Raikastava ja rauhoittava kasvovesi kuusenkerkistä

kuusenkerkkakasvovesi

Raikastava ja rauhoittava kasvovesi kuusenkerkistä

30.5.2019


Tätä kasvovettä kannattaa valmistaa silloin kun kuusenkerkät ovat parhaimmillaan. Kasvovesi kuusenkerkistä on helppo valmista itse. Oikeastaan kuusenkerkkäglyseriitti, johon tämän kasvoveden vaikutus perustuu, pitäisi valmistaa keväällä kuusenkerkkä aikaan. Glyseriitit säilyvät hyvin ainakin 6 kuukautta, ehkä pidempäänkin. Kuusenkerkkäglyseriitin valmistamiseen löydät ohjeet täältä.

kasvovesi-kuusenkerkista
Tuoreita kuusenkerkkiä

Kuusenkerkkä on hyvin antibakteerinen ja ihoa uudistava. Kuusenkerkkä sisältää myös hieman samoja aineksia kuin kuusen pihka. Siksi kuusenkerkkää kannattaa käyttää ihonhoidossa uudistamaan ihoa. Kasvovesi kuusenkerkistä sopii hyvin myös akneiholle antibakteerisuutensa takia.

Kuusi sisältää myös todella runsaasti C-vitamiinia. C-vitamiini on erittäin tärkeä vitamiini iholle ja sopii erityisen hyvin kasvovesiin.

Kuusenkerkkäkasvoveden valmistaminen

Kuusenkerkkäglyseriitti

Kasvovettä varten tarvitset kuusenkerkkäglyseriittiä. Se sinun on valmistettava itse sillä kuusiglyseriittejä eikä juuri muitakaan kuusituotteita saa ostaa valmiina. Sekin on mielestäni aika outoa. Asummehan kuusien peittämässä maassa.

Valmista glyseriittiä tarvitaan kasvoveteen noin 10-15%. Glyseriini on glyseriitin ainesosa jota myös glyseroliksi kutsutaan. Se on hyvin kosteuttava aine mutta vain silloin, jos sen sekoittaa riittävään määrään vettä tai muuta nestettä. Sääntö on että ainakin saman verran vettä kuin glyseriiniä tulisi olla tuotteessa. Muussa tapauksessa glyseriini alkaa imemään kosteutta iholta ja vaikutus onkin kuivattava.

Neste

Kun alat valmistamaan kasvovettä kannattaa ensin miettiä, mikä voisi olla se perusneste johon kasvoveden valmistat. Yleensä on kaikkein turvallisinta valita vesi. Vesi kannattaa kuitenkin keittää ensin, sillä keittämättömässä vedessä on aina säilyvyyttä heikentäviä bakteereita. Jotkut käyttävät kotikosmetiikkaan akkuvettä tai tislattua vettä. Omasta mielestäni se ei ole tarpeellista mutta ei haitallistakaan.

Akkuvesi ja tislattuvesi poikkeavat hanavedestä siten että niistä on poistettu kaikki veden luonnolliset mineraalit. Kotikosmetiikan valmistuksessa mineraalien poistaminen vedestä ei ole tarpeen.

Perusnesteeksi kasvoveteen voit valmistaa myös yrttihaudukkeen. Katso ohje yrttihaudukkeen valmistamiseen täältä.

Hydrolaatti

kasvovesi-kuusenkerkista
Dabban koivuhydrolaatti on ECOCERT-tuote.

Pelkästä keitetystä vedestä ja glyserolista saa hyvin käyttökelpoisen kasvoveden. Itse toivon kuitenkin hieman lisää puhdistavuutta kasvovedeltä. Siksi haluan käyttää hydrolaatteja kasvovesien valmistukseen. Hydrolaattia voi lisätä kasvoveteen noin 20% tuotteen koko tilavuudesta. Jos valmista tuotetta tulee 100 ml niin hydrolaattia saisi olla 20 ml.

Kuusenkerkkäkasvoveteen halusin käyttää koivuhydrolaattia. Koivuhydrolaatti jatkaa samaa metsälinjaa kuusenkerkkien kanssa ja tuntuu jotenkin hyvin luonnolliselta valinnalta. Itse pidän muutenkin erittäin paljon juuri koivuhydrolaatista. Voit toki ihan itse vapaasti valita esimerkiksi laventelihydrolaatin tai vaikkapa ruusuhydrolaatin.

Kasvovesi kuusenkerkistä

Tässä ohjeessa ainesosat ovat laskettu 100 ml annosta varten. Kannattaa tietysti ensin valmistaa vain 100 ml koska et vielä voi tietää sopiiko tuote sinulle lainkaan.

Annos on helppo sitten jatkossa tuplata jos tykästyt tähän kasvoveteen.

Säilöntäaine on vapaaehtoinen

Et välttämättä tarvitse lainkaan säilöntäainetta jos valmistat vain pienen erän kasvovettä ja säilytät sen jääkaapissa. Jos kuitenkin haluat pitää kasvoveden vaikkapa kylppärissä siihe kannattaa lisätä luonnollinen, turvallinen säilöntäaine.

Ainesosat

  • 10 ml kuusenkerkkäglyseriittiä
  • 20 ml koivuhydrolaattia
  • 70 ml keitettyä, jäähtynyttä vettä tai tislattua vettä tai muuta mielistäsi nestettä
  • 10 tippaa Geograd 221 säilöntäainetta.
  • Halutessasi muutama tippa eteeristä öljyä tuoksuksi. Kun kasvovedessä on glyseriittiä, eteeriset öljyt liukenevat nesteeseen hyvin.

Mittaa kaikki ainekset isompaan pulloon ja ravista huolella sekaisin. Itse tykkään aina sekoittaa kaikki kasvovedet isommassa pullossa kunnolla sekaisin ja vasta sitten kaataa pienen tratin avustuksella pikkupulloon.

Kasvovesi säilyy ilman säilöntäainetta jääkaapissa ainakin pari viikkoa. Jos lisäät kasvoveteen säilöntäaineen säilyvyys paranee huomattavasti (3-4kk) ja voit säilyttää kasvovettä kylpyhuoneessa tai kampauspöydällä. Muista kuitenkin suojata kasvovesi valolta ja suoranaiselta lämmöltä.

Voit pakata kasvoveden esimerkiksi spraypulloon jos haluat annostella sitä suoraan kasvoille. Spraypullo on myös kätevä jos haluat kerrostaa kasvovettä ihon tehokosteuttamiseksi.

Muista kuitenkin että kerrostettuna kasvoveden tulisi olla hyvin mietoa. Jos olet aikeissa kerrostaa kasvovettä vaikkapa 5 kertaa peräkkäin, laimenna kasvovettä vedellä niin, että yhdestä pullosta tulee 5 pulloa kasvovettä. Jos kasvovettä ei laimenna, tulee voimakkaita kasvikemikaaleja iholle 5 kertainen määrä. Tämä voi ärsyttää ja herkistää ihoa.

Näin helposti syntyy raikas ja ihoa hoitava kasvovesi pitkälti luonnon antimista. Toivottavasti pidit ohjeesta ja innostuit kokeilemaan.

Kerro taas kokemuksistasi, mitenkä tämä kasvovesi on toiminut sinulla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish