Voikukka sopii kosmetiikkaan

voikukka

Voikukka sopii kosmetiikkaan

3.6.2020


Voikukkia on nyt kaikkialla. Voikukat ovat suosittuja villivihanneksia, joita poimitaan innokkaasti salaatteihin ja muihin ruokiin. Mutta oletko koskaan valmistanut niistä kosmetiikka? Voikukka on aivan omanlaisensa yrtti, jota kannattaa kokeilla ihonhoitoon. Sillä on ominaisuuksia, joita ei kovin monella kasvilla ole. Voikukasta voit saada helposti kelpotuotteita oman ihosi hoitoon. Voikukan erinomaisista ihoa hoitavista ominaisuuksista voisi tehdä useammankin jutun. Jatka lukemista niin tiedät lisää voikukan parantavista ja ihoa hellivistä ainesosista.

voikukka
Voikukkaöljyä voi valmistaa myös tuoreista kukinnoista

Voikukka (Taraxacum) on ryhmä kasveja

Suomessa on noin 500 voikukkalajia. Ne kaikki ovat omia kasvejaan, jotka kuuluvat voikukkiin. Tavallinen luonnossa kulkija ei juuri huomaa eroa eri voikukkien välillä. Myös ammattilaisilla on vaikeuksia erottaa voikukkalajit toisistaan. Olen huomannut, että pyöreälehtiset voikukat ovat miedompia. Ne voikukat, joilla on sahalaitaiset lehdet maistuvat kitkeriltä. Niissä on enemmin karvasaineita eli tanniineja.

Voikukan ihoa suojaavista vaikutuksista on tutkimustietoa

Voikukkaa on käytetty kansanlääkinnässä satoja vuosia. Sen on todettu auttavan moneen vaivaan. Kansanlääkinnässä voikukan juuri on kaikkein arvostetuin osa kasvia. Ihonhoidossa juuri taas ei ole niin merkityksellinen.

Voikukkaa on tutkittu myös tieteellisesti. Voikukista on löydetty nimenomaan ihoa hyödyttäviä vaikutuksia. Tutkijat testasivat voikukan kukka- ja lehtiuutteita. Voikukan todettiin suojaavan ihoa UV-säteiden haitalliselta vaikutukselta. Jos voikukkauutetta käyttää heti ennen auringolle altistumista ja välittömästi sen jälkeen, toimii uute ihoa suojaavasti.

Tutkijat löysivät voikukkauutteesta myös ainesosia, jotka suojaavat ihoa vanhenemiselta. Tässäkin uutteessa tutkijat käyttivät nimenomaan lehti- ja kukkauutetta. Monet villiyrtit sisältävät antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa vanhenemiselta. Moniakaan villiyrttejä ei ole kuitenkaan tutkittu tieteellisesti näin perusteellisesti kuin voikukkaa. Luettuasi kaikki voikukan hyvät ominaisuudet, ihmettelet varmasti, miksi niitä kutsutaan rikkaruohoiksi.

Voikukka on erityisen mineraalipitoinen kasvi

Monet kasvit sisältävät paljon happoja. Voikukassa tärkein happo on askorbiinihappo eli c-vitamiini. C-vitamiini on erityisen tärkeä antioksidantti iholle. Olenkin jo kirjoittanut siitä hieman täällä.

Voikukan muut tärkeät hoitavat ainesosat ovat mineraaleja. Voikukka on niin täynnä mineraaleja, että se on olemukseltaan emäksinen eikä hapan kuten useimmat kasvit. Voikukka sisältää runsaasti magnesiumia, fosforia, kalsiumia ja kaliumia. Nämä kaikki hivenaineet ovat erityisen arvokkaita juuri ihonhoidossa.

Voikukan maitiaisneste on antimikrobista

Olet varmasti joskus katkaissut voikukan varren ja valuttanut sieltä valkoista maitiaisnestettä. Tämä neste on erityisen antimikrobista ainetta. Voikukan maitiaisneste on hyvin alkalipitoista eli sen pH on korkea.

Maitiaisnestettä on käytetty muinoin kansanlääkinnässä haavojen ja ihovaurioiden hoitoon. Lapsuudessani voikukan maitiaisnesteellä hoidettiin myös syyliä.

Voikukka sopii ekseeman hoitoon

Korkea alkalisuus auttaa hoitamaan tulehduksellisia ihosairauksia kuten kutisevaa ekseemaa.  Voikukkaa onkin käytetty tulehduksellisten ihosairauksien hoidossa menestyksekkäästi jo satoja vuosia. Itse ekseemapotilaana tiedän, että kutinaa lievittäviä aineita on todella vähän olemassa. Voikukka on eräs sellainen juuri emäksisyytensä vuoksi. Ekseemapotilaat lisäävät joskus perusvoiteeseen runsaasti ruokasoodaa, jotta sen pH muuttuisi korkeammaksi. Jos voiteen pH on korkea, kutina häviää. Voikukalla on luontaisesti korkea pH. Siksi se sopiikin todella hyvin kutinaa lievittäviin voiteisiin.

Jos haluat valmistaa kutinaa poistavaa voidetta, sinun tulee käyttää voikukan kaikki maanpäälliset osat, myös varret. Varret ovat kaikkein alkalisimpia juuri maitiaisnesteen takia.

Voikukka on puhdistava ja ihoa kirkastava yrtti

Voikukan ominaisuuksiin kuuluu sen kyky puhdistaa kehoa. Sisäisesti se lisää nesteen eritystä ja puhdistaa maksaa. Ulkoisesti käytettäessä voikukka puhdistaa ihoa toksisista aineista. Koska voikukka on alkalinen, se toimii kuten muutkin alkaliset aineet eli vetää aineita ihosta poispäin. Siksi voikukkaa kannattaakin käyttää puhdistaviin naamioihin.

Voikukka ehkäisee ikääntymisen merkkejä

Koska voikukka sisältää niin runsaasti C-vitamiinia se ehkäisee hyvin tehokkaasti ikääntymistä. C-vitamiini uudistaa ihosoluja sekä nopeuttaa kollageenin ja elastaanin tuotantoa. Kollageeni ja elastaani ovat juuri ne elementit ihon alla, jotka saavat kasvomme näyttämään nuoremmilta. C-vitamiini häivyttää iholta myös tummia pisteitä ja kirkastaa ihoa.

Voikukkia kannattaa kerätä juuri nyt

voikukkaoljy
Voikukkaöljy on kauniin kullan keltaista. Öljy myös tuoksuu ihanasti voikukille.

Juuri nyt on se aika, kun sinun kannattaa lähteä keräämään aineksia koko syksyn ja talven voikukkatuotteita varten. Voit kyllä tilata netistä valmiita kuivattuja voikukan juuria mutta kuivattuja voikukan kukkia tai varsia en ole koskaan löytänyt. Ne pitää kerätä itse luonnosta. Iholle parhaita ovat juuri kukat ja varret.

Voikukan kukista voit valmistaa öljyuutoksen. Käytä joko tuoreita tai kuivattuja voikukkia, Voikukan kukat pitää kuivata nopsaan sillä muuten niistä tulee hahtuvapalloja. Kaunis keltainen väri säilyy vain, jos sinulla on tehokas kuivuri ja kuivatat pienen määrän kerrallaan. Olen itse valmistanut usein voikukkaöljyä tuoreista voikukista juuri tuon kuivaamisen vaikeuden vuoksi.

Jos et muista miten yrttiöljyjä valmistettiin, käy katsomassa täältä. Jos haluat valmistaa voikukkaöljyä hitaalla menetelmällä, käytä vain kuivattuja voikukkia.

Ja nyt kiireesti voikukkia keräämään ja yrttiöljyä valmistamaan. Kerron sinulle ensiviikolla, miten voikukkaöljystä voi valmistaa upeita tuotteita ihonhoitoon.

Oletko sinä käyttänyt voikukkia mihinkään?

2 kommenttia kirjoitukseen "Voikukka sopii kosmetiikkaan"

  1. Enna | 7.6.2020

    Voikukka lähti heti kokeiluun voiteeksi, ja vaikuttaa oikein lupaavalta. Seuraavana vuorossa kasvovesi voikukasta.

    Pihassani kasvaa myös paljon lemmikkiä. En löytänyt ainakaan suomeksi tietoa sen hyötykäytöstä kosmetiikkaan. Onko sinulla tietoa lemmikin ominaisuuksista ihonhoidossa? Sitä olisi kiva käyttää. Tulee ihan lapsuuden kesät mieleen. 🙂


  2. Outi | 8.6.2020

    Hei Enna
    Todella hienoa että otit voikukan kokeiluun. Olen itse sitä käyttänyt nyt pari viikkoa ja minulla on vain hyviä kokemuksia voikukkaöljystä. Voikukka on tietysti myös allergisoiva kuten kaikki kasvit. Siksi kannattaa aloittaa varovasti sen kanssa.

    Lemmikkiä olen tutkinut jonkin verran. Lemmikki sisältää joitakin iholle hyöduyllisiä ainesosia. Valitettavasti se on myös jonkin verran myrkyllinen kasvi. Siksi en ole sitä suosinut lainkaan kosmetiikassa.
    Näin alkukesästä luonnosta löytyy roppa kaupalla muita erityisen tehokkaita kasveja. Tänään kerään kuusenkerkkiä ja valmistan niistä glyseriittiä. Löydät myös kuusenkerkkäglyseriitin ohjeen sivuiltani.
    Kesäisin terveisin Outi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish