Sokerit kosmetiikassa, turvallinen ja tehokas ainesosa

sokerit-kosmetiikassa

Sokerit kosmetiikassa, turvallinen ja tehokas ainesosa

28.8.2019


Sokeri on elintarvike joka on mielletty epäterveelliseksi. Sokeria pitäisi vältellä sen monien haitallisten vaikutuksiensa vuoksi. Sokerit kosmetiikassa ovat kuitenkin ihan eri juttu. Luonnonkosmetiikassa sokeri on tullut yhä suositummaksi.  Se on luonnollinen, myrkytön ainesosa jolla on paljon hyviä vaikutuksia iholle.

Lue, miten sokerit kosmetiikassa toimivat ihosi parhaaksi.

sokerit-kosmetiikassa
Kuva Bruno Glätsch Pixabaystä

Sokeri ei ole vain yksi ja sama yhdiste. Sokerit ovat yleisnimitys makeille, liukoisille hiilihydraateille. Sokereita esiintyy luonnossa marjoissa, hedelmissä ja vihanneksissa. Myös hunaja on melkein puhdasta sokeria. Luonnossa sokerit esiintyvät monen eri sokerin yhdistelminä.

Sokerit voidaan jakaa monosakkarideihin ja disakkarideihin

Nämä kaksi ryhmää sisältävät kaikki tunnetuimmat sokerit.

Yleisimpiä monosakkarideja ovat

  • Rypälesokeri eli glukoosi
  • Hedelmäsokeri eli fruktoosi

Monosakkarideja esiintyy yleisesti kaikissa kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa.

Yleisimpiä disakkarideja ovat

  • Laktoosi eli maitosokeri
  • Maltoosi eli mallassokeri
  • Sakkaroosi  eli tavallinen kotitaloudessa käytettävä ruokosokeri

Disakkaridit ovat erityisiä sokereita joita tavataan yksittäisistä elintarvikkeista. Sakkaroosia esiintyy sokerijuurikkaassa ja sokeriruo’ossa  joita käytetään taloussokerin valmistukseen.

Sokerin kemiaa

sokerikuorinta
Kuva Ulrike Leone Pixabaystä

Sokeri liukenee tehokkaasti veteen

Sokerit kosmetiikassa ovat hyvin suosittuja. Suosiota lisää huomattavasti se että sokeri liukenee hyvin veteen. Vesiliukoista sokeria on helppo lisätä tuotteisiin. Jos sinulla on desilitra kiehuvaa vettä voit liuottaa siihen jopa puolikiloa sokeria. Enempää vesi ei voi ottaa vastaan sokeria. Vesi tulee kylläiseksi sokeristaja loppu sokeri jää kiteinä liuoksen pohjalle.

Sokerilla ei ole lainkaan pH arvoa

Sokerilla ei ole pH:ta. pH-arvolla ilmoitetaan nesteen happamuus tai emäksisyys. Millään kiinteällä aineella ei siis voi olla pH-arvoa. Vaikka lisäisit sokeria juomaasi teehen, teen pH pysyy silti samana. Sokeri ei pysty muuttamaan minkään nesteen pH-arvoa. Tämä johtuu sokerin kemiallisista ominaisuuksista.

Olet varmasti kuullut väittämän että sokeri on hapanta. Tämä ei pidä paikkaansa.  Se, että sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen hampaisiin ei johdu sokerin happamuudesta. Jos sokeri on  happamassa mehussa tai limussa, happo tulee mehun marjojen hapoista tai limun hiilidioksidista. Sokeri myös ruokkii suun bakteereja jotka tuottavat happamia aineenvaihduntatuotteita suuhun. Sokeri tuottaa suussa maitohappoa, koska se houkuttelee bakteereita herkuttelemaan makealla suussamme. Maitohappo on syövyttävää hampaille ja reikiinnyttää ne ennen pikään. Suussa oleva happokaan ei  siis johdu itse sokerista.

Miten sokerit kosmetiikassa toimivat

Sokeri on prebiootti eli bakteerien ruokaa

Se tarkoittaa sitä että sokeri  hellii ihon omaa bakteerikantaa. Kun ihon oma bakteerikanta vahvistuu, muodostuu iholle runsaasti maitohappoa. Maitohappo on bakteerien aineenvaihduntatuote. Se kuuluu normaalille iholle. Maitohappo pitää ihon sopivan happamana. Prebioottina toimiminen onkin sokerin tärkein ominaisuus ihonhoidossa.

Lisääntynyt bakteeritoiminta tuo iholle alfahydroksihappoa(AHA)  joka luokitellaan hedelmähapoksi. AHA-hedelmähapot lisäävät ihon kollageenin tuotantoa ja saavat näin ihon näyttämään nuoremmalta. Sinun ei siis tarvitse hankkia kaupasta kalliita AHA-hedelmähappovalmisteita, sillä ihosi bakteerit osaavat valmistaa niitä aivan itse. Sokerit kosmetiikassa huolehtivat ulkoisesti ihosi bakteereista. Voidessaan hyvin, ne valmistavat sinulle kallisarvoisia kosmeettisia ainesosia.

Sokeri kuorii ihoa 2-vaikutteisesti

Perinteinen sokerikuorinta kuorii ihoa mekaanisesti. Perinteinen sokerikuorinta valmistetaan kidesokerista ja kasviöljyistä. Joskus tällainen mekaaninen kuorinta saattaa olla varsinkin kasvojen iholle erityisen repivä. Sokerirakeet eivät sula öljyssä. Sulamiseen tarvitaan aina vettä. Jos sokerikiteet ovat suuria ja teräviä voi iho alkaa punoittamaan todella helposti. Voit myös hankkia  itsellesi pysyviä verisuonenpurkautumia liian kovakouraisella käsittelyllä.

Vinkki: Sokerikuorinnan voi tehdä myös pölysokerilla. Sokerin ei tarvitse olla isokiteistä.

Mekaanisen kuorinnan lisäksi sokeri saa aikaan kemiallisesti kuorivan reaktion ihollasi. Sokeri nimitäin lisää bakteeritoimintaa iholla ja saa bakteerit muodostamaan maitohappoja. Maitohappo on erittäin tehokas kuorinta-aine. Se ei myöskään raavi ihoa vaan kuorii kemiallisesti.

Varo sokereita, jos sinulla on ihosairaus

sokerikuorinta
Kuva Marina Pershina Pixabaystä

Koska sokeri on prebiootti, se toimii kasvatusalustana ihan kaikille bakteereille. Myös ihon hiivat käyttävät sokeria ravintonaan. Jos sinulla on mitä tahansa tulehduksellista ihosairautta kuten akne, ekseema, ruusufinni, märkärupi, silsa, seborrea hiuspohjassa tai muualla ihossa, älä käytä mitään tuotetta joka sisältää sokereita tai muita hiilihydraatteja. Sokerit kosmetiikassa pitää silloin unohtaa. Ne vain ruokkivat iholla olevia haitallisia mikrobeja. Näin ihottumasi lehahtaa valloilleen entistä pahempana.  Ihosairauksissa kannattaa aina kääntyä ihotutilääkärin puoleen.

Sokeri kosteuttaa ihoa.

Kaikki sokerit kosteuttavat ihoa. Huomaat sen parhaiten vaikkapa hunajanaamion jälkeen. Hunaja sisältää rypälesokeria sekä hedelmäsokeria. Nämä kaksi sokeria ovat parhaat ihon kosteuttajat.

Kaikki sokerit ovat luonnollisia humektantteja eli ne vetävät kosteutta tehokkaasti puoleensa.  Myös glyseroli ja hyaluronihappo ovat humektantteja. Varsinkin hyaluronihappo on joskus liian tehokas humektantti joka saattaa myös kuivattaa ihoa. Se nimittäin vaatii ympärilleen riittävästi kosteutta jotta se toimisi oikein. Myös glyseroli toimii joskus liian tehokkaasti kosteutta keräävänä ainesosana. Glyseroli vaatii vähintään 50% kosteutta ympärilleen toimiakseen oikein.

Sokerit eivät ime iholta liikaa kosteutta puoleensa. Ne ovat turvallisen mietoja humektantteja jotka eivät kuivata koskaan ihoa.

Sokerit imeytyvät luonnollisesti ihoon ja pitävät kosteuden ihossa. Sokeri on hyvin yksinkertainen, edullinen mutta tehokas humektanttinen kosmetiikan ainesosa. Puhtaalle, valkoiselle sokerille ei tietääkseni kukaan ole varsinaisesti allerginen (tietysti kaikelle voi joku jossain olla allerginen).Usein yksinkertaisimmat jutut ovat ne kaikkein tomivimmat.

Mihin kosmetiikan tuotteisiin voit käyttää sokereita

Sokereita voi käyttää periaatteessa kaikkeen kosmetiikkaan. Sokereilla on kuitenkin huonotkin puolensa. Ne ovat varsin tahmeita iholla suurina pitoisuuksina. Siksi niiden annostelussa kannattaakin käyttää harkintaa.

Päivävoiteet, yövoiteet,silmänympärysvoiteet, vartalovoiteet

Käytä voiteisiin mieluiten hunjaa. Hunaja on sopivasti pienikiteistä ja voidemaista valmiiksi. Hunaja myös sisältää todella monia mikroravinteita iholle. Mehiläiset eivät koskaan ole tarkkaan kertoneet hunajan täydellistä reseptiä. Siinä on satoja kemikaaleja joita vain osaa on tutkittu. Siksi hunajalla on runsaasti vaikutusta  ihon terveyteen.

Hunaja on myös antimikrobista. Siinä on pieniä määriä samoja hartseja joita on myös propoliksessa. Propolis on mehiläisvahakitti joka pystyy tuhoamaan mehiläisisä uhkaavia viruksia ja bakteereita. Propolista käytetään myös luontaisena desinfiointiaineena haavoihin ja hiertymiin.

Käytä hunajaa ja muita sokereita vain korkeintaa 1% tuotteen tilavuudesta. Hunaja tekee ihon tahmeaksi. Pienikin määrä hunajaa tuotteessa riittää tuomaan probioottista vaikutusta.

Hiustuotteisiin kuten hiushoidot, hiusnaamiot ja hiusten muotoilu

sokerit-kosmetiikassa
Kuva 955169 Pixabaystä

Sokereista on hyötyä vain sellaisissa hiustuotteissa, jotka savat hetken vaikuttaa hiuspohjassa ja pituuksissa. Shampoihin en itse sekoittele mitään hoitavia aineita sillä shampoon tehtävä on puhdistaa hius ja hiuspohja.

Voit valmistaa kosteuttavia hiusnaamioita sekoittamalla hunajaa luonnonjugurttiin. Jugurtissa  on runsaasti hyödyllisiä maitohappobakteereja jotka rakastavat hunajan sokereita. Jos et halua käyttää hunajaa naamioon, voit korvata sen pölysokerilla.

Sokeri on mainio hiusten muotoilussa. Tässä Kodin Kuvalehden linkissä on ohje, miten tehdään sokerista muotoilutuote. Sokerinen hiuslakka ei kestä kuumuutta yhtään.

Kasvonaamioihin ja kuorintoihin

Sokerista valmistetut kasvonaamiot ja kuorinnat ovat kotikosmetiikan klassikoita. Kun hienoa ruokosokeria yhdistetään laadukkaaseen öljyyn, saadaan kätevästi aikaiseksi kuoriva tuote. Sokeri on kuitenkin varsin teräväkiteistä. Se voi raapia ja siten vahingoittaa ihoa. En suosittele sokerikuorintaa esimerkiksi herkälle couperosaiholle.

Kasvonaamioihin käytetään harvemmin kidesokeria mutta hunajaa kyllä sitäkin enemmin. Hunaja onkin eräs parhaista ksvonaamioiden kosteuttavista ainesosista. Vaikka siinä on pieniä määriä siitepölyä, harva kuitenkaan on allerginen hunajalle. Hunaja on myös jonkin verran  antiseptinen ainesosa joka rauhoittaa ihoa. Hunajaisen naamion monet ovat tehneet saunassa koko kropalle. Se onkin aivan ihana tapa hoitaa ihoa.

Milloin pitää välttää sokerin käyttöä iholla?

  • Älä käytä sokeria  ihollasi silloin, kun sinulla on akne, ekseema, ruusufinni tai jokin muu tulehduksellinen ihosairaus. Myös runsas sokerin käyttö ravinnnossa saattaa pahentaa ihosairauksia.
  • Jos hiuspohjasi on kutiava ja tulehtunut, älä koskaan hoida sitä sokereita sisältävillä tuotteilla. Sokerit kiihdyttävät myös väärien bakteerien kasvua.
  • Ekseemaiho on hyvin hauras, kuin paperia. Siihen tulee todella nopeasti bakteeritulehdus. Siksi prebioottisten hoitojen, kuten sokereiden käyttöä iholla tulisi välttää. Ekseemaihon vastustuskyky on laskenut olemattomiin. Vaikka ihollasi ei vielä olisikaan märkivää tulehdusta, se tulee kyllä tuotapikaa sokerikuorituotteiden käytön jälkeen.
  • Sokerikuorinnat eivät sovi aralle iholle. En suosittele tavallisesta kidesokerista valmistettuja tuotteita kasvojen kuorintaan. Jos haluat kuoria kasvosi rakeisella sokerikuorinnalla, sulata sokerikiteet pois kosteiden käsien välissä hieromalla.

Sokeri on hyvin monikäyttöinen, tarpeellinen ja turvallinen kotikosmetiikan ainesosa. Kannattaa kuitenkin opetella huolellisesti sokerin ominaisuudet. Näin vältyt monelta turhalta ongelmalta.

Kuuntelen todella mielelläni sinun omia kokemuksiasi sokerisen kosmetiikan käytöstä. Sopiiko sokeri sinun ihollesi vai aiheuttaako se ongelmia?

2 kommenttia kirjoitukseen "Sokerit kosmetiikassa, turvallinen ja tehokas ainesosa"

  1. Tina | 30.5.2020

    Erittäin mielenkiintoista luettavaa. Kirjoitit laadukkaasta öljystä (kasvokuorinnassa / – naamiossa). Mikäköhän voisi olla paras vaihtoehto? Ja osaatko arvioida miten usein sokerinaamioita voisi käyttää?
    Kiitos todella paljon infosta, tulen aivan varmasti kokeilemaan mm sokerinaamiota.
    Ai niin, löytyiskö sinulta joku hyvä naamio, joka pienentäisi aikuisen ihon suurentuneita ihohuokosia, vai onko juuri sokerikuorinta ja -naamio hyvä siihen?


  2. Outi | 31.5.2020

    Hei Tina
    Kiitos paljon positiivisesta palautteesta. Se aina piristää todella paljon.

    Laadukkaita öljyjä on paljon. Itse suosin auringonkukkaöljyä, riisinleseöljyä ja hamppuöljyä. Hamppuöljy on näistä kolmesta voimakkain. Se sisältää runsaasti antioksidantteja ja on siksi hyvin ravitseva. Riisinleseöljy ja auringonkukkaöljy ovat mietoja öljyjä jotka eivät ärsytä herkkääkään ihoa.
    Katso aina käyttämäsi öljyn parasta ennen päivä. Öljyn pitäisi olla mahdollisimman tuoretta.Säilytä öljyjä aina jääkaapissa.

    Sokerinaamioita kannattaa käyttää kerran viikossa.

    Selkeästi huokosia pienentäviä naamioita ovat savinaamiot sekä Kuolleen Meren mudasta tai hoitoturpeesta valmistetut naamiot.

    Jos sinulla on taipumusta laajentuneisiin huokosiin, kannattaa kiinnittää huomiota ihon puhdistukseen. Savet, Kuolleen Meren muta sekä hoitoturve ovat erityisen syväpuhdistavia.Niitä voi käyttää kerran viikossa.
    Syväpuhdistava ominaisuus on myös aktiivihiilellä sekä erilaisilla suolatuotteilla. Käytä savituotteita, turvetta ja Kuolleen Meren mutaa aina sellaisenaan veteen sekoitettuna. Muut ainesosat häiritsevät puhdistavaa vaikutusta.
    Toivottavasti sait apua näistä vastauksista
    Hyvää alkanutta kesää sinulle!
    Outi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish