Näin ihmeitä tekevä glyseroli auttaa kuivan talvi-ihon hoidossa

Näin ihmeitä tekevä glyseroli auttaa kuivan talvi-ihon hoidossa

16.12.2018


Ostin vuosia sitten ison pullollisen glyserolia netistä. Olin etsimässä luonnollisia ainesosia voiteisiin. Onneksi valitsin ison pakkauskoon. Käytettyäni noin teelusikallisen glyserolia ohjeen mukaiseen voidepohjaan minulle jäi vielä kolme desiä jäljelle. Mihin ihmeeseen saan kulutettua tuon määrän. Miksi en tarkistanut pakkauskokoja ennen tilausta.

Tutkittuani tarkemmin asiaa löysin yllättäen uskomattoman määrän käyttökohteita glyserolille. Nykyisin minulla onkin aina puoli litraa glyserolia kaapissa. Käytän sitä nykyisin niin moneen juttuun.

Mitä minä teen niin suurella määrällä glyserolia. Kerron kohta!

Mitä glyseroli on

Glyseroli eli glyseriini on rasvahappojen ohella kaikkien rasvojen tärkein ainesosa. Kuulostaa varsin luonnolliselta ja yksinkertaiselta tuotteelta, eikö totta. Kemiallisesti glyseroli on sokerialkoholi. Sillä on joitakin samoja ominaisuuksia kuin yleisesti tuntemallamme etyylialkoholilla eli viinalla. Se on geelimäistä nestettä, joka maistuu makealle.  Glyseroli liukenee veteen ja sekoittuu hyvin öljyyn. Voit käyttää sitä sekä vesipohjaisissa että täysin vedettömissä tuotteissa.

Mistä raaka-aineista glyseroli on peräisin

Glyserolia tuotetaan yleensä aina orgaanisesta materiaalista eli eläin- tai kasvirasvoista. On myös olemassa synteettistä glyserolia. Synteettisen glyserolin tuotanto on kannattamatonta. Biodieselin tuotannossa syntyy glyserolia sivutuotteena. Glyseroli on siis ikään kuin jätettä, joten sitä on tarjolla erittäin runsaasti ja edulliseen hintaan.

Myytävänä oleva glyseroli on siis yleensä aina kasvipohjaista. Glyserolia valmistetaan yleisimmin kahdesta eri kasvista; soijasta sekä palmuöljystä. Nämä kaksi kasvia ovat kuitenkin erittäin kiisteltyjä eettisessä mielessä. Soijasta suurin osa on nykyisin geenimuunneltua. Varsinkin sellainen soija, josta valmistetaan biodieseliä, on aina geenimuunneltua. Soija valtaa myös alaa katoavilta sademetsiltä Etelä-Amerikassa.

Toinen glyserolin raaka-aine on palmuöljy. Palmuöljyn tuotantoa on arvosteltu myös sademetsien tuhoamisesta. Palmuöljyn tuottajamaat ovat Malesia sekä Indonesia. Palmumetsien tieltä tuhotaan vanhoja biotooppeja, jossa elää monenkirjava kasvisto ja eliöstö. Palmuöljytuotannon sosiaaliset ongelmat johtuvat maanomistukseen liittyvistä epäselvyyksistä ja väärinkäytöksistä. Alkuperäisasukkailta riistetään maat joko nimellisellä korvauksella tai täysin ilmaiseksi. Tilalle tulee monikansallinen yhtiö, joka raivaa viidakon ja istuttaa tilalle öljypalmuja.

Pitääkö meidän luopua kokonaan glyserolista?

Nyt voit tehdä päätöksesi ja olla käyttämättä lainkaan glyserolia. Mutta äläpä vielä hötkyile! Valveutuneet tuottajat ovat päättäneet korjata tilanteen. Saatavilla on nykyisin myös eettisesti hyväksyttävää glyserolia, joka on valmistettu rypsistä. Ainakin Limepopin ja DYI-Kosmetiikan verkkokaupoissa sitä on ollut saatavilla joko nimellä glyseriini tai glyseroli. Ulkomailta saa hankittua myös luomumaissista fermentoitua glyseriiniä. Nämä molemmat glyseriinilaadut ovat korkealaatuisia ja puhtaita valmisteita. Myös sertifioitu luonnonkosmetiikka käyttää ainoastaan eettisesti tuotettuja glyseriinilaatuja.

Tee itse kotikosmetiikkaa, käytä eettisesti hyväksyttäviä ainesosia

Ei-luomuissa teollisissa kosmeettisissa tuotteissa on ainoastaan palmuöljystä tai soijasta peräisin olevaa glyserolia. Tämä on eräs tärkeimmistä syistä, miksi haluan itse valmistaa kosmetiikkani. Haluan valita raaka-aineet itse. Haluan päättää mitkä eettiset arvot käyttämilläni tuotteilla on. Haluan myös varmistaa jokaisen ainesosan sopivuuden omalle iholleni. Helpoiten tämä onnistuu valmistamalla itse voiteet ja kasvovedet sekä pesuaineet hammastahnoista alkaen.

Miten glyseroli toimii

 

Glyserolin eräs tärkeä ominaisuus on sen vedensitomiskyky.

Glyseroli pystyy sitomaan itseensä kosteutta ilmasta. Tämä on eräs tärkeimmistä glyserolin ominaisuuksista. Glyseroli sitoo itseensä painonsa verran kosteutta. Glyseroli on siis erittäin kosteuttavaa ja hellii ihoa ja hiuspohjaa. Siksi se onkin suosittua miltei kaikessa kosmetiikassa.

Glyseroli sitoo kosteuden ihoon

Jos valelet ihoa vedellä, se kostuu. Kostunut iho näyttää hetken hehkeältä ja raikkaalta. Pelkkä vesi kuitenkin kuivuu hetkessä pois ihon syvimmistäkin kerroksista. Mietit, miten ihmeessä saisit kosteuden pysymään ihossa? Voit käyttää glyserolia veteen sekoitettuna. Näin kosteus säilyy iholla pitkään ja iho näyttää hehkeältä. Glyseroli on humektantti eli kosteutta sitova ja pidättävä aine.

 

Glyseroli toimii liuottimena kosmeettisissa tuotteissa

Kuten alkoholit yleensäkin, glyseroli toimii liuottimena. Glyserolin avulla liuotettua yrttiuutosta kutsutaan glyseriitiksi. Glyseriitit eivät ole yhtä säilyviä kuin viinasta valmistetut uutokset eikä sillä ole säilöntäaineen ominaisuutta. Viina ei kuitenkaan ole iholle yhtä hellävaraista kuin glyseroli. Siksi usein valitsen juuri glyserolin yrttiuutoksiin, jos haluan käyttää niitä nimenomaan voiteissa ja kasvovesissä. Myös tuoreista kasveista voi valmistaa glyseriittejä. Katso tästä ohjeeni tuorekurkkuglyseriittiin.

 

Glyseroli on täysin veteen liukeneva

Voit sekoittaa glyseriiniä vaikkapa kasvoveteesi tai mihin vain nestettä sisältävään tuotteeseen ilman ongelmia.

Glyseroli sekoittuu hyvin rasvoihin ja öljyihin

Voit sekoittaa glyserolia vedettömiin salvoihin ilma ongelmia.

Glyseroli on hellävaraista

Johtuen glyserolin hyvin luonnollisesta olemuksesta se on erittäin hyvin siedetty. En tiedä, voiko glyseriinille olla herkistynyt mutta kaikkihan on tietysti mahdollista. Jos vähänkään epäilet herkistymistä, kannattaa testata iholla puhdasta glyseroli-vesiseosta: 50%vettä ja 50% glyseriiniä. Näin saat selville, sopiiko glyseroli sinulle. Henkilöt, jotka ovat herkistyneet lähes kaikelle käyttävät kasvovetenään glyseriini-vesi seosta. Glyserolia ei saa käyttää iholla laimentamattomana, sillä se imee kosteutta myös ihosta. Iho saattaa kuivua todella pahasti, jos glyseroliin ei sekoita vettä tai muuta nestettä. Laimenna siis glyseroli vähintään suhteessa 1:2 eli puolet vettä ja puolet glyserolia.

 

Mihin kaikkeen voit käyttää glyserolia

Glyseroli on myrkytöntä, joten sitä voidaan käyttää turvallisesti myös elintarviketeollisuudessa. Se säilyttää tuotteiden kosteuden.

  • Hammastahnoissa on yleisesti glyserolia sakeuttamis- ja makeutusaineena. Sen haitoista hammaskiilteelle ollaan kuitenkin keskusteltu joissain piireissä kriittisesti. Glyserolin väitetään takertuvan hammaskiilteeseen ja lähtevän pois vasta 30 pesukerran jälkeen. Glyserolin väitetään estävän hammaskiilteen uusiutumista tai liuottavan sitä. Tosin hammaskiille ei uusiudu, joten se siitä.
  • Teollisessa kosmetiikassa glyserolia on melkeinpä poikkeuksetta kaikissa voiteissa, puhdistusaineissa ja kasvovesissä. Se on halpaa, hoitavaa, hyvin siedettyä sekä parantaa yleensä tuotteen koostumusta. Glyseroli on väritöntä ja hajutonta. Se ei pilaa tuotteen ulkonäköä eikä myöskään tuoksua.
  • Yrttien uuttaminen on monelle kotikosmetiikan valmistajalle tuttua puuhaa. En ole vielä ehtinyt tehdä siitä omaa postausta mutta tulossa on. Usein uutos tehdään öljystä tai alkoholista. Glyseroli on se kolmas vaihtoehto, joka usein unohdetaan. Mitäpä jos kokeilisit seuraavaksi glyseroliuutosta.
  • Kotikosmetiikan raaka-aineena eri käyttötarkoituksiin
  • Glyserolia on totuttu lisäilemään voide-eriin ja salvoihin. Kosteuttavassa voiteessa tilkka glyserolia on todella enemmänkin kuin paikallaan. Käytä glyserolia joko sellaisenaan tai valmista siitä yrttiuutos. Katso tästä reseptini superkosteuttavaan yövoiteeseen.
  • Parhaiten glyseroli kuitenkin sopii kasvovesiin, sillä se sitoo kosteuden ihoon. Hyaluronihappo toimii samalla tavalla mutta on hyvin paljon voimakkaampi ja joskus ongelmiakin aiheuttava tuote. Kosteuttaviin ainesosiin voi jäädä koukkuun ja ne voivat kuivattaa ihoa imemällä ihosta kosteutta. Esimerkiksi tässä Ylen artikkelissa  asiaa on valotettu hyvin. Kasvovesissä tulisikin olla glyserolia vain noin 10%. Näin glyserolin määrä iholla pysyy kohtuullisena eikä iho ala kuivumaan kosteutuksen sijaan.
  • Glyseriitit valmistettuna tuoreista kasveista ovat erittäin hyviä kasvonaamioita. Kurkkaa ohje reseptit-välilehdeltä.
  • Glyserolia voi sekoittaa aloe veran kanssa ja käyttää ärtyneen ihon hoitoon sekä auringonpolttamiin. Glyseroli on antibakteerista, joten se samalla hoitaa hieman tulehtunutta ihoa.
  • Glyseroli on sokerialkoholi. Se on makeaa ja hieman tahmaista kuten sokeri. Tahmaisuutta voit käyttää hyväksi monessakin tuotteessa.
  • Tuuheuttava hiuspray syntyy kätevästi ja helpoiten glyserolista ja vedestä. Glyseroli tuo hiuksiin ryhtiä ja rakennetta kohtuullisesti käytettynä
  • Sähköisiin hiuksiin saa kuria glyserolilla. Hiusten sähköisyys johtuu kuivuudesta. Kuivat hiukset lentelevät sinne tänne ja keräävät sähköä puoleensa. Glyserolisuihke hiuksen pinnalla alkaa keräämään kosteutta ympäröivästä ilmasta. Näin hiuksen sähköisyys vähenee. Älä kuitenkaan liioittele glyserolin määrällä. Liika on aina liikaa ja voi saada hiukset näyttämään rasvaisilta. Glyserolin voi myös sekoittaa kookosöljyyn. Seosta hierotaan hyvin pieni määrä hiuksiin poistamaan sähköisyyttä.
  • Glyserolin tahmaisuus on omiaan kiinnittämään meikin paremmin iholle. Valmista glyserolista primeri eli meikinpohjustusvoide sekoittamalla sitä voiteeseen tai salvaan. Voit myös kokeilla seuraavaa; levitä tippa glyserolia kämmenelle, hiero kämmeniä vastakkain ja painele juuri puhdistetuille kasvoille.

Glyserolilla on niin valtavasti hyviä ominaisuuksia ja käyttökohteita kosmeettisissa tuotteissa. Tiesitkö että glyserolia voi käyttää myös tahranpoistoon, saippuakuplien tekoon, hellävaraisen glyseriinisaippuan valmistukseen ja lattianpesuun. Nyt ymmärrät, että puoli litraa glyserolia kaapissa ei ole yliampuvaa.

Löysitkö itsellesi uusia ideoita glyserolin käyttöön.

2 kommenttia kirjoitukseen "Näin ihmeitä tekevä glyseroli auttaa kuivan talvi-ihon hoidossa"

  1. Elisa | 27.6.2019

    Olen itse käyttänyt glyserolia vain ”kertakäyttöisissä” tuotteissa (kuorinnat, haudenaamiot jne.), koska olen luullut sen olevan ainoastaan vesiliukoista, enkä ole perehtynyt säilöntäaineisiin riittävästi tehdäkseni vettä sisältäviä tuotteita. Glyseroli on siis myös rasvaliukoista, mutta tarvitseeko rasvapohjaiseen tuotteeseen lisätä säilöntäainetta, jos siihen laittaa myös glyserolia?

    Kiitos!


  2. Outi | 3.7.2019

    Hei Elisa
    Anna anteeksi minun hidas vastaamiseni. Reissaan nyt pari viikkoa eikä netti täällä aina toimi.
    Kyllä vaan, glyserolia lisätään usein kosteuttavaksi ainesosaksi esimerkiksi täysin vedettömiin huulirasvoihin. Sinun ei tarvitse lisätä säilöntäainetta rasva/glyseroli tuotteisiin. Varmista vain rasvan ja glyserolin viimeiset käyttöpäivät ja vähennä niistä 2 kuukautta. Näin saat lopputuotteen viimeisen käyttöpäivän.
    Glyseroli on sokerialkoholi. Sillä ei ole tavallisen alkoholin säilyvyyttä. Vertaisin glyserolin säilyvyyttä kylmäpuristettuihin kasviöljyihin. Öljythän ovat osaksi glyserolia.Jos et lisää tuotteeseen vettä, voit merkitä tuotteen viimeiseksi käyttöpäiväksi heikoiten säilyvän ainesosan käyttöpäivän. Itse käytän öljyjä joissa on vähintään vuosi jäljellä säilyvyyttä. Parasta ennen päivä on merkattu aina öljypulloihin. Glyserolin pitäisi säilyä pari vuotta jos se on tuoretta. Tuoreuden voit varmistaa vain myyjältä. Parasta ennen päivää ei ole yleensä merkitty glyserolipulloon, valitettavasti.
    Toivottavasti vastaukseni tyydytti!
    Hyvää kesän jatkoa sinulle!
    Terveisin Outi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish