rikkausruoho kuten Raija ja Jouko Kivimetsä Hortoilu.fi sivustolla hauskasti sanovat.

Vuohenputket kasvavat aina suurina ryhminä. Ne leviävät aggressiivisesti maanalaisten rönsyjensä avulla. Jos revit vuohenputken juurineen tulet vain levittäneeksi sitä entisestään. Katkenneesta juurenpalasta nimittäin lähtee taas monta uutta rönsyä. Vuohenputken saa hävitettyä tehokkaasti katkaisemalla se vain varresta. Jos siis haluat säilyttää vuohenputkimattosi puutarhassasi älä katkaise sitä varresta vaan vedä se aina juurineen irti.

Vuohenputken tunnistaa siitä, että se tuoksuu porkkanalle. Repäise vuohenputken varsi tai lehti rikki ja haistele; tunnet selvästi raikkaan porkkanan tuoksun nenässäsi.

Vuohenputken tunnistaa myös siitä, että sen varressa on aivan selvä kouru. Se ei siis ole missään tapauksessa pyöreävartinen.

Vuohenputken lehdet jakautuvat kolmeen osaan ja nämä kolme osaa jakaantuvat taasen kolmeen osaan.

Vuohenputken voi sekoittaa myrkkykeisoon tai hukanputkeen. Myrkkykeison lehdet ovat kuitenkin erilaiset ja se kasvaa kosteikoilla ja rannan lähettyvillä. Hukanputken lehdet ja varsi ovat eri näköiset kuin vuohenputkella.

Vuohenputki kasvaa yleensä pihoilla puolivarjossa, melko kuivissakin paikoissa. Se on todellinen kevään villiyrttiherkku. Vuohenputki sopii myös erittäin hyvin ihonhoitoon. Käytä sitä tuoreena sillä silloin saat siitä kaikki hyödyt paremmin irti.

Vuohenputken terveyshyödyt

Vuohenputki on vanha lääkekasvi. Sitä on käytetty satoja vuosia reumaan sekä erityisesti kihtiin. Englannissa vuohenputkea kutsutaan joskus St. Gerardin yrtiksi. St. Gerard on reumatauteja sairastavien suojeluspyhimys.

Iholle vuohenputkella ei ole tarjota varsinaista lääkinnällistä vaikutusta. Kosmetiikassa kannattaakin käyttää sellaisia yrttejä joilla ei ole suurta lääkinnällistä vaikutusta. Lääkinnälliset yrttisalvat ovat sitten asia erikseen. Vuohenputki on kuitenkin täynnä mineraaleja ja erityisesti iholle niin tarpeellista C-vitamiinia. Vuohenputki on ihoa rauhoittava yrtti. Toki sille voi olla myös allerginen. Testaa siis vuohenputkikosmetiikka ihollasi ennen kun teet koko kasvoille yrttihoidon.

Tässä muutama vanha ohje vuohenputken käyttöön ihonhoidossa

Hunaja-vuohenputki kasvonaamio, kosteuttava

vuohenputki-ihonhoito
Kuva WikimediaImages Pixabaystä

Tässä naamiossa on vuohenputkimehua. Olen laittanut vuohenputkia monitoimikoneeseen kurkun kanssa ja silpunnut mahdollisimman pieneksi. Silpusta olen puristanut käsin mehun irti.

Sekoita

 • 2 ruokalusikallista vuohenputkimehua
 • 2 ruokalusikallista kurkkumehua
 • 1 teelusikallinen hyvää hunajaa

Imeytä seos kasvoliinaan (esim. pellavaliina on hyvä) ja anna olla kasvoilla 20 minuuttia. Huuhtele lopuksi iho puhtaalla, haalealla vedellä.

Vuohenputkinaamio rasvaiselle iholle

 • 2 ruokalusikallista ”pestoksi” jauhettua vuohenputkea
 • 1 ruokalusikallinen maitoa
 • Hieman luomukaurajauhoja

Tee aineksista tahna ja levitä iholle. Kaurajauhot ovat mukana siksi että tahnasta saadaan kiinteämpää. Käytä niitä siis oman harkintasi mukaan.

Seos levitetään iholle ja annetaan olla 15 minuuttia.

Vuohenputkinaamio kuivalle iholle

 • 2 ruokalusikallista ”pestoksi” jauhettua vuohenputkea
 • 1 keltuainen raakana
 • 1 teelusikallinen mieleistäsi kasvoöljyä

Tee aineksista tahna ja levitä iholle. Anna vaikuttaa 15 minuuttia ja huuhtele viileällä vedellä.

Ihoa nuorentava vuohenputkihauduke

Tarvitset

 • Kourallinen tuoretta vuohenputkea
 • 1 litra kiehuvaa vettä

Kaada kiehuva vesi vuohenputkien päälle ja anna hautua noin tunti. Käytä vuohenputkihauduketta kylpyvedessä. Voit myös huuhdella vuohenputkihaudukkeella hiuksesi. Sen pitäisi tehota hilseeseen.

Nokkonen (Urtica Dioica)

nokkonen-ihonhoito
Kuva Hans Braxmeier Pixabaystä

Nokkonen on kaikille yleensä tuttu. Se on kevään ihan ensimmäisiä yrttejä. Nokkosen versot puskevat jo maaliskuussa lumenkin läpi. Ravintona aivan pienet nokkoset ovat niitä parhaita. Kosmetiikassa nokkosta voi sen sijaan käyttää aivan koko kasvukauden. Vahvat oksaalihapot eivät haittaa ulkoisessa käytössä. Myös isoja nokkosia voi kerätä hauteiksi ja kuivattaviksi jos on tarkoitus käyttää niitä vain ulkoisesti. Monet villiyrtit ihonhoidossa eivät vakuuta kuten nokkonen. Olen kirjoittanut aikaisemmin nokkosesta täällä.

Nokkonen sisältää paljon piitä. Se onkin siksi hyvin tunnettu hiustenhoidossa ja nykyisin myös ihonhoidossa. Nokkonen soveltuu parhaiten tummille hiuksille hiushuuhteeksi. Se antaa hieman syvyyttä tummaan väriin. Nokkonen antaa kauniin kiillon hiuksille.

Nokkonen lisää pintaverenkiertoa. Siksi sitä kannattaa lisätä kasvovesiin ja voiteisiin. Se poistaa iholta myös raskasmetalleja ja toimii detoxina naamioissa.

Koska nokkonen sisältää oksaalihappoa se toimii hyvin hapanhuuhteluna etikan sijaan. Tähän tarkoitukseen varsinkin kaikkein isoimmat ja komeimmat nokkoset kompostin reunalta ovat parhaita. Ne ovat juuri niitä nokkosia, joita ei saisi käyttää ravinnoksi.

Kosmetiikkaan nokkoset tulisi aina kuumentaa. Nokkosen polttavat piikit tuhoutuvat kuumennettaessa. laita siis nokkoset kiehuvaan veteen vähintään 10 minuutiksi ennen käyttöä. Suodata nokkosvesi kahvisuodattimella saadaksesi kaikki poltinkarvat tarkkaan pois. Tällaista hauduketta voit käyttää vaikkapa kasvoveden pohjana tai emulsiovoiteen vesifaasiin.

Valmista nokkoshuuhde hiuksille

Nokkoshuuhde sopii hyvin tummien hiusten hoitoon. Se hoitaa samalla hiuspohjaa ja ehkäisee hilsettä.

Tarvitset

 • 1 litra tuoreita nokkosia, löyhästi mitattuna
 • 2 litraa raikasta vettä

Keitä nokkosia hiljalleen vedessä noin 20 minuuttia

Suodata nokkoset ja käytä keite tummien hiusten huuhteluun.

Voikukka (Taraxacum)

villiyrtit-ihonhoitoon
Kuva Peggy Choucair Pixabaystä

Voikukka on myös kaikille tuttu. Vihattu ja rakastettu voikukka on rikkaruoho, joka levittää auringonpaisteen väristä rakkautta joka pihaan, joskus kiusaksi asti.

Voikukasta on tullut suosittu villivihannes salaateissa. Se maistuu kivan karvaalta kuten rucola. Pyöreälehtiset voikukat ovat hieman miedompia. Voikukannuput ovat myös suosittu vihannes.

Voikukista voi valmistaa myös kosmetiikkaa. Monet villiyrtit ihonhoidossa ovat kokeilemisen arvoisia. Voikukan kukista valmistettu voide on tehokas niskan ja hartioiden alueen kiputiloihin. Sitä kannattaa kokeilla joskus, jos haluaa käyttää yrttiterapeuttisia voiteita kolotuksiinsa.

Voikukka on hyvä yrtti epäpuhtaalle iholle. Se hillitsee ihon bakteereiden kasvua ja rauhoittaa ihoa. Voikukkaa on käytetty perinteisessä yrttilääketieteessä esimerkiksi syylien poistoon sekä ihon sieni-infektioiden hillitsemiseen.

Voikukka rauhoittaa ihoa ja toimii hyvin esimerkiksi auringonpolttamalla iholla. Voikukkahaudukkeesta voit valmistaa vaikkapa after-sun tuotteen. Käytä voikukkahauduketta emulsiovoiteen vesifaasina. Olen kirjoittanut ohjeet haudukkeen valmistamiseen täällä. Emulsiovoiteen perusohjeen voit taas lukea täältä.

Jos et halua valmistaa emulsiovoidetta, voit aina uuttaa voikukkaa vaikkapa valitsemaasi kantoöljyyn eli perusöljyyn. Sopiva öljy voisi olla vaikkapa auringonkukkaöljy. Öljyuutoksen tekemiseen perehdytän sinut täällä.

villiyrtit-ihonhoitoon
Kuva Thomas B. Pixabaystä

Tässä on ohje, miten teet rauhoittavaa voikukkakasvovettä

 • Kerää puhtaalta paikalta 7,5-10 desiä voikukkia
 • Laita voikukat kannelliseen purkkiin ja kaada todella kiehuvaa vettä päälle
 • Anna seoksen jäähtyä, sulje kannella ja nosta se jääkaappiin kolmeksi päiväksi
 • Siivilöi neste ja pullota se spraypulloon. Käytä kasvovetenä
 • Säilytä kasvovettä jääkaapissa, sillä siinä ei ole lainkaan säilöntäainetta. Halutessasi voit tietysti lisätä siihen säilöntäaineen.
 • Voikukkakasvovesi säilyy noin 5 päivää käyttökelpoisena, jos säilytät sitä jääkaapissa.

Voikukkakasvovettä voi suihkutella kasvoille ja koko iholle. Se hillitsee tulehdusta, supistaa huokosia ja rauhoittaa ihoa.

Voikukan ja nokkosen erot

Nokkonen oli luonteeltaan hapan kasvi. Voikukan luonne on selkeästi emäksinen. Nokkonen kiihdyttää ihon verenkiertoa mutta voikukka rauhoittaa ihoa. Kannattaa siis miettiä kumpaa kasvia haluaa käyttää ihonhoidossa. Jos sinulla on couperosa iho niin voikukka sopii silloin sinulle paremmin. Nokkonen voisi saada ihosi punoittamaan ennen näkemättömällä tavalla.

Olen nyt esitellyt sinulle kolme villiyrttiä, joista voit valmistaa kosmetiikkaa. Villiyrtit ihonhoidossa eivät välttämättä ole kaikille niin tuttuja. Haluan todellakin, että innostut kokeilemaan niitä nyt. Villiyrttien aika on kohta parhaimmillaan. Luonnon antimista pitää ottaa ehdottomasti kaikki hyöty irti.

Oletko kokeillut jotain muuta villiyrttiä kosmetiikan valmistuksessa?

2 kommenttia kirjoitukseen "Kevään ensimmäiset villiyrtit toimivat myös ihonhoidossa"

 1. Marja Kyöttinen | 20.5.2020

  Suopayrtistä olen tehnyt shampoota ja vihreistä vuorenkilvenlehdistä kasvovettä (arbutiini hillitsee couperosaa)


 2. Outi | 20.5.2020

  Hei Marja
  Todella hienoa. Suopayrttiä olen minäkin havitellut pihalleni. Se on jopa tehokkaampaa kuin ulkomaiset pesupähkinät eli reethamarjat.
  Vuorenkilvet ovat ihan huippuja arbutiinin lähteenä. Mustikan ja puolukanlehdissä on myös arbutiinia mutta huomattavasti vähemmin. Pitääpä minunkin taas valmistaa vuorenkilvistä jotain kosmetiikkaa.
  Hyvää kesän odotusta sinulle!
  Terveisin Outi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish