Joka kevät valitsen muutaman puutarhakasvin, joita haluan viljellä kosmetiikkaa varten. Tänä kesänä valitsin yhdeksi kosmetiikan yrtikseni sievän bellis perenniksen eli kaunokaisen. Kaunokainen on monille tuttu puutarhakasvi, joka viihtyy myös nurmikolla, ruohon seassa. Se on niin pieni, että ruohonleikkuri ei sitä huomaa. Kaunokaisia voi kasvattaa myös ruukuissa sekä kukkapenkin reunakasvina. Itse suosin ruukkupuutarhaa. Kaunokainen on jo vuosisatoja tunnettu kosmetiikan ja ihon yrttinä. Bellis perennis uutetta myydäänkin runsaasti ihonhoitoon. Bellis perennis uutetta lisätään yleisesti kasvovoiteisiin ja seerumeihin. Lähdetään selvittämään mitä tekee bellis perennis kosmetiikassa. Lue tästä suloisesta kukasta!

bellis-perennis-kosmetiikassa
Kuva dendoktoor Pixabaystä

Bellis perennis eli kaunokainen kuuluu asterikasveihin

Bellis perennis kuuluu laajaan kasvisukuun. Se muistuttaa ulkonäöltään minipäivänkakkaraa. Bellis perennis kuuluukin samaan sukuun päivänkakkaroiden kanssa. Et kuitenkaan voi korvata bellis perennistä päivänkakkaroilla. Sillä on nimittäin ihan omat erityiset ominaisuutensa, jota et löydä muista kasveista.

Suomessa bellis perennistä kutsutaan kaunokaiseksi, nurmikaunokaiseksi tai tuhatkaunoksi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Englanniksi kasvia kutsutaan daisyksi. Kaunokainen menestyy Suomessa hyvin sillä se on kotoisin Pohjois-Euroopasta. Kaunokaista tavataan vielä nykyisinkin Suomessa luonnonvaraisena mutta harvinaisena jopa Oulun korkeudelle asti. Kaunokainen on valitettavasti miltei kokonaan kadonnut luonnostamme sillä sille luontisia niittyalueita ei juuri enää löydy.

Yleisemmin kaunokainen on puutarhojen kukkapenkkien viljelty koristekasvi. Kaunokainen on hyvin pikkuruinen kukka. Sen korkeus on vaivaiset 2-5 senttiä. Se ei menesty korkeassa heinikossa vaan tarvitsee naapurikseen matalia kasveja pärjätäkseen.

Bellis perennis sisältää monia iholla tärkeitä fytokemikaaleja

Bellis perennis on vanha luonnonyrtti. Sitä on käytetty samoin kuin muitakin villiyrttejä, salaatteihin sekä lehtivihanneksena. Varsinkin bellis perenniksen mehevät lehdet toimivat hyvin salaateissa ja kevyesti pannulla öljyssä kypsennettyinä. Bellis perennis on myös hyvin suosittu yrttiteenä eli infuusiona. Se rauhoittaa suolistoa. Bellis perennis on ollut vuosisatoja erittäin suosittu lääkekasvi jolla on hoidettu esimerkiksi yskää.

Bellis perennis kuuluu asterikasvien sukuun. Asterikasvit ovat nimensä mukaan astringoivia eli supistavia. Supistavat kasvit ovat rauhoittavia. Tämä sinun kannattaa muistaa, kun valmistat yrteistä kosmetiikkaa. Supistavat kasvit ovat kullan arvoisia esimerkiksi kasvovesissä. Ne myös rauhoittavat ihoa.

Seuraavaksi kerron sinulle, mitä ihoon vaikuttavia kasvikemikaaleja bellis perenniksestä on löydetty. Bellis perenniksestä on olemassa valtavasti eri lajikkeita. Niiden sisältämät kasvikemikaalit tietysti vaihtelevat jonkun verran. kaikissa bellis perenniksissä kuitenkin on löydettävissä ainakin jonkin verran samoja vaikuttavia aineita.

Polyfenolit

Bellis perenniksen sisältämiä polyfenoleita on tutkittu hyvin hartaasti. Kosmetiikassa bellis perennis on tunnettu ihon värin tasapainottajana. Varsinkin ikääntyessä iholle alkaa helposti muodostumaan tummia läiskiä. Bellis perennis uute häivyttää tutkitusti ihon tummentumia. Bellis perennis sisältää ainutlaatuisen yhdistelmän tehokkaita polyfenoleita, jotka toimivat iholla tyrosinaasin estäjinä. Tyrosinaasi on hapettava entsyymi, joka toimii katalysaattorina melaniinin tuotannossa.

Bellis perennis sisältää kolmea eri flavonoidiglykosidia; kamferolia sekä kahta eri isoharmnetiinia. Flavonoidiglykosidit ovat yhdisteitä, joilla on vahva antioksidanttinen vaikutus. Flavonoidiglykosidit kuten kamferoli, suojaavat ihoa valon ikäännyttävältä vaikutukselta. Kamferoli myös hoitaa iholla olevia tulehduksia ja rauhoittaa ihoa. Kamferolia lisätään myös ikääntymisen merkkejä ehkäiseviin tuotteisiin.

Isoharmnetiinilla on saman kaltaisia vaikutuksia kuin kamferolilla. Se on voimakkaasti antioksidanttinen glykosidi jota esiintyy runsaasti myös opuntian vesiliukoisissa osissa. Amerikan alkuperäisväestö on perinteisesti käyttänyt opuntiaa ihotulehdusten hoitoon. Tutkimuksissa löydettiin opuntioista tulehduksia parantava glykosidi, isoharmnetiini. Bellis perennis on myös erittäin hyvä isoharmnetiinin lähde.

Triterpeenit

Bellis perennis sisältää huomattavan määrän erilaisia triterpeenejä. Triterpeenit ovat hartsimaisia, öljyliukoisia aineita, jota on esimerkiksi eteerisissä öljyissä. Triterpeenit tekevät kasvista vastustuskykyisemmän mikrobeille kuten bakteereille, virustaudeille ja sienitaudeille. Bellis perenniksen antimikrobiset ja ihoa rauhoittavat ominaisuudet johtuvat osin sen sisältämistä triterpeeneistä.

Orgaaniset kasvihapot

Bellis perennis sisältää runsaasti kuorivia kasvihappoja kuten omenahappoa sekä viinihappoa. Orgaaniset hapot auttavat solujen luonnollista kiertoa. Vanhat, kuolleet solut poistuvat ja uudet solut tulevat tilalle. Iho uudistuu nopeasti ja näyttää nuorekkaammalta.

Bellis perennis kosmetiikassa

Bellis perenniksen sisältämistä kasvikemikaaleista osa liukenee veteen ja osa vain öljyyn tai alkoholiin. Jos haluat hyödyntää bellis perenniksen koko kasvikemikaalien kirjon, sinun pitää valmistaa kaski uutosta; öljyuutos ja infuusio. Vedettömiä tuotteita varten kannattaa valmistaa yrttiöljy kuivatusta bellis perenniksestä ja käyttää voiteen kanssa kosteuttavaa kasvovettä, jossa on käytetty bellis perennis infuusiota.  Näin saat käyttöösi kaikki kasvin vaikuttavat aineet. Löydät valmistusohjeet infuusioon ja öljyuutokseen täältä: Näin valmistat yrttiöljyä ja Yrttihaudukkeen valmistaminen

Löydät kätevästi kaikki muut perusohjeeni valitsemalla sivun alareunasta kategorian ”Perusohjeet”.

On myös toinen tapa saada samaan uutokseen sekä öljy- että vesiliukoisia kasvikemikaaleja, nimittäin glyseriitti. Glyseriitti on kasviuutos, joka valmistetaan puhtaaseen glyseroliin. Glyseroli on sokerialkoholi, joka on vesilukoista. Koska glyseroli on kemiallisesti alkoholi, siihen liukenevat sekä vesi- että öljyliukoiset vaikuttavat aineet. Glyseriitin valmistukseen voit perehtyä täällä: Glyseriitti auringonkukanversoista Glyseriittiä voi sekoittaa myös vedettömiin voiteisiin mutta silloin tarvitset ehdottomasti säilöntäainetta. Glyseriitti pilaantuu herkästi.

Glyserolia eli glyseriiniä voit hankkia vaikkapa Nature by Amppu verkkokaupasta. Kosmetiikan valmistuksessa glyserolia pitää olla aina saatavilla. Se on niin monikäyttöistä. Olen kirjoittanut myös glyserolista perusteellisen artikkelin: Näin ihmeitä tekevä glyseroli auttaa kuivan talvi-ihon hoidossa

Miten voit hyödyntää kosmetiikassasi bellis perennis uutteita? 

Bellis perennis uutokset sopivat moneen kosmeettiseen valmisteeseen. Suosituimpia käyttökohteita bellis perennis valmisteille ovat ihon väriä kirkastavat ja tasapainottavat tuotteet kuten kasvovoiteet ja seerumit. Varsinkin jos kärsit tummista läiskistä iholla, kannattaa ehdottomasti kokeilla tuotteissa bellis perennis uutetta.

Bellis perenniksessä olevat kasvikemikaalti suojaavat ihoa auringon UV-säteiden vahingoittavilta vaikutuksilta. Bellis perennis ei kuitenkaan ole aurinkosuoja. Tarvitset ehdottomasti myös varsinaisen aurinkosuojatuotteen suojelemaan ihoasi. Bellis perennis uute tukee valitsemasi aurinkosuojan vaikutusta. Käytä bellis perennis tuotteita kesäisissä voiteissa.

Kasvovedet ovat oiva tapa tuoda kosteutta iholle. bellis perennis infuusio eli hauduke sopii kasvovesien pohjaksi. Se on mieto ja samalla erityisen tehokas. Bellis perennis supistaa huokosia ja kirkastaa ihoa. Sen runsas antioksidanttikirjo rauhoittaa ihoa ja saa siten ihon näyttämään kuulaammalta.

Kosmetiikkaa varten Bellis perennis kannattaa istuttaa siemenistä

belllis-perennis-kosmetiikassa
Kuva Couleur Pixabaystä

Jos innostuit bellis perenniksestä, istuta sitä omalle pihallesi tai terassi- tai parvekelaatikkoon. Voit kuivata satoa kesän mittaan talven varalle.

Bellis perennis on helppohoitoinen. Menestyäkseen se tarvitsee paljon aurinkoa. Myös liian aggressiivisesti kasvavat naapurikasvit tukahduttavat sen herkästi. Maan laadun suhteen bellis perennis ei ole kovinkaan vaativa. Kova savimaa tai hapan turve- tai metsämaa ei ehkä kuitenkaan ole paras kasvualusta tälle aurinkoisten ahojen kasville.

Bellis perennistä saa ostaa myös valmiiksi kukkivina ruukkukasveina. Älä kuitenkaan hanki puutarhamyymälöistä valmiita kasveja kosmetiikkakäyttöön tai ruuaksi sillä ne sisältävät runsaasti torjunta-aineita. Kukkakaupan kasvit eivät ole tarkoitettu syötäviksi. Bellis perenniksen siemenet on helppo saada itämään ja ne ovat hyvin edullisia hankkia. Vielä ehdit kasvattaa omat tuhatkaunosi kesäksi.

Kasvatatko sinä kosmetiikan yrttejä pihallasi?

Kofeiini on varsin tuttu aine useimmille. Olemme tottuneet juomaan kofeiinipitoisia juomia kuten kahvia, teetä ja kolajuomia. Kofeiinia esiintyy aika yleisesti myös monissa kosmeettisissa tuotteissa. Kofeiinin suosio kosmetiikassa on kasvamaan päin. Kofeiinin hyödyt ihonhoidossa on huomattu kaikkialla maailmassa. Se onkin uskomattoman monipuolinen ainesosa. Voit löytää kofeiinia kasvovesistä ja silmänympärysvoiteista. Mitä kofeiini oikein tekee kosmeettisissa tuotteissa.?  Siitä lähdemme ottamaan nyt selvää.

kofeiini-ihonhoidossa
Kuva Alexandra ❤️A life without animals is not worth living❤️ Pixabaystä

Kofeiini on luonnossa yleisesti esiintyvä kasvikemikaali

Kofeiinia löytyy hyvin monista eri kasveista. Suuria määriä kofeiinia on kuitenkin vain muutamassa kasvissa; teepensaassa, kahvipensaassa, kolapensaassa sekä kaakaopavuissa. Kasveissa oleva kofeiini liukenee hyvin veteen. Tyypillisin tapa hyödyntää kofeiinin piristävä vaikutus on valmistaa juomia edellä mainituista kasveista.

Puhdasta kofeiinia valmistetaan myös synteettisesti. Synteettinen kofeiini valmistetaan malonihapon ja dimetyyliurean avulla.

Puhdas kofeiini on usein teollisuuden sivutuote

Kaupallinen kofeiini on harvoin kemiallisesti valmistettua synteettistä kofeiinia. Yleensä puhdasta kofeiinia saadaan kofeiinittomien tuotteiden valmistuksen sivutuotteena. Näin saatu puhdas kofeiini käytetään virvoitusjuomateollisuudessa. Osasta valmistetaan kofeiinitabletteja.

Miten puhdas kofeiini uutetaan?

Puhdasta kofeiinia käytettäessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten puhdas kofeiini on uutettu. Kofeiini poistetaan kahvipavuista yleensä veteen uuttamalla käyttäen erilaisia kemikaaleja apuna. Uutto voi tapahtua myös pelkkiä kemikaaleja käyttämällä. Kofeiinin poistoon tarkoitetut kemikaalit eivät useinkaan ole kovin turvallisia. Osa niistä on jopa karsinogeenisiä.

Ylikriittinen hiilidioksidi käsittely on turvallinen uuttomenetelmä

Kofeiinin poistoon kahvipavuista voidaan käyttää myös ylikriittistä hiilidioksidia. Tässä menetelmässä hiilidioksidia pidetään tietyssä lämpötilassa ja paineessa kofeiinin uuttamiseksi. Ylikriittinen hiilidioksidi menetelmä on turvallisin ja myrkyttömin uuttomenetelmä kofeiinille.

On olemassa myös muita menetelmiä kofeiinin uuttamiseksi kahvipavuista. Tällaisia ovat esimerkiksi uutto orgaanisilla liuottimilla tai triglyseridiöljyillä.

Onko tavallinen kahvi turvallinen kosmetiikan raaka-aine?

Suosituin tapa käyttää kofeiinia kotikosmetiikassa on valmistaa kahvia. Itse luomukahvista kuuman veden avulla uutettu kofeiini on turvallista. Se ei kuitenkaan ole puhdasta kofeiinia. Kahvijuoma sisältää kofeiinin lisäksi hyvin paljon muitakin kasvikemikaaleja. Osa näistä aineista voi ärsyttää ihoa. Kannattaa testata kahvin vaikutusta omalla iholla.

Kahvinporoja sisältävät kuorinnat ärsyttävät ihoa

Olet varmasti törmännyt suosittuihin kahvikuorintaohjeisiin. Niissä jauhettua kahvia sekoitetaan johonkin öljyyn ja käytetään ihon kuorintaan.

Kahvikuorinnat eivät välttämättä ole kovin ihoystävällisiä. Jauhettu kahvi on hyvin karkeaa. Se ei sovellu lainkaan herkälle iholle. Jos haluat kokeilla kahvikuorintoja, käytä niitä vain vartalolla tai jalkojen hoitoon. Käytä vain erittäin hienoksi jauhettua kahvia. Hiero ihoa hyvin hellävaraisesti. Näin terävät kahvipurut eivät raavi ihoasi.

Oletko kokeillut vihreää kahviuutetta?

Kahvipapuja on saatavana myös vihreinä eli paahtamattomina. Paahtamattomat kahvipavut sisältävät kofeiinin lisäksi aineita, joita paahdetuissa pavuissa ei ole. Suosittelenkin sinua kokeilemaan tuotteisiisi paahdetun, mustan kahvin sijaan vihreää kahvia. Vihreää kahviuutetta käytetään yleisesti teollisessa kosmetiikassa sen hyödyllisten vaikutusten vuoksi

Vihreän kahviuutteen vaikutukset ihoon

Nämä vaikutukset saat käyttämällä vihreää kahviuutetta. Kahvin sisältämällä kofeiinilla on lisäksi omat vaikutuksensa.

Kofeiini on hyvin monipuolinen ainesosa kosmetiikassa

Kofeiinin suosio kosmetiikassa kasvaa räjähdysmäisesti. Kofeiinin hyödyt ihonhoidossa on ymmärretty ja sitä käytetäänkin useissa tuotteissa.

Kofeiinilla on myös muutamia iholle haitallisia ominaisuuksia

kofeiini-kosmetiikassa
Kuva Free-Photos Pixabaystä

Kofeiinia käytettäessä kannattaa pysytellä kohtuudessa. Kofeiinilla on ainakin kaksi ominaisuutta, jotka saattavat haitata ihosi terveyttä.

Lisääntynyt punoitus

Vaikka kofeiini rauhoittaa ihoa ja saa punoituksen vähenemään, voi se joissain tapauksissa myös aiheuttaa punoitusta. Punoituksen epäillään aiheutuvan ihon tottumisesta kofeiiniin. Jos iho ei saakaan säännöllistä kofeiiniannostaan, alkaa se punoittamaan. Aika jännä juttu, että myös iho voi joutua kofeiinikoukkuun.

Heikentynyt kollageenin tuotanto

Kofeiini voi haitata kollageenin tuotantoa. Tästä on olemassa tutkimuksiakin. Linkkaan niistä yhden tähän.

Tutkimuksessa todetaan, että kofeiini estää iholla tapahtuvaa kollageenisynteesiä. Kollageeni on mm. iholla esiintyvä proteiini. Se pitää huolta ihon kimmoisuudesta. Kollageenin puutos näkyy iholla lisääntyvinä ryppyinä.

Nuorilla henkilöillä, joilla kollageenin tuotanto on vilkasta, ei varmasti ole hätää. Ikääntyneelle iholle en kofeiinia sisältävää kosmetiikkaa suosittelisi ainakaan jatkuvaan käyttöön. Satunnaisesta kofeiinituotteiden käytöstä ei kuitenkaan pitäisi olla suurempaa haittaa.

Kofeiinin hyödyt ihonhoidossa ovat varsin merkittävät. Siksi kofeiinia kannattaa käyttää iholla ainakin satunnaisesti.

Pihatähtimön eli vesiheinän menestyminen puutarhassa kertoo siitä, että maa on hyvä ja tasapainoinen alusta puutarhakasveille. Pihatähtimön olen myös usein jättänyt puutarhaan suojaamaan maata sateilta ja liialta kuivumiselta. Pihatähtimö on erittäin hyvä kasvi ihonhoitoon. Sen käyttö on suosittua erityisesti luonnonkosmetiikassa. Monissa luonnonkosmetiikan tuotteista voit löytää pihatähtimöä INCI nimellä Stellaria media. Nyt sinäkin opit käyttämään pihatähtimöä omissa tuotteissasi. Katsotaanpa mitä ihmeitä tämä yrtti tekee ihollesi.

pihatahtimo-ihonhoito
Pihatähtimö eli vesiheinä on hyvin vaatimaton kasvi. Tässä pihatähtimön herkät kukat voimakkaasti suurennettuina.
Kuva Jasmin777 Pixabaystä

Pihatähtimö on vanha puutarhakasvi ja lääkekasvi

Pihatähtimöä viljeltiin aikoinaan puutarhoissa. Siitä valmistettiin maukkaita salaatteja ja koristeltiin hienoja voileipiä. Puutarhoista pihatähtimö levisi luontoon ja nyt sitä pidetään haitallisena rikkaruohona. Tässä yrttiharrastuksessa parasta onkin, että rikkaruohoja ei enää ole olemassa. Kaikki kasvit ovat arvokkaita, kun ne oppii tuntemaan. Pihatähtimö on niistä parhaita esimerkkejä.

Pihatähtimö on myös vanha lääkekasvi, jota on käytetty erityisesti ihonhoitoon. Pihatähtimö vähentää tehokkaasti ihon kutinaa. Siksi sitä kannattaakin säilöä aina talven varalle.

Pihatähtimö toimii iholla parhaiten tuoreena soseena. Voit vaikkapa puristaa nyrkissäsi mehevästä pihatähtimöstä tilkan mehua kutiavalle alueelle. Kokeile vaikkapa hyttysenpistoihin.

Pihatähtimö rauhoittaa ihoa tehokkaasti

Vaatimattoman näköisellä pihatähtimöllä on runsaasti upeita ominaisuuksia, joilla se voi pitää ihostasi erityisen hyvää huolta.

Pihatähtimö on täynnä mitä parhaita ravinteita. Tuoreena siinä on reilusti C-vitamiinia sekä monia B-ryhmän vitamiineja. Se on erityisen mineraalipitoinen kasvi. Sen monet vitamiinit ja hivenaineet ravitsevat ihoa.

Pihatähtimö sisältää ainakin seuraavia mineraaleja;  

Lisäksi pihatähtimössä on lukuisia antioksidantteina toimivia kasvikemikaaleja kuten

Pihatähtimö on supistava yrtti, joka rauhoittaa ja viilentää ihoa.

pihatahtimo
Pihatähtimön kauneutta ei tule usein huomanneeksi
Kuva barmanCZ Pixabaystä

Laajentuneet huokoset ovat monen ongelmana. Ihohuokosten koko on osittain perinnöllistä. Voit kuitenkin vaikuttaa niihin kosmetiikalla. Monet yrtit kuten pihatähtimö sisältävät ihoa rauhoittavia ainesosia. Pihatähtimö supistaa tehokkaasti laajentuneita huokosia ja antaa iholle kuulaan sävyn.

Pihatähtimö vähentää tulehduksia

Pihatähtimö on anti-inflammatorinen yrtti, joka vähentää tulehdusta iholla. Siksi pihatähtimöä kannattaa kokeilla erilaisissa ihon ärsytystiloissa.

Pihatähtimö vähentää turvotusta

Pihatähtimöä on käytetty myös poistamaan turhaa nestettä kudoksista. Tästä ominaisuudesta voisi olla hyötyä esimerkiksi silmänympärysihon hoidossa.

Milloin pihatähtimöä kannattaa kerätä?

Pihatähtimö on parhaimmillaan juuri ennen kukkimista. Tämä pätee etenkin silloin kun haluat käyttää pihatähtimön ruuanvalmistuksessa. Kosmetiikassa voit käyttää vanhempaakin kasvia. Vanhemmassa kasvissa ihoa hyödyttävät kasvikemikaalit ovat korkeimmillaan.

Miten pihatähtimöä voi hyödyntää kosmetiikassa?

Parhaiten pihatähtimö toimii iholla tuoreena. Se sopii erityisen hyvin kasvonaamioksi ihan sellaisenaan. Voit myös puristaa tuoretta pihatähtimömehua kasvoveteesi. Tällainen tuore kasvovesi ei valitettavasti säily jääkaapissa kuin viikon. Onneksi pihatähtimöä löytyy tuoreena aina toukokuulta myöhäiseen syksyyn.

Pakasta pihatähtimöä talven varalle

Voit talven varalle säilöä pihatähtimöä pakasteena. Itse suosin pihatähtimön pakastamista. Paras tapa pakastaa pihatähtimöä, on soseuttaa se ja pakastaa jääpalarasioissa. Voit vielä lisätä tilkan keitettyä vettä jääpalojen päälle. Näin sose säilyy parhaiten. Mainitsin tässä jutussani, että kaikki yrtit tulisi höyryttää ennen pakastusta. Pihatähtimö on eri juttu. Jos valmistat pihatähtimöstä tuoresosetta, se säilyy todella hyvin pakastenakin. Sinun ei siis tarvitse höyryttää sitä ennen pakastusta.

Yrttiöljy pihatähtimöstä on hankala valmistaa

On vielä kolmas tapa säilöä pihatähtimön vaikuttavat aineet. Voit valmistaa pihatähtimöstä öljyuutosta eli yrttiöljyä. Öljyuutos pitää valmistaa kuivatuista pihatähtimöistä. Tuoreet yrtit ovat liian vesipitoisia yrttiöljyn valmistukseen. Tee pihatähtimöstä yrttiöljy tavanomaiseen tapaan. Ohje yrttiöljyn valmistukseen löytyy täältä.

Löysin netistä artikkelin, jossa tuoreesta pihatähtimöstä oli valmistettu yrttiöljyä. Voit yrittää hyödyntää tätä ohjetta. Itse en ole vielä ehtinyt kokeilla ohjetta. Muista, että jos öljyyn jää tippakin kosteutta, se pilaantuu ihan sata varmasti.

Mihin tuotteisiin pihatähtimö sopii?

Yrttien sopivuus kosmetiikan valmistukseen riippuu paljon siitä, missä muodossa voit yrttiä käyttää. Koska pihatähtimö on parhaimmillaan tuoreena, kannattaa sitä käyttää kesällä ja syksyllä niin kauan kun sitä vain löydät. Tuore pihatähtimö sopii tuorekosmetiikkaan kuten nopeasti käytettäviin kasvovesiin, seerumeihin sekä kasvonaamioihin.

Tuoreglyseriitti

Myös tuoreglyseriitti onnistuu pihatähtimöstä mainiosti. Sekoita glyserolia soseutettuun pihatähtimöön ja käytä kasvonaamion tapaan.

Yrttiöljyä

Pihatähtimöstä valmistettu öljyuutos ei ole yhtä tehokasta kuin tuore kasvi. Pihatähtimö-öljyn hyviä ominaisuuksia on kuitenkin sen ihoa pehmentävä ja uudistava vaikutus. Pihatähtimön huokosia supistavat ominaisuudet ovat myös osittain jäljellä öljyuutoksessa. Voit valmistaa pihatähtimö-öljystä vaikkapa ihoa hoitavaa salvaa.

Pihatähtimö-öljystä voi valmistaa myös rauhoittavan voiteen hyönteisten pistoja hoitamaan. Se on eräs parhaista yrteistä hoitamaan kutiavaa ihoa. Hoitavaan ja kutinaa poistavaan yrttisalvaan voi lisäksi laittaa ratamoa, kehäkukkaa sekä niittyhumalaa tehostamaan hoitavaa vaikutusta.

Pihatähtimö on mieto ja todella monipuolinen yrtti.

pihatahtimo
Pihatähtimö on joskus ollut suosittu viljelykasvi. Raikas ja mineraalipitoinen pihatähtimö kelpaa edelleenkin salaatteihin ja voileipiä koristamaan.
Kuva WikimediaImages Pixabaystä

Voit hyödyntää sitä hyvin monissa tuotteissasi. Se ei sisällä voimakkaita happoja tai alkaloideja, jotka ärsyttävät herkkää ihoa. Mikä yrtti kenellekin sopii, riippuu monesta asiasta. Vain kokeilemalla löydät parhaat luonnon kasvit juuri sinun ihollesi. kokeile siis rohkeasti pihatähtimöä. Sitä löytyy vielä runsaasti luonnosta. Monen kasvin kohdalla ongelmaksi muodostuu se, että niitä ei ole saatavilla kuivattuna. Siksi sinun kannattaakin säilöä kiinnostavat yrtit talven varalle nyt.

Oletko sinä käyttänyt pihatähtimöä kosmetiikassa?

Voiko hiilihapotettu vesi auttaa sinua ihonhoidossa? 

Otsikko saattaa tuntua todella epäuskottavalta, olen pahoillani. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään ihan uusi juttu, sillä hiilihapotettua vettä on käytetty jo jonkin aikaa Japanissa ja Koreassa kasvojen hoitoon. Japanissa SodaStream laitteita myydään paljon koska naiset valmistavat sillä kasvojenhoitoon soodavettä.

Japanilaisilla ja korealaisilla naisilla on ihonhoidossa kirkkaimpana mielessä kuulas, virheetön iho. He ovat valmiit tekemään ihan mitä tahansa sen saavuttamiseksi. Kuplavesi on tullut jäädäkseen heidän kauneudenhoitorutiineihinsa.

Lue kolme hyvää vinkkiä kuplaveden käyttöön kasvojenhoidossa

Olen testannut kuplavettä ihonhoidossa jonkin aikaa. Lue, olisiko siitä apua myös sinun ihonhoito ongelmiisi.

Mitä on hiilihapotettu vesi

Me suomalaiset kutsumme hiilihapotettua vettä yleisesti vissyksi. Hiilihapotettua vettä kutsutaan yleisesti myös mineraalivedeksi, soodavedeksi tai kuplavedeksi. Voimme nyt kutsua tätä nimenomaista vettä tässä vaikkapa kuplavedeksi. Kuplavesi on aivan tavallista vettä, johon on paineella lisätty hiilihappoa. Kuplavettä voi valmistaa itse SodaStream laitteella. Hiilihapon määrä eri vesissä vaihtelee. Näin myös kuplavesien happamuus vaihtelee riippuen hiilihapon määrästä. Nykyisin on myös saatavana erilaisia makuvesiä, joihin on hiilihapon lisäksi lisätty makuaineita. En osaa sanoa niiden koostumuksesta. Kannattaa valita kosmeettiseen käyttöön maustamatonta kuplavettä.

Monissa maustamattomissa kuplavesissä on veden mineraalit tasapainotettu. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia mineraaleja on joka pullossa yhtä paljon. Mineraalien katsotaan olevan terveellisiä sisäisesti nautittuna. Kuplavettä kutsutaan siksi yleisesti mineraalivedeksi. Tosin kaikissa mineraalivesissä ei välttämättä ole hiilihappoa.

Joidenkin iholle jotkut mineraalit voivat olla ärsyttäviä. Kannattaa siis testata monia kivennäisvesilaatuja. Niitä onkin markkinoilla ihan valtaisa määrä. valikoimaa löytyy huippukalliista Perrieristä, Pellegrinosta ja Evianista aina Lidlin erittäin edulliseen Saskiaan asti. Lasipulloon pakattu vesi on tietysti aina parempi sillä se ei sisällä muovia. Huokeaa kuplavettä voi käyttää suruttomammin kasvojen hoitoon. Jos sinulla on SodaStream laite voit valmistaa itse hyvin edullista kuplavettä hanavedestä.

Miten kuplavesi tehoaa ihoon

Kuplavesi on hapanta. Onhan siinä hiilihappoa. Sen pH on yleensä 5,5 kun ihon pH on 4,5-5,5. Kun itse mittasin liuskoilla käyttämäni kuplaveden pH:n ja päädyin samaan lukemaan. Hiilihapotettu vesi on siis yhtä hapanta kuin iho. Happamat aineet ovat yleensä hyväksi tasaamaan pH:ta, jos iho on pesujen jälkeen liian emäksinen.

Kuplavesi parantaa ihon pintaverenkiertoa. Tämä perustuu kuplaveden poreiluun. Poreilu on eräänlaista mikrohierontaa iholle. Jos sinulla on herkkä iho kannattaa aloittaa varovasti kuplaveden käyttö. Iho saattaa hetkeksi lehahtaa punaiseksi. Tämä johtuu nimenomaan ihon pintaverenkierrosta. Verenkierron parantuessa iho saa runsaasti ravinteita ja happea. Ravittu ja happipitoinen iho on yhtä kuin terveempi iho.

Kuplaveden poreiden sanotaan puhdistavat ihoa syvältä. Ne tunkeutuvat huokosiin ja puhdistavat ne huolellisesti. Hiilihappokuplien sanotaan pystyvän jopa hajottamaan huokosissa olevaa likaa ja rasvaa. Näin huokoset pienenevät ja rauhoittuvat. Iho alkaa näyttämään kuulaammalta. En ihan allekirjoita tätä väittämää. Kuplavesi on kuitenkin vain vettä eikä pysty poistamaan rasvaa.

Kokeile kuitenkin seuraavia kuplavesiohjeita niin voit itse todeta miten tehokasta se on. Itse olen tykästynyt juuri tuohon kuplaveden ihoa piristävään vaikutukseen.

Miten käytän kuplavettä ihonhoitoon

Sinulla on kolme tapaa valittavana. Herkälle iholle sopii eri hoitomenetelmät kuin rasvaiselle iholle. Kannattaa aloittaa aina hellimmästä mahdollisesta vaihtoehdosta. Vaikka kuplavedessä ei olekaan kuin kahta ainesosaa; vettä ja hiilihappoa voi hiilihapon vaikutus iholle yllättää.

Varoitus

Älä käytä hiilihapotettua vettä, jos sinulla on taipumus couperosaan. Hiilihapotettu vesi saattaa olla liian ärsyttävää ja lisätä punoitusta iholla. Myös kenen tahansa iho saattaa alkaa punoittamaan, jos käyttää hiilihappovettä liian usein. Se ei ole tarkoitettu päivittäiseen kasvojenhoito-ohjelmaan.

kuplavesi-ihonhoidossa

Poreilevaa vettä

Hellävaraisin menetelmä eli kuplavesi kasvovetenä

Kasvojen puhdistus kuplavedellä

Korealainen kasvohoito

Tämän hoidon voit tehdä silloin, jos kaipaat ihollesi piristystä.

Kuplavesi on kokeilemisen arvoinen

Käytin kuplavettä testimielessä viikon ajan. Näin en kyllä suosittele tekemään sillä kuplavesi ei sovi joka päivä käytettäväksi. Se on liian raaka menetelmä iholle.

Huomasin selkeästi, kuinka huokoset pienenivät ja iho kirkastui. Minulla ei ole epäpuhtauksia iholla, joten en voinut todeta puhdistaako se todella huokosia. Tuskinpa.

Jokaisen käytön jälkeen huomasin ihon lehahtavan punaiseksi. Se on uskomaton reaktio. Ihan kuin jokin allergia. Punaisuus häipyi kuitenkin 5-10 minuutin kuluttua ja lopun päivää iho oli hyvin kuulas ja terveen oloinen.

Kasvojen upotus kuplaveteen eli korealainen kasvohoito oli aivan ihana. Sitä ei vain saa tehdä jääkaappikylmällä kuplavedellä. Tosin kylmä vesi supistaa huokosia vieläkin paremmin. Kasvot 10 sekuntia jääkylmässä, kuplivassa vedessä ei tunnu kuitenkaan ihan kivalta.

Jos innostuit kokeilemaan kuplavettä kasvojenhoidossa, kerro ihmeessä, miten kävi!

enEnglish