Artemisia vulgaris eli pujo; tehokas yrtti ihonhoitoon

artemisia-kosmetiikassa

Artemisia vulgaris eli pujo; tehokas yrtti ihonhoitoon

29.7.2020


Artemisia vulgaris on ihonhoitotuotteissa erittäin suosittu yrtti. Erityisesti Aasiassa artemisiaa käytetään yleisesti kosmetiikassa. Suomessa yrtti ei ole kovin tunnettu eikä myöskään käytetty, vaikka sitä löytyy luonnosta helposti. Tässä artikkelissa kerron teille eräästä kosmetiikan tehokkaimmista kasveista. Artemisian käyttöä ja tunnettuutta pitää nyt ehdottomasti lisätä. Siksi suosittelen sinua lukemaan tämän yrttijutun. Tulet yllättymään artemisian vaikutuksista ihonhoidossa.

artemisia-kosmetiikassa
Kuva Merja Partanen Pixabaystä

Minkälainen kasvi on artemisia vulgaris?

Artemisia on asterikasveihin kuuluva kasvisuku. Suomalainen nimi Artemisia suvulle on maruna. Marunoihin kuuluu hyvin monia kasveja ympäri maailmaa. Tässä artikkelissa käsittelen vain Artemisia vulgarista eli suomeksi pujoa. Kutsun pujoa jatkossa yksinkertaisesti artemisiaksi. Sillä nimellä yrtti tunnetaan myös kansainvälisessä kosmetiikassa (INCI nimi). Pujo on nimenä myös hieman negatiivisia tunnelmia nostattava.

Kaikilla marunoilla hieman on samantapaisia ominaisuuksia kuin artemisialla. Artemisia vulgaris on kuitenkin ihan oma juttunsa ja marunoista tutuin ja helpoin löytää luonnosta.

Artemisia ei varsinaisesti ole myrkyllinen kasvi. Se kuitenkin sisältää hyvin runsaasti voimakkaita kasvikemikaaleja. Esimerkiksi artemisian sisältämä tujoni on suurina annoksina haitallinen elimistölle. Siksi artemisiaa ei kannata nauttia sisäisesti lainkaan.

Artemisian välttelyyn on syynsä

Meillä artemisia vulgaris tunnetaan nimellä pujo. Pujo on voimakas allergeeni, joka jopa joskus pyritään hävittämään myös luonnosta. Pujon karttaminen on kuitenkin turhaa, ellei sille ole allerginen. Koivua, omenaa ja porkkanaakin käytetään yleisesti, vaikka niille on todella moni allerginen. En näe mitään syytä vältellä mitään kasvia, joka ei aiheuta oireita.

On olemassa henkilöitä jotka ovat hyvin herkkiä artemisialle. Heille voi tästä yrtistä tulla päänsärkyä, unettomuutta ja muita oireita. Nämä oireet eivät välttämättä aiheudu allergiasta vaan herkkyydestä artemisian monille kasvikemikaaleille ja/tai niiden yhteisvaikutukselle. Vähennä silloin artemisiapitoisuutta tuotteessa tai lopeta sen käyttö kokonaan.

Artemisiaa on käytetty moneen tarkoitukseen

  • Artemisia on suosittu raaka-aine katkeroiden valmistuksessa. Myös joidenkin oluiden valmistuksessa käytetty yrttiseos sisältää artemisiaa.
  • Artemisiaa käytetään myös uskonnollisissa menoissa esimerkiksi Nepalissa.
  • Amerikan intiaanit ovat käyttäneet artemisiaa yhtenä yrttinä suitsukeseoksissaan. Artemisian vaikutus suitsukkeissa on puhdistava ja suojeleva. Artemisiaa käytetään puhdistamaan energioita ja suojelemaan negatiivisilta asioilta. Artemisialla on siis myös henkisellä tasolla puhdistava ja suojaava vaikutus.
  • Artemisiasta on Venäjällä valmistettu vihtoja eli vastoja saunaan. Artemisian voimakas yrttinen tuoksu on terapeuttinen ja puhdistava ja sopii hyvin saunomiseen.
  • Artemisia sisältää runsaasti eteerisiä öljyjä, joita käytetään hajuvesien valmistukseen.
  • Artemisian tuoksu karkottaa hyttysiä ja muita hyönteisiä. Minulla ei ole kokemusta artemisiasta hyttyskarkotteena mutta voisin kokeilla sitä.

Artemisiasta valmistettu kosmetiikka on suosittua Koreassa ja Japanissa

Korealainen ihonhoito käyttää hyödyksi monia yrttejä. Artemisia on hyvin suosittua korealaisissa kosmetiikkavalmisteissa. Koreassa palkittiin 2019 Artemisiaa sisältävä puhdistusöljy parhaimmaksi korealaiseksi puhdistusöljyksi. Samaa artemisiaa sisältää myös palkittu japanilainen Shu Uemuran Porefinist2 Sakura Refreshing Cleansing Oil. Maailman parhaat kosmetiikkalaboratoriot luottavat siis artemisiaan. Siksipä perehdymmekin nyt  hieman siihen, miten artemisia voi hoitaa myös sinun ihoasi.

Artemisian hyödyt iholle

Artemisia on yrtti, jonka tärkein ominaisuus on puhdistaminen. Artemisia puhdistaa ihoa tunkeutuen syvälle huokosiin. Artemisia sisältää monia fytokemikaaleja, jotka auttavat ihoa puhdistumaan. Iholta katoavat artemisia-puhdistuksen jälkeen ihomadot ja muut ihon epäpuhtaudet.

Aasiassa on tärkeää, että iho on hyvin kuulas ja vaalea. Artemisia kirkastaa ihoa ja tasoittaa ihon pigmenttiä. Artemisia sisältää erittäin paljon antimikrobisia aineita. Antimikrobisuus on ominaista kaikille artemisia suvun jäsenille. Tällä hetkellä maailman terveysjärjestö WHO tutkii Artemisia annuaa (kesämaruna) COVID-19 ehkäisyssä.

Artemisia sisältää uskomattoman tehokkaita kasvikemikaaleja. Niitä on löydetty yhteensä 24 kappaletta. Tässä muutamia tärkeimpiä

  • Sabinene 11,29%
  • β-tuudoni 19,19%
  • Krysantenoni 4,5%
  • Kamfeeri 11,8%
  • Borneoli 4,4%
  • Germakreeni D 8,42%
  • Tujoni

Artemisiaa on käytetty vuosisatoja erilaisten sairauksien hoidossa. Eikä yhtään ihme. Vakuuttava määrä vaikuttavia aineita tekee tästä kasvista yhden parhaista luonnonyrteistä.

Mihin tuotteisiin Artemisia vulgaris sopii?

Artemisia vulgaris on omiaan ihoa puhdistavissa tuotteissa. Kokeile artemisiaa puhdistusöljyihin ja puhdistusmaitoihin. Öljymuodossa käytettynä artemisia pääsee tunkeutumaan syvälle huokosiin ja puhdistamaan ihon perusteellisesti.

Artemisia sopii kasvovesiin, sillä yrtillä on supistava ja ihoa rauhoittava vaikutus.

Artemisia tekee ihon kuulaammaksi. Se on rauhoittava ja supistava yrtti. Kokeile artemisiaa ihoa kirkastaviin, tasapainottaviin naamioihin. Artemisia sopii naamioihin yhtenä ainesosana muiden ihoa kirkastavien ainesosien kanssa.

Artemisian antimikrobiset ominaisuudet ovat kokeilemisen arvoisia. Epäpuhtaalle ja rasvoittuvalle iholle tarkoitettuihin hoitovoiteisiin kannattaa lisäillä artemisiaa. Varsinkin kuuriluontoisesti käytettynä artemisia ei ärsytä ihoa vaan sopii useimmille.

Artemisia on puhdistava yrtti. Se puhdistaa ihon lisäksi mieltä ja painaa negatiiviset asiat unohduksiin. Artemisiaa kutsutaankin jossain päin maailmaa unohduksen ruohoksi. Lisää siis pieniä määriä artemisiaa veteen, jolla höyrytät ihoa. Artemisian kanssa yrttihöyrytykseen sopii esimerkiksi kamomilla, kehäkukka sekä ruusu. Artemisia sopii parhaiten käytettäväksi höyrytykseen illalla. Se rentouttaa ja puhdistaa samalla mieltä kaikesta stressistä.

Milloin artemisia vulgarista voi kerätä?

Artemisia vulgaris on parhaimmillaan heinäkuusta elokuulle. Aivan pienet artemisian alut eivät ole hyviä. kasvissa tulee olla selkeästi kukkavana. Parhaimmillaan kasvi on silloin kun kukat eivät ole vielä puhjenneet. Lehtiä ja juuriakin voi tietysti kerätä. Juuren sadonkorjuuaika on myöhään syksyllä. Lehtiä voi kerätä koko kesän. Lehdet eivät ole niin voimakkaita kuin kukkanuput.

Artemisiaa on helppo kuivata

artemisia-kosmetiikassa
Artemisia on joutomaiden kasvi

Artemisia on olemukseltaan hyvin kuiva kasvi. Se onkin yksi helpoimmin kuivattavista yrteistä.

Itse poimin artemisian kukintavaiheen alussa ja ripustan ohuina nippuina ylösalaisin kuivumaan pimeään paikkaan. Lämpötilasta ja ilman kosteudesta riippuen kasvi kuivuu viikossa-parissa. Kun yrtit ovat rutikuivia, voit irrottaa lehdet ja kukinnot varsista. Säilö lehdet ja kukinnot lasitölkkiin myöhempää käyttöä varten.

Artemisia kuivuu myös pöydällä liinan päällä muutamassa päivässä. Lehdet ja kukinnot kannattaa silloin irrottaa varsista. Varret olen aina jättänyt käyttämättä.

Voit myös kuivattaa artemisiaa hyötykasvikuivurissa. Artemisian kuivurissa kuivattamisesta minulla ei ole kokemusta.

Kuivattu artemisia säilyy pitkään. Olen käyttänyt jopa kolme vuotta vanhaa yrttiä. Vanhentuneen yrtin tunnistaa tuoksusta. Jos yrtissä ei enää ole sen luontaista tuoksua, se on tehoton.

Tässä tämänkertainen artikkelini artemisiasta eli pujosta. Toivottavasti uskaltaudut kokeilemaan sitä omassa kosmetiikassasi. Artemisia vulgaris on upea yrtti, jonka soisin yleistyvän ihonhoidossa.

Oletko sinä koskaan törmännyt artemisiaa sisältäviin kosmeettisiin valmisteisiin?

4 kommenttia kirjoitukseen "Artemisia vulgaris eli pujo; tehokas yrtti ihonhoitoon"

  1. Outi | 29.7.2020

    Moikka, kiitos tästä valaisevasta kirjoituksesta! Taidan lähteä keräämään artemisiaa tositarkoituksella. Erityisesti puhdistusöljy on mielessä aluksi tehdä. Onko sinulla suosituksia öljystä johon kannattaisi pujonnuput uuttaa? Yst. Outi H


  2. Outi | 4.8.2020

    Hei Outi
    Hienoa että innostuit kokeilemaan artemisiaa ihonhoidossa. Olen kirjoittanut öljyuutoksista artikkelin joka löytyy täältä. Artikkelissa on tarkemmin eritelty eri öljyvaihtoehdot. Itse suosin auringonkukkaöljyä, safloriöljyä sekä riisinleseöljyä kosmetiikan öljyuutoksissa. Nämä öljyt sopivat parhaiten sekä uuttamiseen että iholle. Muitakin neutraaleja öljyjä voit kokeilla. Kokemuksesta tiedän että kookosöljy ei ole hyvä öljyuutoksiin. Kookosöljyyn ei vain uutu mitään.
    Artemisia on hyvin voimakas yrtti. Siksi valmista artemisiauutosta kannattaa laimentaa reilusti perusöljyillä.
    T Outi


  3. Arto | 1.9.2020

    Luin juuri artikkelin siitä, kuinka pujouutteen on todettu toimivan koronavirusta (SARS2-Cov) vastaan. Alkoholiin uutettuna ja kofeiinilla (kahvilla) vahvistettuna pujon väitetään suorastaan parantavan Covid-19 taudin.

    Niin tai näin, niin viime kosketus pujoon oli sen poistaminen kiinteistön edestä, koska vuokralaisen kissa kehitti pahan pujoallergian. Meillä on nyt pari kuutiota maasta nyhdettyä pujoa pressujen alla. Tuli mieleen, että voisin tilata vakuumitislauslaitteet ja ryhtyä uuttamaan. Uutto on opiskeluajoilta tuttua puuhaa.

    Kysymys kuuluu: olisiko kenelläkään tarvetta pujouutteelle?


  4. Outi | 2.9.2020

    Hei Arto
    Hienoa että olet innostunut pujosta.
    Tuo tislaus on minulle ihan vierasta. Pitääpä tutustua siihen tarkemmin. Olen uuttanut kasvien vaikuttavia aineita ainoastaan öljyyn, alkoholiin, glyseroliin tai veteen. Tuolla alipainetislauksella ilmeisesti saisi kasvista vaikuttavat aineet eroteltua ilman kuumentamista.
    Artemisia annuaa eli kesämarunaa on mielestäni testattu koronaan. Testien tulokset ovat olleet lupaavia.Artemisioissa on vaihtelevasti ainetta nimeltä artemisiini jota on käytetty malarialääkkeenä.Artemisiinin löytämisestä on myönnetty 2015 myös lääketieteen Nobel palkinto. Pujossa on paljon samoja ainesosia kuin muissakin artemisioissa. En osaa sanoa kuinka paljon Artemisiinia on pujossa verrattuna kesämarunaan. Kesämarunassa tuota ainetta on kuulemma eniten.
    En suosittele pujouutteen tai edes pujokasvin kätyttämistä sisäisesti. Pujossa on monia kasvikemikaaleja kuten kumariinia. Kumariini on haitallista maksalle säännölisesti nautittuna.
    Terveisin Outi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish