Niasiini on tärkeä vitamiini iholle

nikotiiniamidi-ihonhoidossa

Niasiini on tärkeä vitamiini iholle

15.4.2020


Eräs tärkeimmistä vitamiineista ihon hyvinvoinnin kannalta on niasiini. Niasiinia saamme runsaasti terveellisestä ja monipuolisesta ruuasta. Sen on todettu vaikuttavan ihon kuntoon positiivisesti myös ulkoisessa käytössä. Kerron sinulle tässä artikkelissa mitä on niasiini ja miten se vaikuttaa iholla. Kerron myös miten voit lisätä luonnollista niasiinia omiin kosmeettisiin tuotteisiisi.

niasiini-ihonhoidossa
Kuva Don Raridon on Unsplash

Mitä on niasiini?

Niasiini on B3 vitamiinia. Niasiinista on kaksi eri muotoa; nikotiinihappo ja nikotiiniamidi.  Monissa  kosmeettisissa tuotteissa käytetään nikotiiniamidia tehoaineena. Se on hellävaraisempi iholle kuin nikotiinihappo. Nikotiinihappo ja nikotiiniamidi toimivat muuten iholla samalla tavoin. Nikotiiniamidia ja nikotiinihappoa löytyy suuria määriä eläinkunnan tuotteista. Niitä löytyy myös pavuista, viljoista ja siemenistä. Kasveissa nikotiiniamidi ja nikotiinihappo esiintyvät yleensä yhdessä. Siksi kutsun tässä artikkelissa näitä kahta ainetta yhteisnimellä niasiini.

Niasiini hoitaa ihoa sekä sisältä että ulkoa

Terveellinen ravinto sisältää yleensä riittävästi niasiinia. Sekaruokailijat saavat sitä lihasta, lohesta ja tonnikalasta. Kasvisruokailijat saavat niasiinia palkokasveista sekä täysjyväviljasta.  Niasiinin puute taas aiheuttaa pahoinvointia, päänsärkyä sekä vaurioita iholla ja limakalvoissa.

Niasiinista on hyötyä myös ulkoisesti iholle käytettynä. Niasiini toimii iholla monella tapaa. Varsinkin nikotiiniamidia käytetään paikallisesti tukihoitona jopa vaikeissa ihosairauksissa ja aknessa.

Niasiini vahvistaa ihon sarviskerrosta

Niasiini saa ihon pinnan  pidättämään paremmin kosteutta. Sarveiskerros eli ihon pinnalla oleva suojaava kerros muodostuu kramideista , kolesterolista sekä rasvahapoista. Nasiini lisää näiden kaikkien tuotantoa. Parantunut, vahvempi sarveiskerros auttaa ihoa pidättämään paremmin kosteutta.  Ihon ikääntyessä sarviskerros heikkenee ja iho kuivuu herkästi. Myös ihosairauksissa kuten psoriasiksessa ja ekseemassa ihon sarveiskerros on heikko. Niasiini on hyvä apu näihin ongelmiin.

Niasiini tasoittaa ihoa ja vähentää pieniä juonteita iholla

Niasiinilla on kyky tehostaa ihon sarveiskerroksen keramidien, kolesterolin ja rasvahappojen tuotantoa. Näin ihon pinta tulee sileämmäksi ja karheus poistuu. Koska iho pystyy nyt varstoimaan paremmin kosteutta se myös näyttää kimmoisammalta. Pienet juonteet katoavat ja iho saa uutta, nuorekasta hehkua.

Naisiinilla on tulehduksen vastaisia vaikutuksia iholla

Niasiini vähentää iholla olevaa tulehdusta. Tästä ominisuudesta voi olla hyötyä esimerkiksi akneihon ja ruusufinnin  hoidossa. Tässä artikkelissa on asiasta kerrottu lisää. Me Naiset kirjoittaa myös ylistävästi nikotiiniamidista kosmetiikan raaka-aineena.

Niasiinin turvallisuus

Niasiini eli B3 vitamiini on hyvin suosittu ravitoainelisä. Sen sisäinen käyttö ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Suurina annoksina niasiini aiheuttaa ns. ”flush” reaktion. Tämä koskee vain nikotiinihappoa. Nikotiiniamidilla tällaista vaikutusta ei ole.

Flush-reaktiossa koko kehon iho alkaa voimakkaasti punoittaa, pulssi kiihtyy ja olo on tukala. Kyseessä on jonkin asteinen myrkytys. Reaktio on vaaraton mutta todella epämiellyttävä. Se menee nopeasti ohi.  Kaikille flush- reaktiota ei tule. Turvallisinta on hankkia kehon tarvitsema niasiini ravinnosta. Ravinnon sisältämän niasiinin ei ole havaittu aiheuttavan ongelmia.

Ulkoisesti käytettynä nikotiiniamidi on täysin turvallista. Nikotiinihappo sen sijaan voi suurina annoksina aiheuttaa iholla punoitusta. Itse suosin ihonhoidossa runsaasti niasiinia sisältäviä luonnollisia ainesosia. Niissä on sekä nikotiiniamidia että nikotiinihappoa. Tällaiset ainesosat ovat turvallisia käyttää. Voit tietysti hankkia nikotiiniamidivalmisteen ja käyttää sitä ihonhoidossa. Ne ovat kuitenkin synteettisiä valmisteita jotka tuotetaan tehtaissa. Luonnollinen, siemenistä saatu niasiini on aina turvallisempi valinta. Niissä niasiinia on vain kohtuullinen määrä. Siemenien muut ainesosat hoitavat myös ihoa.

Mitkä kotikosmetiikan raaka-aineet sisältävät niasiinia?

niasiini-ihonhoidossa
Kuva Remi Yuan on Unsplash

Sinulla on todella runsaasti vaihtoehtoja valita niasiina sisältävä ainesosa tuotteeseesi. Niasiinia on niin monessa raaka-aineessa. Niasiini on vesiliukoista. Siksi sitä ei ole missään öljyssä. Olen koonnut sinulle listan niasiinipitoisista tuotteista joita voit hyödyntää kosmetiikassa. On olemassa varmasti muitakin hyviä niasiini pitoisia raaka-aineita.

  • Auringonkukansiemenet
  • Chiansiemenet
  • Kurpitsansiemenet
  • Hampunsiemenet
  • Seesaminsiemenet
  • Mantelit
  • Maapähkinät
  • Vehnä; lese ja jyvä
  • Maito
  • Munankeltuainen

Näissä yllä mainituissa aineksissa on runsaasti niasiinia. Käytä aina kuorimattomia venhnänjyviä, seesaminsiemeniä, manteleita ja mapähkinöitä.  Valkoiseksi hiotut mantelit, valmis mantelijauhe tai mantelilastut eivät tähän käy. Niasiinia on etenkin aivan siemenen kuoren alla. Kuorituissa siemenissä niasiinitaso on huomattavasti matalampi. Auringonkukansiemenet ja hampuniemenet pitää tietysti olla kuorittuja sillä niissä on hyvin kova ja paksu kuori.

Miten valmistan siemenistä kosmetiikkaa?

Siemenet sisältävät niasiinin ohella paljon muitakin iholle hyödyllisiä ainesosia. Siksi siemenet tulisi käyttää tuotteisiin mahdollisimman kokonaisina.  Siemenissä on valtaisa määrä mineraaleja ja vitamiineja. Niasiini on eräs tärkeimmistä vitamiineista kaikissa siemenissä. Myös rasvaliukoista, iholle hyödyllistä  E-vitamiinia löytyy niistä runsain mitoin.

Kaikki siemenet ovat mineraalipommeja. Iho pystyy ottamaan hyvin vastaan mineraaleja myös ulkoisesti. Yleisimpiä mineraaleja siemenissä ovat magnesium, rauta, sinkki, seleeni,kupari, mangaani , kalium ja kalsium.

Itse olen liottanut siemeniä yön yli vedessä. Liottaminen tekee siemenistä pehmeämpiä ja herättää ne eloon. Maapähkinöitä ja hamppunsiemeniä ei lioteta lainkaan.

Jos siemenet alkavat hieman itää, se on vain hyväksi. Itäminen poistaa siemenistä antiravinnetta nimeltä fytaatti. Fytaatti estää mineraalien imeytymistä ihoon.

Vehnä sisältää antiravinnetta nimeltä gliadiini joka on osa vehnän proteiinia, gluteenia. Sitä ei voi poistaa. Jos olet herkkä gluteenille, voit olla herkkä myös ulkoisesti käytetylle vehnälle. Kannattaa siis aina testata ensin omalla iholla varovasti raaka-aineen sopivuutta.

Nyt niasiinipitoiset siemenet ovat esikäsitelty ja voit käyttää niitä tuotteisiisi.

Kuva Jens Vogel on Unsplash

Olen kirjoittanut simenistä parikin reseptiä Reseptit-välilehdelle. Voit käydä ne sieltä katsomassa ja testaamassa. Siemenistä valmistettu kosmetiikka on kokeilemisen arvoinen. Pieni siemen on tiivistä tavaraa. Se on kuin luonnon monivitamiinitabletti iholle. Siemenistä löytyy suuri valikoima ihosi tarvitsemia ravinteita. Kun  valmstat itse tuoretta kosmetiikkaa siemenistä, arvokkaat ravinteet eivät ehdi hapettua tuotteessa. 

Oletko kokeillut nikotiiniamidia ihonhoidossa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish