Kokeile kosmetiikan valmistusta, näin syntyy kotitekoinen emulsiovoide

nain-syntyy-kotitekoinen-emulsiovoide

Kokeile kosmetiikan valmistusta, näin syntyy kotitekoinen emulsiovoide

14.2.2019


Haluaisit varmasti joskus kokeilla valmistaa hieman saman tyyppisiä voiteita kuin kaupoissa on myytävänä. Teolliset voiteet ovat yleensä veden ja öljyn seoksia eli emulsioita. Emulsion pystyy vaivatta valmistamaan itsekin. Se on erittäin yksinkertainen ja nopea valmistaa.

Monet teolliset voiteet sisältävät lukemattomia raaka-aineita, joiden vaikutuksista iholle ja ympäristölle ei ole tarkkaa varmuutta. Nykyisin useimmat voiteet sisältävät myös muovia. Muovin käyttöä on syytä välttää mahdollisimman paljon. Kosmetiikan sisältämä muovi kulkeutuu vesistöihin ja sitä kautta esimerkiksi kaloihin ja muuhun eliöstöön.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa (esim. ECOCERT) ei ole lainkaan muovia. Luonnonkosmetiikan muutkin ainesosat ovat valittu hyvin tarkasti. Luonnonkosmetiikka sisältää vain mahdollisimman luonnollisia ja ympäristölle vaarattomampia ainesosia.

Luonnonkosmetiikan sarjoista ei juurikaan löydy yksinkertaisia perusvoiteita. Siksi valmistankin perusvoiteet aina itse. Ne ovat helppoja ja edullisia valmistaa.

Vaikka tämä blogi onkin pyhitetty kotikosmetiikan raaka-aineille, on silti paikallaan kerrata muutamia perusvalmistustapoja. Emulsion valmistaminen on niistä yksi ja ehkä pelätyin. Emulsion valmistamista on kuitenkin ihan turha säikkyä. Se on helppoa kuin heinänteko.

Tämän jutun luettuasi et enää osta kaupasta teollisia voiteita. Niitä kun on niin kätevä itsekin valmistaa. Näin syntyy kotitekoinen emulsiovoide.

nain-syntyy-kotitekoinen-emulsiovoide

Yrttiöljy laventelista ja ruususta

Miksi emulsion valmistamista pelätään

On aivan turhaa pelätä sillä voiteen emulgointi on nykyisillä turvallisilla ja helppokäyttöisillä aineilla kuin lasten leikkiä.

Mikä voisi mennä pieleen emulsion valmistuksessa?

 1. Emulsio hajoaa

Näin tuskin tulee käymään. Jos teet emulsion vain vedestä ja öljystä se ei tule hajoamaan itsestään. Emulsio hajoaa vain, jos siihen laittaa liikaa voimakkaita eteerisiä öljyjä, savea, magnesiumia tms. ainesosia.

 1. Emulsio ei koskaan kiinteydy

Kyllä emulsio kiinteytyy hyvinkin nopeasti. Voi olla, että voidepohja näyttää hyvin juoksevalta vielä ollessaan kuumaa. Jäähdyttyään voide kiinteytyy hyvin. Siitä tulee helposti liiankin kiinteää.

 1. Emulsiota saa sekoittaa tuntikaupalla ennen, kun se kiinteytyy

Näin minullekin on joskus opetettu. Käytännössä modernit emulgaattorit ovat helppoja eivätkä vaadi pitkää sekoitusaikaa.

 1. Tarvitaan paljon kattiloita, kulhoja ja mittareita

Jos käytät kahden padan menetelmää niin kattiloita ja kulhoja tarvitaan tuplasti. Yhden padan menetelmässä tarvitset vain yhden kattilan ja yhden kulhon.

 1. Tarvitaan tietty lämpötila ennen, kun emulsio voi muodostua

Lämpötilan tarvitsee olla niin korkea, että emulgaattori sekä kaikki vahamaiset ainesosat liukenevat. Tämä tapahtuu yleensä 60-70 asteessa. Emulsio muodostuu heti kun emulgaattori liukenee öljyyn.

 1. Emulsiovoiteen valmistukseen tarvitaan runsaasti erityisvälineistöä

Emulsiovoiteen valmistamiseen riittävät täysin samat välineet kuin vedettömien salvojenkin valmistukseen.

Mitä välineitä tarvitsen emulsiovoiteen valmistukseen

Tulet pärjäämään muutamalla yksinkertaisella välineellä. Hienoja vaakoja, lämpömittareita tai sekoittajia ei tarvita. Keittiöstäsi löytyy varmasti kaikki tarvittava. Kuten kerroin sinulle, samat välineet käyvät myös vedettömien salvojen ja huulirasvojen valmistukseen.

Välineluettelo voiteen valmistukseen

 • Kattila
 • Kattilaan sopiva teräksinen kulho vesihaudekulhoksi
 • Puisia pyykkipoikia tai puisia kiinalaisia syömäpuikkoja kattilaan sovittimeksi tarvittaessa
 • Vispilä
 • Vaaka
 • Tilavuusmittoja alkaen 5ml, viiden mitan setti on erittäin hyvä apuväline mutta pikkulusikoillakin pärjää. Pikkulusikka on yleensä noin 5ml.
 • Kuminen pieni nuolija voiteen kaapimista varten
 • Pieniä, puhtaita lasipurkkeja voiteiden pakkaamiseen. Voit pakata voiteita myös lastenruokapurkkeihin tai muihin käytettyihin lasipurkkeihin. Uudet hienot voidepurkit voi hankkia myös netistä halutessaan.
 • Liimattavia etikettejä purkkeihin

Tarvikeluettelo oli helppo, eikö vaan.

Yleensä kaikki tarvittava löytyy helposti omasta kodista. Jos vaakasi ei ole riittävän tarkka käytä tilavuusmittoja. Helpoin tilavuusmitta on pikkulusikka. Jos haluat tehdä ison pullollisen body lotionia niin silloin saatat tarvita desilitran mittaa. Voidetta tehdään yleensä vain 60ml. Pikkulusikka on silloin oikea mitta.

Näin syntyy kotitekoinen emulsiovoide, emulsiovoiteen perusraaka-aineet

Tällä kertaa teemme aivan perus version emulsiovoiteesta. Haluan todella, että opit emulsion valmistuksen salat kerralla. Voit myöhemmin perehtyä eri raaka-aineisiin, joita löytyy tästä blogista sekä netistä, vaikka kuinka.

nain-syntyy-kotitekoinen-emulsiovoide

Yrttinen emulsiovoide

Mitä tarvitaan emulsiovoiteen valmistamiseen

 • Vettä
 • Öljyä
 • Emulgaattori

Tässä todellakin oli kaikki tarpeellinen, että saat voiteen kasaan.

Vesi

Voit käyttää tislattua vettä, käänteisosmoosilla puhdistettua vettä tai keitettyä hanavettä. Itse käytän yleensä käänteisosmoosilla puhdistettua vettä koska minulla sattuu olemaan käänteisosmoosilaite käytettävissä. Toinen erittäin hyvä vaihtoehto on käyttää keitettyä kraanavettä. Itse käytän sitä aina silloin kun en saa puhdistettua vettä.

Öljy

Voit käyttää mieleistäsi öljyä. Suosittelen kuitenkin aloittamaan jollakin edullisemmalla öljyllä. Esimerkiksi auringonkukkaöljy on erittäin hyvä ja sopii useimpien iholle. Auringonkukkaöljyn uskomattoman hyvistä ominaisuuksista on kerrottu tässä blogissa aikaisemmin. Toinen hyvä öljy on safloriöljy. Aikaisemmin safloriöljyä sai kaikista marketeista mutta nykyisin sekin pitää tilata netistä. Safloriöljy imeytyy ihoon hienosti ja on hyvin neutraali ja siedetty öljy.

Öljynä voit käyttää myös perusöljyyn valmistettua yrttiöljyä. Voit myös korvata vain osan öljystä yrttiöljyllä.

Emulgaattori

Tässä postauksessa en paneudu syvemmin emulgaattorien salaperäiseen maailmaan. Annan sinulle vain yhden hyväksi havaitun emulgaattorin, jolla pärjäät todella pitkälle nimittäin OliveM 1000 (Cetearyl Olivate and Sorbithan Olivate).

Olivem 1000 on erittäin tasapainoinen emulgaattori. Se soveltuu useimpiin voiteisiin. OliveM 1000 valmistetaan nimensä mukaisesti oliiviöljystä. Se on ihoystävällinen sekä myös erittäin luontoystävällinen. Se on myös PEG-vapaa ja sillä on Ecocert sertifikaatti. Olivem 1000 täyttää luonnonkosmetiikan vaatimukset.

Olivem 1000 on erittäin helppo käyttää. Sitä myydään vahamaisina pieninä lastuina, jotka sulatetaan öljyyn vesihauteessa.

nain-syntyy-kotitekoinen-emulsiovoide

Emulsiovoide pumppupullossa

Emulsiovoiteen perusresepti

Tässä sinulle perusresepti emulsiovoiteen valmistukseen. Voit vapaasti vaihdella eri öljyjä, kunhan ne ovat juoksevia. Nesteenä voit käyttää veden lisäksi tai ohella esimerkiksi yrttiuutoksia. Eteerisiä öljyjä ja hydrolaatteja käytettäessä on oltava varovainen. Niitä ei pidä lisätä liikaa sillä ne voivat rikkoa joissain tapauksissa emulsion rakenteen.

Näitä tarvitset

 • 100 ml vettä tai yrttihauduketta
 • 20 ml auringonkukkaöljyä
 • 2 tl Olivem 1000 emulgaattoria

Emulsiovoiteen valmistusprosessi

Nyt päästäänkin itse voiteen valmistukseen.

Kerää kaikki tarvittavat aineet sekä tarvikkeet vaikkapa keittiön työpöydälle.

Aseta kattila levylle ja laita siihen juuri niin paljon vettä, että kattilan päälle asetettavan kulhon pohja ei kosketa veden pintaa.

Jos sinulla on niin pieni kulho, että se putoaa kattilaan voit sovittaa sen pyykkipoikien tai kiinalaisten syömäpuikkojen avulla sopivaksi. Laita kolme – neljä puikkoa ristiin kattilaan ja sovita kulho keikkumaan puikkojen päälle. Pyykkipojilla sovittamisen voi tehdä kiinnittämällä pyykkipojat kattilan reunoihin pienentämään kehää. Käytä vain puisia pyykkipoikia sillä muoviset sulavat tässä touhussa.

 • Mittaa kaikki ainekset kulhoon
 • Nosta kulho kattilan päälle ja kierrä levy täysille.
 • Sekoittele välillä nähdäksesi miten sulaminen etenee
 • Älä päästä kattilassa olevaa vettä kiehumaan
 • Kun koko massa on sulanut tasaiseksi, anna voidepohjan olla vesihauteen päällä noin 20-30 minuuttia. Veden tulee poreilla mutta ei kiehua. Tämä toimenpide tappaa mahdolliset haitalliset bakteerit ja auttaa voidetta säilymään kauemmin hyvänä.
 • Vatkaa voide tasaiseksi vispilällä mutta varo vatkaamasta liikaa ilmakuplia voiteeseen. Ilma heikentää voiteen säilyvyyttä.
 • Nosta kulho kattilan päältä ja anna jäähtyä rauhassa

Purkita voide nuolijan avulla pieniin lasipurnukoihin ja varusta nimitarralla. Kirjoita nimitarraan voiteen nimi, kaikki ainesosat sekä päivämäärä koska voide on valmistettu. Itse ole joskus jättänyt voiteita laputtamatta. Laputtomasta voiteesta on jälkeenpäin tosi vaikea sanoa mitä se sisältää ja koska se on valmistettu. Kun tekee paljon erilaisia voiteita, niin laputtaminen on ehdoton vaatimus.

Nyt sinulla on valmis emulsiovoide

Tässä voiteessa ei ole säilöntäaineita. Siksi sinun kannattaa säilyttää sitä jääkaapissa. Voide säilyy noin viikon tai kaksi käyttökelpoisena varsinkin, jos sitä annostellaan spatulalla tai jollain muulla puhtaalla ottimella.

Voit käyttää voidetta ihan sellaisenaan. Tämä perusvoide käy koko vartalolle, myös kasvoille ja silmänympäryksille. Siihen ei tarvitse välttämättä lisätä mitään tehoaineita. Monet käyttävät hajusteena eteerisiä öljyjä. Niitä kannattaa lisätä voiteeseen hyvin varovasti. 5 tippaa on usein sopiva määrä tämän kokoiseen annokseen. Jos lisäät voiteeseen eteerisiä öljyjä, älä käytä sitä enää silmänympärysiholle.

Tämä ohje on perusohje emulsiovoiteen valmistamiseksi.

Haluat varmasti voiteeseen lisää tehoaineita. Perusvoiteeseen on helppo itse lisätä haluamiaan ainesosia.

Miten valmistetaan päivävoide ja yövoide?

Kuinka tehdään anti-aging voide tai voide nuorelle?

Näihin kaikkiin kysymyksiin ja moneen muuhun saat vastauksen, kun seuraat blogiani. Tarkoituksenani on kertoa lisää voiteiden tehoaineista seuraavissa postauksissa.

Innostuitko kokeilemaan emulsiovoiteen valmistamista? Kerro minulle, kuinka kävi!

2 kommenttia kirjoitukseen "Kokeile kosmetiikan valmistusta, näin syntyy kotitekoinen emulsiovoide"

 1. Miika | 19.9.2019

  Tein emulsiovoiteen Kookosrasvasta ja vedestä ja OliveM1000….tulee aika paksua emulsiovoidetta ja hyvin kesti eteerisen öljyn lisäyksen. Seuraavaksi aion tehdä hieman balsamimaisemman voiteen lisäämällä mehiläisvahaa.


 2. Outi | 19.9.2019

  Moi Miika
  Hienoa että uskaltauduit kokeilemaan emulsiovoiteen valmistusta. Kookoksesta tuleekin todella paksua voidetta. Jos haluat kevyemmän voiteen, käytä vaikkapa auringonkukkaöljyä 10-20ml/80-90ml nestettä (vettä) + Olivem 1000. Vedettömät balmit ovat nykyisin suosittuja sillä ne säilyvät huoneenlämmössä ilman säilöntäainetta.
  Onnea balmikokeiluusi! Kerro miten kävi!
  Terveisin Outi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish