Sheavoin kiteytyminen askarruttaa monia kotikosmetiikan valmistajia. Kasvivoit ovat erittäin suosittuja kotikosmetiikan valmistuksessa. Kasvivoiden avulla on helppo valmistaa täysin lisäaineista vapaata kosmetiikkaa. Kasvivoit jähmettyvät huoneen lämmössä. Voit käyttää niitä kiinteyttämään juoksevat öljyt sopiviksi. Kasvivoit ovat myös helppokäyttöisiä. Ne voi sulattaa vesihauteessa ja sekoittaa yhteen juoksevien öljyjen kanssa. Voiko olla helpompaa kosmetiikan valmistusta. Kasvivoi on kuitenkin toisinaan hyvin oikukasta. Vaikka kaikki alussa näyttää hyvältä huulivoide tai voidepala ei olekaan sitä mitä piti. Kerron seuraavaksi, miten voit välttää kasvivoin kiteytymisen.

sheavoin-kiteytyminen
Kuva silviarita Pixabaystä

Kasvivoista valmistettujen tuotteiden ongelma; sheavoin kiteytyminen

Tyypillisiä kasvivoista valmistettuja tuotteita ovat huulivoiteet ja hoitavat balmit. Onko sinulle joskus käynyt niin että huomaat valmiissa tuotteessa oudon karkean koostumuksen. Karkeus häipyy heti kun tuote sulaa iholle. Se ei kuitenkaan tunnu kivalta. Kovissa rasvoissa saattaa joskus syntyä kidemuodostelmia. Ne eivät heikennä kasvivoin laatua mutta tuntuvat iholla epämiellyttävältä.

Miksi kasvivoi kiteytyy?

Kasvivoit reagoivat lämpötilan äkillisiin vaihteluihin. Kun sulatat vaikkapa sheavoita ja jäähdytät sen nopeasti kiinteäksi voi sheavoi tulla rakeiseksi koostumukseltaan. Rakeisuus ei haittaa mitenkään eikä se heikennä kasvivoin laatua.

Joskus rakeistuminen tapahtuu kuljetuksen aikana. Silloin kasvivoi on jo ostettaessa rakeista. Sekään ei varsinaisesti haittaa mitään, jos tiedät, miten asia korjataan. Voit tietenkin palauttaa kasvivoin sillä kuljetusvauriot eivät kuulu asiakkaalle.

Mitkä kasvivoit tulevat rakeisiksi?

Periaatteessa kaikki kasvivoit voivat tulla rakeiseksi, jos ne sulatetaan ja sitten heti jäähdytetään kiinteäksi. Kaikkein yleisimmin kuumennus/jäähdytys toimenpiteestä kärsii tuttu sheavoi. Myös mangovoi rakeutuu herkästi. Näille kahdelle kasvivoille suosittelenkin seuraavaksi esittelemääni toimenpidettä aina kun valmistat niistä kosmetiikkaa.

Miten kasvivoi palautetaan sileäksi?

Kiteytynyt kasvivoi palautetaan tasaiseksi massaksi temperoimalla. Olet ehkä kuullut temperoinnista silloin kun puhutaan suklaan sulattamisesta. Tämä on oikeastaan aivan sama juttu. Suklaalle käy ihan samoin, jos se sulatetaan ja taas kovetetaan.

Temperointi tehdään seuraavalla tavalla

Kun purkitat kasvivoituotteita, valitse aina pieni pakkaus. Jätä purkkien kannet auki kunnes balmi on todella jäähtynyt huoneen lämpöiseksi. Anna purkeille tilaa eli älä sijoittele niitä vieri viereen. Näin purkit jäähtyvät nopeammin.

Siirrä tuotteet mahdollisimman viileään paikkaan jäähtymään. Jääkaappi on tietysti paras. Jos olet tehnyt suuren määrän tuotteita kerralla voit jäähdyttää ne esimerkiksi parvekkeella tai avoimen ikkunan äärellä. Jos jäähdytät tuotteet ulkona kannattaa peittää ne ohuella harsolla roskien välttämiseksi.

Vinkki: Jos sinulla on rakeisia tuotteita, jotka ovat jo valmiiksi purkeissa älä heitä niitä pois. Voit mainiosti vielä temperoida ne. Kaavi tuotteet purkeista vesihauteeseen ja toimi kuten temperointiohjeessa neuvotaan.

Vaikka tuotteessa on muita ainesosia kuten juoksevia öljyjä ja glyserolia ne eivät haittaa. Ainoa mikä kärsii temperoinnista, on eteeriset öljyt. Ne haihtuvat pois lämmityksen aikana. Sinun on siis lisättävä tuotteisiin eteerinen öljy uudelleen heti kun kasvivoi on jäähtynyt alle 40 asteiseksi.

Toivon että näillä ohjeilla onnistut valmistamaan laadukkaita kasvivoituotteita. Suurimmaksi osaksi kasvivoit käyttäytyvät todella nätisti. Myös shea- ja mangovoista tuotteet onnistuvat melkein aina ongelmitta. Tämä ohje on kuitenkin kullan arvoinen silloin, jos olet valmistamassa suuren erän voiteita kasvivoista.

huulirasva
Kuva StockSnap Pixabaystä

Lisää kasvivoin kiteytymisestä löydät tältä sivustolta

Oletko törmännyt kiteiseen kasvivoihin. Miten sait tilanteen korjattua? Kommentoi tuohon alle kokemuksesi!

Shampoopalat ovat tulleet jäädäkseen. Zero waste ideologian myötä yhä useampi haluaa pärjätä yksinkertaisilla tuotteilla. Palamuotoisissa tuotteissa yksinkertaisuus on vedetty huippuunsa. Mistä shampoopalat, hoitoainepalat ja voidepalat oikein valmistetaan. Ovatko ne niin ympäristöystävällisiä kuin väitetään? Shampoopalat, voidepalat ja puhdistuskakut, mitä ne oikein ovat? Lue juttuni palasampoista ja muista palakosmetiikan innovaatioista!

shampoopalat-voidepalat-ja-puhdistuskakut

Palakosmetiikan taustaa

Kaikki lähti palasaippuasta

Zero waste henkiset ihmiset alkoivat pestä hiuksiaan ensin Marseille saippualla. Marseille saippuaa käytettiin ainoana kemikaalina zero waste taloudessa. Sillä pestiin hiusten lisäksi kasvot, vartalo sekä koko koti mukaan lukien pyykit ja astiat. Ajatus siitä, että yhdellä tuotteella voisi korvata kymmeniä kodin kemikaaleja sopi hyvin sekä minimalistiseen ajatteluun että roskattomuuteen. Tähän samaan genreen kuuluvat myös shampoopalat, voidepalat ja puhdistuskakut.

Kehitys kehittyy, keksittiin palakosmetiikka

Marseille saippuan ongelmat huomattiin aika nopeasti. Tuote ei välttämättä soveltunutkaan ihan kaikkeen. Kosmetiikkaan haluttiin myös lisää vaihtoehtoja ja myytävää.  Marseille saippua jäi siksi vain siivouskäyttöön. Se on harmi, sillä Marseille saippua on mitä parhain ihosaippua. Siivoukseen tai pyykinpesuun se ei sovellu runsaan rasvansa takia lainkaan, ellei ole kyse villan, silkin tai nahan puhdistuksesta.

Supersuosittua zero waste palaideaa alettiin kiivaasti kehitellä eteenpäin. Näin syntyivät palakosmetiikan tuotteet. Nykyisin melkein jokaisesta hoitavan kosmetiikan tuotteesta on saatavana oma palaversio. Varsinkin shampoopalat ovat hyvin suosittuja. Niitä kehitellään jatkuvasti lisää. Jokaiselle hiuslaadulle löytyy varmasti omansa.

Palakosmetiikka on ekologista kosmetiikkaa

shampoopalat-voidepalat-ja-puhdistuskakut

Ekologinen kosmetiikka ottaa huomioon ympäristön mahdollisimman pitkälle. Kaikki vieraat aineet rasittavat ympäristöä. Täysin turvallisia aineita ei ole. Palakosmetiikassa on kuitenkin huomattavia etuja verrattuna tavanomaiseen kosmetiikkaan. Shampoopalat, voidepalat ja puhdistuskakut tuovat mukanaan monta etua.

Palakosmetiikka on vedetöntä kosmetiikkaa

Palakosmetiikka on vedetöntä kosmetiikkaa. Kaikki ainesosat ovat joko rasvoja, öljyjä tai täysin kuivia ainesosia. Veden puuttuminen tuotteesta rajoittaa kuitenkin vain hyvin vähän ainesosaluetteloa. Kohta huomaat, kuinka turha ainesosa vesi oikeastaan on kosmetiikassa. Jokainenhan voi lisätä vettä tuotteeseen aivan itse. Sitä ei tarvitse ostaa kaupasta ja kantaa kotiin.

Vesi myös aiheuttaa merkittäviä ongelmia. Kaikki vettä sisältävät tuotteet tarvitsevat aina välttämättä säilöntäaineen. Säilöntäaineen pois jättäminen vettä sisältävästä tuotteesta olisi selkeä terveysriski ja tekisi kosmetiikasta vaarallisen terveydelle. Palatuotteessa vettä ei ole, joten säilöntäaine on silloin tarpeeton.

Vedetön palakosmetiikka säilyy ilman säilöntäainetta, ilman emulgaattoria tai muita tuotteen rakenteeseen tai säilyvyyteen vaikuttavia kemikaaleja. Tämä on todella iso plussa. Kemikaalikuorma kevenee merkittävästi valitsemalla palakosmetiikkaa. Tosin joihinkin palatuotteisiin on  lisätty myrkyllisiä kemikaaleja, synteettisiä värejä tai tuoksuja. Kannattaa siis tarkistaa ainesosaluettelo huolellisesti.

Mistä ainesosista palakosmetiikka valmistetaan?

shampoopalat-voidepalat-ja-puhdistuskakut
Photo gefrorene_wand Pixabaystä

Palakosmetiikka on kiinteä, vedetön tuote. Mistä ainesosista palakosmetiikka sitten syntyy? Seuraavaksi käymme läpi hieman palakosmetiikan INCI:iä

Palakosmetiikka nimi kattaa kaiken palana myytävän kiinteän kosmetiikan. Se sisältää saippuat, voidepalat, puhdistuspalat sekä shampoopalat ja hoitoainepalat.

Tarkista, onko kosmeettinen tuote saanut palamuotonsa ilman synteettisiä kemikaaleja?

Palakosmetiikka voi saada kiinteän palamaisen muotonsa neljällä eri tavalla.

Perinteiset saippuat

Perinteinen palatuote on tietysti vanha tuttu saippua. Olenkin jo aikaisemmin saippuoista kirjoittanut suositun postauksen. Löydät sen täältä. Saippuoiden valikoima on kasvanut melkoisesti. Erityisesti kasvoille tarkoitettuja saippuoita on ilmestynyt myyntiin useita. Niissä saippuan emäksisyyttä on taitettu joko suolalla tai runsaalla ylirasvoituksella. Ylirasvoituksessa on käytetty upeita, hoitavia öljyjä. Saippuoihin on lisätty myös kasviuutteita sekä eteerisiä öljyjä.

Palashampoot

Palashampoot voivat olla joko saippuapohjaisia tai SLS-pohjaisia (natrium lauryylisulfaatti).  Ylivoimaisesti yleisin palashampoo on saippuapohjainen pala. Se on myös ehdottomasti luonnollisin ja ekologisin. Olen kirjoittanut SLS emulgaattorista enemmin täällä. Saippuapohjaiset palashampoot sisältävät enemmän hoitavia öljyjä kuin normaali saippua. Palashampoossa saattaa olla myös mukana muita ainesosia, jotka edesauttavat hiusten ja hiuspohjan kuntoa. Nokkonen, savi, kookos, oliivi ja hamppu ovat usein palashampoon ainesosina. Palashampoita on kritisoitu liian emäksisiksi. Tämä on totta. Kaikkien hiuksille ne eivät sovi lainkaan. Toiset voivat käyttää saippuapohjaista shampoota vain satunnaisesti. Joillekin palashampoo on luottotuote josta ei luovuta.

Hoitoainepalat

voidepala
Photo silviarita Pixabaystä

Hoitoainepalat sisältävät runsaasti juoksevia öljyjä. Ne kiinteytetään emulgaattoreilla, jotka toimivat öljyissä. Tällaisia emulgaattoreita ovat stearyl alkoholi ja behentrimonium methosufaatti. Stearyl alkoholi on rasva-alkoholi, jota valmistetaan steariinihaposta. Se ei ole haitallinen ihmisille eikä ympäristölle.

Behentrimonium methosufaatti on mieto ja turvallinen ainesosa jota käytetään yleensä yhdessä stearyl alkoholin kanssa. Ne ovat hyvä pari kiinteyttämään tuotteita joissa on vain pelkkiä öljyjä. Behentrimonium methosufaatti on paitsi emulgaattori, myös hoitava ainesosa. Se saa hiukset tuntumaan tuuheammilta. Behentrimonium methosufaatti vähentää hiusten sähköisyyttä ja takkuisuutta.

Voidepalat

Voidepalat valmistetaan yleensä kiinteistä kasvirasvoista. Niissä on mukana usein kasviuutteita sekä eteerisiä öljyjä. Kaupassa myytävät voidepalat ovat yleensä turvallisia ja valmistettu vain luonnollisista ainesosista.

Voidepaloissa käytetään kovia rasvoja, jotka eivät imeydy täydellisesti ihoon. Jo sinulla on iho, johon tulee helposti näppyjä sinun kannattaa välttää voidepaloja. Voidepalat ovat parhaimmillaan talvella ulkoillessa. Kun tuuli puhaltaa kovaa ja kuivattaa ihon pinnan, antaa voidepala silloin suojaa iholle. Voit katsoa tästä reseptini viimalta suojaavista voidepaloista.

Puhdistavat voidepalat eli öljypuhdistuskakut

Öljypuhdistuskakut ovat valmistettu samalla lailla kiinteistä kasvirasvoista kuten voidepalatkin. Puhdistavat voidepalat ovat kuitenkin rakennettu eri öljyistä. Näin on saatu parempi puhdistava vaikutus. Kotimaisissa öljypuhdistuskakuissa (Ilona Luonkos) on vain turvallisia luonnollisia ainesosia.

Palakosmetiikka on tulevaisuutta

voidepala
Photo gefrorene_wand Pixabaystä

Palakosmetiikka on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu. Se on huoleton tapa hankkia ja omistaa kosmetiikkaa. Palakosmetiikka on ympäristöystävällisempi valinta lähes aina. Useimpia palakosmetiikan tuotteita voi käyttää moneen eri tarkoitukseen. Palashampoo toimii hyvin matkoilla sekä saippuana että shampoona. Voidepalalla voi poistaa tarvittaessa myös meikkiä. Voidepalat käyvät usein myös kasvonaamioksi.

Palakosmetiikkaa on myös kiva valmistaa itse. Tarvitset vain sopivia silikonisia muotteja. Ja mikä parasta, sinun ei tarvitse hankkia välttämättä lainkaan lasisia tai alumiinisia säilytyspurkkeja voidepaloille. Voit kääriä ne ekosti silkkipaperiin ja antaa vaikka lahjaksi.

Oletko jo valmistanut voidepaloja itsellesi tai lahjaksi?

Kosmetiikan öljyistä ja rasvoista kertovassa sarjassani käsittelen nyt yhtä suurta ryhmää nimittäin kiinteitä rasvoja. Kiinteillä rasvoilla tarkoitan lipidejä jotka eivät muutu tavallisessa huoneenlämmössä juokseviksi öljyiksi. Kiinteitä rasvoja kutsutaan usein myös kasvivoiksi. Se on mielestäni aika kuvaava ja hyvä nimi. Yleisimmät kasvivoit kosmetiikassa ovat sheavoi, mangovoi sekä kaakaovoi.

Miksi kasvivoit ovat kovia

kosmetiikan-kasvivoit
Kuva JacLou DL Pixabaystä

Kasvivoit ovat kovia, koska niissä on juoksevista öljyistä poikkeava rasvahappokoostumus. Kasvivoit eivät ole vahoja vaan ihan tavallisia rasvoja kuten öljytkin. Vain niiden olomuoto on huoneenlämmössä kiinteä.

Kovissa kasvirasvoissa on huomattavan paljon steariinihappoa ja palmitiinihappoa. Ne tekevät rasvoista kovia huoneenlämmössä. Steariinihappo ja palmitiinihappo eivät myöskään imeydy kovin syvälle ihoon. Ne jäävät ihon pintaan kalvoksi suojaamaan ihoa tuulelta ja tuiskulta. Steariinihappo ja palmitiinihappo myös pitävät ihossa olevan kosteuden tehokkaasti ihossa. Ne ehkäisevät kosteuden haihtumista iholta.

Kasvivoin steariinihappo ja palmitiinihappo ovat erittäin käyttökelpoisia sellaisissa tuotteissa joiden toivotaan suojaavan ihoa tai huulia tuulelta. Ne ovat myös tarpeellisia yövoiteissa ja ikääntyvälle iholle tarkoiteuissa voiteissa. Näiden voiteiden toivotaan ehkäisevän kosteuden haihtumista iholta.

Kasvivoiden käyttökohteita on rajattomasti

kosmetiikan-kasvivoit
Kuva congerdesign Pixabaystä

Kasvivoita käytetään hyvin paljon kosmeettisissa voiteissa sekä salvoissa. Kasvivoit kosmetiikassa sekoitetaan yleensä juokseviin öljyihin. Käyttökokemus on huomattavasti mukavampi kun voide on pehmeämpää. Monissa hyvin kevyissäkin päivävoiteissa saattaa olla hitunen kiinteää rasvaa mukana.

Kaikkia kasvivoita voit tietysti käyttää ihan sellaisenaankin. Sheavoi on hyvin suosittu jalkojen hoidossa. Mielestäni kuiviin kantapäihin tehoaa parhaiten sheavoi joka levitetään illalla pesun jälkeen jalkoihin. Puuvillaiset unisukat jalkaan ja aamulla jalat ovatkin paljon pehmoisemmat.

Mihin voit käyttää kasvivoita

Vartalovoit ovat eräs todella suosittu kiinteiden rasvojen käyttökohde. Vaahdotettu vartalovoi valmistuu sekoittamalla eri kiinteitä rasvoja juokseviin öljyihin. Tällainen tuote on erittäin tehokas kuivalle talvi-iholle. Vartalovoi ei kuitenkaan ole tarkoitettu jokapäiväiseen käyttöön. Se voi olla liian suojaava ja tukkia vähitellen ihon.

Huulivoiteissa kasvivoit ovat aika välttämättömiä. Kiintät rasvat antavat tuotteelle koostumuksen joka pitää huulipuikon muodossaan. Parhaan huulivoiteen valmistat sulattamalla eri kiinteitä rasvoja sekä mehiläisvahaa tuotteeseen.

Tässä tutuimmat kasvivoit kosmetiikassa

kukkia
Kuva Andreas Lischka Pixabaystä

Luettelen tässä muutamia kosmeettisia kiinteitä rasvoja eli kasvivoita. Tiedän että on olemassa hyvinkin eksoottisista siemenistä valmistettuja tuotteita. Niitä tulee markkinoille jatkuvasti lisää. Useissa kosmeettisissa rasvoissa on erityisominaisuuksia joista on hyötyä taitavalle kosmetiikanvalmistajalle. Jotkut esimerkiksi sulavat heti iholla mutta ovat huoneenlämmössä kiinteitä.

Tunnetuimmat kiinteät kosmeettiset rasvat

Sheavoi

kosmetiikan-kasvivoit
Sheavoi on ehkä tunnetuin ja käytetyin kosmetiikan kasvivoi

Sheavoita saadaan voipuun (Vitellaria paradoxa) pähkinöistä. Shean toinen nimi on karite. Voipuu on kotoisin afrikasta. Sitä kasvatetaan sellaisissa maissa kun Ghana.

Sheavoin sulamispiste on 40-50 astetta. Tämä tarkoittaa sitä että sheavoi pysyy kiinteässä muodossa myös iholla.

Sheavoita on saatavana puhdistettuna, valkoisena sheana. On myös olemassa puhdistamatonta sheavoita joka on voimakkaamman hajuista. Jotkut eivät siedä puhdistamttoman sheavoin tuoksua. Itse pidän sen tuoksusta. Puhdistamaton sheavoi on kermanruskeaa, saman väristä kuin puhdistamaton puuvilla. Puhdistettu sheavoi on aina puhtaan valkoista.

Puhdistamattomassa sheassa on tallella kaikki shean loistavat ominaisuudet. Siksi suosittelenkin kokeilemaan sitä kosmetiikassa.

Sheasta on myös olemassa aivan valtavan monta eri laatua

Itseasiassa jokainen puu tuottaa aivan oman laistaan sheavoita. Jotkut sheavoit ovat kovia kuin kivi ja toiset taas ovat voimaisia. Kaikkea tältä väliltä löytyy. Myös rasvahappokoostumukset vaihtelevat suuresti.

Karitevoi on nykyisin suosittu kosmetiikan raaka-aine. Sitä käytetään Afrikassa myös ruuanvalmistuksessa sekä kynttilöiden tekoon. Karitevoista syntyy hyvää saippuaa. Karitevoi on kuitenkin kallis raaka-aine.

Afrikassa jotkut heimot käyttävät karitevoita perinteen velvoittamana. He valmistavat itse pähkinöitä paahtamalla ja hakkaamalla oman karitevoinsa. Karitevoi on heillä myös luonnonlääke kipuihin, poskiontelontulehdukseen sekä kutinaan ja ihottumiin.

Seavoin eli karitevoin rasvahappokoostumus

Karitevoi sisältää oleiinihappoa 40-60%, steariinihappoa 20-50% sekä pieniä määriä linolihappoa, palmitiinihappoa, linoleenihappoa ja arakidihappo. Mitä kovempaa sheavoi on sitä enemmin siinä on steariinihappoa.

Sheavoin väitetään olevan anti-inflamatoorista. Sen uskotaan siis heikentävän tulehduksia iholla. Tämän väitetään perustuvan sheavoin sisältämiin kasvikemikaaleihin. Minulla ei ole tästä tarkempaa tietoa.

Sheavoin väitetään myös ehkäisevän auringon haitallisia vaikutuksia iholla. Mikään aurinkosuoja sheavoi ei kuitenkaan ole.

Mangovoi

kukkia
Kuva limonene Pixabaystä

Mangovoita saadaan mangon sisällä olevasta suuresta siemenestä puristamalla. Mangovoi on huomattavasti pehmeämpää kuin sheavoi. Sen sulamispiste on 32-40 astetta. Tämä tarkoittaa sitä että mangovoi sulaa lämpöisellä iholla vaikka huoneenlämmössä se on kiinteässä muodossa.

Mangovoi on väriltään kauniin keltaista. Mangovoi ei ole perinnetuote kuten sheavoi. Se yleensä uutetaan kemiallisesti mangon siemenistä. On myös olemassa mangovoita joka uutetaan kylmäpuristamalla ja varovasti höyryttämällä. Näin mangovoi säilyttää luontaiset vitamiininsa ja antioksidanttinsa. Tarkista siis ostaessasi mangovoin laatu.

Mangovoi ei tuki huokosia joten sitä voi käyttää myös kasvojen hoidossa. Tosin mangovoi sisältää paljon öljyhappoa. Runsas öljyhappo ei sovi kaikkien iholle.

Mangovoi sisältää kasvikemikaalia nimeltään mangiferiini. Se on anti-inflamatoorista eli tulehduksia ehkäisevää. Mangovoissa, etenkin kylmäpuristetussa, on runsaasti antioksidantteja jotka hoitavat ihoa.

Mangovoi sisältää runsaasti vitamiineja

Mangovoi sisältää parhaassa tapauksessa runsaasti A-vitamiina ja C-vitamiinia jotka kumpikin ovat iholle erittäin hyödyllisiä.

Mangovoita käytetään kosmetiikassa voiteisiin. Siitä saa valmistettua aivan ihanaa vaahdotettua vartalovoita. Myös yövoiteisiin, huulivoiteisiin sekä jalkojenhoitotuotteisiin kannattaa kokeilla mangovoita.

Mangovoi sisältää 45-55% öljyhappoa sekä 45-55% steariinihappoa. Loput rasvahapot ovat linolihappoa, palmitiinihappoa sekä arakidiinhappoa.

Kaakaovoi

kosmetiikan-kasvivoit
Kaakaovoi on kiinteää mutta ihon lämmössä se sulaa juoksevaksi

Kaakaovoi on hyvin suosittu ihonhoitotuote. Aiemmin sitä käytettiin vain suklaan valmistukseen. Kaakaovoi on kuitenkin tuhansia vuosia vanha ihonhoitotuote. Muinaiset atsteekit käyttivät sitä ihon värin parantamiseen.

Kaakaovoilla on muitakin positiivisia vaikutuksia ihoon

Kaakaovoita onkin alettu käyttämään nykyisinkin monissa kosmeettisissa tuotteissa.

Kaakaovoi tukkii huokosia huomattavasti helpommin kuin mangovoi tai sheavoi. Siksi en suosittele kaakaovoita kasvojenhoitoon lainkaan. Vartalonhoitoon kaakaovoi käy hyvin ellei sinulla ole vartaloaknea.

Kaakaovoi sisältää 24-37% steariinihappoa, 24-30% palmitiinihappoa sekä 29-38% öljyhappoa eli oleiinihappoa. Tämän lisäksi se sisältää pieniä määriä linolihappoa, myristiinihappoa, arakidihappoa sekä lauriinihappoa. Koska kovien rasvahappojen osuus kaakaovoissa on suuri se sopii hyvin säilyttämään ihon kosteuden. Kovat rasvahapot muodostavat iholle kalvon joka suojaa ihoa kosteuden haihtumiselta. Rasvakerros suojaa ihoa myös ulkoa tulevilta ärsykkeiltä kuten voimakkaalta tuulelta.

keltaisia-kukkia
Kuva Irene K-s Pixabaystä

Kaakaovoi sisältää kofeiinia sekä teobromiinia joka on kofeiinin kaltainen aine. Kofeiinia käytetään yleisesti ihonhoitotuotteissa sillä sen ukotaan vilkastuttavan ihon verenkiertoa. Varsinkin selluliittia poistavissa tuotteissa on yleisesti kofeiinia. Siksi kaakaovoi sopiikin hyvin vartalonhoitoon.

Varoitus!

Teobromiini jota kaakaovoi sisältää hyvin pieniä määriä, on kofeiinin kaltainen aine. Teobromiinia ihminen sietää kuten kofeiiniakin mutta koirille se tuottaa ongelmia. Älä siis koskaan käytä kaakaovoita lemmikkien hoitotuotteisiin. Pidä myös kaakaovoituotteet sekä raaka kaakaovoi poissa lemmikkien ulottuvilta.

Kaakaovoin hyödyt iholle

Kaakaovoin hyödyt iholle ovat samankaltaisia kuin muidenkin luonnollisten kasvivoiden. Kaakaovoi sisältää runsaasti antioksidantteja. Se on antioksidanttiensa takia yksi säilyvimmistä kosmetiikan rasvoista. Korkean antioksidanttipitoisuutensa takia kaakaovoilla on anti-inflamatoorisia vaikutuksia. Antioksidantit myös sopivat ikääntyvän ihon hoitoon. Ne estävät ihon hapettumisreaktioita ja sitä kautta ryppyjen muodostusta.

Kaakaovoin sulamislämpötila

Toinen erittäin hyvä ominaisuus kaakaovoissa on sen sulamislämpötila joka on 34-38 astetta. Näin kaakaovoi sulaa heti iholla. Suklaa on suussa sulavaa pitää siis myös tieteellisesti paikkansa. Juuri sulamislämpötilasta johtuen kaakaovoi onkin paras ainesosa myös suppojen valmistukseen.

Kosmetiikassa kaakaovoin sulamislämpötila vaikuttaa imeytyvyyteen. Kaakaovoin antioksidantit pystyvät imeytymään ihoon paremmin koska rasva muuttuu juoksevaksi iholla.

Kaakaovoin etu on myös sen upea suklainen tuoksu ja myös maku. Vartalovoihin kaakaovoin tuoksu sopii täydellisesti.

Kaakaovoi sopii erityisen hyvin vartalovoin raaka-aineeksi. Kasvojenhoitoon en käyttäisi kaakaovoita sen huokosia tukkivan ominaisuuden vuoksi. Voit valmistaa kaakaovoista myös jalkojenhoitotuotteita ja käsivoiteita.

Ota käyttöön kolme yleisintä kasvivoita

atsalea
Kuva _Alicja_ Pixabaystä

Nämä kolme kasvivoita ovat ne kaikkein yleisimmät kasvivoit kosmetiikassa. Olet ehkä aikaisemmin pähkäillyt miten käyttäisit kasvivoita kosmetiikassa. Näiden kuvausten perusteella saat hieman vinkkiä kasvivoiden käytöstä.

Näiden kolmen kasvivoin ominaisuudet vaihtelevat vain vähän. Kasvivoiden ominaisuudet on kuitenkin syytä tuntea. Silloin osaat valita oikean ainesosan tuotteeseesi. Kaakaovoi, mangovoi ja sheavoi sisältävät runsaasti antioksidantteja ja suojaavat ihoa kuivumiselta sekä voimakkaalta tuulelta. Ne myös luovat tuotteeseen kiinteämpää tekstuuria eli toimivat paksuntajina.

Kasvivoit suojaavat ihoa

Itse lisään usein pienen määrän kovaa sehavoita suojaavaan päivävoiteeseen. Sheavoi lisää voiteen steariinihapon määrää. Steariinihappo luo suojaavan mutta samalla hengittävän kalvon ihon pinnalle.

Suurimpana eroina sheavoin, mangovoin ja kaakaovoin välillä on tuoksu. Tuotteiden tuoksuun saa kivasti vaihtelua vaihtamalla ainesosia tuoksuvampiin. Jotkut eivät voi sietää suklaan tuoksua voiteissaan. Silloin voi valita vaikkapa mangovoin vartalovoin raaka-aineeksi.

Kun valitset kasvivoita tuotteesi ainesosaksi kiinnitä erityistä huomiota laatuun. Kasvivoit kosmetiikassa tulee olla ehdottoman laadukkaita. Laadulla tarkoitan tapaa jolla kasvivoi on valmistettu. Suosi kaikkein luonnollisempia valmistustapoja. Yleensä perinteiset menetelmät ovat niitä parhaita.

Vältä kaikkia raffinoituja kasvivoita. Niissä saattaa olla jäljellä kemikaalijäämiä. Lisäksi raffinoidut kasvivoit eivät sisällä antioksidantteja jotka ovat hyvin tärkeitä ainesosia iholle.

Vinkki kasvivoin rakeutumisen korjaamiseksi

Vinkki kaikille kasvivoiden ystäville: jos kasvivoita sisältävä vedetön tuotteesi onkin valmistuttuaan rakeista niin eipä hätää. Lämmitä koko satsi uudelleen vesihauteessa 20 minuuttia noin 80 asteessa. Näin kasvivoi asettuu aloilleen eikä tule enää rakeiseksi. Tästä toimenpiteestä kärsivät ainoastaan tuotteeseen mahdollisesti jo lisäämäsi eteeriset öljyt. Kannattaa siis lisätä muutama tippa uutta eteeristä öljyä kun kasvivoi on jäähtynyt.

Tässäpä tämänkertainen juttuni tutuimmista kasvivoista. Toivottavasti juttuni kiinnosti ja sait taas jotain uutta tietoa.

Minua todella kiinnostaisi tietää sinun kokemuksiasi kasvivoiden käytöstä. Kirjoita tuohon kemmenttiosioon kokemuksiasi!

enEnglish