Artemisia vulgaris on ihonhoitotuotteissa erittäin suosittu yrtti. Erityisesti Aasiassa artemisiaa käytetään yleisesti kosmetiikassa. Suomessa yrtti ei ole kovin tunnettu eikä myöskään käytetty, vaikka sitä löytyy luonnosta helposti. Tässä artikkelissa kerron teille eräästä kosmetiikan tehokkaimmista kasveista. Artemisian käyttöä ja tunnettuutta pitää nyt ehdottomasti lisätä. Siksi suosittelen sinua lukemaan tämän yrttijutun. Tulet yllättymään artemisian vaikutuksista ihonhoidossa.

artemisia-kosmetiikassa
Kuva Merja Partanen Pixabaystä

Minkälainen kasvi on artemisia vulgaris?

Artemisia on asterikasveihin kuuluva kasvisuku. Suomalainen nimi Artemisia suvulle on maruna. Marunoihin kuuluu hyvin monia kasveja ympäri maailmaa. Tässä artikkelissa käsittelen vain Artemisia vulgarista eli suomeksi pujoa. Kutsun pujoa jatkossa yksinkertaisesti artemisiaksi. Sillä nimellä yrtti tunnetaan myös kansainvälisessä kosmetiikassa (INCI nimi). Pujo on nimenä myös hieman negatiivisia tunnelmia nostattava.

Kaikilla marunoilla hieman on samantapaisia ominaisuuksia kuin artemisialla. Artemisia vulgaris on kuitenkin ihan oma juttunsa ja marunoista tutuin ja helpoin löytää luonnosta.

Artemisia ei varsinaisesti ole myrkyllinen kasvi. Se kuitenkin sisältää hyvin runsaasti voimakkaita kasvikemikaaleja. Esimerkiksi artemisian sisältämä tujoni on suurina annoksina haitallinen elimistölle. Siksi artemisiaa ei kannata nauttia sisäisesti lainkaan.

Artemisian välttelyyn on syynsä

Meillä artemisia vulgaris tunnetaan nimellä pujo. Pujo on voimakas allergeeni, joka jopa joskus pyritään hävittämään myös luonnosta. Pujon karttaminen on kuitenkin turhaa, ellei sille ole allerginen. Koivua, omenaa ja porkkanaakin käytetään yleisesti, vaikka niille on todella moni allerginen. En näe mitään syytä vältellä mitään kasvia, joka ei aiheuta oireita.

On olemassa henkilöitä jotka ovat hyvin herkkiä artemisialle. Heille voi tästä yrtistä tulla päänsärkyä, unettomuutta ja muita oireita. Nämä oireet eivät välttämättä aiheudu allergiasta vaan herkkyydestä artemisian monille kasvikemikaaleille ja/tai niiden yhteisvaikutukselle. Vähennä silloin artemisiapitoisuutta tuotteessa tai lopeta sen käyttö kokonaan.

Artemisiaa on käytetty moneen tarkoitukseen

Artemisiasta valmistettu kosmetiikka on suosittua Koreassa ja Japanissa

Korealainen ihonhoito käyttää hyödyksi monia yrttejä. Artemisia on hyvin suosittua korealaisissa kosmetiikkavalmisteissa. Koreassa palkittiin 2019 Artemisiaa sisältävä puhdistusöljy parhaimmaksi korealaiseksi puhdistusöljyksi. Samaa artemisiaa sisältää myös palkittu japanilainen Shu Uemuran Porefinist2 Sakura Refreshing Cleansing Oil. Maailman parhaat kosmetiikkalaboratoriot luottavat siis artemisiaan. Siksipä perehdymmekin nyt  hieman siihen, miten artemisia voi hoitaa myös sinun ihoasi.

Artemisian hyödyt iholle

Artemisia on yrtti, jonka tärkein ominaisuus on puhdistaminen. Artemisia puhdistaa ihoa tunkeutuen syvälle huokosiin. Artemisia sisältää monia fytokemikaaleja, jotka auttavat ihoa puhdistumaan. Iholta katoavat artemisia-puhdistuksen jälkeen ihomadot ja muut ihon epäpuhtaudet.

Aasiassa on tärkeää, että iho on hyvin kuulas ja vaalea. Artemisia kirkastaa ihoa ja tasoittaa ihon pigmenttiä. Artemisia sisältää erittäin paljon antimikrobisia aineita. Antimikrobisuus on ominaista kaikille artemisia suvun jäsenille. Tällä hetkellä maailman terveysjärjestö WHO tutkii Artemisia annuaa (kesämaruna) COVID-19 ehkäisyssä.

Artemisia sisältää uskomattoman tehokkaita kasvikemikaaleja. Niitä on löydetty yhteensä 24 kappaletta. Tässä muutamia tärkeimpiä

Artemisiaa on käytetty vuosisatoja erilaisten sairauksien hoidossa. Eikä yhtään ihme. Vakuuttava määrä vaikuttavia aineita tekee tästä kasvista yhden parhaista luonnonyrteistä.

Mihin tuotteisiin Artemisia vulgaris sopii?

Artemisia vulgaris on omiaan ihoa puhdistavissa tuotteissa. Kokeile artemisiaa puhdistusöljyihin ja puhdistusmaitoihin. Öljymuodossa käytettynä artemisia pääsee tunkeutumaan syvälle huokosiin ja puhdistamaan ihon perusteellisesti.

Artemisia sopii kasvovesiin, sillä yrtillä on supistava ja ihoa rauhoittava vaikutus.

Artemisia tekee ihon kuulaammaksi. Se on rauhoittava ja supistava yrtti. Kokeile artemisiaa ihoa kirkastaviin, tasapainottaviin naamioihin. Artemisia sopii naamioihin yhtenä ainesosana muiden ihoa kirkastavien ainesosien kanssa.

Artemisian antimikrobiset ominaisuudet ovat kokeilemisen arvoisia. Epäpuhtaalle ja rasvoittuvalle iholle tarkoitettuihin hoitovoiteisiin kannattaa lisäillä artemisiaa. Varsinkin kuuriluontoisesti käytettynä artemisia ei ärsytä ihoa vaan sopii useimmille.

Artemisia on puhdistava yrtti. Se puhdistaa ihon lisäksi mieltä ja painaa negatiiviset asiat unohduksiin. Artemisiaa kutsutaankin jossain päin maailmaa unohduksen ruohoksi. Lisää siis pieniä määriä artemisiaa veteen, jolla höyrytät ihoa. Artemisian kanssa yrttihöyrytykseen sopii esimerkiksi kamomilla, kehäkukka sekä ruusu. Artemisia sopii parhaiten käytettäväksi höyrytykseen illalla. Se rentouttaa ja puhdistaa samalla mieltä kaikesta stressistä.

Milloin artemisia vulgarista voi kerätä?

Artemisia vulgaris on parhaimmillaan heinäkuusta elokuulle. Aivan pienet artemisian alut eivät ole hyviä. kasvissa tulee olla selkeästi kukkavana. Parhaimmillaan kasvi on silloin kun kukat eivät ole vielä puhjenneet. Lehtiä ja juuriakin voi tietysti kerätä. Juuren sadonkorjuuaika on myöhään syksyllä. Lehtiä voi kerätä koko kesän. Lehdet eivät ole niin voimakkaita kuin kukkanuput.

Artemisiaa on helppo kuivata

artemisia-kosmetiikassa
Artemisia on joutomaiden kasvi

Artemisia on olemukseltaan hyvin kuiva kasvi. Se onkin yksi helpoimmin kuivattavista yrteistä.

Itse poimin artemisian kukintavaiheen alussa ja ripustan ohuina nippuina ylösalaisin kuivumaan pimeään paikkaan. Lämpötilasta ja ilman kosteudesta riippuen kasvi kuivuu viikossa-parissa. Kun yrtit ovat rutikuivia, voit irrottaa lehdet ja kukinnot varsista. Säilö lehdet ja kukinnot lasitölkkiin myöhempää käyttöä varten.

Artemisia kuivuu myös pöydällä liinan päällä muutamassa päivässä. Lehdet ja kukinnot kannattaa silloin irrottaa varsista. Varret olen aina jättänyt käyttämättä.

Voit myös kuivattaa artemisiaa hyötykasvikuivurissa. Artemisian kuivurissa kuivattamisesta minulla ei ole kokemusta.

Kuivattu artemisia säilyy pitkään. Olen käyttänyt jopa kolme vuotta vanhaa yrttiä. Vanhentuneen yrtin tunnistaa tuoksusta. Jos yrtissä ei enää ole sen luontaista tuoksua, se on tehoton.

Tässä tämänkertainen artikkelini artemisiasta eli pujosta. Toivottavasti uskaltaudut kokeilemaan sitä omassa kosmetiikassasi. Artemisia vulgaris on upea yrtti, jonka soisin yleistyvän ihonhoidossa.

Oletko sinä koskaan törmännyt artemisiaa sisältäviin kosmeettisiin valmisteisiin?

Tätä kasvovettä kannattaa valmistaa silloin kun kuusenkerkät ovat parhaimmillaan. Kasvovesi kuusenkerkistä on helppo valmista itse. Oikeastaan kuusenkerkkäglyseriitti, johon tämän kasvoveden vaikutus perustuu, pitäisi valmistaa keväällä kuusenkerkkä aikaan. Glyseriitit säilyvät hyvin ainakin 6 kuukautta, ehkä pidempäänkin. Kuusenkerkkäglyseriitin valmistamiseen löydät ohjeet täältä.

kasvovesi-kuusenkerkista
Tuoreita kuusenkerkkiä

Kuusenkerkkä on hyvin antibakteerinen ja ihoa uudistava. Kuusenkerkkä sisältää myös hieman samoja aineksia kuin kuusen pihka. Siksi kuusenkerkkää kannattaa käyttää ihonhoidossa uudistamaan ihoa. Kasvovesi kuusenkerkistä sopii hyvin myös akneiholle antibakteerisuutensa takia.

Kuusi sisältää myös todella runsaasti C-vitamiinia. C-vitamiini on erittäin tärkeä vitamiini iholle ja sopii erityisen hyvin kasvovesiin.

Kuusenkerkkäkasvoveden valmistaminen

Kuusenkerkkäglyseriitti

Kasvovettä varten tarvitset kuusenkerkkäglyseriittiä. Se sinun on valmistettava itse sillä kuusiglyseriittejä eikä juuri muitakaan kuusituotteita saa ostaa valmiina. Sekin on mielestäni aika outoa. Asummehan kuusien peittämässä maassa.

Valmista glyseriittiä tarvitaan kasvoveteen noin 10-15%. Glyseriini on glyseriitin ainesosa jota myös glyseroliksi kutsutaan. Se on hyvin kosteuttava aine mutta vain silloin, jos sen sekoittaa riittävään määrään vettä tai muuta nestettä. Sääntö on että ainakin saman verran vettä kuin glyseriiniä tulisi olla tuotteessa. Muussa tapauksessa glyseriini alkaa imemään kosteutta iholta ja vaikutus onkin kuivattava.

Neste

Kun alat valmistamaan kasvovettä kannattaa ensin miettiä, mikä voisi olla se perusneste johon kasvoveden valmistat. Yleensä on kaikkein turvallisinta valita vesi. Vesi kannattaa kuitenkin keittää ensin, sillä keittämättömässä vedessä on aina säilyvyyttä heikentäviä bakteereita. Jotkut käyttävät kotikosmetiikkaan akkuvettä tai tislattua vettä. Omasta mielestäni se ei ole tarpeellista mutta ei haitallistakaan.

Akkuvesi ja tislattuvesi poikkeavat hanavedestä siten että niistä on poistettu kaikki veden luonnolliset mineraalit. Kotikosmetiikan valmistuksessa mineraalien poistaminen vedestä ei ole tarpeen.

Perusnesteeksi kasvoveteen voit valmistaa myös yrttihaudukkeen. Katso ohje yrttihaudukkeen valmistamiseen täältä.

Hydrolaatti

kasvovesi-kuusenkerkista
Dabban koivuhydrolaatti on ECOCERT-tuote.

Pelkästä keitetystä vedestä ja glyserolista saa hyvin käyttökelpoisen kasvoveden. Itse toivon kuitenkin hieman lisää puhdistavuutta kasvovedeltä. Siksi haluan käyttää hydrolaatteja kasvovesien valmistukseen. Hydrolaattia voi lisätä kasvoveteen noin 20% tuotteen koko tilavuudesta. Jos valmista tuotetta tulee 100 ml niin hydrolaattia saisi olla 20 ml.

Kuusenkerkkäkasvoveteen halusin käyttää koivuhydrolaattia. Koivuhydrolaatti jatkaa samaa metsälinjaa kuusenkerkkien kanssa ja tuntuu jotenkin hyvin luonnolliselta valinnalta. Itse pidän muutenkin erittäin paljon juuri koivuhydrolaatista. Voit toki ihan itse vapaasti valita esimerkiksi laventelihydrolaatin tai vaikkapa ruusuhydrolaatin.

Kasvovesi kuusenkerkistä

Tässä ohjeessa ainesosat ovat laskettu 100 ml annosta varten. Kannattaa tietysti ensin valmistaa vain 100 ml koska et vielä voi tietää sopiiko tuote sinulle lainkaan.

Annos on helppo sitten jatkossa tuplata jos tykästyt tähän kasvoveteen.

Säilöntäaine on vapaaehtoinen

Et välttämättä tarvitse lainkaan säilöntäainetta jos valmistat vain pienen erän kasvovettä ja säilytät sen jääkaapissa. Jos kuitenkin haluat pitää kasvoveden vaikkapa kylppärissä siihe kannattaa lisätä luonnollinen, turvallinen säilöntäaine.

Ainesosat

Mittaa kaikki ainekset isompaan pulloon ja ravista huolella sekaisin. Itse tykkään aina sekoittaa kaikki kasvovedet isommassa pullossa kunnolla sekaisin ja vasta sitten kaataa pienen tratin avustuksella pikkupulloon.

Kasvovesi säilyy ilman säilöntäainetta jääkaapissa ainakin pari viikkoa. Jos lisäät kasvoveteen säilöntäaineen säilyvyys paranee huomattavasti (3-4kk) ja voit säilyttää kasvovettä kylpyhuoneessa tai kampauspöydällä. Muista kuitenkin suojata kasvovesi valolta ja suoranaiselta lämmöltä.

Voit pakata kasvoveden esimerkiksi spraypulloon jos haluat annostella sitä suoraan kasvoille. Spraypullo on myös kätevä jos haluat kerrostaa kasvovettä ihon tehokosteuttamiseksi.

Muista kuitenkin että kerrostettuna kasvoveden tulisi olla hyvin mietoa. Jos olet aikeissa kerrostaa kasvovettä vaikkapa 5 kertaa peräkkäin, laimenna kasvovettä vedellä niin, että yhdestä pullosta tulee 5 pulloa kasvovettä. Jos kasvovettä ei laimenna, tulee voimakkaita kasvikemikaaleja iholle 5 kertainen määrä. Tämä voi ärsyttää ja herkistää ihoa.

Näin helposti syntyy raikas ja ihoa hoitava kasvovesi pitkälti luonnon antimista. Toivottavasti pidit ohjeesta ja innostuit kokeilemaan.

Kerro taas kokemuksistasi, mitenkä tämä kasvovesi on toiminut sinulla!

enEnglish