Merilevä kosmetiikassa on korvaamaton ainesosa

merileva-kosmetiikassa

Merilevä kosmetiikassa on korvaamaton ainesosa

17.4.2019


Aivan ensimmäinen ihonhoidon tuotesarja, jonka ikinä olen ostanut, oli rakennettu merilevien ja meren mineraalien varaan. Olen jo autuaasti unohtanut sarjan nimen mutta siitä jäi joka tapauksessa todella hyvät muistot. Merilevä kosmetiikassa on uskomattoman monipuolinen ja korvaamaton ainesosa.

merileva-kosmetiikassa

Ihoni oli silloin alle 20-vuotiaan tytön nuori iho, jossa oli epäpuhtautta. Aloitettuani sarjan käytön katosi ihostani pinnallinen karheus ja epäpuhtaudet. Ihostani tuli helppohoitoinen ja kauniin kuulas. Olin aivan ällikällä lyöty. Näinkö kosmetiikka tehoaa. Miksi kaikki eivät käytä tätä sarjaa ja nauti yhtä ihanasta ihosta kuin minä?

Tässä taitaa olla nyt hieman mainospuheen sävyä. Tuo kertomani kokemus on kuitenkin totta. Sen jälkeen aloin kiinnostumaan merilevästä ja meren mineraaleista ihan uudella tavalla. Ne näyttivät sopivan iholleni täydellisesti.

Nyt haluan avata myös sinulle merilevien maailmaa ja sitä millainen merilevä kosmetiikassa on. Voit toki ostaa valmiita merilevää sisältäviä tuotteita. Niitä on myynnissä myös luonnonkosmetiikkalaatuisena aika monia sarjoja.  Yritän kuitenkin tässä innostaa sinua kokeilemaan merilevää kotikosmetiikassa.

Merilevä kotikosmetiikassa on innostavaa siksi että voit itse vaikuttaa niin moneen asiaan. Voit valmistaa eri tuotteita eri tarkoituksiin käyttämällä niissä kaikissa merilevää. Tässä ohje emulsiovoiteeseen jonka voit terästää merilevällä.Voit myös lisätä tuotteisiin muita merellisiä ainesosia kuten mineraaleja, suolaa ja ihmeellistä Kuolleenmeren mutaa.

Kaikkein haasteellisinta on kuitenkin tutustua lukemattomiin levälaatuihin ja löytää niistä aina uusia ominaisuuksia ja käyttökohteita. Olenkin suunnitellut kirjoittavani kattavan opuksen merilevästä. Se on todella ihmeellinen ja monipuolinen ainesosa.

Lähdetään ensin liikkeelle siitä mitä merileviä onkaan olemassa ja saatavilla kaupoista ja netistä. Poikkeuksellisesti haluan tässä kertoa myös merilevien käytöstä elintarvikkeena. Tämä ei ole mikään ruokablogi enkä ole aikeissa tästä sellaista tehdäkään. Merilevät ovat kuitenkin rinnastettavissa ravintolisiin. Jos haluat todella ihon, kynsien ja hiusten kuntoon vaikuttavaa ravintoa sinun kannattaa ehdottomasti myös valmistaa silloin tällöin ruokia merilevästä. Merilevää ei tarvitse käyttää kovinkaan paljoa. Sitä voi vaikkapa ripotella mausteeksi ruokiin.

Miksi merilevä kosmetiikassa on niin ylivertainen?

merileva-kosmetiikassa

Merilevät sisältävät runsaasti tärkeitä mineraaleja. Niiden mineraalipitoisuus on huomattavasti korkeampi kuin monen maakasvin. Merilevät sisältävät arvokkaita proteiineja sekä B-12 vitamiinia, jotka ovat erittäin kullanarvoisia vegaaneille. Monella suomalisella on nykyisin jodin puute. Merilevää käyttämällä voi parantaa tehokkaasti jodin saantia.

  • Merilevät hillitsevät tulehduksia iholla
  • Merilevät imevät puoleensa raskasmetalleja sekä epäpuhtauksia
  • Merilevien ravintoarvot ovat ylivertaiset
  • Merilevät kosteuttavat ihoa
  • Merilevät ovat hyvin siedettyjä
  • Iho ja elimistö pystyy hyödyntämään merileviä tehokkaasti

Merileviä on valtaisat määrät

Pinnan alla odottaa sinua aivan uusi maailma. Merilevät ovat vedenalaisia vihanneksia ja yrttejä. Niitä on meressä samalla tavoin kuin maalla on erilaisia yrttejä ja muita kasveja. Muutama tunnetumpi merilevä on yleisesti myynnissä koska niitä on käytetty etenkin Aasiassa ravintona.

Kosmetiikassa käytettäviä merileviä ovat esimerkiksi Laminaria ryhmän merilevät. Laminaria ryhmän levät ovat suurikokoisia ja nahkamaisia leviä. Niitä käytetään ihon kosteuden ylläpitoon sekä ihon kuulauden ja kauniin värin aikaansaamiseen. Merilevät voivat myös auttaa ihon verenkierron parantamisessa sekä selluliitin poistamisessa.

Lue minkä nimisiä merileviä on olemassa ja mihin kaikkeen voi merilevä kosmetiikassa soveltuu

Olen luetellut alla tunnetuimmat merilevät. Sinun on helpompi käyttää leviä, jotka ovat yleisesti saatavilla. Kaikkia yleisesti tunnettuja merileviä voi toki tilata netistä. Jos niitä ei löydy suomalaisista nettikaupoista niin saat ne kyllä ulkomailta.

Syötävät merilevät

merileva-kosmetiikassa

Syötävien merilevien oheen olen laittanut joitakin vinkkejä, miten voit levää hyödyntää myös ravintona. Ravintona käytettynä merilevät ovat uskomattoman mineraali- ja vitamiinirikkaita. Ne vaikuttavat syötynä myös ihon ja hiusten kuntoon. Myös syötäviä merileviä voi käyttää ulkoisesti ihon ja hiusten hoidossa.

Kaikki tuntevat Nori-levän

Noria käytetään ravintona, tarkemmin ottaen sushin ja riisipallojen valmistuksessa. Nori on ehkäpä maailman yleisin kaupallisesti hyödynnetty merilevä. Suomessakin sitä myydään ihan koko maassa ja pienilläkin paikkakunnilla.

Wakame on tuttu misokeitosta

Wakame on tuttu japanilaisten ravintoloiden misokeitoista. Se on miedon makuinen ja helppokäyttöinen. Wakame sisältää erittäin runsaasti jodia. Jopa niin runsaasti, että sen käyttöä on syytä rajoittaa. Voit lisätä kuivattuja wakamemuruja vaikkapa siemennäkkäriin tai keittoihin.

Ihonhoidossa wakame on yksi parhaista. Sitä on helppo hankkia toisin kuin monia muita leviä. Wakamea on myös hyvin helppo käyttää. Sen voi vain jauhaa hienoksi naamioihin tai valmistaa siitä hauduke.

Wakamelevä

  • Kosteuttaa ihoa
  • Suojaa ihoa auringolta ja ilmansaasteilta
  • Toimii ikääntymistä ehkäisevästi
  • Rauhoittaa ja poistaa punaisuutta iholta

Kombu on voimakkaimpia merileviä

Kombu merilevä on hyvin vahva merilevä. Japanilaiset käyttävät sitä ruuanvalmistuksessa helpottamaan ruuansulatusta. Kombu levä antaa japanilaisiin kasvisruokiin upean umami maun. Kombu levää ei syödä sellaisenaan vaan siitä valmistetaan maukasta lientä liottamalla levää vedessä. Kombua ei pidä keittää sillä silloin siitä tulee kitkerä ja limainen.

Kombua käyttää kosmetiikassa esimerkiksi Lush. Lush arvostaa kombulevän puhdistavia ja ihoa rauhoittavia ominaisuuksia. Kotikosmetiikassa suosittelen käyttämää kombusta valmistettua hauduketta.

Dulse (Palmaria palmata)

Dulse levä on tumman punertavaa, kuin kuivattua punajuurta. Käytä dulselevää hienonnettuna salaattikastikkeissa tai vaikkapa popcornin mausteena. Kananmunien päälle ripoteltuna dulse on myös herkullista. Dulse on ollut kalastajien välipalaruokaa Englannin ja Irlannin merialueilla. Se on runsasmineraalinen ja sitä voi syödä kypsentämättä. Kalastajat käyttävät dulsea etenkin munakkaisiin mutta myös liharuokiin. Dulsesta voi valmistaa myös herkullista suklaata.

Ravintoarvot/100g

  • Rautaa 33mg
  • Kalium 1720mg
  • Omega3 ja omega6 rasvahappoja
  • B-12 vitamiini 6,6microgrammaa
  • Proteiinit 21,5gr
  • Lisäksi dulse merilevä sisältää A- ja C-vitamiineja, riboflaviinia, niasiinia, kalsiumia, sinkkiä, seleeniä ja jodia

Dulse auttaa rauhoittamaan ihoa ja hoitaa ihon tulehduksia kuten ekseemaa sekä aknea.

Arame on mieto merilevä

merileva-kosmetiikassa

Arame on erittäin tummaa, lähes mustaa levää. Väristä huolimatta aramelevä on ehkä kaikkein miedoimman makuinen merilevä. Se on kuivattuna kuin mustia irtoteen lehtiä. Käytä liotettua, kiehautettua aramea salaattina. Mausta vaikkapa kurkunsuikaleilla sekä etikalla ja tilkalla seesamiöljyä.

Aramelevää suositellaan ihon detox-naamioihin. Arame poistaa iholta tehokkaasti epäpuhtauksia. Se kosteuttaa ja kirkastaa samalla ihoa.

Aramelevä myydään kuivattuna kuten yleensä kaikki merilevä. Se kannattaa ennen käyttöä huuhdella ja sitten liottaa kylmässä vedessä.

Erityisesti iholle sopivia merileviä

Solmulevä eli Ascophyllum nodosum

Solmulevä on hyvin pitkäikäiseksi elävä ruskolevä, jota tavataan Pohjois Atlantilla. Solmulevä voi elää jopa 400 vuotiaaksi. Solmulevää käytetään ihonhoitotuotteissa sekä lisäravinteissa. Solmulevä auttaa parantamaan ihon väriä. Se tekee ihosta kuulaan ja kauniin. Myös aurinkotuotteissa solmulevää käytetään tasoittamaan rusketuksen väriä. Varsinkin jos iho palaa auringossa tai punoittaa muuten on solmulevägeeli oiva apu.

Solmulevä on erittäin ravinnepitoinen levä. Sen erikoisuutena on, että se sisältää 70 erilaista kasvuhormonia. Solmulevän kasvuhormonit auttavat maataloudessa kasveja korjaamaan itse omat vaurionsa. Siksi solmulevä on erittäin suosittu lisä lannoiteaineissa.

Korkean aminohappopitoisuutensa ansiosta merilevät ovat tehokas anti-aging tuote. Merilevien aminohapot auttavat ihoa pullistumaan ja tasoittavat näin hienoja juonteita.

Sateekaarilevä eli Iridaea Cordata

Sateenkaarilevän pinta loistaa märkänä sateenkaaren eri väreissä. Siitä nimi. Sateenkaarilevä sisältää suuret määrät proteiineja, jodia, sinkkiä, rautaa, A-, E-, ja C-vitamiineja sekä B1 vitamiinia, natriumia, kalsiumia ja magnesiumia.

Sateenkaarilevä on paras levä merileväkylpyihin. Se n mineraalit sekä vitamiinit ravitsevat ihoa sillä ne pystyvät liukenemaan kylpyveteen. Sateenkaarilevä on erittäin tehokas ihon kosteuttaja.

Voit myös lisätä jauhettua sateenkaarilevää kasvonaamioihin, kosteusvoiteisiin sekä seerumeihin. Kasvonaamioissa annostus on aika lailla vapaa. Iholle jätettävissä tuotteissa suosittelen korkeintaan 5% annostusta.

Rakkolevä eli Fucus Evanescens

Rannan tuntumassa, vedenalaisilla kallioilla kasvava rakkolevä on suosittu ihonhoitotuote. Rakkolevä elää vuorovesialueella, joten se on osan ajasta täysin kuivalla maalla jäädäkseen sitten taas veden alle. Rakkolevä on valtavan kokoinen. Se on hyvin yleinen merilevä. Rakkolevää on käytetty yrttilääkinnässä runsaasti. Aikoinaan se oli jollain alueilla ainoa toivo tuberkuloosiin.

Rakkolevä on syötävä levä. Sitä käytetään leisesti keittojen sakeuttamiseen.

Rakkolevässä on runsaasti jodia, magnesiumia, fosforia, sinkkiä, rautaa, kaliumia,lysiiniä, antioksidantteja, vitamiineja kuten A,C,E, ja K. Se sisältää myös sellaisia aineita kuin algiini, mannitoli, lima-aineet ja fukoidaani. Johtuen valtavan laajasta kirjosta erilaisia vaikuttavia aineita rakkolevästä on tullut kaikkien suosikki.

Rakkolevä on superkosteuttava iholle. Se hoitaa ärtynyttä ihoa ja tasapainottaa ihon väriä. Flukoidaani on yksi tehokkaimmista ainesosista taistelussa ihon punoitusta vastaan. Rakkolevä sisältää tätä yhdistettä.

Rakkolevä poistaa myös myrkkyjä iholta. Voit yhdistää rakkolevää erilaisten savien tai hoitoturpeen kanssa tehokkaaksi detox-naamioksi.

Tulehduksia hillitsevien ominaisuuksiensa ansiosta rakkolevää voi käyttää auringonpolttamiin sekä hyönteistenpistojen hoitoon.

Irish Moss eli Chondrus Crispus

merileva-kosmetiikassa

Irish Moss on levä, jota varmasti kaikki ovat syöneet tietämättään. Se on nimittäin lähde elintarvikelisäaineelle E 407 eli karrageeni. Karrageenia käytetään elintarvikkeissa alkaen kuohukermasta ja muista nestemäisistä tuotteista. Se on paksuntaja, jolla ei ole lainkaan ravintoarvoa. Se kulkee elimistön läpi imeytymättä. Karrageeni on yleensä hyvin siedetty. Sitä voi myös käyttää kosmetiikkatuotteissa paksuntajana.

Koska karrageeni on kasviperäistä, käy se kosmetiikan paksuntajana myös vegaaneille.

Tässä oli aika nopea läpileikkaus merilevistä, joita voit käyttää kotikosmetiikassa ja myös lisäillä luonnonkosmetiikan tuotteisiin. Merilevät ovat olleet hyvin rakkaita minulle jo vuosia. Siksi halusinkin kertoa sinulle miten merilevä kosmetiikassa toimii.

Kiitos että olet ollut mukana ja lukenut merilevien upeista ominaisuuksista. Toivon todellakin, että kokeilisit niitä jossain muodossa.

Oletko jo kokeillut merilevää? Minkä levän valitsit ja miten kävi? kerro ihmeessä kokemuksistasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish