Mesiangervo; toimiva yrtti hoitavaan kosmetiikkaan

mesiangervo-kosmetiikassa

Mesiangervo; toimiva yrtti hoitavaan kosmetiikkaan

1.7.2020


Mesiangervo (Filipendula ulmaria) on tunnettu lääkekasvi, joka kukkii keskikesällä. Mesiangervo on varsin tunnettu kasvi lääkeyrttien harrastajien parissa. Myös kosmetiikassa sitä tapaa varsin usein. Varsinkin luonnonkosmetiikan puolella mesiangervo on tullut yhä yleisemmäksi ainesosaksi. Miksi mesiangervoa kannattaisi kokeilla kosmetiikan valmistukseen? Siihen on hyvin monta hyvää syytä. Tällä kertaa tutustutan sinut mesiangervon kosmeettisiin vaikutuksiin.

mesiangervo-kosmetiikassa

Aspiririini on saanut nimensä mesiangervosta

Mesiangervo sisältää runsaasti salisylaatteja. Aspiriini on vanha särky- ja kuumelääke, jonka teho pohjautuu salisylaatteihin. Lääke sisältää asetyylisalisyylihappoa. Aspiriini-nimi pohjautuu mesiangervon vanhaan latinankieliseen nimeen, Spiraea ulmaria. Aspiriinin A-kirjain tulee asetyylisalisyylihaposta. Tämä tieto on peräisin Henriette Kressin suositusta yrttilääkinnän kirjasta Käytännön Lääkekasvit.

Mesiangervo on aromaattinen yrtti

Mesiangervon tunnistaa sen voimakkaasta tuoksusta. Mesiangervo sisältää runsaasti makealta tuoksuvia eteerisiä öljyjä. Kukan tuoksu on parhaimmillaan heti kukkien auettua. Kun kukat ovat haalistuneet, haju muuttuu ummehtuneeksi ja epämiellyttäväksi. Jos käytät mesiangervon kukkia huonetuoksuna, tämä kannattaa ottaa huomioon.

Mesiangervon näköislaji on sikoangervo, jota kasvaa pääasiassa Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Sikoangervon erottaa joistakin pienistä yksityiskohdista mutta parhaiten siitä, että sikoangervo ei juurikaan tuoksu. Sikoangervo ei ole niin tehokas kuin mesiangervo koska siinä ei ole niin runsaasti eteerisiä öljyjä.

Miten mesiangervo vaikuttaa iholla?

Mesiangervon suosio perustuu sen sisältämiin eteerisiin öljyihin sekä salisylaatteihin.

  • Eteeristen öljyjen tuoksu on se juttu minkä takia monet käyttävät mesiangervoa tuotteissaan.
  • Toinen erityisen tärkeä kasvikemikaali mesiangervossa on salisylaatit. Salisylaatit vaikuttavat ihoon monella tapaa. Niitä käytetään erityisesti akneiholla rauhoittamaan tulehdusta. Salisylaatit toimivat nimenomaan tulehduksia vähentävästi.
  • Mesiangervo hillitsee ihon liiallista bakteeritoimintaa. Tämä vaikutus johtuu kasvin sisältämistä eteerisistä öljyistä sekä myös salisylaateista. Salisylaateilla on perimätiedon mukaan hien muodostumista ehkäisevä vaikutus. Siksi mesiangervo käy erityisen hyvin raikastaviin, rentouttaviin jalkakylpyihin sekä deodorantteihin.
  • Mesiangervossa on runsaasti tanniineja, jotka vaikuttavat supistavasti. Supistava vaikutus on monessa kosmetiikan valmisteessa toivottavaa. Mesiangervo soveltuukin siksi erityisesti kasvovesiin ja hoitaviin voiteisiin.
  • Mesiangervon kukissa on runsaasti ihoa kosteuttavia lima-aineita. Jos haluat tuotteeseesi kosteuttavia ominaisuuksia, valitse silloin lehtien asemesta kukat.

Mesiangervo ei ole paras vaihtoehto kaikille

mesiangervo-kosmetiikassa

Mesiangervo ei sovi jokaisen iholle. Se on hyvin voimakas yrtti, joka sisältää runsaasti herkimpiä ärsyttäviä kasvikemikaaleja. Eräs ongelmallisimmista ainesosista on juuri salisylaatit. Salisylaattiherkkyys on monen astmaatikon ongelma. Vaikka sinulla ei astmaa olisikaan, voit silti olla herkkä kaikelle, jossa salisylaatteja esiintyy. Jos käytät mesiangervoa ensimmäistä kertaa, testaa ihosi sietokyky. Ohjeet löydät täältä.

Mesiangervon voimakkaat ja runsaat eteeriset öljyt ärsyttävät joidenkin ihmisten hajuaistia. Mesiangervo voi helposti aiheuttaa herkille ihmisille päänsärkyä tai pahoinvointia. Käytä siis mesiangervouutteita vain erittäin mietoina laimennoksina.

Miten mesiangervoa kannattaa kerätä?

Voit poimia sekä mesiangervon kukkia että lehtiä.  Jos keräät myös kukkia, kasvit kannattaa kerätä silloin kun osa nupuista on vielä kiinni. Myös aivan nuppuisia kukkia voi kerätä. Ylikukkineet kukat kannattaa unohtaa ja keskittyä sitten vain lehtiin. Kosmetiikkaan mesimarjan lehtiä voi kerätä niin kauan, kun ne näyttävät hyviltä eli jopa myöhäiseen syksyyn asti. Kasvien tanniinit eli supistava vaikutus lisääntyy loppukesästä.

Irrota kukat ja lehdet varsista ja kuivata ne erikseen vaikkapa kuivurissa tai pyyhkeen päällä pöydällä. Kasvit ovat täysin kuivia, kun ne murenevat kädessä.

Voit myös kuivattaa mesiangervon oksia pieninä nippuina. Ripusta niput ilmavaan, pimeään paikkaan ylösalaisin.

Erikseen kuivattamisessa on etunsa

Kukat ja lehdet on silloin helpompi säilöä omiin tölkkeihin ja käyttää erikseen. Lehdissä ja kukissa eteeristen öljyjen koostumus on eri. Lehtien tuoksu on mantelimainen mutta kukkien makean hunajainen.

Jos kuivatat kasvit nippuina, sinun on irrotettava lehdet ja kukat varsistaan, kun ne ovat kuivia. Silloin lehdet ja kukat eivät välttämättä säily kokonaisina ja voivat sekoittua.

Miten mesiangervoa kannattaa käyttää kosmetiikassa?

Voit käyttää kasvia joko tuoreena tai kuivattuna. Tuoretta kasvia kannattaa käyttää aina kun sitä on saatavilla. Toiset ovat myös pakastaneet mesiangervoa. Itse en suosi pakastamista. Kuivaan mieluiten.

(Tuoreitten kasvien pakastamisesta voisin joskus kertoa teille lisää. Haluaisin kertoa syyn siihen, miksi tuoreet yrtit eivät sovellu kovin hyvin pakastettaviksi).

Yrttiuutosta vai hauduketta?

Mesiangervosta voi uuttaa yrttiöljyä. Se on hyvä tuote voiteiden pohjana. Mesiangervosta on kuitenkin eniten hyötyä vesiuutoksena esimerkiksi kasvovesissä, kasvonaamioissa, yrttihöyrynä tai jalkakylvyissä. Siksi öljyuutosta ei tarvitse valmistaa kovin suuria määriä.

Mesiangervo on erittäin suosittu ainesosa teollisessa kosmetiikassa

Voit löytää mesiangervoa hyvin monista teollisista voiteista, kasvovesistä ja shampoista. Mesiangervoa käytetään yleisesti myös markettien kosmetiikassa. Uskoisin syynä olevan mesiangervon upean tuoksun. Tosin monissa tuotteissa tuoksu on saatu synteettisillä hajusteilla ja mesiangervoa niissä on tuskin lainkaan. Ehkäpä mielikuva tuoksuvasta kasvista saa ostopäätöksen aikaan.

Mesiangervo sopii täsmätuotteisiin

mesiangervo ei ole varsinainen jokapaikan yrtti. Sitä tuskin kannattaa lisäillä kaikkiin tuotteisiin varmuuden vuoksi. Mesiangervon voimakas lääkkeellinen vaikutus tekee yrtistä erityisen. Käytä mesiangervoa siis vain harkiten.

Tuotteita joihin mesiangervo sopii

  • Aknen hoitoon tarkoitetut tuotteet; salisylaatit vähentävät tulehdusta
  • Jalkojen hoitoon tarkoitetut tuotteet; runsaat eteeriset öljyt tasapainottavat jalkojen bakteeritoimintaa ja rentouttavat väsyneitä jalkoja
  • Deodorantit; salisylaatit sekä eteeriset öljyt ovat hyvin tehokkaita hienhajun ehkäisyssä. Salisylaattien on väitetty myös vähentävän hikoilua (pitääpä kokeilla, pitääkö paikkaansa)
  • Rentouttaviin voiteisiin ja poistamaan kipua; salisylaatit ovat kipulääkkeitä
  • Hiuspohjaa hoitavat huuhteet; antimikrobisena yrttinä mesiangervo tehoaa hyvin kutisevaan päänahkaan ja hilseeseen.

Mesiangervo on arvokas lääkkeenomainen yrtti jota kannattaa käyttää harkiten

mesiangervo-kosmetiikassa

Mesiangervoa kannattaa ehdottomasti kuivata talven varalle. Se on juuri nyt parhaimmillaan. Kukkia ei ehkä saa enää kauaa mutta lehtiä voi kerätä koko kesän. Vaikka sinulla ei juuri nyt olisikaan mitään käyttöä mesiangervolle, sitä on hyvä olla kaapissa kuivattuna. Voit rauhoittaa sillä nopeasti kevättalven kukkivan ihon. Koleina syysiltoina saat uskomattoman rentouttavan jakakylvyn kuivatusta mesiangervosta.

Kerro kokemuksesi mesiangervosta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish