Tyrniöljy; kotimainen kosmetiikan luksustuote

tyrnioljy

Tyrniöljy; kotimainen kosmetiikan luksustuote

2.12.2020


Tyrniöljy kuulu kosmetiikan erikoisöljyihin. Löydät aitoa, arvokasta, kotimaista tyrniöljyä hienoimmista luonnonkosmetiikan voiteista ja seerumeista. Tyrniöljy onkin erittäin tehokas ja hoitava tuote. Tyrniöljyä tutkiessani törmäsin yllättäviin asioihin. Jos olet aikeissa hankkia tyrniöljyä, lue ennen ostopäätöstä tämä artikkeli. Haluat varmaan kuulla lisää tyrnistä sekä tyrnin siemenistä ja marjoista valmistetuista öljystä.

tyrnioljy
Kuva D Knimo Pixabaystä

Tyrni viihtyy rannikoilla

Tyrni on piikkinen, harmaalehtinen pensas, joka viihtyy villinä Pohjanlahden rannikoilla. Se on Satakunnan maakuntakasvi. Jos arvostat tuotteissasi luonnonmukaisuuden lisäksi kotimaisuutta, tyrni jos mikä on aidosti kotimainen kasvi.

Tyrnipensas on ollut vuoteen 2006 asti rauhoitettu. Tyrnin suuresta suosiosta johtuen sitä on alettu viljelemään. Kaikki myynnissä olevat tyrnituotteet valmistetaan viljellyistä tyrnimarjoista.

Tyrnipensas on sopeutunut karuun ja suolaiseen kasvuympäristöön. Tyrnin juurinystyissä elää Frankia-suvun bakteereja. Bakteerit sitovat ilmasta typpeä ja näin helpottavat tyrnin menestymistä köyhässä maaperässä. Tyrnipensaat kylpevä mereltä paahtavan auringon valossa. Tyrnin menestymisen edellytys on ennen kaikkea valo. Se ei menesty metsien varjossa. Valon avulla kypsyvät tyrnin pienet, oranssit marjat, jotka muistuttavat monella tapaa miniappelsiineja.

Tyrniä voi hyödyntää monella tapaa

Tyrniä viljellä etenkin sen terveellisten marjojen takia. Tyrnistä voidaan hyödyntää myös siemenet, joista puristetaan öljyä. Tyrnipensaan lehdet ovat hyvin antioksidanttipitoisia. Niissä on runsaasti erilaisia aminohappoja (proteiinien rakennuspalikoita) sekä rasvahappoja, hivenaineita ja mineraaleja. Tyrnin lehdet hyödynnetään yleensä teenä, jota nautitaan sisäisesti.

Tyrnin marjat ovat todellinen terveyspommi

Tyrnin pienet, mehukkaat marjat sijaitsevat pitkien, terävien piikkien suojassa. Tyrnimarjojen poimiminen piikkipensaasta ei ole helppoa hommaa. Se on eräs syy tyrnimarjojen korkeaan hintaan.

Tyrnimarjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia; jopa 360 mg/ 100 gr. sekä E- ja K-vitamiineja. Tyrnimarjojen oranssi väri kertoo niiden sisältämistä karotenoideista. Lisäksi tyrnin marjat sisältävät erilaisia polyfenoleita, aminohappoja, sokereita, mineraaleja sekä kasvisteroleja.

Tyrni on hyvin hapan marja. Sen happamuus tulee omenahaposta. Tyrnimarjat sisältävät myös kiniinihappoa, jolla on supistava vaikutus. Tyrniöljyn sisältämien rasvahappojen on todettu helpottavan silmien kuivuudesta kärsivien henkilöiden oireita. Tyrniöljyä pitää tällöin nauttia sisäisesti. Tutkimus on tehty Turun Yliopistossa 2011 (Petra Larmo).

Tyrnimehu on aika arvokas tuote. Kaikkein arvokkain osa marjasta on kuitenkin tyrnin hedelmälihassa ja siemenissä oleva öljy. Tämä tarina kertoo nimenomaan tuosta kallisarvoisesta öljystä.

Tyrniöljyä valmistetaan kahdella tavalla

Tyrniöljyä valmistetaan sekä tyrnin hedelmälihasta että tyrnin siemenistä. Tyrnin siemenissä öljyä on 7-11%.  Hedelmälihan öljypitoisuus on 1,5-3%.

  • Hedelmälihasta valmistettu öljy on väriltään tumman oranssia. Sen koostumus on paksu. Öljy muuttuu nestemäiseksi huoneenlämmössä. Jääkaapissa se paksunee selkeästi eikä tahdo tulla pullosta ulos.
  • Siemenistä valmistettu tyrniöljy on väriltään vaalean oranssia ja kirkasta. Se ei kiinteydy jääkaapissa.
  • Monet tyrniöljyt sisältävät simenöljyn lisäksi myös hieman hedelmälihasta valmistettua öljyä.

Tyrniöljyt sisältävät arvokkaita rasvahappoja

Tyrniöljy on esimerkki öljystä, joka voi olla ihan eri tuote riippuen mistä osasta kasvia se on valmistettu.

Hedelmälihasta valmistettu öljy eroaa suuresti siemenöljystä rasvahappojen osalta.

  • Hedelmälihassa oleva öljy sisältää paljon tyydyttämättömiä rasvahappoja sekä karotenoideja.
  • Siemenöljy puolestaan sisältää runsaasti monityydyttämättömiä rasvahappoja. Molemmat öljyt sisältävät runsaasti tokoferoleja, tokotrienoleja ja kasvisteroleja.
  • On olemassa myös tyrniöljyä, johon on käytetty sekä marja että siemenet. Tällaisen öljyn rasvahappokoostumus on huomattavasti monipuolisempi.

Tyrnin siemenistä puristettu öljy sisältää runsaasti linolihappoa sekä alfalinoleenihappoa

tyrni
Kuva Frauke Feind Pixabaystä

Nämä rasvahapot tekevät tyrninsiemenöljystä hyvin imeytyvän ns. kuivaöljyn. Tyrninsiemenöljy imeytyy todella hyvin ihoon. Tyrninsiemenöljy öljy sopii hyvin monenlaiseen käyttöön ja useimmille ihotyypeille.

Korkean alfalinoleenihappopitoisuuden takia tyrninsiemenöljy liiallisesti käytettynä kuivattaa ihoa. Korkea linolihappo sekä alfalinolihappopitoisuus merkitsee myös heikkoa säilyvyyttä. Siemenistä valmistettu tyrniöljy tulisi säilyttää aina jääkaapissa. Se kannattaa myös hankkia mieluiten kapseleina. Ethän tarvitse kovinkaan montaa tippaa tyrniöljyä tuotteeseesi. Pari kapselia riittää aivan mainiosti annokseen voidetta tai seerumia.

Alla on tyrninsiemenöljyn rasvahappokoostumus. Rasvahappokoostumus on suuntaa antava. Rasvahappojen koostumukseen vaikuttaa suuresti kasvupaikka, sääolot ja lajike.

  • Linolihappo 37-44%
  • Alfa-linoleenihappo 27-31%
  • Öljyhappo 18-22%
  • Palmitiinihappo 7%
  • Steariinihappo 2,5-3%

Tyrninsiemenöljyn hyödyt iholle

Seuraavat tyrniöljyn hyödyt iholle koskevat vain pelkistä siemenistä puristettua tyrniöljyä. Suuressa osassa myytävistä tyrniöljyistä saattaa olla mukana myös hieman tyrnin hedelmäosaa. Öljy puristetaan mäskistä, joka jää jäljelle mehun valmistuksesta. Mäskissä on mukana siemenet sekä hieman hedelmälihaa.

  • Tyrninsiemenöljyn sisältämät linolihappo ja alfalinoleenihappo ovat hyvin ihoon imeytyviä öljyjä. Niistä ei jää ihon pintaan rasvaista tuntumaa. Siksi tyrninsiemenöljy sopii herkästi rasvoittuvalle iholle ja kevyisiin päivävoiteisiin
  • Tyrninsiemenöljyn sisältämä linolihappo sopii erittäin hyvin ihonhoitoon. Linolihappo ei tuki huokosia. Parhaat ihonhoitoöljyt sisältävät runsaasti linolihappoa.
  • Tyrninsiemenöljy sisältää erittäin paljon iholle tärkeitä antioksidantteja sekä ravinteita.
  • Alfalinoleenihapon on todettu vähentävän ihon ikääntymisen merkkejä. Iän myötä ihmisen kyky käyttää hyväksi ravinnon alfalinoleenihappoa vähenee.

Miten käytän tyrninsiemenöljyä?

Käytä tyrninsiemenöljyä meikin alle tuleviin voiteisiin sillä se imeytyy helposti eikä jätä rasvaista tuntumaa. Tyrninsiemenöljy on eräs suosikkini myös silmänympärystuotteisiin. Ohuena ja helposti imeytyvänä öljynä se ei aiheuta silmänympärysiholla turvotusta.

Runsaan antioksidanttipitoisuuden sekä hivenaineiden takia tyrninsiemenöljy on erityisen hoitava tuote. Siksi se sopii hyvin ravitseviin seerumeihin. Lisää hieman tyrninsiemenöljyä myös anti-ages tuotteisiin.

Tyrnimarjoista valmistettu öljy sisältää runsaasti omega-7 rasvahappoja

En tiedä ainuttakaan öljyä, jossa olisi niin suuria määriä omega-7 rasvahappoja kuin tyrninmarjaöljyssä. Omega-7 rasvahapot tekevät tyrninmarjaöljystä erityisen hoitavan ihoöljyn.

Tyrnin marjoista puristettua tyrniöljyä käytetään niin sisäisesti kuin ulkoisestikin sen sisältämän omega-7 rasvahapon takia. Tämä rasvahappo on nimeltään palmitoleiinihappo (16:1). Palmitoleiinihappoa on jonkin verran eläinkunnan tuotteissa sekä joissakin kasvikunnan tuotteissa kuten macadamiapähkinöissä. Palmitoleiinihappoa on myös äidinmaidossa kohtalaisen runsaasti. Palmitoleiinihappo onkin kemiallisesti erittäin lähellä sapieniinihappoa, joka on ihmisen oma rasvahappo.

Pelkistä tyrnimarjoista ilman siemeniä valmistettu öljy säilyy paremmin kuin siemenöljy. Siinä on vain vähän herkästi hapettuvia rasvahappoja.

Seuraava tyrnimarjaöljyn rasvahappokoostumus on suuntaa antava. Rasvahappojen koostumukseen vaikuttaa suuresti kasvupaikka, sääolot ja lajike.

Tyrnimarjaöljyn hyödyt iholle

Tyrnimarjaöljy on ihonhoitotuote, jota on hyvin vaikea korvata. Omega-7 rasvahappo, palmitoleiinihappo, on erityisesti iholle ja limakalvoille hyödyllinen aine. Palmitoleiinihappoa on erityisen runsaasti tyrnimarjoista puristetussa öljyssä.

  • Tyrnimarjaöljyä on käytetty vuosisatojen ajan ihosairauksien hoidossa. Sillä on lievitetty esimerkiksi palovammoja.
  • Tyrnimarjaöljy sopii ikääntyvälle iholle antioksidanttiensa ansiosta
  • Tyrnimarjaöljy tuo iholle kosteutta ja kimmoisuutta
  • Tyrnimarjaöljyn sisältämä palmitoleiinihappo on ihoa suojaava öljy. Palmitoleiinihappo vahvistaa epidermistä ja suojaa sitä kosteuden menetykseltä.
  • Tyrnimarjaöljyssä on runsaasti ainesosia, jotka toimivat ihoa rauhoittaen. Tyrnimarjaöljy vähentää ihon punoitusta ja turvotusta.
  • Tyrnimarjaöljyä on suositeltu käytettäväksi ruusufinnin, ekseeman ja aknen yhteydessä. Lääketieteellistä näyttöä tyrnimarjaöljyn vaikutuksesta ei ole. Monet ovat kuitenkin todenneet sen auttaneen iho-ongelmissa.

Miten käytän tyrnimarjaöljyä?

Tyrnimarjaöljy sopii erityisesti suojaaviin tuotteisiin kuten yövoiteisiin, ulkoilutuotteisiin ja huulituotteisiin. Tyrnimarjaöljyä käyttämällä saat lisättyä tuotteen palmitiini ja palmitoleenihappopitoisuuksia merkittävästi. Vaikka tyrnimarjaöljy on arvokas tuote, tarvitset sitä vain hyvin vähän.

Tyrnimarjaöljyn voi lisätä tuotteen öljyfaasiin muiden öljyjen mukana. Sen voi huoletta kuumentaa 80 asteeseen 30 minuutiksi säilyvyyden parantamiseksi.

Tyrniöljy, joka on puristettu koko marjasta

Jos öljy on valmistettu koko marjasta käyttäen myös siemenet, muuttuu rasvahappokoostumus jälleen. Nyt käytössäsi on huomattavasti enemmän eri rasvahappoja. Tyrnimarjat hyödynnetään usein mehuna. Hieman hedelmälihaa ja siemenet sisältävästä mäskistä puristetaan öljyä. Tällaisen öljyn rasvahappokoostumusta ei voi tarkasti sanoa. Se muistuttaa kuitenkin enemmin tyrninsiemenöljyä kuin tyrnimarjaöljyä.

Koko marjasta valmistettu tyrniöljy on herkästi hapettuvaa, sillä siinä on runsaasti herkästi hapettuvia rasvahappoja. Siksi se kannattaakin hankkia kapseleina.

Tässä suuntaa antava rasvahappokoostumus tyrniöljystä, joka on valmistettu koko marjasta siemenineen. Saadaksesi täsmällistä tietoa, kysy tuotteen rasvahappokoostumus myyjältä.

  • Palmitiinihappo 33%
  • Palmitoleiinihappo 30-37%
  • Steariinihappo 1-2%
  • Öljyhappo 2-6%
  • Eikoseenihappo 3-6%
  • Linolihappo 18-20%
  • Alfalinoleenihappo 1-2%

Kaikki kolme tyrniöljyä ovat kokeilemisen arvoisia

tyrnioljy
Kuva silviarita Pixabaystä

Nyt kun tiedät hieman enemmin tyrniöljyistä voit valita itsellesi mieluisan tuotteen. Varmista myyjältä ennen ostopäätöstä onko kyseessä tyrnimarjaöljy vai tyrnin siemenistä puristettu öljy. Näin saat tarkoituksiisi sopivan öljyn.

Tyrniöljyjen hankinnassa kannattaa ottaa huomioon öljyn säilyvyys. Kotimainen tyrniöljy sisältää usein paljon linolihappoa ja alfalinoliinihappoa. Nämä hapettuvat todella herkästi. Hanki siis tuotteesi mahdollisimman pienissä erissä. Itse suosin tyrniöljykapseleita.

Tumman oranssi ja sakea tyrnimarjaöljy säilyy huomattavasti paremmin. Se on täynnä karotenoideja ja ihoa helliviä rasvahappoja. Tyrnimarjaöljy on oikea valinta talven suojaaviin tuotteisiin.

Oletko kokeillut tyrnistä valmistettuja öljyjä? Kerro kokemuksistasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish