Kotitekoinen porkkanaöljy on helppo valmistaa

porkkanaoljy

Kotitekoinen porkkanaöljy on helppo valmistaa

18.3.2020


Porkkanaöljy on hyvin suosittu tuote kosmetiikassa. Sitä saa valmiina useiltakin eri valmistajilta. Vaikka porkkanat ovat parhaimmillaan syksyllä, porkkanaöljy sopii hyvin piristämään kevättalven ihoa. Porkkanaöljy on tuote, joka kannattaa valmistaa kotona, jos vain on aikaa. Monikäyttöisenä tuotteena voit hyödyntää kotitekoista porkkanaöljyä monella tavalla.

porkkanaoljyn-valmistus
Uutos porkkanasta ja auringonkukkaöljystä tekeytymässä

Valitse porkkanaöljyysi sopiva kantoöljy

Kaupasta saatavissa porkkanaöljyissä on usein monia eri ainesosia. Niiden öljyt ovat sekoitettu monesta eri ihonhoitoon soveltuvasta öljystä. Nyt pääset itse valitsemaan porkkanaöljyysi parhaat mahdolliset öljyt.

Itse käytän useimmin auringonkukkaöljyä porkkanaöljyn uuttamiseen. Muita sopivia öljyjä voisivat olla

 • Riisinleseöljy
 • Soijaöljy
 • Safloriöljy
 • Avokadoöljy

Maserointiin eli öljyuutokseen ei koskaan kannata valita kalliita erikoisöljyjä. Vaalea, kevyt öljy on paras maserointiöljy. Valitse aina luomuöljy, joka on kylmäpuristusmenetelmällä valmistettu. Jos sinun pitää valita joko luomu tai kylmäpuristettu öljy, valitse mieluiten kylmäpuristettu. Kylmäpuristetussa öljyssä on runsaasti E-vitamiinia jäljellä. E-vitamiini on tehokas antioksidantti, joka myös vaikuttaa lopputuotteen säilyvyyteen. Jos et löydä kylmäpuristettua öljyä, tarvitset E-vitamiinia valmiin öljyuutoksen säilyvyyden parantamiseksi.

Erikoisöljyillä saat öljyuutokseen lisää hoitavia ainesosia

Voit käyttää porkkanaöljyyn hoitavia, antioksidanttipitoisia erikoisöljyjä. Erikoisöljyjä ei tarvitse lisätä koko öljymäärään. Voit tehdä halutessasi useita pieniä eriä porkkanaöljyä käyttäen vaihtelevasti erikoisöljyjä. Itse suosin hyvin yksinkertaisia tuotteita, joissa on korkeintaan kaksi eri öljyä.  Halutessasi voit kuitenkin sekoittaa vaikkapa 4-5 eri öljystä itsellesi sopivan tuotteen.

Erikoisöljyt ovat usein hintavia. Siksi niitä kannattaa käyttää vain harkiten. Alla olen luetellut muutamia erityisen hyviä erikoisöljyjä.

 • Ruusunmarjansiemenöljy
 • Porkkanansiemenöljy
 • Jojobaöljy
 • Arganöljy

Porkkana on porkkanaöljyn tärkein ainesosa

Porkkanaöljyyn ei kelpaa mikä tahansa porkkana. Itse käytän luomulaatuista kuivattua porkkanaa. Kuivattu porkkana on huomattavasti helpompi käsitellä öljyuutoksissa kuin tuore porkkana.

Jos teet öljyuutoksen tuoreesta porkkanasta, siihen jää runsaasti vettä. Vesi ei ole hyvä asia öljyuutoksissa. Sinun pitää ehdottomasti saada vesi pois öljystä, ettei öljy pilaannu. Veden poisto öljystä vie aikaa useita päiviä ja on työlästä. Siksi suosittelenkin käyttämään tähän tuotteeseen vain kuivattua porkkanaa.

Olen kuivattanut omaan porkkanaöljyyn käyttämäni porkkanat itse. Kuivattua porkkanaa on aika vaikea löytää varsinkaan kevättalvella. Porkkana on helppo kuivata.

 • Raasta kaksi porkkanaa (ei tarvitse kuoria) ja ripottele raaste tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle
 • Säädä uuni 100 asteeseen
 • Työnnä porkkanapelti uuniin ja jätä luukku hieman raolleen
 • Anna porkkanaraasteen olla uunissa, kunnes se on kuivaa (noin 2-3 tuntia)
 • Kuivumista helpottaa, jos kääntelet raastetta välillä
 • Jos omistat kasvikuivurin voit käyttää sitä myös porkkanan kuivatukseen.

Kuivaa porkkanaraastetta voi käyttää sellaisenaan maserointiin. Tämä raaste ei ole rutikuivaa. Jatka raasteen kuivattamista uunissa muutamia tunteja ja edelleen pöydällä/hyllylä/kaapin päällä suojassa valolta jopa viikon verran. Jos käytät rutikuivaa raastetta saat kirkkaamman öljyn.

Porkkanaöljyn valmistus

kotitekoinen-porkkanaoljy
Valmis porkkanaöljy

Nyt kun sinulla on valittu valmiiksi sopiva öljy sekä kuivaa porkkanaraastetta, voit aloittaa öljyuutoksen valmistuksen

 • Kaada kuivattu porkkanaraaste teräskulhoon
 • Lisää 3 desiä haluamaasi öljyä ( esim. auringonkukkaöljy)
 • Nosta kulho vesihauteeseen kattilan päälle.
 • Kulhon pohja ei saa osua veteen.
 • Kuumenna vesihaude niin että se porisee ja höyryää mutta ei vielä kiehu
 • Anna porkkana-öljyseoksen olla vesihauteessa 1 ½ tuntia välillä sekoitellen
 • Nosta porkkana-öljyseos pois vesihauteesta ja anna jäähtyä hetken
 • Suodata öljyseos harsokankaan läpi.

Jos käytit rutikuivaa porkkanaa sinulla on valmiina öljyuutos , jota voit käyttää halutessasi sellaisenaan ihonhoitoon.

Jos käytit pikakuivattua porkkanaa, anna porkkanaöljyn kirkastua jääkaapissa 4 päivää. Kaada kirkas porkkanöljy puhtaaseen lasipulloon ja heitä pohjalla oleva sakka pois.

Jos haluat tuunata porkkanaöljyn mieleiseksesi, voit lisätä siihen muita ainesosia.

Hoitava, kosteuttava porkkanaseerumi

 • 60 ml porkkanaöljyä
 • 20 ml valitsemiasi erikoisöljyjä kuten ruusunsiemenöljyä
 • 5-10 ml glyserolia tuomaan kosteutta (valinnainen)
 • 2-5 tippaa eteerisiä öljyjä tuomaan tuoksua (valinnainen)
 • 10 E-vitamiinitippaa jos käyttämäsi öljy ei ollut kylmäpuristettua

Tee näin:

Nämä ainesosat voit lisätä porkkanaöljyyn ilman että sinun pitäisi käyttää säilöntäainetta tai emulgaattoria. Säilyvyyden parantamiseksi sinun pitää kuitenkin kuumentaa koko seos (ei eteerisiä öljyjä eikä E-vitamiinia) 30 minuuttia 80 asteessa. Näin varmistat tuotteen säilyvyyden.

Pullota valmis tuote heti kuumana puhtaisiin, steriloituihin pulloihin ja sulje korkilla. Merkkaa pulloon ainesosat (INCI) sekä valmistuspäivä ja viimeinen käyttöpäivä.

Voit laskea porkkanaöljyn viimeisen käyttöpäivän katsomalla käyttämiesi öljyjen viimeiset käyttöpäivät. Vähennä 2 kuukautta sen käyttämäsi öljyn päiväyksestä, jonka viimeinen käyttöpäivä on lähinnä tulevaisuudessa.

Porkkanaöljy on nyt valmis. Se säilyy hyvin viileässä ja valolta suojaisassa paikassa. Porkkanaöljy ei siedä lainkaan valoa.

Käytä porkkanaöljyä ihoseerumina yövoiteen kanssa. Voit myös sekoittaa porkkanaöljyä käyttämääsi päivävoiteeseen.

Lisää porkkanasta voit lukea täältä.

Innostuitko valmistamaan omaa porkkanaöljyä? Kerro kuinka onnistuit!

2 kommenttia kirjoitukseen "Kotitekoinen porkkanaöljy on helppo valmistaa"

 1. Johanna_p | 8.4.2020

  Ai mikä hyvän mielen blogi! Tällaisille on mun mielestä tilausta. Odottelen innolla hortoilukuvioita ja kevätkesää. Innostuin kyllä tekemään mutta odottelen että saan porkkanat hankituksi (about kohta) ja kuivattua. Siis 100 °c olet kuivannut – eikö 40-45 + uunin luukku lusikalla auki ois turvallisempi vaikka siinä meneekin aikaa (vissiin?) Anteeksi pitkä viesti, ilmoittelen kun saan tehtyä. 🙂


 2. Outi | 12.4.2020

  Hei Johanna
  Kiitos ihanasta kommentistasi. Kiva jos innostut kokeilemaan porkkanaöljyn valmistamista itse.
  Kosmetiikkaan tulevat porkkanat kuivatan 100 asteessa säilyvyys syistä. Koska välttelen säilöntäaineita kosmetiikassa, haluan varmistaa säilyvyyden muulla tavoin. Porkkanaraaste myös kuivuu nopeammin 100 asteessa. Voit tietysti kuumentaa porkkanat 40 asteessa jos haluat. Maserointi lämpötila on ollut minulla noin 65 astetta joka ei ole riittävä säilyvyyden varmistamiseksi. Silloin pitää porkkanaöljyn säilyvyys vielä varmistaa kuumentamalla se 80 asteessa 30 minuuttia. Jälkimmäinen tapa on aikaa vievä mutta tietysti hellävaraisempi porkkanan kaikille ainesosille.
  Jos kuivatan yrttejä tai porkkanaa ravinnoksi, käytän aina alempia lämpötiloja. Myös kaikki muut kuivat kosmetiikan ainesosat käytän uunissa noin 100 asteessa juuri säilyvyyden takia. Nestemäiset kosmetiikan ainesosat kuumennan 80 asteessa 30 minuuttia.

  Terveisin Outi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish