Miksi sinun ihosi tarvitsee kauraa ja miten kaura ihonhoidossa toimii

kaura-ihonhoidossa

Miksi sinun ihosi tarvitsee kauraa ja miten kaura ihonhoidossa toimii

13.3.2019


Onko mitään niin suomalaista luonnonkosmetiikan ainesosaa kuin kaura (Avena sativa). Kaura on nyt hyvin ajankohtainen, sillä se sopii Suomen kuivaan kevättalveen ihoa suojaavana ja hoitavana ainesosana.

kaura-ihonhoidossa

Kaurantähkä

Kauran ovat löytäneet nyt myös muu maailma. Sitä myydään nykyisin ylivertaisena terveystuotteena kaikkialla maailmassa, myös Aasiassa.

Kauralla on hyvin monta käyttötarkoitusta luonnonkosmetiikassa. Se on uskomattoman monipuolinen raaka-aine. Kauran hyviä ominaisuuksia lisää se, että kaura on hyvin hellävarainen ja sopii useimmille, myös lapsille ja hyvin iäkkäille henkilöille.

Miksi sinun ihosi tarvitsee kauraa ja miten kaura ihonhoidossa toimii

Tiesitkö että kaura oli ensin ainoastaan lääkekasvi, jota käytettiin menestyksekkäästi ihon ongelmien hoitoon.

Kauraa on käytetty ihonhoitoon jo 2000 vuotta eKr. muinaisessa Egyptissä ja Arabianniemimaalla eli jo 4000 vuotta sitten. Silloin kyseessä oli luonnonkaura eikä nykyisen kaltainen jalostettu kauran muoto. Kauraa käytettiin paitsi ihon kauneuden vaalimiseen myös aurinkosuojana ja ihosairauksiin kuten ihon kutinaan. Jo 4000 vuotta sitten oli ekseemaa sairastavia, joille kaura oli tärkeä lääkekasvi.

Kauraa on käytetty ulkoisesti lähimenneisyydessä eli 1900-luvun alussa myös aurinkosuojana sekä ihonpuhdistukseen. Valitettavasti synteettisen kosmetiikan nousun myötä kaurankin hyvät ominaisuudet unohdettiin.

Kauraa viljellään kaikkialla maailmassa

Ehdottomasti suurin kaurantuottaja maailmassa on Venäjä. Muita suuria kaurantuottajia ovat Pohjois-Amerikka, Puola sekä Suomi. Meillähän kaurapuuro on ihan kulttiruoka, jonka varaan on uskottu jo vuosisatoja.

Keski-Euroopassa kauraa viljellään hyvin paljon Saksassa mutta esimerkiksi Ranskassa ei kauraa juuri tunneta. Etelä-Euroopassa, vehnän sydänmailla, kaura on lähes tuntematon viljalaji.

Kaurasta on jalostettu hyvin monia lajikkeita. Nykylajikkeet ovat hyvin kaukana siitä mitä kaura oli vaikkapa 100 vuotta sitten. Silloin kauran jyvät olivat tummanruskeita, lähes mustia. Nykykaura on väriltään kullankeltaista tai hyvin vaaleaa. Voi olla, että kauran ominaisuudetkin ovat jalostettaessa muuttuneet.

Kaura on ylivoimainen tuote

Kauran sisältämiä kasvikemikaaleja eli ns. vaikuttavia aineita on tutkittu hyvin paljon. Kaura ihonhoidossa on kiinnostanut tutkijoita syystäkin.

Kaura on erityisen hellävaraista iholle

Kauran sisältämät rasvat sekä hiilihydraatit tekevät kaurasta hyvin hellävaraista.

Kauran sisältämä proteiini on ainutlaatuista.  Viljojen varastoimat proteiinit sijaitsevat gluteeni-nimisessä yhdisteessä. Useimmissa viljoissa on runsaasti gluteenia, joka on tunnettu allergeeni ja yliherkkyyksien aiheuttaja. Ongelmat aiheutuvat gluteenin sisältämästä proteiinista. Gluteenille herkät henkilöt voivat saada oireita myös ulkoisesti, iholla käytetystä gluteenipitoisesta viljasta. Tavallisessa kaurassa saattaa olla jonkin verran vehnän, ohran tai rukiin gluteenia jos se on jauhettu samassa myllyssä näiden viljojen kanssa.

Jos olet gluteeniherkkä, voit kuitenkin käyttää kauraa, jos se on jauhettu erillään muista viljoista. Tällaista kauraa myydään ”gluteenittomana kaurana”. Todellisuudessa gluteenitonta kauraa ei ole olemassakaan. Kaurassakin on gluteenia mutta se on eri tyyppistä kuin muissa viljoissa eikä sitä ole läheskään yhtä paljon.

kaura-ihonhoidossa

Kauralyhde

Kaura sisältää arvokkaita fytokemikaaleja

Kauraa on tutkittu eri puolilla maailmaa sen ylivertaisten terveysvaikutuksien takia. Kaurasta on löydetty sydän- ja verisuonitauteja ehkäiseviä ainesosia.

Laajojen tutkimusten aikana tutkijat ovat havainneet muitakin mielenkiitoisia asioita. Kaurasta on löydetty erityisesti ihoa rauhoittavia ja kutinaa poistavia ainesosia.  Kaura on iholle hyödyllistä niin ulkoisesti kuin sisäisestikin.

Kaura ihonhoidossa toimii erittäin hyvin. Se on kuin luotu ihon hyvinvointia edistämään.

Miksi kaura on niin hyvää iholle

Kauraa on tutkittu viime aikoina erityisen tarkasti nimenomaan ihonhoidon näkökulmasta. Erityisen kiinnostuneita ovat olleet tutkijat Pohjois-Amerikassa. Minnesotan yliopistossa kauran antioksidanttisia ja tulehduksia poistavia ominaisuuksia on tutkittu laajasti. Myös useat muut yliopistot Yhdysvalloissa ovat liittyneet mukaan ja tutkineet kauran terveysvaikutuksia.

Meillä Suomessa kauraa on myös tutkittu mutta lähinnä sen sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevän vaikutuksen takia.

Vaikka yrttiterapeutit ja kansanparantajat ovat olleet aina tietoisia kauran ihoa rauhoittavista ja tulehdusta poistavista vaikutuksista haluttiin terveysväittämille nyt myös tieteellinen näyttö.

Katsotaan seuraavaksi, miksi kaura ihonhoidossa on niin ylivertainen.

Kauran rasvat

Kaura sisältää erittäin runsaasti rasvoja. Noin 10% kaurasta on rasvaa. Vain maississa on enemmin rasvaa kuin kaurassa. Rasvat tekevät kaurasta hyvin hellävaraisen.

Kauran hiilihydraatit

Kaura sisältää pitkäketjuista hiilihydraattia nimeltä beetaglukaani. Beetaglukaani on ollut jo jonkin aikaa suosittu ihonhoitotrendi. Se on rantautunut länsimaiseen ihonhoitoon Koreasta. On aivan uskomatonta, että korealaiset ovat keksineet uudelleen meidän rakkaan kauran ja markkinoivat sitä innolla ympäri maailmaa. Tosin Koreassa beetaglukaania tuotetaan myös sienistä.

  • Beetaglukaanin edut ihonhoidossa perustuvat sen kykyyn muodostaa ohut kalvo iholle. Kalvo suojaa ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä kuten UV-valolta, ilmansaasteilta sekä mekaaniselta ärsytykseltä.
  • Beetaglukaanit pystyvät lukitsemaan ihon kosteuden niin että iho ei kuivu herkästi kuivassa huoneilmassa ja voimakkaassa tuulessa. Korealaiset pitävät beetaglukaania jopa parempana ihon kosteuttajana kuin ylistetty hyaluronihappo.
  • Beetaglukaanit myös torjuvat bakteereja. Bakteereja torjuva ominaisuus johtuu beetaglukaanin muodostamasta ohuesta kalvosta.
  • Beetaglukaanit toimivat iholla prebiootteina eli ihon luonnollisten bakteerien ravintona. Ihon bakteerikanta voi hyvin ja tasapainottuu beetaglukaanin ansiosta.
  • Beetaglukaani pystyy tunkeutumaan syvälle ihoon, vaikka sen molekyylikoko on iso. Näin se auttaa häivyttämään ihon pieniä juonteita.
  • Beetaglukaani auttaa myös alentamaan kolesterolia, jos sitä nauttii sisäisesti.

Kauran proteiinit

Kauran erityisen korkea proteiinipitoisuus antaa meille lisää mahdollisuuksia käyttää kauraa ihon ja hiustenhoidossa. Kaurassa on enemmin proteiineja kuin missään muussa viljassa.

Kauran gluteeni sisältää prolamiini-proteiinia nimeltä aveniini. Aveniini ei ärsytä keliaakikon suolistoa samalla tavalla kuin vehnän gliadiini. Kauran aveniinipitoisuus on lisäksi hyvin matala. Siksi kauraa voivat käyttää myös henkilöt, jotka ovat herkkiä muille viljoille.

Kaura sisältää runsaasti proteiineja kuten globuliinia sekä myös jonkin verran saman kaltaista proteiinia kuin palkokasveissa tavataan. Palkokasveille herkät henkilöt voivatkin saada joskus yliherkkyysoireita myös kaurasta. Tämä kannattaa huomioida, kun valitsee raaka-aineita kosmetiikkaan.

Kauran kasvikemikaalit

Kaura sisältää monia kasvikemikaaleja, joilla on ihoon positiivinen vaikutus.

Tärkeitä kauran sisältämiä yhdisteitä ovat kasvisterolit, tokoferolit, fenoliset hapot sekä ryhmä aineita, joita kutsutaan nimellä avenanthramidit. Avenanthramidit ovat ryhmä aineita, jotka esiintyvät vain kaurassa. Tutkijat ovat löytäneet tämän yhdisteen tutkiessaan miksi kaura on niin hyvä iholle.

Kerronpa sinulle lisää aventhramidista (happoamidi). Se on ryhmä alkaloideja. Avenanthramidia on tutkittu etenkin Yhdysvalloissa. Avenanthramidin INCI-nimi on avenanthramides.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) hyväksyi vuonna 2003 kolloidisen kauran (erittäin hienojakoisen kaurapölyn) aurinkosuojaksi. Päätöksen taustalla oli laajat tutkimukset aventhramidista. Sen todettiin suojaavan ihoa auringolta. Uskomatonta että tämän tiesivät muinaiset egyptiläiset jo 4000 vuotta sitten.

Avenanthramidista löydettiin myös muita ihon hoitoa tukevia ominaisuuksia. Sen todettiin vähentävän merkittävästi ihoärsytystä ja rauhoittavan ihoa. Samoissa tutkimuksissa kauran sisältämän avenanthramidit todettiin vaikuttavan positiivisesti myös sisäisesti nautittuna. Ne vähensivät tulehdusta sekä allergioita.

Kauran sisältämät avenanthramidit todettiin tutkimuksissa toimivan kutinaa ehkäisevästi. Avenanthramidit vaikutusta kutisevalla iholla verrattiin hydrokortisonin vaikutukseen. Se kertoo jo aika paljon, kuinka tehokkaan yhdisteen kanssa olemme tekemisissä.

Pitää kuitenkin muistaa, että kyseiset tutkimukset tehtiin voimakkaalla uutteella, jossa avenanthramidin taso oli jopa 80%. Tavallinen kaurajauhe ei tietenkään yllä hydrokortisonin tehokkuuteen ekseeman hoidossa.

Kauran ytimestä on valmistettu uutteitta, jossa on standardoitu määrä aventhramidia. Uutteita on käytetty ihon- ja hiustenhoitotuotteissa sekä vauvoille suunnatuissa ihonhoitovalmisteissa. Myös auringonsuojatuotteissa avenanthramidit ovat osoittautuneet tehokkaiksi.

kaura-ihonhoidossa

Kauranversoja

Kauran mikroravinteet

Kaura sisältää erittäin runsaasti tärkeitä mineraaleja.

  • Rautaa 5mg/100gr
  • Kalsiumia 54mg/100gr
  • Magnesiumia 117mg/100gr
  • Sinkkiä 4mg/100gr
  • Fosforia 523mg/100gr
  • Kaliumia 429mg/100gr
  • Natriumia 2mg/100gr
  • Mangaania 4,9mg/100gr

Kauran sisältämät mineraalit ovat erittäin tervetullut lisä ihonhoitoon. Kun valmistat kolloidisesta kaurasta naamion, saat imeytettyä kaikki nämä mineraalit ihollesi.

Lisäksi kaura sisältää kattavan valikoiman erilaisia B-ryhmän vitamiineja.

Miten käytän kauraa

Kauraa voi käyttää monessa eri muodoissa kosmetiikan raaka-aineena. Lukaise läpi alla olevat vinkit, miten saat kauran kaikki hyödyt mahdollisimman tarkasti talteen.

Kolloidinen kaura eli kaurasilkki

Kaurasilkki on hyvin monikäyttöinen tuote. Se on itseasiassa kaurajauhoa. Kaurasilkin eli kolloidisen kauran ero tavalliseen kaurajauhoon on sen pölymäinen hienous. Olen itse verrannut käytössä tavallista kaurajauhoa kolloidiseen kauraan. Tavallinen leipurien käyttämä kaurajauho on ehdottomasti liian karkeaa kasvojen iholle.

Kolloidista kauraa voit käyttää

  • Kasvojen puhdistukseen
  • Voiteiden ainesosana antamaan voiteeseen tekstuuria
  • Aurinkosuojana iholla
  • Puuterin ja ihotalkin ainesosana
  • Kasvonaamion ainesosana
  • Kylpyveteen tai jalkakylpyyn sekoitettuna
  • Vauvan ihon hoidossa
  • Hiuspohjan hoitoon, erityisesti päänahan kutinaan
  • Ekseemaherkän ihon hoitoon (kutinaan), ruusufinniin, ärhäkän aknen yms. tulehdusten rauhoittamiseen

Kolloidinen kaurajauho on niin huippu tuote, että sille keksii helposti, vaikka kuinka monta uutta käyttötarkoitusta. Koska se on niin mieto, harmiton tuote, sitä uskaltaa käyttää koko perheelle.

Jos sinulla on jokin ihosairaus, kannattaa ehdottomasti seurata lääkärin ohjeita sairauden hoidossa. Itse olen käyttänyt kolloidista kauraa ekseemaani silloin kun kortisonit ovat tauolla. Kolloidinen kaura helpottaa todella paljon kutinaa.

kaura-ihonhoidossa

Kolloidisesta kaurasta valmistettua tahnaa

Jos innostuit kaurajauheesta

Sinun kannattaa ehdottomasti hankkia sitä kolloidisessa eli pölymäisen hienoksi jauhetussa muodossa. Tavallinen, leipomiseen tarkoitettu kaurajauho ei todellakaan ole sama asia. Olen hankkinut omani Saippuapajasta. Toivottavasti heillä on sitä vielä valikoimissa. Ulkomailta tilaamalla tietysti aina saa mitä vaan mutta itse suosin aina ensin kotimaista kauppiasta.

Kauranversouute

Kauranversot ovat aivan oma juttunsa. Yrttiterapiassa kauranversoja käytetään rauhoittumiseen ja jännityksen poistoon. Ihan siihen samaan tarkoitukseen voit käyttää kauranversouutetta kosmetiikassa. Voit tiputtaa sitä pari tippaa yövoiteeseen rauhoittamaan ihoa.

Kauranversot sisältävät erityisen runsaasti gramiini-nimistä alkaloidia. Sitä löytyy runsaasti kauran kukkivasta versosta. Gramiinin tehosta kertoo paljon se, että oma suomalainen lääketehtaamme Orion käyttää voiteissaan gramiinia. Gramiini on erityisen rauhoittavaa iholle.

Käytä gramiinia sisältäviä kauranversotippoja sekoitettuna kasvojen perusvoiteeseen. Kauranversouute on parasta yövoiteessa. Se rauhoittaa ja hoitaa väsynyttä ihoa.

Suosittelen esimerkiksi Frantsilan Tyyneyden tippoja. Tyyneyden tipat ovat puhdasta kauranversouutetta. Toinen kokeilemisen arvoinen tuote on A. Vogelin kauranversouute.

Fermentoitu kaura

Kauraa voi myös fermentoida eli hapattaa. Olen kertonut kirjassani ”Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus” hyvin yksityiskohtaisesti, miten voit fermentoida kosmetiikkaa varten eri raaka-aineita. Kaura sopii erittäin hyvin tähän tarkoitukseen. Voit käyttää fermentoitua kauraa kasvojen huuhteluun. Se sopii erittäin hyvin myös hiusten ja koko kehon huuhteluun suihkun ja hiustenpesun jälkeen.

Jos haluat kokeilla valmistaa fermentoitua kauraa, kurkkaa ohje Reseptit-välilehdeltä.

Kaura prebioottina

Kaura on yksi parhaista prebiooteista. Prebiootit ovat ihon hyvien bakteerien ravintoa. Jos haluat hoitaa ihoasi maitohappobakteereilla, kannattaa yhdistää hoitoon kaurapohjaisia tuotteita. Kaurapohjaiset tuotteet hoitavat ihon normaalia flooraa ilman lisättyjä probioottejakin (maitohappobakteereja).

Terveessä ja vastustuskykyisessä ihossa on aina terve bakteerikanta. Näin haitalliset bakteerit eivät pääse pesiytymään iholle. Kaurapohjaiset tuotteet kasvattavat ja tasapainottavat ihon omaa bakteerikantaa.

Kauraöljy

Kauraöljyn öljyhapot koostuvat suurin piirtein puoliksi öljyhaposta ja puoliksi linolihaposta. Kauniin keltainen öljy tuoksuu kotoisan vienosti kaurapuurolle. Korkean öljyhappopitoisuuden ansiosta kauraöljy ei välttämättä sovellu helposti tukkeutuvalle iholle.

Voisin itse valmistaa kauraöljypohjaisia tuotteita ekseemaiholle, vauvoille, pikkulapsille, kuivaihoisille ja ikääntyneille ihmisille. Teineille ja nuorille aikuisille tämä öljy ei ole paras mahdollinen. Kauraöljy sopii sekä kasvoille ja vartalon ihon hoitoon.

Kaura on kosmetiikan ainesosa, jota ei kannata unohtaa

Kauraa kannattaa käyttää kotikosmetiikan valmistuksessa. Kauran teho ihonhoidossa on myös tieteellisesti todistettu. Se on turvallinen raaka-aine, jolle vain ani harva on yliherkkä.

Jos et innostu kokeilemaan kotikosmetiikan valmistusta, voit aina hankkia kauraa sisältävää aitoa suomalaista luonnonkosmetiikkaa. Seuraavana on muutama kotimainen vaihtoehto kauraa sisältävistä tuotteista.

Kotimaisia kaurakosmetiikan valmistajia

Linkkasin kotimaisia luonnonkosmetiikan valmistajia sekä kotikosmetiikan raaka-aineita myyviä yrityksiä tähän ihan vain esimerkiksi. Minulla ei ole mitään taloudellista tai muutakaan yhteistyötä näiden eikä muidenkaan firmojen kanssa. Voit rauhassa klikkailla linkkejä ja tutustua tuotteisiin. Jos löydät itse lisää kotimaisia kaurakosmetiikan valmistajia, niin kerro minulle.

Kauraöljyä valmistavat

Limepop myy kotikosmetiikan harrastajille kauraöljyä. Hinta on heillä hyvin kohtuullinen, alkaen 5,95 eur/ 30ml.

Fazer Mylly valmistaa nykyisin kauraöljyä kosmetiikan. Kyllä vaan, luit oikein. Fazerin uusi aluevaltaus on kauraöljy ja kaurasta valmistetut kosmetiikan raaka-aineet. Ihan hyvä juttu että kauraöljyä on alettu valmistamaan Suomessa ja suomalaisesta raaka-aineesta. Kauraöljyn valmistus suomessa tarkoittaa myös sitä, että kauraöljypohjaisia tuotteita aletaan valmistamaan Suomessa entistä enemmin.

Fazer Mylly ottaa kaurasta talteen myös arvokasta hiilihydraattia, beetaglukaania sekä kauran proteiineja.

Kaurasilkkiä voit hankkia

Saippuapaja myy kaurasilkkiä eli kolloidista kauraa kotikosmetiikan valmistajille. Muita kaurasilkin myyjiä en tähän hätään löytänyt. Voi tietenkin olla muitakin, jotka myyvät tuotetta jollain toisella nimellä.

Kaurasilkkiä voit toki hankkia, vaikka et siitä olisi tekemässä mitään varsinaista kosmetiikkatuotetta. Voit käyttää sitä ihan sellaisenaan kasvojen puhdistukseen ja naamioihin. Tilkka vettä vain lusikalliseen kaurasilkkiä, niin se muuttuu hetkessä voidemaiseksi tahnaksi, jonka voi levittää kasvoille kuten perinteisen puhdistusmaidon.

Valmiita, kotimaisia luonnonkosmetiikkalaatuisia tuotteita

Atopic   Atopic Sensitive Kauraöljy on tarkoitettu kasvojen ihon hoitoon. Tuote sisältää kauraöljyn lisäksi myös auringonkukkaöljyä ja muutamaa muuta tarkoin valittua ainesosaa. Sitä voi käyttää iholle sellaisenaan aamuin illoin tai sekoittaa voiteeseen. Tuote on herkkä pilaantumiselle, sillä siinä on paljon arvokkaita mutta herkästi hapettuvia rasvahappoja.

Atopik perustaa herkälle iholle suunnitellun sarjansa kauraan. Tuotteissa käytetään kauraöljyn lisäksi kaurauutteita. Sarja on kattava. Sensitive sarjassa on tarjolla puhdistustuotteita, voiteita, seerumeita sekä silmänympärysvoiteita. Tuotteet sopivat myös vegaaneille. Atopic Sensitive sarjaa myydään apteekeissa.

SnowAnnalla on kaurapohjaisia ainakin tuotteita ainakin nämä kaksi tuotetta

Multivitamin Beauty Serum; Kauneusseerumi, joka sisältää kauraa.

Clodberry Nourishinf Face Cream; ravitseva kasvovoide sisältää lakka- ja kaurauutteita.

Fiini Naturally Pohjanmaalta valmistaa monia kauraöljypohjaisia tuotteita. Kaura-Sheavoi sekä seerumi, jossa on kauraöljyn lisäksi tyrniä, kuulostavat houkuttelevilta.

Näitä korkealaatuisia tuotteita kannattaa kokeilla, jos tuntuu että kaurasta voisi olla apua sinun ihollesi.

Kaura on tullut jäädäkseen kosmetiikkaan

Uskoisin että jatkossa törmäämme yhä useammin kauraan kosmetiikkaostoksilla. Ymmärsit varmaan, että kaura on todellakin ylivertainen ainesosa kosmetiikassa. Yksi parhaista ja ihan omassa luokassaan!

Itsellenikin paljastui tätä kirjoittaessa ja tutkiessa niin monta uutta ja ihmeellistä juttua kauran hyvistä ominaisuuksista.

Kiitos että jaksoit taas lukea tämän postaukseni. Nyt tiedät, miksi kauraa löytyy kosmetiikasta ja miksi se on niin suosittua. Suosittelen että kokeilet kauraa jossain muodossa omissa kosmetiikkaresepteissäsi.

Kerro minulle, miten kaura vaikutti sinun ihoosi!

2 kommenttia kirjoitukseen "Miksi sinun ihosi tarvitsee kauraa ja miten kaura ihonhoidossa toimii"

  1. Anne Karjalainen | 16.10.2019

    Olisi mukava löytää kotimaista kauraöljyä ja -silkkiä. Onko sitä vielä myynnissä?


  2. Outi | 18.10.2019

    Hei Anne
    Kotimaista kosmetiikkakaurasilkkiä tai kauraöljyä en ole löytänyt vielä tai sitä ei ole kuluttajille myynnissä.
    Tiedän varmuudella että suomalaista kosmetiikkakauraa viedään suuria määriä lentorahtina USA:an. Siellä kaura myydään kaurasilkkinä eli kolloidisena kaurajauheena eteenpäin. USA:ssa kolloidinen kaura on hyvin suosittua. Sitä käytetään runsaasti esimerkiksi lasten ekseemakylvyissä ihan lääkärien määräyksestä. Myös kasvojen puhdistusmaitona Jenkeissä käytetään todella yleisesti 1 teelusikka kolloidista kaurajauhetta ja pari teelusikallista vettä.Itsellä myös tällä hetkellä käytössä tämä puhdistusaine. Tilasin kaurajauheeni USA:sta!!!!
    Limepop myy puhdasta kauraöljyä mutta sen alkuperää en tiedä.
    Kaupallisista luonnonkosmetiikkabrändeistä ainakin FiiniNaturally käyttää kotimaista kaurajauhetta ja kauraöljyä tuotteissaan (jauhenaamiot ja kaurasheavoi).Toivoisin niin että tulisi kauppoihin. Kaura sopii iholle juuri nyt kun sisäilma alkaa kuivumaan ja kuivattaa ihon pinnan.
    Terveisin Outi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish