Kuusenkerkkäkasvovesi hoitaa ja uudistaa ihoa

Kuusenkerkkä kasvovesi on tuote jota kannattaa valmistaa silloin kun kuusenkerkät ovat parhaimmillaan. Kasvovesi kuusenkerkistä on helppo valmista itse. Oikeastaan kuusenkerkkäglyseriitti, johon tämän kasvoveden vaikutus perustuu, pitäisi valmistaa keväällä kuusenkerkkä aikaan. Glyseriitit säilyvät hyvin ainakin 6 kuukautta, ehkä pidempäänkin. Kuusenkerkkäglyseriitin valmistamiseen löydät ohjeet täältä.

kuusenkerkkakasvovesi
Tuoreita kuusenkerkkiä

Kuusenkerkkä on hyvin antibakteerinen ja ihoa uudistava. Kuusenkerkkä sisältää myös hieman samoja aineksia kuin kuusen pihka. Siksi kuusenkerkkää kannattaa käyttää ihonhoidossa uudistamaan ihoa. Kasvovesi kuusenkerkistä sopii hyvin myös akneiholle antibakteerisuutensa takia.

Kuusi sisältää myös todella runsaasti C-vitamiinia. C-vitamiini on erittäin tärkeä vitamiini iholle ja sopii erityisen hyvin kasvovesiin.

Kuusenkerkkäkasvoveden valmistaminen

Kuusenkerkkäglyseriitti

Kasvovettä varten tarvitset kuusenkerkkäglyseriittiä. Se sinun on valmistettava itse sillä kuusiglyseriittejä eikä juuri muitakaan kuusituotteita saa ostaa valmiina. Sekin on mielestäni aika outoa. Asummehan kuusien peittämässä maassa.

Valmista glyseriittiä tarvitaan kasvoveteen 5%. Glyseriini on glyseriitin ainesosa jota myös glyseroliksi kutsutaan. Se on hyvin kosteuttava aine mutta vain silloin, jos sen sekoittaa riittävään määrään vettä tai muuta nestettä. Sääntö on että ainakin saman verran vettä kuin glyseriiniä tulisi olla tuotteessa. Muussa tapauksessa glyseriini alkaa imemään kosteutta iholta ja vaikutus onkin kuivattava. Glyseroli on sokerialkoholi ja aika tahmainen tuote. Sitä ei kannata käyttää tuotteissa liikaa.

Kasvovedet ovat 100% vesipohjaisia tuotteita

Kun alat valmistamaan kasvovettä, kannattaa ensin miettiä, mikä voisi olla perusneste, johon kasvoveden valmistat. Moni valitsee mieluiten puhtaan veden. Suosittelen käyttämään kasvovesiin hanaveden sijaan tislattua vettä, esimerkiksi akkuvettä.

Akkuvesi ja tislattuvesi poikkeavat hanavedestä siten että niistä on poistettu kaikki veden luonnolliset mineraalit. Kotikosmetiikan valmistuksessa mineraalien poistaminen vedestä ei ole yleensä tarpeen. Tislatun veden puhtaudesta on kuitenkin suurta hyötyä säilyvyyden parantamisessa.

Perusnesteeksi kasvoveteen voit valmistaa myös yrttihaudukkeen. Katso ohje yrttihaudukkeen valmistamiseen täältä.

Valitse sopivat hydrolaatit

bruce-tips-facial-toner
Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan touko-kesäkuun vaihteessa

Pelkästä tislatusta vedestä ja glyserolista saa hyvin käyttökelpoisen kasvoveden. Itse toivon kuitenkin hieman lisää puhdistavuutta kasvovedeltä. Siksi haluan käyttää hydrolaatteja kasvovesien valmistukseen. Hydrolaatit myös tekevät tuotteesta hyvin säilyvän sillä ne yleensä sisältävät jo valmiiksi säilöntäainetta.

Hydrolaattia voit lisätä kasvoveteen noin 20-93% tuotteen koko painosta. Voit halutessasi jättää kasvovedestä veden kokonaan pois ja korvata sen hydrolaatilla.

Kuusenkerkkäkasvoveteen halusin käyttää koivuhydrolaattia. Koivuhydrolaatti jatkaa samaa metsälinjaa kuusenkerkkien kanssa ja tuntuu jotenkin hyvin luonnolliselta valinnalta. Itse pidän muutenkin erittäin paljon juuri koivuhydrolaatista. Voit toki ihan itse vapaasti valita esimerkiksi laventelihydrolaatin tai vaikkapa ruusuhydrolaatin joita on helpommin saatavilla.

Kasvovesi kuusenkerkistä

Tässä ohjeessa ainesosat ovat laskettu 100 gr annosta varten. Kannattaa tietysti ensin valmistaa vain pieni määrä uutta tuotetta, koska et vielä voi tietää, sopiiko tuote sinulle lainkaan. Annos on helppo sitten jatkossa tuplata jos tykästyt tähän kasvoveteen.

Valitse luonnollinen säilöntäaine

Kasvovedet sisältävät vettä ja tarvitsevat siksi säilöntäaineen. Suosittelen valitsemaan mahdollisimman luonnollisen säilöntäaineen. Itse käytän nykyisin Preservative Ecoa joka on salisyylihappopohjainen luonnonkosmetiikan säilöntäaine. Preservative Ecoa käytetään tuotteissa 0,6-1%.

Et välttämättä tarvitse lainkaan säilöntäainetta jos valmistat vain hyvin pienen erän kasvovettä ja säilytät sitä jääkaapissa vain muutaman päivän. Jos kuitenkin haluat pitää kasvoveden vaikkapa kylppärissä, lisää tuotteeseen luonnollinen, turvallinen säilöntäaine. Jos valmistat kasvoveden pelkästä hydrolaatista, voit pienentää säilöntäaineen määrää 0,6 %.iin.

Ainesosat

  • 5 gr kuusenkerkkäglyseriittiä
  • 53,5 gr koivuhydrolaattia
  • 40 gr tislattua vettä
  • 1 gr Preservative Eco säilöntäainetta tai jotain muuta luonnonkosmetiikkatasoista säilöntäainetta (noudata suositeltua annostusta).
  • Halutessasi lisää 0,5 gr eteeristä öljyä tuoksuksi. Kun kasvovedessä on glyseriittiä ja hydrolaattia, eteeriset öljyt liukenevat nesteeseen hyvin.

Mittaa kaikki ainekset isompaan pulloon ja ravista huolella sekaisin. Itse tykkään aina sekoittaa kaikki kasvovedet isommassa pullossa kunnolla sekaisin ja vasta sitten kaataa pienen tratin avustuksella pikkupulloon.

Kasvovesi säilyy ilman säilöntäainetta jääkaapissa vain muutamia päiviä. Jos lisäät kasvoveteen säilöntäaineen, säilyvyys paranee huomattavasti (3-4kk) ja voit säilyttää kasvovettä kylpyhuoneessa tai kampauspöydällä. Muista kuitenkin suojata kasvovesi valolta ja suoranaiselta lämmöltä.

Voit pakata kasvoveden esimerkiksi spraypulloon jos haluat annostella sitä suoraan kasvoille. Spraypullo on myös kätevä, jos haluat kerrostaa kasvovettä ihon tehokosteuttamiseksi. Muista kuitenkin että kerrostettavan kasvoveden tulee olla miedompaa. Jos haluat kerrostaa vaikkapa 5 kerrosta kasvovettä, käytä vain 1% kuusenkerkkäglyseriittiä ja korvaa loppu glyseriitti pelkällä glyserolilla.

Miten käytän kuusenkerkkäkasvovettä?

Käytä kuusenkerkkäkasvovettä aamuisin puhdistetulle iholle. Tämä kasvovesi sopii mielestäni parhaiten juuri päiväkäyttöön. Voit pyyhkiä kasvosi ja kaulan alueen hellävaraisesti kasvoveteen kostutetulla vanulapulla. Kokeile myös suihkuttaa kasvovesi kasvoillesi. Anna kasvoveden imeytyä syvemmälle ihoon tuomaan toivottua kosteutta. Levitä sitten päivävoide suojaamaan ihoa.

Näin helposti syntyy raikas ja ihoa hoitava kasvovesi pitkälti luonnon antimista. Toivottavasti pidit ohjeesta ja innostut kokeilemaan.

Oletko jo kerännyt kuusenkerkkiä? Mitä aiot niistä valmistaa?

3 vastausta

  1. Mistä saa hankittua koivuhydrolaattia vai voiko sitä tehdä itse?

    1. Hei Mira!
      Koivuhydrolaattia myytiin joskus Ruohonjuuressa. En tiedä, onko sitä enää siellä. Se oli käsittääkseni peräisin jostain Balttiasta.

      Hydrolaatteja valmistetaan tislaamalla. Niiden valmistus on aika haastavaa ja kallistakin kotioloissa ja vaatii hyvän höyrytislauslaitteiston.
      Katsoin että Nature by Ampulla on ainakin piparminttu ja sitruunamelissa hydrolaatteja eli kasvivesiä. Piparminttua löytyy myös Limepopilta. Ne sopivat hyvin koivuhydrolaatin sijaan.

      Terkuin Outi

  2. Ajattelin kerätä kesäkuussa. Teen kuusenkerkkäsiirappia,öljyä ja voidetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavaksi

Lempeä, ruusuntuoksuinen hibiskus pesugeeli

Lue resepti