PEG yhdisteet eli Polyetyleeniglykoli

peg-yhdisteet

PEG yhdisteet eli Polyetyleeniglykoli

10.3.2021


PEG yhdisteet eli Polyetyleeniglykoli löytyy monista kosmetiikan tuotteista. Markettien hyllyltä on vaikea edes löytää tuotetta, jossa tätä mystistä ainesosaa ei olisi. Monet miettivät, onko PEG yhdisteet turvallisia ja miksi niitä käytetään kosmetiikassa.

Tämä artikkeli kuuluu sarjaan ”Kosmetiikan likainen tusina”. Sarjassa esittelen sinulle 12 kosmetiikan pahista. Aikaisemmin olen kirjoittanut artikkelin formaldehydin vapauttajista. Miksi PEG yhdisteet ovat päätyneet likaiseen tusinaan? Ovatko PEG yhdisteet välttämättä haitallisia? Siitä lähdemme ottamaan selvää nyt!

peg-yhdisteet
Kuva Jill Wellington Pixabaystä

Mitä on PEG eli polyetyleeniglykoli?

Polyetyleeniglykoli on synteettinen kemikaali, jota valmistetaan kemiantehtaissa. Se on polyeetteri, joka on johdettu raakaöljystä. PEG ei siis kuulu luonnonkosmetiikkaan eikä myöskään vegaaniin kosmetiikkaan. PEG ei ole vain yksi yhdiste. Siitä on valmistettu tuhansia eri sovelluksia. PEG yhdisteitä käytetään laajasti eri teollisuuden aloilla

  • Lääketeollisuudessa, mm rokotteissa ja laksatiiveissa sekä tablettien päällä olevissa kalvoissa
  • Kemianteollisuudessa
  • Kosmetiikkateollisuudessa, mm. ihovoiteet, kasvovedet, hammastahnat, suuvedet, deodorantit. Ihan kaikessa kosmetiikassa tapaa hyvin yleisesti PEG yhdisteitä.
  • Siivouskemikaaleissa kuten pyykinpesuaineissa, pyykinhuuhteluaineissa astianpesuaineissa, yleispesuaineissa, yms.
  • Maaleissa ja väriaineissa
  • Elintarviketeollisuudessa mm. vaahdonestoaineena juomissa

Mistä tiedän, onko tuotteessa PEG yhdisteitä?

PEG yhdisteitä käytetään kosmetiikassa hyvin runsaasti ja hyvin erilaisiin tarkoituksiin. INCI hausta niitä löytyy 1464 kappaletta. On selvää, että niitä kaikkia ei voi mitenkään muistaa ulkoa. PEG yhdisteet on varsin helppo kuitenkin löytää tuotteen INCI listasta. PEG yhdisteiden INCI nimissä esiintyy lähes aina (tai aina) kirjainlyhenne PEG.

Miksi PEG yhdisteistä pitäisi olla huolissaan?

PEG yhdisteet ovat itsessään täysin myrkyttömiä. Ne on todettu turvallisiksi apuaineiksi jopa rokotteisiin ja elintarvikkeisiin. PEG yhdisteiden ongelmat liittyvätkin niiden mahdollisiin epäpuhtauksiin. PEG yhdisteet valmistetaan monimutkaisen prosessin avulla. Riippuen valmistusmenetelmästä, polyetyleeniglykoli saattaa olla hyvin epäpuhdasta. Heikkolaatuisesta tuotteesta saattaa löytyä myrkyllistä etyleenidioksidia sekä 1,4-dioksaania.

Etyleenidioksidi

Etyleenidioksidi on ihmiselle mahdollisesti syöpää aiheuttava aine. Se on yhdistetty joissain tutkimuksissa rintasyöpään. Sen on myös todettu vahingoittavan ihmisen hermostoa ja solujen kehitystä. Etyleenidioksidi on hyvin haitallista hengitettynä. Se on yksi syy miksi siivousaineita ei pitäisi koskaan käyttää spraypullossa. Monilla siivoojilla on todettu keuhkosyöpää johtuen siivouskemikaalien hengittämisestä. Etyleenidioksidi myös imeytyy erittäin hyvin jopa vaatteiden ja kenkien läpi aiheuttaen ärsytystä ja ihotulehdusta.

1,4-dioksaani

1,4-dioksaani on ihmiselle myrkyllinen aine. 1,4-dioksaani vahingoittaa maksaa ja munuaisia. Sen hengittäminen ja nieleminen aiheuttaa huonoa oloa, oksentelua, uneliaisuutta ja jopa tajuttomuutta. 1,4-dioksaani pystyy hyvin helposti imeytymään ihon läpi elimistöön.

Dioksaani ei ole helposti biohajoavaa vaan se kertyy pohjavesiin. Dioksaanilla saastuneet pohjavedet pysyvät juomakelvottomina jopa vuosikymmeniä.

PEG yhdisteet tehostavat muiden aineiden imeytymistä ihoon

Tämä on toivottava vaikutus mutta siitä saattaa olla myös haittaa, jos tuote on hyvin epäpuhdas. PEG yhdisteiden epäpuhtauksien vaikutukset korostuvat entisestään, jos niitä käyttää rikkoutuneella iholla. Jos ihollasi on esimerkiksi ihottumaa, hiertymää tai muuta ärsytystä, kannattaa käyttää mahdollisimman puhtaita tuotteita.

Kosmetiikkaan dioksaania saattaa päätyä myös muuta kautta kuin PEG yhdisteiden epäpuhtauksissa. Siksi suosittelenkin sinua aina käyttämään ja valmistamaan vain luonnonkosmetiikkaa.

PEG yhdisteet saattavat allergisoida

Toinen huolenaihe on PEG yhdisteiden mahdollisesti aiheuttamat allergiat. Koska PEG yhdisteet ovat niin yleisiä elintarvikkeissa, siivouskemikaaleissa ja kosmetiikassa, herkistymisen mahdollisuus on ilmeinen. PEG vasta-aineita onkin havaittu USA:ssa jo 72% väestöstä.

Kuinka moni on tullut miettineeksi kosmetiikka-allergiansa mahdolliseksi aiheuttajaksi niin yleisiä PEG yhdisteitä. PEG yhdisteille herkistymisen voit itse testata jättämällä ne joksikin aikaa pois sekä kosmetiikasta, siivouskemikaaleista että ruokavaliosta. Myös käyttämissäsi lääkkeissä saattaa olla PEG yhdisteitä. Lääkkeet voit vaihtaa vain konsultoimalla hoitavaa lääkäriäsi.

PEG yhdisteiden puhtautta seurataan tarkasti EU:ssa

peg-yhdisteet
Kuva Gerd Altmann Pixabaystä

Euroopan Unionissa kiinnitetään erityistä huomiota kemikaalien turvallisuuteen. Euroopassa valvotaan tarkasti myös PEG yhdisteiden puhtautta. Sinun ei siis tarvitse olla kovasti huolissasi käyttämiesi tuotteiden 1,4-dioksaani tai etyleenidioksidi pitoisuuksien suhteen. Edellyttäen tietysti, että hankit kosmetiikkasi Suomesta tai EU:n alueelta.

Eniten olisin huolissani EU:n ulkopuolelta, netin kautta tilatuista tuotteista. Niissä kun voi haitallisten aineiden pitoisuudet olla ihan mitä vaan. Esimerkiksi USA:ssa liittovaltion lainsäädäntö ei vaadi kontaminaatiosta johtuvan 1,4-dioksaanin poistamista kosmetiikasta.

Tässä yhteydessä voinkin taas lämpimästi suositella sinulle kotikosmetiikan valmistusta. Valmistamalla itse kosmetiikkasi, tiedät, mitä kemikaaleja tuotteessasi on. Myös kotimainen luonnonkosmetiikka on hyvin korkealaatuista ja vapaata kaikista mahdollisesti haitallisista kemikaaleista.

Vältteletkö sinä PEG yhdisteitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish