Näin valmistat yrttiöljyä

nain-valmistat-yrttioljyja

Näin valmistat yrttiöljyä

24.3.2019


Kasvien vaikuttavat aineet saa ihon käyttöön valmistamalla uutteita. Yrttiuutteet ovat kosmetiikan puolivalmisteita. Niistä saa kätevästi valmistettua mieleisiään tuotteita.

Olen aikaisemmin kertonut miten voit uuttaa yrttejä etikkaan valmistamalla yrttietikkaa. Olen myös julkaissut postauksen yrttihaudukkeista eli yrttien ja kasvien uuttamisesta veteen.

Nyt on vuorossa yrteistä valmistetut öljyuutokset. Opetan sinulle kaksi eri tapaa valmistaa haluamistasi kasveista öljypohjainen uutos. Seuraamalla ohjeita saat käyttöösi yrttiöljyjä, jotka ovat kotikosmetiikan puolivalmisteita. Opit myös valitsemaan oikeat öljyt ja sopivat kasvit uuttamiseen.

Öljyuutos on hyvän kosmetiikkavalmisteen kulmakivi. Siksi onkin erittäin tärkeää, että opit heti alkuun valmistamaan laadukasta öljyuutosta. Laadukkaassa yrttiöljyssä on tallella mahdollisimman paljon kasvin vaikuttavia aineita.

Lue eteenpäin, niin saat tietää miten valmistat kasviöljyistä yrttiuutteita.

On useita tapoja valmistaa yrttiöljy

Esittelen sinulle kaksi eri tapaa valmistaa yrttiöljyä. Se, minkä tavan valitset, riippuu ihan sinusta ja myös muutamasta muusta asiaan vaikuttavasta tekijästä.

Valmistustavan valintaan vaikuttavat

 • Käytettävissä oleva aika
 • Mitä kasveja haluat uuttaa
 • Käytätkö tuoreita vai kuivattuja kasveja
 • Käyttämäsi öljy
miten-valmistan-yrttiöljyä
Yrttiöljy on kosmetiikan puolivalmiste

Mitä välineitä tarvitaan öljyuutosten tekemiseen

Tarvitset puuhaan vain hyvin yksinkertaisia välineitä, joita saattaa olla jo valmiina kaapissasi.

 • Puhdas, kannellinen lasipurkki, noin 2-5 dl vetoinen
 • Puhdasta harsokangasta siivilöintiin

Kuumamenetelmään tarvitset lisäksi

 • Kattila
 • Metallikulho sijoitettavaksi kattilan päälle vesihaudetta varten
 • Puisia syömäpuikkoja tai pyykkipoikia sovittimeksi kulhon ja kattilan välille. Aina ei tarvita puikkoja jos kulho ja kattila sopivat saumattomasti yhteen.

Kuten huomaat yrttien ja muiden kasvien uuttaminen ei ole välineurheilua. Tarvitset vain muutaman hyvin yksinkertaisen välineen sekä hieman aikaa. Voit helposti ja edullisesti luoda itsellesi kattavan ja monipuolisen yrttiöljyvalikoiman.

Itse yrteistä valmistettu uutos on

 • sata kertaa laadukkaampaa kuin teollisessa kosmetiikassa olevat yrttiuutokset
 • aina sopivan vahvuista, olethan itse mitannut ainekset uutokseen
 • aina tuoretta jos käytät vain laadukkaita kasveja ja öljyjä, joiden parasta ennen päivä on vähintään 1,5 vuoden päässä.
 • edullista kosmetiikan puolivalmistetta
 • helppokäyttöistä, voit lisätä mielesi mukaan valikoimastasi sopivaa yrttiöljyä tuotteisiisi tai käyttää sellaisenaan esimerkiksi öljypuhdistuksessa tai hieronnassa

Yrttiöljyjä kannattaa valmistaa reilusti mutta ei liian paljon. Voit käyttää niitä puolen vuoden ajan ja sitten valmistaa uudet öljyt. Parasta olisi valita muutama lempiyrtti ja valmistaa niistä jokaisesta oma öljynsä. Mieti myös yrttien sopivuutta ihollesi ja mihin iho-ongelmiin haluat ratkaisua.

Mitä kasveja valitsisin yrttiöljyyn

Siinä onkin todella vaikea kysymys. Vaihtoehtoja on niin paljon.

Jos haluat vain sensuellia tuoksua kosmetiikkaasi voit valmistaa öljyuutokset kamomillasta ja ruususta. Ne ovat mietoja ja ihoa helliviä. Ruusu ja kamomilla sopivat yleensä kaikkien ihoille.

Käy myös lukemassa postaukseni 11 parasta yrttiä ihonhoitoon. Siinä on muutamia hyviä vaihtoehtoja, joista saa upean öljyuutoksen.

Jos haluat tehdä pitkän kaavan mukaisen yrttiöljyn kylmäuutoksena niin käytä aina kuivatettuja yrttejä. Tuoreita yrttejä en suosittele öljyuutoksiin terveydellisten riskien takia. Tuoreet yrtit sisältävät vettä ja voivat pilaannuttaa öljyn.

Kuumamenetelmällä valmistettuihin yrttiöljyihin voit sitten käyttää vapaasti joko tuoretta tai kuivattua yrttiä. Käytä kuitenkin vain joko tuoretta tai kuivattua yrttiä, ei molempia samaan uutokseen.

miten-valmistan-yrttiöljyä
Valitse yrttiöljyysi lempiyrttejäsi

Valitse yrttiöljyysi ehdottomasti aina luomuyrttejä tai villiyrttejä. Tehotuotetuissa yrteissä on torjunta-ainejäämiä esimerkiksi glyfosaattia, (Roundup), jotka siirtyvät lopputuotteeseen. Torjunta-aineet aiheuttavat esimerkiksi syöpää. Niiden on todettu myös tuhoavan ihmisen normaalia bakteeristoa sekä iholla että suolistossa.

Poimi omat villiyrttisi

Poimi villiyrtit puhtaalta paikalta. Puhdas paikka tarkoittaa aluetta, jossa ei ole pikateitä lähistöllä eikä myöskään tehoviljelmiä, joista saattaa levitä kasvinsuojeluaineita myös luontoon. Olen myös vältellyt koirien ulkoilureittejä. Etelä-Suomessa tällaisen alueen löytäminen alkaa olla jo aika vaativaa. Ehdotankin siis reipasta pyöräretkeä jollekin laajemmalle ulkoilualueelle. Yrttien kerääminen on itse asiassa aivan uskomattoman hauskaa ja rentouttavaa. Mielestäni villiyrttien keruu voittaa jopa marjastuksen ja sienestyksen.

Jos koet itsesi epävarmaksi villiyrttien keräilijäksi, älä epäröi liittyä johonkin opastettuun villiyrttiryhmään. Saat oppaalta paljon vinkkejä villiyrttien tuntemukseen ja käyttöön plus ihanaa seuraa muista ryhmäläisistä.

Voit kuivata itse keräämäsi yrtit tai käyttää ne heti. Olen ajatellut tehdä myös postauksen villiyrttien kuivaamisesta. Sen aika taitaa olla vasta kesällä.

Osaa villiyrteistä voi mainiosti käyttää myös ruuanvalmistuksessa. Jos ajattelit käyttää villiyrttejä ravinnoksi, varmistuthan ensin, että keräämäsi yrtit kelpaavat syötäväksi. Monissa villiyrteissä on myös käyttörajoituksia raskauden aikana tai tiettyjen sairauksien ja lääkkeiden käytön yhteydessä. Nämä asiat kannattaa varmistaa lääkäriltä.

Hanki yrttejä netistä

Voit ostaa yrttejä myös luotettavalta toimittajalta. Yritän itse aina etsiä kotimaisen toimittajan, jos mahdollista. Itse suosittelen Yrttipajaa . Yrttipaja on ehkäpä Suomen vanhin luonnonyrttien keruuseen ja viljelyyn erikoistunut yritys. Heiltä saa aika kattavan valikoiman yrttejä. Voit tilata yrttejä Yrttipajalta myös sellaiseen vuodenaikaan, jolloin Suomen luonto ei tarjoa mahdollisuutta yrttien keruuseen luonnosta.

Yrttiretki ulkomaille

Kotimaisten yrttitoimittajien lisäksi on lukuisia yrttien toimittajia ulkomailla. Lähimmät laadukkaat yrttitoimittajat sijaitsevat Virossa. Jos suuntaat Viroon, älä unohda vilkaista heidän yrttitarjontaansa. Virolaiset myyvät yrttejä yleensä apteekeissa.

Öljyn valitseminen yrttiöljyyn

Valitse aina perusöljy eli ns. kantoöljy. Kantoöljyt ovat neutraaleja öljyjä, jotka sopivat kosmetiikkavalmisteiden pohjaksi. Parhaita kantoöljyjä ovat mielestäni auringonkukkaöljy, safloriöljy eli ohdakeöljy ja riisinleseöljy.

Älä valitse uuttamiseen kalliita erikoisöljyjä. Niiden hyvät ominaisuudet menevät pilalle uuttamisen aikana. Käytä niitä mieluummin vasta tuotteen valmistusvaiheessa.

Olen kirjassani Kotikosmetiikan Raaka-aineet ja Valmistus kertonut kosmetiikan öljyistä hyvin paljon. On olemassa myös muita hyviä öljyjä öljyuutoksen valmistamiseksi.

En todellakaan suosittele käyttämään esimerkiksi kookosöljyä koska se on erittäin sopimaton öljy uuttamiseen. Yrtit eivät jostain syystä vain luovuta aineitaan kookosöljyyn. Kookosöljy on koostumukseltaan ihan toisenlainen kuin muut öljyt.

Toinen ei niin hyvä öljy uuttamiseen on seesamiöljy. Seesamiöljy kyllä irrottaa kasveista vaikuttavia aineita erittäin hyvin. Se ei vain sovellu kovin hyvi ihonhoitoon koska se tukkii huokoset. Se on paksua ja rasvaista eikä imeydy kunnolla ihoon. Lisäksi se on hyvin lämmittävä öljy. Iho voi saada turhaa punaisuutta seesamiöljystä.

Kolmas öljy, jota en suosittele kosmetiikan öljyuutoksiin on oliiviöljy. Oliiviöljy on superfuudia ravintona. Ihon oliiviöljy kuitenkin tukkii ja aiheuttaa joillakin jopa aknen. Vauvojen tuotteisiin ainakaan kylmäpuristettua oliiviöljyä ei suositella lainkaan sillä se on hyvin allergisoivaa.

Nyrkkisääntönä olen pitänyt sitä, että jos joku öljy on terveellistä ravintona se ei sovellu iholle ja päinvastoin.

Öljyjen tuoreus

Valitse aina mahdollisimman tuore öljy. Katso että parasta ennen päiväys on vähintään vuoden päässä.

Kuinka valmistat yrttiöljyn hitaalla menetelmällä eli kylmämenetelmällä?

Hidas menetelmä yrttiöljyn valmistamiseksi on todellakin hidas. Tarvitset aikaa uuttamiseen noin 4 viikkoa. Jotkut tosin käyttävät uutosta jo 2 viikon uuttamisen jälkeen. Se on silloin miedompaa.

Hyvään uutokseen tarvitset keräämiäsi ja kuivaamiasi yrttejä. Hitaassa menetelmässä voi käyttää ainoastaan kuivattuja yrttejä.

 • Sullo puhdistamasi ja pilkkomasi yrtit lasipurkkiin. Yrttien määrästä riippuu miten vahvaa uutoksesta tulee. Suosittelen valmistamaan voimakkaita uutoksia, joita voi sitten tarvittaessa laimentaa. Voimakkaan uutoksen saat, kun täytät lasipurkin löyhästi kuivatulla yrtillä
 • Kaada öljyä päälle niin että yrtit peittyvät
 • Sulje purkki ja varusta se nimilapulla, johon merkitset;
 • Käytetty öljy ja öljyn parasta ennen päivämäärä
 • Käytetty yrtti
 • Päiväys, jolloin olet laittanut uutoksen tulemaan

Aseta purkki huoneen lämpöön tai hiukan viileämpään paikkaan. Älä kuitenkaan laita purkkia jääkaappiin. Valitse paikka, joka on valolta suojassa.

Anna yrttien rauhassa uuttua öljyyn. Voit hieman käännellä purkkia välillä mutta se ei ole välttämätöntä.

4 viikon kuluttua voit ottaa purkin esiin ja siivilöidä yrtit öljystä käyttäen apuna harsokangasta.

Nyt sinulla on yrttiöljyä, jota voit käyttää kosmetiikan valmistuksessa.

miten-valmistan-yrttiöljyä
Kamomillaöljyssä on miellyttävä tuoksu

Yrttiöljy nopealla menetelmällä eli kuumamenetelmällä

Yrttiöljyä voi valmistaa myös nopeasti. Se tapahtuu kuumentamalla yrttejä ja öljyä vesihauteessa 1,5 tuntia.

 • Laita puhdistetut tuoreet tai kuivat yrtit metallikulhoon
 • Mittaa joukkoon hyvää perusöljyä kuten auringonkukkaöljyä niin että yrtit peittyvät
 • Nosta kulho vettä sisältävän kattilan päälle
 • Vettä tulee olla runsaasti mutta kulhon pohja ei saa koskettaa veteen. Tarkoitus on, että kulhossa oleva uutos lämpiää vain vesihöyryllä. Näin öljy ja yrtit eivät kuumene liikaa eikä ravinteita tuhoudu.
 • Voit sovittaa kulhon kattilaan sopivaksi laittamalla kattilaan puisia syömäpuikkoja ristiin rastiin. Toinen tapa on käyttää puisia pyykkipoikia kattilan reunoilla, jotta kattilan säde pienenee.
 • Anna veden kiehahtaa ja väännä levy sitten niin pienelle, että vesi vain poreilee. Höyry on tarpeeksi kuumaa lämmittämään seoksen. Jos vesi kiehuu voi seos kuumentua liikaa.
 • Pidä seosta vesihauteessa 1,5 tuntia
 • Painele yrttejä koko ajan öljyyn ja sekoittele välillä
 • Nyt voit nostaa kulhon pois kattilan päältä
 • Kuivata kulhon pohja vesihöyrystä, että yhtään vettä ei joutuisi öljyyn. Jos öljyyn joutuu vähänkin vettä se ei tule säilymään.
 • Siivilöi yrtit öljystä harsokankaan avulla
 • Purkita yrttiöljy lasipurkkiin

Sulje purkki ja varusta se nimilapulla, johon merkitset;

 • Käytetty öljy ja öljyn parasta ennen päivämäärä
 • Käytetty yrtti
 • Uutoksen valmistuspäivä

Nyt sinulla on yrttiöljyä, jota voit käyttää kosmetiikan valmistukseen

Säilytä yrttiöljysi valolta suojassa ja viileässä paikassa. Itse säilytän yrttiöljyt jääkaapissa.

2 kommenttia kirjoitukseen "Näin valmistat yrttiöljyä"

 1. Sanna | 23.5.2021

  Hej. Sopiiko jojobaöljy auringonkukkaöljyn sijaan?


 2. Outi | 25.5.2021

  Hei Sanna!

  Nämä kaksi öljyä ovat hyvin erilaisia eivätkä korvaa toisiaan.
  Auringonkukkaöljy on ns. perusöljy jossa on paljon iholle hyvin sopivaa linolihappoa.

  Jojobaöljy on erikoisöljy joka on suurimmaksi osaksi eikoseenihappoa jota iholla ei juurikaan ole. Jojobaöljy imeytyy hyvin ihoon sillä se on hyvin pienimolekyylistä.Jojobaöljy ei varsinaisesti ole öljy lainkaan vaan nestemäistä vahaa.

  Käytän jojobaöljyä silloin kun haluan imeyttää vaikuttavia aineita ihoon. Se on mainio kuljetin.
  Auringonkukkaöljy taas sopii öljyuutoksiin, voiteiden valmistukseen ja ihonpuhdistukseen.

  Terkuin Outi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish