Luonnonkosmetiikan ja kotikosmetiikan suosio perustuu aika suurelta osin haitallisten aineiden välttelyyn. Kosmetiikassa on vuosikymmeniä käytetty hyvinkin vaarallisia aineita. Haitallisten kemikaalien käyttö on viime aikoina dramaattisesti vähentynyt, sillä tieto kemikaalien haitoista on levinnyt. Yleensä ne kaikkein vaikeimmin lausuttavat kemikaalit tuntuvat olevan niitä kaikkein haitallisempia. Eräs haitallisimmista aineista kosmetiikassa on formaldehydi ja nykyisin erityisesti formaldehydin vapauttajat. Mitä ovat formaldehydi ja formaldehydin vapauttajat ja miksi niitä tulisi välttää?

formaldehydi-kosmetiikassa
Kuva Alex Kondratiev on Unsplash

Formaldehydi on ollut yleinen ainesosa kosmetiikassa

Formaldehydi on väritöntä mutta voimakkaasti tuoksuvaa kaasua, joka syttyy helposti palamaan. Formaldehydiä löydät varsin monesta paikasta. Sitä käytetään lannoitteissa, lääkkeissä sekä apuaineena paperin ja vanerin valmistuksessa sekä lukuisissa rakennusmateriaaleissa.

Formaldehydiä käytetään useimmin formaliinin muodossa. Formaliini on vesiliuos, jota käytetään kosmetiikan säilöntäaineissa. Säilöntäaineista formaldehydia vapautuu hyvin pieniä määriä kerrallaan. Siitä nimitys formaldehydin vapauttajat. Formaldehydin vapauttajien ansiosta bakteerit ja muut mikrobit eivät pääse pilaamaan kosmeettista tuotetta.

Miten formaldehydille altistuu?

Formaldehydi kosmetiikassa on todettu syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Sen on todettu edistävän kasvainten kasvua. Formaldehydia erittyy hyvin pieniä määriä formaldehydin vapauttajista. Voit saada kehoosi formaldehydia

Formaldehydi on erityisen vaarallista hengitettynä. Siksi kannattaa varoa erityisesti tuotteita, jotka ovat suihkutettavassa muodossa. Myös kylpytuotteet ja shampoot höyrystyvät käytettäessä ilmaan.

Formaldehydi aiheuttaa ihoärsytystä

Formaldehydi pitoisuudet tuotteissa ovat hyvin alhaiset. Formaldehydipitoisuudet moninkertaistuvat heti jos käytät yhtä aikaa montaa formaldehydin vapauttajaa sisältävää tuotetta. Glykosal ja natriumhydroksimetyyliglysinaatti voivat aiheuttaa ihoärsytystä jo hyvin pieninä pitoisuuksina. Ihoärsytys kuitenkin katoaa välittömästi tuotteen käytön loppuessa.

Sinun kannattaa varoa formaldehydin vapauttajia, varsinkin jos olet kampaaja tai kosmetologi. Voit silloin altistua formaldehydille moninkertaisesti verrattuna normaaliväestöön.

Mihin kosmeettisiin tuotteisiin käytetään formaldehydiä?

Yleisimmin löydät formaldehydin vapauttajia kynsilakoista, ripsiliimoista, hiuskiinteistä, kaikista värikosmetiikkatuotteista, saippuoista, voiteista, deodoranteista ja shampoista. Voit siis käytännössä löytää formaldehydin lähteen aivan kaikesta kosmetiikasta. Formaldehydi on hyvin tehokas säilöntäaine ja siksipä sen suosio onkin vankka.

Formaldehydiä lisätään harvoin tuotteisiin sellaisenaan

formaldehydi-kosmetiikassa
Kuva: ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Formaldehydin käyttö säilöntäaineena kiellettiin EU:n alueella vuonna 2016. Sen käyttö valmiiksi sekoitettuna säilöntäaineeseen on kuitenkin edelleen luvallista.  Löydät formaldehydiä tuotteiden INCI:stä ainakin seuraavilla nimillä:

Nämä aineet ovat ns. formaldehydin vapauttajia. Niistä erittyy ajan kuluessa pieniä määriä formaldehydiä. Näin tuotteen säilyvyys varmistetaan.

Formaldehydi on haitallista myös todella pieninä määrinä

Formaldehydin vapauttajat erittävät formaldehydiä vain todella pieniä määriä. Jo tämä kertoo paljon aineen tehosta. Lainsäätäjä on määrännyt formaldehydin vapauttajan enimmäispitoisuudeksi kosmeettisissa tuotteissa 0,2%. Formaldehydin vapauttajasta on myös ilmoitettava pakkausselosteessa.

Myös hyvinkin pieni määrä formaldehydiä vaikuttaa haitallisesti elimistön toimintaan. Varsinkin jos päivittäin käyttämäsi tuotte sisältää formaldehydin vapauttajan, voi ongelmia ilmaantua. Haitallisuutta lisää se, että formaldehydin vapauttajia löytyy useammasta päivittäin käyttämästäsi kosmeettisesta tuotteesta, muusta kemikaalista ja vaikkapa asuntosi rakennusmateriaaleista.

Miksi formaldehydin vapauttajia vielä käytetään säilöntäaineena?

Tieto formaldehydin vaaroista on kiirinyt kosmetiikan käyttäjien pariin. Monet valmistajat ovatkin luopuneet tästä vaarallisesta säilöntäaineesta. On kuitenkin arvioitu, että formaldehydinvapauttajia käytetään säilöntäaineena vielä jopa 20% kosmeettisista tuotteista. Meillä kaikilla siis saattaa olla hyllyssä tällainen tuote. Miksi näin on, siihen on monta syytä.

Valmistajat pitävät hyötyä suurempina kuin haittoja

Valmistajat välttävät kemikaaleja jotka aiheuttavat herkästi välittömiä ihoreaktiota. Kutina, kirvely ja punoitus olisi huono signaali kuluttajalle. Syöpä sen sijaan kehittyy hitaasti, vuosien mittaan. Kukaan ei voi varmuudella sanoa mistä syöpä johtuu. Syöpää ei välttämättä yhdistetä kosmetiikkaan.

Toiset formaldehydin vapauttajat ovat vaarallisempia kuin toiset. Toiset ovat erittäin allergisoivia, toiset taas erityisen hyvin siedettyjä. Kosmetiikan valmistajat pitävät yhä formaldehydin vapauttajien hyötyjä parempina kuin niiden haitat ovat.

Kvaternium-15 on erityisen herkistävä aine. Kvaternium-15 käytölle perusteet ovat löytyneet vain sen tehosta säilöntäaineena. Kvaternium-15 ollaan kieltämässä koska sen epäillään aiheuttavan syöpää. Päätös ei ole vielä lainvoimainen.

DMDM- hydantoini on erityisen hyvin siedetty säilöntäaine, jota lisätään myös vauvojen tuotteisiin. On katsottu, että formaldehydiä ei vapaudu niin paljoa, että siitä olisi kovasti haittaa terveydelle. Jokainen voi itse harkita, haluaako vauvalleen lainkaan formaldehydinvapauttajia.

Glyoxali, jota on etenkin kynsilakoissa, on kohtalaisen voimakas ihoallergeeni. Sen käyttöön suhtaudutaan varoen. Silti glyoxaalia löytyy hyvin monesta tuotteesta.

Miten vältyt käyttämästä formaldehydin vapauttajia

formaldehydi-kosmetiikassa
Kuva Alex Kondratiev on Unsplash

Lue kaikki INCI:t huolellisestija vältä yllä lueteltuja formaldehydinvapauttaja nimikkeitä.  Nykyisin valmistajat pyrkivät löytämään vaihtoehtoisia säilöntäaineita formaldehydin vapauttajien tilalle. Siksi kannattaa kiinnittää huomio varsinkin vanhoihin kosmetiikkapakkauksiin.  Vanhat kosmetiikkapakkaukset kannattaa tuhota ja hävittää oikeaoppisesti. Lue kosmetiikan kierrätysohjeet Teknokemian Yhdistyksen sivuilta.

Luonnonkosmetiikassa ei ole koskaan formaldehydin vapauttajia

Paras keino välttää formaldehydiä on hankkia aitoa luonnonkosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikassa ei saa käyttää lainkaan formaldehydin vapauttajia. Luonnonkosmetiikkaa on kaikki luonnonkosmetiikan sertifikaatilla merkitty kosmetiikka (mm. COSMOS ,ECOCERT, Cosmebio, Demeter, EcoControl ja Ecogarantie). Lue lisää sertifikaateista Pro Luonnonkosmetiikan sivuilta

Voit myös valmistaa itse omaa kosmetiikkaa. Näin tiedät taatusti mitä tuotteesi sisältää. Tässä blogissa on sinulle monta hyvää ja helppoa reseptiä kokeiltavaksi.

Luetko sinä tarkkaan kosmetiikkapakkauksista INCI:t ennen ostopäätöstä?

Yksi erittäin hyvä syy siirtyä luonnonkosmetiikkaan on perinteisessä teollisessa kosmetiikassa olevat kemikaalit. Usein arvostellaan ja pelätään kosmetiikan kemikaalien mahdollisia vaikutuksia terveyteen. Ne voivat olla joskus hyvinkin myrkyllisiä. Monet kemikaalit eivät kuitenkaan aiheuta terveydelle suoraa riskiä. Ne voivat olla kuitenkin erittäin haitallisia iholle sekä ympäristölle. Yksi erittäin yleinen ainesosa kosmeettisissa tuotteissa on Sodium Layryl Sulfate eli SLS. Seuraavaksi kerron sinulle mitä SLS kosmetiikassa merkitsee.

sls-kosmetiikassa
Kuva Tianyi Ma on Unsplash

Mitä on Sodium Layryl Sulfate

SLS eli sodium layryl sulfate eli suomeksi natriumlauryylisulfaatti on hyvin monipuolinen kemikaali. SLS kosmetiikassa on käyttötarkoituksiltaan hyvin laaja.

SLS tuotantoon voidaan käyttää joko mineraaliöljyä eli maaöljyä, jota pumpataan öljylähteistä tai kasviöljyjä kuten kookosöljyä tai palmuöljyä. SLS:a tuotetaan kemiallisessa prosessissa layryylialkoholista ja rikkihaposta. Kemikaali neutraloidaan natriumkarbonaatilla eli pesusoodalla.


SLS on pinta-aktiivinen aine

Pinta-aktiiviset aineet eli tensidit ovat hyvin monikäyttöisiä kemikaaleja. Ne poistavat veden pinnalta jännityksen, jonka avulla vesipisara pysyy pisaran muodossa. Kun pintajännitys poistuu, pystyy vesi tunkeutumaan syvemmälle ja laajemmalle. Tensidit ovat hyvin peseviä eli irroittavat tehokkaasti rasvaa ja muuta likaa.

SLS:lla on amfifiilisia ominaisuuksia. Se tarkoitaa sitä, että SLS toimii emulgaattorina. Lisäämällä SLS:a tuotteeseen saadaan vesi ja öljy yhdistymään voiteeksi.

SLS on hyvin vaahtoavaa. Se muodostaa paksua, kestävää vaahtoa kaikissa tuotteissa mihin sitä on lisätty.

SLS on eräs yleisimmistä kemikaaleista kosmetiikassa

Monipuolisista ominaisuuksista johtuen SLS on hyvin suosittua. Sitä löytyy melkein poikkeuksetta aivan kaikesta kosmetiikasta alkaen shampoista ja suihkusaippuoista aina kosteusvoiteisiin ja puhdistusmaitoihin asti. Löydät SLS:a aivan varmasti myös tavanomaisista hammastahnoista.

On hyvin vaikea keksiä tuotetta johon SLS ei sopisi. Yksi aine, jolla on näin monta tarpeellista ominaisuutta ei voi jää mistään tuotteesta pois.

Miten SLS vaikuttaa iholla ja hiuksissa

sls-kosmetiikassa
Kuva Tianyi Ma on Unsplash

SLS on hyvin siedetty ainesosa

SLS sopii iholle siksi että se ei aiheuta juurikaan allergioita tai yliherkkyyttä. Jos olet herkistynyt jollekin kosmetiikan ainesosalle se ei todennäköisesti ole SLS vaan jokin aivan muu ainesosa. Kosmetiikkateollisuudella on kokemusta kymmenien vuosien ajan SLS:n sopivuudesta ihonhoitoon. Se on todettu periaatteessa turvalliseksi ja siksi sitä käytetään aivan ensimmäisenä vaihtoehtona.

Henkilöt jotka eivät siedä kasvupohjaisia tuotteita saattavat sietää hyvin SLS:a.

SLS ei myöskään ole todettu karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi kemikaaliksi.

Vaikka SLS ei varsinaisesti aiheuta herkistymistä, ei se kuitenkaan tee siitä iholle turvallista ainesosaa.

Miksi SLS ei sitten ole hyvä ainesosa kosmetiikassa.

SLS kosmetiikassa merkitsee myös ihon kuivumista

SLS kosmetiikassa merkitsee aina myös voimakasta pesutehoa. Siksi se kuivattaa ihoa ja hiuksia. SLS on juuri se ainesosa shampoissa, joka aikaansaa narskuvan puhtaat hiukset. Vastaavaa pesutulosta on hyvin vaikea saada aikaan millään muulla kosmetiikan ainesosalla. Koska olemme tottuneet käyttämään voimakkaasti peseviä shampoita ja pesuaineita läpi koko elämämme on narskuvan puhdas pesutulos meidän normaali.

Suihkusaippuoissa ja shampoissa SLS on parhaiten siedetty sillä niitä ei jätetä iholle vaan huuhdellaan nopeasti pois. Tämä vähentää aika paljonkin ihoärsytystä.

SLS:a käytetään narskuvan puhtaan pesutuloksen vuoksi yleisesti myös kodin puhdistusaineissa ja pyykinpesuaineissa. Kannattaa miettiä sopiiko sama kemikaali sekä ihon-, hiusten-, hampaiden-, lattioiden- ja pyykinpesuun.

Suihkusaippuoissa SLS:n turhan pesevää vaikutusta on laimennettu lisäämällä tuotteeseen öljyjä. Kosmetiikkateollisuus puhuu hoitavista suihkusaippuoista. Kysynkin miksi lainkaan käyttää tuotteissa SLS:a jos se aiheuttaa iholle ongelmia.

SLS on voiteiden yleisin emulgaattori

sls-kosmetiikassa
Kuva Tianyi Ma on Unsplash

SLS on eräs vakaimmista ja tehokkaimmista emulgaattoreista. Se on myös erittäin edullinen. Miltei kaikissa kosmeettisissa voiteissa on SLS emulgaattorina.

Kun hankit kotikosmetiikan emulgaattoreita vältä emulgoivaa vahaa. Kaikki emulgoivat vahat ovat valmistettu SLS: a. Emulgoiva vaha on hyvin kuivattava ainesosa. Sitä ei kannata käyttää ainakaan iholle jätettäviin tuotteisiin. Monet valmistavat emulgoivan vahan avulla shampoota ja suihkusaippuaa. Siihenkin tarkoitukseen on olemassa parempia emulgaattoreita.

SLS aiheuttaa ärsytystä iholla ja silmissä

SLS:n aiheuttama ärsytys johtuu juuri sen pesevyydestä. Ihon kaikki oma suojaava rasva ja tali peseytyvät hyvin tehokkaasti pois. Näin iho altistuu monelle ulkopuolelta tulevalle ärsykkeelle helpommin. Tali ja rasvakerroksen poistaminen aiheuttaa kutinaa ja ärsytystä. Varsinaista allergiaa ja yliherkkyyttä tämä ei kuitenkaan ole.

SLS myös pahentaa aikaisempia iho-oireita. Jos ihottumaista ja kuivaa ihoa pestään jatkuvasti hyvin pesevillä tuotteilla saattaa oireet pahentua.

SLS hammastahnoissa

emulsio
Kuva Nico Mksmc on Unsplash

Eräs suosituimmista käyttökohteista SLS:lle on hammastahnat. Hammastahnan toivotaan vaahtoavan. Ihmiset eivät usko tahnan puhdistavan ilman vaahtoa. SLS:n vaahtoavaa ominaisuutta käytetään hammastahnoissa hyödyksi hyvin yleisesti. Vaahtoamattomia tahnoja on todella vähän markkinoilla. On erittäin vaikea löytää normaalista kaupasta sellainen hammastahna jossa ei olisi SLS:a.

SLS:n on todettu myös vaikuttavan suussa oleviin hajuihin. Se neutralisoi hajuja jonkin verran. Siksi se on erittäin toivottu kemikaali hampaidenhoidossa.

SLS tekee tuhojaan myös suussa. Sen on todettu aiheuttavan aftoja eli pieniä kipeitä rakkuloita suun limakalvoille. Aftoista kärsineet henkilöt ovat vaihtaneet hammastahnan luonnollisempaan versioon ja päässeet näin lopullisesti eroon aftoista.

Myös suupielen haavojen ja rohtuneiden, halkeilleiden huulien on todettu usein johtuvan SLS:a sisältävästä hammastahnasta. Ainakin sinun kannattaa kokeilla hammastahnan vaihtamista, jos kärsit tällaisista vaivoista.

SLS:n väitetään myös vähentävän fluorin vaikutusta hammastahnoissa. Tässä vielä yksi syy välttää SLS:a hammastahnoissa.

SLS ja palmuöljy

SLS sisältää lauryylihappoa, joka on esimerkiksi kookosrasvan luonnollinen ainesosa. Joskus SLS:a kutsutaankin sodium coco sulfateksi korostaen, että layryylihappo on peräisin kookoksesta. Kemikaali on kuitenkin täysin sama ja aivan yhtä haitallinen iholle ja hiuksille kuin SLS.

Sodium layryl sulfaatin layryylihappo saadaan usein maaöljystä tai kookoksesta mutta myös palmuöljystä. Jos haluat eettisistä syistä välttää palmuöljyn käyttöä, niin varmistu layryylihapon alkuperästä. Voi olla, että se on mahdoton tehtävä. Kemianteollisuuden komponentteja myydään ristiin rastiin ympäri maailman. Jonkin yksittäisen ainesosan selvittäminen ei aina onnistu, ellei tuottaja ole vastuullinen yritys.

Miten löydät SLS:n kosmetiikasta

emulsio
Kuva Nico Mksmc on Unsplash

Sinun kannattaa opetella tunnistamaan INCI-listoissa kaikki ne monet nimet, joilla SLS ja sen sukulaiset esiintyvät tuotteissa. Se ei todellakaan ole helppoa. Kosmetiikkateollisuus ei haluaisi luopua hyvästä, monipuolisesta ja edullisesta raaka-aineesta. Siksi SLS:a on nimetty yli 100:lla eri kemiallisella ja kaupallisella nimellä. Kuluttajan on siis aika mahdotonta oppia kaikkia mahdollisia nimiä samalle kemikaalille.

Alla on kuitenkin muutama yleisin nimi. Tavallisinta on vaihtaa SLS:n sana layryl sanaksi coco. Näin annetaan mielikuva luonnollisesta ainesosasta. Näin ei kuitenkaan ole. SLS on aina synteettinen kemikaali jota ei löydy luonnosta.

SLS eri nimillä

Samankaltaisia aineita, joita kannattaa myös välttää

Miten voit korvata SLS sisältävät tuotteet

tensidit
Kuva Nico Mksmc on Unsplash

Kaikkein helpoin tapa korvata SLS on käyttää saippuapohjaisia tuotteita. Marseillesaippua sisältää vain luonnollisia ainesosia ja sopii iholle todella hyvin.

Hiustenpesuun on olemassa nykyisin paljon sulfaatittomia vaihtoehtoja. Niitä kannattaa kysellä sellaisista liikkeistä, jotka myyvät vain luonnonkosmetiikkaa. Heillä on paras tuntuma sulfaatittomiin tuotteisiin.

Suomeen on rantautunut Curly Girl metodi, jolla hoidetaan kiharaa hiusta. Gurly Girl tuotteilla voi hoitaa kyllä ihan suoraakin hiusta sillä ne ovat paljon hellävaraisempia eivätkä sisällä silikoneja eikä sulfaatteja.

Hammastahna kannattaa vaihtaa luonnonmukaisempaan laatuun. Muista kuitenkin että viherpesu on yleistä. Monet luonnonkosmetiikaksi mielletyt hammastahnat sisältävät SLS:a jossain muodossa. Ihmiset kun eivät osta tahnaa, joka ei vaahtoa. Tässä linkissä on sinulle ohje helppoon kotitekoiseen hammastahnaan.

Jos haluat itse valmistaa omia pesuaineita hiuksille, kokeile vaikkapa aloe vera mehua josta olen kirjoittanut täällä. Aloe vera sisältää saponiineja, jotka ovat luonnon omia puhdistavia aineita. Ne eivät pese ihoa liian puhtaaksi eivätkä poista ihon omaa suojaavaa talikerrosta.

Herättikö tämä juttu jotain kysymyksiä? Kysy ihmeessä kommentointiosiossa sinua askarruttavista asioista!

enEnglish