Etikka, varsinkin omenaviinietikka on kotikosmetiikassa jo legenda. Omenaviinietikka on monikäyttötuote, joka tehoaa kaikkeen mahdolliseen. Niin monet ihmiset rakastavat omenaviinietikkaa. Omenaviinietikkaa löytyy joka kodista ja se on mielletty varsin turvalliseksi tuotteeksi myös iholle. Moni kuitenkin kaipaa etikalle vaihtoehtoja. Etikan tuoksu ei miellytä kaikkia.

Lähdin kartoittamaan helppoja ja kotoisia vaihtoehtoja kosmetiikan hapoille. Luonnollisia, happamia, kosmetiikkaan sopivia raaka-aineita löytyikin yllättävän runsaasti. Tällä kertaa kerron sinulle uskomattoman antioksidanttipitoisesta hibiskuksesta.

hibiskus-kosmetiikassa
Hibiskuksen kukkaverhiöistä valmistetaan herkullista juomaa jota kutsutaan roselleksi.

Happamat ainesosat kuuluvat ihonhoitoon

Ihon luontainen happamuus eli pH on hapan. Normaalisti ihon pH arvo liikkuu asteikolla 5-6. Jos ihoa pesee saippualla tai käyttää muuten hyvin emäksisiä ainesosia kuten savea tai ruokasoodaa, iho saattaa ärsyyntyä. Silloin on tarpeen palauttaa ihon pH takaisin normaaleihin lukemiin. Helpoiten se hoituu kotikonstein esimerkiksi omenaviinietikalla.

Kaupallisessa kosmetiikassa käytetään omenaviinietikan asemesta muita happoja. Etikka antaa tuotteelle pistävän tuoksun, josta monet eivät lainkaan pidä. Siksi kosmetiikkateollisuus käyttääkin tuotteissaan pitkälle jalostettuja kosmetiikan happoja. Suosituimmat hapot ihonhoidossa ovat hedelmähapot. Hedelmähapoiksi eli alfa-hydroksihapoiksi (AHA) kutsutaan kaikkia kasviperäisiä happoja.

Kaupallisessa kosmetiikassa hedelmistä saatuja happoja käytetään puhdistetussa ja jalostetussa muodossa. Samoja puhdistettuja happoja on tarjolla esimerkiksi kotikosmetiikan ainesosia myyvistä verkkokaupoista.

Kosmeettisten happojen käyttö vaatii kuitenkin melko hyvää osaamista ja välineistöä. Tarvitset hyvälaatuisen pH-mittarin, jotta voit varmistua tuotteesi turvallisuudesta sekä tietoa happojen käytöstä iholla. Varsinkin aloittelijoille kosmetiikan happojen käyttö saattaa olla turhan haasteellista.

Hibiskus- eli rosellekeite on turvallinen vaihtoehto kotikosmetiikan hapoksi.

Hibiskus eli kiinanruusu on Kauko-Idässä elävä luonnonkasvi, jota on tuotu Suomeenkin huonekasviksi. Hibiskuksen INCI-nimi on Hibiscus Sabdariffa Flower Extract.

Hibiskukset kuuluvat malvakasveihin kuten meille tutut rohtosalkoruusu sekä ruusumalva ja myskimalva. Hibiskuksessa on upeat, suuret, purppuranpunaiset kukat. Kukkia ei suinkaan käytetä hibiskuskeitteeseen vaan kukkien verhiöitä eli kukkapohjia. Ne hibiskukset, joita Suomessa tapaa, eivät tuota kirkkaanpunaisia kukkapohjia. Kannattaa siis hankkia kuivattua hibiskusta vaikkapa yrttikaupasta tai etnisistä myymälöistä.

Hibiskusta käytetään kosmetiikassa keitteenä. Kuivattuja kukkapohjia keitetään hetken vedessä jotta kasvi luovuttaa vaikuttavat aineensa. Hibiskuskeite on erittäin voimakkaan punaista ja hapanta. Hibiskuksen verhiöt sisältävät runsaasti omenahappoa, joka on eräs alfa-hydroksidihappo (AHA). Hibiskuskeitteen pH tietysti vaihtelee keitteen voimakkuudesta riippuen. Valmista keitettä voi ja yleensä pitääkin laimentaa sopivaksi.

Hibiskuskeitteen edut ihonhoidossa

Hibiskuskeite on hyvin hapanta

Hapoilla on tärkeä rooli kosmetiikassa. Hapot tasapainottavat ihon pH:n. Tuotteen happamuudella voit myös vaikuttaa säilöntäaineiden ja emulgaattorien toimivuuteen. Hibiskuskeitteen happamuus riippuu tietysti keitteen vahvuudesta. Normaalivahvuinen hibiskuskeite vastaa happamuudeltaan omenaviinietikkaa. Suosittelen käyttämään happamuuden määrittelemiseen pH liuskoja. Ne antavat riittävän tarkan tuloksen pH:n määrittämiseksi.

Hibiskus on luonnollinen vaihtoehto botoxille

Botox on tuttu monelle ainakin käsitteenä. Botoxruiskeilla häivytetään kasvojen virheitä ja ikääntymisestä johtuvia ilmiöitä kuten ryppyjä. Botox ei ole kovin turvallinen menetelmä vaikkakin erittäin tehokas. Miksi hibiskusta kutsutaan botox kasviksi? Hibiskus on erittäin tehokas yrtti estämään ihon ikääntymisen merkkejä. Hibiskus saa ihosi näyttämään pinkeältä ja eloisalta mutta täysin turvallisesti. Hibiskus on yksi suosituimmista ei-kirurgisista tuotteista ihon ikääntymistä vastaan. Ikääntymistä et tietysti voi pysäyttää mutta voit kyllä hallita sitä. Hibiskus on hyvin tehokas yrtti ihon ikääntymisen hallinnassa.

Hibiskus sisältää runsaasti antioksidantteja.

Hibiskuksen tärkein antioksidantti on antosyaanit eli samat antioksidantit kuin meidän superterveellisessä metsämustikassa. Antosyaanit ovat erityisen vahvoja antioksidantteja, jotka auttavat taistelussa ihoa vanhentavia vapaita radikaaleja vastaan. Vapaat radikaalit saavat ihon näyttämään elottomalta, harmaalta ja väsyneeltä. Antosyaanit myös supistavat ihohuokosia tehden ihosta sileämmän. Supistava vaikutus on tietysti vain hetkellinen.

Kosteuttava ainesosa

Koska hibiskus on malvakasvi, se on myös hyvin kosteuttava. Kaikilla malvoilla on kostuttavia ominaisuuksia. Siksi sinun kannattaakin kokeilla hibiskuskasvovettä kuivalle, väsyneelle ja stressaantuneelle iholle. Hibiskus antaa kasvoillesi lisää kosteutta ja nuorekasta hehkua.

Hibiskus sisältää puhdistavaa saponiinia.

Saponiinit ovat luonnollisia pinta-aktiivisia aineita, jotka syväpuhdistavat ihosi. Hibiskuksen sisältämät saponiinit ja omenahappo toimivat yhdessä irrottaen kuolleita ihosoluja. Siksi hibiskus sopii erityisen hyvin myös ihoa puhdistaviin tuotteisiin kuten shampoot ja pesunesteet. Jotkut ovat käyttäneet hibiskuksella infusoitua öljyä myös saippuanvalmistuksessa. Hibiskus antaa saippualle kauniin värin.

Mihin hibiskuskeitettä voi käyttää?

Hibiskusta käytetään kotikosmetiikassa keitteenä. Hibiskuksen vaikuttavat aineet ovat vesiliukoisia. Kaikki hibiskuksen vaikuttavat aineet liukenevat keitettäessä kuivatuista kukkaverhiöistä veteen.

Hibiskus sopii erityisen hyvin tummien hiusten hapanhuuhteluun. Se korostaa hieman hiusten kylmää punaisuutta ja antaa samalla upean kiillon. Vaaleille hiuksille en suosittele hibiskusta sillä se muuttaa hiusten väriä. Jos haluat käyttää hibiskus hauduketta ihon ja hiustenhoidossa, sopiva happamuus on 5,5-7. Älä käytä liian hapanta hiushuuhdetta sillä se kuivattaa ihan turhaan hiuksia.

Käytä hibiskusta myös kasvovesiin sekä emulsiovoiteiden vesifaasina. Hibiskus on erittäin antioksidanttipitoinen ja siten hidastaa ihon vanhenemisprosessia. Mittaa pH liuskoilla sopiva happamuus.

Hibiskuskeite on kauniin syvän punaista. Sitä käytetäänkin myös väriaineena. Jos haluat kauniin, punertavan kasvoveden, kokeile hibiskusta.

Valmista kosteuttava, antioksidanttipitoinen hibiskuskeite näin

Hibiskuskeite sopii esimerkiksi hiushuuhteeksi ja kasvovesiin

Valmista hibiskuskeitettä voit käyttää hiushuuhteena laimennettuna. Happamuus keitteellä on melkein samaa tasoa kuin väkiviinaetikalla tai omenaviinietikalla. Siksi laimenna keitettä aina enne käyttöä. Sopiva annostus hiushuuhteelle on 1 desi hibiskuskeitettä ja 1 litra vettä. Mittaa tarvittaessa happamuus pH liuskoilla. Sopiva happamuus riippuu hiuksistasi. Rasvoittuville, paksuille hiuksille voit käyttää happamampaa huuhdetta. Ohuille, kuiville ja hauraille hiuksille riittää lähes neutraali huuhde. Hiushuuhteen ei tarvitse olla kovin hapan toimiakseen. Hieman alle 7 on usein varsin sopiva happamuus.

Kasvovesiin laimennettu hibiskuskeite sopii erinomaisesti. Se on juuri sopivan kosteuttavaa käytettäväksi vedettömän voiteen alla. Kasvoveden sopiva happamuus on pH 5,5. Laimenna siis hibiskuskeite vedellä tai muulla neutraalilla nesteellä sopivaksi kasvovettä varten. Voit yhdistää mieleisiä hydrolaatteja eli kukkaisvesiä kasvoveteesi hibiskuksen kanssa. Myös pieni määrä allantoiinia sopii kasvoveteen. Muista, että vesipitoinen kasvovesi tarvitsee aina luotettavan säilöntäaineen. Jos tuotteessa on vettä, se ei säily kuin muutamia päiviä. Silloinkin se pitää säilyttää jääkaapissa.

Hibiskus on helppo ja monipuolinen kosmetiikan ainesosa

hibiskus-kosmetiikassa
Hibiskuksen kukkaverhiöitä saa ostaa kuivattuina

Hibiskus on trooppinen yrtti, joka sopii hyvin meille pohjoismaalaisillekin. Hibiskuksella on niin valtavasti etuja ihon ja hiustenhoidossa ettei sitä kannata ohittaa. Siksi suosittelenkin sinua kokeilemaan, toimiiko hibiskus omalla ihollasi. Aikoinaan Suomessa myytiin ”ruusunmarjateen” nimellä teepusseja. Ne eivät suinkaan olleet ruusunmarjasta valmistettua juomaa vaan 100% hibiskusta. Uskoisin että vieläkin on myynnissä hibiskusteepusseja. Kannattaa siis kysellä hibiskusteetä vaikkapa Ruohonjuuresta tai jostain muusta luontaistuotekaupasta

Oletko sinä jo kokeillut hibiskusta kosmetiikassa?

Tutusta ja turvallisesta etikasta on tullut yllättäen yksi suosituimmista DIY-raaka-aineista. Suosiosta kertoo paljon sekin, että väkiviinaetikkaa myydään nykyisin isoissa kanistereissa, kun sitä aikaisemmin sai vain puolen litran pulloissa. Etikka onkin monikäyttöistä. Kerron sinulle useita tapoja hyödyntää etikkaa kotikosmetiikassa. Sitä käytetään paitsi ihonhoidossa myös hiustenhoidossa sekä hoitamaan erilaisia pieniä terveysongelmia. Samaa tuttua etikkaa sopii käyttää myös siivoukseen ja moneen muuhun kotitalouden tarpeeseen. Etikkanikseistä saisi helposti koottua vaikkapa oman kirjansa.

Lue kuinka monipuolisesti voit käyttää etikkaa kotikosmetiikassa

Perinteistä etikkaa valmistetaan hapettamalla joko viiniä tai väkiviinaa niin, että siitä muodostuu etikkahappoa. Etikkahappoa alkaa muodostua myös itsestään esimerkiksi auki jätetyssä viinipullossa. Prosessi tarvitsee happea. Kaupoissa myytävään väkiviinaetikkaan on lisätty vettä niin että etikkahapon pitoisuudeksi jää vain 3-5%.

Etikkaa voi valmistaa käymisteitse eli fermentoimalla erilaisista viineistä sekä väkiviinasta. Lopputuotteen nimi kertoo mistä tuotteesta etikkaa on alettu valmistamaan. Lopputuotteena syntyy omenaviinietikkaa, valkoviinietikkaa, siiderietikkaa, punaviinietikkaa jne.

Etikan vaikuttava aine on etikkahappo, jota kutsutaan myös etaanihapoksi. Etikkahappoa on aina kaikissa etikaksi kutsuttavissa tuotteissa. Myös omenaviinietikassa on tätä samaa happoa. Etikkahappo on eräs kemianteollisuuden tärkeimmistä raaka-aineista. Se on hyvin monikäyttöistä eikä se ole myrkyllistä. Etikan on jopa todettu edistävän terveyttä.

 

Näin hyödynnät etikkaa kotikosmetiikan raaka-aineena

Yksi etikan ominaisuuksista on sen toimiminen liuottimena. Etikan liuotinominaisuus on otettava huomioon ihon ja hiusten hoidossa. Liuottavuudella on hyvät ja huonot puolensa. Jos käytät etikkaa kodinhoidossa, hyödynnät juuri tätä liuotinominaisuutta. Etikka liukenee veteen kuten alkoholi. Etikkaa voi siis laimentaa vedellä haluttuun vahvuuteen. Etikka liuottaa myös epäorgaanisia suoloja ja sokereita. Tämäkin on erittäin hyvä ominaisuus tahranpoistossa mutta ei niin toivottava ihon ja hiusten hoidossa. Kylppärin puhdistuksessa etikka liuottaa hyvin kalkkisaostumia.  Jos käytät etikkaa ihon tai hiustenhoidossa etikka toimii puhdistusaineen tavoin liuottaen ihon ja hiusten pinnalta rasvoja ja suoloja. Tämä ei välttämättä ole hyvä asia. Kerron seuraavaksi miksi.

Miten hapanhuuhtelut etikalla vaikuttavat hiuksiin

Hiustesi pinnalla on suojaava talikerros, joka koostuu rasvoista. Etikka pystyy liuottamaan tämän kalvon hiustesi pinnalta. Siksi etikkahuuhtelu pitäisi suorittaa nopeasti hyvin laimealla etikkaliuoksella. Kuivalle hiuslaadulle etikkahuuhtelu ei sovi lainkaan. Hiusten hapanhuuhteluun tulee aina käyttää hyvin pehmeää vettä. Pehmeässä vedessä ei ole mineraaleja. Etikka saattaa reagoida vesijohtovedessä olevien mineraalien kanssa ja tehdä hiuksista hyvin takkuiset. Suomessa on yleisesti pehmeä vesijohtovesi joitakin poikkeuksia lukuunottamatta.

Etikkaa voidaan hyödyntää myös yrttien käytössä

Yrttiterapeutit hyödyntävät etikan liuotuskykyä uuttamalla etikkaan erilaisia yrttejä. Uutokset valmistetaan yleensä valkoviinietikasta. Tällaisia uutoksia voi käyttää myös kosmetiikan valmistamiseen halutessaan. Lue alempana miten yrttiuutoksia valmistetaan.

Miten voit hyödyntää etikan happamuutta

Hapot ovat hyvin käyttökelpoisia ihonhoidossa. Happojen avulla saat laskettua liian emäksisen ihon pH:n normaaliin eli 4,5-5,5 lukemiin. Happoja käytetään myös hiustenhoidossa sulkemaan pesun avaamat hiussuomut. Useat ihmiset pitävät etikkahuuhteluita ihan parhaana hoitoaineena. Ne silottavat hiukset ja tekevät niistä helposti kammattavat sekä pehmeät.

Hapoilla on kuitenkin myös toinen puoli. Annan sinulle esimerkin. Oletko joskus törmännyt reseptiin, jossa kalaa valmistetaan sitruunamehun tai etikan avulla. Kun raaka kala on ollut hetken happamassa liemessä kala näyttää ja maistuu siltä kuin se olisi keitetty. Tämä selittyy sillä, että hapot denaturoivat valkuaisaineet. Ne muuttavat valkuaisaineiden koostumusta oleellisesti siten, että valkuaisaine muistuttaa keitettyä. Valitettavasti samankaltainen ilmiö voi tapahtua myös iholla ja hiuksissa. Jos käytetään liian voimakasta etikkaa tai muuta happoa tai happo saa olla liian kauan iholla tai hiuksissa, voi vaurioita syntyä hapon ansiosta. Hapot ovat erittäin hyviä kosmetiikan raaka-aineita mutta niiden kanssa pitää olla hyvin varovainen. Vaikutusajat eivät saa olla pitkiä eikä happo liian voimakasta.

Miten hyödynnät etikan antibakteerisia ominaisuuksia

Etikkaa käytetään yleisesti säilönnässä sillä se estää bakteerien ja muiden mikrobien kasvua. Etikan antimikrobisia ominaisuuksia voi hyödyntää kotikosmetiikassa monin tavoin. Etikka toimii tehokkaana deodoranttina estäen kainalobakteerien työskentelyn. Etikkahuuhteluita voi tehdä myös akneiholle tai ärtyneelle hiuspohjalle. Ihon happamuuden noustessa bakteerikanta muuttuu ja iho-ongelmat helpottavat. Etikan avulla voi myös laskea tuotteen happamuutta. Hapan tuote säilyy paremmin kuin neutraali.

Miten valitset itsellesi sopivan etikan

Näin hyödynnät etikkaa kosmetiikan raaka-aineena

Raffinoimaton omenaviinietikka

Olet varmasti joskus kuullut puhuttavan puhdistamattomasta omenaviinietikasta. Omenaviinietikkaa on myytävänä raffinoimattomana eli suodattamattomana. Suodattamaton omenaviinietikka on sameaa ja siinä on yleensä sakkaa pohjalla. Tällaisessa omenaviinietikassa on jäljellä myös hapetusprosessissa fermentoituneita hedelmän osia. Näin etikkaan jää paljon elimistölle ja iholle hyödyllisiä ainesosia. Juuri näiden hyödyllisten, fermentoitujen ainesosien takia omenaviinietikka onkin kaikkein suosituin etikka ihon ja hiusten hoidossa. Parhaimmat omenaviinietikat ovat lisäksi pastöroimattomia. Näin tärkeät entsyymit säilyvät toimintakuntoisina. Pastöroimattomassa omenaviinietikassa on pinnalla aina etikkahappobakteerien muodostama kalvo (mother vinegar).

Omenaviinietikka myydään 4-5% vahvuisena joka tarkoittaa että etikkahappopitoisuus on omenaviinietikassa 4-5%. Omenaviinietikkaan ei siis ole lisätty vettä, vaan tuote on valmistettu vain omenamehusta. Puhdistamatonta omenaviinietikkaa ei pidä kuumentaa yli 38 asteiseksi. Se sisältää paljon arvokkaita fytokemikaaleja sekä entsyymejä, jotka tuhoutuvat kuumassa.

Väkiviinaetikka

Väkiviinaetikka on se tuttu säilöntäetikka. Tunnetuin brändi Suomessa taitaa olla Rajamäki. Väkiviinaetikkaa käytetään hyvin paljon siivouksessa mutta se käy mainiosti myös kosmetiikkaan ja uutoksiin. Väkiviinaetikka on hyvin monikäyttöinen tuote. Varsinkin jos olet omenalle tai viinietikoille allerginen tai yliherkkä kannattaa valita puhdas, kirkas väkiviinaetikka.

Voit käyttää väkiviinaetikaa aivan samoin kuin omenaviinietikkaa. Se on yhtä vahvaa, joten annostusta ei tarvitse muuttaa. Väkiviinaetikan tuoksua on arvosteltu. Se on pistävä ja luotaantyöntävä. Etikan tuoksu kuitenkin muuttuu ja lopulta häviää. Kuivalla iholla ja kuivissa hiuksissa ei useimmat ihmiset voi erottaa etikan tuoksua lainkaan. Jos etikan tuoksu häiritsee, niin monet ovat lisänneet tuotteisiin eteerisiä öljyjä. Muista kuitenkin, että eteeristen öljyjen lisääminen esimerkiksi hiusten hapanhuuhteeseen muuttaa tuotteen koostumusta. Eteeriset öljyt ovat voimakkaita tiivisteitä, jotka sisältävät voimakkaita kasvikemikaaleja kuten hartseja ja terpeenejä. Voimakkaat kasvikemikaalit saattavat myös vahingoittaa hiuksia, jos niitä käyttää liian voimakkaina laimennoksina.

Muut viinietikat

Valkoviinietikka sekä siiderietikka toimivat iholla ja hiuksissa kuten raffinoimaton omenaviinietikkakin. Ne ovat puhdistettuja etikoita, joten niissä ei ole fermentoitunutta hedelmää mukana. Vaalean värinsä vuoksi ne sopivat moneen käyttötarkoitukseen.

Punaviinietikka on käytössä ihan vastaava tuote kuin valkoviinietikkakin. Se ei kuitenkaan ole ollut kovin suosittua kosmetiikassa voimakkaan värinsä takia.

Riisiviinietikka ja kookosviinietikka ovat eksoottisia tuttavuuksia, joita voi halutessaan käyttää hapanhuuhteluun tai muuhun kosmetiikkaan valkoviinietikan tavoin. Ne ovat kuitenkin melko kalliita tuotteita. Siksi jättäisin ne pelkästään ruuanvalmistukseen.

Synteettinen etikka on kemiallisesti valmistetusta etikkahaposta laimentamalla saatu etikka. Sen väkevyys myyntipakkauksissa on myös 5%. Synteettisen etikan valmistusmenetelmä on täysin eri kuin luonnollisten etikoiden. Sitä valmistetaan hapettamalla butaania. Butaania taas valmistetaan tislaamalla maaöljystä tai maakaasusta. Suosi siis mieluummin muita etikoita kuin synteettistä etikkaa. 

Miten käytän etikkaa kotikosmetiikassa

Näin hyödynnät etikkaa kosmetiikan raaka-aineena

Hiustenhoidossa

Etikan suosituin käyttökohde kotikosmetiikassa nykyisin on hiusten hapanhuuhtelu. Etikkahuuhtelu on vakiintunut hiustenhoitoaineeksi palasaippuan käytön yleistyessä. Etikka ei varsinaisesti ole hiustenhoitoaine. Siinä ei ole mitään hiuksen pinnalle jäävää hoitavaa ainesosaa. Etikka ainoastaan sulkee hiussuomut pesun jälkeen. Tämä perustuu etikan happamuuteen. Etikka samalla palauttaa hiuspohjan pH:n happamaksi emäksisen pesun jälkeen.

 

Kasvojen- ja ihonhoidossa

Kasvojen ihonhoidossa voi käyttää etikkaa myös hapanhuuhteluun tasapainottamaan ihon pH:ta. Jos käytät emäksistä pesuainetta suihkussa voi koko kehon ihon happamoida etikkavedellä. Iho ei enää kiristä pesun jälkeen eikä tarvitse lisätä välttämättä vartalovoiteitakaan. Reseptit välilehdellä on lisää vinkkejä miten käyttää etikkaa ihonhoitoon.

 

Näin valmistan viiniettikkauutoksia

Jos haluat kasvien vaikuttavat aineet käyttöösi voit valmistaa uutoksia. Viinietikkauutos on erittäin käyttökelpoinen tuote. Uutokseen tiivistyy monet yrttien fytokemikaalit. Viinietikkauutosta voi käyttää yhtenä ainesosana esimerkiksi kasvovesiin ja deodorantteihin. Viinietikka uutos on hyvin voimakasta, joten sitä kannattaa lisäillä tuotteeseen tipoittain. ”Reseptit” välilehdellä on lisää juttua yrttietikasta.

Tarvitset

Toimi näin

Yrttietikoita voit valmistaa myös tuoreista kasveista. Uute ei pilaannu jos käytät laimentamatonta etikkaa. Ainoa etikka jota en tähän suosittele on raffinoimaton omenaviinietikka. Sen hienoudet eivät tässä pääse esille. Raffinoimaton omenaviinietikka on lisäksi sameaa ja saa yrttietikan näyttämään myös samealta.

Deodorantit

Etikan desinfioiva vaikutus kannattaa hyödyntää deodoranteissa. Jos pelkäät etikan voimakasta hajua, lisää mukaan tuotteisiin yrttejä tai eteerisiä öljyjä. ”Reseptit” välilehdellä on mielenkiintoinen deodoranttiohje etikasta. Käy katsomassa ja kokeile ihmeessä myös valmistaa sitä.

Jalkakylpy

Hapan jalkakylpy on joskus paikallaan desinfioimaan jalat. Jos olet kävellyt koko päivän ja jalkasi ovat kuumat ja pakottavat, kokeile viinietikkajalkakylpyä. Etikkaa voi päivän päätteeksi vielä suihkauttaa kenkiin desinfioimaan ne ja poistamaan ikävää hajua.

Olisitko uskonut, miten monikäyttöinen tuote on etikka. Etikalla on paljon muitakin käyttökohteita mutta ne eivät kuulu tämän blogin aihepiiriin.

Löysitkö itsellesi uusia tapoja käyttää etikkaa ihon ja hiusten hoidossa?

enEnglish