5 yleisintä virhettä, jotka voit tehdä alkaessasi valmistaa kotikosmetiikkaa

valmistaa-kotikosmetiikkaa

5 yleisintä virhettä, jotka voit tehdä alkaessasi valmistaa kotikosmetiikkaa

28.3.2019


Oletko pettynyt kotikosmetiikan laatuun. Kun haluat valmistaa kotikosmetiikkaa itse itsellesi tai vaikkapa perheellesi, haluat tietysti parasta laatua olevan tuotteen, joka säilyy pitkään. Tällaisen tuotteen valmistaminen kotioloissa on mahdollista mutta vaatii myös kokemusta ja tietoa.

Lue, miten vältät 5 yleisintä virhettä valmistaessasi kotikosmetiikkaa.

1.Säilyvyys voi muodostua haasteelliseksi

5-yleista-virhetta-kotikosmetiikassa

Kotioloissa säilyvyyteen tulee kiinnittää aivan samalla tavoin huomiota kuin teollisesti voiteita valmistaessa. Jos emulsiovoide tai kasvovesi pääsee pilaantumaan tilanne voi olla jopa vaarallinen. runsaasti mikrobeja sisältävä voide voi aiheuttaa hankalan ihotulehduksen. Jos iho on rikki pääsevät mikrobit sitä kautta myös verenkiertoon. Kotikosmetiikassa olemme itse vastuussa tuoteturvallisuudesta.

Jos valmistat emulsiovoidetta ja säilytät sitä huoneenlämmössä, sinun tulee aina käyttää säilöntäainetta. Jos jätät säilöntäaineen pois emulsiovoiteesta, tulee se säilyttää jääkaapissa ja käyttää viikon sisällä. vettä sisältävä emulsiovoide ei säily viikkoa kauempaa riittävän puhtaana.

Kun voide alkaa pilaantua, et voi nähdä etkä haistaa siinä mitään epätavallista. Ulkoisesti voide on siis aivan priimaa. bakteerien läsnäolon voi todeta vain laboratorionäytteestä. Me emme voi ottaa jatkuvasti laboratorionäytteitä voiteista, joten meidän tulee toimia varman päälle. Heitä siis kaikki yli viikon vanhat emulsiovoiteet pois. Näin et sairastu.

Voiteiden säilyvyyttä voi myös parantaa steriloimalla purkit (lasiset) uunissa tai vahvalla alkoholilla. Voit myös steriloida kaikki kuivat raaka-aineet uunissa (100 astetta, 30 min) ennen voiteen valmistusta.

Älä annostele voidetta koskaan sormin vaan käytä lusikkaa tai spatulaa. Sormista kulkeutuu aina bakteereita voiteeseen. Helpoin tapa välttää bakteerien kulkeutuminen voiteeseen on välttää koskemasta käsin tuotteeseen.

Säilytän itse aina kaikki valmistamani voiteet jääkaapissa. Näin voiteen tuoreus on varmempaa.

Varusta voidepurkit aina valmistuspäivämäärällä ja INCI-listalla. Säilöntäainetta sisältävä voide säilyy yleensä 3-6 kuukautta ja ilman säilöntäainetta oleva emulsiovoide vain viikon jääkaapissa. Jälkeenpäin on ihan mahdotonta muistaa, sisälsikö jokin voide säilöntäainetta vai ei ja koska se olikaan valmistettu.

2.Kotikosmetiikka ei ole kopio teollisesta kosmetiikasta

Sinulla voi olla mielessäsi jokin upea teollisen kosmetiikan tuote, kun alat muotoilla omaa kosmeettista tuotettasi kotona. Varsinaisesti tässä ei ole mitään väärää. Teollisten voiteiden kopioiden tekeminen voi olla todella mielenkiintoista ja haastavaa. Siinä on vain yksi mutta; se ei ole varsinaisesti kotikosmetiikkaa, vaikka se onkin kotona valmistettu ja kosmetiikkaa. Voidaan myös kysyä onko vaikkapa kotona valmistetut purkitetut kalasäilykkeet kuten särkisardiinit kotiruokaa. Ei, ne ovat säilykeruokaa, erittäin herkullista säilykeruokaa, mutta eivät ne ole kotiruokaa.

Valmista voide, joka on suunniteltu vain sinulle

Teollinen kosmetiikka, myös luonnonkosmetiikka, rakentuu hyvin eri lähtökohdista kuin kotikosmetiikka. Kotikosmetiikan perusajatuksena on nimittäin sinä ja sinun ainutkertainen, yksilöllinen ihosi. Teollinen kosmetiikka on rakennettu myyntiä varten. Se on rakennettu sopimaan kenen tahansa iholle. Teollisessa kosmetiikassa on paljon ainesosia ja ominaisuuksia jotka voit unohtaa kotikosmetiikkaa valmistaessa.

Teollisen kosmetiikan ulkonäkö, ihotuntuma, tuoksu sekä pakkaus ovat suunniteltu ajatellen myyntiä. Tuoksuttomia tuotteita valmistetaan vain vähän sillä ne eivät valitettavasti myy. Tuotteen on oltava ihotuntumaltaan kevyt ja imeydyttävä nopeasti. Kun asiakas testaa kaupassa voidetta pitää voiteen häipyä iholta muutamissa sekunneissa. Muussa tapauksessa ostopäätös on kielteinen. Kukaan ei halua ostaa voidetta, joka ei imeydy välittömästi ihoon.

Hyvin imeytyvät voiteet ovat usein liian kevyitä. Kun valmistat kotikosmetiikkaa voit itse päättää voiteen imeytyvyydestä ja ihoa suojaavasta vaikutuksesta. Sinun pitää vain hieman opiskella öljyjen rasvahapoista ja niiden käyttäytymisestä iholla. Jos hallitset kosmetiikan luonnollisten raaka-aineiden teoriaa voit räätälöidä uskomattoman tehokkaita tuotteita, joita on mahdotonta saada kaupoista. Valmistamalla itse kosmetiikkasi saat täysin luonnollisen voiteen, joka palvelee nimenomaan sinun ihoasi.

Valmista voide, jossa ei ole sinulle sopimattomia raaka-aineita

Teollisessa voiteessa on usein liikaa ainesosia. Nykyisin on tosin saatavilla paljon luonnonkosmetiikan tuotteita, joissa on vain muutama ainesosa. itselleni on erittäin tärkeätä saada itse valita omalle iholle sopivat tuotteet. Ekseemaihoni ei siedä kovinkaan montaa raaka-ainetta. Teollisissa tuotteissa allergisoivia ainesosia ei useinkaan pysty välttämään.  On osattava valita tavallaan kahden pahan väliltä. Ei tarvitse, jos voi itse valmistaa voiteen niistä raaka-aineista, jotka sattuvat sopimaan omalle iholle.

Voit heti jättää halutessasi kaikki väriaineet sekä tuoksut pois suunnittelemistasi tuotteesta. Ne ovat kaikkein herkistävämpiä. Voit myös valmistaa tuotteita täysin ilman herkistäviä säilöntäaineita. Myös emulsiovoiteita on mahdollista valmistaa ilman säilöntäainetta, jos niitä säilyttää jääkaapissa ja käyttää ne viikon sisällä.

Teollisen kosmetiikan apuaineista monet ovat täysin turhia. Ne ovat tuotteessa vain helpottamassa asiakkaan ostopäätöstä. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi tuotteen rakenteeseen vaikuttavat kemikaalit. Ne paksuntavat tai tekevät voiteeseen geelimäisyyttä. Iholla tällaiset aineet ovat usein vain tiellä. Kotikosmetiikassa et tarvitse apuaineita. Riittää, että olet koonnut ihosi hyvinvointiin vaikuttavat aineet kuten öljyt sekä yrttiuutteet ja yhdistät ne yhdeksi tuotteeksi mahdollisimman vähäeleisesti.

3. Sopimattomat säilytysastiat

Kotikosmetiikassa säilytysastioilla on väliä, vaikka tuotetta ei olekaan tarkoitus myydä. Voidepurkkien ei tarvitse välttämättä olla kovin kalliita ja prameita. Riittää että ne ovat ehjiä ja materiaali on lasia. Muoviset purkit eivät ole sopivia varsinkin, jos haluat käyttää eteerisiä öljyjä ja suurin osa meistä haluaa. Eteeriset öljyt liuottavat muoveja. Muovien ainesosia siirtyy tuotteeseen ja sitä kautta ihollesi. Tämä ei ole lainkaan tarkoitus. Käytä siis aina lasipurkkeja. Ne voi kierrättää ja käyttää aina uudelleen.

4.Liian vahvat tehoaineet

Kun haluat valmistaa kotikosmetiikkaa, sinun tulee itse huolehtia tuoteturvallisuudesta. Kuten aikaisemmin totesin, on vastuu tuotteen säilyvyydestä hyvin tärkeä asia. Toinen tuotevastuuasia on tuotteessa olevat kemikaalit ja muut vaikuttavat aineet. Yleensä kosmeettiset tuotteet sisältävät pääosin vettä ja öljyjä. Nämä ovatkin ainoat aineet, joidenka kanssa ei tule suuria ongelmia. Öljy ja vesi eivät aiheuta iholle ärsytystä ellet satu olemaan allerginen jollekin öljylle.

Tehoaineiden kohdalla sinun tulee ehdottomasti noudattaa raaka-aineen myyjän annosteluohjeita. Esimerkiksi DIY Kosmetiikalla on myytävien tuotteiden yhteydessä aina annosteluohjeet. on erittäJos sellaisia ei ole niin aloita aina uuden tehoaineen kokeilu hyvin pienistä määristä. Pienillä määrillä tarkoitan yhtä grammaa tai tippaa. Annostelua voi tarvittaessa lisätä. Monien kasvikemikaalien kohdalla voi kestää pitkänkin aikaa ennen, kun mitään ärsytystä alkaa iholla näkyä.

Kosmetiikan tehoaineet, joiden kanssa voi tulla ongelmia

  • Eteeriset öljyt; liiallisesti annosteltuna ne ovat terveydellinen riski. Lue postaukseni eteerisistä öljyistä.
  • Hapot; happoja löytyy esimerkiksi hedelmistä ja marjoista sekä etikasta. Myös maitohappojauhetta myydään kotikosmetiikan raaka-aineita myyvissä nettikaupoissa. Askorbiinihappo sekä salisyylihappo ovat myös voimakkaita happoja, joita kotikosmetiikassa paljon käytetään. Hapot ovat liuottimia ja syövyttävät ihoa liiallisesti käytettynä.
  • Kasvikemikaalit, alkoholiuutteet yrteistä, voimakkaat öljyuutokset, pihkat, hartsit yms. voivat sisältää suuria määriä voimakkaasti ihoon vaikuttavia aineita. Varsinkin jos olet itse valmistanut kasviuutteet niiden voimakkuus voi yllättää. Kasvikemikaalit allergisoivat helposti. Siksi kaikkia kasviuutteita kannattaa annostella tipoittain. Hanki itsellesi pipettejä annosteluun. Tippoja ei oikein muuten voi mitata.
  • Ruokasooda on eräs erittäin yleisesti käytetty tehoaine kotikosmetiikassa. Se mielletään turvalliseksi, sillä onhan se elintarvike. Ruokasooda on kuitenkin varsin emäksistä eikä siksi sovellu iholle. Varsinkin jos ruokasoodaa käyttää deodoranteissa alkaa se ennen pitkään kirvelemään iholla.
  • Suolat ovat tulleet kotikosmetiikkaan ja luonnonkosmetiikkaan jäädäkseen. Ne ovat erittäin käyttökelpoisia, jos niitä osaa käyttää oikein ja oikeissa paikoissa. Suolaa usein myös käytetään deodoranteissa. Ongelmat ovat suolan suhteen hieman samoja kuin ruokasoodankin. Suola on myös emäs ja siksi saa ihon helposti kirvelemään. Rasvaiselle iholle suola sopii paljon paremmin kuin ohuelle ja kuivalle. Suola on myös hyvin hakala ainesosa emulsioissa.

4.Miten mitata tarkasti kotikosmetiikan ainesosat

Kun alat valmistaa kotikosmetiikkaa sinun kannattaa heti alkuun panostaa kunnon vaakaan sekä muihin mittausvälineisiin. Kosmetiikassa ainesuhteet ovat toisinaan todella tärkeitä. Ongelmia tulee helposti sellaisten ainesosien kanssa, joita tarvitaan vain hyvin pieniä määriä. Säilöntäaine on hyvä esimerkki tällaisesta ainesosasta. Jos säilöntäainetta tarvitaan 0,5 % koko voide-erän tilavuudesta on mittaaminen todella haasteellista. Säilöntäaineilla on käyttörajat, joita tulee ehdottomasti noudattaa turvallisuussyistä. Ronskilla kädellä ja suurin piirtein annosteleminen pitää siksi unohtaa. Siksi hyvät mittalusikat ja vaaka, joka mittaa myös gramman kymmenesosia ovat tarpeellisia.  

Myös pipetit ovat erittäin näppäriä pienten määrien mittaamisessa. Lusikoihin on ihan turha luottaa. Niitä on hyvin monen kokoisia.

5. Kun lalat valmistaa kotikosmetiikkaa, miten varmistut että resepti on luotettava

Kotikosmetiikan reseptejä on saatavilla netistä todella paljon. Varsinkin jos menet englanninkielisille sivuille, saatat löytää tuhansia eri reseptejä voiteista ja kasvovesistä sekä deodoranteista. Monet reseptit ovat kuitenkin tehty aika hätäisesti. Ainesosien mittasuhteet saattavat heittää pahastikin. Itse olen kiinnittänyt huomiota etenkin ainesosien laatuun.

Monessa ohjeessa ainesosat ovat valittu helpoimman mukaan. Ihon tarpeita ei ole huomioitu lainkaan. Varsinkin DIY hiustenhoitoaineissa on yleisesti käytetty kookosöljyä. Kookosöljy ei kuitenkaan ole sopiva öljy tähän tarkoitukseen. Kookosöljyä ei saa helpolla poistettua hiuksista. Muidenkin öljyjen levittäminen runsain mitoin hiuksiin vaatii todella tehokkaan shampoon, jotta hiukset taas olisivat puhtaat. Tehokkaat shampoot eivät erottele rasvoja. Ne poistavat kookosöljyn ohella myös hiuksen oman talin.

Olen perustanut tämän blogin nimenomaan auttaakseni sinua valitsemaan oikeat raaka-aineet ja menetelmät valmistaessasi kotikosmetiikkaa. Alkaessasi valmistaa kotikosmetiikkaa otat suuren harppauksen kohti ekologista elämäntapaa. On erittäin valitettavaa, jos ihmiset hylkäävät kotikosmetiikan valmistamisen vain siksi että nettiohjeet ovat niin virheellisiä ja niissä suositellaan usein sopimattomia ainesosia.

Mitä ongelmia sinulla on ollut kosmetiikan valmistamisessa? Kommentoi tämän postauksen alle omat kokemuksesi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish