Kotimaiset kosmetiikan öljyt ovat eettinen valinta

kosmetiika-oljyt

Kotimaiset kosmetiikan öljyt ovat eettinen valinta

3.11.2021


Miten paljon kosmetiikkavalintoihisi vaikuttaa tuotteen eettisyys? Minulle eettiset valinnat ovat aina olleet tärkeitä. Lähituotanto ja luomu ovat ykkösvalintojani myös kosmetiikassa. Kotimaisen lähituotannon suosiminen on eettistä. Eksoottisten öljyjen lennättäminen Suomeen tuhansien kilometrien takaa ei välttämättä ole järkevää. Kosmetiikan öljyt ovat hyvin usein ulkolaista alkuperää. Meillä Suomessa ei valitettavasti kasva kovinkaan montaa öljykasvia. Suomessa rasvat ovat olleet perinteisesti eläinperäistä. Joitakin hyviä kosmetiikan kasviöljyjä silti löytyy. Tässä artikkelissa esittelen sinulle parhaat kotimaiset kasviöljyt kosmetiikan valmistukseen.

kotimaiset-oljyt-kosmetiikassa
Photo by Mak on Unsplash

Rypsiöljy

Rypsiöljy on suomalaisten keskuudessa varsin suosittu öljy. Moni onkin valmistanut kotikosmetiikkaa rypsiöljyyn. Itse en rypsiöljyä suosi monestakin eri syystä. Rypsi on vanha viljelyskasvi, jota on käytetty pääasiassa lamppuöljynä ja polttoöljynä. Suomessa rypsiä alettiin viljellä jo 1960-luvulla. Rikkaruohojen ja tuhohyönteisten takia rypsiviljelmillä joudutaan käyttämään runsaasti kasvinsuojelukemikaaleja.

Rypsi on hyvin usein geenimuunneltua. Geenimuuntelu mahdollistaa etenkin rikkakasvien torjunta-aineiden käytön. GMO rypsi ei reagoi glyfosaattiin mutta rikkakasvit kuolevat sen ympäriltä. Glyfosaatti jäämiä löytyy myös rypsiöljystä.

Rypsiöljyä ei myöskään ole aikaisemmin käytetty ravinnoksi sen korkean erukahappopitoisuuden vuoksi. Erukahappo on haitallista terveydelle suurina pitoisuuksina. Erukahapon on todettu aiheuttavan sydän- ja verisuonitauteja.  Rypsistä on jalostettu elintarvikekäyttöön lajike, joka sisältää hyvin vähän erukahappoa. Tällaista rypsiöljyä käytetään yleisesti elintarviketeollisuudessa.

 Rypsi ei milloinkaan historiansa aikana ole ollut kosmeettinen öljy. Rypsiöljyä on käytetty lähinnä lamppuöljynä. Rypsiöljy sisältää suurimmaksi osaksi öljyhappoa, noin 60%. Se on hyvin raskas öljy iholle. Linolihappoa siinä on vain noin 20% ja lisäksi alfalinoleenihappoa noin 10%. Rypsiöljy imeytyy huonosti ihoon sen suuren molekyylikoon takia.

Jos haluat suosia kosmetiikassasi kotimaisia öljyjä, vaihtoehtoja rypsiöljylle on olemassa. Esittelen seuraavaksi kaksi upeaa suomalaista öljyä, jotka sopivat todella hyvin ihonhoitoon.

Kauraöljy

Kauraöljy on verrattain uusi tulokas. Kauralla on suomalaisessa elämänmenossa niin keskeinen asia että sitä ei voi sivuuttaa. Kauraa viedään Suomesta ulkomaille hyvin paljon kosmeettisiin tarkoituksiin. Kolloidisen kauran ja kaurasilkin lisäksi Suomessa on ryhdytty valmistamaan myös kauraöljyä. Kotimaisessa luonnonkosmetiikassa kaura on superhitti. FiiniNaturallyn lempeissä tuotteissa kauraöljy on päässyt arvoiseensa asemaan. Mieto kauraöljy sopii hyvin kuivalle, herkälle iholle. Myös ikääntynyt, jo hieman ohentunut iho hyötyy kauraöljystä.

Kauraöljyn rasvahapot ovat ihanteelliset suojaamaan ihoa. Kauraöljyssä on runsaasti palmitiinihappoa. Palmitiinihappo muodostaa ihon pintaan miellyttävän, mattamaisen pinnan. Näin ihon kosteustasapaino pysyy kunnossa.

Kauraöljy sopii hyvin silmänympärystuotteisiin. Koska iho silmien ympärillä on hyvin ohut, se kuivuu herkästi. Siksi kannattaa valita suojaava öljy suojaamaan silmänympärysihoa kuivumiselta. Varsinkin runsaasti linolihappoa ja palmitiinihappoa sisältävä kauraöljy on ihanteellinen silmänympärysvoiteen raaka-aine.

Kauraöljyn rasvahappopitoisuudet vaihtelevat lajikkeen ja kasvuolosuhteiden mukaan. Öljyhappoa kauraöljyssä on noin 20-37%, linolihappoa 18-57% ja palmitiinihappoa 10-22%. Kannattaa ehdottomasti tiedustella myyjältä kauraöljyn rasvahappoprofiili. Myyjillä on aina tiedossa kunkin erän tarkat arvot. He kertovat mielellään sinulle öljyn ominaisuuksista.

Lue lisää kaurasta: Miksi sinun ihosi tarvitsee kauraa ja miten kaura ihonhoidossa toimii

Täältä löydät reseptejä joissa on hyödynnetty kauraa: Reseptejä kaurasta

kotimaiset-oljyt-kosmetiikassa
Photo by Outi Mähönen on Unsplash

Hamppuöljy

Hamppu on kasvina hyvin ekologinen. Voit lukea hampunviljelystä lisää: Kuituhamppu on ekologinen materiaali

Hamppua on viljelty Suomessa jo 8000 vuotta. Siitä on saatu kuitua, proteiinia ja öljyä. Mikä parasta, koko kasvi voidaan hyödyntää. Hamppuöljy on vieläpä eräs parhaista ihonhoitoöljyistä. Sen rasvahappoprofiili on ihoa ajatellen yksi täydellisimmistä.

Kaikki Suomessa myytävä hamppuöljy on puristettu öljyhampun siemenistä. Hampunsiemenöljy sekoitetaan usein CBD öljyyn. Hampunsiemenistä valmistetussa öljyssä ei ole lainkaan huumaavia aineita. Huumaavat aineet löytyvät kukista puristetusta öljystä. Suomessa ei saa viljellä hamppulajikkeita, joissa olisi huumaavia aineita.

Hamppuöljyn öljyhappopitoisuus on hyvin alhainen, vain noin 9%. Linolihappoa ja alfalinoleenihappoa sen sijaan hamppuöljyssä löytyy runsaasti, jopa 89%. Hamppuöljyssä on myös jonkin verran myös harvinaista gammalinoleenihappoa. Gammalinoleenihappo on hyväksi ikääntyneelle iholle sekä atooppiselle iholle. Ikääntyessä iho ei pysty enää tuottamaan itse gammalinoleenihappoa.

Lisäksi kylmäpuristettu hamppuöljy sisältää suuren määrän antioksidantteja kuten terpenoideja sekä flavonoideja. Syvän vihreä väri kertoo korkeasta antioksidanttipitoisuudesta.

Hamppuöljyä valmistaa Suomessa ainakin Hamppufarmi. He myyvät tuoretta, itse kylmäpuristamaansa, luomulaatuista hamppuöljyä. Hamppuöljy on väriltään kauniin vihreää, vähän kuin oliiviöljyä. Maku on pehmeän pähkinäinen ja ruohoinen. Mitä vihreämpi öljy, sitä ruohoisempi maku. Vaaleampi öljy maistuu ja tuoksuu enemmin pähkinälle.

Hamppuöljyn huonona puolena voin mainita, että se hapettuu hyvin herkästi. Hamppuöljy sisältää runsaasti monityydyttämättömiä rasvahappoja. Siksi varsinkin kylmäpuristettu hamppuöljy tulisi aina ostaa mahdollisimman tuoreena. Hamppufarmin valikoimista löytyy myös pieni, 2,5 desin pullo. Kylmäpuristettua hamppuöljyä voi käyttää sekä terveellisenä salaattiöljynä että kosmetiikkaan. Osta mieluiten pieni pullo. Silloin öljysi on aina tuoretta. Säilytä hamppuöljysi aina jääkaapissa. Sulje myös öljypullon korkki tiiviisti sillä happi hapettaa öljyn nopeasti.

Hamppuöljyä myydään paitsi kylmäpuristettuna, myös puhdistettuna. Puhdistettu hamppuöljy valmistetaan uuttamalla öljy esimerkiksi heksaania apuna käyttäen. Suodatettu hamppuöljy on tuoksuton, kirkas öljy. Puhdistetussa hamppuöljyssä ei ole niin paljon ravinteita kuin kylmäpuristetussa.

Kotimaiset marjansiemenöljyt

kotimaiset-oljyt-kosmetiikassa
Photo by Daniil Silantev on Unsplash

Kotimaisia marjansiemenöljyjä valmistetaan kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin. Valitettavasti niitä ei vielä saa ostaa pienissä erissä kotikosmetiikan tarpeisiin. Monissa kotimaisissa kosmetiikatuotteissa on käytetty suomalsta mustikansiemenöljyä, vadelemansiemenöljyä tai mansiksnasiemenöljyä. Kiitos kotimaisen mehuteollisuuden, meillä on käytössä mahtavia kosmetiikan öljyjä.

Lue lisää: Hävikkiöljyt; huippulaadukkaita kosmetiikan öljyjä teollisuuden hävikkimateriaalista

Tyrniöljy on poikkeus. Sitä löytyy ainakin luontaistuotekaupoista. Tyrniöljyä voidaan valmistaa joko siemenistä tai itse marjoista. Usein tyrniöljyä valmistetaan massasta, jossa on sekä siemeniä että marjaa mukana. Nämä kolme öljytyyppiä poikkeavat suuresti tiosistaan.

Lue lisää ylellisestä tyrniöljyistä: Tyrniöljy; kotimainen kosmetiikan luksustuote

Kiinnitätkö sinä huomiota kosmetiikan raaka-aineiden kotimaisuusasteeseen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish