Artemisia sarjani seuraava tuote on kasvovesi. Artemisia vulgaris eli pujo on ihoa rauhoittava ja hyvin syväpuhdistava yrtti. Siksi artemisiasta kannattaakin valmistaa myös rauhoittavaa kasvovettä. Kasvovesien valmistus on melko helppoa. Jos sinulla on varastossa kuivattua artemisiaa, valmistat tämän kasvoveden todella nopeasti. Kasvovesireseptissäni on useita ainesosia, jotka täydentävät tuotteen vaikutusta. Halutessasi voit jättää myös osan aineista pois.

artemisia-kasvovesi
Photo by Christina Deravedisian on Unsplash

Kenelle artemisia kasvovesi sopii?

Artemisia kasvovesi rauhoittaa ihoa ja saa ihon näyttämään kuulaammalta. Artemisia myös puhdistaa ihoa. Se tunkeutuu syvälle huokosiin tehoten myös hankaliin ihomatoihin. Suosittelen tätä kasvovettä erityisesti epäpuhtaalle ja herkästi rasvoittuvalle iholle. Artemisia sopii myös jos haluat ihollesi lisää kuulautta.

Kasvovesien säilyvyydestä

Kuten nimestäkin voi jo päätellä, kasvovedet sisältävät aina todella runsaasti vettä. Ilman säilöntäainetta ne eivät säily kuin viikon jääkaapissa. Monet kotikosmetiikan valmistajat ovatkin korvanneet kasvoveden laimennetulla omenasiiderietikalla. Omenasiiderietikka säilyy jääkaapissa kuukausia. Haluat kuitenkin joskus vaihtelua ja kokeilla yrttien voimaa. Kasvovesiä on hyvä vaihdella ihon kunnon ja vuodenajan mukaan.

En halua lisätä kasvovesiini säilöntäainetta. Kaikki säilöntäaineet haittaavat ihon omaa bakteeritoimintaa. Siksi valmistankin kasvovesiä vain viikon tarvetta varten. Säilytän kasvovedet aina jääkaapissa.

Artemisia kasvoveden ainesosat täydentävät toisiaan

Artemisia kasvoveden pohja muodostuu yrttihaudukkeesta, jonka voit valmistaa joko tuoreesta tai kuivatusta yrtistä. Yrttihaudukkeet ovat helppoja valmistaa.

Tarvitset 2 teelusikallista kuivattua yrttiä tai yhden ruokalusikallisen tuoretta yrttiä. Kaada yrttien päälle 2,5 desiä kiehuvan kuumaa vettä ja anna hautua 10 minuuttia. Suodata. Yrttihauduke on valmis.

Glyseroli

Glyserolia lisään usein kasvovesiin. Glyseroli eli glyseriini on luonnollinen osa kaikissa öljyissä ja rasvoissa. Rasvat koostuvat aina glyseriinistä ja erilaisista rasvahapoista. Glyseroli on humektantti eli kosteuttava ainesosa. Humektantit ovat aineita, jotka rakastavat kosteutta ja vetävät sitä puoleensa. Glyserolia ei kuitenkaan kannata lisätä kovin paljoa tuotteisiin monestakin eri syystä. Voit lukea glyserolista lisää täältä.

Taikapähkinävesi

Taikapähkinävesi on hydrosoli kuten ruusuvesi tai appelsiininkukkavesikin. Taikapähkinävesi toimii hyvin kasvovesissä, sillä se on erityisen supistava ainesosa. Hydrosolien lisääminen kasvovesiin parantaa myös tuotteen säilyvyyttä. Eteeristen öljyjen sijaan käytän mieluiten hydrosoleja tuoksuttamaan tuotteeni.

Arginiini

Arginiini on myös kosmetiikan ainesosa. Arginiinista minun pitäisikin kirjoittaa ihan oma juttunsa. Arginiini on aminohappo, jota käyttävät esimerkiksi urheilijat. Kosmetiikassa arginiinia lisätään tuotteisiin humektantiksi. Arginiini myös stimuloi kollageenin ja elastaanin tuotantoa. Siksi käytän usein arginiinijauhetta varsinkin kasvovesissä. Voit halutessasi jättää arginiinin myös pois tästä tuotteesta.

Pektiini

Pektiini on eräs suosikkituotteistani. Pektiini parantaa kasvoveden rakennetta ja toimii ihoa suojaavana ainesosana. Pektiiniä voit ostaa valmiina jauheena tai valmistaa itse syksyn omenoista. Käytä mieluiten kotimaisia luomuomppuja tai oman pihan myrkyttämättömiä omppuja. Jos käytät itse ompuista valmistamaasi pektiiniä, korvaa osa (10-30%) nesteestä pektiiniliuoksella. Lisää asiaa pektiinistä ja ohje kotitekoisen pektiinin valmistamiseen löytyy täältä.

Jos käytät valmista pektiinijauhetta, nesteen on oltava hapanta. Pektiini liukenee vain happamaan nesteeseen. Siksi tässä ohjeessa käytetään askorbiinihappoa.

Vinkki

Askorbiiniahappo

Kasvovettä käytetään tasaamaan ihon pH puhdistuksen jälkeen. Askorbiinihappo eli C-vitamiini on turvallinen ja suhteellisen luonnollinen hapan ainesosa kosmetiikassa. Voit säädellä kasvoveden happamuutta muuttamalla askorbiinihapon määrää.

Jos käytät liian happamia tai liian emäksisiä tuotteita, iho ärsyyntyy helposti. Voit tarkistaa kasvoveden happamuuden käyttämällä pH liuskoja. Normaalin ihon pH on 4,5 – 5,5. Jos ihosi on kuiva, pH on silloin korkeampi. Rasvaisen ihon pH on aina matalampi eli happamampi.

Hapolla on tässä kasvovedessä myös toinen funktio.  Jotta pektiini liukenisi tuotteeseen, nesteen on oltava hapanta. Voit myös korvata askorbiinihapon esimerkiksi sitruunahapollahapolla tai tilkalla omenasiiderietikkaa. Jotkut ovat herkistyneitä sitruunahapolle. Tarkista siis ensin soveltuuko se sinun ihollesi.

Näin valmistuu artemisia kasvovesi

Puhtautta ei voi liiaksi korostaa. Kasvovedet ovat herkästi pilaantuvia. Tämä ohje ei sisällä lainkaan säilöntäainetta. Halutessasi voit kuitenkin sitä lisätä tuotteeseen. Desinfioi kaikki käyttämäsi välineet vahvalla viinalla tai keittämällä huolimatta siitä, käytitkö säilöntäainetta tai et.

Tarvitset 200 ml kasvovettä varten seuraavat ainesosat:

Kuumenna artemisia hauduke ja glyseroli 80 asteeseen. Pidä seos 80 asteessa 30 minuuttia säilyvyyden parantamiseksi.

Anna nesteen jäähtyä alle 40 asteiseksi ja sekoita siihen huolellisesti vispilöiden taikapähkinävesi, askorbiinihappo, pektiinijauhe ja arginiinijauhe.

Pullota seos steriloituun lasipulloon. Pumppupullo on paras annostelun kannalta.

Seos jää paakkuiseksi koska pektiinijauhe tarvitsee aikaa liuetakseen nesteeseen. Voit nyt laittaa pullon jääkaappiin. Yön aikana pektiinijauhe on täysin liuennut ja seos on tasaista.

Kuinka artemisiakasvovettä käytetään?

artemisia-kasvovesi
Artemisia kasvovesi on syväpuhdistava. Se tehoaa myös ihomatoihin ja muihin epäpuhtauksiin.
Kuva Kjerstin Michaela Noomi Sakura Gihle Martinsen Haraldsen Pixabaystä

Artemisia kasvovesi on hyvin supistava ja ihoa rauhoittava tuote. Käytä kasvovettä, kun olet puhdistanut ihon perusteellisesti. Artemisia kasvovesi sulkee huokoset ja tasoittaa ihon väriä.

Artemisia kasvovettä voit käyttää myös aamulla puhdistamaan yön jäljet iholtasi.

Kaada tai pumppaa ½ teelusikallista artemisia kasvovettä vanulappuun ja pyyhi sillä kasvojen, kaulan ja dekolteen iho. Anna kasvoveden rauhassa imeytyä ja kasvojen hetken kuivahtaa ennen, kun lisäät kosteusvoiteen.

Toivon että innostut kokeilemaan tätä kasvovettä. Jos jokin ainesosa ei miellytä. Voit helposti vaihtaa tilalle jonkin vastaavan.

Kerro, mitä pidit tästä reseptistä?

Savet ovat luonnonkosmetiikan perusraaka-aineita. Ne ovat hyvin siedettyjä ja monikäyttöisiä kosmeettisissa tuotteissa. Kaoliinisavesta olen kertonut aiemmin täällä. Nyt haluan kertoa yhdestä suosituimmista savituotteista nimittäin rhassoulsavesta. Rhassoulsavi onkin monelle ennestään tuttu. Vanhaan tuttuun tapaani haluan viedä teidät taas pintaa syvemmälle. Kerron tämän vanhan, ikiaikaisen kauneudenhoitoaineen historiasta. Kerron myös miksi rhassoulsavi on vielä tänäkin päivänä yksi suosituimmista savituotteista maailmassa.

rhassoulsavi
Kuva Yuliya Kosolapova on Unsplash

Rhassoulsavi on yksi maailman vanhimmista kauneudenhoitoon tarkoitetuista savituotteista

Rhassoulsavi on kotoisin Marokosta. Sitä louhitaan Atlas vuoriston alta. Nimi rhassoul tulee Jebel Ghassoul vuoresta. Jebel Ghassoul tarkoittaa pesuvuorta. Rhassoul savea on siis aina käytetty peseytymiseen.

Rhassoulsavea louhitaan 2500 hehtaarin alueelta Marokosta. Mitään lähellekään rhassoulsaven kaltaista mineraalituotetta ei ole löytynyt mistään muualta maailmasta.

Rhassoulsavi on vulkaanista laavakiveä

Rhassoulsavi on itseasiassa laavakiveä. Se on pehmeä sedimenttimuodostelmakivi, josta saadaan jauhamalla ja puhdistamalla hienoa jauhetta.

Rhassoulsavi sisältää ainutlaatuisen hyvä, ihoa hoitavan mineraalikoostumuksen

Kaikissa savissa on oma mineraalikoostumuksensa. Siksi jokainen savituote eroaa toisistaan. Rhassoulsavi sisältää melkein 60% piitä ja 25% magnesiumia. Loput mineraalit ovat alumiini noin 2,5%, kalsium 2,3%, natrium (ruokasuola) 2,3% ja rauta 0,5%. Muissa savissa ei ole piitä ja magnesiumia lähellekään yhtä runsaasti kuin rhassoulsavessa. Siksi tämä marokkolainen savi on hyvin ainutlaatuinen tuote.

Pii ja magnesium ovat erityisen hyviä iholle.

Ne ovat rauhoittavia ja hoitavia mineraaleja, joita iho tarvitsee pysyäkseen terveenä. Terve iho sisältää myös kalsiumia.

Kalsium on ihmiselle hyvin tarpeellinen mineraali.

Tiesitkö että kalsiumia on erityisen runsaasti myös terveessä ihossa. Kalsium huolehtii ihon tehokkaasta suojauksesta ja läpäisykyvystä.

Natrium on mineraali, jota on ruokasuolassa 99,8%.

Suolan vaikutuksista ihonhoidossa olen kertonut täällä. Suola muodostaa osmoottisen paineen iholla. Paineen avulla iho puhdistuu haitallisista kuona-aineista.

Savet säilyvät lähes ikuisesti

Savien hamstraaminen kotiin ei ole niin järjetöntä kuin monen muun kosmetiikan ainesosan. Savi on epäorgaaninen aine, mineraali, joka säilyy lähes ikuisesti. Saven voi pilata ainoastaan silloin, jos siihen pääsee kosteutta. Jos kosteus on puhdasta vettä, voit kuivata saven auringossa ja jauhaa uudelleen morttelissa hienoksi jauheeksi.

Jos kosteus on epäpuhdasta, on savi heitettävä pois. Voit tietenkin yrittää pestä savea vedessä ja kuivata sen sitten.

Jos säilytät erilaisia savia pitkään varastossa, huolehdi siitä, että pusseissa on nimilaput. Minulle on käynyt niin että nimilapun pudottua en enää muista saven laatua. Se on tosi harmillista vaikkakaan ei vaarallista.

Miten rhassoulsavi toimii iholla?

rhassoulsavi
Photo by Brad Helmink on Unsplash

Rhassoulsaven mineraalit ovat hyvin optimaalisia iholle. Siksi juuri rhassoulsavi onkin säilyttänyt tuhansia vuosia suosionsa kauneudenhoidossa. Rhassoulsavea on käytetty muinaisessa Egyptissä jopa lääkkeenä parantamaan sairauksia.

Pohjois-Afrikassa rhassoulsavijauheen valmistus on taidetta

Perinteisesti Pohjois-Afrikassa, Välimeren rannoilla on rhassoulsavea käytetty aina. Jokaisella perheellä on ollut perheessä oma kivi, josta on valmistettu jauhamalla ja salaisten yrttien avulla suodattamalla kosmetiikkaa suvun naisten (ja miesten) kauneuden hoitoon.

Raaka, käsittelemätön rhassoulsavijauhe pestään appelsiininkukkien, laventelien, myrtin sekä kamomillan kanssa huolellisesti. Sen jälkeen pestyä savea aurinkokuivataan viikon ajan. Jauhe pestään uudelleen käyttäen samoja yrttejä ja kuivataan auringossa rutikuivaksi. Tällainen jauhe on aina ollut Pohjois-Afrikassa osana hammam-perinnettä (sauna). Hammam-perinteeseen on kuulunut rhassoulsavijauheen ohella myös mustasaippua, arganöljy sekä kessahansikas.

Tällainen yrteillä puhdistettu rhassoulsavijauhe on myös osa perinteistä marokkolaista häärituaalia. Rhassoulsavi on siis varsin arvostettu tuote.

Vastaavaa jauhetta en ole Suomesta löytänyt myynnistä. Meillä myytävät rhassoulsavijauheet ovat ainoastaan jauhettu, pesty ja kuivatettu. Voi olla, että joku kuitenkin tuo tällaista jauhetta maahan.

Miten rhassoulsavea käytetään kosmetiikassa?

Rhassoulsavea voi käyttää kosmetiikassa muiden savien tapaan. Voit valmistaa savesta kasvonaamion lisäämällä

Jos rhassoulsavi tuntuu ihollasi liian vahvalta voit sekoittaa siihen haluamasi määrän kaoliinisavea. Kaoliini on hyvin mietoa eikä yleensä ärsytä kenenkään ihoa.

Savinaamioihin ei kannata sekoittaa mitään minkä toivoo imeytyvän ihoon. Savi toimii vetäen kuona-aineita ihosta poispäin. Siksi en koskaan lisää esimerkiksi öljyä saven kanssa samaan naamioon.

Savinaamio on paras silloin kun se on valmistettu pelkästään laadukkaasta savituotteesta ja puhtaasta vedestä. Kiinnitä erityisesti huomiota saven ja veden laatuun. Yksinkertainen mutta laadukas on tässäkin se paras vaihtoehto.

Älä käytä metallisia lusikoita tai sekoituskulhoja saven kanssa. Saven negatiivinen varaus häiriintyy ja eikä savi enää ole niin tehokasta.

Rhassoulsaven vaikutus hiuksiin

rhassoulsavi
Photo by Trevor Cole on Unsplash

Perinteisesti Pohjois-Afrikassa rhassoulsavella on hoidettu kasvoja, vartalon ihoa, jalkoja sekä myös hiuksia.

Rhassoulsavi on hyvin puhdistavaa ja hoitavaa hiuksille. Se sisältää runsaasti piitä ja magnesiumia, jotka vahvistavat hiuksia ja hiuspohjaa. Voit valmistaa rhassoulsavesta hiusnaamion tai käyttää sitä hiustenpesuun.

Perinteisesti Pohjois-Afrikassa rhassoulsavi on sekoitettu mustansaippuan kanssa ja pesty tällä seoksella hiukset. Voit myös lisätä rhassoulsavea oman tavallisen shampoosi joukkoon.

Voit valmistaa rhassoulsavesta tehokkaan hiusnaamion sekoittamalla sitä aloe vera mehuun. Jos sinulla ei ole aloe vera mehua voit käyttää puhdasta vettä. Aloe vera tekee seoksesta enemmin tahnamaista ja lisää hoitavuutta.

Rhassoulsavi puhdistaa myös tehokkaasti hiuspohjaa ja poistaa hiuksista jäämiä kemikaaleista sekä ilmansaasteista.

Haluaisin mielelläni kuulla sinun omia kokemuksiasi savista ja etenkin rhassoulsavesta. Laita viestisi tuossa alla olevaan kommenttikenttään niin muutkin sivuillani kävijät hyötyvät vinkeistäsi. Kiitos!

Aktiivihiili on suosittu ainesosa kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa. Olen aikaisemmin kirjoittanut aktiivihiilestä täällä. Nyt lähdin kuitenkin kirjoittamaan aktiivihiilestä ihan uutta juttua. Haluaisin muistuttaa sinua siitä kuinka hyvä detox-aine se todellakin on. Varsinkin nyt kun kevätaurinko alkaa paistelemaan, iho on tehokkaan syväpuhdistuksen tarpeessa. Siksi kannattaa taas kaivaa jostain aktiivihiilirasia esiin ja valmistaa hyvin yksinkertainen mutta tehokas detox kasvoille.

aktiivihiili-detox

Mitä eroa on aktiivihiilellä ja tavallisella grillihiilellä

Aktiivihiili ja grillihiili näyttävät kumpikin varsin samanlaisilta. Molemmat tuotteet ovat mustia ja tuntuvat samalta kosketellessa. Grillihiiliä valmistetaan polttamalla puuta. Kun puusta on palanut kaikki orgaaninen materiaali pois jää jäljelle musta hiili. Aktiivihiili on hyvin pitkälle jalostettua hiiltä, jolla on erityisiä ominaisuuksia. Aktiivihiili jalostetaan tavallisesta hiilestä erittäin kuumassa lämpötilassa monimutkaisen kemiallisen prosessin avulla. Valmis aktiivihiili on täysin puhdas tuote, jossa ei ole kemikaalijäämiä.

Kemiallisen prosessin aikana hiilen ominaisuudet muuttuvat. Siitä tulee erityisen huokoista. Huokosten ansiosta hiilen pinta-ala kasvaa valtavaksi. Jo yksi gramma aktiivihiiltä vastaa noin 500 -32 000 neliömetrin alaa riippuen aktiivihiilen laadusta. Aktiivihiili voi imeä puoleensa tuhansia kertoja oman massansa edestä haitallisia aineita. Tähän ei tavallinen puuhiili pysty.

Miten aktiivihiili toimii

Aktiivihiili imee puoleensa tiettyjä lääkeaineita, fenoleja, alkaloideja sekä väripigmenttejä ja joitakin raskasmetalleja (ainakin kadmium, kupari, nikkeli ja lyijy) kaikesta mihin se on välittömässä kosketuksessa. Raskasmetalleja joutuu iholle ilmansaasteista.

Aktiivihiili ei pysty imemään puoleensa aineita, jotka ovat jo imeytyneet syvemmälle ihoon. Se pystyy toimimaan vain silloin, kun se on suorassa kosketuksessa aineeseen.

Miten aktiivihiiltä valmistetaan?

Aktiivihiiltä valmistetaan tavallisesta puuhiilestä, joka on saatu polttamalla puuta, kookospähkinän kuoria tai vaikkapa turvetta. Kosmetiikkateollisuus käyttää yleensä kookospähkinän kuorista valmistettua aktiivihiiltä. Suomessa käytetään kosmetiikassa myös koivusta saatua aktiivihiiltä.

Aktiivihiili kosmetiikassa

Kosmetiikassa aktiivihiiltä on käytetty jo jonkin aikaa. Aktiivihiili on tuttu valkaisevista hammastahnoista. Aktiivihiilihammastahnan teho perustuu sen kykyyn imeä puoleensa väripigmenttejä. Hampaiden kahvi-, tee- ja punaviinivärjäymät lähtevät turvallisesti aktiivihiilellä.

Aktiivihiiltä lisätään nykyisin paljon myös kasvonaamioihin. Ajatuksena on puhdistaa ihon pintaa kuona-aineista ja raskasmetalleista. Aktiivihiili toimii nimenomaan ihoa puhdistaen. Se ei pysty imeytymään ihoon vaan toimii vain ihon pinnalla. Siksi kaikki ihoon syvemmälle imeytynyt pysyykin tiiviisti ihossa.

Aktiivihiilisaippuoita on myynnissä joitakin. Itsekin omistan yhden sellaisen. Aktiivihiilisaippuoita voi käyttää epäpuhtauksia poistavana kasvosaippuana tai myös käsisaippuana hajujen ja värjäytymien poistoon. Kasvosaippuana aktiivihiili poistaa toksiineja iholta sekä puhdistaa ihoa. Jos ympäröivä ilma on kovin saasteinen, on aktiivihiilisaippua kätevä tapa puhdistaa päivän mittaan ihon pinnalle kertyneet ilman epäpuhtaudet.

Aktiivihiilen varjopuolia

aktiivihiili

Tavallista hiiltä on käytetty kosmetiikassa todellakin tuhansia vuosia. Aktiivihiilen historia on lyhyempi. Se on monimutkaisesti valmistettu kemianteollisuuden tuote, ei luonnossa sellaisenaan esiintyvä kosmetiikan ainesosa. Vaikka aktiivihiili onkin hyvin puhdas tuote eikä sisällä myrkyllisiä ainesosia, kannattaa sen käytössä huomioida muutamia asioita

Aktiivihiilen hyviä puolia

Miten käytän aktiivihiiltä kosmetiikassa

Aktiivihiiltä kannattaa käyttää vain satunnaisesti ja vain tiettyyn tarpeeseen. Sen käyttö päivittäin ei ole perusteltua.

Valmista itse kotitekoisia aktiivihiilinaamioita.

Voit lisätä hitusen aktiivihiiltä kasvonaamioon, jos haluat puhdistaa ja kirkastaa ihosi kunnolla.

Aktiivihiilinaamioon ei kannata lisätä mitään ihoon imeytyväksi tarkoitettua. Aktiivihiilen tarkoitus on vetää aineita pois ihosta. Silloin ei kannata lisätä mukaan mitään, minkä toivoisi imeytyvän ihoon. Ihoon imeytettävät ainesosat menevät näin hukkaan ja aktiivihiilen vaikutus samalla heikkenee.

Vesi-aktiivihiiliseos on paras naamio

Itse sekoitan aktiivihiiltä pienen määrän puhdasta vettä ja levitän seoksen kasvoille noin 30-40 minuutiksi.

Pese naamio pois tuplapuhdistuksella; levitä öljypuhdistus aktiivihiilinaamion päälle ja hiero huolellisesti kasvot. Pese kasvot sitten hellävaraisella kasvosaippualla. En yleensä suosi saippuaa kasvojen puhdistuksessa. Tämä on poikkeus, sillä aktiivihiilinaamio on muuten todella hankala poistaa. Tämä on kokemukseni mukaan ihan paras detox-naamio.

Aktiivihiilen käytössä huomioitavaa

Aktiivihiili on nimensä veroinen. Se todellakin on aktiivinen ja imee ympäristöstään kaiken aikaa puoleensa materiaalia. Siksi aktiivihiilirasia kannattaa säilyttää hyvin tiiviisti suljettuna. Ilmassa olevat epäpuhtaudet heikentävät aktiivihiiltä, jos sitä säilyttää avoimessa astiassa.

Aktiivihiili voi todella helposti pilata valkoiset vaatteesi. Käytä siis aktiivihiilen kanssa työskennellessäsi mieluiten tummia vaatteita ja tummia pyyhkeitä.

Aktiivihiili jakaa mielipiteitä

aktiivihiili-naamio
Paras detox-naamio syntyy aktiivihiilestä ja tilkasta vettä

Aktiivihiili on mielenkiintoinen kosmetiikan raaka-aine. Se ei ole suoraan luonnosta saatava ainesosa vaan tehtaassa valmistettu tekninen tuote.

Kosmeettisena ainesosana aktiivihiiltä ei ole tutkittu tarpeeksi. Monet pitävätkin siksi aktiivihiiltä täysin tehottomana. Sen ei katsota pystyvän syväpuhdistamaan ihoa haitallisista ainesosista. Ainakaan tieteellistä näyttöä asiasta ei ole.

Itse en ole samaa mieltä. Olen käyttänyt aktiivihiiltä naamioissa ja todennut sen olevan jopa tehokkaampi detox-tuote kuin savi. Aktiivihiili kuivattaa ihoani vähemmin kuin monet savet.

Voit hyvin yhdistää aktiivihiilen luonnollisiin saviin. Ne toimivat iholla samaan tapaan vetäen puoleensa ihon kuona-aineita ja toksiineja.

Aktiivihiiltä voit ostaa jauheena vaikkapa Limepopista. Tämä linkki ei ole kaupallinen.

Oletko sinä käyttänyt aktiivihiiltä kosmetiikassa?

Moni yhdistää turpeen ihan muuhun käyttöön kuin ihonhoitoon. Turve ihonhoidossa on kuitenkin yksi vanhimmista ja tehokkaimmista tuotteista. Paitsi ihoa, turve hoitaa myös muita elimistön ongelmia. Turpeen käyttö on uskomattoman vähäistä sen hyötyyn nähden. Tähän on saatava muutos ja siksi päätin kertoa sinulle turpeesta.

Mitä on hoitoturve

Suot ovat syntyneet jääkauden jälkeen, 10 000 vuotta sitten, kun jään sulamisvesi on vetäytynyt painanteista. Entinen järvi on muuttunut kosteikoksi, jota kutsutaan suoksi. Soilla kasvaneet sammaleet, varvut ja monet lääkekasvit ovat lakastuessaan hautautuneet uuden kasvikerroksen alle. Kerroksia on tuhansien vuosien kuluessa tullut lisää.

Tällainen prosessi kestää Suomen viileässä ilmastossa noin 6000 vuotta. Suossa puiset esineetkin säilyvät lähes koskemattomina satoja vuosia. Tällaisen prosessin ansiosta turpeesta on muodostunut ainutlaatuinen, entsyymejä ja fytokemikaaleja sisältävä tuote. Turpeen koostumus on vieläkin osittain mysteeri tutkijoille. Hoitoturvetta vastaavaa tuotetta ei ole mitenkään mahdollista saada aikaiseksi synteettisesti.

Mistä hoitoturvetta saadaan

Suomessa on vain muutamia soita, joista hoitoturvetta voidaan nostaa. Suon tulee olla alueella, johon ei pääse valumaan pelloilta kemikaali- ja lannoitevesiä. Myös teollisuuden ja karjatalouden valumat saattavat päätyä soihin. Hoitoturvesuo tulee mieluiten sijaita ylängöllä, jossa valumavesivaaraa ei ole.

Hoitoturvetta löytyy vain riittävän syvistä soista. Suon keskimääräinen paksuus on Suomessa noin 2 metriä mutta jopa 12 metriä syviä soita on löydetty. Hoitoturve pumpataan riittävän syvältä, jolloin kasvinosia ei enää ole näkyvissä. Normaaleissa matalissa soissa tällaista geelimäistä hoitoturvekerrosta ei ole.

Meillä Suomessa hoitoturvetta on hyvin saatavilla. Suomi on hyvin soinen maa. Soiden arvoa ei vain ole oikein ymmärretty. Todellisuudessa suot ovat meidän rikkautemme, kuka voisi uskoa. Lopetetaan siis soiden vähättely ja aletaan arvostamaan niitä.

Soita kohdellaan todella kaltoin

Soiden pintakerroksia hyödynnetään nykyisin polttoaineeksi sekä maanparannukseen. Nämä käyttötarkoitukset eivät ole kestäviä ja ne tulevatkin ajan myötä pilaamaan suot. Soita pidetään joutomaina.  Siellä ei kasva puut eikä happamasta maasta saada kunnollista viljelysmaatakaan. Soiden työstäminen raskailla koneilla turmelee suon rakennetta.

Hoitoturve vaatii koskemattoman suon

Hoitoturvetta ei koskaan voi ottaa maanparannus- ja polttoturpeen nostoon käytetyistä soista. Polttoturpeen nostoon tarvitaan aina raskasta kalustoa. Koneet rikkovat suon rakenteen tiivistäen maaperää. Koneista myös väistämättä valuu polttoaineita sekä öljyä maahan. Nykyisin on alettu puhumaan paljon soiden ennallistamisesta ja palauttamisesta luonnontilaan. Tärveltyä suota ei voi hetkessä palauttaa luonnontilaan. Tarvitaan taas satoja, ellei tuhansia vuosia, että suon rakenne palautuu samaksi mitä se oli. Suo voi kyllä alkaa näyttämään suolta lakkoineen, suopursuineen ja sammalineen mutta nämä syvimmät kerrokset eivät palaudu.

Hoitoturve nostetaan kunnioittaen suon ekosysteemiä

Hoitoturve nostetaan aina käsin. ”Käsin” tarkoittaa tässä tapauksessa pumppua. Suomen hoitoturveyrittäjillä on omat pumppaamonsa turpeen nostoon. Käytännössä tällainen pumppaamo tarvitsee vain hyvin vähän suoaluetta. Suohon porataan reikä, johon painetaan putki. Nestemäinen turvemassa nostetaan suosta pumpun avulla. Suota ei tarvitse lainkaan kaivaa ja rikkoa hoitoturpeen nostoa varten. Mitään maansiirtokoneita ja puskutraktoreita ei hoitoturvesuolla saa olla.

Hoitoturpeen koostumus on huolellisesti tutkittu

Hoitoturvetta voi käyttää huoleti sillä se tutkitaan perusteellisesti ennen pakkaamista. Suomalaisen hoitoturvetuottajan, Polar True Oy:n sivuilla on runsaasti tietoa hoitoturpeen laatuvaatimuksista.

Miten sinä voit hyödyntää turve ihonhoidossa?

Hoitoturpeen käyttökohteita löytyy erittäin runsaasti. On vaikea kuvitella mitään toista tuotetta, jota voisi käyttää niin monipuolisesti. Uskalla vain rohkeasti kokeilla turvehoitoja ja keksi itse lisää käyttökohteita. Hoitoturve toimii kuten kosmeettiset savituotteet. Olen kertonut  postauksessani kaoliinisavesta. Turve vetää kaoliinisaven tapaan ihosta kuonaa ja epäpuhtauksia ulos. Siksi turpeeseen ei kannata sekoittaa mitään muita aineita. Ne vain häiritsevät turpeen toimintaa.

Voit käyttää hoitoturvetta saunassa

Hoitoturpeen uusi suosio on alkanut saunaturpeesta.  Saunan lämpö tehostaa turpeen vaikutusta. Levitä hoitoturvetta koko iholle tai vain halutulle alueelle. Sauna saisi olla korkeintaan 60 asteinen. Rentoudu miedossa lämmössä vaikkapa 20 minuuttia. Kastele turvekerrosta välillä. Hoitoturve ei saisi koskaan kuivua iholle.

Saunaturvetta on käytetty

Voit käyttää hoitoturvetta kylvyssä

Lisää hoitoturvetta kylpyveteen. Rentoudu happamassa kylpyvedessä ja nauti ihoa hellivästä hoidosta. Hoitoturve kylpyvedessä vastaa järvessä uimista. Vesi on luonnollisesti hapan ja probioottinen.

Hoitoturvekylvyllä saat elimistösi kuona-aineet liikkeelle. Myös iho kirkastuu ja rauhoittuu kylvyn aikana. Sopiva kylpyaika on noin 20 minuuttia. Käytä vain alle 40 asteista vettä. Näin mikään tärkeä ainesosa ei tuhoudu lämmön vaikutuksesta.

Voit käyttää hoitoturvetta hiustenhoitoon

Hoitoturve on luontaisesti hapanta ja siksi hellii hiuksia ja hiuspohjaa. Se on myös antibakteerista ja rauhoittaa ärtynyttä hiuspohjaa.

Hoitoturpeesta valmistetulla hiusnaamiolla voi hoitaa

Voit käyttää hoitoturvetta kasvonaamioon

Hapan hoitoturvenaamio on hyvin puhdistava ja rauhoittava. Turve syväpuhdistaa ihoa ja samalla pienentää laajentuneita huokosia. Turvenaamio kirkastaa ihoa samalla lisäten verenkiertoa ihon pinnalla.

Voit käyttää hoitoturvetta ihon vaalennukseen

Aasiassa on erityisen suosittua vaalentaa ihoa. He käyttävät usein hyvinkin myrkyllisiä kemikaaleja tähän tarkoitukseen. Turve on hyvin turvallinen, hellästi valkaiseva tuote. Suomalaista turvetta on viety mm. Japaniin ihoa valkaisevaksi luonnolliseksi tuotteeksi.

Voit käyttää hoitoturvetta aknen hoitoon

Turvenaamio tasapainottaa ihon pH:n sekä bakteeritoimintaa. Samalla se puhdistaa ihoa epäpuhtauksista. Turvenaamio on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen epäpuhtaalla iholla.

Turve  ihonhoidossa;  ihon syväpuhdistus ilmansaasteista ja kemikaaleista

Ympäröivä ilma sisältää paljon pienhiukkasia, jotka saattavat tunkeutua ihoon. Nämä pienhiukkaset eivät poistu tavallisessa pesussa, jos ne ovat jo ehtineet tunkeutua ihoon. Turvenaamio pystyy imemään näitä epäpuhtauksia puoleensa.

Voit käyttää hoitoturvetta erilaisten nivel- ja lihassärkyjen lievittämiseen

Jos sinulla on tilapäisiä lihas- ja nivelsärkyjä voit kokeilla hoitoturvekäärettä. Levitä hoitoturve hoidettavalle alueelle ja peitä alue muovikelmulla. Anna turvekääreen vaikuttaa mieluiten lämpimänä. Turpeen tehoa esimerkiksi reumaattisissa säryissä on tutkittu paljonkin ympäri maailmaa. Kannattaa kuitenkin neuvotella oman lääkärin kanssa ennen turvehoitojen aloittamista.

Jos sinulla on taipumusta allergioihin

Turve ihonhoidossa ei ole suositeltava jos olet nikkelille allerginen. Turpeessa saattaa olla ainesosia, jotka aiheuttavat nikkeliallergiselle reaktion. Toki myös muille turpeen ainesosille voi olla allerginen. Kokeile aina hoitoturvetta pienelle ihoalueelle esimerkiksi 20 minuutin ajan. Pese turve pois ja odota 48 tuntia. Allergiaoireiden pitäisi ilmaantua sinä aikana.

Miksi turve ihonhoidossa ei ole suositumpaa?

Hyvä kysymys! Muualla maailmassa on luotu upeita ja ylellisiä ihonhoitosarjoja, jotka pohjautuvat turpeeseen. Turvehoitoihin perustuvia kauneushoitoloita on esimerkiksi Irlannissa ja Saksassa. Näissä maissa turvetta kunnioitetaan niin paljon, että sitä jopa kierrätetään. Käytetty hoitoturve lasketaan takaisin suohon.

Suomessa myytävä hoitoturve on puhtaasti suomalainen tuote. Sitä on käytetty satoja, ellei tuhansia vuosia erilaisten vaivojen hoitoon. Hoitoturve on ekologinen vaihtoehto ihonhoitotuotteeksi. Sitä ei tarvitse lennättää maapallon toiselta puolelta. Saat sen ihan kotimaasta ja ilman kemikaaleja tuotettuna.

Hyödy hoitoturpeen supertehokkaista fytokemikaaleista

Turve on erilaista eri osissa maapalloa. Viileiden alueiden suot tuottavat erittäin korkealaatuista turvetta. Turve muodostuu viileillä alueilla erittäin hitaasti.  Jokainen hoitoturpeen tuottaja korostaa oman tuotteensa erinomaisuutta. Suomalainen hoitoturve on kuitenkin suurin piirtein samaa tavaraa kautta koko maan. Suomessa hoitoturvetta ei tiettävästi kukaan tällä hetkellä tutki. Se on sääli, sillä monet terveysvaikutukset jäävät näin hämärän peittoon.

Hoitoturve sisältää erittäin monimutkaisia, luonnossa vuosituhansien aikana syntyneitä yhdisteitä, joita ei pystytä jäljittelemään mitenkään.

Turpeessa on myös

Humushapoilla, fulvohapoilla ja muilla maaperän aineilla on erittäin tärkeä merkitys ihon ja koko kehon hyvinvoinnille. Myös hoitoturpeen sisältämät hyödylliset bakteerit ovat korvaamattoman arvokkaita. Helsingin Yliopistossa on eräässä tutkimuksessa verrattu luonnon bakteerien vaikutusta lasten sairastavuuteen. Ne lapset, jotka ovat tekemisissä maaperän ja luonnon kanssa ovat terveempiä kuin asfalttiviidakoissa pysyttelevät lapset. Lasten leikkipaikoille onkin tuotu kunttaa eli luonnollista metsänpohjaa kasveineen sekä turveharkkoja. Sanotaan että maabakteerit tekevät meistä onnellisempia. Jos meiltä puuttuu maaperän bakteereja, tulemme helposti onnettomiksi ja masennumme.

Hoitoturve on kuin luonnollisen maaperän oma kauneusseerumi. Siihen on tiivistynyt kaikki luonnon hoitavat ainesosat.

Mistä hoitoturvetta kannattaa hankkia

Hoitoturvetta myydään yleisesti luontaistuotekaupoissa. Jos omassa luontaistuotekaupassa hoitoturvetta ei löydy, voit pyytää kauppiasta tilaamaan sitä.

Turvetuotteita kauneuden- ja terveydenhoitoon valmistavat ainakin:

Löytyikö tästä sinulle joitakin ideoita miten turve ihonhoidossa sopisi sinun rutiineihisi?

enEnglish