Vuorikristallit eli vuorikiteet kuuluvat tutuimpiin jalokiviin. Aika monet ovat nähneet vuorikristallista valmistettuja esineitä. Vuorikristalli onkin yksi suosituimmista korukivistä. Vuorikristalli on hyvin yleinen kaikkialla maailmassa. Se ei kuitenkaan tee siitä vähäpätöistä kiveä, päin vastoin. Vuorikristalli on voimallinen kivi jota on aina arvostettu kaikissa kulttuureissa. Vuorikristalli Olen kirjoittanut blogiini kosmeettisista jalokivistä. Tällä kertaa kerron sinulle, miten voit käyttää vuorikristallia kosmetiikassa.

vuorikristalli-kosmetiikassa
Photo by Who’s Denilo ? on Unsplash

Vuorikristalli kuuluu kvartsien laajaan kiviperheeseen

Vuorikristalli kuuluu laajaan kvartsikivien joukkoon. Sana ”kvartsi” on johdettu saksankielisestä sanasta ”Quarz”. Sana tarkoittaa vanhalla saksan murteella kovaa. Kristalli nimitys tulee vuorikristallin kristallimaisesta rakenteesta sekä läpinäkyvästä, kirkkaasta väristä.

Kvartsin mineraali on piidioksidi. Piidioksidi on piitä, johon on yhdistynyt happea. Kvartsi on toiseksi yleisin mineraali maankuoressa. Se on kiteytynyt aikojen saatossa sulasta magmasta.

Kvartseja on hyvin monen värisiä. Kivet saavat värinsä eri mineraaleista kuten raudasta. Ruusukvartsi on vaaleanpunaista kvartsia. Muita tunnettuja kvartsilajeja ovat ametisti, sitriini ja savukvartsi. Kaikilla kvartsilajeilla on omat erityispiirteensä.

Tällä kertaa kerron vuorikristallista, joka on jäänkirkas kvartsi. Muinaiset roomalaiset luonnontieteilijät uskoivat, että vuorikristalli on jäätä, joka on jäätynyt pysyvästi. He perustelivat väittämää sillä, että vuorikristallia löytyi Alpeilta, läheltä jäätiköitä.

Vuorikristallia louhitaan kaikkialla maailmassa

Kosmetiikan jalokiviä käsittelevässä sarjassa kirjoitin viimeksi jadesta. Jade on Aasiassa hyvin arvostettu jalokivi. Vuorikristalli vastaa Euroopassa jadea. Siitä on vuosisatojen aikana valmistettu lukuisia maljakoita, koristeveistoksia ja koruja. Euroopassa vuorikristallia esiintyy vuoristoisilla alueilla kuten Alpeilla sekä Norjassa. Nykyisin vuorikristallia louhitaan kaikkialla maailmassa.

Vuorikristallin henkinen puoli

Kirkas vuorikristalli on materiaali, josta on valmistettu kuuluisia kristallipalloja. Kristallipallosta ennustaja pystyy näkemään tulevaisuuden. Vuorikristallin arvo henkisenä viestinvälittäjänä on elänyt satoja, ellei tuhansia vuosia.

Voimakkaista henkisistä ominaisuuksista johtuen vuorikristalli on ollut myös Australian aboriginaalien voimakivi. He kutsuvat kvartsia mabaniksi, josta he ammentavat mahtavat henkiset voimansa.

Metafyysisessä maailmassa kirkkaat vuorikristallikiteet ovat suurin lahja Äiti Maalta. Vuorikristalleja pidetään monessa kulttuurissa kivettyneinä jumalien henkinä. Uskotaan että ne heräävät eloon aina sadan vuoden välein.

Kirkas vuorikristalli avaa hengen ja mielen vastaanottamaan korkeampaa ohjausta ja energiaa. Vuorikristalli resonoi aina käyttäjänsä välittämää energiaa. Vuorikristalli toimii viestin viejänä henkisen maailman ja fyysisen maailma välillä. Sen avulla voidaan ylläpitää riittävän korkeaa energiatasoa, jotta paraneminen voi tapahtua. Siksi vuorikristallia kutsutaan myös ”Mestariparantajaksi”.

Miten vuorikristalli vaikuttaa kauneudenhoidossa?

Vuorikristalli voi auttaa ihoa hyvin monella eri tavoin.

Miten käytän vuorikristallia kosmetiikanvalmistuksessa?

Kristallien käyttö kosmetiikassa on yksinkertaista. Helpointa on infusoida vuorikristalleja vedessä. Kristallit välittävät veteen omaa energiaansa. Voit käyttää infusoitua vettä kosmeettisten tuotteiden vesifaasiin tai sellaisenaan kasvovetenä.

Hyvä idea on infusoida hydrolaatteja jalokivillä. Vuorikristallin energioihin sopii hyvin vaikkapa laventeli-, minttu- tai sitruunaruohohydrolaatti. Jos haluat käyttää jalokiviä valmiissa tuotteissa, muista että kivet alkavat helposti liukenemaan happamassa ympäristössä. Vältä siis kristallien käyttöä jos tuotteen pH on hyvin alhainen.

Tee itse vuorikristalli-infuusio

vuorikristalli-kosmetiikassa
Photo by Kira auf der Heide on Unsplash

Keitä 5 desilitraa vettä ja jäähdytä se huoneenlämpöiseksi. Aseta vuorikristalli puhtaaseen lasiseen tölkkiin ja kaada vesi kristallin päälle. Sulje tölkki kevyesti ja aseta valoisaan paikkaan, esimerkiksi pöydälle tai ikkunalaudalle. Anna infuusion tekeytyä muutaman päivän. Voit välillä kevyesti ravistella tölkkiä mutta älä avaa sitä.

Poista vuorikristalli, kuivaa se ja aseta valoisaan paikkaan puhdistumaan. Käytä infuusiota kosmetiikan valmistuksessa. Vuorikristalli infuusio sopii oikein hyvin jokaiselle ihotyypeille. Vuorikristallin energia on sukupuoleton, joten sitä voi käyttää kaikille. Infusoitu vuorikristallivesi sopii erityisesti

Jalokivistä valmistetut infuusiot eivät sovi sisäiseen käyttöön.

Muista aina varmistaa tuotteittesi turvallisuus. Koska infuusio sisältää vettä, se ei säily pitkään ellet lisää siihen säilöntäainetta.

Vuorikristalleja voit hankkia paitsi netistä, myös Nature by Ampun kaupasta, Sipoosta, Pornaistentie 411. Ampun kauppa on nyt auki joka perjantai klo 15-18 jouluun asti. Samalla voit hankkia myös täydennystä kosmetiikan raaka-ainevarastoosi.

Lue lisää kosmeettisista jalokivistä; Jade; ihoa hoitava jalokivi

Tässä jutussa kerrotaan kolmesta eri jalokivestä Kosmeettiset jalokivet; ametisti, helmiäinen ja meripihka ihonhoidossa

Oletko sinä kokeillut kristalleja ihonhoidossa?

Kosmeettiset jalokivet ovat alkaneet kiinnostaa minua kosmetiikan raaka-aineina. Niitä tapaa yhä useammin kosmeettisista valmisteista. Jalokivet ovatkin tulleet jäädäkseen nykyaikaiseen kosmetiikkaan. Kaikkein kalleimmissa ja arvostetuimmissa kosmetiikkasarjoissa käytetään usein kristalleja sekä puolijalokiviä, helmiäistä ja meripihkaa. Puolijalokivet kosmetiikassa eivät ole mikään uusi juttu. Ne ovat olleet käytössä jo Kleopatran aikoihin.

kosmeettiset-jalokivet
Kuva Lisa Redfern Pixabaystä

Miten kosmeettiset jalokivet toimivat?

Jalokivet antavat kosmetiikatuotteelle aivan oman ulottuvuuden. Jotkut voivat ajatella että nyt mennään vahvasti uskomushoitojen puolelle. Jokivet eivät kuitenkaan ole ihan huuhaata tai turhaa luksusta kosmeettisissa tuotteissa. Ne ovat mineraaleja jotka tunnetusti vaikuttavat erittäin tehokkaasti ihon kuntoon. Mineraalit voivat imeytyä ihon kautta koko kehoomme ja näin hoitaa meitä myös kokonaisvaltaisesti.

Jokaisessa jalokivessä on aivan omanlaisensa mineraalipitoisuus. Siksi kosmeettiset jalokivet kannattaakin valita huolella sopimaan juuri omalle ihotyypille.

Miten kosmeettiset jalokivet sisällytetään kotikosmetiikkaan?

Kosmeettiset jalokivet sopivat todella hyvin kotikosmetiikan valmistukseen. Ne ovat mineraaliainesta joten niillä ei ole pilaantumisvaaraa. Niitä voidaan käyttää myös jauhemaisissa tuotteissa kuten niin suosituissa zero waste kasvonaamiojauheissa.

Jalokivistä voi valmistaa öljy- tai vesipohjaista uutosta. Olen kertonut kirjassani ”Kotikosmetiikan Raaka-aineet ja Valmistus”  hieman tarkemmin kosmeettisten jalokivien uuttamisesta. Kosmeettiset jalokivet ovat tosin oma maailmansa josta voisi kirjoittaa ihan oman kirjansa. Jalokivien uuttaminen on joissakin piireissä taidetta jossa otetaan huomioon esimerkiksi kuunkierto.

Otin kosmeettiset jalokivet tänne siksi että ne ovat maailmalla hyvin suosittuja. Ne rantautuvat ennen pitkään myös meille, tiedän sen varmasti. Uudet tuulet kiinnostavat aina ja sinäkin olet kohta valmis kokeilemaan jalokivien tehoa kosmetiikassa.

Miten eri jalokivet toimivat?

kosmeettiset-jalokivet
Meripihkaa Kuva 192635 Pixabaystä

Eri jalokivillä on hyvin erilainen tapa vaikuttaa meidän kehoomme. Jalokiviterapiaa on käytetty ikivanhassa ayurvedassa stimuloimaan ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä. Jalokivillä on varmasti annettavaa myös nykypäivän ihmiselle. Jalokiviä voi käyttää ihmisen kokonaisvaltaiseen hoitoon korukivinä. Silloin ne vaikuttavat myös ihoon.

Kosmeettiset jalokivet värähtelevät välittäen energiaa. Jokaisella jalokivellä on oma värähtelytaajuutensa ja vaikutuksensa. Tässä sinulle muutama esimerkki;

Miten valitaan oikea kivi ?

Jalokiviä on maailmassa valtaisa määrä. Jos jalokivet kiinnostavat, niiden ominaisuuksista ja käyttötavoista löytyy runsaasti tietoa netistä ja kirjallisuudesta. Esittelen tässä sinulle vain muutaman yleisesti käytetyn jalokiven.

Kvartsit; Ametisti, ruusukvartsi, vuorikristalli

ruusukvartseja-ametisteja
Ruusukvartseja, vuorikristalleja sekä ametisteja Kuva Claudia Lämmermeyer Pixabaystä

Ihonhoidossa käytettävien kvartsien sarjaan kuuluvat ametisti, ruusukvartsi sekä vuorikristalli. Ne eroavat jonkin verran toisitaan mutta niitä voidaan käyttää ihan samalla tapaa. Kvartsi syntyy kahdesta alkuaineesta; piistä sekä hapesta.  Kvartsi on maankuoren toiseksi yleisin mineraali.  Kerron tässä esimerkin omaisesti ametistin käytöstä kosmetiikassa. Kaikkia muitakin kvartsikiviä voidaan käyttää samaan tapaan.

Ametistin väri johtuu sen sisältämästä raudasta. Ametistien väri vaihtelee. Jotkut ametisteista ovat syvän liiloja väriltään. Voit löytää jopa vaalenpunaisia ametisteja.

Ametistin henkinen vaikutus on rauhoittaa ja selkeyttää mieltä. Se myös tukee laajaa oivaltamista.

Ametisti on korukivenäkin käytetty kivi. Ametistia on käytetty satoja vuosia myös kosmetiikan raaka-aineena. Se on väriltään violetti muunnos kvartsista. Kaikki mineraalipitoiset tuotteet toimivat iholla puhdistavasti. Näin toimii myös ametisti. Ametisti vetää ihosta myrkkyjä ja toimii syväpuhdistavasti. Ametisti tuo iholle myös lisää happea.

Ametisti vähentää ihon liiallista öljyisyyttä. Tämä on hyvä ominaisuus rasvoittuvalle iholle. Koska ametistin tiedetään syväkosteuttavan ihoa, sen öljyjä poistava vaikutus ei kuivata ihoa vaan lähinnä tasapainottaa sitä.

Jos sinua todella kiinnostaa kvartsien vaikutus iholla, voit hankkia ametistipölyä ulkomaisista nettikaupoista. Ametistia louhitaan myös Suomessa useammassakin kaivoksessa. Olisi niin upeaa jos joku alkaisi käyttämään kotimaisia mineraaleja kosmetiikan raaka-aineena.

Ametistipölyä voidaan lisätä ihoa puhdistaviin tuotteisiin sekä kuorintoihin. Ametistipöly voidaan yhdistää esimerkiksi ruokasoodanaamioon. Näin saadaan erittäin tehokas, syväpuhdistava vaikutus tuotteeseen.

Ametistipölyä käytetään hyvin pieniä määriä myös hoitavissa ihovoiteissa ja geeleissä. Pieninä määrinä  ametistipöly rauhoitaa ihoa ja syväkosteuttaa sitä tehokkaasti.

Ametistijauhe sopii myös meikkeihin sekä koristekosmetiikkaan kuten kaikki mineraalijauheet.

Meripihka

meripihkaa
Meripihkaa Kuva Hans Braxmeier Pixabaystä

Meripihka on kivettynyttä havupuista peräisin olevaa pihkaa eli hartsia. Sen iäksi on arvioitu noin 20-100 miljoonaa vuotta. Meripihkaa esiintyy erityisen runsaasti Liettuan ja Kalingradin rannikolla. Nykyisin meripihka on käynyt yhä harvinaisemmaksi. Havupuiden pihka sisältää valtaisan määrän arvokkaita ainesosia.

Meripihka on ihoa lämmittävä ainesosa. Se avaa tukkeutuneita huokosia ja ihon puhdistumaan. Meripihkapölystä valmistettuja tuotteita käytetäänkin usein akneihon hoitoon ja torjumaan ihohuokosten tukkeutumista.

Meripihka sisältää runsaasti terpeenejä jotka auttavat ihoa uudistumaan nopeammin sekä parantavat solujen happitasoa.

Meripihkaa yhdistetään usein myös merileviin. Yhdessä ne toimivat ihoa puhdistaen. Myös C- ja E-vitamiinit toimivat erittäin hyvin meripihkan kanssa. Yhdessä näiden  vitamiinien kanssa meripihka toimii hyvin kosteuttavana ainesosana.

Koruina käytettäessä meripihka stimuloi immuunijärjestelmää. Ennen muinoin pikkulapsille hankittiin meripihkakoru rauhoittamaan hampaiden puhkeamisesta aiheutuvaa kipua. Meripihkalla on siis kokonaisuutena tulehduksia estävä ja rauhoittava vaikutus.

Meripihkapölyäkin saa hankittua ulkomaisista nettikaupoista. Se on valmistettu materiaalista jota saadaan meripihkakorujen valmistuksen sivutuotteena.

Ihoa puhdistavaa meripihkapölyä voi käyttää kuorintoihin sekä puhdistaviin tuotteisiin. Meripihkapöly sisältää runsaasti terpeenejä sekä meripihkahappoa. Onhan se kivettynyttä, tiivistynyttä pihkaa. Siksi en suosittele meripihkahappoa lainkaan iholle jätettäviin tuotteisiin.

Aito helmiäinen

kosmeettiset-jalokivet
Kuva moritz320 Pixabaystä

Aitoa helmiäistä saadaan makeanveden simpukoiden kuoresta. Simpukat rakentavat vuosien aikana itselleen vedessä olevista mineraaleista kauniin ja kestävän kuoren. Kuoren helmiäinen koostuu kaikista vedessä olevista mineraaleista. Se on siis mineraalitiiviste.

Helmiäistä kosmetiikassa on käytetty varmasti satoja, ellei tuhansia vuosia. Japanissa ja Koreassa helmipöly on suosittu kosmetiikan raaka-aine. Myös nykyajan kotikosmetiikan valmistajille on tarjolla makeanveden simpukoista saatua helmiäispölyä. Erittäin mineraalirikasta helmiäispölyä kannattaa  kokeilla kasvojen iholle suunnitelluissa tuotteissa.

Mihin kosmeettisiin tuotteisiin helmijauhe soveltuu?

Voit käyttää helmijauhetta  voiteissa, seerumeissa, meikeissä kuten puutereissa sekä kasvonaamioissa. Helmijauhe on hyvin monikäyttöistä. Voiteissa helmijauheen määrä saisi olla kuitenkin vain 1-3%. Pieni määrä riittää oikein hyvin.

Tässä oli pintaraapaisu kosmeettisten jalokivien maailmaan

Olen nyt esitellyt sinulle kolme erilaista kosmeettista jalokivijauhetta; meripihka, helmiäispöly sekä ametistipöly. Tulen palaamaan vielä monta kertaa eri kiviin ja niiden ominaisuuksiin.

Nämä jauheet ovat hyvin eri tyyppisiä kosmeettisia ainesosia. Niillä on myös hyvi erilaiset vaikutukset iholle. Vaikka näitä kosmeettisia jauheita on tällä hetkellä hyvin vaikea hankkia toivoisin niiden yleistyvän. Luonnollisia kosmeettisia ainesosia kaivataan aina lisää. Niiden kaikkia ominaisuuksia ei ole vielä huomattu. Kuitenkin ametistijauhetta, helmiäisjauhetta sekä meripihkajauhetta on käytetty kosmetiikassa jo satoja ellei tuhansia vuosia. Miksi näillä hienoilla raaka-aineilla ei olisi annettavaa myös meidän aikakaudellamme.Tunnetko sinä jalokivikosmetiikkaa? Kerro kokemuksistasi vaikkapa tuossa kommetti-osiossa

enEnglish