Miten käytät ruokasoodaa monipuolisesti kotikosmetiikassa

Miten kaytat ruokasoodaa kotikosmetiikassa

Miten käytät ruokasoodaa monipuolisesti kotikosmetiikassa

2.1.2019


Ruokasooda eli natriumvetykarbonaatti eli natriumbikarbonaatti (NaHCO3) on hyvin monipuolinen ja tehokas aine moneen tarkoitukseen. Yleisimmin sitä on käytetty kakkujen nostatukseen. Ruokasooda tarvitsee happaman kakkutaikinan toimiakseen kunnolla. Hapon ja ruokasoodan yhdistelmä saa taikinan kuohumaan eli nousemaan uunissa.

Ruokasoodaa voi käyttää myös monien sairauksien oireiden lievitykseen. Ekologinen siivous ja pyykinpesu onnistuu mainiosti ruokasoodan avulla. Se on turvallinen kemikaali, jota pitäisikin olla joka taloudessa saatavilla.

Ruokasooda on niin upea tuote että haluaisin sinun ihan välttämättä oppivan sitä käyttämään. Haluan myös, että et käytä sitä väärin, kuten niin monta kertaa olen nähnyt tehtävän.

Kerron sinulle kohta, miten voit hyödyntää paljon monipuolisemmin ruokasoodaa kotikosmetiikassa.

Mikään kemikaali ei  koskaan ole 100% turvallinen ja hyvä jokaiseen tarkoitukseen. Näin on myös ruokasoodan osalta. Ruokasoodan vahvuudet tulee tunnistaa ja käyttää sitä harkitusti oikeissa tilanteissa.

On olemassa ruokasoodaa ja soodaa. Ne ovat kaksi eri kemikaalia. Opi erottamaan ne toisistaan ja käyttämään niitä oikein.

Mitä on ruokasooda

Ruokasoodaa tarkoitettaessa puhutaan usein vain soodasta. Itse puhun aina ruokasoodasta, kun tarkoitan leivonnassa käytettävää natriumbikarbonaattia. Sooda tarkoittaa ihan muuta ainetta.

Ruokasooda, (NaHCO3), eli natriumbikarbonaatti on täysin kemiallinen tuote. Se ei ole luonnossa esiintyvä aine kuten sooda eli natriumkarbonaatti (Na2Co3). Ruokasoodaa valmistetaan natriumista (Na), ammoniakista (NH3) sekä hiilidioksidista (CO2). Prosessiin tarvittava hiilidioksidi saadaan yleensä soodasta eli natriumkarbonaatista (Na2CO3). Tämän verran näillä kahdella aineella on tekemistä keskenään.

Ruokasoodaa käytetään yleisesti leivonnassa ja muussa ruuanvalmistuksessa. Emäksisenä aineena sillä on perinteisesti neutraloitu liian voimakkaita vatsahappoja. Myös salisylaattimyrkytyksen ensiapuna ruokasooda on yksi parhaista.

Teollisessa käytössä ruokasoodaa käytetään soodapuhallukseen. Soodapuhalluksella hiotaan arkoja, naarmuuntumiselle herkkiä pintoja hellävaraisesti. Ruokasooda on pehmeä aine, joka ei vahingoita esimerkiksi lasia tai muovipintoja. Puhallussoodaa saa ostaa rautakaupoista ja se on ihan samaa tavaraa kuin ruokasooda. Se on myös paljon halvempaa kuin kaupan pikkupusseissa myytävä ruokasooda.

Ruokasooda on miedosti emäksistä. Jossain netissä väitetään toisin. Siksi mittasin ruokasoodan emäksisyyden itse. 1,5 dl vettä ja 2 tl ruokasoodaa sekoitetaan. Mittauksen tuloksena sain pH arvoksi noin 8,5 joka on miedosti emäksinen.

pH mitataan aina nesteestä. Jauheesta ei voi mitata pH arvoa. pH-arvo kertoo, onko jokin neste emäksinen vai hapan. Kaikki alle pH 7 ovat happamia nesteitä ja kaikki yli pH 7 ovat emäksisiä nesteitä. pH 7 on neutraali neste.

Mitä on sooda eli natriumkarbonaatti

Kotikosmetiikassa emme tarvitse varsinaista soodaa lainkaan. Kerron tässä natriumkarbonaatista siksi että osaat erottaa sen ruokasoodasta ja varoa sitä. Nämä kaksi ainetta sekoitetaan yleisesti.

Varsinainen sooda (Na2Co3) on eri aine kuin ruokasooda. Kummassakin aineessa on samoja molekyylejä eli hiilidioksidia (CO), Natriumia (Na) eli suolaa. Ruokasoodassa on lisäksi vettä (H2O).

Ruokasoodasta voi kätevästi valmistaa pesusoodaa kuumentamalla sitä uunissa noin sadassa asteessa tunnin verran. Vesi poistuu kuumennettaessa ruokasoodasta ja näin saadaan uusi kemiallinen yhdiste joka on kemiallisesti samaa tavaraa kuin sooda.

Sooda eli natriumkarbonaatti on hyvin emäksinen aine, jota ei voi käyttää kosmetiikassa. Sitä ei myöskään missään tapauksessa saa laittaa suuhun.  Sooda on alkujaan luonnossa esiintyvä mineraalisuola mutta sitä pystytään tuottamaan myös teollisesti. Se sopii puhdistusaineeksi ja maalattavien pintojen esikäsittelyyn. Sellaisenaan soodaliuos pilaa maalatun seinän. Se on hyvin emäksistä, lähes yhtä emäksistä kuin lipeä.

Soodaa käytetään teollisuudessa pääasiassa lasin valmistuksessa. Soodan avulla on aikanaan valmistettu myös saippuaa ennen lipeän keksimistä. Soodaa on valmistettu Suomessa luonnollisesti koivun tuhkasta saippuan valmistukseen.

Luonnossa soodaa löytyy esimerkiksi Afrikasta mineraalina nimeltä trona. Myös Yhdysvalloissa tronaa eli luonnon soodaa louhitaan enemmän kuin sitä tuotetaan teollisesti.

 

Kidesooda

Kidesooda-niminen tuote on puhdasta soodaa eli natriumkarbonaattia. Kidesoodaa kutsutaan myös kristallisoodaksi. Sitä saa rautakaupoista ja maaleja myyvistä sisustusliikkeistä. Kiristalli- tai kidesoodanimitys tulee soodan kiteisestä muodosta.

Pesusooda

Myös pesusooda on puhdasta soodaa. Se muistuttaa erehdyttävästi ulkonäöltään ruokasoodaa. Se on valkoista, leivinjauheen näköistä pulveria. Erehdysten välttämiseksi pidä pesusooda ehdottomasti pois keittiöstäsi. Sen paikka on siivouskomerossa, varastossa tai autotallissa pois lasten ulottuvilta. Olisi todella vaarallista käyttää vahingossa pesusoodaa ruokasoodan asemesta elintarvikkeena. Pesusooda on nk. kalsinoitua soodaa, jota myydään ekologisia pesuaineita myyvissä liikkeissä.

Pesusooda on erittäin vahva emäs

Mittasin itse pesusoodaliuoksen pH: n. Sekoitin 1,5 desiin vettä 2 tl pesusoodaa. Tein testin pH liuskoilla, joiden asteikko loppuu 10:een. Pesusoodaliuokseni oli emäksisempää kuin 10. Tällainen liuos on erittäin syövyttävää ja voi aiheuttaa uskomattoman pahaa jälkeä, jos ei ymmärrä liuoksen vahvuutta. Pesusoodaa on joissain julkaisuissa kutsuttu lähinnä ruokasoodaa vastaavaksi tuotteeksi. Tämä ei pidä lainkaan paikkaansa. Näitä tuotteita ei saa missään tapauksessa pitää samana aineena. Pidä kaikki soodat aina ehdottomasti pois lasten ulottuvilta.

Kylpypommeja ruokasoodasta

Mihin tuotteisiin ruokasooda soveltuu huonosti

Ruokasooda on erittäin yleisesti käytetty kemikaali kotikosmetiikassa. Se mielletään helpoksi vaihtoehdoksi moneen käyttöön. Ruokasoodaa käytetään eniten deodoranttina ja hiustenpesuun. Kumpaankin tarkoitukseen ruokasooda on huono vaihtoehto.

  • Ruokasooda deodoranttina on suosittua. Se ei kuitenkaan sovellu kaikille. Useimmille käyttäjille tulee ruokasoodaa sisältävistä deodoranteista ihoärsytystä ja ihottumaa. Kainaloiden hiotessa ruokasooda muodostaa hien kanssa hyvin emäksisen nesteen. Iho ei pidä pitkäaikaisesta altistuksesta emäksisille aineille. Luontainen iho on hapan.

 

  • Ruokasoodaa käytetään valitettavan usein hiustenpesuun. Ideana on ollut välttää shampoon kemikaaleja. Ruokasooda on kuitenkin hiuksille todella raju käsittely. Se poistaa hiuksesta kaiken oman talin. Ruokasoodapesu viimeistellään usein etikkahuuhtelulla. Olen kertonut etikkahuuhtelun vaaroista aikaisemmassa postauksessani. Etikka kyllä sulkee hiuksen suomut mutta poistaa siitä myös rasvan ja kosteuden. Muutaman tällaisen käsittelyn jälkeen hiuksesi ovat pilalla.

 

  • Ruokasoodasta on valmistettu hammastahnoja. Ruokasooda sopii hammastahnoihin, jos sitä ei käytä kovin paljoa eikä usein. Se on kuitenkin hiova aine, joka pikkuhiljaa voi vaurioittaa hampaan kiillettä. Vaurioitunut hammaskiille ei koskaan palaa entiselleen. Älä missään tapauksessa käytä ruokasoodaa pelkästään jauheena hammastahnan korvikkeena.

Miten voit hyödyntää ruokasoodaa kotikosmetiikassa

Ruokasoodalla on kuitenkin muutamia hyvinkin hyödyllisiä käyttökohteita.

  • Voit käyttää ruokasoodaa ihon kuorintaan. Jos sinulla on vartaloakne voit valmistaa tehokkaan ruokasoodakuorinnan, joka rauhoittaa ja hoitaa akneihoa. Emäksiset tuotteet usein rauhoittavat aknea. Kuorinta tulee suorittaa hyvin hellävaraisesti sellaisella ihoalueella, joka ei ole rikki. Ruokasoodakuorinnan ohjeen löydät reseptit-välilehdeltä.

 

  • Valmista ruokasoodasta hauskoja ja rentouttavia kylpykuulia. Voit tehdä niitä myös lahjaksi. Kun kerran opit kylpykuulien valmistamisen tekniikan, niitä syntyy hetkessä paljon. Niiden valmistusohjeen löydät reseptit välilehdeltä.

 

  • Ruokasooda raikastaa hengityksen. Sinun ei tarvitse harjata hampaitasi ja vahingoittaa kiillettä ruokasoodalla. Riittää että sekoitat ruokasoodaa veteen ja purskuttelet sillä suusi. Yksinkertainen ja myrkytön suuvesi saa hengityksesi tuoksumaan; ei miltään.

 

  • Voit rauhoittaa kutiavaa ihoa tilapäisesti sekoittamalla 2 rkl perusvoiteeseen teelusikallisen ruokasoodaa. Hiero tahna kutiavan ihottuman päälle niin saat nukuttua. Älä käytä tätä tahnaa rikkinäiselle ihoalueelle. Ihottumaan kannattaa hakea oikeaa hoitoa asiantuntijoilta. Ruokasoodavoide on vain ensiapu, ettet raapisi ihoasi rikki yön aikana.

 

  • Ruokasooda jäähdyttää ihoa. Jos sinulla on auringonoton jälkeen kutiava iho sekoita hieman soodaa after sun voiteeseen. Näin kutina helpottuu ja iho viilenee.

 

Toivottavasti näistä faktoista ja vinkeistä oli hyötyä sinulle. Jos mikä tahansa asia askarruttaa sinua liittyen ruokasoodan käyttöön ole hyvä ja kommentoi tämän postauksen alle.

Miten sinä käytät ruokasoodaa kotikosmetiikassa?

enEnglish