Polyfenolit kuulostavat kovin tieteelliseltä jutulta. Miten ne liittyvät kotikosmetiikan raaka-aineisiin ja valmistukseen? Onko luonnonkosmetiikassa polyfenoleita? Otin polyfenolit mukaan tähän blogiin kahdesta erittäin hyvästä syystä. Ensiksikin jokainen, joka on valmistanut kotikosmetiikkaa, on myös lisännyt tietoisesti tai tietämättään polyfenoleita tuotteisiinsa. Toinen syy on polyfenolien kyky vaikuttaa tehokkaasti ihon uloimpiin kerroksiin. Polyfenoleilla saadaan todellakin tuloksia aikaan ihonhoidossa. Mitä ovat polyfenolit ja miten voin käyttää niitä hyödyksi kosmetiikassa? Lähdetäänpä tutkimaan asiaa lähemmin.

polyfenolit-kosmetiikassa
Luonnonyrttien polyfenolit sisältävät tärkeitä kosmetiikan vaikuttavia aineita

Mitä ovat polyfenolit?

Polyfenolit ovat pääasiassa kasveissa esiintyviä luonnollisia kemiallisia yhdisteitä. Polyfenolien tarkoituksena on suojella kasvia pilaantumiselta, hyönteisiltä, UV-säteiltä sekä mikrobeilta. Polyfenolit ovat antioksidantteja.

Polyfenoleita esiintyy runsaasti lähes kaikissa kasveissa. Terveellisiksi luokitelluissa vihanneksissa, hedelmissä ja marjoissa on huomattavia määriä polyfenoleita. Kupillisessa kahvia tai teetä löytyy jopa 100mg polyfenoleita. Todisteet viittaavat siihen, että polyfenolipitoisen ruuan syöminen vähentää riskiä sairastua kroonisiin sairauksiin. Polyfenoleilla voidaan myös vaikuttaa ihoon ulkoapäin.

Polyfenolit kosmetiikassa

Kosmetiikassa harvoin tulee törmänneeksi sanaan polyfenolit.  Silti polyfenoleita löytyy runsain mitoin etenkin luonnonkosmetiikasta. Kaikki kosmetiikka, jossa on käytetty aitoja, kasveista saatuja uutteita sisältää varmasti myös polyfenoleita.

Polyfenoleilla on antioksidanttisia vaikutuksia. Olet varmasti törmännyt kosmetiikkaan, jonka kerrotaan sisältävän antioksidantteja. Antioksidantit ovat laaja ryhmä aineita, jotka estävät solujen hapettumista. Niihin kuuluvat polyfenolien ohella esimerkiksi vitamiinit. Nyt puhumme vain polyfenoleista, sillä niillä on ihoon aivan ainutlaatuisia vaikutuksia.

Miten polyfenolit vaikuttavat ihollasi?

Polyfenolit vaikuttavat iholle levitettynä vain ihon uloimpiin kerroksiin. Kosmetiikassa olevilla polyfenoleilla voidaan vaikuttaa moniin sellaisiin iho-ongelmiin, jotka ovat aivan ihon pinnassa. Polyfenoleja sisältävät tuotteet eivät vaikuta ihon syvimmissä kerroksissa.

Polyfenolit ovat tehokkaita antioksidantteja. Ne suojaavat ihoasi ulkoisilta ärsykkeiltä kuten auringonvalolta. Ne eivät kuitenkaan ole varsinaisia UV-suojia. Toimiva, testattu UV-suoja sinun on hankittava aina kaupasta. Polyfenoleja sisältävien tuotteiden on kuitenkin todettu tehostavan UV-suojan vaikutusta iholla.

Polyfenolit korjaavat auringon ja lämmön aiheuttamia vaurioita iholla. Auringon aiheuttamat tummat pisteet iholla voivat vaaleta ja jopa kadota, kun käytämme tehokkaita polyfenoleita ihonhoidossa.

Polyfenolit ovat myös hyviä after-sun tuotteissa. Ne hoitavat ihossa olevia UV-säteilystä johtuvia vaurioita. Polyfenolit hillitsevät tulehdusta ja rauhoittavat ihoa auringonoton jälkeen.

Polyfenolit pystyvät korjaamaan ihollamme olevia pieniä ikääntymisen merkkejä kuten hiuksenhienoja ryppyjä. Polyfenoleiden ikääntymisen merkkejä torjuva vaikutus perustuu antioksidantteihin sekä UV-säteiltä suojaavaan vaikutukseen. Polyfenoleiden antioksidantit estävät iholla tapahtuvaa hapettumista. Voit lukea asiasta enemmin tästä NCBI:n artikkelista.

Polyfenolit ovat iso joukko kasvikemikaaleja.

Erilaisia polyfenoleita tunnetaan yli 8000. Tunnetuimpia polyfenoleita ovat flavonoidit.

Eri polyfenoleilla on toisistaan poikkeavia erityisominaisuuksia. Luettelen seuraavaksi muutamia polyfenoleita ja niitä sisältäviä kasveja. Samassa kasvissa on aina useampia erilaisia polyfenoleita.

Flavonoidit ovat suurin yksittäinen ryhmä polyfenoleja

Flavonoidit ovat polyfenoleja, jotka vaikuttavat siihen miltä kasvi maistuu ja minkä värinen se on. Flavonoideja on noin 60% kaikista polyfenoleista. Ne ovatkin tärkein ryhmä vaikuttavia aineita, joita uutetaan yrteistä ihonhoitotuotteisiin. Seuraavaksi luettelen sinulle muutaman erittäin hyödyllisen flavonoidin.

Tanniinit ovat supistavia ja karvaita flavonoideja.

Tanniineita on runsaasti esimerkiksi vihreässä teessä ja kahvissa. Niitä löytyy pienempiä määriä myös ruusukasveista. Tanniinien supistava vaikutus perustuu niiden kykyyn saostaa proteiineja. Supistavia, runsaasti tanniineja sisältäviä uutoksia voit käyttää esimerkiksi kasvovesissä. Tanniinit supistavat huokosia ja saavat ihon näyttämään kiinteältä. Kahvinporojen käyttäminen kasvonaamioissa on perusteltua. Myös jalkojen ja käsien kuorinta-aineita voit valmistaa tanniineja sisältävästä kahvista.

Mustikka ja punakaali ovat kuuluisia antosyaani-väriaineestaan

Antosyaani on tunnetuin flavonoidi. Se on esimerkiksi mustikassa tai punakaalissa esiintyvä väriaine. Myös tummissa viinirypäleissä on runsaasti antosyaaneja. Antosyaani on erityisen voimakas antioksidantti.

Vadelma ja oliivi sisältävät runsaasti rutiinia

Rutiini kuuluu myös flavonoidien ryhmään. Rutiini parantaa verenkiertoa. Rutiinia sisältäviä uutteita kannattaa käyttää silloin kun tarkoituksena on elvyttää ihon verenkiertoa. Rutiini myös hillitsee tulehduksia. Rutiinia on runsaasti esimerkiksi vadelmassa, tattarissa sekä tuoreissa oliiveissa.

Miksi kannattaa käyttää vihreää teetä kosmetiikassa?

EGCG on flavonoidi, jota esiintyy etenkin vihreässä teessä. Se on tärkein vihreän teen vaikuttavista aineista. Nykyisin tutkitaan jopa EGCG:n syöpää ehkäisevää vaikutusta. EGCG suojaa ihoa auringon UV-säteilyltä. EGCG:llä on erityisen kosteuttava vaikutus ihoon. Se on samalla myös erittäin tehokas antioksidantti. Nämä kaikki uskomattomat vaikutukset saat kosmeettiseen tuotteeseesi, kun käytät siinä vihreää teetä. Vihreässä teessä on lisäksi muita polyfenoleita, jotka tekevät siitä yhden parhaista ihonhoidon raaka-aineista.

Polyfenoliset amidit ovat erityislaatuisia polyfenoleita

Polyfenolisiin amideihin kuuluu paprikan polttavat kapsaisinoidit, joita ei ihonhoidossa juuri käytetä. Ne sopivat paremmin yrttilääkintään kipua ja kolotuksia poistamaan. Kauran avenantramidit sen sijaan ovat erityisen hyödyllisiä ihonhoidossa. Ne rauhoittavat ihoa ja poistavat kutinaa. Olen aikaisemmin kirjoittanut kaurasta artikkelin, joka löytyy täältä.

Miten voin lisätä polyfenoleita kotikosmetiikan tuotteisiin?

Polyfenolien lisääminen kotikosmetiikan tuotteisiin on todella yksinkertaista. Polyfenolit liukenevat kuumaan veteen sekä etikkaan. Polyfenoleiden liuottaminen veteen onnistuu helpoiten. Sinun pitää vain valmistaa yrttihauduke eli tee mieleisestäsi yrtistä. Jos koskaan olet valmistanut kotikosmetiikkaa, tämä on tuttu työvaihe sinulle.

Polyfenoleita voit lisätä emulsiovoiteeseen todella näppärästi käyttämällä vesifaasina yrttihauduketta. Yrttihauduke vaikkapa kamomillasta tai nokkosesta onkin hyvä pohja emulsiovoiteelle. Saat voiteeseesi runsaasti erityisen arvokkaita polyfenoleita. Kamomillassa on runsaasti polyfenolia nimeltä apigeniini. Apigeniini torjuu ikääntymisen merkkejä sekä suojaa ihoa UV-säteilyn vaaroilta.

Polyfenolit auttavat ihoasi monin eri tavoin

polyfenolit-kosmetiikassa
Vihreä tee sisältää erityisen runsaasti useita arvokkaita polyfenoleja

Antioksidanttien vaikutuksesta ravinnossamme on puhuttu paljon. Meidän pitäisi syödä marjoja, hedelmiä ja vihanneksia, että saisimme näitä arvokkaita aineita estämään solujemme hapettuminen. Iholla polyfenolit pystyvät toimimaan hieman samalla tavoin.

Polyfenoleita sisältävä kosmetiikka suojaa ihoamme hapettumiselta.  Kun seuraavan kerran valmistat kotikosmetiikkaa muista ihoa suojaavat, tärkeät polyfenolit. Niitä saat tuotteisiisi helpoiten käyttämällä erilaisia yrttihaudukkeita. Kaiva siis esiin kesällä kuivaamasi yrtit ja uuta niistä arvokkaita polyfenoleita oman ihosi suojaamiseksi.

Oletko käyttänyt yrttihaudukkeita kosmetiikan valmistuksessa?

Vartalopuuteri valmistetaan yleensä talkista. Talkki on kuitenkin tutkimuksissa osoittautunut mahdollisesti haitalliseksi kemikaaliksi. Tutkimukset ovat kuitenkin vielä kesken eikä asiasta ole varmuutta. Päätin kuitenkin valmistaa oman vartalopuuterini turvallisemmista aineksista.

vartalopuuteri

Vartalopuuteri on kosmetiikatuote jonka soisi palaavan jälleen suosioon. Ennen deodoranttien ja antiperspiranttien keksimistä vartalopuuteria käytettiin pajon. Vartalopuuterin tarkoituksena on imeä iholta ylimääräinen rasva ja  kosteus. Iho tuntuu puuteroinnin jälkeen kuivalta ja raikkaalta. Vartalopuuterin voi hajustaa miedosti eteerisillä öljyillä. Näin saat helposti ja nopeasti upean ihonhoitotuotteen.

Miksi vartalopuuteria kannattaa käyttää?

Vartalopuuterin tarkoitus on imeä iholta kosteutta ja rasvaa. Jos hikoilet todella runsaasti mikään tuote ei tietysti ole silloin riittävä. Vartalopuuteria voit käyttää  esimerkiksi lämpiminä kesäpäivinä kun haluat että pusero ei liimaudu ihoon kiinni.

Vartalopuuteri myös neutraloi hajuja. Tuoksut pitempään raikkaalta vaikka käyttäisit hajustamatonta vartalopuuteria.

Käytä vartalopuuteria silloin kun haluat pukeutua suihkun jälkeen. Iho pysyy kastuttuuaan pitkään kosteana. Vartalopuuteri saa ihon pinnan tuntumaan kuivalta jolloin vaatteet on helpompi pukea.

Voit käyttää vartalopuuteria vartalovoiteen levityksen jälkeen. Usein vartalovoide kestää hetken imeytyä. Jos pukeudut heti voiten levittämisen jälkeen tarttuu osa voiteesta vaatteisiin. Voit pukea vaatteet hieman aikaisemmin jos levität iholle vartalopuuteria.

Vartalopuuteria voi käyttää myös deodoranttina. Levitä sitä kainaloihin kuivattamaan ja raikastamaan ihoa. Se neutraloi hienhajua myös hajustamattomana.

Mtä vartalopuuteri sisältää?

vartalopuuteri

Vartalopuuteriin ei tarvita monia ainesosia. Minun versioni on varsin yksinkertainen. Koska puuteri on vedetön tuote se ei tarvitse säilöntäainetta. Puuteri ei myöskään tarvitse rakennetta parantavia aineita kuten emulgaattoreita tai paksuntajia. Siksi vartalopuuteri onkin niin ekologinen tuote.

Magnesiumkarbonaattijauhe

Magnesiumkarbonaattijauhe on luonnonmukaisten puuterien raaka-aine. Se on valkoinen, erittäin hienojakoinen ja pölyävä jauhe. Mgnesiumkarbonaattia voit käyttää mineraalimeikeissä sekä hiusten kuivapesuun ja hiuspuuterina.

Magnesiumkarbonaattijauhetta voi käyttää myös osana jauhemaista aurinkosuojaa. Jauhemainen aurinkosuoja on loistava keksintö. Jauhemainen aurinkosuoja ei ole tehokas aurinkosuoja yksin käytettynä. Sillä saa kuitenkin uskomattoman hyvän lisäsuojan yhdessä luonnonkosmetiikkatasoisen voidemaisen aurinkosuojan kanssa.

Arrowjuurijauhe

Arrowjuurijauhe on tärkkelys kuten maissitärkkelys sekä riisitärkkelyskin. Voit tietysti käyttää arrowjuurijauhon sijaan joko maissitärkkelystä  tai riisitärkkelystä. Itse pidän kuitenkin arrowjuurijauhoa ylivoimaisesti parempana. Se pystyy imemään iholta tehokkaasti kosteutta. Arrowjuurijauho on hyvin neutraali ja erittäin hellävarainen. Sitä voi käyttää sellaisenaan jopa pienen vauvan vauvapuuterina.

Eteeriset öljyt

Vartalopuuteri on tuote jonka moni haluaa tuoksuttaa mieleisekseen. Valittavanasi on koko eteeristen öljyjen kirjo. Itse pidän vartalopuuterissa sellaisista tuoksuista kuin laventeli , piparminttu tai vanilja.

Piparminttuöljy on todella raikastava ja sopii koko perheelle.

Olen myös hajustanut vartalopuuteria aidolla vaniljalla. Laitoin kuivan, käytetyn (siemenet poistettu sisältä) vaniljatangon vartalopuuteritölkkiin viikoksi. Puuteri imi vaniljatangosta luonnollista tuoksua itseensä.

Kuivatut kukat

Olen jauhanut joskus vartlopuuteriini kuivattuja kukkien terälehtiä. Kukat pitää jauhaa todella hienoksi pölyksi. Huhmareella tämä hoituu kätevästi. Parhaita kukkajauheita vartalopuuteriin ovat

Kosmeettiset savet

jauhemainen-aurinkosuoja

Vartalopuuteriin olen käyttänyt pääasiassa kaoliinia. Se on mieto ja hyvin vaalea, puuterimainen savi. Se on myös hyvin kevyttä joka on tässä tuotteessa hyvä asia. Kaoliini auttaa hajujen neutraloimisessa. Se on antimikrobinen ja jonkin verran kosteutta puoleensa imevä. Kaoliini ei ärsytä herkkää ihoa.

Jos kaipaat tehokkaampaa savea, kannattaa valita bentoniittisavi. Bentoniitti pystyy imemään erittäin tehokkaasti kosteutta sekä rasvaa puoleensa. Bentoniitti on tummempaa ja raskaampaa jauhetta. Puuterista ei tule bentoniitilla niin unelmankevyttä mutta tehokkaampaa kyllä.

Miten vartalopuuteri valmistetaan?

vartalopuuteri

Vartalopuuterin valmistamisessa on tärkeää se että ainesosat sekoitetaan kunnolla. Koska nyt käsitellään mineraaleja sinun kannattaa valita astioiksi ja sekoitusvälineiksi kaikkea muuta kuin metallia. Metalli heikentää mneraalien kykyä imeä itseensä kosteutta ja öljyjä.

Käytän itse puulusikkaa ja lasikulhoa. Koska ainesosat ovat kuivia, puu on todella erinomainen sekoitusväline. Lasikulho puoltaa paikkaansa siksi että voin tarkistaa lasin läpi onko kaikki ainekset tasaisesti sekoittuneet.

Voit  tietysti valita myös puukulhon, muovikulhon tai keraamisen kulhon tähän työhön.

Mittaa astiaan seuraavat ainesosat

Tee näin:

Vinkki: voit valmistaa erittäin yksinkertaisen, koko perheen vartalopuuterin pelkästään sekoittamalla arrowjuurijauhetta sekä magnesiumkarbonaattijauhetta.

Jauhemainen aurinkosuojan buusteri

jauhemainen-aurinkosuoja

Mineraalit ovat tehokkaita fysiologisia aurinkosuojia. Tämä jauhe ei ole varsinainen aurinkosuoja sillä sen tehoa ei ole testattu virallisesti. Olen kuitenkin itse tätä käyttänyt ja hyväksi todennut. Voit käyttää jauhemaista aurinkosuojaa lisäsuojana luonnonkosmetiikkatasoisen, virallisesti  UV testatun aurinkosuojan kanssa. Hyviä luonnonkosmetiikkatasoisi aurinkosuojia löydät GreenDealista. GreenDeal on luonnonkosmetiikan ja pesuaineiden nettikauppa. Heidän ensimmäinen kivijalkamyymälänsä avautuu 29.8.2019 Tapiolassa kauppakeskus Ainoan läheisyydessä Itätuulenkujalla.

Näin valmistat jauhemaista aurinkosuojan boosteria

Valmista helposti ja nopeasti jauhemaista aurinkosuojan buusteria sekoittamalla 2 ruokalusikallista magnesiumkarbonaattijauhetta, 2 ruokalusikallista arrowjuurijauhetta sekä  1 ruokalusikallinen sinkkijauhetta .

Sekoita kaikki ainesosat lasikulhossa puulusikalla. Vältä metallia. Pakkaa jauhe lasipurnukkaan.

Käyttö:

Mineraalijauheet ovat hyvin monikäyttöisiä ja yksinkertaisia käyttää. Kokeile näitä helppoja ohjeita. Näillä pääset alkuun mineraalikosmetiikan valmistamisessa!

Oletko valmistanut mineraaleista kosmetiikkaa? Kerro kommeteissa omat mineraalikosmetiikkavinkkisi!

Taas paistaa aurinko ja talvi taitaa olla nyt takana. Auringosta pitäisi nauttia mahdollisimman paljon mutta talvenkalpea ihomme ei vielä kestä polttavia säteitä. Miten kannattaisi suojautua liian polttavalta auringonvalolta. Lue ajatuksiani luonnollisesta UV-suojauksesta.

luonnollinen-uv-suoja

Luonnollinen D-vitamiini

Me kaikki tarvitsemme auringonvaloa. Varsinkin talven jälkeen lämmin auringonpaiste on todella odotettu vieras. Auringolta ei tarvitse suojautua lainkaan, jos ei oleskele pitkiä aikoja suorassa auringonpaisteessa. Liiallinen auringolta suojautuminen estää luonnollisen D-vitamiinin muodostumisen kehossamme. Luonnollinen, ihon kautta muodostunut D-vitamiini on eri asia kuin purkista otettu D-vitamiini. Me tarvitsemme talven jälkeen tätä vitamiinia erityisen runsaasti.

Paras tapa sekä suojautua liialliselta auringonvalolta ja hankkia tarvittava luonnollinen D-vitamiini on liikkua ulkona vaihtuvassa varjossa ja välillä suorassakin auringonvalossa. Liikkumalla luonnollisesti iho ei pala niin herkästi.

Suojaa itsesi ja lapset liialliselta auringolta vaatteilla

Jos ihosi on hyvin herkkä auringolle voit suojata itsesi kevyellä mutta peittävällä vaatetuksella. Lapset palavat herkästi auringossa. Heidän ihostaan kannattaa huolehtia sillä palanut iho altistaa aikuisena ihosyöville.

Miten saada lapsille luonnollinen UV-suoja

Lasten leikkipaikka ulkona kannattaa perustaa puiden katveeseen. Jos se ei ole mahdollista niin leikkipaikan voi suojata aurinkovarjolla tai katoksella.

Lasten vaatetus pitäisi olla tarpeeksi suojaavaa. Herkimmin lapset palavat uimarannoilla missä iho altistuu auringolle eniten. UV-suojaava uimapuku sekä aurinkovoide riittävällä suojakertoimella on ainoa tapa välttää lapsen ihon palaminen. Lapset viettävät uimarannalla aikaa suorassa paahteessa todella pitkiä aikoja ihan huomaamattaan uiden ja hiekkalinnoja rakennellen. Aikuisen tehtävä on huolehtia, että he eivät pala auringossa.

Suojaa myös tarvittaessa oma ihosi auringolta vaatteilla ja varjoilla. Kun iho alkaa punertaa se on yleensä jo palanut. Ihon lämpötila kertoo paljon. Tunnustellessasi ihoa sen pitää olla korkeitaan lämmin, ei siis kuuma.

luonnollinen-uv-suoja

Ravinto ja aurinko, sisäistä aurinkorasvaa

Ravinnolla on suuri merkitys ihon auringonsietokykyyn. Monet levittävät iholleen keltaista porkkanaöljyä ajatellen sen suojaavan palamiselta. Porkkana antaakin iholle auringonsietokykyä mutta ainoastaan syötynä. Kasvien fytokemikaalien kuten karotenoidien sekä flavonoidien vaikutusta auringonsietokykyyn on tutkittu jonkin verran. Näissä tutkimuksissa on huomattu, että esimerkiksi ravinnoksi nautitun porkkanan sisältämä karotenoidi sekä flavonoidit muissa kasveissa auttavat ihoa selviytymään paremmin auringonvalossa. Karotenoidit ovat luonnollinen UV-suoja.

Eräs parhaista tavoista parantaa ihon auringonsietoa on käyttää riittävän vahvaa D-vitamiinilisää. Mikä on riittävän vahva D-vitamiinilisä? Sinun kannattaa ensin mittauttaa oma D-vitamiinitasosi ja alkaa sen jälkeen käyttämään, jos tarpeellista, vahvaa D-vitamiinilisää. D-vitamiini kannattaa kuitenkin mittauttaa aika ajoin uudelleen. Sitä ei ole syytä nauttia liikaa.

Amerikassa tutkitaan paljon ravinnon vaikutusta ihmisen terveyteen. Amerikkalaisista tutkimuksista olen lukenut, että sellaiset kasvikset kuin tomaatti ja porkkana auttavat ihoa sietämään paremmin auringonvaloa. Tomaatti sisältää lykopeeni nimistä karotenoidia. Karotenoidit ovat paitsi erittäin hyviä antioksidantteja myös auringon haitallisilta vaikutuksilta suojaavia aineita.

Vanha tuttu porkkana on erittäin hyvä auringonpalvojalle niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Porkkanan karotenoidit voivat helposti värjätä ihon kellertäväksi varsinkin, jos juo paljon porkkanamehua. Tämä ei ole vaarallista.

C-vitamiini toimii ihoa suojaavana tekijänä auringon haitallisia vaikutuksia vastaan. C-vitamiinin vaikutusta iholla on tutkittu sekä sisäisesti ravinnon mukana nautittuna että ulkoisesti iholle levitettynä.

Totuus kasviöljyjen UV-suojasta

Vaikka ravinto on erittäin hyvä lisä taistelussa auringon haitallisia vaikutuksia vastaan, ei pidä kuitenkaan unohtaa tarvittaessa käyttää riittävää, UV-testattua aurinkosuojaa. Tutkimuksissa on nimittäin havaittu että ravinnosta saatu aurinkosuoja ei ole mitenkään riittävä vaikka käyttäisi runsaastikin tomaatteja, porkkanaa tai D- ja C-vitamiinia.

Kasviöljyjen sisältämien flavonoidien UV-suojasta on olemassa hyvin paljon artikkeleita. Monissa sivustoissa kasviöljyille on määritelty jopa suojakertoimet. Suojakertoimia ei kuitenkaan voi myöntää millekään öljylle. UV-suojakerroin myönnetään vain sellaisille tuotteille, jotka ovat testattu asianmukaisilla testeillä UV-säteiltä suojaaviksi. Yksikään luonnonöljy ei ole läpikäynyt virallista UV-testausta. Niitä ei siis voi pitää auringonsuojatuotteina.

Kookosöljystä puhutaan usein luonnollisena aurinkorasvana. Ne puheet kannattaa unohtaa. Kookos ei estä mitenkään auringon UV-säteitä vaikuttamasta ihoon. Kookos on sen sijaan erittäin hyvä auringonoton jälkeen rauhoittamaan ihoa. Kookos on viilentävä öljy jolla on antiseptisia ominaisuuksia.

Fotosynteettiset pigmentit, mitä kummajaisia ne oikein ovat?

luonnollinen-uv-suoja

Kasviöljyistä on iloa auringonpalvojille sillä ne auttavat ihoa ruskettumaan kauniisti. Kasvien sisältämät pigmentit kuten klorofylli eli lehtivihreä sekä karoteeni auttavat kasvia yhteyttämään. Yhteyttäminen on kasvin tapa hankkia energiaa auringonvalosta. Kaikissa kasveissa on monen värisiä pigmenttejä. Lehtivihreä eli klorofylli on niistä tavanomaisin. Porkkanan oranssi väripigmentti sekä tomaatin punainen väripigmentti ovat nimeltään karotenoideja. Ne eivät pysty yksin välittämään aurinkoenergiaa kasville. Porkkanan ja tomaatin väripigmentit, karotenoidit toimivat klorofyllin apuna auringonsäteiden kaappaamisessa. Porkkanaöljyn karotenoidit toimivat ihollasi ihan samalla tavalla; kaappaavat auringon ruskettavia säteitä ihollesi.

Porkkanaöljy ja porkkanansiemenöljy ja mitä eroa niillä on?

Porkkanaöljy ja porkkanansiemenöljy ovat kaksi aivan erilaista öljyä, jotka ovat tapana sekoittaa melkein aina. UV-suojaavista öljyistä puhuttaessa nostetaan esiin usein porkkanaöljy. Porkkanaöljy on meille näistä se tutuin.

Mitä on porkkanaöljy?

Haluaisin ensin tarkentaa mitä on porkkanaöljy. Se on mitä tahansa kantoöljyä (esim. auringonkukka, oliiviöljy, rypsiöljy tms.), johon on uutettu kuivattua porkkanaa. Porkkanaöljy on väriltään oranssia johtuen porkkanan karotenoideista, jotka ovat rasvaliukoisia. Porkkanaöljyä voi tehdä aivan helposti itsekin vaikkapa tällä ohjeella.  Porkkanaöljyn ei siis ole edes väitetty ehkäisevän UV-säteitä. Se sekoitetaan aivan liian usein porkkanansiemenöljyn, jolla tällainen väittämä on olemassa. Kirkkaan oranssin väristä porkkanaöljyä voi käyttää mainiosti aurinkovoiteissa, sillä se antaa iholle kauniin rusketuksen. Tuunaa siis oma aurinkovoiteesi oranssilla porkkanaöljyllä vaikkapa tällä ohjeella. Jos olet aikeissa hankkia porkkanaöljysi kaupasta, tarkista ensin mihin öljyyn porkkanat ovat uutettu. Oliiviöljy ei ole suinkaan se paras öljy tässä tapauksessa.

Mitä on porkkanansiemeöljy?

Porkkanansiemenöljy on porkkanan pienistä siemenistä puristettu erittäin hintava ja harvinainen öljy. Porkkanansiemenöljy on väriltään kauniin vihreää johtuen sen runsaista flavonoideista. Nimenomaan porkkanansiemenöljyn UV-kertoimeksi väitetään jopa SPF 40. Tämä UV-kerroin ei tietysti pidä paikkaansa. Flavonoideilla on kuitenkin heikko auringonvaloa ehkäisevä vaikutus mutta se ei mitenkään riitä suojaamaan palamiselta. Älä siis koskaan käytä porkkanansiemenöljyä aurinkosuojana. Se ei estä palamiselta. Porkkanansiemenöljyä voit silti käyttää ehkäisemään ikääntymisen merkkejä. Se on siihen aivan huippu öljy.

Fysiologiset aurinkosuojat

Fysiologiset aurinkosuojat tarkoittavat lähinnä mineraaleja kuten sinkkiä ja titaanidioksidia. Luonnonkosmetiikassa saa käyttää kumpaakin mineraalia mutta ei kuitenkaan nanokokoisena. Nanokokoiset mineraalit pystyvät kulkeutumaan ihon läpi ja voivat päätyä ties, minne elimistössä. Asiasta ei ole varmaa tieteellistä näyttöä mutta miksi käyttää niitä, kun on muitakin vaihtoehtoja. Nanokokoista sinkkiä ja titaanidioksidia käytetään joissakin ei-luonnonkosmetiikkalaatuisissa aurinkotuotteissa. Auringon UV-säteitä on hyvin vaikea suodattaa tehokkaasti. Lisäksi aurinkotuotteilta vaaditaan yhä enemmin tehoa ja käyttömukavuutta sekä kestävyyttä. Siksi nanokokoiset partikkelit ovat astuneet mukaan kuvaan. Niitä siis kannattaa varoa ja käyttää vain luonnonkosmetiikkalaatuisia aurinkosuojia, joita on runsaasti tarjolla.

Mineraalit ovat maailman vanhin UV-suoja

Kaikki mineraalit estävät auringon UV-säteitä. Ne ovat todellakin maailman vanhin luonnollinen UV-suoja. Ammoisina aikoina ihminen peitti itsensä mutaan, tomuun ja saveen välttyäkseen polttavalta auringolta. Ne muodostavat mekaanisen suojan iholle. Voit kokeilla ihollasi vaikkapa hellävaraista kaoliinisavea. Kotikosmetiikassa käytetään paljon magnesiumkarbonaattijauhetta sekä mica-jauheita, jotka ovat luonnollisia auringonsuojia.

Thanakajauhe on Burman naisten suosikki

Aasiassa vierailleet ovat ehkä törmänneet vanhaan burmalaiseen innovaatioon, Thanakajauheeseen. Thanakajauhetta uskallan mainostaa siksi että burmalaiset naiset ovat käyttäneet sitä aurinkosuojana satoja vuosia. Thanakajauhe on hyvin luonnollinen UV-suoja kuten mineraalit. Burmalaiset ovat tykästyneet thanakajauheeseen niin että eivät halua käyttää moderneja aurinkosuojia vaikka rahaa niiden ostamiseen löytyisikin. Burmalainen kauneusihanne palvoo vaaleaa, kuulasta ihoa. Sellainen heillä monella onkin koska thanakajauhe suojaa heitä auringolta. Meidän vaalea suomalainen ihomme ei todellakaan ole vertailukelpoinen burmalaiseen ihoon. Siksi suosittelen thanakajauhettakin vain varauksella. Thanakajauhetta valmistetaan erään sitruspuun puuaineksesta jauhamalla. Se on väriltään kauniin keltaista. Jauhe sekoitetaan veden kanssa ja sivellään iholle.

Olen itse käyttänyt useasti thanakajauhetta tuomaan lisää aurinkosuojaa helposti palaville ihoalueille. Thanakaa on vain aika vaikea saada Suomesta. Toivottavasti joku alkaisi toimittaa sitä vaikkapa luontaistuotekauppoihin myyntiin.

Kuten kaikki kasviöljyt, mineraalit eikä myöskään thanakajauhe ole virallinen, testattu UV-suoja. Itse käytän mineraaleja päivittäin suojaamaan ihoa sekä ilmansaasteilta että satunnaiselta liialliselta auringonvalolta. Rantalomalle en lähtisi mineraaleihin luottaen. Ne sopivat kuitenkin antamaan lisäsuojaa virallisesti testatun UV-suojan ohella.

Voiko aurinkosuojan valmistaa itse?

luonnollinen-uv-suoja

No, voi ja ei voi. Aurinkosuojan voi valmistaa esimerkiksi käyttäen sinkkioksidia voiteessa. Varsinainen aurinkosuoja se ei kuitenkaan ole. Aurinkosuojan valmistus ei nimittäin ole helppoa. Se on erittäin haastavaa jopa mammuttifirmoille. He käyttävät miljoonia kehittääkseen toimivan ja luotettavan aurinkosuojan siinä kuitenkaan aina onnistumatta niin hyvin. On todella naivia kuvitella, että me kotona pystyisimme siihen.

Luonnollinen UV-suoja on helppo valmistaa mutta tehokasta siitä ei saa. Voit helposti löytää kotitekoisten aurinkotuotteiden reseptejä, joissa on käytetty sinkkiä. Sinkki ei kuitenkaan levity kovinkaan tasaisesti iholle eikä siksi anna suojaa. Sinkki on mineraali eikä liukene voiteeseen. Voiteen teho ei välttämättä edes riipu sinkin tai muun mineraalin määrästä tai laadusta. Kotikonstein et saa mitenkään sinkkiä levittymään tasaisesti voiteeseen.

UV-suojan on läpäistävä tarkat ja luotettavat testit ennen, kun tuote saa SPF ( sun protect factor)kertoimen. Jos tuotteessa ei ole SPF kerrointa sitä ei voi pitää luotettavana aurinkotuotteena.

Voit kuitenkin valmistaa sinkkivoiteita. Niistä ei ole mitään haittaa iholle. Ne voivat jopa suojata ihoasi hieman auringolta mutta älä koskaan luota niihin. Hanki aina luotettava testattu luonnonkosmetiikkalaatuinen aurinkotuote. Greendeal on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa myyvä nettikauppa. Heidän valikoimissaan on hyvin turvallisia ja testattuja luonnonkosmetiikkalaatuisia aurinkotuotteita.

Auringonpalvojalle vinkkejä

Aurinkoisia kesäpäiviä kaikille!

Mikä on sinun luonnollinen UV-suoja?

enEnglish