Sinappiöljy

sinappioljy

Sinappiöljy

3.3.2021


Sinappiöljyä en ensin luullut lainkaan tarvitsevani kosmetiikassa. Sinappiöljy on lämmittävä, itämainen öljy. Se on suosittua Intiassa ja muuallakin Aasiassa. Lämmittävä sinappiöljy sopii hyvin käytettäväksi talven pakkasilla.

Sinappiöljy ei varsinaisesti ole kasvojen ihonhoitoon sopiva tuote. Sillä on kuitenkin omat erityiset käyttötarkoituksensa . Sinappiöljyä käytetään Intiassa mausteena sekä ayurvedassa, ikivanhassa intialaisessa lääketieteessä. Sillä on hyvin pitkät perinteet. Länsimaissa sinappiöljy on tuntemattomampi tuote.

sinappioljy
Kuva Ajay Babu Gorantla päälle Unsplash

Sinappiöljyn perinteinen käyttö

Sinappiöljy on vanha, perinteinen intialainen mauste, jota käytetään yhä edelleen ruuanlaitossa. Sillä on pistävä, hieman pähkinäinen maku. Pienikin määrä sinappiöljyä riittää maustamaan ruuan.

Intiassa sinappi on hyvin keskeinen lääkekasvi. Ayurveda on maailman vanhin käytössä oleva lääketiede. Voit löytää sinappiöljyn jo kaikkein vanhimmista ayurvedisistä teksteistä. Sinappiöljyllä on lämmittävä vaikutus. Sitä on käytetty hierontaöljynä rentouttamaan lihaksia sekä ruuansulatusta tehostamaan.

Intiassa sinappiöljyllä on myös uskonnollinen merkitys. Sinappiöljyä käytetään monissa hindulaisissa seremonioissa. Hindulaisiin häihin sinappiöljy kuulu olennaisena osana. Sinappiöljyä myös tiputellaan talon ympärille ja toivotetaan vieraat näin tervetulleksi.

Sinappiöljyä ei suositella EU:ssa ravinnoksi

Sinappiöljy sisältää runsaasti erukahappoa. Siksi sen käyttö on EU:n alueella rajoitettu pelkästään ulkoiseen käyttöön. Erukahappo on suurina pitoisuuksina haitallista sydämen toiminnalle. Kaikki Suomessa myytävät sinappiöljyt ovat siis tarkoitettu vain kosmetiikkaan tai hierontaöljyksi.

Sinappiöljy on erinomaisen ravinnerikas öljy

Miksi sinappiöljy on niin suosittua Intiassa ja muuallakin maailmassa? Suosio perustuu sinappiöljyn hyödyllisiin ominaisuuksiin ja sen sisältämiin ravinteisiin. Katsotaanpa mitä ravinteita sinappiöljyssä on

  1. Retinoli eli A-vitamiini on ihovitamiini. Retinolilla on ikääntymistä ehkäiseviä vaikutuksia. Se lisää kollageenin tuotantoa. Kollageeni on tärkeä aminohappo, joka on hyvin pitkälle vastuussa vanhenemisilmiöstä. Retinoli myös pienentää ihohuokosia ja kirkastaa ihoa.
  2. Sinappiöljy on yksi niistä harvoista kasveista, jossa on luonnollista kasviperäistä D-vitamiinia. D-vitamiini on hyvin tärkeä ihon kunnon ylläpidolle.
  3. Rasvahapot; sinappiöljyn sisältämät rasvahapot linolihappo 10-12%, öljyhappo 20-28%, alfalinoleenihappo 9%, erukahappo 30-40%11-eikoseenihappo 6%
  4. Tokoferoli eli E-vitamiini on eräs voimakkaimmista antioksidanteista. E-vitamiini suojaa ihoa happiradikaaleilta estäen vanhenemismuutoksia.
  5. Pyridoksiini eli B6-Vitamiini on tärkeä terveen ihon kehitykselle ja ylläpidolle. B6-vitamiinin puute on yhdistetty dermatiittiin ja muihin ihosairauksiin. Paikallisesti käytettynä pyridoksiini saattaa lisätä ihon herkistymistä auringon UV-säteille. Siksi sinappiöljyä kannattaa käyttää vain poispestävissä tuotteissa.
  6. Kasvisterolit ovat sinappiöljyn salaisuus ihonhoidossa. Monilla kasvisteroleilla on haavojen paranemista nopeuttava vaikutus. Kasvisterolit nopeuttavat solujen uudistumista. Tästä on hyötyä silloin, jos iho kuiva ja eloton.

Sinappiöljyn rasvahappo profiili

Tässä ovat sinappiöljyn sisältämät rasvahapot pääpiirteittäin. Sinappiöljystä löytyy muutamia muitakin rasvahappoja mutta merkityksettömiä määriä.

  • Öljyhappo 9,60%
  • Linolihappo 13,31%
  • Erukahappo 42,16%
  • Alfalinoleenihappo 11,10%
  • Eikosanoidihappo 6,30%
  • Bheenihappo 1,6%

Sinappiöljy on lämmittävä öljy

Lämpö on sinappiöljyn keskeisin ominaisuus. Sinappiöljy sisältää runsaasti ainesosia, jota vilkastuttavat ihon pintaverenkiertoa. Tästä ominaisuudesta on hyötyä mutta myös haittaa ihonhoidossa. Sinappiöljy ei sovi kasvojen ihon hoitoon. Se on liian lämmittävä ja saa hyvin helposti ihon punoittamaan.

Miten käytän sinappiöljyä kosmetiikassa?

Sinappiöljy sopii kaikkiin sellaisiin tuotteisiin, joiden tarkoitus on vilkastuttaa pintaverenkiertoa. Hierontaöljyn yhtenä ainesosana sinappiöljy on erinomainen. Sinappiöljy saa veren kiertämään ja auttaa varsinkin kylmiin jalkoihin. Käytä kuitenkin sinappiöljyä varoen sillä monet saattavat olla sille herkistyneitä.

Sinappiöljyn yksi suosituimmista käyttökohteista on hiuspohjan hoitoöljyt ja hiuspohjalle tarkoitetut naamiot. Sinappiöljy ei suoraan hoida hiusta mutta se vilkastuttaa hiuspohjan verenkiertoa. Näin hiusfollikkelit saavat lisää ravinteikasta verta ja pystyvät kasvattamaan hyvälaatuista hiusta. Myös hiusten irtoaminen vähenee sinappiöljyhoidon ansiosta. Sinappiöljyhoidon voi tehdä hiuspohjalle noin 4 viikon välein.

Näin teet sinappiöljyhoidon hiuksillesi

Hiero 2 teelusikallista sinappiöljyä sormenpäitä apuna käyttäen suoraan hiuspohjaan. Jatka hieromista vielä noin 5 minuuttia. Voit hieroa kauemminkin, jos jaksat. Laita huppu päähäsi ja anna sinappiöljyn muhia hupun alla noin 30 minuuttia. Pese hiukset ja hiuspohja hellävaraisesti miedolla shampoolla tai kananmunakeltuaisella tavalliseen tapaan.

Mistä sinappiöljyä kannattaa hankkia?

sinappioljy
Pakistanilaista sinappiöljyä

Sinappiöljyä ei helposti löydy tavallisista marketeista. Sinappiöljyä käytetään paljon aasialaisissa ruuissa. Siksi sinun kannattaakin suunnata etnisiin ruokakauppoihin. Varsinkin sellaiset kaupat, jotka myyvät intialaisia elintarvikkeita, saattavat pitää sinappiöljyä valikoimissaan. Oma sinappiöljyni on pakistanilaista ja erittäin hyvä laatuista. Luomulaatuista sinappiöljyä en ole Suomesta vielä valitettavasti löytänyt.

Miten sinä hoidat talven kuivattamaa hiuspohjaasi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish