Vesiliukoiset ja rasvaliukoiset ainesosat kosmetiikassa

Vesiliukoiset ja rasvaliukoiset ainesosat kosmetiikassa
8.3.2023
Kosmetiikan valmistuksessa on erittäin tärkeää ymmärtää eri ainesosien liukoisuus. Se, onko ainesosa vesiliukoinen vai rasvaliukoinen, määrittelee kosmeettisessa tuotteessa hyvin monta asiaa. Kosmetiikkareseptin laatiminen tehdäänkin aina liukoisuus periaatteella. Siksi sinun tulee kosmetiikan valmistajana tietää, mihin ryhmään kukin raaka-aine sijoittuu. Monien ainesosien liukoisuus onkin useimmille tuttu. Öljyt ovat tietysti rasvaliukoisia ja vaikkapa vesi ja hydrolaatit puolestaan vesiliukoisia. Tässä artikkelissa selvennän hieman tarkemmin liukoisuus asiaa ja kerron miksi se on niin tärkeä.

Mitä tarkoitetaan liukoisuudella?
Liuos on seos, jossa aineet yhdistettäessä muodostavat yhtenäisen faasin. Tällainen faasi pysyy yhtenäisenä ja vakaana, vaikka se seisoisi pitkiäkin aikoja sekoittamatta. Yksi tunnetuimmista vesiliukoisista aineista on tavallinen pöytäsuola eli natriumkloridi. Jos sekoitat suolaa veteen, se liukenee ja muuttuu yhdeksi faasiksi veden kanssa. Kemiassa liukoisuus on yhtä kuin aineen kyky muodostaa liuos toisen aineen kanssa.
Suolaa ei voi kuitenkaan sekoittaa veteen miten paljon hyvänsä. Suolan ja veden seos voidaan niin sanotusti kyllästää lisäämällä veteen suolaa maksimi määrä. Aineen liukoisuuden määrä tiettyyn liuottimeen mitataan yleensä liuenneen aineen maksimipitoisuutena kyllästetyssä liuoksessa. Voit itse kokeilla valmistaa suolan ja veden kyllästettyä liuosta. Maksimimäärän ylittyessä suola ei enää liukene veteen vaan jää astian pohjalle. Nyt sinulla on kyllästettyä suolaliuosta.
Vesiliukoinen ja rasvaliukoinen eivät pidä toisistaan
Vesiliukoinen eli hydrofiilinen ja rasvaliukoinen eli lipofiilinen ainesosa eroavat toisistaan melkoisesti. Ne ovat kuin yö ja päivä. Helpoin tapa valmistaa kosmetiikkaa, on käyttää tuotteessa pelkästään joko vesiliukoisia ainesosia tai vain rasvaliukoisia ainesosia.
Kun valmistat kotikosmetiikkaa, aloitat yleensä valmistamalla yksinkertaisia vedettömiä voiteita, balmeja ja vartalovoita. Vedettömät tuotteet valmistetaan vain rasvaliukoisista ainesosista. Kaikki kasviöljyt, vahat ja kasvivoit kuuluvat tähän ryhmään. Ne ovat täysin lipofiilisia ainesosia.
Jos lisäät vedettömään voiteeseesi hiukan hydrolaattia, se erottuu hetkessä rasvaliukoisista ainesosista omaksi faasikseen. Hydrolaatti ei koskaan muodosta liuosta rasvojen kanssa. Jos haluat yhdistää hydrolaatin, öljyt, vahat ja kasvivoin, sinun pitää valmistaa emulsio käyttämällä emulgaattoria.
Kasvovedet ovat myös helppoja aloittelijan valmistaa itse. Kasvoveteen käytetään yleensä hydrolaatteja, yrttihaudukkeita sekä vettä. Jos haluat lisätä kasvoveteesi eteerisiä öljyjä, kohtaat välittömästi ongelmia. Eteeriset öljyt ovat rasvaliukoisia eivätkä liukene veteen tai hydrolaatteihin. Lisäämäsi eteeriset öljyt nousevat kasvoveden pinnalle ja tulevat kerralla pullosta ulos, kun kaadat kasvovettä vanutuppoon. Sinun pitäisi joka kerta muistaa ravistaa pulloa voimakkaasti ja tarpeeksi pitkään. Näin eteeriset öljyt sekoittuvat vesifaasiin tasaisemmin. Eteeriset öljyt sekoittuvat hetkeksi veteen mutta ne eivät liukene. Jos haluat että eteeriset öljyt liukenevat veteen, tarvitset erillistä liuotinta.
Mitkä ainesosat ovat rasvaliukoisia?
Rasvaliukoisia ainesosia ovat tietysti kaikki kasvivoit, kasviöljyt ja vahat. Kaikissa kasviöljyissä on luonnollisestikin hiven vettä. Öljyjen suurin sallittu vesipitoisuus on 0,2%. Todellisuudessa laadukkaiden öljyjen vesipitoisuus on huomattavasti tätä alhaisempi. Kaikki öljyjen tuottajat tarkkailevat jatkuvasti tuotteidensa vesipitoisuutta. Korkea vesipitoisuus tekee öljystä heikosti säilyvää ja heikentää sen laatua oleellisesti. Alle 0,2% vesipitoisuus ei haittaa rasvaliukoisten tuotteiden koostumusta.
Vedetöntä kosmetiikka valmistaessa meidän ei tarvitse tyytyä pelkkiin öljyihin ja kasvivoihin. Monet kosmetiikan tehoaineet ovat öljyliukoisessa muodossa. Näin niitä voidaan käyttää huoletta vedettömissä tuotteissa. Seuraavaksi esittelen muutamia tutumpia rasvaliukoisia ainesosia, joita voit käyttää vedettömissä voiteissasi. Näitä ainesosia ei pidä käyttää vesipohjaisissa tuotteissa ellet käytä emulgaattoria eli valmistat emulsiovoiteen.
Erikoisöljyt
Käytän hyvin harvoin nimitystä erikoisöljyt. Tässä yhteydessä nimitys kuitenkin tuntuu sopivan. Esimerkiksi tyrnimarjaöljy tai neemöljy ovat hyvin erikoisia öljyjä, joita käytetään vain muutamia tippoja tuotteessa. Nämä öljyt ovat niin täynnä antioksidantteja ja polyfenoleita että niitä ei voi käyttää tavallisen öljyn tavoin. Erikoisöljyillä saat vedettömään tuotteeseesi paitsi väriä, myös hyvin paljon kasvivoimaa.
Eteeriset öljyt
Eteeriset öljyt ovat hurjan suosittuja ja usein väärin ymmärrettyjä. Ne eivät ole varsinaisia öljyjä vaan liuottimia. Ne ovat kuitenkin rasvaliukoisia aineita, jotka eivät liukene veteen. Älä koskaan lisää eteerisiä öljyjä kasvoveteen ellet käytä liuotinta. Voit lisäillä vedettömään voiteeseen eteerisiä öljyjä korkeintaan 0,5-1%. Myös emulsiovoiteeseen voi lisätä eteeristä öljyä sillä se sisältää rasvaliukoisia aineita.
Eteeriset öljyt sisältävät muutakin kuin pelkän tuoksun. Niissä on runsaasti kasvin tehoaineita mukana. Tutustu erilaisiin eteerisiin öljyihin ja löydä omalle ihotyypillesi sopivat tuotteet.
Maseroidut öljyt eli yrttiöljyt
Maseroidut öljyt eli yrttiöljyt ovat mainio tapa saada kasvien hoitavaa vaikutusta vedettömiin voiteisiin. Kun uutat kasvien osia öljyssä, saat talteen runsaasti kasvien öljyliukoisia tehoaineita. Voit lisätä mieleistäsi yrttiöljyä 5-30% voiteeseen. Muista, että yrttiöljyt sisältävät hyvin voimakkaita kasvikemikaaleja. Niitä pitää käyttää harkitusti ja kohtuudella.
E-vitamiini
E-vitamiini on eräs tehokkaimmista antioksidanteista. Se on melkeinpä välttämätön ainesosa silloin kun valmistat vedettömiä voiteita. Vedettömät voiteet eivät tarvitse yleensä säilöntäainetta mutta E-vitamiinia niihin kannattaa lisätä. E-vitamiini estää rasvoja hapettumasta niin nopeasti.
Retinoli ja karotenoidit
Retinoli toimii iholla A-vitamiinin varastomuotona. A-vitamiini on iholle hyvin tärkeä ihon uudistumiselle. Kosmetiikassa erityisesti retinolia käytetään yleisesti ihon ikääntymistä hidastavissa tuotteissa. Retinolia on vaikea löytää kotikosmetiikan tarpeisiin. Sen sijaan voit käyttää kotona valmistettaviin tuotteisiin karotenoideja sisältäviä öljyuutteita kuten porkkanaöljyä tai tyrniöljyä. Karotenoidit ovat retinolin esiasteita.

Skvalaani
Skvalaani valmistetaan yleensä oliiveista. Se on saman tapainen aine kuin iholla luonnostaan esiintyvää skvaleeni. Skvalaani on lipidi eli rasva-aine, joka on samalla antioksidantti. Skvalaanilla on myös ihoa suojaavia ominaisuuksia. Skvalaani tekee voiteista vähemmän rasvaisen tuntuisia. Pelkästään siksi sitä kannattaa sisällyttää voideresepteihin.
Keramidit
Keramidit kuuluvat maailman kalleimpiin kosmetiikan raaka-aineisiin. Keramideja esiintyy iholla luonnostaan. Se on ihon sebumiin kuuluva lipidi, jonka tehtävänä on suojata ihoa. Keramideja käytetään kuivalle iholle tarkoitetuissa tuotteissa suojaamaan ihoa epidermaaliselta kosteuden menetykseltä. Sitä kannattaa laittaa voiteisiin vain hyvin pieniä määriä.
Askorbyylipalmitaatti
Askorbyylipalmitaattia kutsutaan usein rasvaliukoiseksi C-vitamiiniksi. Askorbyylipalmitaatti ei ole kuitenkaan C-vitamiinia eli askorbiinihappoa eikä sillä ole samoja vaikutuksia kuin askorbiinihapolla. Askorbyylipalmitaatti on erittäin tehokas antioksidantti. Se ei kuitenkaan tunkeudu yhtä syvälle ihoon kuin aito C-vitamiini eli askorbiinihappo. Askorbyylipalmitaatin etuna on sen hyvä säilyvyys. Se ei tuhoudu samalla tavalla valon, ajan, lämmön ja hapen vaikutuksesta kuin luonnollinen, vesiliukoinen C-vitamiini
Mitkä ainesosat ovat vesiliukoisia?
Seuraavat ainesosat ovat vesiliukoisia. Näitä ainesosia ei pidä käyttää vedettömissä tuotteissa. Ne eivät liukene öljyyn vaan jäävät rakeisena tai erillisenä faasina tuotteeseen.
Suosituimmat vesiliukoiset ainesosat kosmetiikassa ovat hydrolaatit ja yrttihaudukkeet sekä tietysti ihan tavallinen vesi. Hyödynnä vesiliukoisia tehoaineita tuotteissasi silloin kun valmistat kasvovesiä ja öljyttömiä pesuaineita. Vesiliukoisia tehoaineita on olemassa runsaasti. Sinulla on todella paljon valinnanvaraa. Tässä olen esitellyt sinulle vain muutaman parhaista vesiliukoisista ainesosista.
C-vitamiini eli askorbiinihappo
C-vitamiini on erityisen vahva antioksidantti. Sillä on lukuisia positiivisia vaikutuksia ihoon. C-vitamiinin heikoin ominaisuus on sen säilyvyys. Se ei säily tuotteissa kovinkaan kauan koska se hapettuu erittäin herkästi. Itse valmistan C-vitamiiniseerumia vain muutaman päivän tarpeisiin kerrallaan juuri tästä syystä.
Aloe Vera
Aloe Vera on ehkäpä tunnetuin ihonhoidossa käytetty yrtti. Aloe vera varasto vettä lehdissä olevaan geelimäiseen sisukseen. Tätä sisusta käytetään aloe vera tuotteiden valmistukseen. Voit hankkia aloe veraa geelinä, mehuna tai jauheena, josta voit itse valmistaa mehua. Jos sinulla sattuu olemaan aloe vera kasvi kotona, voit käyttää kasvin mehua tuotteisiisi. Aloe veralla on monia hyviä ominaisuuksia. Se sisältää paljon salisylaatteja, jotka kuuluvat BHA hedelmähappoihin. Aloe vera sisältää myös paljon saponiineja eli sillä on ihoa ja hiuksia puhdistavia ominaisuuksia.
Glyseroli
Glyseroli on vesiliukoinen aine, jota saadaan rasvoista. Kaikki rasvat sisältävät rasvahappoja ja glyserolia. Joskus glyserolia käytetäänkin hyvin pieniä määriä myös vedettömiin voiteisiin. Glyseroli on humektantti. Se kerää kosteutta puoleensa ja auttaa näin pitämään ihon kimmoisana. Glyseroli on erittäin hyvin siedetty ainesosa. Monet allergikot käyttävätkin kasvovettä, jossa on 5-10% glyserolia ja loput vettä.
Yrttihaudukkeet
Erilaisista yrteistä saat kasvivoimaa tuotteisiin valmistamalla niistä yrttihaudukkeita. Kun haudutat kasvien osia vedessä, saat talteen runsaasti kasvien vesiliukoisia tehoaineita. Yrttihaudukkeet valmistetaan teen tapaan hauduttamalla yrttejä kuumassa vedessä. Kokeile rohkeasti eri yrttejä. Sinulla on valtavasti vaihtoehtoja.
Alkoholiuutteet yrteistä
Puumaisista yrteistä ja kasvien juurista ei hauduttamalla saa niin tehokkaasti vaikuttavia aineita esiin. valmista silloin juurista, siemenistä tai kasvien kuorista alkoholiuutos eli tinktuura. Alkoholi ei ole kovinkaan hyvä iholle. Siksi tinktuuria ei kannata käyttää kuin hyvin pieniä määriä tuotteissa. Sopiva määrä iholle jätettävässä tuotteessa voisi olla 0,1-0,5%.
Allantoiini
Allantoiini liukenee veteen mutta vain rajoitetusti. Allantoiinia voi käyttää hyvin pieniä määriä myös täysin vedettömissä voiteissa. Vaikka voit käyttää tuotteissa allantoiinia vain pieniä määriä, on se hyvin tehokas ainesosa. Allantoiini kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Allantoiini pehmentää ihoa ja lisää solun ulkoisen matriisin vesipitoisuutta.
Allantoiini valmistetaan virtsahaposta syntetisoimalla. Allantoiinin valmistukseen ei koskaan käytetä eläinten virtsaa. Se valmistetaan täysin synteettisistä ainesosista kemiantehtaassa. Luonnollista allantoiinia on aikoinaan eristetty raunioyrtin juuresta. Raunioyrtit ovat maksatoksisia joten niiden kassa kannattaa olla varovainen. Itse en suosi maksatoksisia kasveja missään muodossa.
Niasiiniamidi
Niasiiniamidi on B3-vitamiini. Se on uskomattoman monipuolinen tehoaine. Voit käyttää niasiiniamidia vahvistamaan ihon suojakerrosta sekä häivyttämään ihon värin epätasaisuutta. Niasiiniamidi myös rauhoittaa punoittavaa ihoa ja vähentää liiallista talin tuotantoa. Niasiiniamidia löytyy nykyisin hyvin monesta kosmetiikan ainesosia myyvästä verkkokaupasta.
Ksantaanikumi
Ksantaanikumi on kosmetiikan luonnollinen paksuntaja. Ksantaani on elintarvikelisäaine ja siten varsin turvallinen ja hyvin siedetty myös iholla. Ksantaani sopii paksuntajaksi voiteisiin, kasvovesiin ja geeleihin. Parhaiten ksantaanikumi liukenee glyseroliin. Jos sekoitat ksantaanikumia veteen, se muodostaa helposti paakkuja.
Käytä hyväksesi liukenemattomuutta

Joskus on ihan paikallaan sekoittaa kahta toisiinsa liukenematonta ainetta keskenään. Esimerkkinä voin mainita vaikkapa sokerikuorinnan tai suolakuorinnan. Sekoita sokeria tai suolaa öljyyn. Sokeri ja suola eivät ole öljyliukoisia. Siksi ne pysyvät mukavan rakeisina öljyn seassa. Kun hierot sokerikuorintaa kostealle ihollesi, sokerirakeet kuorivat mukavasti. Ne sulavat nopeasti kostealla iholla eivätkä raavi ihoasi. Tällaiset vedettömät tuotteet myös säilyvät hyvin ilman säilöntäaineita, kunhan et koskettele tuotetta kostein käsin.
Kahden faasin tuotteet ovat oiva esimerkki siitä, miten liukenemattomuutta voi hyödyntää tuotteissa. Sekoita kirkkaaseen pulloon öljyä ja hydrosolia; saat upean puhdistavan kasvoveden. Muista kuitenkin aina ravistaa pulloa ennen käyttöä. Muuten saat käteesi vain pinnalla kelluvaa öljyä. Kahden faasin tuotteissa voi myös leikkiä väreillä.
Valmistatko sinä mielelläsi vedetöntä kosmetiikkaa?