SLS kosmetiikassa, tiedosta faktat ja vaarat

sls-kosmetiikassa

SLS kosmetiikassa, tiedosta faktat ja vaarat

16.5.2019


Yksi erittäin hyvä syy siirtyä luonnonkosmetiikkaan on perinteisessä teollisessa kosmetiikassa olevat kemikaalit. Usein arvostellaan ja pelätään kosmetiikan kemikaalien mahdollisia vaikutuksia terveyteen. Ne voivat olla joskus hyvinkin myrkyllisiä. Monet kemikaalit eivät kuitenkaan aiheuta terveydelle suoraa riskiä. Ne voivat olla kuitenkin erittäin haitallisia iholle sekä ympäristölle. Yksi erittäin yleinen ainesosa kosmeettisissa tuotteissa on Sodium Layryl Sulfate eli SLS. Seuraavaksi kerron sinulle mitä SLS kosmetiikassa merkitsee.

sls-kosmetiikassa
Kuva Tianyi Ma on Unsplash

Mitä on Sodium Layryl Sulfate

SLS eli sodium layryl sulfate eli suomeksi natriumlauryylisulfaatti on hyvin monipuolinen kemikaali. SLS kosmetiikassa on käyttötarkoituksiltaan hyvin laaja.

SLS tuotantoon voidaan käyttää joko mineraaliöljyä eli maaöljyä, jota pumpataan öljylähteistä tai kasviöljyjä kuten kookosöljyä tai palmuöljyä. SLS:a tuotetaan kemiallisessa prosessissa layryylialkoholista ja rikkihaposta. Kemikaali neutraloidaan natriumkarbonaatilla eli pesusoodalla.


SLS on pinta-aktiivinen aine

Pinta-aktiiviset aineet eli tensidit ovat hyvin monikäyttöisiä kemikaaleja. Ne poistavat veden pinnalta jännityksen, jonka avulla vesipisara pysyy pisaran muodossa. Kun pintajännitys poistuu, pystyy vesi tunkeutumaan syvemmälle ja laajemmalle. Tensidit ovat hyvin peseviä eli irroittavat tehokkaasti rasvaa ja muuta likaa.

SLS:lla on amfifiilisia ominaisuuksia. Se tarkoitaa sitä, että SLS toimii emulgaattorina. Lisäämällä SLS:a tuotteeseen saadaan vesi ja öljy yhdistymään voiteeksi.

SLS on hyvin vaahtoavaa. Se muodostaa paksua, kestävää vaahtoa kaikissa tuotteissa mihin sitä on lisätty.

SLS on eräs yleisimmistä kemikaaleista kosmetiikassa

Monipuolisista ominaisuuksista johtuen SLS on hyvin suosittua. Sitä löytyy melkein poikkeuksetta aivan kaikesta kosmetiikasta alkaen shampoista ja suihkusaippuoista aina kosteusvoiteisiin ja puhdistusmaitoihin asti. Löydät SLS:a aivan varmasti myös tavanomaisista hammastahnoista.

On hyvin vaikea keksiä tuotetta johon SLS ei sopisi. Yksi aine, jolla on näin monta tarpeellista ominaisuutta ei voi jää mistään tuotteesta pois.

Miten SLS vaikuttaa iholla ja hiuksissa

sls-kosmetiikassa
Kuva Tianyi Ma on Unsplash

SLS on hyvin siedetty ainesosa

SLS sopii iholle siksi että se ei aiheuta juurikaan allergioita tai yliherkkyyttä. Jos olet herkistynyt jollekin kosmetiikan ainesosalle se ei todennäköisesti ole SLS vaan jokin aivan muu ainesosa. Kosmetiikkateollisuudella on kokemusta kymmenien vuosien ajan SLS:n sopivuudesta ihonhoitoon. Se on todettu periaatteessa turvalliseksi ja siksi sitä käytetään aivan ensimmäisenä vaihtoehtona.

Henkilöt jotka eivät siedä kasvupohjaisia tuotteita saattavat sietää hyvin SLS:a.

SLS ei myöskään ole todettu karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi kemikaaliksi.

Vaikka SLS ei varsinaisesti aiheuta herkistymistä, ei se kuitenkaan tee siitä iholle turvallista ainesosaa.

Miksi SLS ei sitten ole hyvä ainesosa kosmetiikassa.

SLS kosmetiikassa merkitsee myös ihon kuivumista

SLS kosmetiikassa merkitsee aina myös voimakasta pesutehoa. Siksi se kuivattaa ihoa ja hiuksia. SLS on juuri se ainesosa shampoissa, joka aikaansaa narskuvan puhtaat hiukset. Vastaavaa pesutulosta on hyvin vaikea saada aikaan millään muulla kosmetiikan ainesosalla. Koska olemme tottuneet käyttämään voimakkaasti peseviä shampoita ja pesuaineita läpi koko elämämme on narskuvan puhdas pesutulos meidän normaali.

Suihkusaippuoissa ja shampoissa SLS on parhaiten siedetty sillä niitä ei jätetä iholle vaan huuhdellaan nopeasti pois. Tämä vähentää aika paljonkin ihoärsytystä.

SLS:a käytetään narskuvan puhtaan pesutuloksen vuoksi yleisesti myös kodin puhdistusaineissa ja pyykinpesuaineissa. Kannattaa miettiä sopiiko sama kemikaali sekä ihon-, hiusten-, hampaiden-, lattioiden- ja pyykinpesuun.

Suihkusaippuoissa SLS:n turhan pesevää vaikutusta on laimennettu lisäämällä tuotteeseen öljyjä. Kosmetiikkateollisuus puhuu hoitavista suihkusaippuoista. Kysynkin miksi lainkaan käyttää tuotteissa SLS:a jos se aiheuttaa iholle ongelmia.

SLS on voiteiden yleisin emulgaattori

sls-kosmetiikassa
Kuva Tianyi Ma on Unsplash

SLS on eräs vakaimmista ja tehokkaimmista emulgaattoreista. Se on myös erittäin edullinen. Miltei kaikissa kosmeettisissa voiteissa on SLS emulgaattorina.

Kun hankit kotikosmetiikan emulgaattoreita vältä emulgoivaa vahaa. Kaikki emulgoivat vahat ovat valmistettu SLS: a. Emulgoiva vaha on hyvin kuivattava ainesosa. Sitä ei kannata käyttää ainakaan iholle jätettäviin tuotteisiin. Monet valmistavat emulgoivan vahan avulla shampoota ja suihkusaippuaa. Siihenkin tarkoitukseen on olemassa parempia emulgaattoreita.

SLS aiheuttaa ärsytystä iholla ja silmissä

SLS:n aiheuttama ärsytys johtuu juuri sen pesevyydestä. Ihon kaikki oma suojaava rasva ja tali peseytyvät hyvin tehokkaasti pois. Näin iho altistuu monelle ulkopuolelta tulevalle ärsykkeelle helpommin. Tali ja rasvakerroksen poistaminen aiheuttaa kutinaa ja ärsytystä. Varsinaista allergiaa ja yliherkkyyttä tämä ei kuitenkaan ole.

SLS myös pahentaa aikaisempia iho-oireita. Jos ihottumaista ja kuivaa ihoa pestään jatkuvasti hyvin pesevillä tuotteilla saattaa oireet pahentua.

SLS hammastahnoissa

emulsio
Kuva Nico Mksmc on Unsplash

Eräs suosituimmista käyttökohteista SLS:lle on hammastahnat. Hammastahnan toivotaan vaahtoavan. Ihmiset eivät usko tahnan puhdistavan ilman vaahtoa. SLS:n vaahtoavaa ominaisuutta käytetään hammastahnoissa hyödyksi hyvin yleisesti. Vaahtoamattomia tahnoja on todella vähän markkinoilla. On erittäin vaikea löytää normaalista kaupasta sellainen hammastahna jossa ei olisi SLS:a.

SLS:n on todettu myös vaikuttavan suussa oleviin hajuihin. Se neutralisoi hajuja jonkin verran. Siksi se on erittäin toivottu kemikaali hampaidenhoidossa.

SLS tekee tuhojaan myös suussa. Sen on todettu aiheuttavan aftoja eli pieniä kipeitä rakkuloita suun limakalvoille. Aftoista kärsineet henkilöt ovat vaihtaneet hammastahnan luonnollisempaan versioon ja päässeet näin lopullisesti eroon aftoista.

Myös suupielen haavojen ja rohtuneiden, halkeilleiden huulien on todettu usein johtuvan SLS:a sisältävästä hammastahnasta. Ainakin sinun kannattaa kokeilla hammastahnan vaihtamista, jos kärsit tällaisista vaivoista.

SLS:n väitetään myös vähentävän fluorin vaikutusta hammastahnoissa. Tässä vielä yksi syy välttää SLS:a hammastahnoissa.

SLS ja palmuöljy

SLS sisältää lauryylihappoa, joka on esimerkiksi kookosrasvan luonnollinen ainesosa. Joskus SLS:a kutsutaankin sodium coco sulfateksi korostaen, että layryylihappo on peräisin kookoksesta. Kemikaali on kuitenkin täysin sama ja aivan yhtä haitallinen iholle ja hiuksille kuin SLS.

Sodium layryl sulfaatin layryylihappo saadaan usein maaöljystä tai kookoksesta mutta myös palmuöljystä. Jos haluat eettisistä syistä välttää palmuöljyn käyttöä, niin varmistu layryylihapon alkuperästä. Voi olla, että se on mahdoton tehtävä. Kemianteollisuuden komponentteja myydään ristiin rastiin ympäri maailman. Jonkin yksittäisen ainesosan selvittäminen ei aina onnistu, ellei tuottaja ole vastuullinen yritys.

Miten löydät SLS:n kosmetiikasta

emulsio
Kuva Nico Mksmc on Unsplash

Sinun kannattaa opetella tunnistamaan INCI-listoissa kaikki ne monet nimet, joilla SLS ja sen sukulaiset esiintyvät tuotteissa. Se ei todellakaan ole helppoa. Kosmetiikkateollisuus ei haluaisi luopua hyvästä, monipuolisesta ja edullisesta raaka-aineesta. Siksi SLS:a on nimetty yli 100:lla eri kemiallisella ja kaupallisella nimellä. Kuluttajan on siis aika mahdotonta oppia kaikkia mahdollisia nimiä samalle kemikaalille.

Alla on kuitenkin muutama yleisin nimi. Tavallisinta on vaihtaa SLS:n sana layryl sanaksi coco. Näin annetaan mielikuva luonnollisesta ainesosasta. Näin ei kuitenkaan ole. SLS on aina synteettinen kemikaali jota ei löydy luonnosta.

SLS eri nimillä

  • Sulfuric acid monododecyl ester sodium salt
  • Sodium layryl sulfate
  • Sodium salt hydrogen sulfate
  • Dodecyl alcohol
  • Sodium dodecanesulfate
  • Sodium monododecyl sulfate
  • Sodium Coco sulfate (kookos ei muuta aineen ominaisuuksia paremmaksi)

Samankaltaisia aineita, joita kannattaa myös välttää

  • Ammonium layryl sulfate (ALS) ammonium dodekyylisulfaatti
  • Potassium layryl sulfate eli kalium layryyli sulfaatti

Miten voit korvata SLS sisältävät tuotteet

tensidit
Kuva Nico Mksmc on Unsplash

Kaikkein helpoin tapa korvata SLS on käyttää saippuapohjaisia tuotteita. Marseillesaippua sisältää vain luonnollisia ainesosia ja sopii iholle todella hyvin.

Hiustenpesuun on olemassa nykyisin paljon sulfaatittomia vaihtoehtoja. Niitä kannattaa kysellä sellaisista liikkeistä, jotka myyvät vain luonnonkosmetiikkaa. Heillä on paras tuntuma sulfaatittomiin tuotteisiin.

Suomeen on rantautunut Curly Girl metodi, jolla hoidetaan kiharaa hiusta. Gurly Girl tuotteilla voi hoitaa kyllä ihan suoraakin hiusta sillä ne ovat paljon hellävaraisempia eivätkä sisällä silikoneja eikä sulfaatteja.

Hammastahna kannattaa vaihtaa luonnonmukaisempaan laatuun. Muista kuitenkin että viherpesu on yleistä. Monet luonnonkosmetiikaksi mielletyt hammastahnat sisältävät SLS:a jossain muodossa. Ihmiset kun eivät osta tahnaa, joka ei vaahtoa. Tässä linkissä on sinulle ohje helppoon kotitekoiseen hammastahnaan.

Jos haluat itse valmistaa omia pesuaineita hiuksille, kokeile vaikkapa aloe vera mehua josta olen kirjoittanut täällä. Aloe vera sisältää saponiineja, jotka ovat luonnon omia puhdistavia aineita. Ne eivät pese ihoa liian puhtaaksi eivätkä poista ihon omaa suojaavaa talikerrosta.

Herättikö tämä juttu jotain kysymyksiä? Kysy ihmeessä kommentointiosiossa sinua askarruttavista asioista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish