Minimalistinen kosmetiikka

minimalistinen-kosmetiikka

Minimalistinen kosmetiikka

12.5.2021


Elämme nyt aikaa jolloin ”less is more” on päivän trendi. Kosmetiikassa tämä sanoma ei kuitenkaan ole mennyt perille niin hyvin. Monet kosmetiikkavalmisteet ovat pullollaan ainesosia joiden tarkoitusperiä voi vain arvailla. Vähempi on parempi eli hyvin minimalistinen asenne elämään on tervettullut ilmiö. Tavaraa, vaatteita sekä kemikaaleja onkin ihan liikaa kaikkialla. Mitä on minimalistinen kosmetiikka? Siitä kerron tarkemmin tässä jutussa.

minimalistinen-kosmetiikka

.

Kosmetiikassa kemikaalien määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti

Kaupallinen kosmetiikka on tullut jokaisen ulottuville. Suuret kosmetiikkamerkit tekevät hyvää tulosta. Kosmetiikasta tehdään houkuttelevaa rakennetta parantavien kemikaalien sekä tuoksujen ja värien avulla. Markettikosmetiikan sisältämät kemikaalit ovatkin usein hyödyttömiä tai jopa haitallisia iholle. Niitä käytetään vain edistämään tuotteen myyntiä.

Myös luonnonkosmetiikka on sortunut ylilyönteihin. Luonnonkosmetiikassa käytetään usein turhia ainesosia ja kosmeettinen tuote tungetaan täyteen kaikkea mahdollista. Onko tarkoitus näin todistella kuluttajille tuotteen tehokkuutta? Miksi myös luonnonkosmetiikka on alkanut toimia markettikosmetiikan tavoin?

Suuret kosmetiikkajätit astuvat luonnonkosmetiikan näyttämölle

Isot kansainväliset toimijat ovat ostaneet pieniä, eettisin ja ekologisin periaattein aikanaan perustettuja luonnonkosmetiikkamerkkjä. Näin nämä pienet merkit ovat harpanneet suuren yleisön tietoisuuteen.

Asialla on myös varjopuolensa. INCI:t ovat muuttuneet kauemmas luonnollisuudesta. Valitettavasti myös luonnonkosmetiikkaa saa nykyisin tutkia suurennuslasin avulla. Mitä uutta suuri kansainvälinen korporaatio onkaan tuonut tuttuun luonnolliseen tuotteeseen. Usein mutkia on vedetty suoriksi ja korvattu täysin luonnollisia raaka-aineita tehtaissa valmistetuilla kemikaaleilla. Näin on saatu tuote kaupallisemmaksi.

Ainesosien määrää pitäisi ratkaisevasti karsia

Ongelmana kosmetiikassa on ainesosien määrä. Tämä koskee kaikkea kosmetiikkaa, myös luonnonkosmetiikkaa. Ainesosien määrällä halutaan ilmeisesti vakuuttaa ostaja. Jos samaan tuotteeseen käyttää kymmentä eri kasvia ja seitsämää kemikaalia niin on hyvin vaikea sanoa, mille ainesosalle on herkistynyt. Myös näiden kaikkien ainesosien yhteisvaikutus voi olla yllätyksellinen. Minimalistinen kosmetiikka puuttuu juuri ainesosien määrään ja yksinkertaisuuteen.

Kasvikemikaalit ovat hyvin monimutkaisia

kukka

Kasveissakin on kemikaaleja. Yhdessä kasvissa saattaa olla satoja eri kemiallisia yhdisteitä. Kaikki kasvin sisältämät yhdisteet ovat tietysti täysin luonnollisia. Tuotteen kaikki ainesosat ova myös biohajoavia koska ne ovat luonnosta peräisin. Kasvien kemikaalit ovat kuitenkin aivan yhtä voimakkaita kuin synteettisetkin kemikaalit. Niitä on lisäksi valtaisa määrä yhdessä tuotteessa. Kukaan ei voi tietää tuotteen vaikutusta ihoon.

Ovatko kasviyhdisteet vaarallisia kosmetiikassa?

Eivät toki. Tässä asiassa nimenomaan pätee totuus; vähemmän on enemmän. Jo yhdessä kasvissa on erittäin monipuolisesti vaikuttavia aineita. Kasvien vaikuttavat aineet tulee vain opetella. Niitä pitää testata pitkään käytännössä tai käyttää vain sellaisia kasveja joita on perinteisesti aina käytetty ihonhoitoon.

Kasveilla on eroa

On olemassa hyvinkin voimakkaita kasviuutteita moninaisine fytokemikaaleineen. Tästä esimerkkinä on tuttu aloe vera. Aloe vera on hyvin hyödyllinen kasvi mutta sitä käytetään ihan liikaa. Aloe veraa käytetään nykyisin melkein kaikissa tuotteissa hammastahnasta deodoranttiin. Aloe veraa on todella vaikea välttää.

Toinen voimakas ja hyvin yleinen kasviuute on sitruuna ja yleensäkin sitrukset. Jos yrität etsiä tuotetta jossa ei ole sitruksia käytetty lainkaan, saat todellakin käyttää aikaa ja salapoliisinvaistojasi.

Suosi mietoja kasveja päivittäisessä kosmetiikassa

On myös olemassa hyvin mietoja, rauhoittavia kasviyhdisteitä kuten kaura. Kauran yhdisteet ovat selvästi miedompia ja ihoa rauhoittavampia kuin useammat muut.

Aasiassa käytetään myös paljon riisiä kosmetiikan valmistukseen. Myös riisi on hyvin mieto valmiste joka sopii päivittäiseen käyttöön. Minimalistinen kosmetiikka suosii juuri hellävaraista riisiä sekä kauraa.

Kun valmistat kotikosmetiikkaa, sinun kannattaa todellakin perehtyä kasvien kemiaan entistäkin tarkemmin. Päivittäiseen kosmetiikkaan sekä lapsille ja ikääntyneille ihmisille kannattaa aina valita hyvin mietoja kasveja. Suositukseni on valita kaikille päivittäiseen käyttöön mahdollisimman yksinkertaisia tuotteita.

Kemikaalien pitoisuudet tuotteissa ovat usein ongelma

kukka

Minua myös huolettaa käytettävien kasvikemikalien pitoisuudet tuotteissa. Jos tuote sisältää kymmentä eri kasvia niin kavikemikaalien pitoisuudet tuotteessa nousevat helposti varsin korkeiksi. Varsinkin ulkomainen luonnonkosmetiikka sortuu usein tähän halpaan.

Kun valmistat itse kosmetiikkaa, voit kiinnittää huomiota nimenomaan liian vahvoihin uutoksiin. Usein kasviuutteista tehdään hyvin voimakkaita. Kotikosmetiikassa on vaikea tutkia tarkasti tuotteen koostumusta ja pitoisuuksia. Itse valmistettujen uutteiden vahvuutta ei pysty tarkasti säätelemään. Kasviuutteen vahvuus riippuu hyvin monesta asiasta. Vaikuttavia tekijöitä ovat

 • uutteen valmistusaika
 • käytettyjen kasvien määrä
 • käytettyjen kasvien laatu. Onko käytetty tuoreita kasveja vai vuosi sitten kuivattuja kasveja?
 • kasvuolosuhteet. Kuumalla, paahteisella ilmalla kasveissa on enemmin vaikuttavia aineita kuin sateella.

Uuttamismenetelmällä on suuri vaiutus

Uuttamismenetelmiä on useita. Olen tässä blogissa esitellyt niistä tärkeimmät; öljyuutos sekä yrttihauduke. Näiden perusmenetelmien lisäksi yrttejä voi uuttaa alkoholiin tai glyseroliin. Alkoholiin uuttuu aivan eri tavalla kasvikemikaaleja kuin esimerkiksi kuumaan veteen. Glyserolia käytetään harvemmin uutoksissa sen heikon säilyvyyden takia.

Lue myös: Yrttien kuivattaminen kosmetiikkakäyttöön

Valitse käytettävät kasvit oikein

Minimalistinen kosmetiikka suosii hyvin yksinkertaista ihonhoitorutiinia ilman eksoottisia kasviuutteita. Vaikka tuotteessa olisi käytetty vain yhtä kasvia, se ei silti takaa tuotteen hellävaraisuutta. Voimakkaat, paljon happoja sisältävät kasvit eivät ole niitä kaikkein hellävaraisempia.

Kotikosmetiikassa et pysty poistamaan kasviuutteista haitallisia aineita. Vaikka jossain teollisessa tuotteessa olisi puolukkaa, se ei silti tarkoita että tuotteeseen olisi lisätty raakaa puolukkamehua. Kosmetiikkateollisuus rakentaa tuotteensa teollisesti käsitellyistä uutteista jotka on optimoitu ihon tarpeita ajatellen. Siksi marjojen ja hedelmien lisääminen päivittäin käytettävään kotikosmetiikkaan ei ole koskaan ollut minusta ihan vaaratonta.

Älä kerrosta tuotteita iholle

Huolenaiheitani on myös nykyinen tyyli kerrostaa tuotteita iholle. Kasvovettä suositellaan suihkuttamaan kasvoille seitsemän kertaa!!!! ( aika hyvä markkinointikikka). Joka suihkutuskerran välissä kasvoveden tulisi antaa imeytyä ihoon. Tämän jälkeen kerrostetaan seerumia ja kenties kosteusvoidetta. Kaikista näistä jää ihoon omat kasvi- ja muut kemikaalit. Iholle tämä voi olla liikaa. uskoisin että iho-oireita alkaa ilmaantumaan hyvinkin nopeasti.

Oletko tullut koskaan ajatelleeksi kuinka paljon säilöntäainetta  imeytyy joka kerroksen mukana ihoon. Oletko myös ajatellut että iho saa seitsenkertaisen määrän kasvikemikaaleja. Tämä tapahtuu varsinkin silloin kun käytössä on luonnonkosmetiikan tuote. Synteettisissä voiteissa ei välttämättä ole niin paljoa kasvikemikaaleja mutta muita kemikaaleja sen sijaan kyllä löytyy.

Laadukas vesi on hyvä kosteuttaja

Itse vältän kerrostamasta mitään tuotteita iholle. Kerrostamisen voi myös tehdä ihan vaan puhtaalla vedellä. Siinä ei ole mitään kasvikemikaaleja eikä säilöntäaineita. Minimalistinen kosmetiikka sen sijaan kiinnittää erityistä huomiota veden laatuun. Kannattaa siis suosia, jos mahdollista, aitoa luonnonvettä.

Jos tipautat veteen tilkan glyserolia, se auttaa ihoa imemään kosteutta. Glyserolikaan ei ole välttämätöntä. Kosteutuksen jälkeen lisää vielä kostealle iholle jokin suojaava öljy tai voide lukitsemaan kosteus ihoon. Näin helppoa on minimalistinen kosmetiikka.

Runsaasti ainesosia sisältäviä kosteusvoiteita ei kannata kerrostaa

Kukka 4

Talvella, kun huoneilma on hyvin kuiva, monet lisävät kosteusvoiteita ja muita kosmeettisia ihon kosteuttajia useita kertoja päivän mittaan. Tässä piilee tuo samainen vaara kuin kasvoveden kerrostamisessa. Kemikaaleja, luonnollisia tai tehtaassa valmistettuja, tulee iholle moninkertainen määrä.

Iho ei yksinkertaisesti kestä ylenpalttista kemikaalikuormaa. Ihon pitää jotenkin hoitaa kemikaalit pois. Pieni määrä jotain yrttiä iholla saattaa stimuloida ihon toimintoja ja auttaa ihoa selviytymään ongelmista. Liiallinen kemikaalien ärsytys toimii kuitenkin päin vastoin. Iho ärtyy, koska se haluaa eroon häiriköstä.

Kasviuutteet ovat uskomattoman tehokkaita

En väheksy yrttien voimaa. Tiedän hyvin, miten yrteillä voi jopa parntaa sairauksia. Monet yrtit ovat kaikkein hyödyllisimpiä juuri ihon sairauksien hoidossa. Ne ovat monesti myös hyvin hyödyllisiä pienissä iho-ongelmissa. Normaalille, terveelle iholle kasviuutteita ei kuitenkaan tarvitse käyttää kuin erittäin pieniä määriä. Määrä ei tässäkään tapauksessa korvaa laatua. Tärkeintä on siis valita oikea kasvi oikeaan tilanteeseen.

Valitse ihollesi vain laadukkaita luomukasveja. Käsittele aina kasveja oikein ja kunnioituksella ja vältä turhaa kasvikemikaalien ja muidenkaan kemikaalien käyttöä. Kun iho-ongelma on hoidettu, lopeta yrtin käyttö, sillä ihosi ei enää tarvitse sitä.

Käytä aina hellävaraisia tuotteita ihollesi

Tuotteet jotka ovat tarkoitettu jokapäiväiseen käyttöön, tulisi valmistaa mahdollisimman hellävaraisiksi. Vältä tehokkaita ratkaisuja sillä niistä saattaa olla harmia ihollesi.

Olen itse valmistanut jokapäiväiseen käyttöön ns. perusvoiteen. Perusvoide ei sisällä kasviuutteita lainkaan. Käytän perusvoiteen pohjana iholle parhaiten soveltuvia öljyjä kuten auringonkukkaöljyä tai riisinleseöljyä. Nesteenä voiteessa on keitettyä vettä ja emulgaattorina erittäin luotettava ja ihoystävällinen Olivem 1000 emulgaattori. Valmistan voiteen viikottain ja säilytän sen jääkaapissa. Näin en tarvitse edes sälöntäainetta.

Voit vaihtoehtoisesti valmistaa vedettömän salvan tai käyttää pelkkää kasviöljyä kostealle iholle.

Opiskele kosmetiikan perusteita ja tutustu eri raaka-aineisiin

kukka 5

Nyt sinusta voi tuntua siltä että vastustan yrttien käyttöä kosmetiikassa. Näin ei todellakaan ole. Yrtit ovat erittäin hyviä ihonhoidossa silloin kun ne valitaan oikein ja niitä käytetään oikean vahvuisena tuotteissa. Siksi kannustankin sinua tutustumaan ihonhoidon raaka-aineisiin tarkemmin.

 • Opettele miten eri yrtit vaikuttavat iholla
 • Opettele myös käyttämiesi yrttien hoitavat ominaisuudet. Joskus yrtit voivat olla liian hoitavia ihollesi.
 • Opettele valitsemaan tuoteisiisi oikea öljy joka sopii juuri sinun ihollesi. Öljyjen erot ovat suuria. Oikea öljy löytyy kokeilemalla mutta ensin sinun tulee opiskella perusasiat öljyistä.
 • Opettele tuntemaan ihosi niin tiedät mitä se milloinkin tarvitsee. Terve iho ei välttämättä kaipaa mitään hoitoa jos ulkoiset olosuhteet kuten ilman kosteus yms. ovat optimaaliset.
 • Hakeudu kosmetiikkakurssille. Esimerkiksi Nature by Amppu Sipoossa, Vihreä Ilo Turussa, Helsingissä ja Tampereella tai Kanto Kosmetiikka Polvijärvellä

Luonnonkosmetiikan perusvoiteita on markkinoilla hyvin vähän

Olen kritisoinut usein sitä että saatavilla ei ole ollut kunnollisia luonnonkosmetiikkatasoisia perusvoiteita. Yleensä perusvoiteet tarkoittavat apteekeissa myytäviä hajustamattomia tuotteita joissa on kosolti synteettisiä kemikaaleja, ehkä nanopartikkeleita sekä myös muovia. En ole löytänyt yhtään muovitonta apteekin perusvoidetta.

Luonnonkosmetiikanvoiteet ovat taas täynnä kasvikemikaaleja jotka mahdollisesti allergisoivat. Olen päättänyt, että en lähde kertomaan tarkasti nimeltä yhtään tuotetta negatiivisessa mieessä. Totean kuitenkin että jokseenkin jokainen voide jota markkinoidaan koko perheen voiteena, sisältää valtavan määrän eri yrttejä sekä voimakkaita hajusteita. En kutsuisi niitä perusvoiteiksi. Siksi teen edelleen kaikki voiteeni itse.

En ole löytänyt yhtään kemikaaleista, myös kasvikemikaaleista, riisuttua voidetta markkinoilta, valitettavasti. Uskon kuitenkin että sellaisiakin on saatavilla lähitulevaisuudessa. Tässä olisi vinkki kaikille kosmetikan valmistajille. Valmistakaa edes yksi kunnon perusvoide ilman turhia ainesosia.

Kosmetiikan minimalismin puolesta

Tämä juttuni vetoaa minimalistisen kosmetiikan puolesta. Vähemmän on enemmän. Sen sjaan että kuluttaja yritetään vakuuttaa yliampuvilla yrttipommeilla joissa eteerisiä öljyjä ei ole säästelty, voitaisiin tuotteet riisua ns. nakuiksi. Näin korostuisi hyvät, tuoreet kasviöljyt.

Pelkästään sekoittelemalla toimivan kasvoöljyseoksen, voi saada kuluttajan vakuuttuneeksi. Mitään vettä tai emulgaattoreitakaan ei välttämättä tarvita tuotteissa.

kukka-6

Öljy on keskeisin tuote ihonhoidossa

Kosmetiikkavoiteen tärkein komponentti on nimenomaan öljy. Minimalistisessa kosmetiikassa öljy nostetaan keskeiseen asemaan tuotteessa. Ja sinne se kuuluukin. Ainoa päivittäisen kosmetiikan komponentti jolla oikeasti on jotain merkitystä ihon hyvinvointiin, on tuotteessa oleva öljy. Jos ympäröivä ilma on kuivaa, suojaa öljy ihoa kuivumiselta. Kosteus ihoon tulisi saada sisältä päin. Jos ympäröivä ilma on kosteaa ei ihokaan haihduta kosteutta samalla tavoin.

Kotimainen luonnonkosmetiikka on usein minmalistista

Arvostan kotimaista luonnonkosmetiikkaa. Se on ihanan minimalistista ja eleetöntä. Silti raaka-aineista ei ole tingitty. Esimerkkinä pelkistetystä, minimalistisesta kosmetiikasta voin mainita seuraavat kotimaiset valmistajat;

FiiniNaturally tuotteet ovat vähäeleisiä ihonhoitotuotteita joiden jokainen ainesosa on tarkkaan harkittu. FiiniNaturally on kansainvälisesti palkittu luonnonkosmetiikan valmistaja.

Ecoil valmistaa luonnonöljyihin perustuvia ihonhoitoöljyjä. Pääosaan on nostettu suomalainen karpalonsiemenöljy.

Kolmecosmetics valmistaa shampoopaloja sekä simppeleitä ja luonnollisia ihonhoitotuotteita ilman turhia ainesosia.

Olisi mielenkiitoista tietää mitkä ovat sinun päivittäiset ihonhoitorutiinisi?Pärjäätkö yhdellä tuotteella vai tarvitsetko kenties useamman valmisteen?

2 kommenttia kirjoitukseen "Minimalistinen kosmetiikka"

 1. Kirsi | 6.6.2019

  Pesu joko suola-tai kaurasaippualla. Riippuu ihon tarpeesta. Hamppuvoide päälle. Koko kasvoihin, myös silmänympäryksille. Siinä se. En usko ihmevoiteisiin, millään tasolla. ?


 2. Outi | 8.6.2019

  Hei Kirsi
  Ihan parhaat tuotteet olet valinnut. Kaura on niin ihanan lempeä iholle. Sitä pitäisi löytyä tuotteista useammin. Hamppuöljyssä on iholle todella optimaaliset rasvahapot, ehkä ihan parhaat.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish