Emulgoiva vaha on hyvin suosittu emulgaattori kotikosmetiikassa. Halusin tehdä tämän artikkelin, koska monikaan ei tiedä mitä emulgoiva vaha on. Ainesosan nimi on niin selkeä, että moni luottaa emulgoivan vahan luonnollisuuteen. Emulgoiva vaha ei kuitenkaan ole luonnonvaha kuten mehiläisvaha. Emulgoiva vaha on ollut käytössä hyvin pitkään. Siksi sille on myös keksitty kansantajuinen nimi. Todellisuudessa emulgoiva vaha sisältää kemiallisia yhdisteitä kuten muutkin emulgointiaineet. Nyt lähdemme selvittämään, mitä emulgoiva vaha todellisuudessa sisältää.

emulgoiva-vaha
Emulgoivaa vahaa

Emulgoiva vaha; mitä se on?

Emulgoiva vaha on kiinteä, valkoinen, vahamainen aine. Se yhdistetään lämmitysvaiheessa emulsion öljyfaasiin. Emulgoiva vaha on erittäin suosittu ja yleinen kosmetiikan emulgaattori. Sitä käytetään niin pesevissä kuin hoitavissakin tuotteissa. Emulgoivan vahan suosio perustuu paitsi sen monikäyttöisyyteen myös vakauteen ja helppokäyttöisyyteen. Emulgoivaa vahaa on aloittelijankin helppo käyttää. Saat valmistettua emulgoivalla vahalla tuotteita, joissa on miellyttävä koostumus. Tuotteen rakenne kestää hyvin säilytystä ja lämpötilanvaihteluita.

Emulgoiva vahaa ei voi rinnastaa luonnonvahoihin kuten mehiläisvahaan tai candellillavahaan

Olen kuullut sanottavan, että emulgoiva vaha on luonnonvahaa joka emulgoi. Näin ei todellakaan ole. Joskus sana vaha voi harhauttaa meitä. Emulgoiva vaha ei ole mitenkään rinnastettavissa luonnonvahoihin kuten mehiläisvahaan, candellillavahaan tai riisivahaan. Emulgoivan vahan yhteydessä sana vaha kuvaa ainoastaan tuotteen olomuotoa eli vahamaisuutta. Muuta yhtäläisyyttä näillä ainesosilla ei ole.

Luonnonvahat eivät sisällä synteettisiä kemikaaleja. Ne eivät pysty toimimaan emulgaattorina eli yhdistämään vettä ja öljyjä toisiinsa. Luonnonvahat eivät myöskään ole peseviä pinta-aktiiveja kuten emulgoiva vaha.

Mitä kemikaaleja emulgoiva vaha sisältää?

Emulgoiva vaha ei ole luonnonkosmetiikan ainesosa. Sen sisältämät kemikaalit ovat täysin synteettisiä lukuun ottamatta setearyylialkoholia. Emulgoivassa vahassa on lievä rasva-alkoholin tuoksu. Se kertoo tuotteen sisältämästä setearyylialkoholista. Setearyylialkoholi on rasva-alkoholi, jota valmistetaan yleisimmin palmuöljystä, joskus myös kookosöljystä.

NF-standardin mukaan emulgoiva vaha sisältää seuraavia kemikaaleja.

NF-standardi on ikivanha kemikaalistandardi. Se on kotoisin USA:sta, 1880-luvulta. NF-standardi kertoo kemikaalien koostumuksen. Standardi määrittelee, mitä ainesosia vaikkapa emulgoiva vaha saa sisältää. Kyseinen standardi ei koske koko maailmaa. Siksi emulgoivan vahan nimellä voi meillä myydä aika monenlaisia kemikaaleja. Meillä Euroopassa myytävä emulgoiva vaha sisältää usein SLS:ää eli sodium lauryl sulphate nimistä yhdistettä sekä setearyylialkoholia. SLS on ihoa ärsyttävä ja kuivattava kemikaali, joka ei kuulu luonnonkosmetiikkaan.

Voit lukea lisää SLS:tä täältä: SLS kosmetiikassa, tiedosta faktat ja vaarat. https://helenatur.com/sls-kosmetiikassa-tiedosta-faktat-ja-vaarat-2/

Mihin emulgoivaa vahaa käytetään?

Emulgoivan vahan pääasialliset käyttökohteet ovat emulsiovoiteet sekä emulgoidut pesuaineet. Emulgoiva vaha on yhtaikaa sekä pinta-aktiivinen aine että pesevä aine. Sitä käytetään emulgaattorina yhdistämään emulsiovoiteen rasvaliukoiset osat vesiliukoisiin osiin. Emulgoivaa vahaa sisältäviä emulsiovoiteita voidaan käyttää myös pesevinä tuotteina.

Pesevissä tuotteissa emulgoivaa vahaa käytetään myös pesevänä ainesosana. Usein tuotteessa saattaa olla lisäksi muita peseviä ainesosia. Emulgoiva vaha on hyvin suosittua teollisessa kosmetiikassa juuri sen monikäyttöisyyden vuoksi. Shampoot sekä suihkusaippuat sisältävät usein hoitavia öljyjä. Tuotteen ihoa kuivattava vaikutus halutaan kompensoida öljyillä. Emulgoiva vaha yhdistää tuotteen sisältämän öljyn veteen. Ilman emulgointiainetta tuotteessa olevat öljyt eivät muodosta tasaista emulsiota veden kanssa.

Miten voin korvata emulgoivan vahan kotikosmetiikassa?

emulgoiva-vaha
Kolme emulgaattoria; ylhäällä emulgoivaa vahaa, vasemmalla Vegetal ja oikealla Olivem 1000

Ymmärrän erittäin hyvin emulgoivan vahan suosion. Se on helppo, edullinen ja monikäyttöinen tuote. Voit jatkossakin käyttää emulgoivaa vahaa tuotteissasi. Tällä artikkelilla haluan ainoastaan selventää emulgoivan vahan olemusta. Emulgoiva vaha on emulgaattori.

Jos sinulle ei ole tärkeää se, että valmistamasi tuotteet ovat luonnonkosmetiikkaa, niin voit hyvin käyttää emulgoivaa vahaa jatkossakin tuotteissasi. Emulgoiva vaha ei ole mitenkään myrkyllistä. Hanki kuitenkin emulgoiva vahasi luotettavalta toimittajalta sillä tuotteissa on suuria laatueroja. Kaukomailta halvalla ostettu tuote saattaa olla kontaminoitunut.

Kaksi ekosertifioitua emulgaattoria

Jos haluat vaihtaa emulgoivan vahan luonnollisempiin emulgaattoreihin, suosittelen sinulle lämpimästi Olivem 1000 emulgaattoria. Olivem 1000 myydään vaaleina, vahamaisina hiutaleina, jotka yhdistetään voiteen öljyfaasiin. Olivem 1000 on kasviperäinen emulgaattori, joka on valmistettu oliiviöljystä. Olivem 1000 sisältää cetearyl olivatea sekä sorbitan olivatea.

Olivem 1000 on COSMOS ja ECOCER hyväksytty, helppokäyttöinen ja vakaa emulgaattori. Sillä ei ole pesevää ominaisuutta kuten emulgoivalla vahalla. Siksi se ei myöskään ärsytä eikä kuivata ihoa. Olivem 1000 sopii myös herkälle iholle ja pienille lapsille. Olivem 1000 emulgaattoria on helppo löytää kosmetiikan raaka-aineita myyvistä verkkokaupoista mikä on todella hyvä juttu.

Toinen vastaava emulgaattori on Vegetal eli Montanov 68. Vegetalia myydään valkoisina vahapelletteinä tai hiutaleina.  Se on turvallinen, COSMOS ja ECOCERT hyväksytty emulgaattori. Vegetal sisältää setearyylialkoholia sekä setearyyliglukosidia. Vegetal antaa emulsiovoiteille ihanan ihotuntuman ja rakenteen. Vegetalin käyttökohteet ja toimintaperiaate on vastaava kuin Olivem 1000. Vegetal ei ole kovin yleinen emulgaattori Suomessa. Jos haluat kokeilla Vegetalia, sinun pitää tilata se ulkomailta.

Mikä on sinun suosikki emulgaattorisi?

PEG yhdisteet eli Polyetyleeniglykoli löytyy monista kosmetiikan tuotteista. Markettien hyllyltä on vaikea edes löytää tuotetta, jossa tätä mystistä ainesosaa ei olisi. Monet miettivät, onko PEG yhdisteet turvallisia ja miksi niitä käytetään kosmetiikassa.

Tämä artikkeli kuuluu sarjaan ”Kosmetiikan likainen tusina”. Sarjassa esittelen sinulle 12 kosmetiikan pahista. Aikaisemmin olen kirjoittanut artikkelin formaldehydin vapauttajista. Miksi PEG yhdisteet ovat päätyneet likaiseen tusinaan? Ovatko PEG yhdisteet välttämättä haitallisia? Siitä lähdemme ottamaan selvää nyt!

peg-yhdisteet
Kuva Jill Wellington Pixabaystä

Mitä on PEG eli polyetyleeniglykoli?

Polyetyleeniglykoli on synteettinen kemikaali, jota valmistetaan kemiantehtaissa. Se on polyeetteri, joka on johdettu raakaöljystä. PEG ei siis kuulu luonnonkosmetiikkaan eikä myöskään vegaaniin kosmetiikkaan. PEG ei ole vain yksi yhdiste. Siitä on valmistettu tuhansia eri sovelluksia. PEG yhdisteitä käytetään laajasti eri teollisuuden aloilla

Mistä tiedän, onko tuotteessa PEG yhdisteitä?

PEG yhdisteitä käytetään kosmetiikassa hyvin runsaasti ja hyvin erilaisiin tarkoituksiin. INCI hausta niitä löytyy 1464 kappaletta. On selvää, että niitä kaikkia ei voi mitenkään muistaa ulkoa. PEG yhdisteet on varsin helppo kuitenkin löytää tuotteen INCI listasta. PEG yhdisteiden INCI nimissä esiintyy lähes aina (tai aina) kirjainlyhenne PEG.

Miksi PEG yhdisteistä pitäisi olla huolissaan?

PEG yhdisteet ovat itsessään täysin myrkyttömiä. Ne on todettu turvallisiksi apuaineiksi jopa rokotteisiin ja elintarvikkeisiin. PEG yhdisteiden ongelmat liittyvätkin niiden mahdollisiin epäpuhtauksiin. PEG yhdisteet valmistetaan monimutkaisen prosessin avulla. Riippuen valmistusmenetelmästä, polyetyleeniglykoli saattaa olla hyvin epäpuhdasta. Heikkolaatuisesta tuotteesta saattaa löytyä myrkyllistä etyleenidioksidia sekä 1,4-dioksaania.

Etyleenidioksidi

Etyleenidioksidi on ihmiselle mahdollisesti syöpää aiheuttava aine. Se on yhdistetty joissain tutkimuksissa rintasyöpään. Sen on myös todettu vahingoittavan ihmisen hermostoa ja solujen kehitystä. Etyleenidioksidi on hyvin haitallista hengitettynä. Se on yksi syy miksi siivousaineita ei pitäisi koskaan käyttää spraypullossa. Monilla siivoojilla on todettu keuhkosyöpää johtuen siivouskemikaalien hengittämisestä. Etyleenidioksidi myös imeytyy erittäin hyvin jopa vaatteiden ja kenkien läpi aiheuttaen ärsytystä ja ihotulehdusta.

1,4-dioksaani

1,4-dioksaani on ihmiselle myrkyllinen aine. 1,4-dioksaani vahingoittaa maksaa ja munuaisia. Sen hengittäminen ja nieleminen aiheuttaa huonoa oloa, oksentelua, uneliaisuutta ja jopa tajuttomuutta. 1,4-dioksaani pystyy hyvin helposti imeytymään ihon läpi elimistöön.

Dioksaani ei ole helposti biohajoavaa vaan se kertyy pohjavesiin. Dioksaanilla saastuneet pohjavedet pysyvät juomakelvottomina jopa vuosikymmeniä.

PEG yhdisteet tehostavat muiden aineiden imeytymistä ihoon

Tämä on toivottava vaikutus mutta siitä saattaa olla myös haittaa, jos tuote on hyvin epäpuhdas. PEG yhdisteiden epäpuhtauksien vaikutukset korostuvat entisestään, jos niitä käyttää rikkoutuneella iholla. Jos ihollasi on esimerkiksi ihottumaa, hiertymää tai muuta ärsytystä, kannattaa käyttää mahdollisimman puhtaita tuotteita.

Kosmetiikkaan dioksaania saattaa päätyä myös muuta kautta kuin PEG yhdisteiden epäpuhtauksissa. Siksi suosittelenkin sinua aina käyttämään ja valmistamaan vain luonnonkosmetiikkaa.

PEG yhdisteet saattavat allergisoida

Toinen huolenaihe on PEG yhdisteiden mahdollisesti aiheuttamat allergiat. Koska PEG yhdisteet ovat niin yleisiä elintarvikkeissa, siivouskemikaaleissa ja kosmetiikassa, herkistymisen mahdollisuus on ilmeinen. PEG vasta-aineita onkin havaittu USA:ssa jo 72% väestöstä.

Kuinka moni on tullut miettineeksi kosmetiikka-allergiansa mahdolliseksi aiheuttajaksi niin yleisiä PEG yhdisteitä. PEG yhdisteille herkistymisen voit itse testata jättämällä ne joksikin aikaa pois sekä kosmetiikasta, siivouskemikaaleista että ruokavaliosta. Myös käyttämissäsi lääkkeissä saattaa olla PEG yhdisteitä. Lääkkeet voit vaihtaa vain konsultoimalla hoitavaa lääkäriäsi.

PEG yhdisteiden puhtautta seurataan tarkasti EU:ssa

peg-yhdisteet
Kuva Gerd Altmann Pixabaystä

Euroopan Unionissa kiinnitetään erityistä huomiota kemikaalien turvallisuuteen. Euroopassa valvotaan tarkasti myös PEG yhdisteiden puhtautta. Sinun ei siis tarvitse olla kovasti huolissasi käyttämiesi tuotteiden 1,4-dioksaani tai etyleenidioksidi pitoisuuksien suhteen. Edellyttäen tietysti, että hankit kosmetiikkasi Suomesta tai EU:n alueelta.

Eniten olisin huolissani EU:n ulkopuolelta, netin kautta tilatuista tuotteista. Niissä kun voi haitallisten aineiden pitoisuudet olla ihan mitä vaan. Esimerkiksi USA:ssa liittovaltion lainsäädäntö ei vaadi kontaminaatiosta johtuvan 1,4-dioksaanin poistamista kosmetiikasta.

Tässä yhteydessä voinkin taas lämpimästi suositella sinulle kotikosmetiikan valmistusta. Valmistamalla itse kosmetiikkasi, tiedät, mitä kemikaaleja tuotteessasi on. Myös kotimainen luonnonkosmetiikka on hyvin korkealaatuista ja vapaata kaikista mahdollisesti haitallisista kemikaaleista.

Vältteletkö sinä PEG yhdisteitä?

Haluan nyt esitellä sinulle erään kosmetiikan turvallisimmista ja hyödyllisimmistä ainesosista. Lesitiini ihonhoidossa on monelle tuntematon ainesosa. Lesitiini on kuitenkin ainesosana hyvin monessa kaupallisen kosmetiikan tuotteessa. Lesitiini on erittäin hyödyllinen ainesosa kosmetiikassa. Lesitiini iholle on hyvin luonnollinen aine ja sopii lähes kaikille. Lesitiinin monet hyvät ominaisuudet ovat ehkäpä sinulle tuttuja terveystuotteista. Ihonhoidossa lesitiinistä harvoin puhutaan. Nyt paneudumme lesitiinin ominaisuuksiin ihon ja hiusten hoidossa. Miten voit käyttää hoitavaa, suojaavaa ja kosteuttavaa lesitiiniä kosmetiikkatuotteissasi?

lesitiini-emulgaattorina
Tähän voiteeseen käytin ainoastaan kolmea ainesosaa; vettä, öljyä ja lesitiiniä. Ohjeen voiteen valmistukseen löydät täältä.

Mitä lesitiini on?

Lesitiini koostuu pääasiassa rasva-aineista nimeltä fosfolipidit. Fosfolipidit ovat solukalvojen rakennusaineita, joissa erityisen runsaasti on ihmiselle tärkeää koliinia.

Lesitiiniä esiintyy luontaisena esimerkiksi kananmunassa, soijassa sekä auringonkukansiemenissä. Lesitiini on paksu, vahamainen aine, joka liukenee veteen mutta myös rasvaan. Lesitiini sisältää koliinin lisäksi linolihappoa, alfalinoleenihappoa sekä glyserolia ja pieniä määriä biotiinia. Lesitiiniä käytetään lisäravinteena, sillä sen uskotaan alentavan kolesterolia. Siksi soijalesitiiniä onkin hyvin helppo löytää markettien terveyshyllyiltä. Minä käytän tätä merkkiä.

Lesitiini on erittäin yleinen ainesosa teollisissa tuotteissa

Voit hyvin helposti löytää lesitiiniä ainesosana sekä kosmetiikasta että elintarvikkeista. Lesitiiniä voi esiintyä tuotteissa myös nimellä fosfatidyylikoliini. Lesitiini toimii elintarvikkeissa paksuntajana ja emulgaattorina. Harva tulee ajatelleeksi, että esimerkiksi suklaa on emulsio, jossa emulgaattorina toimii lesitiini. Majoneeseissa lesitiini on ihan olennainen raaka-aine. Vain ani harva on allerginen lesitiinille. Siksi sitä käytetäänkin niin yleisesti elintarvikkeissa.

Lesitiiniä käytetään monissa kosmeettisissa valmisteissa nimenomaan sen emulgointikyvyn vuoksi. Lesitiini on kuitenkin myös runsaasti ihoa hoitavia ominaisuuksia. Lesitiinin hoitavuutta kuitenkaan harvoin korostetaan. Parhaimmillaan lesitiini on voiteissa, joissa öljypitoisuus on korkea. Sitä käytetään paljon yhdistettynä muihin emulgaattoreihin sekä paksuntajiin. Yhdistelemällä lesitiiniin muita emulgaattoreita ja paksuntajia saadaan aikaiseksi huomattavasti vakaampi emulsio.

Mistä lesitiini valmistetaan?

Yleisesti kaupoista saatavat lesitiinirakeet ovat valmistettu soijasta. On olemassa myös auringonkukansiemenistä valmistettua lesitiiniä, jota myydään nestemäisenä sekä jauheena. Auringonkukkalesitiini on huomattavasti harvinaisempaa kuin soijalesitiini. Monet suosivat kosmetiikassa nestemäistä auringonkukkalesitiiniä sillä se on helppokäyttöistä. Auringonkukista valmistettu lesitiini ei myöskään ole GMO muunneltua kuten soijatuotteet usein ovat. Oma soijalesitiinini on GMO-vapaa. Auringonkukkalesitiini uutetaan huomattavasti lempeämmin kuin soijalesitiini. Sen valmistus ei vaadi myrkyllisiä kemikaaleja.

Lesitiini ihonhoidossa ja sen käyttö kosmetiikan emulgaattorina

Perinteisen emulsiovoiteen valmistuksesta voit lukea enemmin täältä. Lesitiini ei ole perinteinen eikä myöskään aivan helppo emulgaattori. Sitä et voi käyttää kuten tuttua Olivem 1000 emulgaattoria. Lesitiinin ongelmia ovat hyvin hidas liukeneminen sekä veteen että öljyyn. Liukeneminen kestää yleensä muutaman tunnin. Lesitiinirakeiden jauhaminen helpottaa hieman liukenemista. Nestemäinen lesitiini on heti käyttövalmista. Jos löydät sitä, kannattaa ehdottomasti hankkia.

Liuota lesitiini mieluiten öljyyn

Vaikka lesitiini liukenee sekä öljyyn että veteen, itse suosin öljyyn liottamista. Olen testannut jonkin aikaa lesitiinivoiteiden valmistusta. Voide on huomattavasti helpompi saada onnistumaan, jos liuotat lesitiinin öljyyn ja lisäät siihen nesteen. Emulsio vaatii erityisen voimakasta vatkaamista. Suosittelen sähkövatkainta.

Puhdas vesi on varmin neste lesitiiniemulsiossa

Lesitiinillä emulgoitu voide onnistuu parhaiten, jos käytät nesteenä keitettyä tai tislattua vettä. lesitiini on herkkä emulgaattori, joka ei pidä kaikista ainesosista. Sain emulsion hajoamaan pelkästään sillä, että lisäsin siihen muutaman tipan säilöntäainetta. Tulevaisuudessa tutkin lesitiinivoiteiden valmistusta tarkemmin. Haluan löytää sopivia nesteitä ja säilöntäaineita lesitiiniemulsiolle.

Lesitiinivoide on haastava valmistaa mutta vaivan arvoinen

Eräs lesitiinin heikko puoli on sen hidas imeytyminen. Iho jää pitkäksi aikaa tahmeaksi. Siksi suosittelenkin lesitiinivoidetta yövoiteeksi. Anna sen imeytyä kaikessa rauhassa. Ymmärrän hyvin, että lesitiini ei emulgaattorina ole saanut kovinkaan suurta suosiota kaupallisissa voiteissa. Myös kotikosmetiikassa se on melko haastava ainesosa. Kaikista näistä ongelmista huolimatta olen ihastunut lesitiinivoiteeseen. Se tekee ihon erittäin miellyttäväksi, pehmeäksi ja kosteutetuksi. Mikään muu voidetyyppi ei pysty samalla tavoin syväkosteuttamaan kuivaa talvi-ihoa.

Lesitiini on ihoa hoitava ainesosa

lesitiini
Lesitiinirakeita

Haluaisin tässä artikkelissa painottaa sinulle erityisesti lesitiinin ihoa hoitavia ominaisuuksia. Sinun kannattaa kuitenkin tutustua miten toimii lesitiini ihonhoidossa. Koska lesitiini ymmärretään yleensä emulgaattoriksi, sen vaikutukset ihoon jäävät huomaamatta. Lesitiinin avulla pystyt valmistamaan yksinkertaisen emulsiovoiteen ja paljon muita tuotteita, joiden kaikki ainesosat ovat erittäin hoitavia.

Lesitiini hoitaa myös hiuksia

Lesitiini sopii todella hyvin hiustenhoitoon. Suuret, kuuluisat hiustuotteiden valmistajat käyttävät yleisesti lesitiiniä tuotteissaan. Kosteuttavana ainesosana lesitiiniä sisältäviä tuotteita voi hyödyntää kuivien latvojen hoidossa. Myös hiuspohja hyötyy lesitiinistä. Sitä kannattaakin sisällyttää hiusnaamioihin.

Miten lesitiiniä voi hyödyntää kotikosmetiikassa?

Kotikosmetiikassa lesitiini sopii erityisen hyvin ravitseviin emulsiovoiteisiin. Lesitiinivoiteen ohjeen löydät täältä. Lesitiini on emulgaattorina parhaimmillaan juuri kaavoissa, joissa öljyä ja vettä on yhtä paljon. Kovin kevyttä voidetta lesitiinillä ei voi tehdä, ellei käytä lisänä muita emulgaattoreita. Voit yhdistää lesitiiniin myös mehiläisvahaa tai kasvivoita. Näin saat luonnollisimmin lisää vakautta tuotteeseen ilman turhia kemikaaleja.

Opettele käyttämään lesitiiniä tuotteissasi

lesitiini
Soijalesitiinirakeita

Kun opit käyttämään lesitiiniä, et enää haluaisi luopua siitä. Olen kokeillut lesitiiniä tuotteissani jo jonkin aikaa ja olen todella innoissani. Keksin aina uusia käyttökohteita lesitiinille. Minusta on myöskin hienoa, että voin ostaa kaikki kosmetiikan raaka-aineet vaivattomasti lähikaupasta. Lesitiini on turvallinen ainesosa. Se on elintarvike, joka on tarkoitettu lisäravinteeksi. Tällaiset kosmetiikan raaka-aineet ovat parhaita. Kosmetiikka ei saisi olla täynnä myrkyllisiä kemikaaleja. Kaikki mitä me levitämme ihollemme, imeytyy myös meidän elimistöömme. Siksi kannattaa valita vain elintarvikkeiksi kelpaavia ainesosia kosmeettisiin tuotteisiin.

Onko lesitiini ihonhoidossa sinulle tuttu ainesosa ?

Yksi erittäin hyvä syy siirtyä luonnonkosmetiikkaan on perinteisessä teollisessa kosmetiikassa olevat kemikaalit. Usein arvostellaan ja pelätään kosmetiikan kemikaalien mahdollisia vaikutuksia terveyteen. Ne voivat olla joskus hyvinkin myrkyllisiä. Monet kemikaalit eivät kuitenkaan aiheuta terveydelle suoraa riskiä. Ne voivat olla kuitenkin erittäin haitallisia iholle sekä ympäristölle. Yksi erittäin yleinen ainesosa kosmeettisissa tuotteissa on Sodium Layryl Sulfate eli SLS. Seuraavaksi kerron sinulle mitä SLS kosmetiikassa merkitsee.

sls-kosmetiikassa
Kuva Tianyi Ma on Unsplash

Mitä on Sodium Layryl Sulfate

SLS eli sodium layryl sulfate eli suomeksi natriumlauryylisulfaatti on hyvin monipuolinen kemikaali. SLS kosmetiikassa on käyttötarkoituksiltaan hyvin laaja.

SLS tuotantoon voidaan käyttää joko mineraaliöljyä eli maaöljyä, jota pumpataan öljylähteistä tai kasviöljyjä kuten kookosöljyä tai palmuöljyä. SLS:a tuotetaan kemiallisessa prosessissa layryylialkoholista ja rikkihaposta. Kemikaali neutraloidaan natriumkarbonaatilla eli pesusoodalla.


SLS on pinta-aktiivinen aine

Pinta-aktiiviset aineet eli tensidit ovat hyvin monikäyttöisiä kemikaaleja. Ne poistavat veden pinnalta jännityksen, jonka avulla vesipisara pysyy pisaran muodossa. Kun pintajännitys poistuu, pystyy vesi tunkeutumaan syvemmälle ja laajemmalle. Tensidit ovat hyvin peseviä eli irroittavat tehokkaasti rasvaa ja muuta likaa.

SLS:lla on amfifiilisia ominaisuuksia. Se tarkoitaa sitä, että SLS toimii emulgaattorina. Lisäämällä SLS:a tuotteeseen saadaan vesi ja öljy yhdistymään voiteeksi.

SLS on hyvin vaahtoavaa. Se muodostaa paksua, kestävää vaahtoa kaikissa tuotteissa mihin sitä on lisätty.

SLS on eräs yleisimmistä kemikaaleista kosmetiikassa

Monipuolisista ominaisuuksista johtuen SLS on hyvin suosittua. Sitä löytyy melkein poikkeuksetta aivan kaikesta kosmetiikasta alkaen shampoista ja suihkusaippuoista aina kosteusvoiteisiin ja puhdistusmaitoihin asti. Löydät SLS:a aivan varmasti myös tavanomaisista hammastahnoista.

On hyvin vaikea keksiä tuotetta johon SLS ei sopisi. Yksi aine, jolla on näin monta tarpeellista ominaisuutta ei voi jää mistään tuotteesta pois.

Miten SLS vaikuttaa iholla ja hiuksissa

sls-kosmetiikassa
Kuva Tianyi Ma on Unsplash

SLS on hyvin siedetty ainesosa

SLS sopii iholle siksi että se ei aiheuta juurikaan allergioita tai yliherkkyyttä. Jos olet herkistynyt jollekin kosmetiikan ainesosalle se ei todennäköisesti ole SLS vaan jokin aivan muu ainesosa. Kosmetiikkateollisuudella on kokemusta kymmenien vuosien ajan SLS:n sopivuudesta ihonhoitoon. Se on todettu periaatteessa turvalliseksi ja siksi sitä käytetään aivan ensimmäisenä vaihtoehtona.

Henkilöt jotka eivät siedä kasvupohjaisia tuotteita saattavat sietää hyvin SLS:a.

SLS ei myöskään ole todettu karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi kemikaaliksi.

Vaikka SLS ei varsinaisesti aiheuta herkistymistä, ei se kuitenkaan tee siitä iholle turvallista ainesosaa.

Miksi SLS ei sitten ole hyvä ainesosa kosmetiikassa.

SLS kosmetiikassa merkitsee myös ihon kuivumista

SLS kosmetiikassa merkitsee aina myös voimakasta pesutehoa. Siksi se kuivattaa ihoa ja hiuksia. SLS on juuri se ainesosa shampoissa, joka aikaansaa narskuvan puhtaat hiukset. Vastaavaa pesutulosta on hyvin vaikea saada aikaan millään muulla kosmetiikan ainesosalla. Koska olemme tottuneet käyttämään voimakkaasti peseviä shampoita ja pesuaineita läpi koko elämämme on narskuvan puhdas pesutulos meidän normaali.

Suihkusaippuoissa ja shampoissa SLS on parhaiten siedetty sillä niitä ei jätetä iholle vaan huuhdellaan nopeasti pois. Tämä vähentää aika paljonkin ihoärsytystä.

SLS:a käytetään narskuvan puhtaan pesutuloksen vuoksi yleisesti myös kodin puhdistusaineissa ja pyykinpesuaineissa. Kannattaa miettiä sopiiko sama kemikaali sekä ihon-, hiusten-, hampaiden-, lattioiden- ja pyykinpesuun.

Suihkusaippuoissa SLS:n turhan pesevää vaikutusta on laimennettu lisäämällä tuotteeseen öljyjä. Kosmetiikkateollisuus puhuu hoitavista suihkusaippuoista. Kysynkin miksi lainkaan käyttää tuotteissa SLS:a jos se aiheuttaa iholle ongelmia.

SLS on voiteiden yleisin emulgaattori

sls-kosmetiikassa
Kuva Tianyi Ma on Unsplash

SLS on eräs vakaimmista ja tehokkaimmista emulgaattoreista. Se on myös erittäin edullinen. Miltei kaikissa kosmeettisissa voiteissa on SLS emulgaattorina.

Kun hankit kotikosmetiikan emulgaattoreita vältä emulgoivaa vahaa. Kaikki emulgoivat vahat ovat valmistettu SLS: a. Emulgoiva vaha on hyvin kuivattava ainesosa. Sitä ei kannata käyttää ainakaan iholle jätettäviin tuotteisiin. Monet valmistavat emulgoivan vahan avulla shampoota ja suihkusaippuaa. Siihenkin tarkoitukseen on olemassa parempia emulgaattoreita.

SLS aiheuttaa ärsytystä iholla ja silmissä

SLS:n aiheuttama ärsytys johtuu juuri sen pesevyydestä. Ihon kaikki oma suojaava rasva ja tali peseytyvät hyvin tehokkaasti pois. Näin iho altistuu monelle ulkopuolelta tulevalle ärsykkeelle helpommin. Tali ja rasvakerroksen poistaminen aiheuttaa kutinaa ja ärsytystä. Varsinaista allergiaa ja yliherkkyyttä tämä ei kuitenkaan ole.

SLS myös pahentaa aikaisempia iho-oireita. Jos ihottumaista ja kuivaa ihoa pestään jatkuvasti hyvin pesevillä tuotteilla saattaa oireet pahentua.

SLS hammastahnoissa

emulsio
Kuva Nico Mksmc on Unsplash

Eräs suosituimmista käyttökohteista SLS:lle on hammastahnat. Hammastahnan toivotaan vaahtoavan. Ihmiset eivät usko tahnan puhdistavan ilman vaahtoa. SLS:n vaahtoavaa ominaisuutta käytetään hammastahnoissa hyödyksi hyvin yleisesti. Vaahtoamattomia tahnoja on todella vähän markkinoilla. On erittäin vaikea löytää normaalista kaupasta sellainen hammastahna jossa ei olisi SLS:a.

SLS:n on todettu myös vaikuttavan suussa oleviin hajuihin. Se neutralisoi hajuja jonkin verran. Siksi se on erittäin toivottu kemikaali hampaidenhoidossa.

SLS tekee tuhojaan myös suussa. Sen on todettu aiheuttavan aftoja eli pieniä kipeitä rakkuloita suun limakalvoille. Aftoista kärsineet henkilöt ovat vaihtaneet hammastahnan luonnollisempaan versioon ja päässeet näin lopullisesti eroon aftoista.

Myös suupielen haavojen ja rohtuneiden, halkeilleiden huulien on todettu usein johtuvan SLS:a sisältävästä hammastahnasta. Ainakin sinun kannattaa kokeilla hammastahnan vaihtamista, jos kärsit tällaisista vaivoista.

SLS:n väitetään myös vähentävän fluorin vaikutusta hammastahnoissa. Tässä vielä yksi syy välttää SLS:a hammastahnoissa.

SLS ja palmuöljy

SLS sisältää lauryylihappoa, joka on esimerkiksi kookosrasvan luonnollinen ainesosa. Joskus SLS:a kutsutaankin sodium coco sulfateksi korostaen, että layryylihappo on peräisin kookoksesta. Kemikaali on kuitenkin täysin sama ja aivan yhtä haitallinen iholle ja hiuksille kuin SLS.

Sodium layryl sulfaatin layryylihappo saadaan usein maaöljystä tai kookoksesta mutta myös palmuöljystä. Jos haluat eettisistä syistä välttää palmuöljyn käyttöä, niin varmistu layryylihapon alkuperästä. Voi olla, että se on mahdoton tehtävä. Kemianteollisuuden komponentteja myydään ristiin rastiin ympäri maailman. Jonkin yksittäisen ainesosan selvittäminen ei aina onnistu, ellei tuottaja ole vastuullinen yritys.

Miten löydät SLS:n kosmetiikasta

emulsio
Kuva Nico Mksmc on Unsplash

Sinun kannattaa opetella tunnistamaan INCI-listoissa kaikki ne monet nimet, joilla SLS ja sen sukulaiset esiintyvät tuotteissa. Se ei todellakaan ole helppoa. Kosmetiikkateollisuus ei haluaisi luopua hyvästä, monipuolisesta ja edullisesta raaka-aineesta. Siksi SLS:a on nimetty yli 100:lla eri kemiallisella ja kaupallisella nimellä. Kuluttajan on siis aika mahdotonta oppia kaikkia mahdollisia nimiä samalle kemikaalille.

Alla on kuitenkin muutama yleisin nimi. Tavallisinta on vaihtaa SLS:n sana layryl sanaksi coco. Näin annetaan mielikuva luonnollisesta ainesosasta. Näin ei kuitenkaan ole. SLS on aina synteettinen kemikaali jota ei löydy luonnosta.

SLS eri nimillä

Samankaltaisia aineita, joita kannattaa myös välttää

Miten voit korvata SLS sisältävät tuotteet

tensidit
Kuva Nico Mksmc on Unsplash

Kaikkein helpoin tapa korvata SLS on käyttää saippuapohjaisia tuotteita. Marseillesaippua sisältää vain luonnollisia ainesosia ja sopii iholle todella hyvin.

Hiustenpesuun on olemassa nykyisin paljon sulfaatittomia vaihtoehtoja. Niitä kannattaa kysellä sellaisista liikkeistä, jotka myyvät vain luonnonkosmetiikkaa. Heillä on paras tuntuma sulfaatittomiin tuotteisiin.

Suomeen on rantautunut Curly Girl metodi, jolla hoidetaan kiharaa hiusta. Gurly Girl tuotteilla voi hoitaa kyllä ihan suoraakin hiusta sillä ne ovat paljon hellävaraisempia eivätkä sisällä silikoneja eikä sulfaatteja.

Hammastahna kannattaa vaihtaa luonnonmukaisempaan laatuun. Muista kuitenkin että viherpesu on yleistä. Monet luonnonkosmetiikaksi mielletyt hammastahnat sisältävät SLS:a jossain muodossa. Ihmiset kun eivät osta tahnaa, joka ei vaahtoa. Tässä linkissä on sinulle ohje helppoon kotitekoiseen hammastahnaan.

Jos haluat itse valmistaa omia pesuaineita hiuksille, kokeile vaikkapa aloe vera mehua josta olen kirjoittanut täällä. Aloe vera sisältää saponiineja, jotka ovat luonnon omia puhdistavia aineita. Ne eivät pese ihoa liian puhtaaksi eivätkä poista ihon omaa suojaavaa talikerrosta.

Herättikö tämä juttu jotain kysymyksiä? Kysy ihmeessä kommentointiosiossa sinua askarruttavista asioista!

enEnglish