Vihdoinkin aurinko paistaa; hanki itsellesi luonnollinen UV-suoja

luonnollinen-uv-suoja

Vihdoinkin aurinko paistaa; hanki itsellesi luonnollinen UV-suoja

20.4.2022


Taas paistaa aurinko ja talvi taitaa olla nyt takana. Auringosta pitäisi nauttia mahdollisimman paljon mutta talvenkalpea ihomme ei vielä kestä polttavia säteitä. Miten kannattaisi suojautua liian polttavalta auringonvalolta. Lue ajatuksiani luonnollisesta UV-suojauksesta.

luonnollinen-uv-suoja

Luonnollinen D-vitamiini

Me kaikki tarvitsemme auringonvaloa. Varsinkin talven jälkeen lämmin auringonpaiste on todella odotettu vieras. Auringolta ei tarvitse suojautua lainkaan, jos ei oleskele pitkiä aikoja suorassa auringonpaisteessa. Liiallinen auringolta suojautuminen estää luonnollisen D-vitamiinin muodostumisen kehossamme. Luonnollinen, ihon kautta muodostunut D-vitamiini on eri asia kuin purkista otettu D-vitamiini. Me tarvitsemme talven jälkeen tätä vitamiinia erityisen runsaasti.

Paras tapa sekä suojautua liialliselta auringonvalolta ja hankkia tarvittava luonnollinen D-vitamiini on liikkua ulkona vaihtuvassa varjossa ja välillä suorassakin auringonvalossa. Liikkumalla luonnollisesti iho ei pala niin herkästi.

Suojaa itsesi ja lapset liialliselta auringolta vaatteilla

Jos ihosi on hyvin herkkä auringolle voit suojata itsesi kevyellä mutta peittävällä vaatetuksella. Lapset palavat herkästi auringossa. Heidän ihostaan kannattaa huolehtia sillä palanut iho altistaa aikuisena ihosyöville.

Miten saada lapsille luonnollinen UV-suoja

Lasten leikkipaikka ulkona kannattaa perustaa puiden katveeseen. Jos se ei ole mahdollista niin leikkipaikan voi suojata aurinkovarjolla tai katoksella.

Lasten vaatetus pitäisi olla tarpeeksi suojaavaa. Herkimmin lapset palavat uimarannoilla missä iho altistuu auringolle eniten. UV-suojaava uimapuku sekä aurinkovoide riittävällä suojakertoimella on ainoa tapa välttää lapsen ihon palaminen. Lapset viettävät uimarannalla aikaa suorassa paahteessa todella pitkiä aikoja ihan huomaamattaan uiden ja hiekkalinnoja rakennellen. Aikuisen tehtävä on huolehtia, että he eivät pala auringossa.

Suojaa myös tarvittaessa oma ihosi auringolta vaatteilla ja varjoilla. Kun iho alkaa punertaa se on yleensä jo palanut. Ihon lämpötila kertoo paljon. Tunnustellessasi ihoa sen pitää olla korkeitaan lämmin, ei siis kuuma.

luonnollinen-uv-suoja

Ravinto ja aurinko, sisäistä aurinkorasvaa

Ravinnolla on suuri merkitys ihon auringonsietokykyyn. Monet levittävät iholleen keltaista porkkanaöljyä ajatellen sen suojaavan palamiselta. Porkkana antaakin iholle auringonsietokykyä mutta ainoastaan syötynä. Kasvien fytokemikaalien kuten karotenoidien sekä flavonoidien vaikutusta auringonsietokykyyn on tutkittu jonkin verran. Näissä tutkimuksissa on huomattu, että esimerkiksi ravinnoksi nautitun porkkanan sisältämä karotenoidi sekä flavonoidit muissa kasveissa auttavat ihoa selviytymään paremmin auringonvalossa. Karotenoidit ovat luonnollinen UV-suoja.

Eräs parhaista tavoista parantaa ihon auringonsietoa on käyttää riittävän vahvaa D-vitamiinilisää. Mikä on riittävän vahva D-vitamiinilisä? Sinun kannattaa ensin mittauttaa oma D-vitamiinitasosi ja alkaa sen jälkeen käyttämään, jos tarpeellista, vahvaa D-vitamiinilisää. D-vitamiini kannattaa kuitenkin mittauttaa aika ajoin uudelleen. Sitä ei ole syytä nauttia liikaa.

Amerikassa tutkitaan paljon ravinnon vaikutusta ihmisen terveyteen. Amerikkalaisista tutkimuksista olen lukenut, että sellaiset kasvikset kuin tomaatti ja porkkana auttavat ihoa sietämään paremmin auringonvaloa. Tomaatti sisältää lykopeeni nimistä karotenoidia. Karotenoidit ovat paitsi erittäin hyviä antioksidantteja myös auringon haitallisilta vaikutuksilta suojaavia aineita.

Vanha tuttu porkkana on erittäin hyvä auringonpalvojalle niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Porkkanan karotenoidit voivat helposti värjätä ihon kellertäväksi varsinkin, jos juo paljon porkkanamehua. Tämä ei ole vaarallista.

C-vitamiini toimii ihoa suojaavana tekijänä auringon haitallisia vaikutuksia vastaan. C-vitamiinin vaikutusta iholla on tutkittu sekä sisäisesti ravinnon mukana nautittuna että ulkoisesti iholle levitettynä.

Totuus kasviöljyjen UV-suojasta

Vaikka ravinto on erittäin hyvä lisä taistelussa auringon haitallisia vaikutuksia vastaan, ei pidä kuitenkaan unohtaa tarvittaessa käyttää riittävää, UV-testattua aurinkosuojaa. Tutkimuksissa on nimittäin havaittu että ravinnosta saatu aurinkosuoja ei ole mitenkään riittävä vaikka käyttäisi runsaastikin tomaatteja, porkkanaa tai D- ja C-vitamiinia.

Kasviöljyjen sisältämien flavonoidien UV-suojasta on olemassa hyvin paljon artikkeleita. Monissa sivustoissa kasviöljyille on määritelty jopa suojakertoimet. Suojakertoimia ei kuitenkaan voi myöntää millekään öljylle. UV-suojakerroin myönnetään vain sellaisille tuotteille, jotka ovat testattu asianmukaisilla testeillä UV-säteiltä suojaaviksi. Yksikään luonnonöljy ei ole läpikäynyt virallista UV-testausta. Niitä ei siis voi pitää auringonsuojatuotteina.

Kookosöljystä puhutaan usein luonnollisena aurinkorasvana. Ne puheet kannattaa unohtaa. Kookos ei estä mitenkään auringon UV-säteitä vaikuttamasta ihoon. Kookos on sen sijaan erittäin hyvä auringonoton jälkeen rauhoittamaan ihoa. Kookos on viilentävä öljy jolla on antiseptisia ominaisuuksia.

Fotosynteettiset pigmentit, mitä kummajaisia ne oikein ovat?

luonnollinen-uv-suoja

Kasviöljyistä on iloa auringonpalvojille sillä ne auttavat ihoa ruskettumaan kauniisti. Kasvien sisältämät pigmentit kuten klorofylli eli lehtivihreä sekä karoteeni auttavat kasvia yhteyttämään. Yhteyttäminen on kasvin tapa hankkia energiaa auringonvalosta. Kaikissa kasveissa on monen värisiä pigmenttejä. Lehtivihreä eli klorofylli on niistä tavanomaisin. Porkkanan oranssi väripigmentti sekä tomaatin punainen väripigmentti ovat nimeltään karotenoideja. Ne eivät pysty yksin välittämään aurinkoenergiaa kasville. Porkkanan ja tomaatin väripigmentit, karotenoidit toimivat klorofyllin apuna auringonsäteiden kaappaamisessa. Porkkanaöljyn karotenoidit toimivat ihollasi ihan samalla tavalla; kaappaavat auringon ruskettavia säteitä ihollesi.

Porkkanaöljy ja porkkanansiemenöljy ja mitä eroa niillä on?

Porkkanaöljy ja porkkanansiemenöljy ovat kaksi aivan erilaista öljyä, jotka ovat tapana sekoittaa melkein aina. UV-suojaavista öljyistä puhuttaessa nostetaan esiin usein porkkanaöljy. Porkkanaöljy on meille näistä se tutuin.

Mitä on porkkanaöljy?

Haluaisin ensin tarkentaa mitä on porkkanaöljy. Se on mitä tahansa kantoöljyä (esim. auringonkukka, oliiviöljy, rypsiöljy tms.), johon on uutettu kuivattua porkkanaa. Porkkanaöljy on väriltään oranssia johtuen porkkanan karotenoideista, jotka ovat rasvaliukoisia. Porkkanaöljyä voi tehdä aivan helposti itsekin vaikkapa tällä ohjeella.  Porkkanaöljyn ei siis ole edes väitetty ehkäisevän UV-säteitä. Se sekoitetaan aivan liian usein porkkanansiemenöljyn, jolla tällainen väittämä on olemassa. Kirkkaan oranssin väristä porkkanaöljyä voi käyttää mainiosti aurinkovoiteissa, sillä se antaa iholle kauniin rusketuksen. Tuunaa siis oma aurinkovoiteesi oranssilla porkkanaöljyllä vaikkapa tällä ohjeella. Jos olet aikeissa hankkia porkkanaöljysi kaupasta, tarkista ensin mihin öljyyn porkkanat ovat uutettu. Oliiviöljy ei ole suinkaan se paras öljy tässä tapauksessa.

Mitä on porkkanansiemeöljy?

Porkkanansiemenöljy on porkkanan pienistä siemenistä puristettu erittäin hintava ja harvinainen öljy. Porkkanansiemenöljy on väriltään kauniin vihreää johtuen sen runsaista flavonoideista. Nimenomaan porkkanansiemenöljyn UV-kertoimeksi väitetään jopa SPF 40. Tämä UV-kerroin ei tietysti pidä paikkaansa. Flavonoideilla on kuitenkin heikko auringonvaloa ehkäisevä vaikutus mutta se ei mitenkään riitä suojaamaan palamiselta. Älä siis koskaan käytä porkkanansiemenöljyä aurinkosuojana. Se ei estä palamiselta. Porkkanansiemenöljyä voit silti käyttää ehkäisemään ikääntymisen merkkejä. Se on siihen aivan huippu öljy.

Fysiologiset aurinkosuojat

Fysiologiset aurinkosuojat tarkoittavat lähinnä mineraaleja kuten sinkkiä ja titaanidioksidia. Luonnonkosmetiikassa saa käyttää kumpaakin mineraalia mutta ei kuitenkaan nanokokoisena. Nanokokoiset mineraalit pystyvät kulkeutumaan ihon läpi ja voivat päätyä ties, minne elimistössä. Asiasta ei ole varmaa tieteellistä näyttöä mutta miksi käyttää niitä, kun on muitakin vaihtoehtoja. Nanokokoista sinkkiä ja titaanidioksidia käytetään joissakin ei-luonnonkosmetiikkalaatuisissa aurinkotuotteissa. Auringon UV-säteitä on hyvin vaikea suodattaa tehokkaasti. Lisäksi aurinkotuotteilta vaaditaan yhä enemmin tehoa ja käyttömukavuutta sekä kestävyyttä. Siksi nanokokoiset partikkelit ovat astuneet mukaan kuvaan. Niitä siis kannattaa varoa ja käyttää vain luonnonkosmetiikkalaatuisia aurinkosuojia, joita on runsaasti tarjolla.

Mineraalit ovat maailman vanhin UV-suoja

Kaikki mineraalit estävät auringon UV-säteitä. Ne ovat todellakin maailman vanhin luonnollinen UV-suoja. Ammoisina aikoina ihminen peitti itsensä mutaan, tomuun ja saveen välttyäkseen polttavalta auringolta. Ne muodostavat mekaanisen suojan iholle. Voit kokeilla ihollasi vaikkapa hellävaraista kaoliinisavea. Kotikosmetiikassa käytetään paljon magnesiumkarbonaattijauhetta sekä mica-jauheita, jotka ovat luonnollisia auringonsuojia.

Thanakajauhe on Burman naisten suosikki

Aasiassa vierailleet ovat ehkä törmänneet vanhaan burmalaiseen innovaatioon, Thanakajauheeseen. Thanakajauhetta uskallan mainostaa siksi että burmalaiset naiset ovat käyttäneet sitä aurinkosuojana satoja vuosia. Thanakajauhe on hyvin luonnollinen UV-suoja kuten mineraalit. Burmalaiset ovat tykästyneet thanakajauheeseen niin että eivät halua käyttää moderneja aurinkosuojia vaikka rahaa niiden ostamiseen löytyisikin. Burmalainen kauneusihanne palvoo vaaleaa, kuulasta ihoa. Sellainen heillä monella onkin koska thanakajauhe suojaa heitä auringolta. Meidän vaalea suomalainen ihomme ei todellakaan ole vertailukelpoinen burmalaiseen ihoon. Siksi suosittelen thanakajauhettakin vain varauksella. Thanakajauhetta valmistetaan erään sitruspuun puuaineksesta jauhamalla. Se on väriltään kauniin keltaista. Jauhe sekoitetaan veden kanssa ja sivellään iholle.

Olen itse käyttänyt useasti thanakajauhetta tuomaan lisää aurinkosuojaa helposti palaville ihoalueille. Thanakaa on vain aika vaikea saada Suomesta. Toivottavasti joku alkaisi toimittaa sitä vaikkapa luontaistuotekauppoihin myyntiin.

Kuten kaikki kasviöljyt, mineraalit eikä myöskään thanakajauhe ole virallinen, testattu UV-suoja. Itse käytän mineraaleja päivittäin suojaamaan ihoa sekä ilmansaasteilta että satunnaiselta liialliselta auringonvalolta. Rantalomalle en lähtisi mineraaleihin luottaen. Ne sopivat kuitenkin antamaan lisäsuojaa virallisesti testatun UV-suojan ohella.

Voiko aurinkosuojan valmistaa itse?

luonnollinen-uv-suoja

No, voi ja ei voi. Aurinkosuojan voi valmistaa esimerkiksi käyttäen sinkkioksidia voiteessa. Varsinainen aurinkosuoja se ei kuitenkaan ole. Aurinkosuojan valmistus ei nimittäin ole helppoa. Se on erittäin haastavaa jopa mammuttifirmoille. He käyttävät miljoonia kehittääkseen toimivan ja luotettavan aurinkosuojan siinä kuitenkaan aina onnistumatta niin hyvin. On todella naivia kuvitella, että me kotona pystyisimme siihen.

Luonnollinen UV-suoja on helppo valmistaa mutta tehokasta siitä ei saa. Voit helposti löytää kotitekoisten aurinkotuotteiden reseptejä, joissa on käytetty sinkkiä. Sinkki ei kuitenkaan levity kovinkaan tasaisesti iholle eikä siksi anna suojaa. Sinkki on mineraali eikä liukene voiteeseen. Voiteen teho ei välttämättä edes riipu sinkin tai muun mineraalin määrästä tai laadusta. Kotikonstein et saa mitenkään sinkkiä levittymään tasaisesti voiteeseen.

UV-suojan on läpäistävä tarkat ja luotettavat testit ennen, kun tuote saa SPF ( sun protect factor)kertoimen. Jos tuotteessa ei ole SPF kerrointa sitä ei voi pitää luotettavana aurinkotuotteena.

Voit kuitenkin valmistaa sinkkivoiteita. Niistä ei ole mitään haittaa iholle. Ne voivat jopa suojata ihoasi hieman auringolta mutta älä koskaan luota niihin. Hanki aina luotettava testattu luonnonkosmetiikkalaatuinen aurinkotuote. Greendeal on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa myyvä nettikauppa. Heidän valikoimissaan on hyvin turvallisia ja testattuja luonnonkosmetiikkalaatuisia aurinkotuotteita.

Auringonpalvojalle vinkkejä

  • Kun levität keltaista porkkanaöljyä iholle houkuttelet ruskettavia auringonsäteitä puoleesi. Näin saat kauniin rusketuksen. Porkkanan beetakaroteeni toimii aurinkoa keräävänä pigmenttinä iholla. Puhdas Plus Porkkanaöljy on kotimainen laadukas tuote. Myös tomaatissa on karoteenia nimeltä lykopeeni. Voi olla, että tomaatin punainen väri toimii samalla tavoin. En ole vielä kuullut, että tomaatin lykopeenia voisi käyttää ruskettumisessa hyväksi. Tulevana kesänä aion kuitenkin kokeilla tomaattiöljyä iholla.
  • Liiku samalla kun olet auringossa. Rusketus on silloin tasaisempaa etkä pala niin herkästi.
  • Jo paljon vettä ja huolehdi suolatasapainosta varsinkin, jos on kovin helteinen sää. Kuiva iho kärähtää nopeammin kuin kostea.
  • Pidä pieniä taukoja auringonoton lomassa ja anna ihon viiletä kunnolla.

Aurinkoisia kesäpäiviä kaikille!

Mikä on sinun luonnollinen UV-suoja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish