Me suomalaiset olemme saippuakansaa ja rakastamme puhtautta. Lue upeista suomalaisista saippuoista ja niitä valmistavista yrityksistä.

Me suomalaiset olemme saippuakansaa ja rakastamme puhtautta. Lue upeista suomalaisista saippuoista ja niitä valmistavista yrityksistä.

1.4.2020


Tämä on päivitetty versio suositusta saippua-postauksestani 21.2.2019. Tällä postauksella haluan tukea upeita suomalaisia saippuanvalmistajia. Saippua on nyt ajankohtaisempi kuin ehkä koskaan. Meillä on hienoja tuotteita ihan omasta takaa. Hankitaan suomalaista saippuaa!

Palasaippua on tämän päivän hittituote

Suomessa on aina osattu valmistaa saippuaa. Olemme olleet joskus hyvinkin köyhiä ja asuneet vaatimattomasti mutta saippuaa meillä on ollut. Vielä 50-luvulla maalla valmistettiin joka talossa itse saippuaa. Sitten tulivat teolliset saippuat ja taito unohtui tyystin. Vasta viime vuosina saippuanvalmistus on noussut uuteen kukoistukseen. Saippuaa myös arvostetaan ihan eri tavoin.  Vielä 10 vuotta sitten kasvoja varoiteltiin pesemästä saippualla. Nyt pesemme saippualla myös hiukset.

Me suomalaiset rakastamme puhtautta ja olemme saippuakansaa

Meille suomalaisille puhtaus on uskomattoman tärkeä asia. Sen huomaa ulkomailla käydessään. Joskus tuntuu, että olemme aivan turhan hysteerisiä puhtausvimmassamme. Mutta minkä me luonteellemme voimme. Palasaippua on meille ollut eräs puhtauden symboli. Saippuan tuoksu luo kodikkaan ja turvallisen tunnelman kotiin. Oli joulu tai juhannus, me kuuraamme kotimme, vaatteemme sekä itsemme saippualla ja nautimme puhtaasta tuoksusta.

Suomalainen palasaippua tekee näyttävän paluun

palasaippua

Kuva Micheile Henderson on Unsplash

Palasaippua keksittiin joitakin vuosia sitten uudelleen. Meillä on kasvanut sukupolvi, joka ei koskaan kotonaan nähnyt palasaippuaa eikä edes tiennyt mikä se oikein on. Nyt palasaippua on trendituote, joka ostetaan harkiten ja vertaillen eri merkkejä. Saippuan ominaisuuksiin kiinnitetään entistä enemmin huomiota. Saippuaa valmistetaan myös ammattitaitoisemmin ja kunnianhimoisemmin kuin ennen.

Saippua on myös ekoteko, varsinkin suomalainen palasaippua. Kemikaalikuorman vähentäminen on monella alkanut vaihtamalla nestemäiset tuotteet palasaippuaan. Saippuaa on toki myös nestemäisenä versiona mutta niissä kaikissa on mukana vähintään säilöntäaine. Palasaippua ei säilöntäainetta tarvitse ja siksi se onkin uskomattoman käyttökelpoinen tuote myös ihonhoitoon.

Saippuan monet mahdollisuudet ovat tulleet esiin vasta viime vuosina. Saippualla voi

 • pestä hiukset
 • muotoilla kulmakarvat
 • pestä kasvot ja keho
 • ajaa partaa
 • poistaa ihokarvoja
 • siivota
 • pyykätä
 • irrottaa sormuksia sormesta
 • voidella narisevat saranat
 • korjata vetoketjuja

Mitä on palasaippua ?

Saippuaa tehdään yksinkertaisimmillaan rasvasta/öljystä, lipeästä ja vedestä. Vaikka saippuassa on valmistusvaiheessa näitä kaikkia aineita niin INCI-listassa niitä ei tarvitse ilmoittaa. Saippua on oma kemiallinen yhdisteensä. Se on rasvahappojen natriumsuola. Valmistusprosessin myötä saippuasta katoaa lipeä aivan kokonaan. Kosmetiikan turvallisuusohjeistuksen mukaan valmiissa saippuassa ei  saa enää olla yhtään lipeää; kaikki lipeä tulee olla saippuoitunutta.

Saippuan pH vaihtelee 7-10 välillä. Parhaat ihonpuhdistukseen tarkoitetut saippuat tulee olla emäksisyydeltään lähempänä pH 7:ää. pH 10 sopii vain siivoukseen ja pyykinpesuun sekä tiskaukseen. Siivoussaippuoista lisää täällä.

Saippuapaketeissa ei ole ilmoitettu pH arvoa siksi että pH arvo voidaan mitata vain nesteestä. Palasaippualla ei voi olla pH arvoa mutta saippuan ja veden seoksella voi. Mainitsemani pH arvot ovat mitattu saippualiuoksesta.

Perinteisellä menetelmällä valmistettuun saippuaan syntyy kypsymisprosessin aikana glyserolia. Glyseroli on rasvoissa esiintyvä yhdiste, joka on erityisen kosteuttava iholle. Siksi luonnollisesti valmistetut saippuat eivät kuivata ihoa kuten synteettiset saippuat.

Saippua on veden pintajännitystä alentava aine eli tensidi. Siksi saippualla on likaa irrottava vaikutus. Nykyisin tensidejä on kehitelty niin monia ja moneen tarkoitukseen, että saippua on jäänyt unohduksiin. Onneksi synteettisiä kemikaaleja karttavat henkilöt ovat löytäneet saippuan hyvät ominaisuudet uudelleen. Onhan saippuakin kemikaali mutta sillä on jo pitkä historia takanaan. Me tiedämme kokemuksesta, miten saippuaa käytetään ja miten se vaikuttaa luontoon ja meihin itseemme.

Saippuan valmistusaineet

Saippuaan voi halutessaan lisätä hyvinkin monipuolisesti muitakin raaka-aineita. Ne pitää tietysti mainita INCI-listassa. Yleensä saippuassa korostetaan käytettyjen rasvojen ja öljyjen merkitystä. Marseille saippuat ja espanjalaiset Castilian saippuat valmistetaan aina oliiviöljystä ja kookossaippuat kookosrasvoista. Valmistuksessa käytetty rasva vaikuttaa saippuan vaahtoamiseen ja vaahdon koostumukseen.

palasaippua

Käsienpesu saippualla ei voisi olla ajankohtaisempaa. Palasaippua sopii hyvin käsienpesuun.

Varo synteettisiä kemikaaleja

Teollisiin saippuoihin lisätään usein synteettisiä hajusteita, väriaineita sekä muita synteettisiä kemikaaleja. Kannattaakin valita huolella saippuanvalmistaja, joka valmistaa tuotteensa turvallisista raaka-aineista. Heitä on nykyisin todella runsaasti.

Marseillesaippuaa ja Kastiliansaippuaa on olemassa myös nestemäisenä. Niiden valmistukseen käytetään oliiviöljyä ja kaliumkarbonaattia.Teolliset nestesaippuat eivät ole oikeita saippuoita vaan ne valmistetaan yleensä synteettisistä tensideistä.

Miten rasvat ja öljyt vaikuttavat saippuaan?

Suurin osa saippuoista on ns. ylirasvoitettuja. Rasvan ja lipeän suhde on saippuanvalmistuksessa vakio. Suhde on hyvin yksilöllinen riippuen rasvasta/öljystä. Tietty määrä rasvaa tarvitsee aina tietyn määrän lipeää muodostaakseen saippuaa. Jos rasvaa laittaa ”liikaa” saippuaan puhutaan ylirasvoittamisesta. Iholle tarkoitetuissa saippuoissa on aina noin 5% vapaata rasvaa/öljyä, joka ei ole saippuoitunut. Tämä rasva tekee saippuasta hellävaraisen ja hoitaa ihoa.

Iholle tarkoitetun saippuan ylirasvoittaminen on tärkeää

Jos saippuaa ei ylirasvoita lainkaan, sitä ei voi käyttää  iholle. Ylirasvoittamaton palasaippua on hyvin voimakasta. Sen liuoksen pH on noin 10 eli yhtä vahvaa kuin konetiskiaine. Ylirasvoittamaton saippua kelpaa kyllä mainiosti pyykinpesuun ja siivoukseen. Ylirasvoitettua saippuaa taas ei pitäisi lainkaan käyttää siivouksessa ja pyykkäämisessä. Se on siihen liian rasvaista ja pilaa lopulta pyykin ja puhdistettavat pinnat. Lue lisää siivoussaippuoista täältä.

Saippuoissa käytettävät öljyt

Saippuoissa käytettävät öljyt ovat yleensä niitä aivan tavallisia kosmetiikan öljyjä. Oliiviöljyn jo mainitsinkin yhtenä suosituimmista.

Oliiviöljy on saippuanvalmistuksen kulmakivi

Oliiviöljyn koostumus sopii hyvin saippuan valmistukseen ja siksi se tulee olemaan aina varsin yleinen saippuan raaka-aine. Oliiviöljystä syntyy erityisen hellävarainen palasaippua, joka ei vahingoita ihoa. Siksi oliiviöljyn suosiota ihosaippuana ei horjuta mikään. Oliiviöljysaippuan valmistus on jatkunut tuhansia vuosia lähes muuttumattomana. Sen ihoa hoitavat ominaisuudet ovat kiistattomat. Oliiviöljysaippuat kuten Marseille saippua ei kuitenkaan sovellu siivoukseen eikä pyykkäämiseen. Siihen se on liian mietoa ja rasvaista.

Eläinrasvat

Suurin osa maailman saippuoista (noin 75-85%) valmistetaan teurasjätteenä saatavista eläinrasvoista kuten lampaantalista ja naudanrasvasta. Eläinrasva on halpaa raaka-ainetta joka sopii hyvin saippuanvalmistukseen. Kovat rasvat ovat välttämättömiä saippuoitumisen onnistumiseksi. Kovia rasvoja löytyy kuitenkin myös kasvirasvoista. Nykyisin pelkistä kasvirasvoista valmistetut saippuat ovatkin kasvattaneet suosiotaan.

Kookossaippuat vaahtoavat hyvin

Kookosrasva on korvannut luonnonkosmetiikassa eläinrasvat melkein kokonaan. Kookoksesta saakin todella hyvää saippuaa. Kookossaippuan vaahto on runsas ja pehmeä. Saippuaan käy hyvin halvin mahdollinen kookosrasva. Sinun ei tarvitse hankkia kallista extra virgin laatua. Kuumennetaanhan saippuamassa kuitenkin valmistusvaiheessa, joten laatuöljyn hyödyt häviävät siinä.

Erikoisöljyt antavat hoitavuutta ylirasvoitettuihin saippuoihin

Kovien rasvojen kaveriksi saippuoihin voi lisätä myös ns. pehmeitä rasvoja. Olet varmasti huomannut saippuoissa manteliöljyä, jojobaöljyä tai arganöljyä. Nämä ovat kalliita öljyjä. Niitä käytetäänkin vain korkeintaan 10-20% saippuaan käytetystä rasvasta.  Kalliit erikoisöljyt menevät usein hukkaan saippuassa, sillä suurin osa niistä muuttuu saippuointiprosessin aikana rasvahappojen natriumsuolaksi eli saippuaksi. Silloin niiden hienoista ominaisuuksista ei ole hyötyä. Saippuointiprosessi synnyttää korkeaa lämpöä, jolloin öljyjen herkimmät rasvahapot tuhoutuvat.

Herkät rasvat ja öljyt voi toki lisätä saippuamassaan jälkikäteen, jolloin ne eivät joudu alttiiksi kovimmalle kuumuudelle. On myös olemassa saippuanvalmistustekniikoita, joissa arkojen ainesosien kuumentaminen voidaan välttää.

Saippuaan käytetään myös ihan tavallisia perusöljyjä kuten  auringonkukkaöljyä tai safloröljyä. Pidän perusöljyjen käyttöä saippuamassassa ihan perusteltuna. Ne ovat edullisia ja muokkaavat sopivasti saippuan rakennetta sekä vaahtoa.

Saippuoista löytyy myös vahoja kuten mehiläisvahaa. Mehiläisvahalla on paljon ominaisuuksia, joista on hyötyä iholle. Osa mehiläisvahan ominaisuuksista tuhoutuu saippuoitumisen aikana. Mehiläisvaha onkin hyvä lisätä saippuamassaan jälkikäteen.

Savet sopivat saippuaan

Savia lisätään usein partasaippuoihin sillä ne tekevät vaahdosta liukkaamman. Savella on myös ihoa puhdistavia vaikutuksia. Savi pystyy imemään ihon epäpuhtauksia puoleensa. Savi on myös hyvin kuivattava aine. Epäpuhtauksien ohella savi irrottaa iholta myös kosteutta ja rasvoja. Savisaippuat soveltuvatkin parhaiten rasvoittuvalle iholle.

Yrttejä ja muita kasveja kannattaa  lisätä mukaan saippuamassaan

palasaippua

Yrttien käyttö saippuoissa saisi olla yleisempää

Yrttejä tapaa harvoin saippuoista muuten kuin pinnalla koristeena. Mielestäni kuivatut yrtit sopisivat täydellisesti saippuamassaan. Ne eivät hätkähdä kuumuudesta. Yrttien vaikuttavat ainesosat jopa hyötyisivät kuumennuksesta. Yrtit luovuttavat pikkuhiljaa tehoaan saippuan kuluessa. Ne antavat lisäksi miellyttävää tuoksua ja herkullisen ulkonäön saippuapalalle. Yrttirouhe on myös tehokas kuorinta-aine. Kaikki aromikkaat maustekasvit kuten timjami, rosmariini ja mintut sopivat hienosti saippuaan.

Eräs suosikkisaippuani on mandariinisaippua. Sen valmistukseen on käytetty mandariininkuoria. Mandariininkuoret antavat saippualle aivan ihanan tuoksun. Ne ovat myös antibakteerisia, joten mandariinisaippua käy hyvin keittiösaippuaksi käsienpesuun. Muitakin sitrushedelmien kuoria voi käyttää saippuoissa.

Hunaja on perinteinen saippuan raaka-aine

Hunajasaippua on vanha tuttu monelle. Hunaja on antibakteerista ja ihoa kosteuttavaa. Hunaja ei kestä korkeita lämpötiloja. Siksi se on lisättävä vasta valmiiseen saippuamassaan. Silloinkin osa sen arvokkaista ravinteista tuhoutuu.

Maitosaippuat ovat hyvin suosittuja

Joissakin saippuoissa on käytetty maitoa. Erityisesti vuohenmaitosaippua on hyvin suosittua. Vuohenmaidossa on hyvin paljon ihoa hoitavia vitamiineja ja mineraaleja. Mineraalit kuten seleeni, kupari, rauta ja sinkki. Mineraalit kyllä säilyvät saippuassa koko valmistusprosessin ajan. Ne eivät hetkahda kuumuudesta lainkaan. Vitamiinit ovat kuitenkin aivan toinen juttu. C-vitamiini ei säily kuumennettaessa. Se on eräs helpoimmin tuhoutuvista vitamiineista. Jos joku väittää tuotteessa olevan C-vitamiinia niin asiaan voi suhtautua varauksella. C-vitamiini tuhoutuu paitsi kuumennettaessa myös ilman vaikutuksesta. Toinen kuumennettaessa tuhoutuva vitamiini on E-vitamiini. Vuohenmaidossa on runsaasti E-vitamiinia mutta saippuanvalmistuksessa E-vitamiini tuhoutuu.

Maitoa käytetään saippuoissa myös proteiinien takia. Maitoproteiinien väitetään desinfioivan ihoa ja torjuvan aknea. En ole löytänyt mitään tutkimusta tämän väittämän tueksi, joten jätän sen omaan arvoonsa. Proteiinit saattavat olla hyödyksi hiustenhoidossa. Joskus hius kärsii proteiinien puutteesta ja silloin voisi vuohenmaitosaippua olla paikallaan.

Vuohenmaidon ohella saippuoissa voi olla myös lehmänmaitoa. Lehmänmaidolla on samoja ominaisuuksia kuin vuohenmaidolla.

Riisi kuuluu aasialaiseen saippuaperinteeseen

Aasian yksi suosituimmista saippuoista on riisimaitosaippua. Riisi kirkastaa ihoa. Sillä on jopa mieto valkaiseva vaikutus, jos käytät riisimaitosaippuaa säännöllisesti. Riisimaito myös kosteuttaa ihoa ja häivyttää arpia. Riisimaito on Aasiassa hyvin suosittua kauneudenhoidossa kaikissa muodoissa. Riisiä käytetään myös hapatettuna ja jauheena sekä öljynä aasialaisessa kosmetiikassa. Kuten muissakin saippuan lisukkeissa, riisimaidon sisältämät vitamiinit eivät säily kuumennusprosessissa. Perinteinen riisimaitosaippua valmistetaan aina kuumentamalla, joten vitamiineja valmiissa saippuassa ei enää ole.

Mustasaippua on perinteinen afrikkalainen saippua

Mustasaippua on ghanalainen perinnesaippua. Se valmistetaan kookosrasvasta sekä kaakaopapujen kuorien tuhkasta. Mustasaippuaa voi lisäillä tavalliseen saippuamassaan mukaan tai käyttää sellaisenaan. Monille mustasaippua sopii erittäin hyvin. Se on erityisen hyvä rasvoittuvalle iholle. Mustasaippua on pehmeää massaa, johon voi itse lisätä esimerkiksi sheavoita mukaan pehmentämään ja miedontamaan saippuaa. Silloin se sopii kuivemmallekin iholle.

Suola neutraloi emäksistä saippuaa

Suola on ihmisen iholle ehkä luonnollisin kemikaali. Meri ja merivesi on ihmiselle hyvin luonnollinen elementti ja ihomme on joutunut aikojen saatossa meriveden ja suolan kanssa usein tekemisiin. Näitä kaikkein luonnollisimpia ainesosia kannattaa ehdottomasti suosia kosmetiikassa. Niistä on vähiten haittaa iholle. Ne eivät myöskään aiheuta allergioita tai yliherkkyyksiä. En ole ainakaan koskaan kuullut puhuttavan suola-allergiasta.

Vuorisuola saippuana

Suolasaippuaksi kutsutaan vuorisuolalohkareesta hiottua saippuan muotoista palaa. Tällainen pala ei ole lainkaan saippuaa vaan pelkkää suolaa. Suolasaippuaa käytetään hieromalla suolapalaa kosteisiin käsiin ja käsistä iholle. Suolasaippuan voi korvata ripottelemalla kosteisiin käsiin hieman merisuolaa tai ruususuolaa. Älä käytä tavallista pöytäsuolaa sillä se on puhdistettu mineraaleista ja sisältää pääasiassa vain natriumia. Siinä on myös mukana paakkuuntumisenestoainetta ym. kemikaaleja.

Suolasaippua on antimikrobista. Siksi suolasaippuaa kannattaa kokeilla akneiholle. Suola auttaa kuollutta ihosolukkoa irtoamaan helpommin. Siksi iho tuntuu ja näyttää uskomattoman raikkaalta ja kuulaalta suolasaippuapesun jälkeen.

Suola sopii hyvin tavallisen saippuamassan sekaan

Suolaa tapaa yhä useammin tavallisen saippuan ainesosista. Normaaliin saippuaan yhdistettynä suola on hyvin tehokas ihon puhdistaja. Suolan ja saippuan yhdistelmä sopii parhaiten rasvaiselle ja normaalille iholle. Suolalisä miedontaa saippuaa ja vähentää sen pesevyyttä. Siksi sitä voi käyttää vaikkapa kasvoille. Ikääntyneelle ja kuivalle iholle suolasaippua saattaa olla liian kuivattava. Lue lisää suolasta kosmetiikan raaka-aineena täältä.

Suolattua saippuaa sekä varsinaista suolasaippuaa voi käyttää myös deodorantin tapaan. Se hillitsee bakteerien kasvua iholla.

Lisää luettavaa: Shampoopalat, voidepalat ja puhdistuskakut; mitä ne ovat?

Saippuan valmistaminen on helppoa ja edullista

Olen itse valmistanut jonkin verran saippuoita. En ole kuitenkaan mikään virtuoosi saippuanvalmistuksessa. Jotkut valmistavat upeita luomuksia saippuamassasta ja koristelevat ne syötävän herkullisiksi. Minulla ei riitä pitkäjänteisyys moiseen.

Halusin laajentaa osaamistani ja ymmärtää mistä saippuanvalmistuksessa on kyse. Olen itse hankkinut Saara Kuhan mainion saippuakirjan ja valmistanut sen ohjeita noudattaen muutaman erän saippuaa. Saippuan teko on ihan helppoa, jos ei ota paineita saippuan ulkonäöstä. Valmistus ei maksa juuri mitään eikä se edellytä erikoisia välineitä. Käytin itse maitotölkkejä muotteina. Saippuan valmistaminen on myös halpaa. Halpaa kuin saippua pitää siis paikkaansa.

kasintehty saippua

Marseille saippua on perinteistä ranskalaista oliiviöljyyn valmistettua saippuaa

Miten palasaippua säilytetään?

Palasaippua ei pilaannu kovinkaan helposti. Yksi syy siihen löytyy sen vedettömyydestä. Palasaippua ei sisällä vettä, joten se ei vaadi myöskään säilöntäaineita. Kun saippua kostuu käytössä, sen pitää antaa kuivahtaa ilmavassa telineessä. Saippuan ei saa koskaan antaa liota vedessä. Saippuatelineen on siksi oltava vettä läpäisevä. Jokin ritilä tai sieni ovat sopivia saippuatelineitä.

Jos haluat kätevän suihkusaippuan, hanki narullinen saippua. Sen voi ripustaa suihkuun kiinni eikä se koskaan joudu lillumaan vedessä. Jos saippuassa ei ole narua, voit pudottaa sen verkkopussiin ja ripustaa pussin roikkumaan koukkuun. Näin saippuasi kuivahtaa ennen seuraavaa käyttökertaa.

Älä säilytä saippuaasi liian kuumassa. Saunan lauteilla saippua kärsii. 40 astetta on korkein saippuan sietämä lämpötila.

Mistä kannattaa hankkia korkealaatuinen suomalainen palasaippua?

Kannatan myös saippuoiden hankkimista luotettavilta kotimaisilta valmistajilta. Suomessa on nyt monia ammattitaitoisia saippuanvalmistajia, jotka tekevät saippuansa luonnollisista raaka-aineista ilman turhia lisäaineita. Me suomalaiset olemme saippuakansaa ja rakastamme puhtautta. Tuetaan suomalaista pienyrittäjää ja hankitaan  laadukas suomalainen palasaippua.

Olen valinnut nämä valmistajat tähän siksi koska ne ovat suomalaisia pienvalmistajia jotka valmistavat luonnokosmetiikkalaatuista saippuaa. En ole saanut (enkä edes pyytänyt) mitään taloudellista hyötyä kyseisiltä firmoilta, en edes tuottenäytteitä.

Tässä vain muutamia vaihtoehtoja yrityksistä joidenka intohimona on laadukas suomalainen palasaippua

Olen valinnut mukaan vain ne saippuat jotka valmistetaan Suomessa.

Catteco

Catteco on entinen Carita Cosmetiikka. Catteco valmistaa Nurmijärvellä aidoista luonnon raaka-aineista saippuoita.  Cattecon saippuoita myydään useissa luonnonkosmetiikkaa myyvissä myymälöissä. Voit tarkistaa jälleenmyyjät valmistajan sivuilta.

Flow Cosmetics  

Riihimäkeläinen Flow Cosmetics valmistaa muiden kosmetiikkatuotteiden ohella myös korkealaatuisia aitoa luonnonkosmetiikkaa olevia saippuoita. Saippuat valmistetaan laadukkaista kasviöljyistä. Pakkaukset pahvia.

Sola Saippuat

Sola Saippuat ovat juurevia suomalaissaippuoita, jotka ovat aitoa luonnonkosmetiikkaa. Solan erikoisuutena ovat hyvin harvinaiset karhun ja poron rasvasta valmistetut saippuat.

Metsän Emäntä  

Metsän Emäntä valmistaa nimensä mukaa saippuat suomalaisen metsän antimista. Saippuavalikoimista löytyy kaarnaa, havua sekä yrttejä.

FiiniNaturally  

FiiniNaturally valmistaa korkealaatuiset saippuansa Pohjanmaalla. Valikoimissa on luonnonraaka-aineista ja osin myös luomuna valmistettua koivusaippuaa, mäntysaippuaa sekä kahta laatua suolattua saippuaa ja paljon muuta.

Kaurilan Sauna

Kaurilan Sauna on paitsi saippuan ja kosmetiikan valmistaja myös tilaussauna Helsingissä. Kaurilan Sauna uskoo puhdistavan suolasaippuan voimaan. Heiltä löytyy useampaakin suolaista saippuaa. Kaikki saippuat ovat vegaanisia tuotteita.

Hilge 

Hilge saippuat syntyvät käsityönä Mikkelissä. Kaikki saippuat valmistetaan kasviöljyistä. Hilgeltä löytyy neljää eri saippuaa. Suolainen saippua on neutraalein versio. Hilge on tehnyt siitä tavallista rasvaisemman, joten se on myös hellävarainen. Muut laadut sisältävät kahvia ja hiiltä, eteerisiä öljyjä sekä mausteita. Saippuat tuoksuvat syötävän hyviltä ja ovat kauniita. Hilge-saippuoita voi tilata esimerkiksi Destecosta

Honey Story 

Honey Story valmistaa kosmetiikkaa kotimaisesta hunajasta. Verkkokaupasta saa hunajasaippuoiden ohella muutakin hunajasta valmistettua kosmetiikkaa ja tietysti hunajaa.

AmNatur 

AmNatur on ecokosmetiikkayritys Pietarsaaresta. Heillä on tällä hetkellä 8 eri saippuaa valikoimissa. Tuotteet ovat luonnonläheisiä ja kansanomaisia kuten pellavasaippua ja tervasaippua ja turvesaippua. Tuotteet ovat puhdasta käsityötä, joka tehdään vanhoja perinteitä vaalien. AmNaturin valikoimissa on myös nestemäisiä saippuoita.

Onnenpussi 

Onnenpussi tekee saippuansa käsityönä huolella valituista raaka-aineista. Useimmat saippuat sisältävät vain luonnollisia raaka-aineita. Osassa saattaa löytyä synteettinen tuoksu. Onnenpussin sivuilla on ilmoitettu mitkä saippuat ovat täysin luonnollisia. Valikoimista löytyy narusaippuaa suihkuun sekä tietysti suolasaippuaa ja atoopikollekin soveltuvaa turvesaippuaa.

Luonteva

Luonteva valmistaa käsityönä saippuoita luonnollisista kasviöljyistä. Perinteisten suihkusaippuoiden lisäksi valikoimista löytyy hiussaippuaa sekä hellävaraista saippuaa vauvoille. Saippuat valmistetaan Vetelissä.

Luana’s Organic 

Luanas Organic toimii Lapinjärvellä ja valmistaa mahdollisimman luonnonmukaisista aineksista saippuaa sekä muita kosmetiikkatuotteita. Luanas on alunperin ekokampaamo. He ovat kehittäneet omat ekologiset tuotteensa ekokampaamon ohella. Saippuoissa käytetään aitoja eteerisiä öljyjä sekä korkealaatuisia kasviöljyjä.

Doft  

 Doft on helsinkiläinen artesaanisaippuoiden valmistaja. Doftin saippuoista löytyy hienostuneita tuoksuja kuten greippi & sitruuna, laventeli & patsuli, eukalyptus & rosmariini sekä salvia & appelsiini. Doft käyttää tuotteissaan puhtaita luonnollisia raaka-aineita sekä lähituotteita. Doft-saippuoita voi hankkia esimerkiksi Pur-kaupasta tai  Jolielta

Saksalan Saippua

Saksalan Saippua,  Saxby Tvål, on saippuanvalmistaja Porvoosta. He valmistavat saippuansa vain luonnon raaka-aineista eikä niihin lisäillä mitään ylimääräistä. Tällä hetkellä heidän valikoimistaan löytyy ainakin kahvi-, kehäkukka-, oliivi-, laventeli-, ja tervasaippuat.

Soap & Balsam

Soap & Balsam valmistaa uskomattoman herkullisen näköisiä ja tuoksuisia luonnonkosmetiikkalaatuisia saippuoita. Valikoima on mahtava. Saippuaa löytyy jokaiseen makuun ja kaikille ihotyypeille. Tällaisia saippuoita on kiva antaa vaikkapa lahjaksi henkilöille, jotka eivät niin luonnonkosmetiikkaa vielä käyttäisikään.

Kolme Cosmetics

Kolme Cosmetics valmistaa aitoa korkealaatuista luonnonsaippuaa luonnollisista raaka-aineista. Heillä on saippuoista tarjolla kolme eri muotoa; pyöreä kasvosaippua, suorakaide vartalosaippua sekä kolmio hiuksille. Kauniit saippuat toimivat hienosti myös sisustuksellisena elementtinä. Kaikki tuotteet ovat valmistettu pienissä erissä Suomessa.

Yrttisaippua  

Yrttisaippua valmistaa nimensä mukaisesti käsintehtyjä saippuoita suomalaisista luonnonyrteistä. Yrtit saippuoihin on valittu kansanparantajilta saadun perimätiedon mukaan. Valikoimasta löytyy esimerkiksi nokkossaippuaa ja horsmasaippuaa.

Artanttila 

Artanttila valmistaa herkullisen oloisia ja näköisiä saippuoita suomalaisista marjoista ja luonnonyrteistä.

Naturette

Naturette valmistaa Mäntän Vilppulassa hunaja-mehiläisvahasaippuaa, suolasaippuaa sekä neem-teepuusaippuaa.  Naturetten valikoimiin kuuluu myös kodinhoitoon tarkoitettuja  tehokkaampia Kodinpuhto siivoussaippuoita.

Saiputti 

Saiputti valmistaa saippuoita Kainuussa. Saippuoiden pääraaka-aineena on vuohenmaito. Lisäksi saippuoiden valmistukseen käytetään rypsiöljyä, palmuöljyä sekä kookosrasvaa. Käsin valmistetut saippuat ovat pakattu ekologisesti ja omaperäisen tyylikkäästi juuttinaruun.

Suomalaiset saippuanvalmistajat tekevät laadukkaita tuotteita käyttäjää ja luontoa kunnioittaen

Tässä upea otos suomalaisista luonnonmukaisia saippuoita valmistavista yrityksistä. Jokaisella näistä yrityksistä on oma yksilöllinen kädenjälki ja tyyli valmistaa saippuoita. He tekevät tuotteitaan käyttäjää ja luontoa kunnioittaen, suurella sydämellä.

Kaikkien näiden yritysten takana on aitoja, oikeita ihmisiä, jotka ovat valmistaneet tuotteita huolella ja ammattitaidolla. He ovat valinneet raaka-aineet luonnon tarjoamista antimista. Useat käyttävät myös luomulaatuisia ainesosia, jos mahdollista. Näin korkealaatuisia tuotteita kannattaa suosia ja käyttää ihan päivittäin.

Me suomalaiset olemme saippuakansaa. Onko sinulla mukavia muistoja tai käyttökokemuksia saippuasta? Kerro ihmeessä.

10 kommenttia kirjoitukseen "Me suomalaiset olemme saippuakansaa ja rakastamme puhtautta. Lue upeista suomalaisista saippuoista ja niitä valmistavista yrityksistä."

 1. Liisa Koskinen | 28.2.2019

  Saippua ei sovellu hiusten pesuun, pHn ollessa 7 on luku neutraali ja siitä ylöspäin emäksinen. Hiuspohjaa ja hiukset vaativat pHksi 5-6 paikkeilla joten saippua on aivan liian emäksinen tähän asiaan.


 2. Outi Lempa | 28.2.2019

  Todella hienoa että käytit aikaasi ja luit blogikirjoitukseni. Kiitos siitä!
  Kiitos kommentista. Hyvä huomio.Olet aivan oikeassa siinä että hiuksille paras pH on hapan. Saippua taas on vähintään neutraalia eli pH 7 tai yli. Monet ihmiset kuitenkin nykyisin pesevät hiuksensa palasaippualla. Olen huomannut että nämä palasaippuaa shampoona käyttävät ovat yleensä nuoria joilla on rasvoittuvat hiukset. Palasaippuan jälkeen hiuksien pH usein palautetaan happamaksi etikalla. Etikka valitettavasti usein kuivattaa varsinkin käsiteltyjen hiusten latvoja. Tämä on tietysti hyvin hiuskohtainen asia. Joillekin etikka sopii kuulemani mukaan oikein hyvin.Itse en suosittelisi saippuaa ainakaan kuivalle hiuspohjalle.
  Toivottavasti vastauksestani oli apua sinulle.
  Parhain terveisin Outi


 3. esa heikkinen | 28.2.2019

  Hei Outi, ja kiitos mielenkiintoisista sivuista ja hyvistä vinkeistä. mieltäni askarruttaa voiko vanhanajan Mäntysuopaa käyttää jalkojen desinfiointiin, sieni- ym. infektioiden hoitoon? Onko se edes saippuaa? Ja pehmittääkö se kovettumia yms. Jostakin luin että se saattaa olla vaarallista mutta on toisaalta kuulemma ”vanhan kansan” tehoaine. Kiitos !

  T Esa


 4. Outi Lempa | 1.3.2019

  Kiitos paljon kysymyksestä!
  Mäntysuopa on kyllä ihan tavallista saippuaa. Sitä käytetään perinteisesti räsymattojen pesuun sekä siivoukseen. Sen valmistukseen on käytetty mäntyöljyä, jolla on desinfioiva vaikutus. Mäntyöljy toimii hieman samaan tapaan kuin teepuuöljykin. Se tehoaa jalkasilsaan ja esimerkiksi jalkaterien hiertymiin yms.
  Mäntysuopa ei ole terveydelle vaarallista. On tiedossa, että mäntysuopa haittaa kalojen ja muiden vesieläinten elämää sen sisältämien hartsien takia. Siksi mattoja ei enää saa pestä luonnonvesissä.
  Mäntysuopa ei sovellu ihon pesuun eikä lemmikeille. Olen listannut blogiini useita kotimaisia saippuavalmistajia, joista voit valita laadukkaan saippuan vaikkapa suihkusaippuaksi.
  Terveisin Outi


 5. Liisa Koskinen | 3.3.2019

  Palailen vielä tuohon saippuan pH asiaan, eli saippuahan on aina yli neutraalin eli luku on 8 ja sen yli, sillä jos se olisi 7 se ei ole saippuaa. On todella hyvin valitettavaa että yleensä sekoitetaan saippua ja shampoo jotka ovat täysin eri tuotteita.


 6. Outi Lempa | 5.3.2019

  Kiitos taas kommentista, Liisa!
  Niinpä, ollaan sitten aivan samoilla linjoilla. Jostain taulukosta nappasin tuon saippuan pH 7-10. Pitää tosiaan tarkistaa voiko olla noin alhainen. Periaatteessa pH voidaan mitata vain nesteistä joten palasaippualla ei voikaan olla pH arvoa. Itse olen mittaillut liuskatestillä saippua-vesi liuoksien pH:ta. Liuskatestit eivät anna aivan tarkkaa arvoa. Liuskatestillä olen kuitenkin osannut arvioida esimerkiksi siivoussaippuani emäksisyyden.
  Palasaippua on paras ihon puhdistukseen. Se ei ole parhaimmillaan hiuksia pestessä. Ihmiset kuitenkin paljon pesevät hiuksia palasaippualla.Jokainen toimii tavallaan. Muistaakseni palasaippuan suosio hiustenhoidossa alkoi zero waste ajattelusta. Haluttiin jättää shampoopullo ostamatta jotta vältytään turhalta muoviroskalta. Hiuksien parasta siinä ei niinkään ajateltu. Siitä tapa yleistyi valtavirtaan.Vaikka saippua ei olekaan kovin hiusystävällinen on se kuitenkin parempi kuin ruokasoodapesu. Moni on pilannut hiuksensa voimakkaalla, emäksisellä ruokasoodalla.
  Famolla on ainakin shampoopaloja jotka eivät ole saippuapohjaisia. Usein ihmiset sekoittavat shampoopalan ja saippuan vaikka ne ovat ihan eri tuotetta. En ole testannut Famon shampoota mutta olen kuullut että se sopii useimmille jotka ovat pettyneet saippuapesuun.


 7. Mauke | 3.5.2020

  Tampereella toimivasta Nordic Shaving Companystä saa parhaat kotimaiset parranajosaippuat ja niillä on tulossa myös palasaippuoita.


 8. Outi | 3.5.2020

  Hei Mauke
  Olet oikeassa, partasaippuoiden valikoima Nordic Shaving Companyssa on todella hyvä. Saippuoissa on käytetty laadukkaita raaka-aineita. Varsinkin heidän perinteisesti valmistetut saippuat ovat todella hoitavia.
  T Outi


 9. Maire | 29.7.2020

  Saaren Taika ei valitettavasti valmista kaikkia saippuoitaan itse Suomessa, vaan osa niistä tulee bulkkina jostain ulkomailta valmiiksi tehtynä.


 10. Outi | 4.8.2020

  Hei
  Kiitos Maire infosta.
  Tämä on hyvä tietää. On niin vaikea välittää oikeaa tietoa lukijoille vain luottaen valmistajien nettisivuihin. Yritysten nettisivuilla asia joskus esitetään toisin kuin mitä todellisuudessa on. Voi olla että vanhentunut tieto vain on jäänyt sivuille roikkumaan tai sitten olen ymmärtänyt jotain ihan väärin. Saaren Taika on jo niin iso brändi että he eivät kaikkea siellä saaressa varmastikaan pysty valmistamaan.
  Onneksi täysin kotimaisia saippuoita on olemassa vielä monia ja lisää tulee koko ajan.
  T Outi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish