Macadamiaöljy sopii kypsälle ja kuivalle iholle

macadamiaöljy

Macadamiaöljy sopii kypsälle ja kuivalle iholle

23.11.2022


Macadamia ternifolia on kotoisin Australiasta mutta on nykyisin suosittu kasvi maapallon lämpimämmillä alueilla. Macadamia kuuluu Proteaceae sukuun. Macadamiapähkinät kuuluvat Australian aboriginaalien perinteiseen ruokavalioon. Macadamiapähkinöitä alettiin kasvattaa kaupallisesti ensin Havaijilla, josta ne levisivät muualle maailmaan. Niitä pidetään herkullisena naposteluruokana. Macadamiapähkinät sisältävät runsaasti rasvaa. Macadamioista puristettu öljy on suosittu elintarvike. Se kestää hyvin kuumia lämpötiloja ja soveltuu monenlaiseen ruuanvalmistukseen. Macadamiaöljy on erittäin tärkeä kosmetiikan ainesosa. Miten macadamiaöljy vaikuttaa iholla ja mitä tuotteita siitä voi valmistaa.

macadamiaoljy
Photo by Anima Visual on Unsplash

Macadamiapähkinä sai nimensä Australiassa

Macadamiapähkinää on käytetty ravintona Australian aboriginaalien keskuudessa aina. He kutsuivat sitä nimellä bauple tai gyndl. Nimi macadamia tulee australialaisen kemistin ja poliitikon, John Macadamin mukaan. Nimen antoi pähkinälle saksalais-australialainen kasvitieteilijä Ferdinand von Muller vuonna 1857.

Australia on nykyisin ehdottomasti suurin macadamiapähkinöiden tuottajamaa. Nykyisin 70 % maailman macadamiapähkinöistä ja muista macadamiatuotteista tulee pienestä Queenslandin kylästä, Gympiestä. Macadamioita viljellään myös Etelä-Queenslandissa sekä Uuden Etelä-Walesin pohjoisosissa.

Macadamian tuotannon eettisyys

Macadamiapähkinöiden viljely on suhteellisen kestävää sillä se vaatii vain vähän vettä ja hoitoa verrattuna muihin pähkinöihin. Macadamiaöljy on jyvien prosessoinnin sivutuote joka muuten menisi hukkaan. Macadamian tuotannossa pyritään hyödyntämään koko kasvi mukaan lukien pähkinöiden kuoret sekä puiden oksat, lehdet ja kaarna. Macadamiaöljy tarjoaa eettisemmän vaihtoehdon palmuöljylle sillä siinä on paljon samoja ominaisuuksia.

Macadamiaöljy ei ole herkkä kasviöljy

Macadamiaöljy säilyy hyvin ihan huoneen lämmössäkin sillä se ei sisällä suuria määriä herkästi hapettuvia rasvahappoja. Suurin osa macadamiapähkinän öljystä on öljyhappoa. Macadamiaöljy sisältää lisäksi linolihappoa sekä kohtalaisia määriä erittäin harvinaista palmitoleiinihappoa, joka on omega-7 rasvahappo.

Macadamiaöljyn jalostus

Macadamiaöljystä on olemassa monia eri laatuja. Ostajan on valitettavasti usein hyvin vaikeaa saada selville öljyn jalostusastetta ja jalostusmenetelmiä. Ei ole olemassa täysin käsittelemättömiä öljyjä. Kaikki öljyt käsitellään jotenkin. Raffinoinnin menetelmiä ja asteitakin on olemassa monia. Kylmäpuristus ei takaa sitä että öljyä ei olisi käsitelty. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä että mahdollisimman vähän ja hellävaraisesti käsitelty öljy tuoksuu ja siinä on voimakkaampi väri. Pitkälle käsitellyt öljyt ovat tuoksuttomia ja väriltään hyvin vaaleita.

Ruuanvalmistukeen tarkoitettu öljy on usein sitä kaikkein luonnollisinta macadamiaöljyä. Suuret kosmetiikkatalot käyttävät tuotteisiinsa vain pitkälle jalostettuja öljyjä niiden hyvän säilyvyyden sekä tuoksuttomuuden ja värittömyyden takia.

Macadamiaöljy on monipuolinen tuote

Macadamiaöljy on luontaisesti lähes hajutonta ja mautonta. Siksi se onkin hyvin monikäyttöistä. Monilla kasviöljyillä on voimakas ominaistuoksu. Voimakas tuoksu ei ole vaarallista mutta siitä on haittaa kosmetiikan valmistuksessa. Macadamiaöljyllä on luontaisesti hyvin kevyt, pähkinäinen tuoksu, joka ei ole lainkaan läpitunkeva.

Macadamiaöljy on väriltään kauniin vaalean keltaista. Tällainen öljy sopii useimpiin kosmetiikan kaavoihin sillä väri ei ole liian dominoiva.  Myös ruuanvalmistuksessa arvostetaan vaaleita öljyjä. macadamiaöljy sopii hyvin esimerkiksi salaatin kastikkeeksi oliiviöljyn tapaan.

Macadamiaöljyn pehmeä voinen aromi tekee siitä hyvin suositun ruuanlaitossa. Voin voi usein mutta ei aina, korvata leivonnassa macadamiaöljyllä.

Macadamiaöljyn savuamispiste on välillä 210-234 astetta. Tämä on varsin korkea lukema kasviöljyistä puhuttaessa. Korkea savuamispiste tarkoittaa sitä, että voit käyttää tätä öljyä myös paistamiseen. Macadamiaöljy sopii mainiosti myös marinadeihin ja friteeraukseen.   

Kosmetiikan öljyjä valitessani kiinnitän aina huomiota öljyn monipuolisuuteen. Kosmetiikkaan tarvitsen vain hyvin pieniä määriä öljyjä. Loput öljystä voin hyödyntää keittiössä edellyttäen, että ne sopivat ruuanvalmistukseen. Oma macadamiaöljyni on hankittu ruokakaupasta, joten se on elintarvikelaatuista.

Macadamiaöljy ihonhoidossa

Macadamiapähkinät sisältävät noin 70% öljyjä. Tämä on selkeästi korkeampi öljypitoisuus kuin useampien muiden pähkinöiden. Juuri korkeasta öljypitoisuudesta johtuen macadamiapähkinöitä alettiin hyödyntää kasviöljyn valmistuksessa. Macadamiaöljyllä on useita hyviä ominaisuuksia, joista on paljon hyötyä ihonhoidossa.

Macadamiaöljy sisältää arvokkaita ja harvinaisia rasvahappoja

Macadamiaöljy sisältää erityistä rasvahappoa, palmitoleiinihappoa, joka on omega-7 rasvahappo. Iho rakastaa palmitoleiinihappoa. Se muistuttaa kemiallisesti hyvin paljon ihmisen omaa sapieenihappoa. Varsinkin ikääntyvä iho tarvitsee palmitoleiinihappoa suojautuakseen ulkoisilta ärsykkeiltä. Palmitoleiinihappo on luontaisesti anti-inflammatorista.  Se rauhoittaa ihoa ja vähentää tulehdusta ja ärsytystä iholla. Vain hyvin harvat öljyt sisältävät tätä harvinaista rasvahappoa.

Ihossa olevat solut nimeltään keratinosyytit tuottavat ihon tarpeisiin keratiinia. Keratiini on ihoa suojaava luonnollinen yhdiste. Se suojaa ihoa paremmin kuin mikään muu aine. Keratiini pystyy suojaamaan ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä kuten taudinaiheuttajat, ympäristön epäpuhtaudet ja UV-säteet. Palmitoleiinihappo yhdessä öljyhapon kanssa auttavat ihoa valmistamaan tätä erityistä lipidiä.

Macadamiaöljy auttaa kuivaa ja halkeilevaa ihoa palauttamaan kimmoisuutensa. Se tasoittaa hienoja juonteita ja auttaa ihoa pitämään kosteutensa.

Macadamiaöljy sisältää lipidiä nimeltä skvaleeni

macadamiaoljy
Photo by Shen Pan on Unsplash

Skvaleeni on lipidi, jota terve iho sisältää merkittäviä määriä. Ihmisen elimistö pystyy itse muodostamaan skvaleenia. Skvaleeni pitää ihomme kosteutettuna ja terveenä. Kuivalla iholla skvaleenia ei muodostu tarpeeksi ja iho alkaa oireilemaan. Siksi kuivalle ja ikääntyneelle iholle suositellaan skvaleenia sisältäviä öljyjä. Aikaisemmin ryppyvoiteita valmistettiin hain maksasta saatavasta skvaleenipitoisesta öljystä. Onneksi meillä on nykyisin muita vaihtoehtoja ja hait saavat uida rauhassa maailman merissä.

Macadamiaöljy korvaa kosmetiikassa täydellisesti hainmaksaöljyn. Se sisältää runsaasti skvaleenia luonnollisessa muodossa. Skvaleeni auttaa ihoa vähentämään oksidatiivista stressiä, suojaamaan ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä ja ehkäisemään ryppyjä. Skvaleeni pitää yllä solukalvojen kuntoa. Riittävästi skvaleenia sisältävä iho on kosteutettu ja terve.

Skvaleenin etuna on myös sen silkkinen ihotuntuma. Skvaleeni tekee rasvaisista öljystä vähemmän rasvaisen tuntuisia. Macadamiaöljy on paksua ja täyteläistä öljyä. Ilman skvaleenia se ei olisi lainkaan niin mukavan tuntuista iholla.

Macadamiaöljy vaikuttaa ihollasi neljällä eri tavalla

1. Macadamiaöljy on erittäin tehokas antioksidantti

Macadamiaöljy sisältää runsaasti antioksidantteja kuten E-vitamiineja (tocotrienol and tocopherol). Myös skvaleeni luokitellaan antioksidantiksi. Antioksidantit taistelevat ihon ennenaikaisia ikääntymisprosesseja vastaan.

Muistathan että antioksidantit ovat öljyjen saippuoitumattomassa osassa. Saippuoimaton osa öljystä poistetaan kokonaan tai osittain jos öljyä käsitellään puristamisen jälkeen tuoksun tai värin poistamiseksi. Jos haluat öljyysi antioksidantteja, hanki mahdollisimman vähän käsitelty öljy.

2. Macadamiaöljy auttaa vähentämään ennenaikaisia ryppyjä

Macadamiaöljyn sisältämä palmitoleiinihappo ja skvaleeni auttavat estämään ennenaikaista ryppyjen muodostumista tehostamalla ihon keratinosyyttien uusiutumista. Macadamiaöljyä suositelleen erityisesti kuivalle ja hilseilevälle iholle. Voit käyttää sitä sekä kasvoille tarkoitetuissa että vartalotuotteissa. Macadamiaöljy on ehdoton vaihtoehto myös kypsän ja ikääntyvän ihon hoitoon. Jos sinulla on rasvoittuva iho, macadamiaöljy on liian tuhti öljy ihollesi.

3. Macadamiaöljy auttaa vähentämään kutinaa ja ihon kuivumista

Macadamiaöljyllä on ominaisuuksia, jotka auttavat pitämään ihon kosteutettuna. Kuiva iho kutisee ja hilseilee helposti. Kuiva iho on menettänyt vastuskykynsä ja on altis ihosairauksille. Siksi ihoa kannattaa hoitaa jo ennalta, ennen kun mitään merkkejä ihottumista, hilseilystä tai muista iho-ongelmista on näkyvissä. Macadamiaöljy on kuivuuteen taipuvaisen ihon pelastus.

4. Macadamiaöljy auttaa korjaamaan arpia

Macadamiaöljy on täyteläinen öljy, joka pitää tehokkaasti huolta ihon kosteustasapainosta. Arpeutunut alue tulee pitää kosteutettuna, jotta arpikudos voisi muodostua mahdollisimman luonnollisesti. Macadamiaöljyn sisältämät rasvahapot (linolihappo, öljyhappo ja palmitoleiinihappo) ovat ihoa ravitsevia rasvahappoja. Macadamiaöljyn sisältämät E-vitamiinit toimivat ihoa rauhoittaen.

Macadamiapähkinät ovat myrkyllisiä koirille

Tutkimusten ja valitettavasti myös kokemusten mukaan macadamiapähkinät ovat myrkyllisiä koirille. Koirille ei pidä käyttää myöskään muita macadamiasta valmistettuja tuotteita kuten öljyjä tai macadamiamaitoa. Jos sinulla on tapana antaa koirallesi herkkupaloja kuten keksejä, tarkista että tuote ei sisällä macadamiaa missään muodossa.

Ei tiedetä tarkkaan, kuinka paljon koirat sietävät macadamiapähkinöitä saamatta myrkytysoireita. Toiset koirat saattavat olla herkempiä kuin toiset. Jopa 2 grammaa macadamiapähkinöitä painokiloa kohden voi herkimmille koirille aiheuttaa myrkytysoireita. Siksi lemmikkiperheissä onkin syytä olla varovainen macadamiatuotteita käyttäessä.

Miten käytän macadamiaöljyä ihonhoidossa

macadamiaoljy
Photo by Tetiana Bykovets on Unsplash

Macadamiaöljy sopii ihonhoitoon sellaisenaan edellyttäen, että iho on hyvin kuiva. Myös ikääntyneelle iholle voi käyttää macadamiaöljyä sellaisenaan. Muista kuitenkin, että ihon on aina oltava hyvin kosteutettu, kun levität sille öljyä. Älä koskaan käytä öljyä iholle, jota ei ole kosteutettu. Ihon tulisi mielellään olla jopa märkä silloin kun levität öljyä. Kokeile levittää öljyä iholle suihkun yhteydessä. Et tarvitse kuin muutaman tipan öljyä kämmenellesi. Se leviää suihkumärälle iholle hyvin helposti ja tasaisesti.

Käytä macadamiaöljyä kosmetiikan valmistuksessa. Jos olet normaali-ihoinen, macadamiaöljyä kannattaa sekoittaa kevyempien öljyjen kanssa. Esimerkiksi viinirypäleensiemenöljy keventää melkoisesti macadamiaöljyä. Macadamiaöljy sopii moniin kosmetiikan tuotteisiin kuten voiteisiin, balmeihin, huulituotteisiin sekä käsi- ja jalkavoiteisiin.

Oletko sinä jo ehtinyt tutustua macadamiaöljyyn?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish