Kotikosmetiikkavoiteen vaikuttavat aineet

maahumalaa

Kotikosmetiikkavoiteen vaikuttavat aineet

16.10.2019


Kotikosmetiikkavoiteen vaikuttavat aineet ovat usein aivan samoja kemikaaleja kuin kaupallisessa luonnonkosmetiikassa käytettävät tehoaineet. Kaupallinen kosmetiikka myy paitsi mielikuvilla myös uskomattoman eksoottisilla vaikuttavilla aineillaan. Jos teet kosmetiikkaa itse, miten saat tuotteisiisi yhtä tehokkaat ainesosat. Voin kertoa sinulle, että et tule tarvitsemaan kemistiä etkä omaa laboratoriota. Voit helposti löytää monia ihon kuntoon vaikuttavia ainesosia. Tällä kertaa lähdemme tutkimaan hieman tarkemmin mitä kosmetiikka oikeastaan sisältää. Seuraavaksi saat hyviä vinkkejä, miten voit itse luoda vastaavia ainesosia sisältävän tuotteen.

Rosmariini Kuva Michael Gaida Pixabaystä

Luonnonkosmetiikassa käytetään lukuisia eri kasvikemikaaleja. Mistä nämä ainesosat ovat peräisin?

Tässä jutussa käsittelen ainoastaan luonnonkosmetiikkaa. Tavanomaisen kosmetiikan ainesosat ovat pitkälti synteettisiä. Nyt siis puhumme ainoastaan luonnollisista kosmetiikan ainesosista.

Myös luonnonkosmetiikkaa myydään korostamalla vaikuttavien ainesosien erinomaisuutta. Luonnonkosmetiikassa näitä mystisiä ainesosia saadaan pääasiassa kasveista. Ihan tavallisissa kasveissa on lukuisia eri kemiallisia yhdisteitä. Jotkut niistä ovat tieteellisestikin todistettu iholle hyödyllisiksi kemikaaleiksi.

Kasvien ainesosat saadaan luonnonkosmetiikkaan usein ihan samalla tavoin kuin kotikosmetiikkaankin. Kasveja uutetaan veteen, alkoholiin, glyseriiniin tai öljyyn. Monet ainesosat saadaan esiin tislaamalla. Tislaamalla saatuja ainesosia ovat hydrolaatit sekä eteeriset öljyt. Tietysti ammattimaisesti luonnonkosmetiikkaa valmistavat yritykset käyttävät tuotteisiinsa huomattavasti puhtaampia uutoksia. Ammattimaisesti valmistetut uutokset ovat myös aina yhtä vahvoja.   Näin luonnonkosmetiikkaa valmistavat yritykset varmistavat tuotteen turvallisuuden.

Mitä kasveja kosmetiikkatuotteisiin kannattaa valita?

kotikosmetiikkavoiteen-vaikuttavat-aineet
Kuva Mabel Amber, still incognito… Pixabaystä

Kun lähdet kehittelemään omaa kosmetiikkatuotetta, aloita aina miettimällä omaa ihoasi ja ihosi tarpeita. Oikeiden kasvien valitseminen lähtee aina sinun omasta ihostasi.

  • Jos ihosi on kuiva, haluat varmasti käyttää mahdollisimman kosteuttavia ainesosia.
  • Jos haluat säilyttää ihosi nuorekkuuden valitset anti-ages ainesosia.
  • Jos haluat rauhoitella ärtynyttä ihoa, valitset rauhoittavia kasveja tuotteeseesi.

Luonnonkosmetiikassa korostetaan nimenomaan kasviuutteiden vaikutuksia. Kasviuutteet ovat hyvin erilaisia riippuen siitä mistä kasvista ne ovat peräisin. Tuntemalla tärkeimmät ihoa hoitavat yrtit voit luoda itse yhtä vaikuttavia tuotteita kuin kaupassa.

Mitä vaikuttavia aineita yrteissä on?

Yrttien sisältämät kasvikemikaalit ovat valtava joukko yhdisteitä. Suurinta osaa kasvien sisältämistä aineista ei ole lainkaan tutkittu. On olemassa aivan varmasti myös sellaisia kasvikemikaaleja, joita ei vielä ole edes löydetty.

Iholle hyödyllisiä kasvikemikaaleja on ainakin seuraavissa ryhmissä:

  • Vitamiinit ja hivenaineet
  • Hiilihydraatit
  • Proteiinit
  • Rasvat
  • Hartsit ja eteeriset öljyt
  • Fenolit kuten flavonoidit
  • Orgaaniset hapot

Lue vielä juttuni Mitkä ovat parhaat kosmetiikan ainesosat

Tämä juttu saattaa myös kiinnostaa sinua Näin teet itse anti-aging voiteet, 12 vinkkiä

Miten voin hyödyntää yrttien ja kasvien kasvikemikaalit kosmetiikassa?

Kotikosmetiikkavoiteen vaikuttavat aineet ovat usein peräisin kasvikunnasta. Kerron sinulle seuraavaksi muutaman esimerkin kasvikemikaaleja sisältävistä tuotteista. Linkit eivät ole maksettuja eli en ole saanut rahaa enkä tuotteita palkkioksi linkkaamisesta. Muitakin erityisen hyviä vastaavia kotimaisia luonnonkosmetiikan tuotteita saattaa olla. Niitä voi vapaasti ilmoitella tuohon kommettiosioon tai sitten Helenaturin FaceBook sivuille.

Haluatko valmistaa huokosia supistavia kasvovesiä? Käytä silloin vaikkapa ruusun-, vadelman-, omenan tai mansikanlehdistä valmistettua yrttihauduketta. Ne sisältävät runsaasti tanniineja, jotka supistavat huokosia. Tässä Hohdekosmetiikan kasvovedessä on pääyrttinä supistavaa ruusua. Lisäksi tuotteesta löytyy niittyhumalaa, joka on myös supistava kasvi.

Eroon turvonneista silmänalusista

kotikosmetiikkavoiteen-vaikuttavat-aineet
Kuva gate74 Pixabaystä

Haluat varmasti eroon silmäpusseista. Silloin kannattaa valmistaa öljyuutos hevoskastanjan lehdistä. Hevoskastanja sisältää aescin nimistä glykosidia joka verisuonia supistava ja verisuonia suojaava. Lehdistä valmistettu öljyuutos sisältää pienen annoksen aescinia. Aescinia käytetään myös tässä tehokkaassa Mádran Anti Fatigue Eye Resce Creamissa.

Kosteutta kuivalle iholle

Haluatko valmistaa kosteuttavan voiteen ihollesi. Silloin sinun kannattaa valita lima-aineita sisältäviä kasveja. Lima-aineet ovat hiilihydraatteja. Kaikki hiilihydraatit ovat humektantteja eli keräävät nestettä puoleensa. Lima-aineita sisältäviä kasveja on vain muutama. Isotakiainen sekä malvat ovat erittäin kosteuttavia yrttejä. Malvasta en löytänyt valitettavasti yhtään kotimaista voidetta esimerkiksi.

Anti-aging tuotteet voi valmistaa myös kotona

Haluatko voiteeseesi ihon ikääntymistä ehkäisevää vaikutusta. Eräs todella tehokas yrteistä peräisin oleva fenoli on rutiini. Rutiinia on monessakin kasvissa. Se on erityisesti iholle hyvää tekevä kasvikemikaali. Monessa luonnonkosmetiikkatuotteessa onkin käytetty runsaasti rutiinia sisältäviä yrttejä. Rutiini lisää C-vitamiinin tehokkuutta ja ylläpitää verisuonten ja ihon kuntoa. Rutiini torjuu turvotusta. Lähde: Sinikka Piippo: Villivihannekset. Runsaasti rutiinia löydät esimerkiksi omenapuun lehdistä, pihlajan lehdistä, siankärsämöstä, mintusta ja niittyhumalasta.

Tässä sinulle hieman vinkkejä miten voit valmistaa itse yhtä tehokasta kosmetiikkaa kuin ammattilaiset. Ja ainahan voit hankkia valmiin tuotteen kaupasta. Luonnonkosmetiikan ainesosat tulevat aina luonnosta eivätkä tehtaasta. Siksi kannatan luonnonkosmetiikkaa.

Olisi todella mielenkiintoista kuulla mitkä ovat sinun suosikki yrtit kosmetiikassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish