Krysanteemit ovat vanhoja ja arvostettuja kiinalaisia yrttikasveja. Krysanteemeja käytettiin jo tuhat vuotta sitten teenä ja parantavana yrttinä. Song-dynastian aikoihin (960-1279) krysanteemeja arvostettiin suuresti. Krysanteemien lehtiä ja versoja käytettiin salaatteihin ja niitä höyrytettiin lisäkkeeksi herkkuaterioille.

Suomessa krysanteemit tunnetaan kestävinä ja kauniina syyskukkina. Me emme ole tottuneet käyttämään krysanteemeja ravinnoksi. Muistathan, että mitään koristekasveja ei voi käyttää ravinnoksi eikä ihonhoitoon. Kaupasta ostettuja krysanteemeja ei voi käyttää kosmetiikassa sillä ne sisältävät runsaasti kasvinsuojelukemikaaleja.

Jos haluat kokeilla krysanteemeja kosmetiikassa, hanki etnisestä kaupasta kuivattuja, teeksi tarkoitettuja krysanteemin kukkia. Krysanteemitee on hyvin herkullista ja terveellistä. Samaa hauduketta eli teetä voit käyttää monipuolisesti myös ihonhoidossa. Katsotaanpa, miten upea yrtti krysanteemi oikeastaan on.

krysanteemi
Photo by Rens D on Unsplash

Krysanteemien suku on laaja

Krysanteemit (Chrysanthemum) kuuluvat asterikasvien sukuun. Asterikasvit eli mykerökukkaiskasvit ovat hyvin laaja kasviheimo, johon kuuluu yli 1600 kasvisukua. Samaan heimoon kuuluvat mm. erilaiset päivänkakkarat ja meille niin tuttu kamomilla. Nimi krysanteemi tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa kultakukkaa.

Krysanteemien kukkia on olemassa monen värisiä. Valkoiset, keltaiset ja liilanväriset kukat ovat niistä tavallisimpia. Maailman hienoimmat krysanteemit, lumikrysanteemit kasvavat villeinä korkealla Kiinan vuoristossa, Xinjiangissa. Lumikrysanteemit ovat erittäin harvinaisia. Ne tuottavat vain vähän kukkia, jotka kukkivat hyvin lyhyen aikaa. Siksi lumikrysanteemit ovat arvokkaimpia kaikista krysanteemeista. Lumikrysanteemien kukkia käytetään teen valmistukseen.

Joitakin krysanteemilajikkeita käytetään hyönteismyrkyn, pyretriinin valmistukseen. Hyönteiset karttavat krysanteemin tuoksua.

Miten krysanteemi-infuusio vaikuttaa terveyteesi?

Krysanteemi-infuusiota eli hauduketta juodaan Kiinassa ja muuallakin Aasiassa paitsi sen upean maun myös sen terveellisyyden vuoksi. Krysanteemihauduke on jopa terveellisempää kuin vihreä tee. Siinä on paljon eri mineraaleja, antioksidantteja ja aminohappoja. Helenatur ei ole varsinaisesti terveysblogi mutta haluan kuitenkin kertoa sinulle hieman krysanteemihaudukkeen terveysvaikutuksista. Näin ymmärrät paremmin tämän kasvin hienot ominaisuudet.

Krysanteemihauduke on erityisen rentouttavaa

Kiinalaisen lääketieteen mukaan krysanteemi on viilentävä kasvi. Kylmä, jääpaloilla höystetty krysanteemitee on hellepäivän juoma. Viilentävä ominaisuus on samalla myös rentouttava. Krysanteemihauduke sisältää runsaasti kaliumia. Kalium laajentaa verisuonia ja saa veren virtaamaan jouheammin myös ihollasi olevia pieniä verisuonia pitkin.

Krysanteemihauduke tehostaa immuniteettia

Krysanteemihauduke sisältää runsaasti A ja C vitamiineja, jotka parantavat vastustuskykyä.  Haudukkeen korkea mineraalipitoisuus toimii myös immuunijärjestelmää boostaavana. Kalium, kalsium ja magnesium toimivat omalla tavallaan immuunijärjestelmän tukena.  Jokainen ihmiskehon solu tarvitsee kaliumia toimiakseen oikein. Magnesium auttaa kehoamme säätelemään verenpainetta. Se on tärkeä osa monessa muussakin kehon prosessissa.

Krysanteemitee sisältää runsaasti B-vitamiineja

B-vitamiinien joukko in iso. Krysanteemihauduke sisältää niistä monia kuten foolihappoa, riboflaviinia, koliinia ja niasiinia. B-vitamiinit vaikuttavat hermostoa rauhoittavasti. Ne myös huolehtivat ihon hyvinvoinnista.

Krysanteemihaudukkeen hyödyt ihonhoidossa

Krysanteemi on oikea aarre ihollesi. Kuten jo edellä mainitsinkin, krysanteemi on tyypiltään viileä yrtti. Kiinalaisen lääketieteen mukaan viileä rauhoittaa. Liiallinen lämpö taas korreloi tulehduksen kanssa. Tätä krysanteemin viilentävää ominaisuutta kannattaa käyttää hyväksi kosmetiikassa.

Krysanteemi sisältää runsaasti beetakaroteenia. Beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste, joka on hyvin hyödyllistä ihollesi ja turvallista käyttää. Beetakaroteeni on voimakas antioksidantti, joka auttaa sinua pitämään ihosi nuorekkaan hehkeänä.

Krysanteemihauduke hiustenhoidossa

Chrysanthemum zawadskii on krysanteemilaji, jolla on eräissä tutkimuksissa todettu olevan hiusten kasvuun vaikuttavia ominaisuuksia. Tästä tietystä krysanteemista valmistetulla uutteella on hoidettu menestyksekkäästi hiustenlähtöä sekä stimuloitu hiusten kasvua.

Krysanteemiuutteen on todettu vaikuttavan hiusfollikkeleihin elvyttävästi. Myös nukkumassa olevat hiusfollikkelit heräävät henkiin krysanteemiuutteen avulla. Näin ohuet hiukset saavat lisää tuuheutta.

Sinun ei välttämättä tarvitse metsästää zawadskii krysanteemia. Myös tavallinen krysanteemi voi auttaa hiusten ja hiuspohjan hoidossa. Käytä hiustenhoidossa krysanteemihauduketta hiushuuhteena. Huuhtele hiukset pesun jälkeen krysanteemivedellä ja anna vaikuttaa 5-10 minuuttia. Huuhtele hiukset vielä kevyesti pelkällä vedellä ja anna niiden kuivua kaikessa rauhassa itsekseen. Krysanteemivesi rauhoittaa hiuspohjaa ja tekee hiuksista pehmeät ja taipuisat. Krysanteemihuuhtelu rauhoittaa myös hilseilevää päänahkaa.

Voit käyttää myös krysanteemista valmistettua yrttiöljyä hiuspohjan hoitoon. Pese hiuspohja ja hiukset huolellisesti. Levitä sormenpäillä noin ruokalusikallinen krysanteemi yrttiöljyä hiuspohjaan ja anna sen vaikuttaa noin 30 minuuttia. Pese hiukset ja hiuspohja tavalliseen tapaan shampoolla.

Näin valmistat krysanteemi-infuusion

Krysanteemin kukkia voi uuttaa myös veteen. Krysanteemista valmistettu yrttihauduke sopii kasvovesiin, ihon höyrytykseen tai hiushuuhteeksi. Voit käyttää yrttihauduketta myös emulsiovoiteiden vesifaasissa. Pesevien tuotteiden pohjana supistava ja ihoa rauhoittava krysanteemihauduke on ihanteellinen.

Voit valmistaa krysanteemihaudukkeen kuivatuista krysanteeminkukista. Tarvitset vain 5 kuivattua krysanteemin kukkaa ja 3,5 desiä kiehuvaa vettä. Kaada kiehuva vesi kukkien päälle ja anna hautua rauhassa noin 3-5 minuuttia. Siivilöi kukat teestä ja herkullinen infuusiosi on valmista.

Krysanteemista valmistettu yrttiöljy hellii ihoasi

Kun puhun krysanteemiöljystä, en tarkoita krysanteemin eteeristä öljyä vaan kasviöljypohjaista yrttiöljyä. Näitä kahta asiaa ei pidä sekoittaa keskenään. Krysanteemin kukista ja perusöljystä uuttamalla valmistettu yrttiöljy on todella tehokas kosmeettinen tuote ihan sellaisenaan.

Voit uuttaa krysanteemin kukkia valitsemaasi kasviöljyyn. Sopiva öljy krysanteemin kukkien uuttoon voisi olla esimerkiksi suodatettu viinirypäleensiemenöljy tai safloriöljy. Nämä kaksi öljyä ovat keveitä ja tukevat hyvin krysanteemin vaikutusta iholla.

Krysanteemista valmistettua öljyuutosta on käytetty perinteisesti rasvoittuvalle iholle. Se on supistava öljy, joka supistaa huokosia sekä kirkastaa ja tasoittaa ihon väriä. Krysanteemiöljy poistaa ärsytystä ja auttaa vähentämään tulehdusta ja aknea.

Krysanteemiöljy on täynnä polyfenoleita kuten kversetiini, luteoliini, apigeniini. Nämä antioksidantit auttavat ihoasi taistelemaan ikääntymisen merkkejä vastaan. Voit käyttää krysanteemiöljyä sellaisenaan myös herkälle silmänympärysiholle. Öljyssä oleva beetakaroteeni auttaa uudistamaan soluja ja poistamaan kuona-aineita ihosta.

Krysanteemiöljyn anti-inflammatoriset ominaisuudet rauhoittavat ihoa ja poistavat turvotusta. Öljyä voidaan käyttää myös palovammoihin ja auringonoton jälkeen rauhoittamaan ihoa.

Näin valmistat krysanteemin kukista yrttiöljyn

Krysanteemiöljy on eräs suosittu tapa käyttää tätä yrttiä kosmetiikassa.  Valmista yrttiöljy perusohjeeni mukaan kuivatuista krysanteeminkukista. Krysanteemiöljy sopii hyvin seerumeiden voiteiden valmistukseen. Krysanteemiöljyä voit käyttää myös sellaisenaan joko ihonhoidossa tai hiuspohjalle.

Krysanteemi on fototoksinen kasvi

krysanteemit
Photo by Anna Evans on Unsplash

Krysanteemissa on myös ikävät puolensa. Jos altistut UV-valolle samalla kertaa, kun olet käyttänyt krysanteemista valmistettua kosmetiikkaa, voi ihollesi ilmaantua ihottumaa tai jopa rakkuloita. Tätä sanotaan fototoksiseksi reaktioksi. Muutamilla kasveilla on taipumus reagoida auringon valon kanssa. Käytä siis krysanteemia vain yövoiteissa ja yöksi laitettavissa seerumeissa.

Krysanteemille voi hyvinkin olla allerginen. Krysanteemit kuuluvat mykerökukkaisiin kasveihin, jotka ovat tunnettuja allergian aiheuttajia. Tästä ei kuitenkaan kannata huolestua ellet todella ole mykerökukkaisille kasveille herkistynyt. Krysanteemit ovat niin tehokkaita ja hyödyllisiä kasveja ihonhoidossa, ettei niitä kannata turhaan jättää käyttämättä. Jos allergiat mietityttää, voit helposti tehdä itse altistuskokeen krysanteemilla.

Oletko sinä tutustunut krysanteemeihin?

Paras kuusenkerkkä aika on kohta käsillä. Kuusenkerkkiä kannattaa hyödyntää ravintona sillä ne ovat erittäin vitamiinipitoisia. Tiesitkö että kuusenkerkistä voi valmistaa myös kosmetiikkaa. Tuoreet kuusenkerkät sopivat kosmeettisiin voiteisiin ja raikkaisiin kasvovesiin erinomaisesti. Kokeile itse miten kuusiuute uudistaa ja raikastaa ihoasi.

Ennen kun alat ihan ensimmäistä kertaa valmistamaan tuotteita kuusenkerkistä suosittelen herkkyystestin tekemistä. Kuusenkerkkä kosmetiikassa ei ole vielä kovin tuttu juttu. Kuusenkerkille voi olla tietämättään allerginen. Suuria ihoalueita ei kannata käsitellä kuusenkerkkätuotteilla ellei niitä ole ensin kokeillut pienemmälle ja huomaamattomalle ihoalueelle.

kuusenkerkat-kosmetiikassa
Vastapoimittuja kuusenkerkkiä

Kuusi on hyvin vanha lääkekasvi

Varsinkin Suomessa kuusi on kuulunut ihan peruslääkevarastoon. Kuusesta on käytetty lähinnä pihka mutta myös neulasia ja kerkkiä on tarvittu joihinkin yrttihoitoihin. Kuusen kaarna on myös käyttökelpoista ja sillä onkin monia terveyshyötyjä. Kuusenneulasila on hoidettu kansanlääkinnässä esimerkiksi reumaa.

Kuusen vaikuttavia aineita ovat hartsit jotka löytyvät etenkin kuusen pihkasta. Myös kuusen neulasissa on samoja hartseja saatavilla mutta ei niin runsaasti. Kuusenneulaset sisältävät erittäin runsaasti askorbiinihappoa eli C-vitamiinia. Joissakin maissa C-vitamiinipuristeita valmistetaan vieläkin kuusenneulasista.

Kuusenkerkissä on antiseptisia ainesosia jotka vaikuttavat ihoa rauhoittavasti ja tulehduksia hillitsevästi. Kuusi sisältää huomattavan paljon lingaania. Lingaanit ovat erityisiä fenoliyhdisteitä joilla on voimakas antioksidanttinen ja tulehduksia hillitsevä vaikutus. Kuusenkerkkien terveellisyys ravintona perustuu pitkälti lingaaneihin.

Tuoreissa kuusenkerkissä on myös paljon C-vitamiinia. C-vitamiini on erittäin tärkeä myös iholle. Siksi tuoreet kuusenkerkät kosmetiikassa kannattaa hyödyntää juuri nyt kun ne ovat parhaimmillaan.

Kuusella on haavojen ja arpikudoksen paranemista edesauttava vaikutus

Suomalainen lääkealan yritys Repolar Pharmaceuticals Ltd  on tutkinut suomalaisen kuusen soluja uudistavaa vaikutusta. He ovat lanseeraneet kokonaisen tuotesarjan perustuen kuusen ihoa uudistaviin hartseihin. Kuusi nopeuttaa uusien ihosolujen uudistumista ja myös suojaa soluja. Tällainen vaikutus on hyvin toivottavaa myös kosmeettisissa ihonhoitotuotteissa. Kokeile miten kuusi uudistaa sinun ihoasi. Nyt kun tuoreita kerkkiä on saatavilla kaikkialla on kuusenkerkkätuotteiden valmistaminen myös helppoa.

Kerkkien käytön suosiota rajoittaa tietysti niiden hyvin kausiluonteinen saatavuus. Ennen ei kuusenkerkkiä pystytty samalla tavoin säilömään kuin nykyisin.

Kuusenkerkän hyödyt ihonhoidossa

Sinä voit valita montakin eri tapaa hyödyntää kuusenkerkkiä. Valitse alla olevista ohjeista mieluisimmat. Öljyä ja glyseriittiä voit hyödyntää myös talvella sillä ne säilyvät pitkään.

Kuusenkerkkien uuttaminen veteen

Itse olen valmistanut kuusenkerkistä uutteita joita käytän voiteiden ja kasvovesien valmistamiseen. Tuoreista kuusekerkistä kannattaa valmistaa myös rauhoittava ja virkistävä kasvonaamio.

Kuusenkerkät voi uuttaa helpoiten kuumaan veteen. Kuumaan veteen liukenee myös hieman kuusen hartseja.

kuusenkerkkasilppu
Kuusenkerkkäsilppua

Öljyuutos kuusenkerkistä

Kuusenkerkät kannattaa uuttaa myös öljyyn. Kuusenkerkät kosmetiikassa ovat ehkä helpointa käyttää öljyuutoksena.Öljyuutos on hyvin säilyvää ja erittäin käyttökelpoista moneen tarkoitukseen. Suosittelen valmistamaan öljyuutoksen kuumennusmenetelmällä seuraavasti.

Käytä kuusenkerkkä-öljyuutosta kosmetiikan valmistamiseen esimerkiksi epäpuhtaalle, rasvoittuvalle iholle. Tässä ohje emulsiovoiteen valmistukseen. Voit korvata käytettävän öljyn osittain tai kokonaan kuusenkerkkäöljyllä. Kuusenkerkkäöljy on miedosti antiseptista ja ihoa rauhoittavaa.

Kuusenkerkkäuutos glyserolista

kuusenkerkat-kosmetiikassa
Kuusenkerkkäglyseriittiä tulossa

Aivan parhaan ja tehokkaimman kuusenkerkkäuutoksen saat glyserolista eli glyseriinistä. Kuusen monet mineraalit, hartsit sekä vitamiinit liukenevat parhaiten glyseroliin. Kuusenkerkkäglyseriitti on erittäin käyttökelpoinen tuote. Voi lisäillä sitä sekä vedettömiin että vain vettä sisältäviin tuotteisiin. Myös emulsiovoiteisiin kuusenkerkkäglyseriitti soveltuu mainiosti.

Glyseriitti kuusenkerkistä valmistuu näin

Käytä kuusenkerkkäglyseriittiä esimerkiksi kasvovesiin. Glyseriittiä voi olla kasvovedessä 10-15%. Kuusenkerkkäglyseriitti on raikas ja ihoa rauhoittava kasvoveden ainesosa suoraan Suomen luonnosta. Täältä löytyy ohje kuusenkerkkäkasvoveteen.

Tuorenaamio kuusenkerkistä

Kuusenkerkän hyödyt ihonhoidossa tulevat esiin silloin, kun käytät sitä mahdollisimman tuoreena. Valmista kerkistä virkistävä ja rauhoittava naamio. Itse olen käyttänyt usein yrttinaamion pohjana valmistamaani perusemulsiovoidetta jonka ohjeen löydät täältä. Jos sinulla ei ole itse valmistettua perusvoidetta voit käyttää naamion pohjana mieleistäsi neutraalia voidetta.

Valmista kuusenkerkkänaamio näin

Maanomistajan lupa kerkkien poimimiseen

kuusenoksa
Kuusenoksa

Kuusenkerkkiä on nyt metsä pullollaan. Niiden poimiminen ei kuitenkaan kuulu jokamiehenoikeuksiin. Kerkkiä varten tarvitaan aina maanomistajan lupa. Kokemukseni mukaan lupa kuitenkin heltiää yleensä helposti jos vain kysäisee kohteliaasti.

Itse olen pyytänyt lupaa kerätä kerkkiä erään talon kuusiaidasta. Kuusiaita kuulemma leikataan joka vuosi eikä omistajia haittaa yhtään vaikka vähän leikkaan heidän aitaansa ennakkoon.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan kuusenkerkkää ihonhoidossa. Kuusenkerkän hyödyt ihonhoidossa ovat kiistattomat. Kuusella on pitkät perinteet iho-ongelmien hoidossa ja myös rutkasti lääketieteellistäkin näyttöä takanaan.

Oletko hyödyntänyt kuusenkerkkiä tänä keväänä! Mikä onkaan suosikkisi kerkkävalmisteista?

Olet varmasti käyttänyt etikkaa sellaisenaan moneenkin tarkoitukseen mutta oletko koskaan valmistanut etikasta kosmetiikkaa.

Etikkaa on totuttu pitämään hyvin voimakkaana raaka-aineena kosmeettisissa valmisteissa. Tämä johtuu pitkälti etikan hajusta. Varmasti esimerkiksi sitruunamehu on ihan yhtä voimakasta mutta sen tuoksu on hyvin miellyttävä. Etikan haju on myös tärkein syy miksi siitä ei ole kehitetty kosmeettisia tuotteita niin usein.

Yrttiuute etikasta

Kätevimmin voit yhdistää etikan hyvät ominaisuudet uuttamalla siihen yrttejä. Hyviä yrttejä ovat esimerkiksi aromaattiset huulikukkaiskasvit eli timjamit sekä rosmariini. Voit yhdistää eri kasveja ja valmistaa oman uutteen vaikkapa kuivatuista kesän yrteistä. Kehäkukka ja kamomilla ovat myös hyviä uutettavia yrttejä. Voit käyttää uuttamiseen joko valkoviinietikkaa tai väkiviinaetikkaa. Kallista suodattamatonta omenaviinietikkaa en haaskaisi tähän tarkoitukseen. Sitä voi käyttää ihan sellaisenaan.

Etikkauutokseen sopivat yrtit

Kaikki yrtit voit laittaa etikkayrttiuutteeseen joko tuoreena tai kuivattuna

 

Valmista yrttiuute seuraavalla tavalla

Mihin voit käyttää etikkayrttiuutosta

Valmista samalla monia eri yrttietikkauutoksia eri tarkoituksiin. Näin sinulla on aina kaapissa puolivalmisteita kosmetiikan valmistamiseen. Kesällä kannattaa keräillä luonnon yrttejä ja ottaa niistä talteen talvenvaralle ihonhoitoon sopivia kasveja. Yrttejä voi myös pakastaa ja tehdä etikkauutos pakastetuista yrteistä.

Deodorantti yrttietikasta

Etikka on antibakteerista. Se on hyvin yleinen säilöntäaine. Voimme siis käyttää tätä ominaisuuta hyväksi ja valmistaa etikasta bakteerien kasvua vähentävää deodoranttia. Hienhajua ja hikoilua vähentäviä yrttejä ovat esimerkiksi nokkonen ja salvia. Huomioithan että nokkonen saattaa helposti värjätä valkoisia vaatteita, jos sitä käyttää runsaasti.

Etikka sopii deodorantiksi erittäin hyvin, sillä se pitää bakteerit sekä sienet loitolla. Onhan etikka nimenomaan säilöntäaine. Pelkkää omenaviinietikkaa voi myös käyttää tähän reseptiin. Jos kuitenkin haluat kokeilla yrttien vaikutusta voit valmistaa yrttietikkaa deodorantteihin.

Hellävaraisin yrttietikka syntyy kamomillasta. Kamomilla ei myöskään tahraa vaatteita samoin kuin nokkonen.

Nokkosessa on runsaasti piitä. Pii poistaa tehokkaasti hienhajua iholta ja hoitaa ihoa.

Salvia ehkäise hikoilua. Sitä voi nauttia liikahikoiluun myös sisäisesti esimerkiksi teenä.

Taikapähkinävesi on voimakkaasti supistava raaka-aine. Se vähentää hikoilua ja siksi sitä kannattaa käyttää deodoranteissa.

Aloe verasta olen kirjoittanut oman postauksen. Se on ihoa hoitava ja rauhoittava ainesosa. Aloe vera on antimikrobinen ja auttaa myös hienhajun ehkäisyssä.

 

Suihkutettavaa deodoranttia varten tarvitset

 

Tee näin

Akneihon kasvovesi

Etikka sopii kaikille ihotyypeille kasvovedeksi, jos vain pitää sen hajusta. Etikka on hapan aine ja siksi erittäin sopiva kasvoveden ainesosa. Se tasapainottaa pH:ta tehokkaasti.

Voit halutessasi aina valita suodattamattoman omenaviinietikan kasvovedeksesi. Sitä voi hieman laimentaa vedellä ja laittaa spraypulloon. Tällainen tuote on kaikkein yksinkertaisin. Etikka on tehokas hoitoaine akneen taipuvaiselle iholle. Se ei kuivata ihoa vaan pitää sen kosteana.

Akneen tehoaa hyvin vadelma. Tähänkin reseptiin voit käyttää yrttietikkaa. Valmista yrttietikka tällä kertaa vadelmanlehdistä. Vadelmanlehdet ovat yksi parhaista ihonhoidon raaka-aineista. Vadelmanlehti supistaa huokosia koska se on melko karvas. Se myös rauhoittaa ärtynyttä ihoa tehokkaasti.

Voit myös uuttaa etikkaan tuoreita villivadelmia. Kaupasta saatavat vadelmat ovat aina käsitelty kasvinsuojeluaineilla. Älä käytä niitä. Vadelman marjalla on samoja vaikutuksia kuin lehdillä mutta marjoissa ei ole huokosia supistavia karvasaineita. Parempi olisi siis käyttää kasvoveteen sekä vadelmanlehtiä että marjoja.

Muista aina suodattaa vadelmanlehdistä valmistettu yrttietikka suodattimen läpi. Vadelmanlehdissä on pienenpieniä karvoja tai piikkejä, jotka kirvelevät iholla, jos niitä ei saada pois etikasta.

Kasvoveteen tarvitset

Tee näin

Lisää ohjeita etikasta on tulossa jatkossa. Etikka sopii monenlaiseen käyttöön, on edullista ja myrkytöntä.

Keksitkö itse uusia käyttökohteita etikalle? Laita kommentti tämän reseptin alle!

 

Kaoliinisavi on yleensä valkoista jauhetta, jota louhitaan kalkkikivikaivoksista. Vaalean värinsä takia kaoliinisavea myydäänkin usein valkosaven nimellä. Kaoliinia esiintyy hyvin yleisesti maaperässä ympäri maailman. Kuumissa ja kosteissa maissa kaoliinin määrä maaperässä on kuitenkin huomattavasti suurempi kuin viileillä alueilla. Nimi kaoliini on peräisin kiinankielen sanasta ”Gaoling” joka on kylä Kaakkois-Kiinassa, Jiangxingin maakunnassa. Gaoling tarkoittaa korkeata harjannetta. Huippulaatuinen kiinalainen posliini on valmistettu kaoliinisavesta.

Kaoliinisavi sisältää pääasiassa luonnon kaoliinia, piitä ja alumiinia. Lisäksi siinä on runsaasti sinkkiä, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Se on yleensä väriltään hyvin vaaleaa, melkein valkoista. Jos kaoliini on punertavaa tai kellertävää, siinä on lisäksi rautaoksidia. Vaikka kaoliinisavessa on alumiinia, se ei ole elimistölle vaarallista. Savi ei imeydy ihon läpi vaan päinvastoin imee ihosta itseensä epäpuhtauksia.

Kaoliinisavi on monessakin mielessä erittäin käyttökelpoinen kosmeettinen savituote.

1.Kaoliinisavi on hellävaraisin savi

Verrattuna bentoniittisaveen tai vaikkapa illitesaveen kaoliinisavi ei kuivata ihoa eikä ime itseensä ihon kosteutta ja rasvaa samalla tavalla. Tämän huomaa selkeästi heti kun on kokeillut useampia savilaatuja. Kaoliinisavinaamion jälkeen iho ei yleensä punoita eikä kiristä. Joskus illite- tai bentoniittinaamion jälkeen iho on pitkään punainen. Ilmiö johtuu verenkierron elpymisestä kyseisellä ihoalueella eikä ole mitenkään vaarallista. Kaoliinisavinaamion voi tehdä säännöllisesti vaikkapa viikoittain eikä iho silti kuivu liikaa.

Kaoliinisavi on niin hellävaraista, että siitä voi valmistaa myös vauvojen tuotteita kuten talkkia.

2.Kaoliinisavi on monikäyttöistä

Voit käyttää kaoliinisavea monissa tuotteissa. Valkoinen, pehmeä kaoliinisavi sopii

 

 

Kaoliini myös sakeuttaa jonkin verran nestemäisiä tuotteita. Se soveltuu käytettäväksi sakeuttajana emulgaattorin ohella paksumpiin emulsioihin. Ohuimmissa emulsioissa savi tietysti painuisi pohjaan.

3.Kaoliinisavi on antiseptista

Jos podet aknea tai ihosi on muuten epäpuhdas, kokeile kaoliinisavesta valmistettua kasvonaamiota. Se hillitsee bakteerien kasvua luonnollisesti. Emäksinen savi alkalisoi liian happaman ihon. Näin haitalliset bakteerit eivät voi enää lisääntyä. Rasvainen iho on hyvin hapan ja siksi emäksiset tuotteet sopivat hyvin sen hoitoon. Rasvaiselle iholle paras vaihtoehto on punertava kaoliini, sillä se imee hieman tehokkaammin rasvaa kuin valkoinen.

Kaoliinisavea voi myös lisätä puhdistusemulsioon. Katso ”Reseptit-välilehdeltä” yksinkertainen ohje kotitekoiseen ihonpuhdistusjauheeseen.

4.Kaoliinisavi on tehokkain ja edullisin puhdistava kasvonaamio.

Ranskalainen vihreä savi on ehkä suosituin puhdistavien kasvonaamioiden raaka-aine mutta kaoliinia se ei voita tehokkuudessaan. Kaoliinisaven hinta-laatusuhde on ylivoimainen. Kaoliini on hyvin yleistä maaperässä ja siksi yleensä edullista. Esimerkiksi Länsi-Afrikassa kaoliini on erittäin suosittua naisten kauneudenhoidossa. Siellä kaoliini myydään kiven muodossa. Kivestä murretaan paloja, jotka jauhetaan hienoksi jauheeksi. Kaoliinisavi imee itseensä ihon epäpuhtauksia magneetin tavoin. Ilmansaasteet ja ihoon kosmetiikan mukana kulkeutuneet kemikaalit puhdistuvat tehokkaasti mutta hellävaraisesti kaoliininaamion alla. Kerran viikossa suoritettu ihonpuhdistus kaoliinisavella on yleensä riittävä.

5. Kaoliinisavi mineralisoi ihoa tehokkaasti ja luonnollisesti

Ammoisina aikoina ihmisen ihoa peitti aina hienoinen mineraalivaippa. Silloin kun oltiin enemmin tekemisissä maan ja luonnon kanssa oli mineraaleja kaikkialla. Nykyisin joudumme miettimään mistä saisimme riittävästi mineraaleja elimistöllemme. Olemme nykyisin niin vieraantuneita luonnosta. Saviset kädet puutarhatöiden jälkeen saa meidät ryntäämään heti pesulle. Saven käytöllä kosmetiikassa voimme ainakin osittain korvata menetettyä luonnonmukaista elämää. Iho saa tarvitsemiaan mineraaleja kuten magnesiumia, sinkkiä ja kalsiumia oikeassa muodossa. Nämä hivenaineet ravitsevat ihoa antaen iholle uutta hehkua.

6. Kaoliinisavinaamio on tehokas detoxhoito iholle

Vaikka Suomessa ilma onkin erittäin puhdasta, on monessa maassa tilanne toinen. Ilmansaasteilta ei koskaan voi täydellisesti suojautua. Myös Suomessa on kuitenkin mahdollista altistaa iho monille kemikaaleille, joita löytyy kosmetiikasta ja myös ihan tavallisista apteekin perusvoiteista. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää osata syväpuhdistaa iho. Kaoliinisavi on tähän tarkoitukseen täydellinen tuote, sillä se sopii myös kuivaihoisille jatkuvaan käyttöön. Myös hiuspohjan voi syväpuhdistaa hellävaraisesti kaoliinisavella.

 

Kuinka käytän kaoliinisavea kotikosmetiikan valmistuksessa

Kaoliinisavi on ennen kaikkea puhdistava raaka-aine. Kaoliinista kannattaa siksi tehdä puhdistavia tuotteita kuten kuorinta-aineita ja naamioita. Tämä sääntö pätee kaikkiin savilaatuihin. Savet vetävät kuonaa ja epäpuhtauksia ihosta ulos. Tähän ominaisuuteen perustuu niiden teho ja siksi savea käytetään kosmeettisissa tuotteissa.

Hoitaviin tuotteisiin kaoliinisavea ei kannata käyttää. Jos tarkoitus on imeyttää ihoon tehoaineita, öljyjä ja kosteutta niin kaoliinisavi ei sovi silloin kuvioihin. Kaoliinisavi voi pilata koko tuotteen. Voit lisätä kasviöljyä tai muita rasvoja kaoliinisaveen, jos haluat vaikkapa pienentää saven kitkaa ja valmistaa hellävaraisempaa kuorinta-ainetta.  Jos haluat valmistaa puhdistavan naamion kaoliinisavesta, on turhaa lisäillä naamioon antioksidantteja tai öljyjä. Ne vain hankaloittavat kaoliinisaven työtä. Kaoliinisaven kanssa yhdistettäviä raaka-aineita ovat

Kaoliinisavesta olen tehnyt mieluimmin nestemäisen kuin puuromaisen naamion kasvoille. Kevyt naamio toimii paremmin kuin raskas savipanssari iholla. Ainakin itse olen huomannut käytännössä tämän asian. Tarvitset vain yhden teelusikallisen tai mielellään jopa vähemmin kaoliinisavea naamion valmistamiseen. Sekoita savinaamio mieluiten lasisessa, puisessa tai keraamisessa astiassa ja käytä myös sekoittamiseen jotain muuta materiaalia kuin metallia. Savet reagoivat metallien kanssa. Metallit voivat jopa kumota saven detoxvaikutukset. Savi levitetään iholle aina pensselillä. Silmänympärysiho jätetään käsittelemättä.

Kaoliinia voi käyttää ihan sellaisenaan ”puuterina” ja talkkina. Myös hiusten kuivapesussa kaoliinisavea voi kokeilla. Se ei kuitenkaan poista niin tehokkaasti rasvaa kuin esimerkiksi bentoniittisavi mutta kaoliini hillitsee talin erittymistä.

Kun valmistat naamioita tai mitä tahansa kosmeettista tuotetta kannattaa muistaa seuraava perussääntö. Kaikilla tuotteen ainesosilla tulisi olla jokin tarkoitus. Mitään ei kannata lisäillä vain siksi että sitä sattuu olemaan kaapissa. Kun aloitin kirjoittamaan kirjaani ”Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus” oli juuri tämä ajatus minulla mielessä päällimmäisenä. Kaikella, mitä lisäilemme tuotteisiimme, on oltava jokin funktio, jokin tehtävä ja tarkoitus. Sitä-sun-tätä-ideologiasta pitää päästä eroon ja miettiä mitä me ja ihomme oikeasti tarvitsevat. On parempi jättää ainesosia pois kuin että niitä lisäillään umpimähkään. INCI-listan pituus ei todellakaan kerro tuotteen tehosta ja toimivuudesta olkoon ainekset kuinka luomuja tahansa.

Toivottavasti tästä artikkelista oli hyötyä sinulle!

Oletko sinä kokeillut kaoliinisavea. Uskon että löydät varsin helposti käyttökohteita, joihin kaoliini sopii korvaamaan kemialliset tuotteet.

Kerro, mihin kaikkeen kaoliinisavea olet käyttänyt.

enEnglish