Salisyylihappo kosmetiikan ainesosana

salisyylihappo

Salisyylihappo kosmetiikan ainesosana

9.11.2022


Salisyylihappo on kosmetiikassa käytettävä beetahydroksidihappo (BHA). Aspiriinia eli asetyylisalisyylihappoa valmistetaan salisyylihaposta. Aspiriini ei kuitenkaan ole aivan sama asia kuin kosmetiikassa käytetty salisyylihappo. Salisyylihappo on varsin mielenkiintoinen ainesosa. Sitä on käytetty kosmetiikassa jo satoja vuosia. Salisyylihappoa sisältäviä luonnollisia ainesosia on käytetty jopa tuhansia vuosia ihonhoidossa ja myös kansanlääkinnässä. Miten salisyylihappoa käytetään ja mitkä ovat sen edut ihonhoidossa? Lue eteenpäin, niin saat tietää.

salisyylihappo
Photo by S L on Unsplash

Salisyylihappo on luonnollinen kosmetiikan ainesosa

Salisyylihappoa saadaan luonnossa pajujen kuoresta (Salicaceae), koivusta (Betula) ja mesiangervosta (Filipendula ulmaria). Pajut ovat olleet tärkeä kasvi luonnonlääkinnässä juuri salisyylihapon vuoksi. Tosin pajun salisyylihaposta luonnonparantajat eivät tienneet mitään. He vain huomasivat, että paju auttaa tiettyihin oireisiin ja käyttivät sitä hoidoissaan.

Suurin osa kaupan olevasta salisyylihaposta on valmistettu synteettisesti. Synteettinen salisyylihappo on kemiallisesti sama aine kuin luonnollinen. Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa käytetään yleensä vain luonnollista alkuperää olevaa salisyylihappoa. Salisyylihappoa saattaa olla mukana luonnonkosmetiikassa osana säilöntäjärjestelmää tai varsinaisena aktiiviaineena.

Lääketiede on pitkään käyttänyt salisyylihappoa

Salisyylihappo on tunnettu lääkeaine. Monet särkylääkkeet ovat salisyylihapon johdannaisia. Hyvä esimerkki tästä on aspiriini, joka valmistetaan salisyylihaposta esteröimällä. Lääketieteessä salisyylihappo tunnetaan myös ihon sairauksia hoitavista ominaisuuksista. Salisyylihappoa käytetään ihon kuorimiseen esimerkiksi syyliä, känsiä ja kovettumia hoidettaessa. Salisyylihappo on tehokasta myös psoriaasin, keratosis pilariksen ja aknen hoidossa.

Salisyylihappoa käytetään lääketieteessä tulehdusten lievittämiseen. Salisyylihappo moduloi COX-1 :n entsymaattista aktiivisuutta vähentäen näin tulehdusta edistävien prostaglandiinien muodostumista. Salisylaatin ei-steroidiset tulehdusta ehkäisevät vaikutukset johtuvat sen anti-inflammatorisista mekanismeista. Salisyylihappo on arvokas ja monikäyttöinen kemikaali, jolle löytyy aina vain uusia käyttömahdollisuuksia.

Elintarviketeollisuus käyttää salisyylihappoa desinfioimisaineena sekä estämään bakteerien kasvua tuotteissa.

Salisyylihapon käyttö kosmetiikassa

Salisyylihappoa on käytetty kosmetiikassa himan samaan tapaan kuin lääketieteessä. Kosmeettiset valmisteet eivät tosin voi olla samalla tapaa ihosairauksia hoitavia kuin lääkevalmisteet.  Kosmetiikassa salisyylihappoa käytetään niin ikään aknen hoidossa. Salisyylihapolla on tämän lisäksi havaittu olevan monia muita etuja kosmeettisessa ihonhoidossa.

Salisyylihappo hoitaa hyperpigmentaatiota

Salisyylihappo auttaa tasapainottamaan ihon väriä. Toimiakseen kunnolla, salisyylihappopitoisen tuotteen tulee olla pitoisuudeltaan hyvin vahvaa. Ihon tummentumia kannattaa hoidattaa ammattitaitoisella kosmetologilla tai ihotautilääkärillä.

Salisyylihappo tasapainottaa ihon talineritystä

Rasvainen iho hyötyy salisyylihaposta. Salisyylihappo vaikuttaa iholla tasapainottaen talin eritystä. Salisyylihappo myös tunkeutuu syvälle ihon huokosiin puhdistaen huokosista bakteeripitoisen talin ja ylimääräisen rasvan. Salisyylihapon tunkeutuvan ja lipofiilisen (se voi ohittaa rasva- tai öljyesteet soluissa) ominaisuuden ansiosta se voi nopeasti päästä orvasketeen ja hoitaa ihon aknevaurioita.

Salisyylihappo toimii uudistaen ihoa nostamalla ihon pintaan ihossa syvällä olevaa talia ja kuolleita ihosoluja. Salisyylihappopitoisten tuotteiden säännöllinen käyttö auttaa sinua ehkäisemään mustapäitä ja ihohuokosten tukkeumia.

Salisyylihappo liuottaa solujen välistä öljyä, joka luontaisesti estää happojen pääsyn soluihin.  Salisyylihappo on varmasti tutustumisen arvoinen ainesosa, jos sinulla on rasvainen iho.

Salisyylihappo ihon kuorintaan

Lääketieteessä salisyylihappoa käytetään kovettumien pehmittämiseen ja kuorintaan. Samaan tarkoitukseen salisyylihappoa voi käyttää myös kosmetiikassa. Salisyylihappo on kuorivana aineena huomattavasti hellävaraisempi kuin useat muut kemiallisesti kuorivat aineet.  Salisyylihapolla on kyky palauttaa iholle sen luonnollinen ulkonäkö. Se kuorii ihoa samalla uudistaen sitä.

Salisyylihappo ei sovi kaikille

Salisyylihappo on vahva happo, jota ei kannata käyttää tuhlaillen. Jos sinulla on kuiva iho, et tarvitse salisyylihappoa. Siitä saattaisi olla vain haittaa ihollesi. Salisyylihappo on parhaimmillaan rasvaisella iholla.

Salisyylihapon suositellut pitoisuudet tuotteissa

  • Geelit; 2-7%, käytä kerran päivässä
  • Kosteusemulsio; 2%, käytä 1-3 kertaa päivässä
  • Voide; 3%, käytä tarvittaessa

Kuorinta-aineissa on korkeampi salisyylihappopitoisuus.

Salisyylihappo voi aiheuttaa ongelmia iholle

Salisyylihappoa pidetään yleensä turvallisena kemikaalina. Joskus se kuitenkin aiheuttaa ongelmia iholla. Jos sinulla on herkkä iho tai ihosi on kuiva, käytä salisyylihappoa harkiten. Salisyylihapon iholle aiheuttamia ongelmia voivat olla

  • Hilseily
  • Kutina
  • Ihon kirvely
  • Polttava tunne iholla
  • Nokkosihottuma

Salisyylihappo ja aurinko eivät sovi yhteen. Vältä aurinkoa jos olet käyttänyt salisyylihappopitoisia tuotteita ihollasi.

Jos tunnet olosi epämukavaksi, lopeta salisyylihapon käyttö heti. Saatat olla sille herkistynyt. Ole myös varovainen, kun käytätä salisyylihappo pitoisia tuotteita lapsilla. Lasten iho on huomattavasti herkempi eikä välttämättä kestä yhtä vahvoja tuotteita kuin aikuisen iho.

Jos sinulla on jokin lääkitys, neuvottele oman lääkärisi kanssa salisyylihappopitoisen kosmetiikan käytöstä. Jotkin lääkkeet saattavat reagoida salisyylihapon kanssa.

Salisyylihappo ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön

Salisyylihapolla hoidetaan ihon ongelmia kuten aknea ja epäpuhtauksia. Käytä salisyylihappoa vain kuuriluontoisesti esimerkiksi parin viikon ajan. Pitkäaikainen altistus salisyylihapolle voi tuoda sinulle uusia iho-ongelmia.

Käytä salisyylihappotuotteita vain paikallisesti ongelma-alueelle. Älä levitä tuotetta koko keholle tai suurille ihoalueille. Salisyylihappo imeytyy ihon kautta kehoon. Jos levität tuotetta koko keholle, pitoisuuden määrä kehossa saattaa nousta liian korkeaksi.

Älä käytä salisyylihappotuotteita ilmatiiviin sidoksen alla tai peitettynä muovilla. Salisyylihapon imeytyminen kiihtyy ilmatiiviissä pakkauksessa. Liian voimakas salisyylihapon imeytyminen saattaa aiheuttaa sinulle terveysongelmia kuten päänsärkyä, pahoinvointia, oksentelua, korvien soimista, hengenahdistusta ja muita sen kaltaisia oireita.

Salisyylihapolle voi olla herkistynyt

salisyylihappo
Photo by gabriel xu on Unsplash

Salisylihappo on luonnollinen ainesosa, joka on hyvin siedetty. Jotkut henkilöt voivat kuitenkin olla herkistyneitä salisyylihapolle. Salisyylihappo aiheuttaa ns. hitaan herkistymisreaktion. Tämä tarkoittaa sitä, että voit saada oireita vasta 48 tunnin kuluttua salisylaattituotteen käytöstä. Joskus herkistysoireet tulevat vieläkin myöhemmin. Siksi on erittäin tarpeellista, että testaat itsesi salisylaattiherkkyyden varalta. Jos et siedä aspiriinia, kannattaa unohtaa myös kaikki salisyylihappoa sisältävät tuotteet.

Oletko sinä käyttänyt salisyylihappoa ihonhoitoon?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish