Kuinka käytät eteerisiä öljyjä kotikosmetiikassa

eteerinen oljy

Kuinka käytät eteerisiä öljyjä kotikosmetiikassa

23.1.2019


Kaikki rakastavat eteerisiä öljyjä. Niiden suosion huippua ei ole näköpiirissä. Eteerisille öljyille kehitetään koko ajan yhä uusia käyttötarkoituksia.

Koska eteeriset öljyt ovat niin suosittuja halusin kirjoittaa niistä oman postauksen. Tämän postauksen ei ole tarkoituskaan olla tyhjentävä ja kaikenkattava selvitys. Kerron eteeristen öljyjen käytöstä yleensä sekä oman näkemykseni eteeristen öljyjen käyttöön.

Eteeriset öljyt valmistetaan yleensä höyrytislaamalla

Sana eteerinen tarkoittaa haihtuvaa. Varsinaisia öljyä tuote ei sisällä lainkaan, vaikka nimessä niin sanotaankin. Eteeriset öljyt ovat kasvien hajuaineita. Ne saadaan kasvista yleensä höyrytislaamalla tai puristamalla. Eteerisiä öljyjä ei voi valmistaa kotona, ellei hallitse höyrytislaamista. Aito eteerinen öljy tarkoittaa sitä, että tuote on puristettu tai höyrytislattu yhdestä kasvista eikä siihen ole sekoitettu muita eteerisiä öljyjä. Eteeristen öljyjen valmistuksessa saadaan sivutuotteena hydrolaatteja eli kasvivesiä eli kukkaisvesiä. Kukkaisvedet ovat kasvien nesteiden vesiliukoinen osa ja eteeriset öljyt taas rasvaliukoinen osa.

Mitä eteeriset öljyt sisältävät

Siihen on erittäin vaikea vastata tyhjentävästi. Yhdessä eteerisessä öljyssä on kymmeniä, ellei satoja erilaisia tuoksuvia kasviyhdisteitä. Muutamia yleisimpiä ja käytetympiä ja halutumpia tässä:

 • Linalool (esiintyy ruusupuussa, ruusuissa ja monessa muussa kasvissa)
 • Limonene (esimerkiksi sitruksissa esiintyvä yhdiste, hyvin yleinen monissa kasveissa)
 • Citronellol
 • Menthol (esiintyy mintuissa)
 • a-pinene (havupuissa esiintyvä yhdiste)
 • D-kamferi
 • Eucalyptoli (esimerkiksi eukalyptuksessa esiintyvä yhdiste)
 • Safroli

Eteeristen öljyjen sisältämien aineiden koostumus ja niiden suhde riippuu myös monesta asiasta. Jokaisella kasvilla on tietysti omat lajille tyypilliset tuoksuvat yhdisteensä. Lisäksi yhdisteisiin vaikuttaa kasvin kasvuolosuhteet, lajike sekä eteerisen öljyn valmistusprosessi.

Eteeristen öljyjen vaarat

Eteeriset öljyt ovat erittäin vahvoja tiivisteitä, joita pitää käyttää hyvin harkiten. Seuraava teksti saattaa kuulostaa hätävarjelun liioittelulta. Olen kuitenkin huomannut, että eteerisiä öljyjä käytetään usein varomattomasti. Silloin niistä on paljon enemmin haittaa kuin hyötyä.

Suojaa aivosi liian voimakkailta tuoksuilta

Eteerinen öljy pystyy läpäisemään ihmisen ihon ja kulkeutumaan kaikkialle elimistöön, myös aivoihin. Aivoihin eteerinen öljy pääsee nenän kautta. Nenässä olevien hajureseptorisolujen kautta on eteerisillä öljyillä suora yhteys aivoihin. Veriaivoeste estää veressä olevien kemikaalien pääsyn aivoihin.  Veriaivoesteen tarkoitus on suojella herkkää aivokudosta myrkyllisiltä aineilta. Verisuonia pitkin vain harva aine pääsee aivoihin asti.

Haihtuvien, eteeristen öljyjen ei tarvitse käyttää verisuonistoa päästäkseen aivoihin. Eteerinen öljy vain leijailee nenään ja menee hajureseptorisolujen kautta hermosyitä pitkin aivokuoreen ja sieltä koko keskushermostoon. Tämä on ainoa kanava ihmiselimistössä, jossa ei ole veriaivoestettä. Tässä piilee eteeristen öljyjen suurin vaara.

Edellä mainittu ongelma ei koske ainoastaan eteerisiä öljyjä vaan aivan kaikkia ilmassa leijailevia tuoksuvia yhdisteitä. Aivot kestävät tuoksuvia yhdisteitä tietyn määrän. Tuoksuissa on kuitenkin eroja. Tuoreet ruusut tuoksuvat ihanalle kuten ruusun eteerinen öljykin. Tuoreessa ruusussa on tuoksu vain niin paljon miedompana, että se ei mitenkään voi vahingoittaa aivoja.

Eteeriset öljyt ovat liuottimia

Eteeriset öljyt kohtelevat aivoja kuten tärpätti tai maali. Liuottimet ovat aivoille erittäin myrkyllisiä jatkuvasti käytettyinä. Eteeriset öljyt tuoksuvat hurmaavilta mutta ne ovat yhtä vaarallisia kuin kaikki pahamaineiset liuottimet. Monet henkilöt, jotka ovat tekemisissä päivittäin eteeristen öljyjen kanssa saavat ennen pitkään oireita liiasta liuotehöyrystä. Maksa alkaa oireilla, esiintyy jatkuvaa päänsärkyä, huonovointisuutta ja oksentelua. Eteeriset öljyt vahingoittavat maksaa alkoholin lailla. Tällaisia jatkuvasti eteeristen öljyjen huuruissa työskenteleviä henkilöitä ovat esimerkiksi aromaterapeutit. Vuosien altistumisen seurauksena monella aromaterapeutilla on edessä alan vaihto.

Eteeriset öljyt ovat helposti syttyviä

Eteeristen öljyjen tulenarkuus pitää muistaa käyttökohdetta valitessa. Tuoksulampuissa öljyn syttyminen on mahdollista, jos haihdutettava liuos on liian vahvaa ja liekit pääsevät roihahtamaan korkealle. Kotona harvoin tulee mitään muuta tilannetta, jossa eteerinen öljy syttyisi palamaan.

Ovatko eteeriset öljyt turvallisia lapsille

Harkitse tarkoin käytätkö lainkaan eteerisiä öljyjä lasten tuotteissa. Jos käytät, laita tuotteeseen vain 1-3 tippaa eteeristä öljyä. Alle 3-vuotiaille en käyttäisi lainkaan eteerisiä öljyjä sillä heidän maksansa ei ole vielä kehittynyt käsittelemään myrkkyjä. Olen kuullut, että aivan vastasyntyneillekin käytetään eteerisiä öljyjä. Se voi olla lapselle todella vahingollista.

Eteeristen öljyjen haitalliset aineet

Monet eteeriset öljyt sisältävät myös ainesosia, jotka ovat hyvinkin myrkyllisiä. Nyt en tarkoita eteeristen öljyjen sisältämiä liuotteita vaan myrkyllisiä ainesosia. Jotta eteerinen öljy voisi tappaa ihmisen tai eläimen täytyy sitä kuitenkin nauttia todella hyvin suuria määriä. Tappavista määristä puhutaan silloin kun eteeristä öljyä on nautittu 5g/painokilo.

On olemassa eteerisiä öljyjä, joita käytetään myös elintarvikkeiden makuaineina. Tällaiset eteeriset öljyt eivät ole myrkyllisiä. Nämä ovat ns. luontaisenkaltaisia aromiaineita. Aromiaineina käytettäviä eteerisiä öljyjä on olemassa noin 100 erilaista.

Kissat ja koirat ovat sen sijaan hyvinkin herkkiä eteerisille öljyille. Eläinten hajuaisti on hyvin herkkä. Eläinten keho ei pysty käsittelemään hyvin voimakkaita tuoksuja. Puhutaan että jokin vaikkapa laventelin eteerinen öljy olisi huono kissalle mutta ruusu taas sopisi. Näin ei kuitenkaan ole. Ruusun ja laventeli eteerisissä öljyissä on aivan samoja ainesosia mutta eri mittasuhteissa. Myös teepuuöljy on eläimille hyvin ongelmallinen ja aiheuttaa lemmikille tilan, joka muistuttaa ihmisen rapulaa.

Odottavat äidit eivät kestä samalla tavalla eteerisiä öljyjä kuin me muut. Koko keho on raskauden aikana kovalla rasituksella eikä maksa ja munuaiset jaksa käsitellä yhtään enempää toksiineja. Raskausaikana kannattaa välttää voimakkaasti hajustettuja tuotteita muutenkin.

Vanhukset eivät kestä eteerisiä öljyjä samalla tavalla kuin nuoremmat. Yli 65 vuotiaiden ei tulisi käyttää lainkaan eteerisiä öljyjä. Vanhetessa maksa ja munuaiset eivät toimi enää yhtä tehokkaasti. Sama ongelma on myös henkilöillä, joilla on ongelmia maksan ja munuaisten kanssa. Heille eteeriset öljyt eivät sovi.

Epileptikot ja muut neurologisia sairauksia sairastavat voivat saada vakaviakin reaktioita eteerisistä öljyistä.

Sitrusöljyt herkistävät ihon valolle. Niitä ei pitäisi käyttää päiväksi iholle jätettäviin tuotteisiin.

Teepuuöljyä sekä laventeliöljyä on tutkittu hormonaalisten häiriöiden aiheuttajina. Ne vaikuttavat etenkin estrogeenin sekä testosteronin tuotantoon. Tutkimustulokset ovat kiistanalaisia.

Eteeriset öljyt ja allergia

Eteerisille öljyille on hyvin moni allerginen. Kaksi eniten allergiaa aiheuttavaa yhdistettä eteerisissä öljyissä ovat linalooli ja limoneeni. Nämä kaksi yhdistettä ovat hyvin yleisiä kaikissa eteerisissä öljyissä. Ei siis auta, vaikka vaihtaisit toiseen eteeriseen öljyyn. Limoneeni ja linalooli ovat hyvin suosittuja myös esimerkiksi pesu- ja puhdistusaineissa. Niitä valmistetaan yleensä aina kemiallisesti. Vain ekosertifioiduissa tuotteissa on oltava aitoa kasvista peräisin olevaa linaloolia ja limoneenia. Kemiallisesti valmistetut hajusteet ovat vielä erittäin paljon allergisoivempia sillä ne ovat puhdasta linaloolia ja limoneenia. Allergiavaaran takia nämä kaksi tuoksuyhdistettä tulee aina mainita kaikissa INCI-listoissa, vaikka niitä olisi äärimmäisen vähän tuotteessa.

Miten valita turvallisia eteerisiä öljyjä

Koska eteerinen öljy on tiiviste, tiivistyy siihen myös kaikki kasviin joutuneet torjunta-aineet. Torjunta-aineita saattaa olla huonolaatuisissa eteerisissä öljyissä hyvin runsaasti. Torjunta-ainejäämät ovat myös yksi suuri syy eteeristen öljyjen aiheuttamille allergioille. Eteerisen öljyn tuottajan tulisi aina mittauttaa torjunta-ainejäämät lopputuotteesta oli tuote sitten luomu tai tavallinen. Vain näin asiakas voi olla varma tuotteen turvallisuudesta.

Miten käytän eteerisiä öljyjä

Käyttökohteita eteerisille öljyille on kotikosmetiikassa hyvin paljon. Jos vain noudattaa kohtuutta eteeristen öljyjen käytössä voi niitä lisäillä haluamiinsa tuotteisiin tai käyttää kylvyissä.

Laimenna aina eteeriset öljyt. Älä koskaan käytä mitään eteeristä öljyä suoraan iholle. Hyviä laimennukseen ovat erilaiset perusöljyt kuten auringonkukkaöljy tai jokin muu neutraali öljy. Voit laimentaa eteerisiä öljyjä myös glyseroliin tai alkoholiin. Vedellä eteerisiä öljyjä ei kannata laimentaa sillä en eivät liukene veteen.

Kun käytät eteerisiä öljyjä kotikosmetiikan valmistuksessa, lisää eteeriset öljyt vasta aivan viimeiseksi jäähtyneeseen tuotteeseen. Eteeriset öljyt eivät kestä lainkaan kuumaa. Annostele eteeristä öljyä ensin vähän ja lisää vasta tarvittaessa.

Jokainen eteerinen öljy on ainutlaatuinen

Kaikilla eteerisillä öljyillä on omat vaikuttavat aineensa. Monia eteerisiä öljyjä käytetään ulkoisesti parantammaan pieniä vaivoja kuten tulehtuneita finnejä tai syyliä. Rosmariinin eteerisellä öljyllä voi tuunata kosteusvoiteen, joka häivyttää miliumeja iholta. Jokaisesta eteerisestä öljystä voisi kirjoittaa oman postauksen. En lähde tässä edes pintapuolisesti avaamaan niiden kaikkien vaikutuksia.

Näin teet omia tyylikkäitä tuoksuyhdistelmiä

Voit valita eteeriset öljyt omien mieltymysten mukaisesti. Pidä kuitenkin mielessä, että tuoksu saattaa muuttua, kun lisäät sitä valmiiseen tuotteeseen. Parhaita tuloksia olen saanut yhdistelemällä sitruksia, kukkaistuoksuja sekä havupuuntuoksuja. Aidot luomulaatuiset eteeriset öljyt ovat hyvin kalliita.

Jos haluat hankkia itsellesi kohtuuhinnalla valikoiman eteerisiä öljyjä, joihin et kyllästy, niin hanki kaksi yrtti- tai kukkaistuoksua, kaksi sitrustuoksua ja kaksi havupuuntuoksua.

Tee tuoksuista mieleisiäsi kombinaatioita. Näin saat vaihtelua etkä joudu hankkimaan valtavaa valikoimaa kalliita eteerisiä öljyjä. Voit täydentää valikoimaa pikkuhiljaa mielituoksuillasi.

Eteerisiä öljyjä ei kulu kovinkaan paljon, jos käytät niitä säästeliäästi. Eteeriset öljyt eivät myöskään pilaannu ellet jätä pullon korkkia auki tai säilytä niitä liian lämpimässä. Säilytä eteeriset öljyt huoneen lämmössä valolta suojassa ja kaapin ylähyllyllä lapsien ulottumattomissa. Voit käyttää hankkimiasi eteerisiä öljyjä vuosia.

Tee omia tuoksuvia tuotteita eteerisistä öljyistä

 • Päivävoiteet voit hajustaa mieleiseksesi eteerisillä öljyillä. Käytä 1-10 tippaa / 60ml valmista voidetta
 • Kasvovedet; käytä 1-10 tippaa / 200ml tuotetta
 • Jalkavoiteet; käytä minttua tai piparminttua. Myös teepuuöljy on hyvä. 1-10 tippaa / 60 ml valmista voidetta
 • Hajuvedet; sekoita eteerisiä öljyjä neutraaliin perusöljyyn kuten auringonkukkaöljyyn. 2rkl perusöljyä ja 20 tippaa eteerisiä öljyjä.
 • Kylpyöljy aikuiselle, 16-65 vuotiaalle; käytä 5-10 tippaa ammeelliseen vettä. Sekoita eteerinen öljy 2 ruokalusikalliseen neutraalia perusöljyä kuten auringonkukkaöljyä.

Eteerisitä öljyistä riittää kerrottavaa moneen postaukseen. Ne ovat hyvin mielenkiintoisia mutta myös vaativia kosmetiikan raaka-aineita. Eteeristen öljyjen onnistunut käyttö vaatii paljon tietämystä. Niiden saloihin perehdytään vielä jatkossa tarkemmin.

Pidätkö sinä eteerisiä öljyjä turvallisina vai haluatko mieluummin hajustamattomia tuotteita?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish