Tyrniöljyseerumi ja ulkoiluvoide tyrnistä

tyrniöljyseerumi

Tyrniöljyseerumi ja ulkoiluvoide tyrnistä

9.12.2020


Tyrniöljyseerumi sekä suojaava ulkoiluvoide tyrnistä ovat helppoja tuotteita valmistaa. Tyrniöljy on arvokas ja erittäin hyödyllinen kosmetiikan öljy. Se kuuluu ns. erikoisöljyihin eli sitä käytetään tuotteissa vain pieniä määriä tehostamaan tuotteen vaikutusta. Ennen kun hankit tyrniöljyä sinun kannattaa tutustua artikkeliini tyrniöljyistä. Ei nimittäin ole lainkaan yhdentekevää, miten tyrniöljysi on valmistettu. Eri tavoin valmistetut tyrniöljyt sisältävät aivan eri rasvahapot. Käy tutustumassa artikkeliini täällä.

tyrniseerumi
Kuva Philipp Deus on Unsplash

Seuraavat kaksi tyrniöljyreseptiä ovat olleet käytössäni jonkin aikaa. Tiedän suurin piirtein miten ne toimivat omalla ihollani. Tyrniöljyseerumi ja tyrni-ulkoiluvoide jättävät ihon samettimaisen pehmeäksi, ei lainkaan rasvaiseksi. Talvikäyttöön tarkoitettua ulkoiluvoidetta en kuitenkaan ole testannut kireässä pakkasessa. Pakkaset ovat syystä tai toisesta aika harvinaisia nykyään.

Kaikki tyrniöljyt ovat erittäin arvokkaita öljyjä. Siksi niitä tulisikin käyttää mahdollisimman yksinkertaisissa tuotteissa. Monimutkaiset kaavat apuaineineen voivat häiritä öljyn imeytymistä. Nämä tuotteet ovat yksinkertaisia valmistaa. Ne myös tuovat tyrniöljyn upeat ominaisuudet parhaiten esiin.

Seerumi tyrnimarjaöljystä

Tyrniöljyseerumi on helppo ja nopea valmistaa itse. Seerumissa tyrniöljyn upeat ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Tyrniöljyä kannattaakin käyttää nimenomaan öljyseerumeihin. Tyrnimarjaöljy sisältää runsaasti omega-7 rasvahappoa eli palmitoleiinihappoa. Palmitoleiinihappo on hyvin harvinainen rasvahappo, jota esiintyy vain häviävän pieniä pitoisuuksia joissakin öljyissä. Poikkeus on kuitenkin tyrnimarjaöljy. Tyrnimarjaöljyssä palmitoleenihappoa voi olla jopa 30%. Palmitoleiinihappo suojaa ihoa kosteuden menetykseltä. Se imeytyy hyvin ihon pintakerroksiin antaen iholle samettisen tunnun. Siksi tyrnimarjaöljy sopii nimenomaan talveen, jolloin iho kärsii kuivuudesta.

Jos haluat hankkia valmista, kotimaista tyrniöljyseerumia niin Fiini Naturallylla on valikoimissa todella hyvä sellainen.

Safloriöljy

Tähän seerumiin olen valinnut pohjaöljyksi safloriöljyn eli ohdakeöljyn. Safloriöljyllä on todella paljon ihoa helliviä ominaisuuksia. Korkean linolihappopitoisuutensa vuoksi safloriöljy imeytyy nopeasti ihoon. Se ei jätä rasvaista tuntumaa. safloriöljy sopii useimmille ihotyypeille. Se ei myöskään tuki ihohuokosia.

Voit käyttää öljyseerumeihin myös itse valmistamiasi yrttiöljyjä. Yrttiöljyjen valmistusohjeen löydät täältä. Itse käytin tähän öljyseerumiin kesällä uuttamaani voikukkaöljyä.  Voikukka onkin todella hyvä yrtti suojaamaan ja kosteuttamaan ihoa. Myös kehäkukkaöljy tai ratamoöljy sopivat hyvin tyrnimarjaöljyn kaveriksi.

Jojobaöljy

Käytän mielelläni seerumeissa jojobaöljyä. Jojobaöljy on erittäin pienimolekyylistä. Se pystyy tunkeutumaan hyvin syvälle ihoon. Jojobaöljyä onkin käytetty lääketeollisuudessa kuljettimena viemään lääkeaineita ihon läpi.

Tyrnimarjaöljy

Tyrnimarjaöljy kuuluu olennaisena osana tähän öljyseerumiin. Tarkistathan että tyrniöljysi on valmistettu nimenomaan tyrnimarjoista ilman siemeniä. Näin omega-7 rasvahappopitoisuus nousee riittävän suureksi. Voit lukea lisää tyrnimarjaöljystä täältä.

Kosteuttava, hoitava tyrniöljyseerumi

Tyrnimarjaöljyseerumiin tarvitset seuraavia ainesosia:

 • 10 ml Safloriöljyä tai valmistamaasi yrttiöljyä
 • 2 ml Tyrnimarjaöljyä
 • 2 ml Jojobaöljyä
 • 1 Helokkiöljykapseli
 • 2 tippaa eteerisiä öljyjä (valinnainen)
 • 20 ml pipettipullo

Tee näin:

 • Mittaa kaikki ainesosat pieneen sekoitusastiaan.
 • Sekoita huolellisesti öljyt tasaiseksi seokseksi. Voit halutessasi lisätä tuotteeseen eteerisiä öljyjä. Tyrnimarjaöljyn tuoksu on hyvin miellyttävä, raikas ja riittävän voimakas, joten hajustelisää ei yleensä tarvitse käyttää.
 • Kaada sitten valmis öljyseerumi steriloituun (alkoholi) pipettipulloon.
 • Koska safloriöljy sisältää hyvin runsaasti herkästi hapettuvaa linolihappoa, säilytä öljyseerumia aina jääkaapissa.
 • Tyrnimarjaöljyseerumi säilyy vain 3-4 kuukautta. Linolihappopitoiset öljyt ovat niin herkästi hapettuvia. Seerumi kestää kuitenkin jääkaapissa säilytettynä kuivan talvikauden yli.

Kuinka käytät tyrnimarjaöljy seerumia?

Käytä tyrnimarjaöljyseerumia pari tippaa iltaisin puhdistetulle, vielä hieman kostealle iholle. Taputtele seerumi kevyesti ihoon. Jos et käyttänyt eteerisiä öljyjä, voit käyttää seerumia myös silmänympärysiholle. Vaihtoehtoisesti sekoita tyrniöljyseerumi yövoiteeseesi. Jo tippa riittää tuomaan lisää hoitavuutta.

Tyrnimarjaöljy on voimakkaan oranssia väriltään. Myös iho värjäytyy hetkeksi hieman kellertäväksi. Väri kuitenkin haalistuu aika nopeasti ja iho muuttuu kirkkaan kuulaaksi.

Auringon keltainen ulkoiluvoide

Tähän kuohkeaksi vatkattuun voiteeseen tyrnimarjaöljy tuo kauniin keltaisen värin. Voiteessa ei ole lainkaan tuoksuaineita. Raikas, appelsiinimainen tyrnin tuoksu riittää vallan mainiosti.

Tyrnimarjaöljy on erityisen suojaava öljy. Siksi se sopiikin ulkoiluvoiteisiin. Palmitoleenihappo sekä palmitiinihappo imeytyvät ihon uloimpiin kerroksiin muodostaen tehokkaan kosteussuojan. Tyrnimarjaöljyn karotenoidit ovat hyödyksi silloin kun iho altistuu UV-säteille. Karotenoidit eivät kuitenkaan ole varsinainen aurinkosuoja.

Tämä voide on vedetön. Vedettömät voiteet eivät jäädy ihon pintaan samalla tavoin kuin emulsiovoiteet.

Sheavoi

Valitsin tähän tuotteeseen sheavoin sillä se sopii useimpien iholle. Sheavoi ei tuki niin helposti huokosia kuin muut kasvovoit. Sheavoista voit lukea lisää täältä

Riisinleseöljy

Riisinleseöljy on mieto, väritön ja tuoksuton öljy, joka sopii melkein jokaiselle. Riisinleseöljystä voit lukea lisää täältä. Voit korvata riisinleseöljyn auringonkukkaöljyllä, avokadoöljyllä tai safloriöljyllä eli ohdakeöljyllä.

Kehäkukkaöljy

Kehäkukka on oikea ihonhoidon aarre. Se on hoitava yrtti, joka antaa myös upean värin sekä miedon tuoksun kosmeettisille tuotteille. Kehäkukkaöljyä voi valmistaa itse. Löydät öljyuutosten valmistusohjeen täältä.

Arrowjuurijauhe

Voit halutessasi lisätä voiteeseen teelusikallisen arrowjuurijauhetta. Se helpottaa hieman, jos voide tuntuu levitettäessä liian rasvaiselta. Arrowjuurijauheen voit korvata perunajauholla, riisitärkkelyksellä tai maissijauholla. Aivan tolkuttomasti tärkkelystä ei kuitenkaan voiteeseen voi laittaa. Tärkkelys ei imeydy ihoon. Liiallinen tärkkelys jää ikäviksi paakuiksi iholle ja alkaa itsekseen kuoriutumaan pois. Itse en lisännyt lainkaan tärkkelystä sillä tämä voide imeytyy aika nopeasti.

Talvinen ulkoiluvoide; ainesosat

tyrnivoide
Täyteläinen ulkoiluvoide tyrnimarjaöljystä

Talviseen ulkoiluvoiteeseen tarvitset seuraavat ainekset

 • 50 gr sheavoita
 • 50 gr valmista kehäkukkaöljyä tai riisinleseöljyä tai muuta hyvin imeytyvää öljyä
 • 2,5 – 4 ml tyrnimarjaöljyä
 • 1 teelusikallinen arrowjuurijauhetta (valinnainen)

Tee näin:

 • Yhdistä kaikki ainesosat teräskulhossa.
 • Aseta teräskulho vesihauteeseen ja kunnes sheavoi on sulanut.
 • Anna seoksen olla 80 asteessa 30 minuuttia säilyvyyden varmistamiseksi
 • Vatkaa seosta, kunnes se jäähtyy
 • Pakkaa voide puhtaaseen, steriloituun lasipurkkiin ja varusta nimilapulla (ainesosat ja päiväys)
 • Vedetön, vatkattu voide säilyy huoneenlämmössä ilman säilöntäaineita noin 3-4 kuukautta.

Käytä tyrnimarjaista ulkoiluvoidetta vain hyvin pieni määrä kerrallaan. Voide on erittäin täyteläistä ja vaatii hieman aikaa imeytyäkseen kunnolla. Se ei kuitenkaan tuki huokosia vaan imeytyy ihon uloimpaan kerrokseen muodostaen iholle suojaavan vaipan.

Levitä voide ensin kämmeniisi ja taputtele se sitten tasaisesti kasvoille ja kaulan alueelle. Anna voiteen imeytyä noin 30 minuuttia ennen ulkoilua.

Tämä voide ei suojaa ihoa auringon UV-säteilyltä, ainoastaan tuulelta, kuivumiselta ja ilman epäpuhtauksilta.

Vinkki:

Kasvivoit tukkivat helposti viemärin. Kun peset voiteen valmistuksessa käytettyjä astioita, pyyhi ne paperilla tarkasti puhtaaksi kaikesta rasvasta ennen pesukoneeseen laittamista.

Kokeilitko reseptejä? Kerro mitä pidit!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish