Kuinka torjua hyttysiä luonnollisesti

Monet ovat innostuneet vaeltamaan Suomen kauniissa luonnossa nauttien aurinkoisista kevätpäivistä. Luonnossa onkin todella rentouttavaa liikuskella ihan vain katsellen kaikkea ympärillä olevaa. Metsän ilma on tunnetusti happirikasta. Iho ja keuhkot kiittävät raikkaasta ilmasta. Sitä mukaa kun kevät etenee, kasvaa myös hyttysten määrä. Hyttyset ovat runsaimmillaan kaikkein kauniimpana aikana eli alkukesästä. Hyttysiä voi torjua monella eri tavoin. Miten hyttysiä kannattaa torjua täysin luonnonmukaisesti. Seuraavaksi paljastan sinulle parhaat luonnolliset hyttysten torjuntavinkit.

luonnollinen-hyttyskarkote
Kuva jggrz Pixabaystä

Tavanomaiset hyttyskarkotteet luetaan biosideihin

Kaupalliset hyttyskarkotteet ovat yleensä varsin epäilyttävistä ainesosista koottuja kemikaaleja. Tavanomaiset hyttyskarkoitteet ovat biosidivalmisteita. Biosidit eivät tarkoita mitään yksittäistä kemikaalia. Ne ovat joukko aineita, jotka ovat tarkoitettu ihmisen suojaamiseen haitallisilta eliöiltä. Biosideja valmistetaan moneen hyvinkin erilaiseen tarkoitukseen kuten puunsuojaukseen sekä desinfiointiin.

Biosideja ei voi käyttää ilman lupaa. Euroopan Unioni arvioi kaikki EU:n alueelle hyväksyttävät biosidit. Biosideissa saa käyttää vain hyväksyttyjä tehoaineita. Kaikki uudet tehoaineet tulee hyväksyttää ensin EU tasolla ja sitten vielä TUKES:sa

Suomessa on siis olemassa oma kansallinen järjestelmä biosidien käytölle. Meillä ei välttämättä saa käyttää kaikkia niitä biosideja joita muualla Euroopassa on saatavilla. Tämä on todella hyvä asia. Meillä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa käytössä oleviin kemikaaleihin.

Biosideista voit lukea lisää vaikkapa TUKES:n sivuilta.

Tavanomaisten hyttyskarkotteiden tehoaineet

Biosideista Tavanomaisissa hyttyskarkotteissa on tehoaineina sellaisia kemikaaleja kuin DEET sekä IR3535.

DEET

DEET eli Dietyylitoluamidi on ympäristömyrkky, jota löytyy jo Suomen vesistöistä. DEET päätyy vesistöihin ainakin ihon pinnalta uinnin yhteydessä. DEET on haitallinen myös ihmiselle. Se häiritsee solujen entsyymitoimintaa ja vaikuttaa nisäkkäiden hermoatoon.

DEET on erittäin tehokas hyönteiskarkote. Se tehoaa paitsi hyttysiin myös punkkeihin, paarmoihin ja mäkäriin. DEET vaikuttaa iholla 2-8 tuntia. Sen jälkeen sitä on lisättävä uudelleen. DEET aiheuttaa ärsytystä iholla. Sitä ei saa käyttää alle 3-vuotiaille lapsille.

IR3535

IR3535 eli etyylibutyyliasetyyliaminopropionaatti on uudempi kemikaali hyönteiskarkotteissa. Se tehoaa hyvin sekä hyttysiin että puutiaisiin. IR3535 ei ärsytä ihoa samalla tavoin kuin DEET. Siksi siitä on tullut suositumpi tehoaine hyttyskarkotteissa. Se on väritöntä ja lähes hajutonta öljyä jota voi käyttää myös eläimille.

Ikaridiini

Ikaridiini on pippurista eristetty aine, joka toimii hyönteiskarkotteena. Ikaridiinia on esimerkiksi Autan hyönteiskarkotteissa. Autan tehoaa paitsi hyttysiin myös punkkeihin, paarmoihin ja mäkäräisiin. Ikaridiini ei ärsytä ihoa eikä sillä ole todettu olevan haitallista vaikutusta ympäristöön

Hyttyskarkotteissa on vaikuttavien aineiden lisäksi paljon muitakin aineita. Apuaineet toimivat vaikuttavia aineita laimentavina ja imeytymistä sekä levittymistä parantavina ainesosina. Kaikki hyönteiskarkotteiden ainesosat saattavat aiheuttaa allergioita. Hyönteiskarkotteita on käytettävä riittävän suuria määriä toivotun teon saavuttamiseksi. Siksi allergiat ja herkistymiset hyönteiskarkotteille ovat niin yleisiä.

Hyttysiä voi torjua myös luonnollisesti

hyttyskarkote
Kuva Jana Konrádová Pixabaystä

Luonnolliset hyttysten torjuntakeinot perustuvat tuoksuaineisiin eli eteerisiin öljyihin. Hyttyset karttavat tiettyjä tuoksuja. Tuoksuja on käytetty hyönteisiä torjumaan tuhansia vuosia erinomaisin tuloksin. Valitettavasti luonnollisia tuoksuja ei varsinaisena hyttyskarkotteena saa markkinoida. Ne eivät ole tieteellisesti testattuja tuotteita.

Seuraavat eteeriset öljyt häiritsevät hyttysiä ja suojelevat hyttysenpistoilta.

  • Laventeli (eteerinen öljy)
  • Geranioli eteerinen öljy (pelargonia)
  • Sitruunaeukalyptusöljy (eteerinen öljy)
  • Sitronellaöljy (sitruunaruohosta saatava eteerinen öljy)
  • Neemöljy Neem kasvin (Azadirachta indica) siemenistä puristettu öljy.

Kaikki eteeriset öljyt voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ne eivät sovi raskaana oleville eivätkä alle 3-vuotiaille lapsille. Raskaana olevat naiset ja pienet lapset voivat suojautua hyönteisten pistoilta vaatetuksella sekä välttämällä pahimpia hyttyspaikkoja.

Muista, että eteeriset öljyt siirtyvät elimistöömme ilmassa olevan tuoksun välityksellä. Siksi ei ole suositeltavaa käyttää alle 3-vuotiaille eteerisiä öljyjä edes vaatteisiin suihkutettuna.

Kuura Essentials tuotteet

Kuura Essentials myy ”häiritsevää ininää poistavia” tuotteita. Ne perustuvat täysin luonnollisille tuoksuille kuten eteerisille öljyille. Omat ja lähipiirini kokemukset Kuura Essentialsin tuotteista ovat todella positiiviset. Häiritsevä ininä vaimeni tehokkaasti.

Neemöljy on turvallinen käyttää iholla

Neemöljykin voi aiheuttaa tietysti allergioita. Neemöljyä ei pidä käyttää, jos olet raskaana. Neemöljy on käyttökelpoista myös luonnonmukaisena hyönteiskarkotteena torjumaan ei-toivottuja hyönteisiä kasvimaalla, puutarhassa ja kodeissa. Neemöljy torjuu punkkeja, luteita, hämähäkkejä ja hyttysiä. Neemöljy tehoaa myös moniin sieniin ja bakteereihin.  Neemöljy ei ole haitallista leppäkertuille tai mehiläisille. Siksi se onkin erityisen käyttökelpoinen torjunta-aine kaikkeen mahdolliseen.

Kuinka käytän luonnonmukaisia hyttyskarkotteita?

Mitään eteerisiä öljyjä ei pidä koskaan käyttää suoraan iholla. Siksi sinun kannattaa sekoittaa haluamaasi eteeristä öljyä sopivaan kantoöljyyn. Kantoöljyksi sopii ihan mikä tahansa öljy kuten oliiviöljy, auringonkukkaöljy tai kookosöljy.

Paras kantoöljy hyttyskarkotteelle on moringaöljy josta olenkin jo kertonut aikaisemmin. Moringaöljyn erikoinen ominaisuus on sen kyky sulkea tuoksuja sisäänsä. Moringaöljyyn lisätyt tuoksut pysyvät pitkään iholla. Tämä on todella hyvä asia, sillä luonnolliset eteeriset öljyt haihtuvat todella nopeasti iholta. Siksi sinun pitääkin lisäillä niitä jatkuvasti toivotun vaikutuksen ylläpitämiseksi.

Eteerisiä öljyjä voi myös käyttää diffuuserissa. Näin koko tilaan tulee hyttysiä karkoittava tuoksu.

Neemöljy käy hyttyskarkotteeksi ihan sellaisenaan. Puhdas neemöljy on kuitenkin varsin tujua tavaraa. Itse laimennan senkin jollain tavallisella öljyllä (puolet neemöljyä ja puolet auringonkukkaöljyä). Näin voin levittää neemöljyn tasaisemmin iholle.

Tässä muutama itse käyttämäni hyttysiä karkoittava tuote

Luonnolliset tuoksut ja öljyt ovat lähes yhtä tehokkaita kuin varsinaiset kemialliset hyttyskarkotteet. Luonnolliset hyttyskarkotteet sopivat tilanteisiin, jossa hyttysiä on vähän tai hyvin kohtuullisesti. Sinun pitää myös muistaa lisäillä luonnolista hyttyskarkotetta usein. Eteeriset öljyt eivät säilytä tuoksuaan pitkään.

Sitronellaöljy

Sitronellaöljy on ollut luottotuotteeni jo vuosia. Se on sirtuunaruohon eteerinen öljy. Sitronella tuoksuu ihanalle. Sitä voi sekoittaa mieluiseen kantoöljyyn tai johonkin hydrolaattiin. Esimerkiksi laventelihydrolaatti terästettynä sitronellaöljyllä on todella tehokas hyttyskarkoite.

Neemöljy

Neemöljy on erityisen kestävä hyttyskarkote. Sen haju säilyy iholla pitkään. Se on myös tehokas hyönteiskarkote. Neemöljyn haittana on sen todella vastenmielinen haju. Käytän neemöljyä ainoastaan metsäretkillä. Parhaiten voit hyödyntää neemöljyn hyttyskarkotteena valmistamalla siitä salvaa. Korvaa osa savan öljystä neemöljyllä. Salvan saa helposti kulkemaan mukana.

Neemöljyn hajua ei helposti saa pois iholta ja hiuksista. Siksi kannattaa käsitellä jokin kangaspalanen neemöljyllä ja pitää sitä mukana.

Vaikka en suosittelekaan neemöljyä raskaana oleville voi sitä käyttää lapsille. Alle vuoden ikäisille en kuitenkaan neemöljyäkään laittaisi. Vauvan rattaisiin voi ripustaa neemöljyllä käsitellyn kankaan hyttyskarkottimeksi.

Suojaava vaatetus

Viimeinen ja ehkäpä varmin keino välttyä hyttysenpistoilta on vaatetus. Sopivan tiivis mutta kevyt vaatetus suojaa tehokkaasti ihoa myös auringolta. Metsään marjaretkelle kannattaa hankkia mukaan hyttysiltä ja hirvikärpäsiltä suojaava, verkollinen päähine.

Tässä artikkelissa on todella hyviä vinkkejä punkeilta suojautumiseen vaatteilla.

Käytä punkkialueilla tehokkainta punkkikarkotetta

luonnollinen-hyttyskarkote
Kuva Marc Pascual Pixabaystä

Jos olet menossa saaristoon tai muille punkkialueille veneilemään tai muuten viettämään aikaa, hanki silloin kaupasta tehokas karkote punkkeja vastaan. Suojaava vaatetus on myös erityisen tärkeää punkkien välttämiseksi. Punkkien levittämät taudit ovat todella vaarallisia. Rokote suojaa punkkien levittämältä puutiaisaivokuumeelta mutta ei borrelioosilta. Siksi ei kannata ottaa riskiä ja yrittää selviytyä punkkialueilla vain luonnollisilla hyttyskarkotteilla.

Tiedätkö vielä joitakin muita tehokkaita ja luonnonmukaisia tapoja suojautua hyttysiltä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavaksi

Bellis perennis kosmetiikassa; kaunokainen, kosmetiikan pieni jättiläinen

Lue artikkeli